Tagovi

Titova Jugoslavija je morala biti raskomadana

Veoma interesantno da politička i povijesna znanost današnjeg Balkana nije našla snage niti danas i ne pokušava raskrinkati teze o balkanskom sindromu po kojemu je temeljni uzrok kolapsa bivše države bio podivljali nacionalizam s teritorijalnim aspiracijama sudionika kao konačnim uzrokom i povodom sveopćeg klanja...
A to ne svođenje fakta u geostrateški kontekst uzroka i posljedice imat će trajne povode i stalnu prisutnost međusobnog nepovjerenja i mogućeg uzroka novih sukoba među gluhima i slijepim.
Par mojih upisa na ovom portalu išlo je za nastojanjem iznošenja istine drugačije od službenih istina globalnih i lokalnih upravljačkih elita, ali moram priznati da je nametnutu matricu dobrih naših i loših njihovih teško razbiti iz jednostavnog razloga što je ciljano hranjena geostrategijom velikih.
I to ću reći jasno i glasno, istih onih velikih kojima je jugoslavenski socijalizam i treći put nesvrstanosti predstavljao prijetnju po obrazac 1:99 iliti NWO kojeg je već 70-tih promicao Kisinger i Brzezinski...

Udarni čekić razbijanja balkana su bili SAD i V.Britanija, a što osobno potvrđuju danas umirovljeni agenti CIA-e i MI-6 kao direktni sudionici. Rastakanje balkana koje je bilo nemoguće za titova života sada je doživjelo svoj pun afirmitet i kao eksperiment i kao recept za buduće rastakanje drugih po njima spornih država i naroda u svijetu...
A da je tomu tako mora posvjedočiti stranac i to amerikanac koji Jugoslaviju pozna iz druge ruke, domaći politolozi i ini znalci pobjegli u mišje rupe lokalnih lena kako bi hranili nove Jasenovce i nove Bleiburge!!! Stranac po imenu Phill Butler kao politički analitičar u srcu kapitalističkog brloga...!

https://www.google.hr/#q=phil+butler+yugoslavia&gws_rd=cr

http://italintermedia.globalist.it/Detail_News_Display?ID=88626&typeb=0&...

Dakle, Jugoslavija je bez naknadnog prenemaganja bila jedan od najvećih kulturnih i društvenih eksperimenata u povijesti. Osnovana na području sukoba nekadašnjeg Austro-ugarskog i Osmanskog carstva, Jugoslavija je sjedinila obje kulture na način koji nije viđen još od vremena Aleksandra Velikog, koji je nakon golemih osvajanja asimilirao narode. Eksperiment, ako ga mogu tako nazvati, trajao je nešto više od pola stoljeća. Idealan iz razloga što su u jednoj državi živjeli svi južnoslavenski narodi. Stvaranje Jugoslavije je djelomično bio i geostrateški potez Britanije i Francuske, kako bi se usporila ili blokirala Njemačka. Odredbe tzv. “Krfske deklaracije” su udarile temelje ustavnoj monarhiji koja se ni po čemu nije razlikovala od Engleske. Prava i pravo glasa, te poštivanje temeljnih principa Ilirskog pokreta su bili obećavajući aspekti rane Jugoslavije. No, tada je kralj Aleksandar ukinuo ustav i izbore, ali je zajednički život etničkih i kulturnih skupina i dalje davao nadu za budućnost. Rat, političke spletke, unutarnji i vanjski pritisci su u to vrijeme teško opterećivali ovu novu svjetsku silu u nastajanju. Kao što je to bio slučaj u mnogim takvim pokusima, u konačnici je autoritarna vlast postala nužna, možda i poželjna. Iz tog nerazumijevanja tadašnje potrebe za autoritarnošću današnja dječica s raznim diplomama nazivaju Tita zločincem – njih kontekst ne interesira!

Za prekid “predavanja iz povijesti”, nacionalni heroj Josip Broz Tito je postao taj “diktator”, ali je stekao svjetsku slavu i čvrsto držao stvari pod kontrolom, a Jugoslavija je igrala veliku ulogu na svjetskoj sceni. Međutim, kada je njegova moć oslabila, suprotne sile su našle svoje uporište. Titova uloga u osnivanju Pokreta nesvrstanih nacionalnih država je velika i izuzetno značajna, pogotovo za ljude koji sada žive u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i ostalim bivšim jugoslavenskim republikama-državama. Castro je učio od Tita; “Pokret nesvrstanih postoji kako bi čuvao nacionalnu nezavisnost, suverenitet, teritorijalni integritet i sigurnost nesvrstanih zemalja u njihovoj borbi protiv imperijalizma, kolonijalizma, neokolonijalizma, rasizma i svih oblika strane agresije, okupacije, dominacije, miješanja ili hegemonije, kao i protiv velikih sila i blokovske politike”.
Dakle, u suštini, Pokret nesvrstanih je težio samostalnom razvoju naroda između velikih sila s idejom koja negira Hladni rat. Naravno, velike sile koje su se bavile ideološkim ratovima na bazi doktrine šoka imale su svoje strategije, koje su uključivale apsorbiranje svake od tih siromašnih nezavisnih zemalja.

Kao što vidimo danas iz vlastitog iskustva, strategija je bila izazvati bitke koje vode ka fragmentiranju, podjeli i stvaranju nemoćnih zemalja i naroda diljem svijeta. Raspad Jugoslavije je najbolji primjer, gdje danas nijedna zemlja ne pokazuje naklonost prema Pokretu nesvrstanih.
Gledajući s distance na raspad Jugoslavije, primjetno je da se radi o uokvirivanju geostrategije Washingtona koja se provodila svugdje, pa i teškim metodama – ak nejde drukčije a ono dronovima. Akcije Clintonove administracije su u to vrijeme bile tajnovite za javnost, jednako kao što su i danas. Nikome ne treba think tank, nadam se, da otkrije zašto je Bill Clinton oklijevao da posreduje u Bosni ili da djeluje u Srebrenici.
Clinton je u stvari nastavljao politiku svoga prethodnika, Georgea Busha starijeg, kojoj je cilj bio uništiti jugoslavenski socijalistički uspjeh.
Sada znamo da su kod nas tajno obučeni pobunjenici odigrali ključnu ulogu u fragmentiranju regije preko organizacije poznate kao Atlantska brigada, koja se borila u ratu na Kosovu na strani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), a brojala je oko 400 „brenanovih“ igrača. Svaka sličnost s Majdanom i Black Watersom je slučajna (!!)!
Atlantska brigada je djelovala u raznim posredničkim ratovima na Balkanu, a važni pripadnici su joj bili smrtonosne „brenanove“ ubojice. Američki dužnosnici u vrhu su ih dobro poznavali i upravljajući njima su vukli konce na Kosovu i širom Balkana. Jugoslavija je postala prototip, predložak za djelovanje u Libiji, Afganistanu i Iraku, Arapskom proljeću, Ukrajini. (niz nije gotov

http://www.csmonitor.com/1999/0518/p1s2.html

Amerika i Kruna su tako na Balkanu vodili proxy rat – i dobili su ga, a razni ustašuljci i četničići nad tom činjenicom danas orgijaju... Račun će opet platiti stoka sitnog zuba!!!
Stravična stratišta legitimne države Jugoslavije su služila za ulaganje u podjelu preostalih komada zemlje, uz pomoć američkih predsjednika, britanskih gospodara i bjelosvjetskih korporatista.
Njedan narod bivše Jugoslavije danas nema pravo glasa. Drugo, podjela među tim narodima je dovela do smrti ili preseljenja tisuća ljudi, a na bliskom istoku milijuna.
Ovaj moj tekst nije naricanje za jednim srušenim sustavom koji je čovjeku davao nadu, ovo je još jedan pokušaj i poziv da se propita nametnuta nam istina koja to nije.
Jugoslavija je izgrađena na ideji da u njoj Južni Slaveni neće ostati slabi i podijeljeni narodi. Ujedinjeni u Jugoslaviju ne bi bili lak plijen imperijalnim namjerama, kao što vidimo da se događa danas. Zato je CIA platila i Miloševiću i Tuđmanu – nek se stoka bije!!?
Činjenica je da je nakon Drugog svjetskog rata socijalistička Jugoslavija postala neka vrsta europske priče o uspjehu. Između 1960. i 1980. zemlja je imala jednu od najvećih stopa gospodarskog rasta u svijetu, pristojan životni standard, besplatnu medicinsku skrb i obrazovanje, zajamčeno pravo na posao, jednomjesečni plaćeni godišnji odmor, stopu pismenosti od preko 90 posto, a očekivani životni vijek od 72 godine. Koliko ja znam, ni jedna od država Balkana danas ne može sanjati ni pola ovog prosperiteta.
Bio je to napredak koji je među zapadnim silama izazvao želju da unište Jugoslaviju i to je Tito znao i uvijek je na to upozoravao usijane glave kojih je uvijek bilo na svim stranama. Posebno onim koje se nisu mirile porazom u WW2.
Multietničko stanovništvo zemlje je imalo povoljan javni prijevoz, stanovanje i komunalije. Neprofitno gospodarstvo je uglavnom bilo u društvenom vlasništvu, što nije baš najočitiji primjer zapadne demokratske ljubavi. U to vrijeme su od resursa daleko bili Njemačka, Francuska ili Velika Britanija, a bankari Cityja i Luksemburga nisu mogli izvlačiti milijarde iz socijalističkog sustava.
Jugoslavija je morala umrijeti, a Reagan, Bush stariji i mlađi i Clinton su pomogli da se to dogodi.

I na kraju jedna napomena - ovaj tekst zahtijeva angažiran pristup i napor za razumijevanje, nije za umorne!!!

Komentari

Cionizam je rasistička ideologija - Rezolucija UN 3379

Rezolucija je donijeta na prijedlog zemalja nesvrstanih 1975 i osobnog angažmana Tita koji se nije bojao amerikanaca kao sponzora židovske paradigme u Palestini.
Tko bi se to danas na Balkanu usudio... danas se naziv židov govori šapatom a sam naziv se mora pisati velikim slovom - inaće si član sotone!
Ali doći će na naplatu svi zločini počinjeni cionističkom rukom u Gazi....

Tko je glasao

zašto bi se moralo pisati velikim slovom @sjenka

sve dobro...

Tko je glasao

bankrot jugoslavije

Tko je glasao

Jugoslavija-nastala i nestala četničko-komunističkim zločinima

Tko je glasao

ludo pa živi

Tko je glasao

Šta više razmišljan o tome

Šta više razmišljan o tome dali će ovde opet tako skoro doć do neke pucnjave i eksplozija na lokalnoj razini mogu kazat da san sve više uvjeren da neće. Zašto? Kad su se zadnji put sitnozubi međusobno pobili situacija je bila slijedeća - sveukupni dug Jugoslavije je bija 12 miljardi dolara od toga je hrvatski bija nekih 3.9 miljardi (preneseno danas to bi bilo oko 7 miljardi). Nije postojalo državno vlasništvo već samo društveno i privatno. Udio privatnoga je bija gotovo zanemariv. Sve tvornice, banke, energetika, hoteli, telekomunikacije, poljoprivredno zemljište,... su bili u društvenome vlasništvu.
Danas 25. godina kasnije sitnozubi više ne vrididu ni pišiva boba i samo Hrvati su zaduženi do guše točnije 56. miljardi EUR. Nakon pretvorbe (to je ono kad učineš čirbu-čiriba i nešto se pritvori) društveno vlasništvo više ne postoji odnosno postalo je državno. Sve banke, tvornice, hoteli, telekomunikacije, energetika,... nakon sanacije našin novcima su sad u privatnom vlasništvu većinon stranih, starih i prekaljenih kapitalista. Sumnjan da će se ovi put dozvolit sitnozubima da se tako lako opet međusobno pobiju pa da in propadne ovo njihovo privatno vlasništvo i ulaganja. Osin toga nema više potribe za pucnjavon i eksplozijama da bi se izmuzlo ono zadnje u posjedu sitnozubih a to su nekretnine jer 95% stanovništva Hrvatske živi u nekretnini koju posjeduje šta je u kapitalizmu nepojmljivo. Dovoljni su zakoni o porezu na nekretnine, porezu na nasljedstvo, deložacijama, uredbe o izgledu okučnice i slično. Najprije se oduševljenin sitnozubima omogućilo da kreditima (posuđenin novcima) kupe nekretnine, zatim se onima koju su bespravno nešto sagradili omogućilo da oduševljeno pristupe legalizaciji, sad još ostaje samo do kraja sredit zemljišne knjige pa kad sve bude na urednom popisu ova mužnja može početi. Genijalno!
Zato smatram da će u slučaju neke pobune promptno dopilotat recimo USS "Enterprise" pa lansirat eskadrilu aviona koja će na putu za Zagreb pratit skupinu helikoptera nakrcanin vjerovnicima MMF-a, a mi ih možemo samo gledat.

Tko je glasao

Volim nepopravljive optimiste

Udio privatnoga je bija gotovo zanemariv.

Pogrešna percepcija vlasništva...

1. Svo privatno zemljište i nadalje je privatno na ime i prezime!

2. Koncept društvenog vlasništva podrazumijeva participat konkretnog privatnog u određenom omjeru. Država u njemu nije imala "dionice". Drugi je par rukava što sitnozuba stoka nije digla bunu kada je to društveno ukradeno od takvog privatnoga i preko države (čitaj sile i nepravde) darovano poslušnicima koji danas orgijaju na raznim Bleijburgima i 3. Jasenovcima. Vrlo je blizu trenutak kada će doći i po tebe a nećeš se imati komu požaliti jer će dotad svi biti odvedeni. Od najamnih crva tipa drveni i laganini, tipa bujanec i glasnović....

Tko je glasao

Prihvaćan da san se pogrešno

Prihvaćan da san se pogrešno izrazija. Kad san govorija o zemljištu mislija san na poljoprivredno zemljište u posjedu raznih kombinata tj. PIK-ova. Ako usporedimo površinu takvog zemljišta (poljoprivrednog) s onim što je doista bilo u privatnom onda to u privatnom vlasništvu zaista je zanemarivo pogotovo ako uzmemo u obzir i sve ono ostalo u društvenom vlasništvu.
Naravno da društveno podrazumjeva privatni udio međutin pretvorbon nisu podiljene dionice već je sve postalo državno. Drugin ričima ona država je uzimala pojedincima da bi dala ne sebi već društvu, dok je ova činila obrnuto, uzimala društvu za sebe da bi dala pojedincima.

Tko je glasao

A ne, ne vaško, prvo će tebe odvesti

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Čedo, preci su ti krupnozubi

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

svaki

Tko je glasao

Vi iz Novosti

sve dobro...

Tko je glasao

"Prohujalo s južnoslavenskim vihorom"

...a Scarlett O'Hara i Rhett Burtlett od ˇ39te, kada je film snimljen, nikako da zaborave jedno na drugo?...i svako malo se nađe nadobudni producent koji bi uložio pare, ponovio i snimio isti film još bolji i još stariji.
Ali nikako da nagovore Clarka Gablea i Vivien Leigh da pristanu ponovo odigrati uloge u toj povjesnoj romansi o nadvremenskoj ljubavi bez granica,
eh?...ali to nisu oni? njih više nema...? zar?
...tragovi su im danas samo na celuloidu?

Tko je glasao

Zamor materijala nije sramota

Rekoh u napomeni, ne treba čitati ovaj tekst kad je čovjek umoran jer film tada doživljava u 19-toj varijanti.
Ovdje je u pitanju poanta odn rasvjetljavanje uzroka zašto glavni likovi u tom filmu završavaju u areni punoj krvi, dakle sadržaj scenarija a ne kamermanska posla. Yuga je po procjeni kapital glave postala smetnja novim oblicima neokolonijalizma s vodećom ulogom u 3. bloku - bez Yuge ne bi bilo Libije, Iraka, Afganistana, Sirije, Ukrajine...
Ili jednostavno priklanjaš težište potrebi da je proces kuhanja žabe neminovan u slijedu cikličkog reseta civilizacije...

Tko je glasao

...da je Jugoslavija živa za

...da je Jugoslavija živa za one koji ju mrze, to mogu razumjeti...lakše je razračunavati se s nečim čega nema nego sa stvarnošću...
...i možda je to normalno...
I da Jugoslavija još živi za one koji ju još uvijek ljube valjda stoji...iako je teško povjerovati u mogućnost konzumiranja posthumne ljubavi ako nisi nekrofil ,... ali, očito, i takvi postoje....
i misle da su normalni,
...ali, što s onima koji nisu ti, s onima koje zabole uvo za Jugoslaviju, s onima koji su zapamtili svoje mladosti bez obzira na Jugoslaviju, koji su zadovoljni svojim životima i bez pojma "Jugoslavija" ...koji postoje, reći ću ti iz prve ruke, stvarni su i svuda su oko vas i nas a ne pada im na pamet više potrošiti niti minute na "Jugoslavenski" izgubljeni slučaj?
...jesu/mo li normalni?
ili smo čudaci viška u ovom društvu,
i, stvarno, tko je tu čudak?

Tko je glasao

Daltonizam

Hrvatsko društvo je opasno podijeljeno društvo s tendencijom mogućeg novog građanskog rata između poraženih snaga tzv ustašofila i sljednika pobjedničke strane WW2 tzv partizanofila.
Mržnja između četnika i ustaša mila je majka naspram mržnje baštinika ZAVNOH-a i NDH-aća. I vrlo brzo će doći do konačnog obračuna jer ni jedni ni drugi ne žele pomirbu.

Zato je važna činjenica o tome kako i zašto se ruše države i vodstva, zato je važno spoznati stvarne uzroke klanja na Balkanu u zadnjih par sto godina.

Teza o vanjskom igraču nije osporena niti dovedena u pitanje, ostalo je folklor! Samo oni čija djeca nisu pobjegla glavom bez obzira iz ove i ovakve Hrvatske mogu iz ove teme praviti film ili kazališnu predstavu.
Pitat ću vas za nekoliko godina - tko je ovdje čudak!?

Tko je glasao

Mržnja između četnika i

Mržnja između četnika i ustaša mila je majka naspram mržnje baštinika ZAVNOH-a i NDH-aća.

O da, tu si debelo u pravu a to naše ustašljuke boli više neg da im jednu zidarsku šamarčinu opališ.
Kad mi neki rus-ukrajinac spomene njihovu "braću" srbe-pravoslavce antifašiste ja im kratko odgovorim i dodam ovaj link
http://tinyurl.com/zjg42w2

Tko je glasao

samo se nadaj četničko đubre

sve dobro...

Tko je glasao

Dolje ustašuljci - sloboda narodu!

Ja sam roda ZAVNOH-a i ustašuljci tvojeg tipa ili će to prihvatiti ili ćemo ponovo rehabilitirati Goli Otok za preodgoj poglavnikovih repova. Gruda se zakotrljala i raste li samo raste...
Bivši komunisti sa Kumrovečkom diplomom imat će poseban tretman!!!

Tko je glasao

Dolje smradni i parazitski koljači četnci, sloboda narodu

Dolje pljačka i otimanje gladnoj djeci i trpanje bolesno trulim bogatašima iz SNV-a, Bog će te kazniti zbog nakazne i prljave duše Legijo alijas Sjenka.

Samo polako, nećete još dugo pljačjlkati, a kad već prizivaš gulage gledat ćemo ih otvoriti pa sva govna pljačkaška tamo spremiti.

Smeće glupo, prijetiš poštenom narodu gulazima i pišeš sloboda narodu, imbecilu usrani nasilnički retardirani.

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Pih, ti sebe smatraš narodom

Kad budeš doveden na Goli Otok, prvo ćeš imati poduku iz hrvatskog jezika i književnosti, nakon toga poduku iz pristojnog domoljubnog ponašanja, a nakon toga smjenjivat ćeš drvenog na pravljenju sjenke malom boru da ga sunce ne sprži. Joj da, i poklonit ćemo ti narukvicu nožnu s distancom 300 m. Cvilit ćeš i moliti da te preodgojimo. Ako budeš posebno dobar moći ćeš spavati pod istom plahtom s drvenim....možda ti se posreći!!!

Tko je glasao

Vaško, sad ću ti još zavrnuti pipu

Ajd sad prati što se događa pa ćeš vidjeti gdje ću vam zavrnuti pipu i oduzeti ono što ste mislili opljačkati, samo prati. Udarit ću te gdje najviše boli parazitska uši, vaško, jel bre po tvom.

A imaš i moju riječ da ću dobro razmisliti gdje još mogu vama ušima oduzeti i dati najpotrebnijima, drž'te se uši nepismene četničke.

Kako ću samo da vas karam, beštimam, jel, hehe

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Umoran si ZDS

Jedan xanax dnevno je dovoljno! Radi opuštanja, ako ti se posreći...

Tko je glasao

Posrećilo se meni s tobom masna devojčice

Kad ti oduzmem koji milijunček ima da skvičiš ko svinja. A upravo radim na tome, hehe

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Tvoj rod je popušio

devedesetih.ZAVNOH podrazumijeva Yugu, a nje nema. Niti će je biti.

Hrvatski narod je slobodan od 30.svibnja 1990.g.

Što se tiče Golog, a čuj...pošto sam ja s takvima poput tebe brisao čizme, kad se Goli reaktivira očekuj me tamo kao nadzornika.

sve dobro...

Tko je glasao

Da, da bit ćeš nadzornik sjenke malog bora

I držat ćeš sjenu da mali bor ne uvene u protivnom oduzet ćemo ti diplomu Kumrovca!!!

I sve ćeš potpisati što budemo stavili pred tebe - uostalom to si i radio cijeli život...

Tko je glasao

Nisam to radio cijeli život

Radio sam kao radnik obični u željezari, a onda sam ćerao bandu preko izvora i branio si državu, a onda sam održavao red i zakon do mirovine.

Zgodno je kako shizofrene poražene snage prijete progonima neistomišljenika. Neka, neka. Zato smo vas i odjebali.

Evo ova RH traje već duže nego prva Juga.

Neki su osokoljeni time što je na izborima u Srbiji pobijedila najčetničkija opcija, no MI HRVATI se toga bojimo otprilke koliko i pička kiše.

Patite kučke, patite.

sve dobro...

Tko je glasao

Poruči Pupavcu, sebi i vama četnicima da nam možete duvati

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

...ako je Hrvatsko društvo

Tko je glasao

...tragovi su im danas samo na celuloidu?

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

...to ti je ljepota filmskih,

Tko je glasao

svaki put me ispočetka začudi

svaki put me ispočetka začudi upornost kojom ljudi izbjegavaju neke elementarne činjenice - npr da je Yuga razmontirala samu sebe 1974 godine, da su taj proces inicirali i Tito i Kardelj, i kompletna partijska vrhuška. O poslijeratnoj Yugi se može govoriti, dakle, kao unitarnoj državnoj tvorevini od 1945 pa do perioda 1971-1974, a od 1974 kao savezu republičkih državica i asimetričnoj monetarnoj uniji, koju je na životu održavao samo autoritet partijskog vođe. Kad je taj umro proces koji je započeo 1974 praktično je završen u roku od deset godina.
Iskreno, može se postaviti pitanje - što bi takvu tvorevinu kao Yugu 1980 godine uopće i moglo držati na životu?
Ili možemo kontemplirati o tome kakav bi bio raspad Jugoslavije da je 1974 Yuga, recimo, dobila obrise jednog mekog puta prema zdravom kapitalizmu nordijskog tipa, a ne društvenu utopiju u kojoj je elemenat kaotičnog raspada bio ugrađen....

Tko je glasao

Kaos kao posljedica doktrine šoka

... a ne društvenu utopiju u kojoj je elemenat kaotičnog raspada bio ugrađen....

Ako pod ugrađenu kvaku 22 koja je vremenski podešena da detonira, podrazumijevaš netrpljenje globalnih centara kapital moći da ima konkurenciju koja mu ugrožava primat globalnog parazitiranja tada se slažem s tobom!

Tko je glasao

koja bi to ideja, ili

koja bi to ideja, ili ineteres bili da Sloveniju i Makedoniju održi zajedno u istoj državnoj zajednici? bratstvo i jedinstvo?
utopija o društvenom dogovoru koji je trebao supstituirati tržište kao optimalni mehanizam za raspodjelu, partijska krojačnica, koja je u svaku republiku trpala rafinerije, željezare i farmaceutiku bez obzira na ekonomska pravila?
Yuga se sedamdesetih godina prošlog stoljeća toliko samoizolirala na deforrmiranim pretpostavkama o ekonomskom ustroju neke zemlje, da se praktički raspala bez ikalve vanjske intervencije.
Broz je imao preko 80 godina, i umorno tijelo ga je sve više vuklo na Vangu, gdje su ga noću posjećivale divizije iz Valhale, kojima je omogućio prijevremeni odlazak s ovog svijeta.
Kardelj je imao vatrenu staračku želju da sagradi sam sebi spomenik za vječnost, ostali su bili jednom nogom u grobu i pokušavali spašavati Yugu kao da je 1945.
Uspjeli su rasturiti čak i ono što su uspješno napravili od 45 do 70. Nikakva vanjska interevencija nije bila ni potrebna za raspad Yuge. Yuga nije imala ni nafte, ni plina, ni boksita, ni željezne rude, niti je bila zemlja značajna u geopollitičkom smislu zbog strateških transportnih pravaca.
Jedino što je imala je samodetonirajući mehanizam za vlastito uništenje. Povijet je učiteljica života, a pametni uče na tuđim greškama. To ne treba nikada zaboraviti...

Tko je glasao

Parazitizam monopola korporacija ti nazivaš tržištem - juhhuuuu!

cite>utopija o društvenom dogovoru koji je trebao supstituirati tržište kao optimalni mehanizam za raspodjelu, partijska krojačnica, koja je u svaku republiku trpala rafinerije, željezare i farmaceutiku bez obzira na ekonomska pravila?

Sorry hlad - nešto te prehitilo! Jesi umoran???

Tko je glasao

no, djeco draga, ajmo

no, djeco draga, ajmo ispočetka
- tvrdi se da su međunarodne zavjereničke snage demontirale Yugu, tj Amerikanci i Britanci
ja pitam, gdje su oni danas, i kamo su nestali nakon što im je u velikom interesu bilo da Yuge više nema.
Kao što je poznato, u RH su od velikog utjecaja austrijske i talijanske banke, MOL i Gazprom, ovih drugih nema.
Ponovno pitam, koje su to snažne integrativne veze među državama republikama bivše Yuge postojale, a koje bi onda pružile jak otpor zavjereničkim pokušajima slamanja Yuge?

Kaže se da pametni uče na tuđim greškama, budala na vlastitim, ali ima i onih koji nikada ništa ne nauče.

Tko je glasao

Sam si sebi odgovorio

Zajebati dr. Jurčevićeve djece dojmove

..ja pitam, gdje su oni danas, i kamo su nestali nakon što im je u velikom interesu bilo da Yuge više nema.”

Možda je bolje ne oslanjati se na  dr. Jurčevićeve djece dojmove već vidjeti kako se o ‘rasturanju’ Jugoslavije govori iz vanjskih izvora, knjiga (vidi dolje, samo dio naslova).

Dr. Jurčevića politička djeca i unuci trebali bi u lektiru staviti i pročitati Bloodlands: Europe between Hitler and Stalin, Timothy Snyder

Dio, meni prihvatljivih odgovora i ako čitaš video 'između redova',  za uzroke stavljanje Jugoslavije u historiju može se naći u (BBC) The Death Of Yugoslavia (1-6), serijal osvojio nagrade  Nagrada Peabody, BAFTA televizijska nagrada za najbolju mozaičnu seriju, uratku.

Interes za razbijanje Jugoslavije, američki propagandni pogled, vidljiv je iz naslova The U.S. Media and Yugoslavia, 1991-1995 James J. Sadkovich.

Nadalje, postoji sijaset naslova kojima se o interesima i uzrocima, osim nacionalizma samog (linkam lijevo kontra mišljenje, diskusije radi), za razbijanje Jugoslavije npr.:

Kak ubivali Jugoslaviju.Ten' Dejtona.HDTVRip.GeneralFilm.avi

RAT Koji se mogao izbeći, Yugoslavia - The avoidable war part 1&2

Alastair Finlan - The Collapse of Yugoslavia 1991-1999

Britain, NATO and the Lessons of the Balkan Conflicts 1991-1999 (The Sandhurst Conference Series) Dr. Badsey

http://www.globalresearch.ca/nato-s-war-against-yugoslavia-was-based-on-lies/32302

Tko je glasao

svi ti ljudi koji su pisali o

svi ti ljudi koji su pisali o raspadu Yuge propustili su uočiti jednu važnu činjenicu, koja raspad Yige razlikuje od raspada SSSR-a, ili Čehoslovačke, a to je ustavna konfederalizacija Jugoslavije iz 1974 sa uvođenjem društveno ekonomskog sustava baziranog na dogovaranju i sporazumijevanju, ukidanju tržišta i formiranju nacionalno-partijskih državnih elita, koje su glumile zajedništvo dok je Broz bio živ.
Ostale tranzicijske zemlje koje su nakon pada berlinskog zida doživjele i pad etatizma kao državnog uređenja, imale su lakši zadatak - transformaciju državnog u privatno vlasništvo. Mi smo imali transformaciju dogovorno-partijskog u državno, a tek onda u privatno. Još smo dobro i završili.

Tko je glasao

Dimljeni, begaj bre budalo

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Retard RVACKI

Gde su slike traktora.

Sedi mi komističkog.

Tko je glasao

T. Nikolić, polaže zakletvu za četničkog vojvodu koljača

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Sedi mi na komističkog i mrdaj.

Tko je glasao

Grobe, procurila ti pelena, smrdiš na kilometre

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Debela četnikušo zašto u spam Vučićev video pa ovo je u srž teme

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Dragi moj hlad, bez uporišta daješ prostor radikalnoj desnici

Geostrategija je teško čitljiva disciplina i ne može se tumačiti lovačkim pričama u kojima poentiraju drveni i laganini i još pokoji ustašuljak.

..ja pitam, gdje su oni danas, i kamo su nestali nakon što im je u velikom interesu bilo da Yuge više nema.

Tu su, vedre i oblače stokom koja uopće ne razumije što ju je snašlo. Obilato su financirali i Dobricu Čosića i Miloševića a bogme i Tuđmana. Hrvatska je utjerana u tor bez svog pristanka (referendum za EU 35% dok za NATo istog nije ni bilo). Hrvatska je danas medicinski bolesno društvo što u vrijeme socijalizma nije bila. Omladina bježi van glavom bez obzira jer interesi EU kao američke kujice ne podrazumijevaju nacionalne suverenitete kao težišne točke. Elite u Hrvatskoj su pristale kleknuti i uzeti za glavne državne lidere strane državljane koji pojma nemaju o ljudima Balkana kamoli Hrvatske.
Svaka hrvatska odluka načelno se donosi u Buzinu što i dokazuje nedavna šamarčina Kitarovički i Oreškoviću.
Zašto, pitaš - zbog Rusije. Zašto Rusije - pitaj i obrazložit ću svima dostupne činjenice...

Ponovno pitam, koje su to snažne integrativne veze među državama republikama bivše Yuge postojale, a koje bi onda pružile jak otpor zavjereničkim pokušajima slamanja Yuge?

A koje su to integrativne sile u današnjoj EU u koju je HR bježanjem od Srbije pobjegla da bi sutra opet bila u integraciji sa Srbijom.
Zar tebi zaista treba crtati tako jednostavne stvari kao što je to autogol HR kada bude zajedno sa Srbijom plazila pod čizmom anglosaksonskih smradova!?
Hrvatske i srpske elite koje nisu ratovale (ginula je stoka) žderale su i trgovale i više im je odgovaralo imati status prvog u selu nego drugog u gradu.
U istoj konstelaciji moraš gledati i današnji cirkus s Erdoganom i onom racom s Pantovčaka. Što taj debil ima tražiti u jednoj bijednoj HR!?
Odgovor: Odrađuje domaću zadaću gospodara Wall Streeta i Cityja kao kompenzaciju za Siriju jer ameri nisu mogli s rusima u ww3...
I još nešto ako nisi znao - amerika se raspada iznutra, i republikanci i demokrati su prozreni kao kancerogeno tkivo koje ubija američkog čovjeka-građanima a što je isplivalo istinom o 9/11. Taj raspad se kompenzira Ukrajinom, Libijom, Irakom, Sirijom,....
Teroristički napadi u zapadnoj evropi kao i migracijski tsunami je proizvod te iste ekipe koja je srušila Jugoslaviju.
Možeš li ti to uopće pokušati skontati ili je vrijeme činjenica uzaludno!

Tko je glasao

još uvijek nisam čuo kakve su

još uvijek nisam čuo kakve su to snažne sile bile koje su čuvale Jugoslaviju od raspada?
Tvoj odgovor je protupitanje " A koje su to integrativne sile u današnjoj EU u koju je HR bježanjem od Srbije pobjegla da bi sutra opet bila u integraciji sa Srbijom".
Kao što vidiš iz Jugoslavije su svi zbrisali čim su mogli, a iz Unije ne briše nitko, a mogu svi. Što se tiče Hrvatske Unija je sasvim solidan kišobran protiv slijedećih balkanskih integracija, i zato je se treba držati, bez obzira na sve njene deficite. Beograd i Brisel se ne mogu mjeriti, niti uspoređivati u bilo čemu. Pa sada, kada otkriješ što drži Europsku uniju zajedno, bit će ti mnogo lakše otkriti što je to što Yugu nije moglo zadržati kao državnu zajednicu, ili savez država.
Čini mi se da si prespavala jedan vremenski period iz Yuge kad je partija sebi dopustila takvo nepoznavanje funkcioniranja države i društva i takvu nesposobnost prilagođavanja promijenjenim okolnostima, da sve i nije moglo drugačije završiti nego katastrofom.

Tko je glasao

Nerazumijevanje geostrateških procesa

Kao što vidiš iz Jugoslavije su svi zbrisali čim su mogli, a iz Unije ne briše nitko, a mogu svi. Što se tiče Hrvatske Unija je sasvim solidan kišobran protiv slijedećih balkanskih integracija, i zato je se treba držati, bez obzira na sve njene deficite. Beograd i Brisel se ne mogu mjeriti, niti uspoređivati u bilo čemu. Pa sada, kada otkriješ što drži Europsku uniju zajedno, bit će ti mnogo lakše otkriti što je to što Yugu nije moglo zadržati kao državnu zajednicu, ili savez država.

Tvoj je problem što pitanje jugoslavenskog raspada i balkanskog klanja sagledavaš parcijalno od globalne geostrategije anglosaksonske zavjere i zato imaš poremećenu dioptriju.
Ono što ti u ovoj priči ne prepoznaješ jest činjenica da je veze koje su bile među narodima balkana cementirane NOR-om smišljeno uništila (ne Rusija) anglosaksonska os na čelu s američkom i britanskom elitom (narod tu nema veze) upravo poradi ovladavanja prostorom koji će poslužiti kao rezervni položaj s kojeg će ići nastavak operacije ovladavanja zemljama negdašnjeg Varšavavskog ugovora a što nije bilo moguće s Jugoslavijom koja je bila u projektu nesvrstanih.
Dakle, anglosaksonci su berlinski zid i balkanski kaos uzrokovali u planu i provedbi, a EU upravo iz istog razloga čuvaju od raspada upravo zbog dvorišta daljnjeg podrivanja Rusije odnosno ovladavanjem njenim resursima. Uvijek su resursi cilj kaosa...
Dokaz tome kako pod svaku cijenu žele EU kao svoje leno ti je sadašnji pritisak na Englesku koja želi van iz EU.
I da ti ekskluzivno nešto priopćim jer vidim da imaš deficit u geostrategiji!
EU će doživjeti sudbinu Balkana tj ex Juge odmah po urušavanju SAD korporacije.

SAD su trenutno u veoma velikim unutarnjim sukobima naroda i vlasti čiji je okidač bio fašistički napad na vlastite građane 9/11 a koja istina u americi počinje da kljuća i to odozdo. Naravno da postoji problem kritične mase koju će vlast gušiti svim sredstvima pa ćak i parcijalnim nuklearnim udarima a čega je pokret "9/11 true" potpuno svjestan.
Oligarhiju koja američki narod vuće na dno narod će morati srušiti revolucijom-građanskim ratom u protivnom slijedi armagedon životu i Americi i cijelom svijetu. To svi načitaniji amerikanci danas znaju i znaju da im vrijeme curi. Kad pukne u DC-u puknut će i EU - Poljska, Češka, Mađarska samo to čekaju...
To je poveznica oko povoda i uzroka Vijetnama, Afganistana, Ukrajine, Libije, Sirije, Iraka, naravno i Jugoslavije.
Nikakve centripetalne sile tih naroda nisu mogle izdržati tu zavjeru koja je upakirana u nacionalnu netrpeljivost i teritorijalne pretenzije.
Al da bi se to razumjelo motraš se izdići iznad šume lokal idiotizma koji dominira i na ovom portalu i onda promišljati i donositi zaključke.
Tvoje je pravo živjeti u nametnutim istinama koje to nisu, na kraju ćeš ostati sam jer će svi ili pobjeći ili će biti odvedeni. Drži me za riječ idućih 3-5 godina. Ili će pasti anglosaksonka banda u Americi unutarnjom revolucijom ili će gorjeti nebo i zemlja na cijelom globusu...

Tko je glasao

O, baba Vanga opasno prorokuje, aUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

bolesni agitprop poraženih snaga

"drveni i laganini i još pokoji ustašuljak."---mi smo ti oružjem srušili ljubljenu i možeš samo da nama i sličnima pljuneš pod prozor, jado

"Obilato su financirali i Dobricu Čosića i Miloševića a bogme i Tuđmana. "

- ko nas bre zavadi

"Hrvatska je utjerana u tor bez svog pristanka (referendum za EU 35% dok za NATo istog nije ni bilo). "....to nije istina, Hrvati su željeli euroatlantske integracije a ne balkanske

"Hrvatske i srpske elite koje nisu ratovale (ginula je stoka) žderale su i trgovale i više im je odgovaralo imati status prvog u selu nego drugog u gradu."- tko nas bre zavadi

Jugoslavija se raspala jer su Srbi željeli živjeti svi u istoj državi, a Hrvati su željeli svoju državu.

Srbi su izgubili, Hrvati su ostvarili svoj strateški cilj.

Jugoslaveni, tko jebe te apatride.

ps. tu rusku propagandu možeš širiti i na prihvatljiviji način

sve dobro...

Tko je glasao

Stoka su ti tata i mama

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci