Tagovi

Tesko je biti pametan

Tesko je biti pametan !
To je cesto koristena uzrecica, obicno to kazemo kad je posrijedi nesto tako slozeno da valoriziranje i moralni sudovi tesko padaju iskrenom i dosljednom promatracu. Kazu da svako promatranje nekog procesa mora teci uporedo s tim procesom, biti dio njega, inace konacan sud nije vjerodostojan. Isto tako, kazu da ukoliko si dio nekog procesa, mijenjas prirodu tog procesa, a ono sto se dogada mijenja i tvoju vlastitu prirodu i prestajes biti neovisni promatrac.
U tom svijetlu jako se cudim zagrizenim teoreticarima i kriticarima koji vlastite istupe temelje na uvidu o cinjenicama iz tude perspektive i onog sto su negdje culi ili procitali. Pitam se uvijek - koliko su relevantne ocjene nastale na informaciji iz druge-trece ruke i jos k tome - sto je neizbjezno - drukcije vizure promatranja kojoj mozemo vjerovati ili ne.
Stoga, ja jako puno stvari uzimam s odredenom rezervom. Ponesto i povjerujem ukoliko dolazi od izvora koji su po nekim mojim sudovima pouzdani i provjereni na prijasnjim primjerima i njihovi se mentalni okviri recimo podudaraju s mojima. To ne znaci da je to jedino ispravno i da treba tako razmisljati, to ne znaci da su moji stavovi jedini korektni - ali su MOJI.
Nekolicina recentnih napisa, a pogotovo ono sto sam procitala u ovom nadasve zanimljivom tekstu me ponukala da ovdje dam jedan krajnje nekorektan i primitivan upit :
PO cemu su posljedice akcije OLUJA bile gore od posljedica onog sto se dogadalo u Vukovaru i Srebrenici?
Koliko licemjerni moramo biti da bismo uzivajuci blagodati mira danas kritizirali metode koje su primjenjene na nacin da se blati SVE one koji su u toj akciji sudjelovali, a skupa s njima i namece osjecaj grize savjesti svima koji su bili pod uniformom, pa cak i onima koji su oslobadanje tog podrucja dozivjeli kao katarzu i kraj nocne more?
Zlocince se mora osuditi, pravda provesti, to nece vratiti film dogadanja unazad i pomoci onima nevinima o koje se ogrijesilo, ali - treba imati na umu da je nevinih bilo na obje strane.
Je li se to meni samo privida, ili je probrano drustvo u Haagu uglavnom sastavljeno od Hrvata, manje od Srba i najmanje BIH osumnjicenih? Po tom ispada da se najvise ratnih zlocina cinilo od strane Hrvata u ovom ratu, stovise, optuzba protiv Srbije za genocid je odbacena, a treca strana - Muslimani i ne mogu biti nista drugo doli jadne zrtve obje strane...
Recentna rasprava glede akcije Oluja je isla zanimljivim tijekom i razvidno je da postoje najmanje dvije struje : glas razuma i formalnog okvira kroz koji se danas ovaj dogadaj promatra i koji sugerira stovani kolega Opiniuris i glas onih koji su misljenja da nam vise na klinac ide da nam se dijele packe svima za ono lose sto je ucinila nekolicina i da nas se stalno na to podsjeca.
Ja bih rekla da se u dobrom dijelu slazem i s jednom i s drugom stranom.
Tesko je biti pametan!
Ono u sto sam sigurna je da mogu suditi jedino na temelju svojih iskustava, onog sto sam dozivjela - dakle ne onog sto su mi u TV Dnevniku servirali i onog cime su nam ispirani mozgovi. U svemu se dakako ne moze poreci utjecaj okolnosti i odgoja na moje sudove, ali recimo da zivot ne zivimo u laboratorijskim uvjetima, pa mi se moze oprostiti i poneko odstupanje.
Pobornik sam promatranja situacije u jednom sirem vremenskom kontekstu, potrebno je dobro poznavati povijest kako bismo razumjeli sadasnjost.
Kako sad stvari stoje, svjetske cimbenike to bas i ne zanima jako - koga briga tko je u pravu i tko je zapoceo prvi prije sto godina? Lagano mi skoci krijesta kad se krene pricati o manjinama i postocima i pravima, zaboravljajuci da pojedinci jos pamte vrijeme iza WW II i kako su se krojile granice i tko je provodio ciljane stimulirane migracije Srba kako bi se stvorila drukcija etnicka struktura i kako bi se stvorili preduvjeti za nakaznu tezu - GDE JE I JEDAN SRPSKI GROB TU JE SRPSKA ZEMLJA i sad polazu pravo na neka prava koja im daju za pravo staviti balvan na cestu i pucati.
Bijelom svijetu su detalji nevazni. Oni koji odlucuju zele samo jedno - disciplinirati podrucje, a metode i rezultati ne moraju nuzno oduseviti sve umijesane strane.
Nas Hrvate se lako disciplinira - zbog nesposobnih i kratkovidnih ljudi koji su trasirali put u nasu svijetlu buducnost, Hrvatska je danas u duznickom ropstvu, cima nas se na kratkoj spagici. Srbi su, to se mora priznati, opet bolji pregovaraci - otmu nesto i onda traze ustupke da nekom nazad daju nesto sto je njegovo - i sve prolazi!!! Bosnjaci su kao prvo zrtve rata, svijet ih gleda kroz blijedozelena stakla i nastoji pridobiti da ne bi stvarali nekog ideolosko-jihad-muslimanskog belaja tako blizu srcu Europe - oni sami koketiraju sa kapitalom islamskih zemalja i u isto vrijeme vrte repom EU pa na tom profitiraju - a na unutrasnjem planu - kao takvi ne cerupaju se puno sa Srbima jer su mloooogo nezgodni, ali Hrvate se zato vec dade natamburati i preglasati u toj mrskoj kadvecmorabiti situaciji u BIH pa nek se pjene koliko god hoce - ako im ne stima - nek isele u lijepu njihovu ! Crnogorci s €urom u crnogorskom neovisnom dzepu nastoje zaboraviti da su ikad imali nemoralnu ratnu kurvinsku aferu prije petnaestak godina i sve vise pate od selektivne amnezije dok rasprodaju obalu bogatim ruskim tajkunima za veliku lovu. Makedonci - a oni su posebna prica, tamo Ameri kolo igraju i vidjet cemo - ali oni ce isto kako im se kaze. Kosovo - eh - Kosovo... ce biti neovisni district u kojem ce se isto uskoro govoriti engleski kao drugi jezik, doduse nakon jos podosta ucinjenih trgovina, trampi i iznuda.
Mozda ce Vam biti interesantan jedan ne bas svjez dokument, ali vrlo zanimljiv.
U tom svijetlu ne treba zaboraviti niti jedan vazan detalj : i prije i za vrijeme Oluje se ucilo od boljih, jeste li ikad bili u prigodi upoznati ove decke?

Sto ono htjedoh reci? Da, ide vikend, malo je vise vremena za citanje, pa ukoliko ste zainteresirani pregledajte nesto od ove literature, a posebno bih izdvojila iznimno zanimljivu knjigu koju mozete u cijelosti downloadati na ovoj stranici, a prikaz procitati ovdje.

Komentari

Oluja ili nešto drugo se u

Oluja ili nešto drugo se u svakom slučaju moralo dogoditi. Bilo je krajnje vrijeme da Hrvatska profunkcionira. Istina, ni Krajina nije vjerovala u svoju dugovječnost, ali nisu imali snage pogledati se u ogledalo.
MZ nam je dala ono što i Srbima 1991, kratko vrijeme da riješimo problem. Oni to nisu uspijeli iskoristiti, a mi jesmo.
Da li je trebalo biti zločina, naravno da ne. Ali isto tako u žaru borbe, teško je te zločine i spriječiti. Prvana država, kako se volimo predstavljati, bi nakon oslobođenja tih područje promptno reagirala, uspostavonm struktura vlasti, pa tako i sudbene. Brzim i efikasnim suđenjma za počinjene zločine, Oluja bi ostala sjajna vojnička pobjeda. Ovako je prljava svakakvim sumnjama. I točno je da je priča o zločinačkom karakteru počela, kad su se počale tražiti nalogodavci. Opet se skrivaju u masi.
U nedelju sam gledala na RTS, njihovo viđenje pada Krajine. Zanimljiva emisija, u kojoj je izrijekom potvrđeno da je Mile Martić, unatoč protivljenju svojih generala, naredio evakuaciju stanovništva. Naravno da je to Tuđmana razveselilo.
Mislim da bi osvejetljavanje i procesuiranje za svaki zločin u Oluji, doprinjeo njenoj veličini u povjesti.
Još uvjek se sjećam mjesta gdje sam bila i što sam radila kad je Oluja počela. Taj ushit, da smo konačno počeli da se oslobađamao, i borimo se za svoju zemlju, a ne moljakamo MZ i bolesno pregovaramo, neću sigurno nikad zaboraviti.

Tko je glasao

Prije nekoliko mjeseci sam

Prije nekoliko mjeseci sam na jednom drugom forumu iznio vlastito vidjenje glede ovog predmeta i mislim da se Frederik slozio sa mnom. Evo o cemu se radi: SANU je izbacio u javnost floskule: "Gdje je srpskih grbova tamo je Srbija". "Kosovo je srpska zemlja, jer su na njemu krunisani srpski carevi" i dr. Kada je zagrebacki "Danas" to objavio, mnogi hrvatski politicari su se tomu smijali. No, ni godinu dana poslije toga, i oni ce se poceti sluziti slicnim floskulama. Poceli su uzvikivati: "Granica Hrvatske je na Drini", "Bosna je nasa, u njoj su krunjeni nasi kraljevi" itd. itd. U samo tri mjeseca nakon pocetka rata, Hrvatska je izgubila trecinu svojeg teritorija. Nenaoruzanu, bez strucnog vojnickog i politickog kadra, uz embargo na uvoz oruzja - nije ju dobro ocekivalo. No, unatoc tomu, ona se upustila u avanturu u Bosni. "Isla je tamo braniti Hrvate". Za boga miloga, nije ih mogla braniti u svojoj drzavi, a posla ih braniti u drugoj. Bas se Tudjman ponajvise zalagao za priznjanjem republickih granica i kada ih je svijet priznao, odmah ih je pokusao pomicati. A nije taj svijet ni slijep ni lud, primjetio je i shvatio sto se dogadja. I upravo je to uzrok pada hrvatskog imidza koji je izgradjen s vukovarskim zrtvama i pocetak izjednacavanja Hrvatske sa Srbijom. Jeste, na tome je utemeljena tvrdnja "Svi ste vi isti". Tako, eto, zahvaljujuci nasem mudrijanju, petljanju i zanovijetanju, Hrvatska se pretvorila iz zrtve u agresora. O tomu je kasno sada misliti, sankcije su nastupile. Iskreno, pribojavam se gorih.

Tko je glasao

Bas se Tudjman ponajvise

Bas se Tudjman ponajvise zalagao za priznjanjem republickih granica i kada ih je svijet priznao, odmah ih je pokusao pomicati.

Slažem se sa svime uz dopunu kako je pomicanje u igri i prije priznanja. Nada i zazivanje "ispravljanja neprirodne kifle" je javno počelo i prije. Osobno sam čuo s cca 2m udaljenosti pa se "smetnje na vezama" isključuju.
I to od relevantnog koji sad voli istaći kako je bio protiv takve Tuđmanove politike.

A što ćemo, neki biografiju smatraju nikad dovršenim djelom. Podložnom dotjerivanju.

B-52

Tko je glasao

P . S . Ispravak, umjesto

P . S . Ispravak, umjesto politickog trebalo je biti policijskog

Tko je glasao

PO cemu su posljedice akcije

PO cemu su posljedice akcije OLUJA bile gore od posljedica onog sto se dogadalo u Vukovaru i Srebrenici?Ovo je, nadam se, retoričko pitanje. Vukovar je bio ogromna humanitarna katastrofa praćena jednim od najtežih zločina protiv čovječnosti; Srebrenica je bila ubijanje na traci i jedini genocid nakon II. svj. rata; a zločini u i nakon Oluje bili su daleko manjeg opsega. Pomalo je tužno doduše kada zločine moramo kvantificirati brojevima žrtava jer onima koji su bezrazložno izgubili svoje najmilije oni ne znače ništa, za njih (a trebalo bi biti i za nas) i jedna nevina smrt je previše.Je li se to meni samo privida, ili je probrano drustvo u Haagu uglavnom sastavljeno od Hrvata, manje od Srba i najmanje BIH osumnjicenih?Priviđa ti se. Popis predmeta otkriva da je ICTY podignuo optužnice protiv 94 Srba, 32 Hrvata, 7 Bošnjaka, 2 Makedonca i 6 Albanaca. Makar bi ovo značilo da Hrvati imaju ukupni udjel od 22%, od njih 32 samo su njih 6 optuženi za zločine u Hrvatskoj (4% ukupnog broja optužnica) dok ostatak otpada na zločine HVO-a u Bosni. Najveći broj optuženih su državljani BiH raznih nacionalnosti.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Ali sve se mogu složiti, da

Ali sve se mogu složiti, da danas nema Tadića koji priča o 2500 nevinih žtava nakon Oluje - ajde ti dobro informirani reci koliko ih je bilo - znam da je HHO baratao puno manjom brojkom. Vidiš kako se opet na kraju vratimo na glupo prebrojavanje. A slažem se i jedna nevina smrt je previše. Samo u nas tajkunov sin ne odgovara kada mrcinom ubije cure na cesti, kako možeš očekivati da će netko odgovarati za ratni zločin? A Tihomir Orešković liječi hemeroide već godinu dana na slobodi?

Tko je glasao

Ja ne znam koliko je žrtava

Ja ne znam koliko je žrtava ukupno bilo, ali ako je optužnica nekakav pokazatelj, evo linka pa prebroji one koje tužitelj navodi na dodatku (kraj dokumenta).

Btw to što Tadić tvrdi je nepotkrijepljeno i u službi politike, a ne istine. I svi političari evo tvrde da je Gotovina nevin, a apsolutno je izvjesno da nisu vidjeli niti jedan jedini dokaz protiv njega jer postupak nije počeo niti su pročitali predraspravni podnesak tužitelja koji dosta jasno argumentira njegovu odgovornost i svaki argument potkrijepljuje fusnotom u kojoj stoji dokaz koji to potvrđuje.

Baš kao i Tadić i njihove izjave su neutemeljene i isključivo u službi politike pa i jedne i druge treba smatrati irelevantnima.

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

Jedno je popis predmeta i

Jedno je popis predmeta i broj optuznica koje su podignute, sasvim drugo je koliki je broj onih koji su stvarno tamo i cekaju obradu, a koliko ih nije Sudu dostupno i mogu im staviti samo soli na rep, poput Mladica i Karadzica ...

Da, primitivno je kvantificirati zlocine i prebrojavati zlo - zato i jest intencija da se prezentira sto cistija slika kako se nikad vise ne bi dogodilo nesto takvo.
Pise u Potjehovom postu:
"1. Beograd je 1990.-1991. iskoristio stvarni, ali i imaginarni srpski strah od ponavljanja ustaških zločina iz Drugog svjetskog rata".
Pitam ja vas - ZASTO SU SRBI IMALI IKAKAV STRAH???
Zato sto ih se pedeset godina kljukalo iskrivljenom povijescu po kojoj su Hrvat ustasa cim se izleze iz jajeta i jedva ceka da mu se pruzi prilika da prikolje - sto su uostalom i radili stalno za vrijeme NDH. Da se nije cijelo to vrijeme provodila takva vrst propagande ispod povrsine bratstva i jedinstva, Srbi u Hrvatskoj ne bi imali niti imaginarni niti stvarni strah od Hrvata. Ovako, sto puta ponavljana laz postaje istina, i opet ce se nakon nekog vremena ustoliciti ISTINA o hrvatskim zlocinima jer Hrvati sami medu sobom nisu u stanju oprati prljavstinu u vlastitim redovima kako treba, pa se na stvarni drek nadoda jos tri puta toliko, i onda to vise nitko isprati ne moze.
MOS MISLIT - Srbi imali strah - KAKO DA NE! Imali su oni vlastite projekte koje su se nadali ostvariti.

Zato i tvrdim - jasno se odrediti prema zlocinu i onima koji su ga cinili, ali ne na nacin da se dopusta blacenje cijelog domovinskog rata. Ma kako nekom fraza Domovinski rati izgledala poput floskule koju koristi HDZ da bi opravdao misticizam svog postojanja i haracenja za sve ove godine, mora se voditi racuna i o tome da su neki taj Domovinski rat dozivjeli na osobnoj razini, neki i tragicno, stoga - svi koji se sjecamo tih dana u nekom drugom svijetlu ne volimo da se pljuje i istice ikakva mogucnost da je ova drzava zasnovana na zlocinu.
O tom kako je hrvatska mafija poslovala sa srpskom mafijom , sjedila u vrhu drzavotvorne vrhuske i kako je ispijala kavice u Banskim dvorima - jos nije vrijeme za pricati, o tom cemo za pedesetak godina ...

Tko je glasao

Ma kako nekom fraza

Ma kako nekom fraza Domovinski rati izgledala poput floskule koju koristi HDZ da bi opravdao misticizam svog postojanja i haracenja za sve ove godine, mora se voditi racuna i o tome da su neki taj Domovinski rat dozivjeli na osobnoj razini, neki i tragicno, stoga - svi koji se sjecamo tih dana u nekom drugom svijetlu ne volimo da se pljuje i istice ikakva mogucnost da je ova drzava zasnovana na zlocinu.

Ma kako tko doživljavao domovinski rat, nitko ne može isticati da je ova država zasnovana na zločinu.
Ona je zasnovana po principu prava na samoodređenje i sukladno tome jasno izraženoj želji građana da se Hrvatska osamostali.

Kad se malo bolje razmisli, tko je uopće plasirao tu tezu? Ja se od prve mogu sjetiti jedino naših političara (red HDZ, HSP, a ponešto i od vlade nacionalnog jedinstva), dok drugih tako brzo ne mogu. Ona je ispaljena u trenutku kad se počelo glasnije govoriti o zločinima počinjenim od naše strane i potrebi da se procesuiraju ne samo izvršitelji nego i nalogodavci.
Dakle, tek kad su potencijalni nalogodavci počeli biti prozivani, demantirajte me ako je prije.

B-52

Tko je glasao

Ovo mi se čini simboličkom

Ovo mi se čini simboličkom sintezom raspada SFRJ.

Nadam se da previše ne kvarim ocjenom da je Vukovar bio ključ svega toga, čiji (be)smisao se vidi najbolje sada.

Tko je glasao

Čak i pokušaj takve

Čak i pokušaj takve usporedbe šepa. A čega sam se ja sve naslušao o Domovinskom ratu? O logorima za Srbe u Sisku a ja bio tamo i znam da su tamo bili smješteni pripadnici II.brigade itd. itd.

Tko je glasao

Nemojte brzati. DORH je

Nemojte brzati. DORH je odbacio Kaznenu prijavu Milovana Škorića protiv Vlade nacionalnog jedinstva za zločine u Sisku, ali nije protiv Đure Brodarca i Vladimira Milankovića, a građana Siska srpske nacionalnosti nestalo je više nego građana Gospića i daleko više nego Osijeka.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Upravo sam na tu tužbu

Upravo sam na tu tužbu mislio. Jel vi to čitate moje misli? I to bi trebalo zabraniti?!:)
P.S. Ja sam u Sisak redovito dolazio drugu polovicu 1991. i prve mjesece 1992. Što je bilo kasnije ne mogu tvrditi.

Tko je glasao

Hehe, u tome i je tajna mog

Hehe, u tome i je tajna mog špijuniranja. Sposoban sam čitati misli. U SOA-i bi trebali angažirati parapsihogologe da bi me pokušali zaustaviti, hehe.

A sad, zaistač. Ta tužba bivšeg Manolićevog agenta je problematična iz više razloga, ali je činjenica da su žrtve brojne i da mnoge stvari upućuju da je zločin organiziran. To naravno ne znači da su ga svi koji su tamo bili morali znati za njega. Odatle su izvještavali i Denis Latin, Tihomir Ladišić... i ne vjerujem da su oni znali što se stvarno događa. Vi ćete se vjerojatno sjetiti zapovjednika jedinice rezervne policije "Vukovi" koji je poginuo 1992. u sumnjivoj prometnoj nesreći (upucan snajperom. Taj je tip kasnih osamdesetih osuđen kao milicajac pod optužbom da je pomagao zlatarskoj, albanskoj mafiji. Brojni zločini iz Siska pripisuju se njegovoj jedinici, a njegov vjerojatni ubojica osamdesetih je bio svjedok tužiteljstva, a za rata pripadnik SIS-a podređen Josipu Perkoviću i sudionik događaja u Lori, na Kupresu...

P.S. Kako su nas iz Mesićeve medijske bojne izvijestili prošle godine zadatak nadziranja istrage događaja u Sisku ima Saša Perković. (Eto kako se Mesić ne miješa u rad pravosuđa). Sin je uvijek tu kad treba nadzirati prljavštine u koje je bio upleten otac. Tipična, hrvatska, udbaška posla.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci