Tagovi

Težak udarac hrvatskoj politici prema Bosni i Hercegovini

Uhićenje deset hrvatskih branitelja Orašja s obzirom da se dogodilo samo dva dana nakon tobože uspješnog posjeta premijera Andreja Plenkovića poticaj je da se ozbiljno „sine ira et studio“ razmotri cjelokupna državna politika Republike Hrvatske prema, htjeli ne htjeli, provizornoj državi Bosni i Hercegovini. Temeljno je pitanje kakvo stajalište u međunarodnim odnosima treba zauzeti Republika Hrvatska prema susjednoj državi gdje živi jedan dio hrvatskog nacionalnog korpusa koji je na određeni način zaštićen Ustavom Republike Hrvatske. To je jedna dimenzija odnosa Zagreba prema Sarajevu, a druga je dimenzija kako u susjednoj državi s hrvatskim narodom kao najslabijim kontitutivnim čimbenikom gledaju na odnose s Republikom Hrvatskom. U sve to, kao treću važnu dimenziju, treba uključiti i nesavršen Daytonski sporazum koji je stvorio nefunkcionalnu državu i sukob interesa velikih sila na Balkanu.
Treba podsjetiti da ne postoji konzistentna hrvatska državna politika prema Bosni i Hercegovini još iz doba predsjednika Tuđmana kojemu je temeljna pogreška na početku raspada komunističke bila što je upao u zamku Miloševićeve velikosrpske politike s posebnim pretenzijama prema Bosni i Hercegovini. Dok su se u početku ratnih operacija u susjednoj državi Hrvati borili zajedno s Bošnjacima protiv Miloševićeve velikosrpske politike ustanovljavanjem tzv. Herceg Bosne Republike Hrvatska je od jednog neprijatelja stvorila dva. Tu temeljnu geopolitičku pogrešku prilikom raspada bivše federacije danas majorizacijom Bošnjaka u plaćaju Hrvati u Bosni i Hercegovini, a sad s ovim najnovijim slučajem uhićenja desetorice branitelja Orašja plaća i sama Republika Hrvatska. I prva reakcija Andreja Plenkovića da pokaže susjednoj državi kako Hrvatska brani svoje dostojanstvo nije bila neka mjera ili potez koji bi političkim strukturama Bosne i Hercegovine, a to su u ovom slučaju one u Republici Srpskoj i bošnjačke u Federaciji BIH, pokazao da se s Hrvatskom kao pobjednicom u velikosrpskoj agresiji ne može postupati kao s drugorazrednom državom. Najblaže što se moglo učiniti nakon uhićenja u Orašju bilo je povući hrvatskog veleposlanika iz Sarajeva, a u krajnjoj liniji mogla se rafineriji u Bosanskom Brodu, dakle u Republici Srpskoj obustaviti kroz hrvatski naftovod isporuka ruske nafte koja već godinama bez bilo kakvih posljedica vrši ekološku agresiju na Republiku Hrvatsku. Umjesto svega toga Andrej Plenković je uz mlake diplomatske izjave o ovom međudržavnom incidentu izvjestio hrvatsku javnost kako je o tim uhićenjima obavijestio prijatelje u Europskoj uniji i NATO-u kao da su oni nadležni da brinu o obrani hrvatskog suvereniteta i integriteta, što uključuje i zaštitu svojih građana. I ovaj slučaj dokazuje kako Andrej Plenković smatra sebe više činovnikom dviju organizacija u kojima je Hrvatska članica nego premijerom Republike Hrvatske.
Nakon uhićenja u Orašju trebalo je reagirati hrvatsko pravosuđe s unaprijed pripremljenim optužnicama protiv časnika Vojske Republike srpske i Armije BIH koji su kao pripadnici JNA u prvim godinama velikosrpske agresije sudjelovali u vojnim operacijama protiv Republike Hrvatske pri čemu su počinjeni brojni nikad procesuirani zločini. Takvim optužnicama po svemu sudeći hrvatsko pravosuđe uopće ne raspolaže, jer je ono dio politike, bez obzira koja stranka bila na vlasti, koja se ne treba previše baviti prošlosću. Ništa se od mogućih odgovora na uhićenja u Orašju nije dogodilo jednostavno zbog toga što Republika Hrvatska nema u svim varijantama razgrađenu politiku odnosa sa susjednom državom. Zato je blago rečeno hrvatska državna politika u ovom slučaju uhvaćena na spavanju, odnosno dosadašnja politika prema susjednoj državi dobila je težak udarac.
Paradoksalno, Republika Hrvatska je, brineći o Hrvatima u Bosni i Hercegovini i postavivši je kao svoj vanjskopolitički prioritet u susjedstvu, glavni zagovornik ulaska susjedne države u Europsku uniju, pa je u tom smjeru već učinjen prvi korak jer je predan zahtjev za članstvo Bosne i Hercegovine u EU. Naravno, od samog zahtjeva do kandidatskog statusa pa i samog članstva Bosne i Hercegovine dug je put s mnogo prepreka upravo zbog nerješenih konstitutivnih pitanja. Temeljni je problem njeno unutarnje uređenje, jer država ustrojena Daytonskim sporazumom ne može normalno funkcionirati po standardima potrebnim za članstvo u EU, što tako zorno dokazuju brojni protueuropski postupci Republike Srpske. S druge strane bošnjačko čelništvo u Bosni i Hercegovini na čelu s Bakirom Izetbegovićem u posljednje vrijeme više koketira s Turskom koja pod Erdoganom vodi politiku neoosmanizma, što je opet suprotno načelima Europske unije. Po tome proizlazi da u sadašnjim okolnostima članstvo u Europskoj uniji najviše odgovara Hrvatima kao najmanjem konstitutivnom narodu Bosne i Hercegovine. Slučaj u Orašju, jer je praktički izveden kao proizvod srpsko-bošnjačkih struktura, je najbolji dokaz da unatoč zaklinjanju, nekih više nekih manje, u europski put Bosne i Hercegovine zbog sukoba unutarnjih i vanjskih interesa taj proces ne će biti ni lagan ni brz.
U novonastalim okolnostima Hrvatska treba preispitati modalitete svoje politike prema Bosni i Hercegovini, polazeći prije svega od zaštite Hrvata u susjednoj državi. U tom pogledu hrvatska je politika mnogo lutala idući tako daleko da je za vrijeme Ive Josipovića koketirala s Republikom Srpskom Milorada Dodika dajući mu na simboličnoj razini međunarodnopravnu važnost. Međutim kad takvog Milorada Dodika prima u Moskvi Vladimir Putin, onda se hrvatska politika treba i te kako zamisliti. Sasvim je izgledno da se u širem kontekstu uhićenje Hrvata u Orašju uklapa u jačanje utjecaja Rusije na Balkanu kako bi se destabilizirao američki utjecaj na ovom prostoru. Uostalom posljednji događaji koji se uklapaju u ovaj koncept, kao što je zajednička srbijansko-ruska vojna vježba „Slavensko bratstvo“, pokušaj Srbije da pučem utječe na izbore u Crnoj Gori, kandidatkinji za članstvo u NATO-u, dokazuju da prostor bivše Jugoslavije još uvijek nije stabiliziran i o tome hrvatski politički vrh treba i te kako voditi računa.

Komentari

Činjenica ja da su naši

Činjenica ja da su naši političari totalni debili.
Konstantno se moraju od nekoga branit i stalno su dva tri koraka iza drugih.
Treba par puta lupit nekoga po jajcima i to ne blago, nego svom snagom, pa da vidiš mira u kući.

Tko je glasao

Nisu toliko debili,koliko su udbofili!

Nisu toliko debili,koliko su udbofili!

Tko je glasao

Dali je BiH hrvatska kolonija?

Ponašanje Hrvatske prema susjednoj državi je smiješno. Oni su uhapsili SVOJE državljane jer ih tužilaštvo tereti za ratni zločin. Umjesto da se pomiri s tom činjenicom i pričeka da vidi što će reći BiH sud, u Hrvatskoj se nervozno reagira kao da je BiH neka vrsta kolonije koja mora slušati što im se kaže iz Zagreba. I još se ističe da su oni i hrvatski državljani, što nema baš nikakve veze jer zapravo nemaju ništa sa Hrvatskom. Dok pravi hrvatski državljani koji žive i rade u inozemstvu moraju plaćati porez Hrvatskoj, ovi bosanci to ne moraju iako su navodno "hrvatski državljani". Umjesto toga dobivaju penzije i kojekakve druge novčane potpore iz Hrvatske dok hrvatski državljani u Hrvatskoj sve teže žive dok plaćaju previsoke poreze za rastrošne političare koji sada primaju plaće za tri saziva Sabora, jedu za minimalne cijene i razbacuju se svojim putovanjima iako ih nema na radnim mjestima. Nije čudo da na nas građani Bosne i Hercegovine koji nisu Hrvati (a to je velika većina) gledaju kao na potencijalne okupatore. Pošaljimo promatrače na suđenja i protestirajmo ako ta suđenja nisu poštena, a nemojmo unaprijed osuđivati susjednu državu koja ima puno pravo istraživati masovne ratne zločine ma sa koje strane oni bili počinjeni.

Tko je glasao

Dakle ponovo, BiH procesuira

Dakle ponovo, BiH procesuira ratne zlocine pocinjene na svojem teritoriju od strane svojih drzavljana i hapsi sve koji i danas tamo zive.

Bi li mi netko objasnio zasto je frka?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Kolinda kaže da ih treba procesuirati u Hrvatskoj

Nevjerojatno izjava predsjednice. Ona kaže da hrvatske državljane treba procesuirati u Hrvatskoj. Zanima je da li će od Trumpa zatražiti da hrvata koji je nekoga ubio u SAD preda Hrvatskoj da ga "procesuira". Ili od Merkelice da hrvatske državljane koji su u Njemačkoj počinili neki zločin da ih pošalje u Hrvatsku na "procesuiranje". Recimo kod sutkinje koja je ubojicu dva talijana pustila na slobodu ili kod one koja je mladića koji je pogazio djevojku pustila jer mora ići u Švicarsku na školovanje. To samo pokazuje da predsjednica misli da je Bosna i Hercegovina nekakva kolonija Hrvatske, da se mora klanjati Zagrebu i da ne smije ništa bez dopuštenja iz Zagreba. To je, kao, osnovica za dobre susjedke odnose. Sramote nam našu zemlju ti jadni političari.

Tko je glasao

Ma da, kaj si tražil to i kod

Ma da, kaj si tražil to i kod Lex Perković zakona.

Tko je glasao

nema veze sa Perkovićem

Uhapšeni su građani Bosne i Hercegovine i ne trema ih "izručivati". Oni usput imaju (tko zna zhašto) i državljanstvo Hrvatske iako nikad nisu živjeli u Hrvatskoj. Ja ne tražim ništa, ali ideja da Bosna i Hercegovina pošalje svoje državljane u Hrvatsku da im se sudi zbog zločina počinjenih u Bosni I Hercegovini je smiješna.

Tko je glasao

Skviki, daj se skoncentriraj (a i ti ppetrice)

Ne, to bi bilo da BIH traži da joj izručimo neke naše građane zbog zločina počinjenih na njezinom teritoriju. I da ih mi izručimo. To bi bila sličnost.

A razlika je što ratni zločini ne zastarjevaju, čak ni po hrvatskim zakonima.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Nemaju oni kaj uhićivati Hrvate

po "našim" župama...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Ohoho, iznenađuje ovo

Ohoho, iznenađuje ovo eksplicitno navođenje formiranja HR HB i Tuđmanovog dogovaranja s Miloševićem oko podjele BiH kao pogreške hrvatske politike prema BiH. Lijep je to primjer evolucije političke misli.

Tim je veća šteta što izostaje još osuda aktualnog miješanja u unutarnje stvari susjedne suverene države jer BiH procesuira ratne zločine počinjene na vlastitom teritoriju od strane vlastitih državljana.

Nedavno je primitivna desnica skoro zaratila sa Srbijom zato što se bavila zločinima počinjenim na našem teritoriju od strane naših državljana. Nije li paradoksalno da ta ista sad daje smjernice BiH pravosuđu što smije i kako procesuirati, a što nikako ne smije dirati?

B-52

Tko je glasao

Američki san

To je tako kada se rektalno podilazi Buzinu i Langleyu...

Tko je glasao

briselski

plenko nema diplomu domovinskog rata, ali to smo znali i prije izbora, kasno je sad kmečat. prodao je vas krezumice belosvetskim hoštaplerima, smijenio vašeg omiljenog ustašofila hassana i općenito vam zgotovljava po licima boje pokvarenog parizera, a vi se sveudilj oblizujete i gutate.

hrvackim herojima zločincima sude kojekakve srbije i bosne, a vaš uberidol krivousti amnestirao čede. lopina sanadera na čiju spermu još podrigujete čak ih je stavljao i u vladu hahahaha. ajmo sad plinske boce na savsku, dignite šatore, nek vranac i domoljublje teče u potocima. jebem vas krezube.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci