Tagovi

Tik-tak hrvatskih političara

Jučer je Jutarnji list objavio tekst pod naslovom Tik-tak hrvatskih političara i toplo vam preporučam da ga pročitate. U sjajno odabranoj temi, novinari Jutarnjeg su slikali satove naših ministara te ih potom dali analizirati anonimnom poznavatelju satova; rezultati analize su, barem meni, šokantni.

Premijerova dva ručna sata ukupno su vrijedna više od 30 tisuća eura. Jedan od njih je marke Lange und Sohne koji je vrijedan više od 20 tisuća eura. Drugi, vrijedan 10 tisuća eura, marke je Blancpain.
Iza Sanadera najskuplji sat u Vladi nalazi se na ruci ministra financija Ivana Šukera. Njegov Bentley vrijedan je između 7000 i 8000 eura.

Ono što novinarima Jutarnjeg nije palo na pamet, a meni je bila prva misao nakon što sam pročitao članak je usporediti njihove satove s imovinskim karticama.

Naime, nekako vjerujem da ako imate ručni sat vrijedan 10-20.000eur kao što ga na primjer ima naš premijer, a uzevši u obzir ostatak njegove imovine (premijer npr. navodi da mu je auto Renault 8!?) nekako mi se čini da bi i taj sat morao biti na popisu.
(usput rečeno, otkrio sam crtu skromnosti u našeg premijera koji je svoju kuću prozvao "stanom", što je prilično veliko rastezanje, ili bolje rečeno sakupljanje istine, pa čak i za premijera i njegov svjetski priznati talent za izbjegavanje i/ili savijanje istine)

No u svakom slučaju, ako premijer i nije uspio staviti sat na popis svoje imovine, to je ministar financija Ivan Šuker svakako morao učiniti. Naime, ne samo da je ministar financija morao biti najbolje upoznat s regulativom oko imovinskih kartica i obveze prijavljivanja značajne imovine - nego u njegovom konkretnom slučaju njegov ručni sat predstavlja jednu sedminu njegove cjelokupne imovine.

Iako nisam stručnjak za ručne satove, postavljam sam sebi pitanje koliko bi imovine morao imati da odvojim 10.000eur kako bi si kupio ručni sat. Ili, još bolje, koje su moralne i etičke karakteristike osobe koja po svom vlastitom priznanju posjeduje ukupnu imovinu vrijednu 50.000eur, a istovremeno jednu sedminu te imovine nosi na ruci?

Komentari

Premijer ima skupi sat, opet

Premijer ima skupi sat, opet mulja, ništa novo. Mene zanima ministrica pravosuđa, ne sjećam se više da li je to već netko ovdje spomenuo u komentaru. Ona ima kopiju na ruci,a ministrica pravosuđa!!! Nisam još vidio da je dala ostavku. Treba li? Mislim da da i to još jučer. Kakvu poruku šalje i koga ona glumi? Trebam donositi zakone protiv kopija i provoditi isti, a potičem to. Krasna zemlja sa krasnom ministricom.

Tko je glasao

čuo sam malo prije jedan

čuo sam malo prije jedan zanimljivi komentar, a on kaže da je Sanader svoj sat dobio na poklon - million dolar question (ili 20.000eur question u ovom slučaju) je tko je Sanaderu poklonio sat?

Tko je glasao

Ovo sam napisao još

Ovo sam napisao još 02.siječnja:

Realnijom mi se čini treća varijanta u kojoj bi se radilo o poklonu. I to ne službenom jer se pokloni te vrijednosti ne daju u normalnim demokratskim zemljama. Može se raditi o poklonu nekog domaćeg poduzetnika ili direktora državnog poduzeća, a vjerojatnije mi je da su satove dobili od nekog stranca. Za kakve zasluge ili usluge neznam. Ali mogu si misliti.

Čak i tada bi poklon morali prijaviti jer prelazi vrijednost od 500kn. A takav bi morali i predati jer su skupi pokloni dužnosnicima zapravo državna imovina.

Poznato?

B-52

Tko je glasao
Tko je glasao

Čita li Vesna Škare

Čita li Vesna Škare Ožbolt Jutarnji list ili pollitika.com?
:-)

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Neka njima njihovih satova.

Neka njima njihovih satova. Imamo i mi svoj sat. I piše na njemu da je 5 do 12.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

silverci, ja mislim da

silverci,
ja mislim da trebaš do urara jer je na mom satu sasvim sigurno prošlo 12

Tko je glasao

Ha-ha! Guba! Dr. Ivo osim

Ha-ha! Guba! Dr. Ivo osim lijepih odijela, parfema i muške guze voli i lijepe i skupe satove! Kako je to herzlich, pa uostalom tako lijep, divan i ugladjen mužjak mora imati lijep ukras na ruci. Ljudi se tu čude što nosi sat za 20 tisuća eura, što je svota za koju prosječni Hrvat (u čiju se on dobrobit kune s rukicom na srcu) mora raditi oko tri godine, pod uvjetom da ima posao.
Mene samo fascinira, zašto se uopće čudimo tome...pa čovjek je u samo jednom od poslova, prodajom Plive u Veroni (gdje je slušao operu sa Žužulom, koji mi se baš po svojoj vokaciji i habitusu čini kao tip za operu, vjerojatno ih je slušao dok je čuvao ovce u Imotskoj krajini), ubrao najmanje dvadesetak milijuna eura (ako računamo da je to jedan posto od prodaje Plive, što bi bio minimum provizije u takvom poslu).
I tko smo uostalom mi da njemu, jednom i jedinom, brojimo satove i koliko koštaju?! Pa taj sat je samo tisućiti dio onoga što je Dr. Ivo ubrao na prodaji Plive u Veroni, a da ne govorimo o raznim drugim aferama i poslovima u kojima je sudjelovao (Bechtel, Liburnija, Sunčani Hvar...)
Jedino što je tragično je to da Dr. Ivo može nekažnjeno u imovinsku karticu napisati ovakve smijurije i izvući se s time. Za kriminal ionako neće nikad biti kažnjen, pa bi ga barem trebalo kazniti za ismijavanje inteligencije normalnih ljudi. Koji ionako ne glasaju za njega, jer imaju barem minimum vlastita dostojanstva i više od dvije moždane vijuge. Amen.

Tko je glasao

Eh... da bar je to u

Eh... da bar je to u imovinskoj kartici... pa onda ima bar realne nade da se dalje ispita... ovako... lejm

Tko je glasao

U vijestima objavilo da je

U vijestima objavilo da je Ožboltica podnijela prijavu povjerenstvu za sukob interesa. Obrazloženje - skupe satove nisu naveli u imovinskoj kartici.

Sapunica se nastavlja.

B-52

Tko je glasao

Ova priča pokazuje nekoliko

Ova priča pokazuje nekoliko problema koje možemo uočiti danas, ne nužno samo sa političarima. Prije svega, taj novinar nije napravio svoj posao do kraja, a i to što je napravio napravio je traljavo. Tema definitivno nije neka kojoj svaka minuta kašnjnja s objavom skida aktualnost - temelj izvještavanja jest kontaktirati izvor, odnosno svakog od spomenutih političara. Vjerujem da bi bilo jednako zanimljivo pogledati i kakve satove nose ostali rado slikani političari (pogotovo oni kojima je ego mjerljiv sa Sanaderovim) - ovako je tekst u kontekstu anti-HDZ i kao takav se ne može postaviti kao nepristran (Mesić je sporedan komični lik u ovoj priči).
Drugi očiti problem u tekstu je "anonimni stručnjak" - a nekako mi se čini da je taj "stručnjak" više stilist a manje urar - napraviti procjenu originalnosti na temelju fotke je moguće samo ako je kopija smiješno loša (tipa uvalio ju mali Cigo vičući "ma ukrao sam ga, majke mi..."), bilo kakva ozbiljnija zahtjeva da procjenitelj barem uzme sat u ruku. Znači sam tekst je toliko žut da smo iz njega saznali kako nam neki članovi vlade nose satove koji izgledaju kao neki skupi satovi (a jedna i jako lošu kopiju), a za koje ne znamo otkud im jer novinar to nije ni pitao.
A i kako nije navedeno da li su to nekakvi modeli tipa "jesen 2005" bilo tko od tih političara može reći "dobio sam ga dok smo bili u oporbi, kad sam se ženio, diplomirao..." i tu je kraj priče. Jednako kao i sa već čuvenom Veronom gdje je jednostavan odgovor ("vodio[jebao] sam ženu").
Ostaje pitanje imovinske kartice, koja je tako divno definirana da "nisam znao koliko košta, bio je poklon" pokriva sve osim možda nekretnina (auto, jahta i slično). Uostalom, svaki imalo taštinom eksponirani političar, a ima ih, u odijelima i cipelama ima valjda 50% svoje imovine. Jedino što možemo zaključiti iz ove "afere" jest da su imovinske kartice političara sprdnja - a to smo znali i prije.
Naravno, bit će vjerojatno malo koprcanja, pogotovo "bisernijih" od prozvanih (još se uvijek nadam izjavi "moj nije kopija!"). No to i dalje ostaje na razini žutila članka i po mom sudu to žutilo jest najporaznija stvar u cijeloj "aferi". Ako se već i rade afere, pa neka ih naprave kako spada...

Tko je glasao

meni je cudnija cinjenica da

meni je cudnija cinjenica da ministrica od pravosudja nosi imitaciju, to je zabrinjvajuce. jer ako ostali nose originale za zakljuciti je da su vjerdostojni te da im nije na pameti nesto muljati, prikrivati, navlaciti lazne fasede, za razliku od gdje. min. od pravosudja, te mi je sada sasvim jasno zakaj nam je pravosudje takvo kakvo je....

--->
photopublika.blog.hr

--->
photopublika.blog.hr

Tko je glasao

Je, i mene muče ista

Je, i mene muče ista pitanja... I meni je prva ideja bila usporediti s imovinskim karticama, ali i pogledati propise koji reguliraju sadržaj imovinske kartice. I tu se još jednom pokazalo kako propisi nisu dobri. Dok su neki dužnosnici pisali i umjetničke slike koje imaju u vlasništvu, drugi su to popunili najjednostavnije iako zakon kaze da se trebaju napisati stvari veće vrijednosti. Očito satovi za ekipu koja ih ima nisu stvari od veće vrijednosti! (tu sad ide tvoja usporedba s autima s kojom se slažem!)

Očito ekipa ima novaca više nego što nam je prikazala. Oko morala neću...

Tko je glasao

sanader je napisao renault

sanader je napisao renault 8, a morao sam se dobro napeti da se sjetim kako taj auto izgleda i kada su ga prestali proizvoditi
dakle, ako je naveo automobil koji je očigledno beznačajan u pogledu vrijednosti, tada je ručni sat definitivno morao biti na popisu

pitanje je naravno gdje je granica, da li je neko ultra skupo odijelo ili cipele za 500-600eur potrebno staviti na popis? pojma nemam, vjerojatno nije

no ponavljam da me zanima mentalni sklop osobe koja deklarira svoju ukupnu vrijednost na 50.000eur i potom mrtav hladan na ruku stavi sat od 8.000eur

može biti da nam je šuker jedini takav primjer i da je čovjek pasionirani ljubitelj satova (ne isključujem kao mogućnost iako je smatram nevjerojatnom), no tih sakupljača satova u vladi imamo neproporcionalno puno

no najvažnije je da nas Ana Lovrin nije razočarala i zbog toga mi je drago jer navijam za nju još od časa kada je bila Kalmetin surogat u Zadru :)

glede morala, to je pitanje nekakve ljestvice vrijednosti koju uzgajaš u sebi i ona je samo pokazatelj što ti ljudi misle o svojoj okolici
ja ću biti prvi koji će se složiti da premijer mora biti dobro plaćen i da se mora kvalitetno odijevati i da se mora voziti u dobrom automobilu, no isto tako taj image kojim se okružuje mora na nekoj razini biti preslika društva u kojem živi
ako se francuski predsjednik vozi u peugeotu 607 (vjerojatno blindiranom i produženom, ali i dalje u peugeotu 607) tada bi i jedan Ivo Sanader, Vladimir Šeks i Stjepan Mesić morali se voziti u nečem primjerenijim svojem statusu u svijetu odnosno bogatstvu držve koju predstavljaju, a to svakako nije blindirani bmw7

pitanje morala i etike je daleko dublje nego što izgleda i mi nažalost nismo niti zagrebli po površini i te vrijednosti su vrlo rijetko prisutne iako su često spominjane

(naravno, sasvim sigurno postoje u vladi i marljivi i časni ljudi koji daju svoj maksimum pa im stoga treba odati priznanje - ne znam tko bi to bio ali kada ga nađem budem ga prepoznao i imenovao, no indikativno je kako se ponašaju "najglasniji" članovi)

Tko je glasao

Nasi politicari odgojeni su

Nasi politicari odgojeni su sa strane ex-Yu oligarha koji nemaju previse veze sa moralom, odnosno koji su zahvaljujuci medijskoj kontroli i politickoj nedodirljivosti bili u prilici kreirati principe koji nisu odrzivi u demokraciji.

No, kako je proces demokatizacije politike dugotrajan, tako je i razumljivo da postojeca klika kojoj je srz morala/antimorala identicna koristi zadnje dane svoje "slave".

Tako nema smisla ocekivati od nase klike bilo kakve promjene koja bi bile plod razuma i spoznaje s obzirom na moralnu izvitopoerenost istih, ali je za ocekivati da ce nove politicke snage postaviti i nove politicke standarde koji ce doslovno pregaziti ovu rak ranu hrvatskoga drustva.

Amen :-)

Tko je glasao

Tema je vrlo zanimljiva i

Tema je vrlo zanimljiva i potiče na razmišljanje.
Jedna je varijanta da imaju veliko bogatstvo pa im nije problem odvojiti toliko novca za satove. Druga je da nemaju ali su veliki snobovi koji se žele šminkati i zbog toga ulaze u kredite.

Mutno se prisjećam Tuđmanovog obrazloženja o porjeklu nekih 200.000,00DEM za otkup cijele vile u Nazorovoj (slučajno dan prije promjene zakona koji bi kupovinu onemogućio). Rekao je da su to prihodi od knjiga koje je izdavao. Sigurno nije vodio računa da će žena mu Ankica jednog dana (potkraj prošle godine) objaviti knjigu o njihovom životu. Usput, mnogi bi današnji književnik volio biti tako politički proganjan ukoliko bi izdavanjem knjiga mogao toliko zaraditi. No, natrag na temu.

Realnijom mi se čini treća varijanta u kojoj bi se radilo o poklonu. I to ne službenom jer se pokloni te vrijednosti ne daju u normalnim demokratskim zemljama. Može se raditi o poklonu nekog domaćeg poduzetnika ili direktora državnog poduzeća, a vjerojatnije mi je da su satove dobili od nekog stranca. Za kakve zasluge ili usluge neznam. Ali mogu si misliti.

Čak i tada bi poklon morali prijaviti jer prelazi vrijednost od 500kn. A takav bi morali i predati jer su skupi pokloni dužnosnicima zapravo državna imovina.

Zapravo, u svakom slučaju nešto ne štima. Najbolje da se neki Bago pobrine da dobijemo odgovor.

B-52

Tko je glasao

Sta ce ti uopce odgovor na

Sta ce ti uopce odgovor na to pitanje? Hoces li saznati nesto politicki relevantno? Sumnjam.

Tko je glasao

Ma odgovor mi manje-više

Ma odgovor mi manje-više znamo, ali da budem pomalo sebičan, svidjelo mi se ono vrpoljenje i zamuckivanje na stolici ispred Bage.
Pokušao sam zamisliti kako bi bilo da je Sanaderu iznenada postavio to pitanje o satu.
Mislim da bi i demokratska javnost imala koristi od odgovora koji bi na taj način čula.

B-52

Tko je glasao

Cini mi se da imamo sasvim

Cini mi se da imamo sasvim dovoljno materijala i bez ovog sata, da bismo mogli krenuti u novu fazu. Jer svi ovi skandali, sva ova "ogoljavanja", gube svoju snagu, s obzirom da se nije pojavio jos nitko dostojan ovakvih politickih kapitalaca koji su nam vec davno ponudjeni.

Nu, ovo bi vise bilo bacanje sire perspektive koja ukazuje da je ova lavina "skandala" zapravo drek na sibici namjenjen za zadovoljavanje nasih autodestruktivnih emocija koje je ipak bolje zaobilaziti.

Tko je glasao

Već smo mnogo puta napisali

Već smo mnogo puta napisali kako slaganje afere na aferu otupljuje oštricu kojom demokratska javnost treba secirati političare. No, i pored toga nisam za nespominjanje ovoga što radi aktuelna vlast. Za mene bi to bilo mirenje s postojećim.

Jedino rješenje vidim u tome da narod izađe na iduće parlamentarne izbore i pomete ove kojima je korupcija i lopovluk tako normalna stvar.

Naravno da se postavlja problem koga birati. Za mene osobno nema dileme. Na mojoj ljestvici društvenih vrijednosti, a pogotovo kod političara, poštenje zauzima prvo mjesto. Kakvi jesu da jesu, al` nek su pošteni.

Nisam za ono koje neki nude "neka krade, al` nek bude i za nas". Na to ovi i njima slični računaju. Ja bih se radije i pomirio s time da imam manje, ali želim znati da me onaj na vlasti ne potkrada.

Ponuda na političkom tržištu i nije osobita, ali od onoga što se nudi, gledat ću koji su najpošteniji.

B-52

Tko je glasao

Skidam kapu. Slazem se od

Skidam kapu. Slazem se od rijeci do rijeci ...

Samo jos da shvatim koji su to najposteniji ... ;-))

neutrino

Tko je glasao

ne znam, meni to pošteno

ne znam, meni to pošteno nekako ne može biti slogan političke stranke, naime ako si pošten zašto to moraš posebno naglašavati?
poštenje je nešto što mora biti očigledno i što se podrazumijeva, a neke druge kvalitete moraju biti prve poput energičnost, kompetencija, izvrsnost ili nešto slično

Tko je glasao

Poštenje nisam spomenuo kao

Poštenje nisam spomenuo kao slogan bilo koje političke stranke nego kao važnu moralnu kategoriju prema kojoj mislim procjenjivati ljude s lista koje će biti ponuđene.

Sigurno da postoji problem kriterija prema kojima ću to moći procijeniti i dostupnosti podataka, ali ako znam da je netko lopina onda za njega neću glasati ma koliko bio energičan, kompetentan, izvrstan ili nešto slično. Za mene je lopov lopov (i sve izvedenice iz toga).

Nisam za onu "neka si ukrade, al` nek bude i za nas".

B-52

Tko je glasao

Bojim se da je problem naseg

Bojim se da je problem naseg politickog trzista - oligarhija. Odnosno, izlazak na izbore nije ono sto moze zadovoljiti potrebe hrvatskoga drustva.

Tko je glasao

Slažem se. U ograničenoj

Slažem se. U ograničenoj ponudi se ne može puno birati.

B-52

Tko je glasao

Odlično si primjetio taj

Odlično si primjetio taj nesrazmjer onog što Šuker govori i onog što je on u biti. Svi u V.Gorici znaju da je on svu svoju bitnu imovinu prebacio na ženu i tasta, a novinari bi za početak mogli provjeriti tko je sve suvlasnik u samoborskom autobusnom prijevozu.

Tko je glasao

A ima još on toga, ali je

A ima još on toga, ali je najbolja fora što narod navija za čovjeka od cca 50 i neke godine u imovinskoj kartici nema ništa. Mene zanima kako čovjek od 50 i kusur godina nije stvorio NIŠTA, a onda postane ministar financija gdje treba stvarti za državu. Meni to znači samo da je apsolutno nesposoban ili je aposlutno lažovu. U slučaju Šukera obje su točne nesposobni lažov :-)

Tko je glasao

ZATO IM TAK DOBRO IDE A

ZATO IM TAK DOBRO IDE A DRUGI PRIJEVOZNICI SU NA RUBU PROPASTI

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci