Tagovi

Ti si odvratni fašist, mrzim te!

Opstojnost fašizma počiva na njegovoj nemogućnosti da se prepozna u drugima. Fašizam nema svijest o sebi. U ovoj je metafori fašizam u jednoj mjeri personificiran. Svojstvo koje tradicionalno smatramo da pripada čovjeku, ovdje sam pripisao jednoj nepoželjnoj ljudskoj osobini, ili skupu osobina. U tom smislu ga tretiram kao osobu u svrhu poentiranja onoga što mislim da može pomoći suzbijanju fašizma.

Neću se dati uhvatiti u klopku paranoje. Ovo nije poziv na akciju. Nije komadić mobilizirajuće propagande. Ovdje me, naime, ne interesira je li danas više fašizma nego prije i ne želim tvrditi da je to tako. (Pod više fašizma podrazumijevam veći broj ljudi koji su spremni podržati takve ideje kao i postupni prodor takvih ideja u obično. Dakle, kada „blagofašističke“ ideje ili načini ponašanja, ono što bismo nazvali filofašističkim premda ne punom manifestacijom fašizma, postane dio široko prihvaćenog načina razmišljanja/ponašanja.)

Ipak, posve ću otvoreno zauzeti stav da se danas fašizam daleko otvorenije manifestira. Dakle, policijom zaštićene povorke u slavu nekog djelića fašističke povijesti nisu doista jednako bile zastupljene neposredno nakon šire spoznaje o zločinima fašizma. Ovo otvoreno demonstriranje izopačenosti omogućilo je neka detaljnija opažanja o naravi fašizma. Pored ekstrema koji će otvoreno zastupati mišljenje da uništenje drugačijega/različitoga, ili odvajanje, iseljavanje i izoliranje drugačijega/različitoga treba prakticirati i podržati, te da je to na neki (bilo koji od uobičajenih opravdanja) način opravdano ili korisno nekoj zatvorenoj grupi, javlja se također veliki broj onih koji vrlo glasno osuđuju fašizam i pri tome jasno pokazuju neke oblike ponašanja koji su fašistički.

Primjećujem da je upravno proporcionalan porast samoga manifestiranja fašizma kao i osude fašizma. Ovdje me prvenstveno zanimaju osobe u kojima supostoje obje te krajnosti. Nama je dobrodošao Sarkozyjev progon Roma iz Francuske da lakše ne vidimo kako mi želimo da se romska djeca izbace iz škole, ili odvoje od ostale djece. Uživamo u izjavi Angele Merkel da je projekt multikulturalizma propao da bismo pojasnili zašto će Srbin uvijek biti Srbin i zašto je normalno da čak i gradonačelnik može izjaviti da ga ne želi u obitelji. Zluradi smo oko pojave nove ekstremne desnice u Skandinaviji jer nas lišava potrebe da se na nekoga ugledamo. Imamo razumijevanja za poljski naci marš jer su oni stradali od komunizma. Volimo divljanje Srba na utakmicama jer to pokazuje da smo bili u pravu kad smo ih etnički čistili i da mi zapravo nismo isti takvi, jer talijansko okupljanje imigranata u logore je grozno, a naše preseljenje naroda humano.

Čak ni na pollitici koja godinama priča o ovoj temi nije prošlo nekoliko replika o zadnjem neredu na tekmama i već smo mogli dobiti razmišljanje kako je iživljavanje splitskih delinkvenata na Srbima u Splitu prirodna stvar.

Do te je mjere fašizam naučio da se ne prepoznaje kada se ogleda na drugome da bi bio spreman režati na sebe u ogledalu. Zla, komunistička Jugoslavija začas je postala EU, i svejedno nitko ne primjećuje da je to ista priča s drugim krivcem. Naprosto je riječ o ksenofobiji. Ničem drugom. O strahu koji porađa fašizam i u isto ga vrijeme nastoji opravdati. I premda se isti taj bazen bijesa prolije i preko prajdovaca svake godine, nikako de netko primijeti da bilo tko, bilo kada može biti drugi „vrijedan“ našeg fašizma. Svaki puta napadači na prajdovce budu ti koji su zastrašeni i svaki puta su „jako dobro argumentirani“ porivi da se zaštitimo (mi kao napadači) od njih (koji su napadnuti) koji i „nisu dio našeg društva“. Iako se u tom trenu bijes i želja za izolacijom „onih koji nisu mi“ okrene i unutar granica same države, svejedno nitko ne primjećuje iracionalnost toga što čini. Vanjski neprijatelji, unutarnji neprijatelji. Novi neprijatelji, stari, desni, lijevi, elite, lobiji, prodavači magle. Mrzi, mrzi, mrzi. Nitko ne vidi da je upravo on u tom trenu fašist i da njegova podjela na svoj obožavani nacij i sve druge ne stoji. Ono što fašist tako strastveno mrzi prelazi i njegove vlastite granice.

„Fašizam nikada nije u meni, on je uvijek u drugome.“ „Ja nikada ne mogu biti fašist, eventualno domoljub koji druge opravdano mrzi jer mora „zaštititi“ svoju domovinu.“ „Ja nikada nisam taj koji je počeo, u meni može jedino biti opravdani bijes, gnjev pravednika koji je nužno iskaliti na drugome makar postojala i šansa da sam posve pogrešno prosudio da mi je naudio.“ Ne smije se riskirati! Jer drugi su, znate, fašisti. S njima nema razgovora. Jedino istrebljenje ili kakvo novo humano preseljenje naroda može riješiti stvar. Fašizam zapravo jako voli da mu se da kakav-takav, makar i minoran povod. Onda on lakše tvrdi da to u ogledalu nije on. Ne. On je tu da „ispravi vjekovnu nepravdu svog napaćenog nacija, koji voli iznad svega“.

On je tu da upozori kako je cijeli svijet strašno fašistički i to odmah nakon što pripomene kako u Oluji nije bilo zločina, ili kako netko tko je napadnut ne može počiniti ratni zločin. I premda se nikada nije pojavio fašizam koji je tvrdio da se pojavio svojom krivnjom – svaki je do sada smatrao da je apsolutno opravdan; da stranci uništavaju njegovu zemlju, da druge rase uništavaju njegovu bjelinu, da drugi narodi upravljaju njegovim bankama, da manjine polažu pravo na njegove resurse – unatoč, dakle, tome što ni jedan fašizam do sada ionako nije za sebe mislio da nije opravdan, svaki novi upravo u tome na neki nevjerojatan način vidi svoju posebnost. Upravo u nekim „čvrstim“ razlozima vidi svoje pravo na to da ga se izuzme od povijesnih lekcija i da ga se ne poistovjećuje sa svime onime iz čega bi trebao naučiti lekciju. Upravo u onome po čemu je jednak sa svakim fašizmom do sada, on vidi svoju različitost, jer on sebe ne može prepoznati na drugome.

Komentari

Tko je glasao

Ne promoviram

ja fašizam. To možda ti radiš.

pozz
doza

Tko je glasao

zipa. kada ne udaris u

zipa. kada ne udaris u sustinu, onda si namjerno ili nenamjerno sljep na nulti korak fasizma i bavis se posljedicama te pojave, te ih onda moralizatorski napadas. sorry, dokle god nisi sposoban prozvati sustinu price, vec prozivas one koji su nemusto reagirali na istu, uistinu si na liniji fasizma.

Tko je glasao

ijaooo

pa ovdje još uvijek stižu komentari... Uhhh fakat treba neku "c.h.a.t." rubriku otvorit... Kaj to tak važnoga ima ovdje još za pričat ?

Provinciopolis

Tko je glasao

Pročitah još jednom sve

Pročitah još jednom sve komentare i naprosto NE MOGU vjerovati da tako jedan, zapravo: «jednostavan» i «normalan» dnevnik može izazvati ovu količinu komentara.
Glavni zaključak: ne dozvoli da fašizam ovlada nad tobom! ----Tko NORMALAN se ovoj tezi može usprotiviti?! Začudo, postoje, postoje zaista ona ljudska bijeda koja ne shvaća koliko je malena u lancu povijesti, koliko je prolazna, koliko zagorčava život drugima…

za ppetru odavno vec nemam rijeci...

skviki: Čovjek koji je svoju egzistencijalnu sigurnost ostvario u DRUGOJ državi, znači unutar ozračja gdje nije TREBAO imati F od fašizma…i onda dođe nadasve «vrsni»
@vkrsnik koji se u ovoj cijeloj priči bazira na TAJMING….o da, tajming je bitan, ali i logika: NE POSTANI PLIJEN GLAVNE ANTI-PORUKE…

Tko je glasao

prodaja velikosrpske magle

ivanaaa,

da, ivanaaa tajming je i te kako važan, jer se radi o drastičnom izrazu velikosrpskog fašizma, o čemu ni doza ni vi niste zucnuli ni riječi, što znači da ga odobravate. to se ne može izjednačiti s pojedinačnim ispadima u Hrvatskoj, jednako tako kao što je nedopustivo i skandalozno od predsjednika Josipovića da izjednačuje žrtve Vukovara s Paulin Dvorom.

Ali kad imamo takvog predsjednika, ne čudi što na ovom portalu ima sva sila sidionika koji iz petnih žila nastoje izjednačiti ono što su počinili Srbi u agresiji na Hrvatsku s onim zloičinima koje su Hrvati počinili u obrambenom ratu. Time se koristi i Doza u svojem komentaru kad s jedne strane fašistički nastrojene navijače u beogradskoj areni ne poistovjećuje s pravom s cijelim srpskim narodom, ali zato dva napadača na Srbe u Splitu poistovjećuje sa svim Splićanima.

ivanaaa, zar stvarno smatrate da su na ovom portalu svi mala djeca kojima možete prodavati velikosrpsku maglu?

Tko je glasao

Ne, ne smatram da su na ovom

Ne, ne smatram da su na ovom portalu sve djeca, jer da su djeca nekad bi znali biti otvoreniji i poslusati sto im se kaze bez da impliciraju ludosti.

"jer se radi o drastičnom izrazu velikosrpskog fašizma, o čemu ni doza ni vi niste zucnuli ni riječi," ---rekoh vec na jednom dnevniku da to ponasanje osudjujem i osudila bih ga da je velikohrvatski fasizam; ukoliko to kazem ti ces mi naravno onda prebaciti da i izjednicavam ratne "krivnje" i onda znaci opet dolazis do krive logike, jer ne znas naprosto citati napisano...

Tko je glasao

Hvala ti na komentarima

a i na trudu koji ulažeš u pojašnjenja.

Nekad stvarno iziskuje nadljudski napor. Iz nekog razloga čim se osuđuje i hrvatski i bilo koji strani fašizam, to automatski za neke blogere znači da uopće ne osuđuješ strani fašizam. Stvarno nevjerojatno. Koliko god to ponavljao, pojedinci ostaju čvrsto pri tome da ako domaći fašizam uopće spominješ odmah si gad i zapravo lažeš da ti smeta strani. I oni to odmah bolje znaju od tebe, tvoje izjave više ne vrijede, jer ti lažeš, izdajnik si, radiš za drugu stranu, mrziš svoju zemlju itd.

Za neke od blogera jedini, ama baš JEDINI način da zadobiješ povjerenje je da pomiluješ domaći fašizam, da ga aboliraš od odgovornosti i grijeha i samo pljuješ i režiš po strancima i u svemu vidiš specijalni rat protiv Hrvatske. To je jedino što prolazi.

Samo, ja nisam taj. Ja to ne mogu. Za mene onaj tko želi da njegovo društvo i država dosegnu najviše civilizacijske razine i osuđuje i želi stati na kraj svemu što je loše, on najviše radi za to svoje društvo i državu.

pozz
doza

Tko je glasao

gdje je hrvatski fašizam

Doza,

nevjerojatno je koliko ste uporni u svojoj tvrdnji i širokojpojavi fašizma u Hrvatskoj, pa tako napad dvojice zamaskiranih napadača na Srbe u Splitu izjednačavate sa Splitom kao fašističkim gradom, jer vam to treba da biste se umanjili odgovornost srbijanskih vlasti za fgašističko divljanje prema hrvatskim navijačima i rukometašima u Novom sadu i Beogradu.

To vi naravno ne prihvaćate jer imate svoju predodžbu o fašizmu u Hrvatskoj koji je glavni cilj izjednačiti pojedinačne incidente u Hrvatskoj s velikim izljevom fašističkog ponašanja u Srbiji. Ovdje se radi o golim činjenicama koje ne podržavaju vašu tezu o širokim pojavama fašizma u Hrvatskoj. Još ću vam jednom pripomenuti da u srbijanskoj Narodnoj skupštini sjedi jedna trećina zastupnika čije stranke zagovaraju neofašističku ideologiju, ne samo što se tiče odnosa prema Hrvatskoj, nego i odnosa prema homoseksualcima.
Prema tome vaša uporna nastojanja da se sve to izjednači su obična propaganda, svjesna ili nesvjesna. Ako je nesvjesna, postoje ustanove koje to liječe. Možda ne bi bilo loše da potražite neki savjet u njima, a ne da ovdje prodajete muda pod bubrege, naravno uz potporu onih pollitičara koji misle kao i vi.

Tko je glasao

Teflon & orah

To vi naravno ne prihvaćate jer imate svoju predodžbu o fašizmu u Hrvatskoj koji je glavni cilj izjednačiti pojedinačne incidente u Hrvatskoj s velikim izljevom fašističkog ponašanja u Srbiji.
Stvarno je nevjerojatno kako ti uspijevaš izvrtiti tuđe tvrdnje obzirom da se čovjek ubio objašnjavajući da stvari upravo ne treba izjedačavati niti opravdavati tuđim "nestašlucima".

Očito da tvoj teflonski sustav razmišljanja nije sposoban percipirati tuđe stavove već stalno ponavljaš istu identičnu mantru. Nešto kao Alan Ford u jednoj epizodi gdje na pitanje što je radio u raznim vremenima uvijek odgovarao "Krao sam orahe" i gdje je na zadnje pitanje da li je ikad krao orahe rezolutno odgovorio "Ne!".

leddevet

Tko je glasao

prosrpski agent

leddevet,

vi ste se već dosad deklarirali kao prosrpski ili blaže rečeno jugslovenski agent, pa s vama nema smisla diskutirati, jer za vas ne postoje činjenice, nego propaganda. zato je bolje da se držite alana forda, to vam je doseg i ništa više od toga.

Tko je glasao

Teletubbies

vi ste se već dosad deklarirali kao prosrpski ili blaže rečeno jugslovenski agent,
Eto, OZNA sve dozna!

leddevet

Tko je glasao

Agente 009

@ Leddevet

Posudi koji dinar, majke ti.

Tko je glasao

Buzorant

Nedam jerbo si markirao posljednje zasjedanje komiteta :)

leddevet

Tko je glasao

Jedino ti ovdje

tupiš s nekom propagandom. A jedino ja ništa ne izjednačujem. To ako u politici u Srbiji sjede ljudi s fašističkim nazorima je apsolutno užasno i za svaku osudu. Ali Srbija je strana država i njihovim se fašizmom trebaju baviti oni njihovi ljudi koji toj zemlji žele dobro.

Ja živim ovdje i bavim se svojim društvom. Za mene taj tvoj sramotno niski standard koji kaže: naš fašizam neće biti problem sve dok je u Srbiji gori fašizam, to je za mene najobičnije sranje. A ako sam ti jednom već rekao da ne smatram da su svi splićani užasni radi dva splićana koji su nekog napali, onda nemoj tupit i pravit su gluplji nego li jesi. Čak ni ta sama dva splićana nisu po sebi problem, oni su mogli jednostavno biti i pretupi da imaju ikakvu refleksiju o onome što rade. No, ako ostatak društva to ne osudi i to zbog te tvoje devize da nikad nije gadno sve dok je u susjeda još i gore, onda problem jest širi od dvojice splićana i proteže se na sve one koji na to zažmire na jedno oko.

Hoću li morati i ovaj komentar kopirati nekoliko puta dok ti tako jednostavne stvari konačno ne sjednu. Mene ako stranci NE ZANIMAJU onda ne mogu ja ništa ni s čim izjednačavat. Ja ne gledam koliko si fašizma mogu dopustiti s obzirom na strance, ili koliko si mogu dopustiti a da ipak nisam najgori. Kao oni studoši koji traže koliko smiju ne znati, a da ipak dobiju dva. Ako smo mi sada jedno koplje ispred nekog od stranaca, zašto stati na tome? Zašto ne otići još tri koplja?

Možda da napišem to tebi razumljivijim jezikom, ništa me ne čini sretnijim nego li činjenica da kod nas nema otvorenog, politički organiziranog fašizma, i ništa me ne čini sretnijim od toga da u našem Saboru ne sjede proklamirani fašisti. Samo ja smatram da je to prije zato što u našem društvu ima dovoljno onih koji neće prezati od toga da glasno osude fašizam, nego radi takvih kao ti koji će za taj fašizam tražiti opravdanje u statistici ili u usporedbi s gorima od sebe.

Hrabri se uspoređuju s boljima od sebe. Pa ako zaostaju, potrude se nešto učiniti oko toga.

pozz
doza

Tko je glasao

Ako u Srbiji

ima puno fašista (nacista zapravo) i ako dođu na vlast.

Ako se ne praviš budala onda jesi budala.

Hrvatska je potpuno denacificirana ( još 45 su ih 90% pobili bez suda) ,pravi nacisti i fašisti su im uglavnom zbrisali a pobili su jadnu raju da ne bi imali opoziciju .

Ti lupom tražiš fašizam kod Hrvata. Tebi je lako podmetnuti jer si prijemčiv kao djevojka na gubitak nevinosti. Jedva čeka.

Hipotetski,u slučaju nekog svijetskog sukoba,tvrdim ti da bi Srbi ( ovi koje ti kao ne vidiš ili ih ne želiš vidjeti) rado bili na suprotnoj strani od Hrvata.

Što misliš,koji momci bi tebe i tvoje branili,ako si Hrvat i ako živiš u Hrvatskoj kao lojalni građanin.

Da li bi ih zvao fašistima koji su suprotstavljaju onim drugim nacistima. Tada bi im laskao-heroji.

Inače smo potpuno demilitizirani i to nije prvi put u povjesti,srećom ,znamo se snaći .

Da se ne znamo snaći,danas tvoj nick ne bi bio @ doza,nego @boza,hehe.

sve dobro...

Tko je glasao

lakmus papir za fašizam...

Posljednju nedjelju bio je jedan član pollitike kod stankovića... (nu2) - gdje je dosta govorio o tome kako je u Splitu bilo dnevno i po 10 nasilnih deložacija (on je bio u udruzi koja je pomagala žrtvama istih)...

Nikako ne uspijevam shvatiti što je loše u stavu da se brine o vlastitom dvorištu, vlastitom ponašanju (vojsci, policiju, sudstvu) - a da se ne koriste stalno adrgumenti tipa "a što bi tek oni radili da su mogli" ili "a što tek oni rade nama?"

Tko je glasao

http://www.hrt.hr/index.php?i

http://www.hrt.hr/index.php?id=enz&tx_ttnews[cat]=186&cHash=0432f339cb
ne znam da li je Majić član pollitike, ali svakako dobro je pogledati

Tko je glasao

:-))))

jer si prijemčiv kao djevojka na gubitak nevinosti. Jedva čeka

Vidi, stvorio se taj neki mit da su ljudi kojima zločini u ratu nisu bili mrski nekako zadužili i ove kojima su mrski. Ne mogu se s time složiti. Ja mislim da recimo u zadnjem ratu nije bilo ovih kojima zločini nisu problem, da mi ne bismo morali muku mučiti s Haaškim sudom. Mene ničiji konc logor nije zadužio. Odbijam to prihvatiti.

Ti su zločini samo smetali onima koji su, da tako kažem "fer" ratovali. Jer su umanjili njihov uspjeh. Nikako ne volim da me netko na silu nagurava u nekakav dug koji ja od njega nisam tražio niti bih ikada primio. Ja mislim da su Hrvatsku osmaostalili pošteni borci, a nepošteni su samo napravili štetu i radili su to da svoje frustracije ispolje. Ne može se odsjeći uho za slobodu. Ako me itko zadužio, bili su to oni koji ne bi takve stvari radili.

pozz
doza

Tko je glasao

To ako

gledaš prema partizanskim filmovima (ima i holivudskih naravno) gdje smo mi isključivo dobri a oni nadasve zločesti.

Stvarnost je drugačija.

Gdje si sada našao "odsjecanje uha" ,vidiš kako unosiš neke nove elemente.

Gledaj,već godinama u Hrvatskoj narod bira uglavnom bivše komuniste ili njihovu djecu i to velikom većinom.

Ustašluka ima u promilima,onako više kao folklor.

Čak se fašizam testira,provocira kojekakvim gay paradama i....... nema ga.

Ono malo nemira i pokoja razbijena tikva nije vrijedno spomena kad zamislimo što bi se moglo desiti-- da zaista imamo ozbiljnu pojavu fašizma.

Ima ga samo utoliko što vas par stalno čeprkate po đubru ,profesionalni antifašisti moš si mislit kao kolumnisti u jutarnjem.

sve dobro...

Tko je glasao

He, he,

da svijet nije crno-bijele boje, u tome imate pravo, Drvosjek....

Sad, da li je riječ o promilima, ili o nečemu malo većem - to je stvar percepcije, jel'te....

Ali, usprkos izvjesnim neslaganjima, moram se, kao poštena (neprofitna) ljevičarka i antifašist(ica), složiti s vama da u ovom šarolikom svijetu ima i "profitnih" antifašista, na žalost....

Ne mogu uopće racionalno objasniti zašto bih radije s vama zasjela uz neki šank i svađala se o tim stvarima, nego što bih se sa Slobodanom Šnajderom ili Miljenkom Jergovićem, ili Mirom Furlan - napila od silnog slaganja o tim stvarima.....

Ne znam....

Kad se nedostatak osobnog talenta, nedostatak "duše", ili nedostatak hrabrosti, ili nedostatak časti, ide "pokrivati" nekom čoporativnom idejom, bila ona lijeva, desna ili srednja - to se jednostavno vidi.....

Međutim, Dozi u tom pogledu ne nalazim prigovora. Mislim da on spada među deset najozbiljnijih autora ovdje.

Tko je glasao

šokiraš me, majke ti...

Ne mogu uopće racionalno objasniti zašto bih radije s vama zasjela uz neki šank

Vjerojatno zato jer bi te (moja slobodna procjena) drvosjek ispod stola primio za koljeno, a Jergović to vjerojatno ne bi učinio. Mira Furlan još manje.

A zašto ti imaš potrebu svoje osjećaje podijeliti s ovako širokim čitateljstvom, na totalno neprimjerenom mjestu - to zna samo dragi Zarkon.

p.s. @drvo, ovo nije uvreda... barem ne bi trebala biti

Tko je glasao

Vidiš @zap

Pišem potpuno otvoreno,kako i pričam,bez prenemaganja i moram ti se pohvaliti:

Ja sam nepatvoreni antifašist,u mojoj obitelji za WW2 nije nitko bio u da tako kažem,poraženim snagama,iako su iz sela skoro svi bili domobrani i ustaše,njih 2-3 nisu.

Odrastao, radio i živim u tzv. mješanoj sredini.

Kada je svojima trebalo reći da se ne slažem sa ustaškom ideologijom i to 90-95,trebalo je za to onda imati i osobne ljudske hrabrosti,dok je nazočno oružje i alkohol.

Gospođa vjerovatno iz mojih upisa prepoznaje tu nepatvorenost,jer nisam salonski antifašist.

Znaš,svašta se protura pod taj antifašizam,kao što se svašta proglašava fašizmom ili nacizmom.

@Foma je u pravu,mediji su nam prepuni salonskih antifašista bez pokrića.

Onda,ne nisi me uvrijedio,ali moram ti reći da nisam od onih koji pipaju žene ispod stola,čak izbjegavam da im napadno gledam u dekolte,ma koliko je to ponekad teško;)))

Utvaram si da sam gentlemen starog kova,ne smatram žene mesom iako ni ne bježim od njih.

Mene nisi uvrijedio,ali mislim da nekog jesi...Što ti misliš?

sve dobro...

Tko je glasao

Ja sam se

suzdržala komentara. Nema smisla, nema potrebe...

I u pravu ste: ja u vašem pismu nalazim nešto dubinski pošteno, što je potpuno neovisno o tome slažemo li se u stavovima ili ne.

I mislim da to treba poštovati. A treba i reći, štoviše, naročito treba reći onome tko je, ajmo reć', "ideološki protivnik" - zato što je to put do "kulture dijaloga".

I ponavljam: znam o čemu bih se s vama rado prepirala, a nemam pojma o čemu bih se sa gore nabrojanima slagala! Jednostavno, ne volim pisce-skribomane, ne volim samoproglašene disidente, i ne volim glumice koje se vrate u Hrvatsku, pa kažu hrvatskoj javnosti: "Neee, nisam se ja vratila u Hrvatsku, ja sam došla na Brijune!"

To što su oni pritom na "mojoj" ideološkoj strani - to me uopće ne fascinira.

Tko je glasao

ne znaš što propuštaš :))

OK, hvala na poštenom i lijepom odgovoru.

Da li sam uvrijedio nekog drugoga... hm, naravno da jesam. Ali ja nisam gentelman staroga kova. Osim toga - stalno se vrijeđamo, pa neće biti ništa novoga.

A da me zbunjuje kada netko tako sladostrasno piše o skoro svim temama - da, zbunjuje me. Tu sam ja "starijeg kova" i ne volim u pokušaju normalne rasprave toliko naglašavati osobne simpatije ili antipatije - pa onda i reagiram.

Tko je glasao

Taman da ću plusat

kad eto priče o ustanovama ... Ja bi u jednu ak mi netko ima za platit boravak... Kad vidim s kim " se družim " niti ne preostaje mi mnogo alternative ...

Provinciopolis

Tko je glasao

Bolje bez riječi, nego s fašizmom.))

za ppetru odavno vec nemam rijeci...Mogla si i ovaj puta ostati bez riječi.

Bila bi manja "fašistica"!.)))

...
"NE POSTANI PLIJEN GLAVNE ANTI-PORUKE…"Postala si!

Tko je glasao

Ivanaaa, skviki: Čovjek koji

Ivanaaa,

skviki: Čovjek koji je svoju egzistencijalnu sigurnost ostvario u DRUGOJ državi, znači unutar ozračja gdje nije TREBAO imati F od fašizma…i onda dođe nadasve «vrsni»

Jel ti to želiš reči da sam ja fašist. Daj to malo razjasni. Zbog čega sam ja po tvojem mišljenju nadasve vrsni?

Tko je glasao

nisam to rekla, rekla sam da

nisam to rekla, rekla sam da sam iznenadjena s kolicinom upitnih komentara na ovaj jedan "nadasve obicni" dnevnik.

Ono tvoje: sto se zavlacim u dnevnik se zove komentiranje...

Tko je glasao

Ivanaaa, Dnevnik nije ni malo

Ivanaaa,

Dnevnik nije ni malo običan ima on pozadinu, a ne razlikuje se od drugih dnevnika koji isto bacaju kosti, oko koje se ljudi svade.

Ono sa zavlačenjem nejde tebi, krivo si shvatila.

Tko je glasao

Kaj ti ne vidiš da piše

Kaj ti ne vidiš da piše nadasve vrsni krsnik, a ne nadasve vrsni skviki. Zakaj bi ti bil vrsni? Ipak je vrsni krsnik 2 koplja ispred tebe...:)

Tko je glasao

Nisam dovoljno pažljivo

Nisam dovoljno pažljivo čital, no nije ni čudo jel je u istom redu.

Tko je glasao

skviki,

Zbog čega sam ja po tvojem mišljenju nadasve vrsni?

nešto ti se pobrkalo...ili si ti vkrsnik?

i onda dođe nadasve «vrsni» @vkrsnik koji se u ovoj cijeloj priči bazira na TAJMING

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Zaphod, Kaj si ti Ivanaaa?

Zaphod,

Kaj si ti Ivanaaa? Zavlačiš se u svaku diskusiju, ko mokra košulja vrit.

Tko je glasao

Taman htjedoh Fomu spomenut

al normalno eto nje ...

Provinciopolis

Tko je glasao

Skvikač,

veliki plus za ovo "k'o mokra košulja vrit"! Nikad to nisam čula, a duhovito je.

Tko je glasao

Skviki, razotkrio si me :)

Imaš pravo, ja sam ivanaaaa :))

A martin je janus. A zaphod je martin. Ne, janus je martin. Ali je ponekad zaphod.

Tko je glasao

...

koji zaphod?

ajde skviki odi leć...vidiš da ti nije dobro...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Janus, Kad več smatraš da si

Janus,

Kad več smatraš da si Ivanaaa, zakej nebi bil i Zaphod.

Tko je glasao

...

znam da je to teško očekivati od tebe, ali zakej ti ne bi bio pametan i priznao pogrešku, umjesto da se zapetljavaš ko pile u kučine?

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Ja sam tebi več napisal da

Ja sam tebi več napisal da neznaš čitat, pa moram ponovit.

Lepo sam Martinu napisal da sam brzopleto pročital. Kaj ti ti nije dosta, se moram tebi posebno obratit?

Tko je glasao

...

pa nisi martinu rekao da je zaphod, nego meni!?

opet ti kažem...nije ti dobro...odi leć skviki...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

tajming

Doza,

Najvažnije u cijeloj vašoj priči je tajming. On se naravno odnosi na fašističke događaje koji su se zbili na Europskom prvenstvu u rukometu u i oko Novog Sada i Beograda. Hrvatskoj himni nije zviždala grupica huligana, nego cijela beogradska Arena čak i na proglašenju pobjednika ne samo u susretu Srbija-Hrvatska. Nije šačica huligana napadala hrvatske navijače nego organizirane fašističke skupine mladih Srba, uz toleranciju srbijanske policije. Njezin šef čak predbacuje svojim fašističkim huliganima da se ne ponašaju kao Hrvati, a u Hrvatskoj kad su na službenim natjecanjima gostovali reprezentativci Srbije (Poreč, Zadar, Zagreb), osim uistinu pojedinačnih ispada nije bilo masovnog izljeva mržnje i nasilja kako je to bilo na rukometnom prvenstvu u Srbiji.

Budući da brojni velikosrbi i Jugosloveni na ovom portalu, koji će odmah graknuti na ovaj moj komentar, nisu bili u stanju bilo što napisati o tom fašističkom divljanju u Srbiji, netko je morao skrenuti pozornost da fašizam postoji i u Hrvatskoj, pa ste se u skladu sa svojom zadaćom za to pobrinuli vi. Samo jedna usporedba. U srbijanskoj Narodnoj skupštini što Nikolićevih što Dačićevih neofašista sjedi skoro jedna trećina. U Hrvatskome saboru nema ni jednog zastupnika koji se zalaže za profašističke ideje, jer to nije Ruža Tomašić. Prema tome, promašili ste ceo futbal.

Doza, kako ste vi pročitani srpski petokolonaš niste ništa napisali o tom srbijanskom fašističkom divljanju, ali ste u najboljoj maniri gebelsovštine naglasak u ovom dnevniku stavili na problematično izjednačavanje fašističkih pojava. u Hrvatskoj i Srbiji, pa je prema tome za one koji znaju čitati ne samo između redova vaš dnevnik čista uvijena velikosrpska i zapadnobalkanska propaganda i prodavanje muda pod bubrege. Samo toliko.

stojte mi dobro u svojoj propagandnoj misiji.

Tko je glasao

Nije to baš točno

I cijela arena navijača, je samo arena navijača u usporedbi s milijunskim narodom. Dakle, ostanimo samo na navijačima koji su divljali.

Drugo, uvijek kažem, ne bavim se pljuvanjem preko ograde i nisam tu da sudim uvijek onima Drugima. Ja naprosto očekujem da jedan ovakav "ekvivalent dozi", negdje na nekom srpskom portalu ne dopušta da sranja njegovih prođu nezamijećeno. A ima ih, da vidiš kako mladi novinari razapinju svoje fašiste npr. po e-novinama (samo ako nisi spreman na to da će se tamo redom razapinjati svi, možda bolje da ne ideš). Dobije tamo i Dodik i ona njihova pizdarija od pokreta 1389 itd. Ali to oni moraju raditi. U protivnom ako im drugi dođe to nametati, porodit će još fašizma, evo pogledaj recimo što se događa kada EU traži da procesuiramo svoje zločince - odmah EU postane fašistička tvorevina.

Zato ja to ne radim.

Na kraju, što je jako važno, ako želiš biti bolji ili manje đubre od onih koje kritiziraš, onda nemoj zažmiriti na jedno oko kada nakon njihova divljanja Splićani odmah idu tući nasumce izabrane Srbe u Splitu. Jer onda više ne možeš reći: e vidiš kako nekulturni narod divlja, a kako mi to nikada ne bismo napravili.

Jedino što možeš reći je: u vidi kako ih prebiše, reko bi čovjek da su Hrvati.

Peta kolona u mirnodobsko vrijeme ima smisla samo u tvojim mislima. Otkuda tebi da sam ja "pročitani petokolonaš", i što više, nakon svih mojih prigovora razini tvoje pismenosti, moram pitati i tko je taj koji je pročitao?

Ja vjerujem da način na koji možeš doprinijeti zajednici do koje ti je stalo i učiniti ju boljom, je da jurišaš na negativnosti. A jurišanje na susjedove negativnosti ne samo da ne nosi nikakve bodove, nego najčešće poluči to da članovi tvoje zajednice lakše žive sa svojim negativnostima.

pozz
doza

Tko je glasao

bjeda od logike

doza,

sami u svojem prosrpskom sljepilu upadate u kontradikciju. kad kažete da

"cijela arena navijača, je samo arena navijača u usporedbi s milijunskim narodom. ostanimo samo na navijačima koji su divljali.",

a onda niže:

"nakon njihova divljanja Splićani odmah idu tući nasumce izabrane Srbe u Splitu".

Dakle, u vašem prosrpskom sljepilu cijela beogradska arena su samo navijači, a dva zamaskirana napadača na Srbe u Splitu su svi Splićani.

Ne bih se duže bavio vašim odgovorom, ali on samo potvrđuje tvrdnju o petokolonaštvu, jer se u cijelom dnevniku očito potaknutim fašističkim događajima u Srbiji ne govori o tim događajima, nego mu je cilj umanjiti njihov značaj dovodeći ga u vezu s individualnim, kako vi kažete fašističkim ispadima u Hrvatskoj. Koliko ste vi neobjektivni i krajnje pristrani upravo pokazuju dva gore navedena citata.

Doza, vi na ovom portalu imate masu obožavatelja i istomišljenika koji ne ulazeći u činjenice koje sam naveo u komentaru jednostavno mi prišivaju etikatu fašista. time oni samo dokazuju, poput recimo već razotkrivenog martina, da su upravo oni fašistički nastrojeni, jer ne prihvaćaju da drugi iznose svoje mišljenje. neprihvaćanje prava na drukčije mišljenje jedno je od temeljaca fašizma, nacizma i komunizma.

I konačno, vaša obrazloženja su prozirna upravo što se tiče tajminga. da ste vaš dnevnik objavili neovisno od fašističkog divljanja u Srbiji, on bi imao drukčiju konotaciju. ovako ste se pak sami raskrinkali kao petokolonaš koji u interesu velikosrpske politike precizirane u Memorandumu2 SANU ima za cilj izjednačavati pojave totalitarnih ideologija i politika na ovim prostorima. Ne trebate se zbog toga brinuti, jer vodećeg petokolonaškog glasnogovornika nove velikosrpske politike imate u Hrvatskom saboru u osobi Milorada Pupovca, koji nikad, baš nikad , nije osudio velikosprsku politiku Slobodana Miloševića. Jeste li je izričito vi?

Tko je glasao

Dobro, da zanemarim

ovo s petom kolonom jer mislim da je to samo ventil kroz koji vjetriš ono što te ljuti. To je ljudski i ajde nema veze.

Ali primjer s arenom i s dva splićana si pogrešno protumačio. I dva splićana su samo dva splićana, ali ne bi smio postojati konsenzus među ljudima koji će to tolerirati i uvažavati, ili pristajati na tu logiku: Srbi su bili đubrad, pa nek su ih neki splićani napali. Zato što ipak ostaje da su napadnuti posve krivi Srbi, i da su i oni sami mogli misliti da je divljanje srpskih navijača užas, ali ih se nije pitalo, njih se samo natrpalo u koš s huliganima radi nacionalne pripadnosti. Pa se stoga nije ni njihovo mišljenje uvažavalo, nego samo nacionalnost.

Da samo dodam, da spriječim neke nepotrebne digresije; nije riječ o tome da ja ne uvažavam da je takvo stanje na terenu i da će se takve stvari događati, ali i pored toga osuđujem takvo ponašanje. Ono dakle jest u ljudskoj prirodi, i matricid je u ljudskoj prirodi, ali svakako ga treba osuditi i dobro je da ga se osudi. A nije dobro da ga se opravdava.

Ovaj tvoj komentar s tajmingom može u jednoj mjeri stajati, ali mislim da ne bi trebao biti presudan. Ja sam osuđivao i kamenovanje gej parada i tada je isto jedan čitatelj, povodeći se logikom tajminga, zaključio da ako sam se ja tada oglasio i ako branim napadnute da ja mora da sam gej. Ja sam imao strpljenja i njemu reći da nisam, a onda je i on prešao na ove paranoje tipa; ja to mogu iščitati između redova, sigurno lažeš i sigurno jesi.

Samo onda ispada da sam (što je do sada bilo rečeno): savjetnik predsjednika Josipovića, petokolonaš, gej, četnik, srbokomunist, fašist, liberal, bogataš, elita, pobornik krupnog kapitala itd. Ali ipak se barem neke od ovih stvari isključuju, a da se i ne isključuju pa zar misliš da su svi ti zaključci točni samo radi tajminga? Zar nije normalno da na nešto reagiraš onda kada se događa?

pozz
doza

Tko je glasao

širi kontekst

Doza,

U Dalmaciji bi se reklo ja u kupe, ti u špade, a to se odnosi i na ovaj vaš zaključak: "Zar nije normalno da na nešto reagiraš onda kad se događa?"

Upravo je u tome problem, jer niste reagirali na ono što se događalo u Novom Sadu i Beogradu, nego ste to stavili u širi kontekst osude fašizma, iako se ovdje više radi o nacizmu.

Htjeli vi to ili ne svjesno ili nesvjesno vaš dnevnik je u funkciji srpske pete kolone u Hrvatskoj, jer je njezin glavni temelj da se izjednače zločini Srba i Hrvata u Domovinskom obrambenom ratu, odnosno da se poentira "tko nas bre zavadi".

Doza nismo mala djeca, barem neki od nas.

I da zaključim nemam ništa protiv vašeg iznošenja mišljenja, ali su mnogi na ovom portalu, osobito martin, janus, LJRW, tenor, editor, pjastrela etc. protiv mojeg prava da iznosim svoje mišljenje. Što je to nego u širem smislu fašizam, nacizam ili komunizam.

Tko je glasao

vkrsnik

Ovaj tvoj komentar s tajmingom može u jednoj mjeri stajati, ali mislim da ne bi trebao biti presudan. Ja sam osuđivao i kamenovanje gej parada i tada je isto jedan čitatelj, povodeći se logikom tajminga, zaključio da ako sam se ja tada oglasio i ako branim napadnute da ja mora da sam gej. Ja sam imao strpljenja i njemu reći da nisam, a onda je i on prešao na ove paranoje tipa; ja to mogu iščitati između redova, sigurno lažeš i sigurno jesi.

Prodire li što do tebe?

pozz
doza

Tko je glasao

šjor krsnik

I da zaključim nemam ništa protiv vašeg iznošenja mišljenja, ali su mnogi na ovom portalu, osobito ..., janus, ...protiv mojeg prava da iznosim svoje mišljenje. Što je to nego u širem smislu fašizam, nacizam ili komunizam.

molio bih vas da citirate kada sam vam ja branio iznošenje vlastitog mišljenja? to što vam dam minus ne znači da vam branim pravo na iznošenje mišljenja...i vi meni dajete minuse, kao što ste dali i autoru dnevnika, pa vas svejedno nitko nije optužio da vam branim(o) pravo na iznošenje mišljenja i da ste fašist ili nacist u širem smislu...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Ovime si sve rekao - i tko si i što si:

Volimo divljanje Srba na utakmicama jer to pokazuje da smo bili u pravu kad smo ih etnički čistili

Možda nisi fašista, ali izdajničko đubre svakako jesi.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci