Tagovi

Teror na ulicama grada Zagreba


Stanari Galjufove ulice, photo by Boris Kovačev i Biljana Gaurinia/CROPIX

Stvari u Zagrebu su ozbiljno počele izmicati kontroli. Samovolja Bandića svakim danom je sve izraženija i poprima obilježja diktature latinoameričkih zemalja poput Kube ili Venezuele. Ovog puta radi se o bespravnom probijanju Galjufove ulice na Vlašku. Način na koji se sve počelo odigravati je upravo zastrašujući. Sve je započelo Bandićevim obilaskom radova na Kvatriću da bi zatim obišli okolne ulice. Jedna od njih bila je i Galjufova. Prilikom šetnje Bandiću je sinulo kako bi bilo zgodno probiti tu ulicu i napraviti je prometnom jer bi se tako, prema Bandićevom mišljenju, rasteretio promet u Petrovoj.

Ne treba napominjati da ne postoji nikakva stručna studija koja bi potvrdila takvo što te da je to jedna od rijetkih ulica u centru grada koja obiluje zelenilom, ali marionetama u gradskim službama to i onako nije bitno. Bandić je rekao svoje, a na njima je da poslušno provedu zamisli velikog vođe. Tako je za početak trebalo maknuti jednu platanu pod izgovorom da je to stablo bolesno. Stanari se nisu slagali s time, ali u pomoć je bila pozvana policija i platane više nema. Odmah po sječi platane došla je i teška mehanizacija te je tada stanarima postalo jasno da se ozbiljno krenulo u probijanje Galjufove iako ne postoje građevinske dozvole za takav zahvat.

Tek tada počinje pravi teror. Na inzistiranja stanara da se pokažu dozvole za radove od odgovornih stižu salve uvreda i objašnjenja da oni nisu dužni nikome pokazivati dozvole. No nije se samo na tome stalo, već su počela i zastrašivanja stanara. Kako prenosi Jutarnji list, komunalni redari provodili su popisivanje imena stanara u Galjufovoj ulici bez konkretnih objašnjenja zašto se to radi, a jedna stanarka odbila je i prijetnju od policajaca da će pozvati centar za socijalnu skrb ako bude nastavila voditi svoju sedmogodišnju kćer pored prosvjednika.

Jedini koji u ovom trenutku može zaustaviti Bandića i njegov teror je njegova matična stranka, SDP, ali oni na to ni ne pomišljaju. Bandić još uvijek uživa povjerenje SDP-ove središnjice i nikome ne pada postaviti pitanje što to Bandić radi u Zagrebu. Da li nam to govori kako će SDP vladati Hrvatskom ukoliko dobije na slijedećim izborima u studenom?

cnn.blog.hr

Komentari

U potpunosti razumijem

U potpunosti razumijem stanare kada žele zadržati dosadašnji komoditet, ali to jednostavno nije u današnjem vremenu moguće.
U gradu imamo prometni infrastrukturu koja je na nivou gustoće prometa prije dvadesetak godina.
U današnjem vremenu stanari koriste moderniziranu opremu koja doprinosi kvaliteti stanovanja, a pristupnost njihovim stanovima u slućaju potrebe spašavanja je nedostatna.
Mišljenja sam da je probijanje tog prilaza zamišljeno u dobroj vjeri za korist svih.
Manja je šteta koju će napraviti izgubljeni dotadašnji komoditet, od štete koja bi nastala zbog nepristupačnosti u slućaju potrebe spašavanja.

Tko je glasao

Evo i audio zapisa koji

Evo i audio zapisa koji potvrđuje da je Bandić poludio... www.javno.com

Kada su mu pokušali iznijeti svoje stavove gradonačelnik ih je grubo odbio te im poručio da se presele na Zagorske brege. Revoltirani i šokirani stanari su mu tada uzvratili da nitko od njih 500 neće više glasati za njega. On je na to samo bijesno odmahnuo rukom.

Tko je glasao

Ima pravo čovjek. Kupio je

Ima pravo čovjek. Kupio je naklonost "novih" Zagrepčana, a svi "stari" su manjina i mogu se odseliti. Zašto me to podsjeća na 1941. ili 1945? Zašto je Milan Bandić veći HDZ-ovac od Ive Sanadera? Čovjek koji finacira Gotovininu obranu, plaćao bi spomenike Tuđmanu i Šušku... Imamo Milana Bandića, imamo SDP, imamo Hrvatsku. Tako nam i treba!

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

A ovo je posebno

A ovo je posebno biserno:Nisam ja majmun da radim nešto mimo zakonareče onaj koji vozi pijan, već osuđivan za kršenje zakona pritiskom na sudstvo... Ima li tko kopiju presude za "Istina je" pa da ju uz pozdrave pošaljemo sa kilom banana njemu u ured?

Ako netko od ove ekipe iz Galjufove ovo čita, bilo bi mi drago da mi se javi porukom.

Tko je glasao

Taj se već sprdao na račun

Taj se već sprdao na račun životinja. Nemojte i vi! Svojedobno kad si je uz pomoć Zlatka Canjuge izgraživao image nosio je majicu s konjskom glavom, nešto u stilu: "Ja jedem konjetinu, a vi?!"

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Samo da jedno raščistimo -

Samo da jedno raščistimo - oglas "Istina je" bio pritisak na pravosuđe, i doživio je svoju osudu. No isto je tako činjenica da je druga strane bespravno pokušavala uknjižiti teren na sebe, što joj nije dato za pravo pravomoćnom presudom. Dakle tehnički može se prigovarati Bandiću da je bio netaktičan, dugoročno se pokazalo da je bio u pravu. To pod uvjetom da pravomoćne presude prihvaćamo kao takve? Nije nikad ništa crno bijelo... Daleko od toga da podržavam ovakve Bandićeve metode, ali kako ap dobro kaže za to su svi zaslužni...

Tko je glasao

Jasno, ali ostaje da je on

Jasno, ali ostaje da je on prekršio zakon. Jednako, kao i Zoran Respect Šprajc koji je to odmah i sam javno priznao i koji isto tako zbog toga može biti osuđen (i bilo bi prebrutalno ako bi ta osuda bila teža od Bandićeve). I ne poznajem čovjeka osobno, no po onom javnom radu na temelju kojeg sam stvorio sud o njemu, iskreno sumnjam da će nakon toga Šprajc reći "nisam majmun pa da kršim zakon". Nekako mi bolje ide izjava "prekršio sam zakon zato jer je to bio jedini moralan i odgovoran postupak koji sam mogao napraviti i ponosim se time". Jer kada netko to napravi iz uvjerenje onda se ne srami toga što je učinio, drugo je kad to napravi da bi se domogao nekretnine (pa makar mu i zakonski pripadala, a on ionako smatra gradsku imovinu svojom osobnom). No to su ionako detalji...

Nije naglasak na tome da je Bandić prekršio zakon, nego na tome da se javno, u mikrofon hvali kako on ne krši zakon. Time ne samo da je on potegao pitanje toga da on itekako krši zakone, nego i toga da je lažov.

Tko je glasao

Nisam siguran da je Šprajc

Nisam siguran da je Šprajc prekršio zakon jer nije komentirao sudski postupak koji je u tijeku već odluku o puštanju na privremenu slobodu.

Tko je glasao

Vodio sam se njegovim

Vodio sam se njegovim priznanjem i time što sam taj njegov istup doživio kao pritisak javnosti da se izmjeni jedna sudska odluka, no možda sam i u krivu.

Tko je glasao

Pritisak na sudstvo je, ali

Pritisak na sudstvo je, ali u ovom slučaju mislim nije nezakonit. On je samo preduhitrio udrugu sudaca koja kao i obično kad se takvo što desi šalje unaprijed poznato priopćenje.

Tko je glasao

Zakon i praksa provedbe Za

Zakon i praksa provedbe

Za predmetni slučaj spajanja ulica, iako je to u fizičkom smislu mali zahvat, nedvojbeno je potrebno reguliranje zahvata u stupnju lokacijske i građevinske dozvole prije gradnje te uporabne po izgradnji. U ovom slučaju Galjufove i drugih, najavljeno još nekoliko ulica, ne mogu se zakonito izdati jer to nije u skladu s vežećim prostornim planom (svaki zahvat u prostoru, osim sa zakonom i pravilima struke, mora biti u skladu sa prostornim planom).
Prema kriterijima zakona postupku izdavanja dozvola ne podliježu samo manji zahvati koji ne dovode ništa bitno u prostoru, ali su i takvi podvrgnuti određenom postupku reguliranja po zakonu (npr. daje se stručno rješenje inspekciji) i po pravilima komunalnog reda (npr. manje reklame i natpisi).
Za ilustraciju, mali priključak sa male privatne parcele na malu javnu ulicu također podliježe ukupnom postupku dozvola, što ponekad traje po 2 godine.

U praksi Grada Zagreba, a s drugim gradovima i državom je slično, ulice i ceste samo izuzetno imaju uredne dozvole. Tako se to radi desetljećima. Npr. ogromne dionice velikih ulica/cesta Horvaćanska, Samoborska, Ljubljanska i npr. sve ceste malog elitnog novog kvarta Jarun istok, kao i većina kvartovskih cesta nemaju dozvole i najčešće nemaju niti rješene imovinsko-pravne odnose kao uvjet za to. Točnih podataka za Zagreb ni drugdje nema niti ih tko desetljećima vodi, ali je vjerojatno da od masovne legalizacije po sili zakona 1968.g. (što također nije provedeno niti imovinsko-pravno rješeno, samo proglašeno), više od 80 % ulica i cesta nisu potpuno zakonite i sređene (uporabna dozvola, rješene imovinsko-pravno, upisane u katastar i zemljišnu knjigu, ispravne).

Za ilustraciju, rekorder nereda Šibenik donedavno nije imao niti jednu uredno rješenu ulicu/cestu u novim djelovima grada nakon II svjetskog rata, pa ni cijelih kvartova, bile su to njive, krš itd.

Kad predstavnik grada dr.sc Stipan Matoš i drugi ponavljaju javne izjave da za to ne trebaju dozvole jer je to pojačano održavanje, vjerojatno govore s uvjerenjem da je tako i nakon konzultacija. Strukture su od 1971.g. na ovamo, kao i drugdje, deformirane do mjere da osim rjetkih sve iznad razine referenata ne misli svojom nego kolektivnom glavom raznih koordinacija, rekla kazala i po logici interesa (potreba da se udovolji vlasti i zanimljivim investitorima) a od onih koji znaju se distanciraju, jer je to neuspješna i "frustrirana" kasta.

To nije vrhunac deformacija prakse. Vrhunac je što se nered oko ulica i cesta, kao boli glava (i komunalije i razno), svako malo nesređenom politikom pokušava rješiti tako da se rješavanje uvjetuje i prepušta strankama. Veliki grad, čiji proračun i ogromni aparat služi baš za to (ceste, komunalije) a ne za obranu zemlje, nogomet itd., uvjetuje i prepušta maloj stranci rješenje velike ceste, koju grad ne može rješiti desetljećima. U tom duhu ravnoteže stvari odavno diše i država, radi se svašta te se kreću iskusne vojske uspjeha.To je na nekim situacijama dolično za najprofitabilnije biznise, jer se gradu u takvom stanju to može naplatiti za bitno bitno veći cijenu (npr. bespravni graditelji u Žnjanu u Splitu sada drže u mat pozciji grad i zaraditi će jako puno za bespravne početke).

Bandić i tome neadaptirano njegovo revolucionarno jezgro navaljuju na rješavanje stvari a armije stručne elite, uključujući i vanjske sa fakulteta i IGH te bliske iskusne ugnježđene tvrtke, po inerciji ih hrabre na antibirokratske uspjehe (cca 100 raznih koji samo smetaju kao negdje jedan koji zna). Nesporazumi desetljećima idu to mjere da nitko nema pojma da se to ipak može i normalno rješavati, da se to radi, zato što u krugu odavno nitko nema cjelovita iskustva, nitko nikad nije vidio cijeli proces nego samo dio. To je ključni problem i Splita, Šibenika i velikih projekata kao auto-ceste. Odavno se tako radi da svi vode i nitko posebno ni zašto ne odgovara te u krugu nije nitko tko je vodio nešto cjelovito. Svima tako odgovara i panika bi bila da je nešto transparentno, ali je problem da nema nikog povezati orkestar i ispraviti bitne greške. Tako nema ničeg što cjelovito odgovara osnovnim pravilima.

Od Bandića koji ne zna i hrpe oko njega pred kamerama kao rješavaju gradske ulice, još gluplje je kad to rade političari iz struke. Čačić se pred kamerama hvali s Račanom pored da su donijeli povjesnu odluku o trasama auto-puta (nezakonito, stvarno pogrešne trase i neodgovorno, ispod donje logike snalaženja), Jure Radić hvali apsolutno nezakonito i pogrešno sve oko nekoliko mostova i raznog za IGH i kao ministar, Marina Matulović Dropulić kao gradonačelnica redovno isto oko velikih projekata. Vrhunac je, dakako, slučaj štaka kad poslušnik na čelu zagrebaačke službe zadužene da sve bude u skladu s prostornim planom prvi put ne reagira odmah "za sve spremni" i sve stranke i strukture (Bandić u bolnici) predvođene njegovim HNS-om izbezumljeno vrište kako se je to usudio i još braniti od štaka izvjesne ugledne stranke, potom linč i svi šute da je sudom sve dobio (svi i struka, aktivisti, javnost, mediji, politički konkurenti ...).

U Zagrebu sve živo sada opet usklađeno diše (3 promjene GUP i sve sve u tišini), kao davnih sedamdesetih ili pod Maribom, i od Bandića očekuju taj zagrebački sklad i mir, da otklanja i pomisao nečeg kao štake. Javne tzv. prosvjedne akcije zadnjih desetljeća oko zahavata u prostoru su završavale tako da bi slika stvari bila dodatno zamućena, netko izvukao nešto i nastavio trgovati dalje (radio 101), politički prosvjednici nastavili tržiti demokratski, kao sada dvije dame iz HNS-a, te da bi se otežale stvari oko toga na osnovnom živom ratištu. Tj. bitno dulje i gore nego u pravom ratu. Građanski angažman u bitki se shvaća kao jedna interesna točka u jednoj logici u jednom trenutku, a koga briga za stvarna bojišta i izgleda baš je dobro što ih ima. U tom smislu i ovo će završiti bilo kako ali tako. Ali slijedi slično Splitu. Za šta i koga bi se neki pojedinac iz struktura grada ili koji radi nešto bitno oko toga hrvao sa takvom zvijeri i dalje oko puno značajnijih stvari kad su baš svi na drugoj ekskluzivnijoj strani, koju zanima njezina točka?

P.S: Ne pakirati sve Bandiću niti ikome posebno, veoma široke mase ekskluzivne gospode i (ne)svijesti su to kreirale i provode. I za izvoz ih ima, stalno teče, a po Hrvatskoj naplaćuju to znanje više nego itko ikad u svijetu (antibirokratska revolucija općeg dogovora i uspjeha je ekskluzivno rođena sedmadesetih, odrasla i blista baš u Zagrebu).

Tko je glasao

a ako je riječ o

a ako je riječ o privremenoj regulaciji? dok traje obnova kvatrića? ili tako nekakvo improvizirano rješenje?

Tko je glasao

I privremene regulacije s

I privremene regulacije s rušenjem i ponovnom gradnjom traže neke dozvole, osnova ista a neke finese raducirane. Ali je to za global duge prakse još gore - kad bi rješavao tako sporednu stvar kako izdržati da se ni jemu veliku cestu i mrežu ne može pripremiti ni pola. Krenulo je tako bezazleno, da ne čekamo pa ćemo poslije, pa tako kakvih 50 godina. Grad nikad ništa ne bi napravio da proba i velike ceste i mreže naselja a gdje bi još privremena rješenja.

Kvatrić je cijele devedesete proizveo sapunice afera i bezbroj prelivene love. I razna žarišta isto. Dugo nije aktualan nikakav red nego da ide i kako ide bez sapunica požara. Svi znanju da nisu u stanju srediti ama baš ni jedan dio i odavno moraju servisirati kombinaciju stavrnog i Potemkinovih sela. Tako je i s novcima i rješenjima, nemoguće je tu ni za šta imati glavu i rep niti se i jedan zahvat zna tko objedinjava, koliko košta, od čega se sastoji. To je nemoguće i naknadano jer su razni razlozi da se u hodu angažira jedno, knjiži drugo, prebacuje hitno na treće, ono prebija, ovo ide tamo itd., i nema čvrstih granica između udjela posla gradskih i angažiranih tvrtki.

To su ipak složeniji i sofisticiraniji poslovi, u kojima je angažirano i cca pola znanstvenih i stručnih snaga, već sedmadesetih i stručno i svakako dograđeni iz koktela najboljih modela i puno unaprjeđenja, sviše znanstvene i stručne elaboracije nego cijela Bavarska.

Tko je glasao

Obnova Kvatrića je več

Obnova Kvatrića je več izvjesno vrjeme u tjeku, takve stvari se delaju prije početka obnove a ne kad je skoro sve gotovo.

Tko je glasao

Očekuje se da će Milan

Očekuje se da će Milan Bandić, Miro Laco i Ante Kotromanović obići generala Ivana Koradu u bolnici i izraziti mu podršku u ime SDP-a. Šala mala. I uopće se ne veselim tuđoj nesreći. Žalosno je samo da se Korade ne može smiriti, a ne znam da li mu itko prijateljski pokušava pomoći. Svojedobno sam imao strašnih problema s njim. Ono kad ga je Ratko Dragović Klek 1997. trebao zamijeniti, a on se opirao, pa skoro bio unutar vojni obračun nesagledivih razmjera. Čak je i Lošo bio angažiran. Kasnije me ganjao po sudu. Zamislite sudnicu u Zaboku 1,5 sa 2 metra. Sjedi on iza mene u pol deset ujutro i osjeti se već na vinjak i dernja se na suca. poslije sam "morao" s njim na cugu da bi me uvjeravao neka priznam da Markica Rebić stoji iza mojih tekstova. Koliko vidim, u jutarnjem ne spominju jednu prometnu nesreću koju je skrivio sredinom devedesetih na rotoru, a koju je policija morala zataškati.
Kakav je sad, a kakv je tek bio dok je imao moć u rukama.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Sve gledam kako cnn piše.

Sve gledam kako cnn piše. Piše odlično, piše o temama koje su zanimljive mnogima. Pa je i red da ima stotine čitatelja više od mene. Moje teme ne zanimaju mnoge, pa dobro. Prihvaćam to. A onda mi vrag neda mira i mislim, ajde da konkuriram cnn-u. Pa se upustim u temu koja mi je potpuno strana, u nogomet. To je nešto, mislim ja, za najširi krug. I onda cnn piše o Galjufovoj i ima 900 posjetitelja i 133 komentara. A moj nogomet cijelih 8. Neću se više natjecati s cnn.

Tko je glasao

Stari ti si zabrijao

Stari ti si zabrijao malo.
Ako želiš biti popularan počni pisat erotske priče.

Tko je glasao

Ja spadam među ona tri

Ja spadam među ona tri starčeka na klupi u staračkom domu...

Tko je glasao

Promet, gradnje, dozvole i

Promet, gradnje, dozvole i prostorni red.

Odnos na razini Hrvatske i Zagreba je prilično dugo harmoniziran.

Državna razina pomoću IGH, HAC, HC i razno, radi značaja rješenja i projekata, odavno preferira praksu stabilnosti, sveobuhvatnih dogovora i vodstvu sve većih i većih znalaca, onih koji imaju bar po nekoliko afera težih razmjera, iskustvo timskog rada u manipulacijama s većom lovom i koji su brzo uspjeli od matičnih struka prijeći u područje stalnog napredovanja.

Zagreb, labirint svega i svačega, je odavno polje iskazivanja i napredovanja istovremeno. To je s jedne strane dovelo da hiperprodukcije stajaće struke, stalne u upravi (koliko šofera prometni inženjeri toliko ovdje doktori prometnih znanosti) i s druge strane stalnu filtraciju i napredak stručnih kadrova uz političke ekipe na vlasti, koji dolaze ili su stalni, ali im se pozicije mjenjaju uz ekipe.

Obzirom da je Zagreb ne samo moćno središte nego i središte najviše posla i uspjeha, logično je da se je stalnim uspjesima razvijala i politička odgovorna struka. Dugo razdoblje odlučujuće uloge Marine Dropulić Matulović je učvrstilo jedan stil razvoja struke, koji vole komesarski rad, pa dotičnoj nije bio problem npr. na običan zanak dobit da odmah i širi orkestar svira, uklučujući glazbenike iz svih fakulteta i institituta. Nakon njezinog nedobrovoljnog prepuštanja brige za dobrobit građana voljenog grada, uz sve njezine kadrove i snage nahrupile su i nove, po stranačkim logikama. Brzo slijedi HNS i SDP, gdje je manji koalicijski partner preuzeo ova područja u cijelosti. HNS je unio poznatu živost, nakon dugih jednoličnih razdoblja. Osim središnjih stručnjaka, glavnih za Hrvatsku, u glavnim ulogama nastupale su i mlade snage, npr. mladi inženjer prometa Žagar je sredio čuda sve u 15 dana, te neki provjereni majstori, zapostavljeni u igri. Njihovi birači su, iz nekog nepoznatog razloga, radikalno promjenili mišljenje i teret uspjeha je pao na Bandića i ekipu. Iz užeg gerilskog jezgra i sa dugog marša nitko nije ove struke, ako se ne računa da su bivši bravar Jelavić, unaprijeđen u ekonomista, financijaš Kojić jer je iz IGH, Ljubičić jer neku vezu ima. Logično je već prije jezgro ušlo u suradnju s iskusnim graditeljima (Pionir i drugi), partijskim članovima te zatečenim osobama. Radi se iskusnije nego ikad, jer je to sinteza struke nakon dugog puta, svi su na okupu.

Najbolji rukopis znanja i iskustva, šta je zagrebačka struka, vidi se kad usklađeno i promptno uspjeva akcija usklađenja spoja ceste i mosta u visini više od 1 m. Gradonačelnik uočava stvar, Jelavić izdaje naredbu, snage u akciji. Stvar se rješi puno brže nego prije. Sjetite se samo koliko uspješnih faza na stadionu i još nije, a oko Bandića su isti ljudi (izvjesni Hanžek i ekipe, i glavni projektant akademik Kincl). Tako je približno i sve drugo. Vidite kako je stari i provjereni jahač za sva vremena i režime Dakić procvjetao.

Takve ekipe, sublimat zagrebačke struke, sigurno će biti u stanju najbolje rješiti i ovakve sitnice, ako treba i ljepše i bolje nego što je bilo. Za razliku od dosad, vođa osobno izlazi na teren i vodi bitke. I dosada se za sve čekala rječ vođe, samo su te vođe upravljale iz kabineta. Biti će zanimljivo pratiti i razvoj oko struke.

Tko je glasao

Kako je 45 lines u komentaru

Kako je 45 lines u komentaru naveo link na blog Zorana Milanovića, a kako je eto on baš danas tamo postao poziv da mu putem kontakt obrasca čitatelji postave pitanja na koja će odgovoriti u (nada se) primjerenom ritmu i kako smatram da je on najpozvanija osoba u ovom trenutku za komentiranje političkog ponašanja izvjesnog Milana Bandića, odazvao sam se pozivu i postavio sljedeće pitanje: Na pollitika.com je jutros otvorena rasprava o odgovornosti SDPa i Vas osobno za političke posljedice ponašanja Milana Bandića u Zagrebu. Rasprava je na http://pollitika.com/teror-na-ulicama-grada-zagreba i tamo je moguće naći više detalja. Konkretno pitanje koje imam za Vas osobno jest da li ste Vi osobno spremni kao predsjednik stranke pokrenuti stegovni postupak protiv stranačkog dužnosnika Milana Bandića ukoliko procjenite da njegovo političko ponašanje nije u skladu sa načelima socijaldemokracije odnosno stranke? Zamolio bih i za načelan odgovor, čak i u slučaju da političko ponašanje Milana Bandića u navedenom primjeru ne smatrate povodom za stegovni postupak. Hvala i lijep pozdrav.Iskreno, očekujem da ću dobiti odgovor, ali me zanima i koliko će biti osoban i konkretan...

Tko je glasao

Meni osobno najdegutantnije

Meni osobno najdegutantnije u cijeloj priči vezano uz Galjufovu, je to da se u toj ulici nalazi dječji vrtić i da će djeca najviše ispaštati pretvaranjem mirne i tihe ulice u prometni kaos u jutarnjim i podnevnim satima. Ponašanje i vladanje gradonačelnika i njegovih suradnika i to ne samo u ovom slučaju je potpuno suprotno od onoga od čega se novo vodstvo SDP-a zalaže i nadam se da im je jasno da bi im sve ovo moglo postati jedan poveći uteg oko vrata u skorim parlamentarnim izborima.

Tko je glasao

Taj vrtić nalazi se u

Taj vrtić nalazi se u suterenu ili podrumu... zavisi kako se gleda... ako bi Galjufova postala dvosmjerna nalazio bi se na samo 2 metra od ceste. Da ne govorimo o povečanoj koncentraciji ispušnih plinova koji bi dolazili u vrtić.

Tko je glasao

Mislim da ne trebamo

Mislim da ne trebamo pretjerano razvodnjavati temu: SDP treba smijeniti Milana Bandića.

Već sam se mislio požaliti jer mi iz provincije ne možemo ravnopravno sudjelovati u raspravi o probijanju ulica koje ne znamo ni gdje su ni kako izgledaju, pa tako i drveta koje treba ili ne treba srušiti.

Zato ovo Veljino nabacivanje vraća stvar u glavni smjer i postavlja pitanje koje se provlači otkako je Bandića na čelu Zagreba. Dakle, da li ga treba smijeniti ili ne?

Ne bih rekao da je to potrebno i ispravno uzdizati na razinu države i SDP-a u cjelini. SDP se na prilično očit način postavio prema Bandićevoj kandidaturi za predsjednika stranke. Kuloari govore da nije dobio ni sve glasove zagrebačkih delegata.

Rekao bih da su to neki novi vjetrovi koji pušu u SDP-u što je i biračka javnost prepoznala kroz anketnu podršku.
Uvažavajući tu činjenicu, teško da osnova ima pitanje da li će SDP vladati na Bandićev način. Sigurno je da ne.

A da li ga treba smijeniti? Ja mislim da je to pitanje za Zagrepčanke i Zagrepčance. Koji to do sada nisu htjeli, a da li će, ostaje da se vidi.

Naravno da nije nemoguće, ako postoji kritična masa.

Nama izvan Zagreba on najmanje smeta. Da dođe na državnu razinu, bila bi druga stvar, ali ne vjerujem da će doći. To je za njega preveliki zalogaj.

B-52

Tko je glasao

Da, Milan Bandić je problem

Da, Milan Bandić je problem Zagreba, ali to ne znači da nije i problem SDPa. Naprotiv, Milan Bandić nije postao problem Zagreba kao nezavisni kandidat nego kao kandidat SDPa, SDP ga je uvalio Zagrebu i SDP (i samo SDP) snosi političku odgovornost za Bandićevo ponašanje u politici. A to je samovolja, bahatost, glupost, nekompetentnost, rječju - diktatura. Diktatura koju provodi SDP u gradu Zagrebu, putem svog člana Milana Bandića.

Ponoviti ću, ovo nije pitanje dozvola, stanara Galjufove (ili Zagreba, svejedno) ili čak "građanina" (pokušao sam ali zaista uz njega tu riječ ne mogu napisati bez navodnika) Milana Bandića. To je pitanje SDPa, Zorana Milanovića (koji tu stranku vodi, nakon ovoga možemo procijeniti da li stvarno ili samo na papiru) i toga koliko je ta stranka ljigava, podla, korumpirana i zla. Jer ili to radi pojedinac na svoju ruku pa će zbog toga snositi posljedice ili to radi zato jer je to politika njegove stranke i onda neće snositi posljedice.

A to je biračima i upozorenje - ako SDP ovo prešuti ("ne treba izdizati") time govori kako će se ponašati jednako kao i Milan Bandić. Diktatorski. Ako SDPovci misle da je to nemoguće, ili da to ne žele, to trebaju pokazati, jasno i nedvosmisleno. Na primjeru Milana Bandića.

Tko je glasao

To je pitanje SDPa, Zorana

To je pitanje SDPa, Zorana Milanovića (koji tu stranku vodi, nakon ovoga možemo procijeniti da li stvarno ili samo na papiru)

Ne bih se baš složio sa tvojom konstatacijom. Naime ako bilo koji predsjednik stranke na državnoj razini poćne reagirati na loše istupe svojih niže rangiranih dužnosnika na nivou lokalne samouprave dobili smo baš tu diktaturu o kojoj prićaš. Ne želim ulaziti u raspravu dali treba tu ulicu probiti ili ne, ali mi se ćini da predsjednik stranke (bilo koje) može samo ukazati svojim nazovimo ih podanicima na nivou lokalne samouprave na određenu problematiku. Nemože i nesmije ih moći smjenjivati jer bi to sigurno vodilo u centralizaciju od koje tako zdušno svi želimo pobjeći. Ako se radi o problemu koji postoji onda je lokalna samouprava sa svojim organima upravljanja ta koja mora odreagirati. Tu dakle spadaju predstavnici svih političkih opcija, a koji su dio gradskog vijeća, i zapravo su oni ti koji moraju biti korektiv a koliko se meni ćini nisu se baš nešto oglasili u ovom slučaju. Zamislite situaciju da predsjednik jedne političke opcije odlući da nije dobro recimo u Vodicama (na moru) raditi kružni tok na cesti jer bi to zakompliciralo ulaz u taj grad. Mislim da bi takve intervencije bile katastrofa, a lokalna samouprava više nebi bila samouprava nego samo lokalna podružnica produžena ruka jedne stranke koja je trenutačno na vlasti i sve bi se opet vratilo u centar i dovelo do nazadovanja ostalih sijelova Hrvatske. Tako da reakcija Milanovića, koju zagovaraš, ima malo veći zalogaj u tom smislu jer bi najavila petljanje, moguće buduće, Vlade RH u sve odluke lokalnih vlasti i gradskih odbora i vijeća po cijeloj RH. U tom smislu on i centrala ne smiju niti mogu odreagirati. To mogu gradski vijećnici, građani Grada Zagreba i struka. Prve još nisam čuo (možda sam propustio), drugih nema u kritičnom broju, treći odrađuju posao ali kod njih uvijek postoji argumentirana rasprava oko svega a kamoli oko jedne ulice.
Dakle moj zaključak jeste gradska vijećnica je ta gdje ako postoje nepravilnosti se takve stvari ispravljaju, a ne da svaki put predjednik bilo koje stranke mora davati packe lokalnim čelnicima, oni će ili neće biti kažnjeni na lokalnim izborima i tu nastupaju građani na scenu, a ne , u ovom slučaju, Milanović, ili negdje Sanader, Mesić. Oni mogu , što se tiće lokalne samouprave, samo dati svoj pogled, to i jeste bit lokalne samouprave i decentralizacije. O kontrolnim mehanizmima države prema istoj nećemo, već ionako sam previše napisao.

savjesni

Tko je glasao

Opet ću ponoviti, pa makar

Opet ću ponoviti, pa makar i u beskraj.

Ne radi se o rušenju drveta nego o negiranju demokratske i javne procedure od strane jednog visokog stranačkog dužnosnika (Milana Bandića). Na toj razini, političku odgovornost za smjenjivanje, korištenjem predviđenih demokratskih procedura unutar stranke, treba pokrenuti viši stranački dužnosnik (Zoran Milanović) da taj postupak ima političku težinu i prenese političku poruku o političkoj odgovornosti.

Ovo što imputiraš su besmislice za opravdavanje "ne talasaj" odobravanja upravo ovakvog, opasnog, bahatog i nedemokratskog ponašanja kao modela koji zastupa ta stranka. To nije petljanje u lokalnu samoupravu (neće doći Milanović i saditi drvo, ta je priča gotova), to je politička odgovornost stranke za političko ponašanje svojih dužnosnika. I to nema nikakve veze sa državnim aparatom (vjerujem da kad jednom Bandić ne bude u prilici prikrivati dokaze o korupciji da će ga tada uhapsiti policija i optužiti odvjetništvo, a ne Milanović i SDP), niti sa lokalnom samoupravom ili decentralizacijom - to ima veze s time da li će SDP (koji sada neupitno zna za takvo ponašanje) to sankcionirati ili ne. I time šalje poruku biračima, ovo ostalo su potpune besmislice i stvaranje magle.

Tko je glasao

On je ujedno i

On je ujedno i gradonačelnik Zagreba pa zašto onda gradski vjećnici/vjećnik ne pokrenu postupak prema njemu ukoliko ima protuzakonitih radnji, a osim toga član je i SDP Grada Zagreba koji ako ima nekakvih radnji protivnih statutu stranke mora protiv svoga člana pokrenuti disciplinski postupak. U tako nešto središnjica se nesmije petljati, ona postaje involvirana samo onda kada je član lokalne org. ujedno i član nekog tijela pri središnjici a i tada ne donosi odluku o ukidanju članstva. Za reizbor unutar stranke postoje konvencije koje su redovne i statutom propisane i kada bi se mimo statutarnih odredbi donosile odluke zar bi to po tebi bila demokracija ili pak je petljanje u odlućivanje lokalne org. po tebi samouprava.
Nitko ne govori o tome da je gradonačelnik Zagreba odlićan, to na kraju krajeva će odlućiti večina na lokalnim izborima, ali ako ima protuzakonitih radnji nisu li oni koji za te radnje znaju a ne reagiraju još gori od onih koji ih provode. U tom smislu gradski vjećnici su ti koji kontroliraju rad gradonačelnika ili bi barem trebali i imaju sredstva za to.
Nisam iz Zagreba, ali ako se nijedna zakonska instanca nije oglasila u vezi sa tom ulicom onda je valjda sve zakonski u redu.
Osim toga teško mi je povjerovati da HDZ nebi iskoristio svaku priliku da u predizborno vrijeme diskreditira SDP i okrene lavinu skandala na suprotnu stranu i to još na nećemu što im se odigrava ispred nosa

savjesni

Tko je glasao

Preekskluzivno suvišno se

Preekskluzivno suvišno se troši puno toga u sedviču između obrasca da je sve i na sve načine meta za kritičko javno bavljenje i ovog obrasca "reda" (stranki, odlučivanje izborima, kontrola vlasti putem vjećnika/zastupnika i oporbe). Osim što ti obrasci zauzimaju pažnje i svega da sve bitno nije važno, dodatna je zbrka što nisu niti suprotstavljeni a ključna u tome da sve nije tako, nego drukčije i skoro isto u bijedi nakon kandijskog rata, za Pavelića, Tita za revolucije, Tuđmana i bilo koga.

Za sve što se radi zajednica ima bar minimalna osnovna pravila a sva druga su jako sporedna i nevažna u odnosu na ta. Uhodana dvojnost da vlast radi mimo pravila a za isto da se ono što n ije vlast i u vezi s vlasti davi 5 x više nego priliči ne znači da osnovnih pravila nema pa niti da minimum toga ne funcionira niti da je to stvar politike, razvoja demokracije pa i diktature (i na ovim stranicama se radi uvođenja reda zagovara davanje izvanrednih ovlasti "sposobnijima").

Može se gubiti i gubiti će se jako puno toga a da je isto, i upravo obrnuto od prethodnog trenda. Ako je nešto održalo minimume i za najgorih vremena, svima bi trebalo biti jasno da prelivene čaše prekomjerne daveži oko minimuma osnovnih pravila. Pojmovi politika, vlast, stranke, tko je više a tko manje i slično će nastaviti igrati igru ovisno o volji i interesima svih, ali je jasno da su u tome podredne kategorije, koje bi trebale a sada i morale biti u službi tog osnovnog.

To je na neki način središnja politička pa i društvena drama, kako se podvrći zbrci trivijalnih stvari i problema. Ali i nije, jer je samo pitanje kratkog vremena kad će svatko i sve morati minimalno tako kako je oduvijek bilo, svuda jest i kako će biti. Kao što su navikli na sve oko automobila, osobnih kartica i naprava, čak komada odjeće i namještaja, sada će brzo na još zahtjevnije oko stanova, zgrada, gradova, područja i raznog drugog.

U vezi ovog slučaj ne mora nitko ništa ali će brzo morati oko cca 1.686 težih slučajeva.
U pričljivom Splitu je nakon rive i predstavljanja najvećeg projekta Žnjana došlo do čudne tišine. Gradonačelnik je časno pustio svima da nastave dalje i opet tišina. Jedna od sitnica koju osjećaju jest da više od 30 godina nema glave i repa, svi u svemu, pa i da je sveobuhvatna praksa takva da global ni velike stvari ne objedinjava i ne vodi nitko, jer to nitko i ne da.

Ni najuspješnije stvari ne objedinjava niti ne vodi nitko a osnovna pravila su skoro pa suspendirana. Auto-cesta iznad Šibenika je odabrana jer je netko htio zaraditi npr. 2 milijuna kuna na zemljištu i ta ludost je realizirana umjesto od skradinskog mosta pravac po idealnoj trasi i državnom zemljištu. A svi su niz godina prije znali, lokalni i drugi stručnjaci izludili od prikazivanja.

Iz navedenog je jasno da nema potrebe za velika uzbuđenja oko bilo čega. Ako nismo dosad, sada se prijelaz na osnovna pravila i logiku ne može izbjeći sam od sebe. I era za velika dokazivanja šta je tko napravio i šta radi je završena. Sada same stvari to pokazuju sve bolje i sve više. Slijedi vrlo brzo čuda, da će Bandić bježati od vođenja bilo kakvih radova i projekata, pa i Čačić i svi drugi (možda se prekvalificiraju za složenu dječju kirurgiju, to se sada grozničavo traži) a za velika djela sasvim druge priče, slično Splitu.

Tko je glasao

Auto-cesta iznad Šibenika

Auto-cesta iznad Šibenika je odabrana jer je netko htio zaraditi npr. 2 milijuna kuna na zemljištu i ta ludost je realizirana umjesto od skradinskog mosta pravac po idealnoj trasi i državnom zemljištu.

- da postojala je sjevernija opcija, i koliko se sijećam struka ju je jako zagovarala, ali sad je ispalo da je šibenski spoj na autocestu najljepši, bolji i funkcionalniji od svih spojeva od Maslenice prema jugu tako da je to relativno. Moglo se uštedjeti ali je opet ispalo bolje po regiju. Osim toga ako me pamćenje dobro služi (ispravi me ako sam u krivu) ekipa koja je groznićavo kupovala terene da bi ih prodala HAC-u na kraju preko tih terena većinom nije prošla AC nego preko privatnih terena ljudi koji tamo žive i ćije su ti tereni bili djedovine
- a što se tiće Splita, ako se referiraš na uređenje rive, po meni to je katastrofa i probijanje ulice u Zagrebu jednostavno se nemože uspoređivati sa tim fijaskom, na kraju krajeva napraviti onako nešto ispred Dioklecijanove palaće pa sada to poništavati ponovnim preuređenjem (barem ga najavljuju), bez obzira na sve u Splitu gradski vijećnici su se oglasili i borili i na kraju to je dovelo do promjene gradonaćelnika (kakve u to neću ulaziti) a zamalo i do prijevremenih izbora, ćini mi se da tako treba i da je poželjno funkcionirati - jednostavno se treba naućiti odgovornosti koju ti nosi funkcija, a ne da imamo tatu i mamu koji će nam s vremena na vrijeme dati šamar i uputiti u pravom smjeru - a to je pitanje etike i morala koje je u politici još uvijek premalo i zato se ona u narodu percipira kao nemoralna, nesavjesna, nesamokritična, sebićna, neosjećajna djelatnost naspram ćinjenice da je u svojim začecima politika bila (trebala bi biti) časno i nadasve moralno zanimanje - u današnjim vremenima to je ipak već na granici utopije :) - kompromisi i dogovaranja

savjesni

Tko je glasao

Navodno se jedan naš

Navodno se jedan naš stručnjak iz Njemačke strašno bunio protiv Bandićeva prečistača. Nažalost naglo je umro. Imam negdje podatke.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Prečistač nije Bandićev

Prečistač nije Bandićev nego naš a začet po duhu svetom, rođen i prohodao za Marine i drugih.
Bit je u tome da bi trebao pročistavati najzagađenije indutrijske i potom fekalne i slične vode a ne oborinske (s cesta i potoka), jer si to nikad nitko neće priuštiti.

Kako je kod nas razvoj tekao i teče da je stalne uspjehe i napredak ključno da se trivijalne stvari kao jako zagađene industrijske vode a i obična kanalizacija sa fekalnima ostavljaju nekim drugim slabije uspješnim potomcima, to se Plivine, OKI-jeve i druge vode te pola dotrajale i raspadnute fekalne i kanalizacije s ceste toče u zemlju i polako pozdravljamo sa adio jedno po jedno područje pitke vode.

Pročistač tako propušta najčišću vodu i s kakvih pišljivih 7-8 mlrd kuna imamo čast da smo svjetska ekskluziva. Ali, to je logično u slijedu stvari u kojim je Zagreb od sedamdesetih globalna svjetska ekskluziva - model stanova sedmdesetih DUSI i drugo nitko nikad neće nadmašiti, najskuplja bolnica u blatu, najskuplji stadion, najraspadnutija vodoopskrbna mreža, najviši stupanj samoupravljanja, najviši stupanj liberalizma, najviše stupanj učešća znanosti i struke, naj za svjetske partnere, najviša izdavajanja za kulturu i najviše aparata, najviše nekretnina po glavi stanovnika, najveća koncentracija skupih obiteljskih kuća po stanovniku, najsloženiji šahtovi i priključci (negdje 8 x od EU), najiznimniji modeli poslovanja itd. Niste vi istraživači još kročili među prava čuda.

Tko je glasao

Brkaš tri stvar. Prva je

Brkaš tri stvar. Prva je ako je Milan Bandić prekršio zakon, uhapsiti će ga policija, optužiti državno odvetništvo i osuditi sud ako se za to kršenje zakona prikupe dokazi. Sa tim ne smije imati veze ni gradska vijećnica ni SDP.

Druga je pitanje političkog oportunizma u gradskoj vijećnici, gdje će ga vijećnici smjenjivati samo ako se to pokaže izglednim. A to će biti ukoliko izgubi podršku stranke koja ga je kandidirala.

Treća je politička odogovornost. Milan Bandić provodi samovolju i diktaturu, kako u lokalnoj stranačkoj organizaciji tako i u gradu Zagrebu. Ta diktatura se očituje u kršenju demokratske procedure kod odlučivanja i to se vidi upravo i samo po javnim nastupima tog političara i posljedicama tih nastupa. I upravo zato što postoji nepobitan dokaz takvog ponašanja, koje je nespojivo i sa državnim uređenjem i sa načelima za koje se zalaže stranka čiji je on član, političku odgovornost za takvo ponašanje treba snositi ili ta stranka ili taj političar.

Ako stranka ignorira (recimo bacanjem magle) taj incident, prezima odgovornost za njega. I posljedice te odgovornosti treba snositi na svim izborima, ne samo na lokalnima. Jer je to stranka koja odobrava diktaturu a ne domokratske metode i to birači tada znaju.

Ako bi pak stranka pokrenula postupak političke odgovonosti, to treba učiniti iskreno i cjelovito, tim više jer postoji opravdana sumnja kako je taj, eto i osuđeni kriminalac, uzurpirao svu vlast u lokalnom ogranku i zato to jest pitanje središnjice stranke i kako će ga ona riješiti.

A ako nisi primjetio, u ovoj diskusiji nema ni HNSovaca (drlesar, nvuljanic, ilesar), ni SDPovaca (deklariranih, Marija Lugaric, Nenad Stazic, tu su samo simpatizeri koliko ja znam) ni drugih (vesna). Svi šute zato jer ovo jest ključno pitanje koje će odrediti SDP kao stranku - da li je SDP stranka koja je dovoljno snažna da sankcionira takvo ponašanje ma koliko utjecajan taj nedemokratski dužnosnik bio. Jednako tako i u drugim medijima i na političkoj pozornici, SDPovci to očito ne misle javno rješavati (ili možda samo čekaju da prođe, mada ne vjerujem da mogu biti toliko naivni) a ostali čekaju da vide što će biti. Jer ovo nije pitanje na kojem bilo koja stranka može zaraditi par postotnih bodova u anketama na brzinu, zato jer su svi dovoljno potkoženi da uplitanjem mogu samo izgubiti. A SDP je trenutno potonuo do grla upravo zato jer je cijelo vrijeme (od unutarstranačkih izbora) govorio kako su novi i drugačiji. Situaciju im otežava kamen vezan oko vrata, ali još uvijek imaju nož u ruci. Sad je samo pitanje hoće li ga upotrijebiti da prerežu taj konop (i potpuno je svejedno hoće li rezati bliže vratu, kamenu ili oko sredine) ili će se nastaviti koprcati.

Tko je glasao

Nisam iz Zagreba, ali ako se

Nisam iz Zagreba, ali ako se nijedna zakonska instanca nije oglasila u vezi sa tom ulicom onda je valjda sve zakonski u reduOsim toga teško mi je povjerovati da HDZ nebi iskoristio svaku priliku da u predizborno vrijeme diskreditira SDP i okrene lavinu skandala na suprotnu stranu i to još na nećemu što im se odigrava ispred nosa
E upravo to... u Zagrebu ništa nije onako kako bi se činilo da bi trebalo biti. Čini se da se HDZ i SDP prilično dobro slažu, a to nije slučajnost. O tome bi puno više Peratović mogao napisati kako je Bandić umrežen s razno raznim strankama i interesnim skupinama.

Razlog zašto ni jedno tijelo nije reagiralo je što se ZA SAD nije napravilo ništa protuzakonito... ali je namjera da se napravi, no dok se stvarno ne napravi ministarstvo okoliša nema što tu reagirati i to je upravo problem. Stanari ne daju da se napravi nešto protuzakonito i prije nego li se počne.

Doduše nitok ne spriječava inspekciju da traži uvid u nacrte i projektnu dokumentaciju, ali to je već poseban slučaj zašto inspekcija ne radi svoj posao, jer da radi ne bi imali sva ona silna bespravna naselja koja je Bandić jednostavno legalizirao.

Tko je glasao

- pa da to je to... Doduše

- pa da to je to...
Doduše nitok ne spriječava inspekciju da traži uvid u nacrte i projektnu dokumentaciju, ali to je već poseban slučaj zašto inspekcija ne radi svoj posao

- sada se apsolutno slažemo, narod se buni, građanstvo prića o toj ulici (pretpostavljam da je to jedna od tema u Zagrebu) a najmjerodavniji od mjerodavnih organa ne radi niti obićnu kontrolu nebi li ustanovio jeli sve po zakonu ili nije i tu je kraj ... dalje nema i nesmije biti .. sve između,prije ili iznad je mješanje u rad mjerodavnih institucija.. barem se meni tako ćini
- a sad zašto inspekcija ne obavi svoj dio posla, e to nema veze sa niti jednim gradonačelnikom, to se događa po cijeloj RH , i zato se prvo gradi, pa se onda i ako ruši, na toj osnovi svanula su preko noći cijela naselja, a na opetovana pitanja inspekciji zašto se nije išlo u provjeru legalnosti stalan odgovor je da nitko to nije zatražio.... neznam dali su oni preventivna ili kurativna djelatnost

savjesni

Tko je glasao

Ma vidim iz rasprave da nije

Ma vidim iz rasprave da nije pitanje dozvola ili kakvog drveta.

Za sve tipa samovolja, bahatost, glupost, nekompetentnost ili kako kažeš, diktatura, nadležni su građani Zagreba. Čudi me da nema kakvih značajnijih akcija po Zagrebu kad lik toliko tlači.

E sad, kako zamišljaš da SDP "ne prešuti" probijanje ulice i rušenje drveta? Nekako bih ostao na tome da to treba lokalno.
Meni bi bilo smješno da se oglasi Milanović i kaže da drveće ne rušiti, nije dobar primjer. Treba naći drugo.

No ako bi bilo, Bandić uzeo lovu, Bandić pogodovao tome i tome da uzme lovu pa podjelio i sl. na tu temu, to bi bio problem SDP-a koji slovi kao stranka poštenih naspram nekih koji slove kao nepošteni. Da se kaže kriminal i korupcija kod Bandića, Milanović bi morao reagirati. Pa kud bi se stiglo da se svugdje i oko svačega.

Meni je dostatan povijesni prikaz zbivanja oko i u Zagrebu kojim nas je počastio uvaženi "ap-a" i upućeni osvrt na sadašnje. Nekako mi to baca pravo svjetlo na sve igre i igrice. Kako udovoljiti svim interesima? Netko nekad dobija a netko gubi. I tako u krug.

Ta što bi se dogodilo da Bandić, baš kao nekada Milka Planinc kaže "stop", nema više za nikakve gradnje i ostalo? I lovu usmjeri drugamo, recimo socijalu, zdravstvo i obrazovanje. Kakva bi to revolucija bila.

B-52

Tko je glasao

Meni je dostatan povijesni

Meni je dostatan povijesni prikaz zbivanja oko i u Zagrebu kojim nas je počastio uvaženi "ap-a" i upućeni osvrt na sadašnje. Nekako mi to baca pravo svjetlo na sve igre i igrice. Kako udovoljiti svim interesima? Netko nekad dobija a netko gubi. I tako u krug.

Vrlo si blizu cilja!
Jos samo da stvar preokrenes za 360' i dosao bi do rijesenja.
Naime sto se tice interesa, politicari su tu da udovoljavaju interesima gradjana ( glasaca) a nikako obratno.Dok se to ne postigne u glavama, mi necemo isplivati iz ove mocvare!
Stara poslovica kaze: kad bi demokracija nesto mogla izmijeniti, bila bi zabranjena!
No nije rijesenje ni revolucija, jer ce ta pozderati vlastitu djecu.
Rijesenje je u promjeni svijesti glasaca. Ono banalno, ali tesko shvatljivo:

POLITICARI POSTOJE RADI GLASCA, A NE OBRNUTO!

Stvar treba promijeniti i raditi na taj nacin od te Galjufove, do cijelog grada, i cijele Hrvatske.
Treba biti objektivan i reci da SDP to nije sposoban. Pa kad je vec tako onda neka brani Bandica do kraja balade.

Tko je glasao

Ali ap je jasno rekao,

Ali ap je jasno rekao, zajedno s ostalima, gdje je problem - ako svi jedu iz istog kazana, nitko u njega neće pljunuti - da 101 pozove ljude na protest u Galufovoj i koncert protiv ja bi se prvi odazvao. E sad je pitanje zašto neće? Zašto HDZ nije reagirao na takav postupak (ako je točno da nema nikakvih dozvola itd.) Pa ako oprba neće, tko će? Zar čekati da se dogodi događanje naroda, a onda bi svi oni zajedno i vladajući i oporba cereći gledali kako nas dečki u plavome tabaju?

Tko je glasao

radio 101 = zvučnik za

radio 101 = zvučnik za emitiranje muljavina

Tko je glasao

Usporedi svoj prvi i treći

Usporedi svoj prvi i treći paragraf. SDP zaista ne treba biti briga za posječeno stablo i desno skretanje, ali SDP treba biti briga kada SDPov dužnosnik, mimo demokratske i zakonske procedure provodi političku samovolju i to na otvoreno bahat način. Ukratko ako SDP diktarorski vlada u Zagrebu, opravdano je pretpostaviti da će diktatorski vladati i u cijeloj Hrvatskoj. A onda je bolje ne izabrati diktaturu dok je još to moguće - ili će se ispuhati balon Milana Bandića ili SDPa kao demokratske stranke koja nešto želi promijeniti. Nema između, upravo zato jer (pogotovo neopredjeljeni) birači od SDPa očekuju da pokaže nešto više, da pokaže da ima želju, volju i snagu išta promijeniti. Za početak, pokazati kako je takvo političko ponašanje, ignoriranje demokratske procedure i diktatorska samovolja stvar prošlosti i da to neće tolerirati, ni sada u Zagrebu (gdje ima vlast) ni kasnije u Hrvatskoj (gdje ju planira imati). Jer ako nije sposoban, spreman ili voljan za to danas u Zagrebu (ili bilo gdje drugdje u Hrvatskoj gdje to može pokazati), onda je svaka predizborna rečenica koju SDPovci od danas nadalje izgovore laž.

Ne, ovdje nije riječ hoće li SDP reagirati oko porušenog drveta. Ovdje je riječ o tome da SDP ima priliku pokazati da li u predizbornoj kampanji (koja traje) govori istinu ili bezočno laže. Riječi nisu dovoljne, pogotovo kad dolaze od političara, sada SDP može i treba pokazati za koja se načela stvarno zalaže... To je stvar SDPa i njihovog nastupa na izborima, nikog drugog.

Tko je glasao

Ukratko ako SDP diktarorski

Ukratko ako SDP diktarorski vlada u Zagrebu, opravdano je pretpostaviti da će diktatorski vladati i u cijeloj Hrvatskoj.

A zašto ne reći, ako SDP demokratski vlada u Đurđevcu, opravdano je pretpostaviti da će demokratski vladati i u cijeloj Hrvatskoj?

Svi će reći pa koji je taj Roštan da se njegov stil podrazumijeva za SDP. Pa zašto onda činimo istu grešku s Bandićem?

Ja sam rekao da smatram kako Bandić nije SDP i nitko me nije razuvjerio, još. Čak suprotno, naveo sam signale s njihove konvencije koji govore suprotno. Takve bih argumente volio.

Ovdje je riječ o tome da SDP ima priliku pokazati da li u predizbornoj kampanji (koja traje) govori istinu ili bezočno laže. Riječi nisu dovoljne, pogotovo kad dolaze od političara, sada SDP može i treba pokazati za koja se načela stvarno zalaže...

Slažem se da riječi nisu dovoljne i da treba pokazati na djelu. Kad SDP bude nosio vlast u državi, onda ćemo uspoređivati rečeno i učinjeno.

U međuvremenu ne bih miješao kruške i jabuke.

B-52

Tko je glasao

Hajde molim te, teza,

Hajde molim te, teza, nazovimo ju "Imamo i dobrih gradonačelnika", jest identična kad bi se osumnjičeni za ubojstvo branio tako da dovede one ljude koje nije ubio. Da, u praksi i to postoji, recimo kad god je neki župnik osumnjičen za silovanje djece, pojavi se grupa vjernika koja dovede svoju djecu koju on nije silovao - i time ne dokazuju baš ništa. Ovo je konkretan slučaj i konkretno ponašanje, a to što su drugi gradonačelnici pošteni, to nije ni pitanje, očekujemo od njih da budu pošteni, jednako kako očekujemo i da ne siluju djecu.

Druga teza, "kad ćemo imati vlast" je još patetičnija/opasnija (ovisno o posljedicama koje bi se iz nje izrodile) - SDP može bez ikakvog odgađanja sankcionirati Bandića, ako nikako drugačije izbacivanjem iz članstva. Postavimo li danas pitanje da li bi SDP smijenio Polančeca, Kirina, Vukelića, Kalmetu, bilo koga - odgovor je jasan. Ne bi smijenio nikoga jer ne smjenjuje ni Bandića. I svaki istup SDPovi političara oko neke afere (Pančić/Kalmeta na primjer) možemo od sada tumačiti kao jal što taj dotični nije u prilici tako zagrabiti a ne kao zalaganje za nekavo poštenje. Jer SDP ima priliku i resurse pokazati da je pošten, a to ne čini.

Tko je glasao

svaki istup SDPovi

svaki istup SDPovi političara oko neke afere (Pančić/Kalmeta na primjer) možemo od sada tumačiti kao jal što taj dotični nije u prilici tako zagrabiti a ne kao zalaganje za nekavo poštenje.

Zašto baš od sada?

Pa Bandić je jako dugo na čelu ZG. PO meni, činio je on puno dvojbenijeg od ovog probijanja pa zašto baš sada tako i toliko insistiramo.

B-52

Tko je glasao

Imaš pravo, možemo

Imaš pravo, možemo tumačiti da je svaki njihov istup ikad bio motiviran time.

Sada je samo trenutak kad je SDP, prvi put nakon unutarstranačkih izbora, suočen s njegovim ponašanjem suprotnim recimo i Ustavu ove zemlje, i u prilici da pokaže da li kao stranka podržava takvo ponašanje ili mu se suprotstavlja.

Tko je glasao

Jako puno logičkih

Jako puno logičkih pogrešaka i zamjena teza.

Ovo je konkretan slučaj i konkretno ponašanje, a to što su drugi gradonačelnici pošteni, to nije ni pitanje, očekujemo od njih da budu pošteni,

Zašto je ispravno jednom tvrditi "jedan je nepošten pa očekujemo da će i drugi biti nepošteni", a istovremeno navesti da su ti isti drugi pošteni pa od njih i očekujemo da budu pošteni"?
Pa upravo se za te iste druge poštene ovdje tvrdi da očekujemo kako će zbog nesmjenjivanja Bandića biti nepošteni. Nekaj s logikom ne štima.

Razglabanje o pitanju bi li SDP danas smijenio Polančeca i ostale spada u sferu "ki bi da bi" gdje svako ima pravo na mišljenje. Ti misliš da ne bi a ja mislim da bi.

B-52

Tko je glasao

Ajmo onda korak po korak. 1.

Ajmo onda korak po korak.

1. Mi, kao birači, očekujemo od svih izabranih predstavnika, na bilo kojoj razini da budu pošteni i da rade taj posao na koji su izabrani u okvirima unutar kojih su izabrani - zakona, propisa i demokratskog uređenja.
2. Od stranaka koje su te predstavnike kandidirale očekujemo da jamče za to.
3. Kad neki tako izabrani predstavnik tako i radi svoj posao, to je dobro i pozitivno, no hvaliti ga zbog toga jest i kao hvaliti vozača tramvaja što staje na svakoj stanici.
4. Ukoliko netko ne obavlja taj posao u skladu sa recimo demokratskom procedurom, tada birači očekuju da će ta stranka reagirati i ukoliko i ne uspije ukloniti tu osobu sa funkcije na koju je izabrana, barem ju ukloniti iz stranke da pokaže biračima da je jednako prevarena kao i oni.
5. Ukoliko pak stranka ignorira ili opravdava protupravno postupanje ili kršenje demokratske procedure, makar na samo jednom slučaju, tada ta stranka poručuje biračima da je to način koji smatra prihvatljivim političkim djelovanjem.
6. To znači da se bilo koji izabrani predstavnik sa "jamstvom" te stranke, na bilo kojoj funkciji u bilo kojem trenutku smije tako ponašati. To što to možda neki ne rade, to nije više pitanje te stranke nego tih ljudi - možda su jednostavno, recimo, pošteni? Ili se (još) ne usude pa čekaju da vide kako će ovaj proći? Ali to znači da je samo "jamstvo" stranke biračima takvo kakvo jest i da mi, kao birači, od te stranke uvijek možemo očekivati i taj, ako ne i gori, način ponašanja (jer tek kad se dogodi znamo na čemu smo).

Eto to je logika vezana uz problematiku kako se neka stranka odnosi prema onima koji ne poštuju zakone i/ili demokratsku proceduru u svojim redovima, i samim time kako se odnosi prema biračima. Molim te pokaži gdje sam i kako zamijenio teze ili gdje imam logički promašaj.

PS da ne bi sad odlutali na drugu stranu, ne treba stranka tiskati jamstvenu karticu pa da bi se popišala po njoj i po biračima.

Tko je glasao

Ma sve to stoji i ja se

Ma sve to stoji i ja se načelno slažem s tvojom logikom. Za mene koji nisam iz ZG je neshvatljivo zašto baš sada takva bura, što je to što je okidač toga. U čemu je zapravo Bandićev grijeh kod ovoga što je okinulo?
Ne treba se šokirati što mi izvana ne znamo u čemu je kvaka.

Šokantnih je ponašanja bilo i u drugim strankama, npr. koalicija HNS/HDZ u Međimurju, pa načelne i principijelne paljbe nije bilo. Nije bilo prozivanja i pozivanja na odstrel župana ili vodstva koje takvu praksu podržava.

Dakle, to je osnova mog iznenađenja žustrinom a da još nitko nije objasnio zašto je probijanje takav grijeh.

Ja nemam o Bandiću neko sjajno mišljenje i podržavam sliku koju nam uporno pokazuje "ap". Mene samo zanima što je on to baš sad nagazio da je tako kako je.
Ja Bandića ne branim, ta nađi ako ima suprotno ali ne razumijem naglu principijelnost.

On po mojem neće ni biti kandidat na idućim lokalnim izborima, a trendovi govore (spomenuo sam konvenciju) da se i među ZG SDP-ovcima nešto zbiva u tom pravcu. Nije vrag da to nitko ne primjećuje. Pa ako gibanja već ima, čemu forsiranje da mora sad a ne poslije, za recimo nekoliko mjeseci, u svakom slučaju poslije parlamentarnih izbora.

Ne vidim ni rezon zašto bi se SDP sad bavio Bandićem, a morat će se prije ili kasnije, kad ima toliko posla oko parlamentarnih izbora. Ja na njihovom mjestu ne bih gubio vrijeme i iscrpljivao se s nečim za što se zna da dolazi na red i da ima trenutno važnijih stvari.

Valjda neki plan postoji. Čak sam uvjeren da da.

Na kraju krajeva, svako od nas saznava i procjenjuje u okviru svojih mogućnosti pa nije za očekivati da svak svakoga potpuno ili uopće uvjeri u ono što on misli da je jedino ispravno. I to je demokratski doseg ovoga bloga.

B-52

Tko je glasao

To je upravo ta priča da je

To je upravo ta priča da je Bandić problem i Zagreba (zagrepčana) i SDPa.

Zagrepčani koji su sada digli glas digli su ga zato jer metu pred svojim pragom, pokušavaju riješiti problem koji imaju. Jednako tako i Međimurci mogu i trebaju riješavati svoje probleme.

Taj problem nije jedan građevinski zahvat, taj problem jest ponašanje političara i način na koji je donesena politička (i samo politička) odluka da se taj zahvat izvede. Samovoljom, diktatorski. I to nije prvi put, ali je prvi put da je to tako javno i neporecivo od kada se stranka tog političara restrukturirala. I ti građani traže od te stranke da se očituje o takvom ponašanju, jer je i to način rješavanja tog problema. Jasno i nedvosmisleno, pitamo stranku koja nam ga je sevirala na izbornoj listi da li podržava takvo ponašanje jer će nam ta ista stranka za par mjseci servirati neke druge na nekoj drugoj izbornoj listi i zanima nas hoće li i njima tolerirati takvo ponašanje. I sorry, ne vjerujemo na riječ kad imaju priliku to pokazati na djelu.

Principijelnost nije nagla (osobno, i ovdje sam o tome pisao pred šest mjeseci, na drugim mjestima već godinama), nego je do ovog diktatorskog incidenta javnost toj stranci davala upravo taj kredibilitet - ima nekih malih pomaka, nisu ga izabrali, možda su ga zaista sada uspjeli makar primiriti na neko vrijeme. Očito, nisu.

A nije riječ o tome da se nešto forsira prije parlametarnih izbora. Jednostavno je riječ o tome da eto SDP ima priliku pokazati, sada prije parlametarnih izbora, da li stoji iza toga što obećava da će napraviti nakon izbora. Pokazati da li u kampanji govore istinu ili lažu. A to birače, pogotovo one koji sami osjećaju taj ili neki sličan problem, zanima prije a ne poslije izbora.

Tko je glasao

Zagrepčani koji su sada

Zagrepčani koji su sada digli glas digli su ga zato jer metu pred svojim pragom, pokušavaju riješiti problem koji imaju. Jednako tako i Međimurci mogu i trebaju riješavati svoje probleme.

Upravo sam na to i ciljao kad se pitam. Odstupanje od principa je u tome što Međimurci eto mogu i trebaju rješavati svoje, a akcija središnjice stranke se traži kod Zagrepčana. Tu je point.
Kad sam u raspravi s Lesarom ukazivao na međimurski slučaj i pitao se vrlo slično, ostao sam prilično usamljen, i počašćen neprimjerenim, blago rečeno.
No, zaključio sam na drugome mjestu pa ovo samo usput.

B-52

Tko je glasao

Da, znam na što si ciljao.

Da, znam na što si ciljao. Sve što mogu reći na to je ili zagrepčani mogu bolje artikulirati svoje probleme, ili nas jednostavno ima više koje to smeta, ili je ovaj naš, da prostiš, drek najveći u državi pa se vidi i sa 105 kilometara...

A to što govorim o političkoj odgovornosti stranke za političko ponašanje stranačkih dužnosnika, vrijedi za svaku stranku jednako. I sve stranke to jednako ignoriraju, samo SDP tvrdi da je drugačiji - pa zato sad provjeravam koliko ta tvrdnja stoji.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci