Tagovi

Three bad Miloš dead

Kako je to lijepo da, u društvu nam najbližih prijatelja, dečki iz kvarta, priznamo postojanje Kosova, prijateljskog nam naroda koji je u Hrvatskoj štitio svoje interese boreći se s nama protiv naših najvećih neprijatelja, Srba. Ma, zapravo se sramim Hrvatske koja ne priznaje Kosovo PRVA NA SVIJETU.
Za sve naše frustracije nismo krivi mi, Hrvati, ni Albanci, za sve su jedino krivi Srbi. U Jugi su nam htjeli uzeti jezik, kulturu, a poslije su se naslonili na našu privredu, more i turizam, pa smo ih mirno zamolili da odu. A oni su odreagirali kao Srbi. svojom JNA, četništvom i kamom. I nema oprosta za sve ove muke koje smo prošli, nema niti potrebe za diplomacijom skrivanja iza suknje. Trebali smo ih priznati odmah, sazvati izvanrednu sjednicu Vlade i bok. To je nepodnošljivo koliko je ova Vlada ljigava... a zapravo je ona odraz Hrvatske, tako smo birali i pravo nam bude. Hrvatska je zaslužila upravo ovakvu vladu kakvu ima,

Komentari

Slažem se s Vama, zoross.

Slažem se s Vama, zoross. Konkretnija informacija (prema britanskom znanstvenom izvoru iz doba kada je počelo "zakuhavati" na Kosovu) je da se radi o iznimno rijetkoj rudači koja se koristi u računalnoj industriji. Zapravo je nebitno, ali neka se zna.
Formalno, kratkoročno, opstojnost makedonske države nije ugrožena.
Napokon, i mi imamo svoju državu, ali smo samo formalno svoji gospodari.

Tko je glasao

Pogrešno je mišljenje da

Pogrešno je mišljenje da je Kosovo komadić prenaseljene bezvrijedne zemlje. Bogatstvo Kosova leži duboko pod zemljom i rudnicima teških metala: olovo srebro,zlato kadmij, bizmut i drugi teški metali. Neki su zbog toga Kosovu dali epitet "Srpski Kuvajt" (sada je to "Albanski Kuvajt").

Vrlo detaljan opis rudnog ležišta Trepča, bez političkih konotacija može se pročitati na ovome linku (na engelskom):

http://findarticles.com/p/articles/mi_qa3672/is_200707/ai_n19510894/pg_1

Sasvim je izvjesno da je interes "igrača" u igri oko Kosova dobro podgrijan upravo Trepčinim rudnim bogatstvima.

The Observer

Tko je glasao

Poštovani

Poštovani Altangerel,
slažem se u potpunosti sa Vama kad kažete da smo mi tebali PRVI i ODMAH priznati Kosovo. Samostalna država Kosovo je politička realnost što dokazuju priznanja drugih država. Njih 30-ak ako se ne varam. Moji razlozi za priznanje Kosova:
1.) Ako mi ne razumijemo potrebu i želju kosovara za samostalnošću i to pogotovo od Srbije onda ne znam tko to kuži.

2.) Izvrsna prilika za uspostavu diplomatskih, gospodarskih i svih ostalih veza sa Kosovom. U toj državi će se tebati sagraditi sve i svašta pa zašto onda nismo odmah tamo poslali cijelu vojsku gospodarstvenika, trgovaca, građevinara, informatičara i odmah počeli sklapati poslove a preko izjava predsjednika i premijera stvarati pozitivnu sliku o našim odnosima. Čisto sumnjam da će tvrtke iz Srbije i ostalih zemalja regije koje nisu za priznanje Kosova imati ikakve šanse za dobivanje poslova kroz javne natječaje na Kosovu.

3.) Izjave tipa: " ako priznamo Kosovo narušit ćemo dobre odnose sa Srbijom " ne razumijem uopće. Mi nemamo dobre odnose sa Srbijom. Jedina suradnja je kroz gospodarstvo. Ta suradnja nije u opasnosti jer nema šanse za neki bojkot naših firmi što pokazuje iskustvo nakon što je Slovenija priznala Kosovo a nisam nešto primjetio da je opasno pala prodaja Nike tenisica ili tako nekih Američkih proizvoda.

Ostaje gorak okus u ustima jer mi se čini da smo opet ispali beskičmenjaci, poltroni i nacija bez ikakve samostalne vizije o svijetu ili barem susjedstvu u kojem želimo živjeti.

Dakle, oko priznanja se slažemo 100%, ali ova rečenica: Za sve naše frustracije nismo krivi mi, Hrvati, ni Albanci, za sve su jedino krivi Srbi" je prema mom mišljenju izrazito opasna i u najmanju ruku potpuno pogrešna.

Hvala

Tko se mača laća, sam u nju upada a ćud nikada

Tko je glasao

Zar se nismo mogli rastaviti

Zar se nismo mogli rastaviti u miru? Tko je započeo sukob u prostorima bivše Juge? Slovenci? Hrvati? Makedonci? Bosanci? Moj djed pokojni? Odgovornost za svaku ratnu akticnost na ovim prostorima proizlazi iz velikosrpstva.Ako netko dokaže drugačije, ispričavam se.

Tko je glasao

Za sve naše frustracije

Za sve naše frustracije nismo krivi mi, Hrvati, ni Albanci, za sve su jedino krivi Srbi"
I ja mislim da je ova reenica malo nezgodno formulirana jel za naše frustracije ( hrvatske ) nije niko kriv osim nas samih.

No za cjelu ratnu situaciju na području nekadašnje jugoslavije su po mojem krivi.

Tko je glasao

Većina naših frustracija

Većina naših frustracija proizlazi iz sukoba sa Srbima. Howgh.

Tko je glasao

Ti svoje frustracije zbog

Ti svoje frustracije zbog minus bodova na dnevnik ne moraš ispoljavati na meni.

Tko je glasao

Čini mi se da cijela priča

Čini mi se da cijela priča o Kosovu ili Albaniji 2, kao novoj državi, potječe iz činjenice da je Amerikancima Kosovo zanimljivo zbog iznimno rijetke rudače. Ja stvaranje kosovske države shvaćam kao rezultat obične, ali vješto skrivene, trgovine: vi nama rudaču, mi vama neovisnost. Ima li još koji narod u svijetu, osim albanskog, dvije države. A možda će imati i tri?! Ili će se objediniti u jednu!? Treba vidjeti kako će dalje teći stvari u Makedoniji. Tamo je sve više albanskog, a sve manje makedonskog stanovništva. Žao mi je Makedonaca.

Tko je glasao

Nije samo rudača u pitanju.

Nije samo rudača u pitanju. Albanci na Kosovu imaju natalitet... čudo jedno. Poput ameba su: od jednoga eto ti sutra dvoje. Osim rudače amerima treba i "topovskoga mesa" za buduće kolonijalističke aktivnosti po svijetu umotane u celofan demokratizacije.

cogito ergo sum

Tko je glasao

Sada znam zasto Srbi gube

Sada znam zasto Srbi gube Kosovo, prvo su bile Amebe pa onda Srbi, a posto su jedino Amebe starije od Srba onda su i mudrije, a uz to imaju i seksulani zivot...
Salu nastranu, potpuno si u pravu, dugo pokusavam otkriti bitne razloge zasto USA/EU otudjuje Srbiju koja je vec napola bila u NATO paktu i mnogo veci faktor trzista i lokalne politike, za racun maloga Kosova. Mislim da je to koktel razloga, dakle rudna bogatsva, jeftina radna snaga, vojne baze, "human resources" i dozivotna zahvalnost za podrsku zbog koje ce ici u sve zadatke bez pogovora (sto sa Srbima ne bi dobili), i pogledajte ipak "oil connection Nabucco project koji prolazi preko KOS, zatim strateska lokacija zajedno sa ALB Otrantska vrata itd. Mislim da sve treba posmatrati i u sklopu kreiranja prlatforme novoga hladnog rata prema Istoku gdje se vide mnoge kockice dokaznog mozaika, npr, retorika Americkog dekretara u Madridu na sastanku NATO prosle godine koja je prvi put slicila na hladnoratovsku, i odgovor Rusa u Minhenu nakon toga.
Interesantno je da su svjetski mediji se okomili na odgovor Rusa kao hladnoratovski a nisu spominjali uzrok ovaj govor u Madridu. Dalje, druge kosckice su ROM i BUG jkoje su na mala vrata primljene u EU i NATO i to opet valjda zbog pozicije prema Istoku. Sve to treba gledati sire geopoliticki i interesno. Nema vise fer pleja, samo lova i lojalnost.

Zoross

Tko je glasao

"Ima li još koji narod u

"Ima li još koji narod u svijetu, osim albanskog, dvije države."

Ima nekoliko takvih slučajeva. Naravno, svaki je specifičan, ali ima i zajedničih elemenata sa situacijom Albanaca. Primjerice Irci imaju dvije države: Republiku Irsku i Sjevernu Irsku u sklopu Velike Britanije. Zatim primjer Švicarske koja je država Talijana, Francuza i Nijemaca koji uz to imaju i svoje "matične države". Ne treba smetnuti s uma da je i Republika Kosova multinacionalna, jer tamo, osim Albanaca, žive i Turci i Srbi i Hrvati. Što se tiče Makedonije, nema govora da će ova država, nakon promjene imena, morati više činiti bilo kakve transformacije koje bi utjecale na njezino unutarnje uređenje.

grgo

grgo

Tko je glasao

Samo da ti kažem ima i

Samo da ti kažem ima i Hrvatska još jedu državu osim nje...!!!1

BOSNA I HERCEGOVINA - JE DRŽAVA HRVATA, SRBA I BOŠNJAKA(kojih je najviše)-

KOSOVO- JE DRŽAVA ALBANACA(kojih je najviše), SRBA...I OSTALIH ETNIČKIH NARODA KOJI ŽIVE ONDJE..POPUT :TURAKA , BOŠNJAKA, CRNOGORACA ,VLASA, ROMA, TORBEŠA, HRVATA.DA HRVATA =SELO:JANJEVO,LETICA-VITINA ITD. ONDJE SU ŽIVJELI I JOŠ ŽIVE HRVATI..!!!

MISLIM DA SE O KOSOVU KAO O DRŽAVI TREBALO MNOGO PRIJE GOVORITI ONIH GODINA KADA JE KAO I HRVATSKA POSTALA NEOVISNA -- RASPADOM JUGOSLAVIJE JER JE I KOSOVO BILO U TOJ DRŽAVI....SAMO SE NISU USPIJELI OBRANIT JER JE TO BILA SIROMŠNA ZEMLJA U KOJU NIKO NIJE ULAGAO ZA VRIJEME SFRJ. NIJE IMALA NI SVOJU VOJSKU.. SVOJU VOJSKU SU OSNOVALI ZA VRIJEME RATA --(UQK)

I KOSOVO NIKADZAPRAVO NIJE IMAO SVOJ STATUS TJ. ALBANCI NISU IMALI STATUS U JUGOSLAVIJI IAKO IH JE BILO VIŠE OD 2. MILIJUNA( KAO I SLOVENACA)...!!!

ŽALOSNO JE ŠTO LJUDI NE PRIHVAČAJU DRŽAVU KOSOVO...!!!
DIVIM SE SVIM DRŽAVAMA KOJE SU PRIHVATILLI KOSOVO. KAO DRŽAVU..!!!

Tko je glasao

Mongolija i Unutrašnja

Mongolija i Unutrašnja Mongolija u Kini.

Tko je glasao

Albanci sada imaju dvije

Albanci sada imaju dvije albanske drzave jednu do druge u kojima imaju suverenitet, a mozda ce ih imati jos i u nekoj slijedecoj svjetskoj guzvi nitko ih nece sprijeciti da proglase ujedinjenje, ali ni to nije bitno jer su dobili "zivotni albanski prostor" putem demografske eksplozije i politickog lobiranja, u koktelu sa greskama srpske vlasti. Kosovo ne bih nazvao multietnickim jer su sada procenti drugih nacija svedeni na minimalne, sve dok se svi ne vrate. Irska nema dvije drzave jer je Sjeverna Irska dio UK i u njoj vecinu imaju Unionisti Englezi, ali ima svoju manjinu u Sjevernoj Irskoj. Kad bi to bio kriterij, onda je tu slicnije reci da Srbija ima dvije drzave posto ima maticnu drzavu i svoju manjinu u susjednoj drzavi Kosovo, a to nema smisla. Svicarska nije primjer jer se ne moze reci da Nijemci imaju dvije drzave zato sto njihova nacionalnost zivi i u Svicarskoj. Ukratko, Albanci imaju zasad dvije drzave u kojima su vecina i imaju suverenitet, dok u slucajevima koje si spomenuo doticne naciionalnosti nemaju suverenitet u obje drzave, to je bitna razlika.

Zoross

Tko je glasao

Poštovani zoross, Naravno

Poštovani zoross,

Naravno ne slažem se s Tobom, ali poštujem i Tvoje pravo da imaš drugačije mišljenje. Samo jedan kontraargument: ako se ne može (a ja se slažem s Tobom da se ne može) za Nijemce reći da imaju dvije države ili da im je jedna država matična, iako pripadnici njemačkog naroda (ne kao manjine, nego kao suvereni narodi) žive u dvije države (ne zaboravi, također, da Austrijanci nisu kao nacija postojali prije WWII, nego su se također smatrali Nijemcima), onda ne vidim nikakav razlog da se nešto suprotno tvrdi za Albance i zato sam gornji komentar/pitanje ocijenio s dvije zvjezdice.

Republika Kosova i Albanija su dvije različite države u kojima žive pripadnici albanskog naroda i za njih moraju vrijediti isti politički kriteriji koji vrijede i za ove druge narode koje mi spominjemo.

Inače, začudio bih se da netko u UK kaže da je to zemlja Britanaca, a ne i Škota, Engleza, Velšana i Iraca (svi oni su suvereni narodi sa svojom izabranom parlamentarnom vlašću). Od svih njih, samo Irci imaju još jednu državu - Republiku Irsku. Pitanje ujedinjavanja tih naroda u jednu državu je nešto sasvim drugo (Irci bi to željeli, i strašno pate zbog svoje odvojenosti, ali se istovremeno mire s realnošću, Nijemci su u tim pokušajima izazvali svjetsku katastrofu).

Osobno ne vjerujem u ujedinjavanje RK i Albanije. ali u tomu ne vidim niti prijetnju.

grgo

grgo

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci