Tagovi

Teritorijalne pretenzije patrijarha SPC-e Irineja prema Hrvatskoj

Ovih dana patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej izjavio je u povodu mogućnosti da Papa Benedikt XVI iduće godine posjeti Srbiju kako misli da za to još nije došlo vrijeme, jer se prije dolaska u Srbiju mora ispričati zbog Jasenovca. „Možda bi isprika Katoličke crkve za zločine u Jasenovcu bila gesta koja bi ulila nadu da se tako nešto više nikad ne će ponoviti. Ipak, možda bi korisniji od isprike bio dijalog i susret u kojem bi se pozabavili poviješću i potvrdili da su se tamo dogodili tragedija i zločin. A zločin je zločin, ma tko da ga čini“, naglasio je Irinej.

Ova izjava poglavara Srpske pravoslavne crkva samo dokazuje da se ona nije oslobodila staroga grijeha, a to je u duhu stoljetne velikosrpske politike posezanje za hrvatskim teritorijem. Ne treba podsjećati da je Srpska pravoslavna crkva bila jedan od inicijatora i provoditelja velikosrpske politike Slobodana Miloševića koja je na prostoru bivše Jugoslavije u nametnutim ratovima doživjela četiri poraza. Jugoslavija koju je Srpska pravoslavna crkva smatrala proširenom Srbijom više ne postoji, ali očito u vrhu SPC-e još ne žele prihvatiti golu činjenicu da se Jasenovac nalazi na području Republike Hrvatske, a ne Republike Srbije. Međutim govorom što ga je održao za parastosa uoči ovogodišnje obljetnice Oluje u crkvi Sv. Marka u Beogradu patrijarh Irinej je pokazao da neke dijelove Hrvatske smatra srpskim pokrajinama, podsjetivši na „strašne zločine koji su se dogodili prije 17 godina u zapadnim našim krajevima (zapadna Slavonija –op.p.) ili kasnije u našim južnim krajevima (Knin-op.p.) gdje su Srbi stradali kao nikada u svojoj povijesti“. Znakovito je da je takvo prisezanje za hrvatskim teritorijem patrijarh Irinej iskazao samo dva mjeseca nakon što je na čelu Sinoda SPC-e posjetio Zagreb i u zajedničkoj izjavi s kardinalom Bozanićem podvukao kako se sva događanja iz prošlosti razmotre „pošteno i odgovorno kako bi se mogli postaviti zdravi temelji za život u istini“. Tom parastosu od službenih dužnosnika nisu bili nazočni bilo tko nego prvi potpredsjednik srbijanske Vlade i ministar obrane Aleksandar Vučić i načelnik glavnog štaba Vojske Srbije Ljubiša Diković., tako da je samim tim činom poslana jasna poruka Hrvatskoj. Na to nitko od službenih predstavnika u Zagrebu nije uopće reagirao, a kontrolirana HTV i drugi javni mediji su to ignorirali.
Još ranije u intervjuu novosadskom „Dnevniku“ metropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan sa sjedištem u Zagrebu izjavio je da bi se Papa ukoliko želi doći u Srbiju „morao otići pokloniti žrtvama stradalim u Jasenovcu, kao što je prilikom posjeta Poljskoj odao počast u žrtvama Auschwitza“. Metropolit Jovan ovom izjavom iskazao je najmanje dvije zablude koje još žive u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Prvo, Papa Benedikt XVI trebao bi posjetiti Srbiju a ne Hrvatsku, što znači da metropolit Jovan smatra da Jugoslavija još postoji, a drugo on kao i patrijarh Irinej smatra da je Vatikan kao institucija odgovoran za zločine koje je počinio ustaški režim tadašnje NDH-a, u kojoj je tadašnji zagrebački nadbiskup blaženi Alojzije Stepinac javno osuđivao ustaški teror.
U svojoj izjavi patrijarh Irinej doduše na spominje potrebu da Papa Benedikt XVI osobno posjeti Jasenovac, nego govori o isprici ili dijalogu i susretu „u kojem bi se pozabavili poviješću i potvrdili da su se tamo dogodili tragedija i zločin. A zločin je zločin, ma tko da ga čini“, Kad je već riječ o dijalogu „u kojemu bi se pozabavili poviješću“ sasvim je umjesno priupitati velikodostojnike Pravoslavne crkve na ovim prostorima, što naravno uključuje prije svega metropolita zagrebačko-ljubljanskog i samog patrijarha Srpske pravoslavne crkve jesu li se ikad ispričali hrvatskom narodu, a kamoli poklonili žrtvama što ih je iza sebe ostavio u Dalmaciji zloglasni četnički vojvoda pop Đujić. Kao što se vidi i iz ovog primjera Srpska pravoslavna crkva u Srbiji i u Hrvatskoj ostaje duboko privržena velikosrpskoj politici koja je dovela do tragičnog rata krajem prošlog stoljeća u kojoj su zbog takve politike pretrpjeli ljudske i materijalne žrtve ne samo narodi koje je ta politika htjela podjarmiti nego i sam srpski narod.

Komentari

Hvala patrijarhu Irineju na iskrenosti

SPC je radila i radi na rehabilitaciji četništva:
http://www.kurir-info.rs/pod-javorom-otkriven-spomenik-cetniku-vuku-kala...

Aleksandru Vučiću današnjem predsjedniku Srpske napredne stranke i nasljedniku T.Nikolića, hvala na njegovoj iskrenosti:

http://www.youtube.com/watch?v=Mhq5VVEUVeM&feature=related

Hvala i patrijarhu Irineju što tako otvoreno i jasno iskazuje svoje misli, kao i srpskome narodu koji je izabrao "naprednjaka " Nikolića i četničkoga vojvodu od Antina, što tako lijepo pokazuju s kime imamo posla, iako "naši" novinari plaču zbog neodržavanja službenih susreta s predstavnicima Srbije koji su ogoljelih četničkih ambicija, pa nije zgodno sastajati se s njima, sve dok se malo ne zamaskiraju i prelakiraju političkim smicalicama umjesto otvorenosti duše i četničkoga srca:

http://www.youtube.com/watch?v=Mhq5VVEUVeM&feature=related

Bez hvale mnogim hrvatskim političarima koji ih nastoje prelakirati u boje dobrih susjeda "s kojima treba njegovati iskrene i dobrosusjedske odnose".

Tko je glasao

Dodao bi misao

Nije me uopće briga tko vodi politiku u Srbiji, ali mogu konstatirati da je vode Srbi. Tim povodom podsjećam da bi bilo dobro da i u Hrvatskoj, politiku vode Hrvati.

Tko je glasao
Tko je glasao

patrijarh

Irinej je sluga sotone.

Tko je glasao

generalizacija

na ovim područjima je jako 'in' generalizirati, pogotovo ako se radi o nečemu lošem. generalizacija kako su svi Hrvati ustaše, kako su svi Srbi četnici nikuda ne vodi. isto tako ne vodi kad se kaže kako su svi ustaše bili koljači. generalizacija dobro dolazi nekim političarima za sakupljanje bodova ali loša je po narod. iseljeni Hrvati znaju s kojim su se predrasudama susretali zbog generalizacije o Hrvatima kao ustašama koju su širili diplomati potpomognuti jugoslavenskim tajnim službama.
što se tiče samog Jasenovca, koliko se sjećam sa satova povijesti on je bio logor prvenstveno namijenjen židovima i komunistima. među komunistima je bilo Hrvata i Srba. isto tako znam da se jako manipulira s brojkama zatvorenih i pogubljenih u Jasenovcu. ne bi me čudilo da se je u slučaju zatvorenih i pogubljenih srpskih komunista dvostruko računa - prvo kao komunist a onda kao nacionalnost a može zatim i kao pravoslavac.što je onda s hrvatskim komunistima kojih je bilo brojčano više od srpskih a na kraju ispada manje?
imam veliku zamjerku većini povjesničara - služba trenutnoj politici.

w. ;)

Tko je glasao

@walpurga: Krsnik i drugi ustašoidi nisu vrijedni komentara...

(a SPC su njihov pandan, braća su),

... ali ti si me ovdje stvarno začudila.

to se tiče samog Jasenovca, koliko se sjećam sa satova povijesti on je bio logor prvenstveno namijenjen židovima i komunistima
Logor je bio namijenjen za istrebljenje Židova, Roma i Srba. To je bila glavna namjena.

Isto tako znam da se jako manipulira s brojkama zatvorenih i pogubljenih u Jasenovcu
Istina, ali danas imamo pojedinačni popis i dobro slaganje u procjeni ukupnoga broja žrtava između istraživača u Srbiji, Hrvatskoj i drugdje koji su se time bavili. U historiografiji je stvar u bitnom riješena, uz određeni stupanj nesigurnosti koji je neizbježiv.

ne bi me čudilo da se je u slučaju zatvorenih i pogubljenih srpskih komunista dvostruko računa - prvo kao komunist a onda kao nacionalnost a može zatim i kao pravoslavac
Nisam čuo slično optužbu, niti ona ima ikakvog osnova, jer nikada nisu bili popisivani "komunisti žrtve Jasenovca" ili "pravoslavci žrtve Jasenovca", pa čak ni "žrtva KL Jasenovac" kao takve, nego su vršeni popisi žrtava rata - boraca NOB i civila ("žrtve fašističkog terora").

čovjek nadasve

Jesi li to ti ili tvoja zla blizanka? Ono, kao u "Prijateljima" kad se pojavi Pheabyna sestra Ursula... :(

Tko je glasao

Ako si to uistinu cula na

Ako si to uistinu cula na satovima povijesti (iako bih ja prije rekao da si ih ili preskakala ili jako lose slusala), onda si i ti bila izmanipulirana. Kako mislis da se nakon ovog tvog upisa moze osjecati neki clan obitelji jednog/ jedne izmedju cetrdesetpet tisuca Srba ubijenih u Jasenovcu, a kojijesu ubijenisamozato sto su bili Srbi. Priblizno isto kao clan obitelji ubijenog Bosnjaka kad se u Republici Srpskoj govori o Srebrenici. Ovo su preozbiljne stvari da bi se o njima govorilo od frlje.
BTW, da bi se netko opisao kao koljac, ne treba znaciti da je nekoga osobno zaklao. Vjerujem da Pavelic osobno nije nikoga ubio.Ili Hitler ili Eichmann ili Karadzic.

Tko je glasao

Što se tiče Jasenovca

Prije trkeljanja, ako te već sjećanje loše služi, dobro bi bilo barem se površno upoznati s činjenicama koje su "klik" daleko, na primjer na službenoj stranici Memorijalnog centra Jasenovac - http://www.jusp-jasenovac.hr/Default.aspx?sid=6284

tj.
SRBI 46771
ROMI 16131
ŽIDOVI 13019
HRVATI 4210
....
UKUPNO 82129
od čega DJECE 20068

Jasenovac "kvantitetom i kvalitetom" nadilazi hrvatske granice i ne može se smatrati isključivo hrvatskim unutrašnjim pitanjem.

Statistika koja neumoljivo pokazuje kako broj potamanjenih žena i djece nadilazi broj pogubljenih muškaraca nedvosmisleno govori da se radi o čistom genocidnom logoru, a ne ni o kakvom logoru koji se obračunavao s političkim neistomišljenicima.

Što se pak popa Đujića tiče, krvnika i zlotvora, velikog saveznika Talijana i ustaša koje su mu čuvale zaleđe, osiguravali odstupnicu, slali hranu i surađivali na svekolike načine, SPC, da nije pročetnički orijentirana, prije svega bi se trebala ispričati hrvatskim Srbima i antifašistima, koje je pop Đujić nemilice tamanio u vlastitom "malom Jasenovcu". Ali mislim da vkrsnikov upis nije išao u tom smjeru...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Molim, kod "broja žrtava" i

Molim, kod "broja žrtava" i "poimeničnih popisa" jasenovačkog logora, krajnji oprez:

O broju žrtava sabirnog logora Jasenovac, njihovoj vjerskoj i nacionalnoj strukturi, postoje različite procjene i pretpostavke:
- 481 broj žrtva koji je jedini empirijski potvđen u tzv. antropološkim istraživanjima prilom prekopavanja radnog logora Jasenovac
- 60.000 do 70.000 žrtava prema procjeni dr. Franje Tuđmana objavljenoj u knjizi "Bespuća povijesne zbiljnosti"
- 60.000 do 90.000 žrtava prema procjeni Slavka Goldsteina
- 69.842 žrtava po poimeničnom popisu žrtava istraživača logora, od toga otprilike 19.000 djece.
- 70.000 žrtava prema istraživanjima dr. Bogoljuba Kočovića
- 77.200 žrtava prema Antunu Miletiću[9]
- 80.000 žrtava prema jugoslavenskoj anketi iz 1964. o žrtavama Drugog svjetskog rata
- 80.914 žrtava prema Spomen području Jasenovac[10]
- 83.000 žrtava prema istraživanjima Vladimira Žerjavića
- 85.000 žrtava, brojka koju navodi Centar Simon Wiesenthal
- 77.000-99.000 žrtava, brojka koja se navodi u United States Holocaust Memorial Museum u Washingtonu
- 500.000-600.000 žrtava prema službenoj izjavi Zemaljskog povjerenstva Hrvatske za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača 1945.
- 700.000 - 1.2 milijuna žrtava, brojka koju je povjesničar Vladimir Dedijer iznio u knjizi "Novi prilozi"

Neumjerena preuveličavanja, kao i korištenje broja žrtava u dnevno-političke svrhe, bila su omogućena činjenicom da stvarni broj žrtava nije nikada službeno verificiran, a poimenični popisi žrtava rata iz 1946., 1950. i 1964. nisu bili cjelovito objavljivani.

Prema popisu newyorškog Jasenovac Researsch Instituta u tom je logoru bilo oko 650.000 žrtava. ("Prema dostupnim informacijama, iza tog Instituta nalazio se bivši diplomat SFRJ dr. Milan Bulajić, dugogodišnji rukovoditelj Muzeja genocida u Beogradu i predsjednik Srpskog Fonda za istraživanje genocida." "Prema zadnjim informacijama, Jasenovac Research Institute sada vodi Darko Trifunović, mlađahni Srbin protiv kojeg FBI vodi istragu zbog ugrožavanja demokracije i širenja mržnje na rasnoj osnovi!")

Prema poimeničnom popisu iz 1964. godine, uz upozorenje priređivača da je popis nepotpun, u logoru Jasenovac smrtno je stradalo 50.002, a u Staroj Gradiški 9.587 osoba, ukupno 59.589 popisanih žrtava.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

"Radni" logor Jasenovac

Zaboravio si navesti Vukojevićevu komisiju i Razuma...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Hvala na podsjećanju. Obzirom

Hvala na podsjećanju. Obzirom da konkretnih podataka o žrtvama "nema" (čitaj: Srbija ih skriva i taji već gotovo 70 godina), i Vukojević i Razum mogu posve ravnopravno spekulirati i procjenjivati.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

asenovac "kvantitetom i kvalitetom" nadilazi hrvatske granice i

Naravno da nadilazi granice ako misliš na današnje granice,avnojevske, tada su granice bile negdje drugdje.

No dobro, pitanje je što današnji Papa ima s tim. Traži li SPC da se ispriča kao Njemac ili kao Papa ,čelnik RKC. Malo je nejasno iz dnevnika a Irineja nisam slušao :)).

Da li je Hitler bio katolik? Da li ga je Papa imenovao da bi se danas trebao ispričavati.

Jel RKC osnovala logore ?

Sagledajmo to realno. Srpska pravoslavna crkva je u svakom pogledu inferiorna Rimokatoličkoj crkvi, pa se njeni čelnici ponašaju kao uvrijeđena mlada ,rekli bi "ko

Vlaška mlada" ovdje kod mene.

Naime, kad se hoće opisati nekog tko se bezrazložno joguni ,glumi uvrijeđenost bez povoda i sl. ,ovdje kažemo da je "ko Vlaška mlada" ,a Vlasima ovdje se nazivalo pravoslavce.

Tako je u mom kraju , prepričavam bez namjere da koga uvrijedim.

sve dobro...

Tko je glasao

Komentar je komentar na walpurgin komentar...

A što se SPC tiče, i za njih imam svoje uobičajeno mišljenje - gdje popovi puno kade, raja je napušena...

To se uostalom lijepo i vidi, i u Srbiji, i u Crnoj Gori, i u Makedoniji, i Grcima popovi kroje... Bosna naglo poislamčila, a i o hrvatskih 90% katolika već sve znamo... Slično je i u Rumunjskoj i Bugarskoj, i u Rusiji su se slizali s režimom... Rezultate vidimo - porast konzervatizma i netolerancije, buđenje fašizma. Svaki ekstremno desni pokret koji se javlja na ovim prostorima slizan je sa crkvom...

Što se sindroma "vlaške mlade" tiče, ne bih rekla... mislim da svakoj PC jako odgovara biti suverenom i žariti i paliti po svom dvorištu bez patronata nekog njihovog "vatikana"...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

...

ne bi me čudilo da se je u slučaju zatvorenih i pogubljenih srpskih komunista dvostruko računa - prvo kao komunist a onda kao nacionalnost a može zatim i kao pravoslavac.

vladimir žerjavić se koristio demografsko-statističkom metodom kod utvrđivanja broja poginulih u jasenovcu, tako da ovo što ti prozvoljno pišeš nikako nije moguće...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

@Vjeko

Očigledno starimo! Pišeš:
----------------------------------
....kojem bi se pozabavili poviješću i potvrdili da su se tamo dogodili tragedija i zločin...
-------------------------------------------------
Baš neka zabavna povijest hm, hm!??? Ajde, budi dobar, pa tu rečenicu malo bolje stiliziraj!
Iače, kada papa Bendikt XVI bude dolazio sljedeći put u Hrvatsku, posjetiti Jasenovac, ne bi mu smetalo!
A Irinej - Bozanić?? Popska posla!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

nepismen

LjrW,

opet pokazujete svoju napismenost, jer to nisu moje riječi nego riječi patrijarha SPC-e Irineja, pakomentar uputite njemu, a vi uzmite naočale da biste bolje vidjeli tko i što piše.
stojte mi dobro.

Tko je glasao

Papa bi mogao posjetiti

Papa bi mogao posjetiti Jasenovac kad bude dolazio u Hrvatsku. Narocito zato jer su u Jasenovcu stradali i katolicki svecenici. No taj posjet i izraz pijeteta prema svim zrtvama ne treba imati veze sa posjetom Srbiji. Jer jasno je iz zadnjih 25 godina da Jasenovac je u Srbiji predstavljao sredstvo sotonizacije hrvatskog naroda i nabacivanje kolektivne krivnje zbog zlocina zlocinackog rezima Ante Pavelica. Nije vazna srpskom patrijarhu isprika pape niti nista sto bi papa napravio glede Jasenovca. Patrijaarhu je vazno i dalje pothranjivati stereotipe koje su ugradili i s kojima su zaludili dio naroda.

Tko je glasao

Obadvojica bi mogla posjetiti

Obadvojica bi mogla posjetiti i Zagreb i Beograd a onda i s trećim poglavarom i Sarajevo i obilato se naispričavati narodima čiji su crkveni poglavari blagosivljali u 2. svjetskom ratu marionetske pro nazi-vlade koje su pobile više svojih i tuđih sunarodnjaka nego sami nacisti.

Ne bi bilo loše kad bi rekli i kako su neke niže rangirane božje sluge radile suprotno od svojih tadašnjih poglavara pa se lomili po šumama i gorama s partizanima - recimo 141 katolički svećenik od kojih je Svetozar Rittig, župnik središnje zagrebačke župe i urednik Katoličkog lista, inače Strossmayerovac koji je još 1929.g. govorio ružno o Paveliću a 1943. otišao u partizane, čak bio i vijećnik na 2. zasjedanju ZAVNOH-a pa mu je čak i govor tiskan u Vjesniku (20. br. , 1943.g.) pa još poslije dvaput u posebnoj brošuri; pa recimo pravoslavni pop Vlada Zečević, vijećnik AVNOJ-a i narodni heroj a kasnije i ministar u Vladi FNRJ a onda i predsjednik Saveznog vijeća Savezne narodne skupštine, pa prote Savo Savić, Blaž Marković... pa onda vijećnici AVNOJ-a hadži Mehmed efendija Mujkić, hafiz Halil efendija Sarajlić,Sulejman efendija Topić...i drugi narodni heroji s križem i polumjesecom.

To bi mogli spomenuti čisto zbog vrline poniznosti ako ne samokritike koja bi se dala na sve tri strane protegnuti do dana današnjeg.

Inače, zbog zalaganja upravo Svetozara Rittiga, predsjednika poratne Komisije za vjerske poslove i ministra bez portfelja potpisan je 1966.g. sporazum između Vatikana i SFRJ ali ovo ne moraju spominjati.

Čisto usput, da ne bi započeli kakav novi treći rat ako razgovori krenu krivim putem, trebali bi se sjetiti pokojnog pape Wojtyle koji je svoje poslanje na ovom svijetu posvetio temi ekumenizma a razdoblje naci terora više puta javno nazvao bestijalnim.

Tko je glasao

Zaboravio si jos jedno ime.

Zaboravio si jos jedno ime. Pravednika medju narodima Dragutina Jesiha pa i dreznickog svecenika Stimca kojeg su ubili nijemci u Slunju. u veljaci ili ouzjku 1943.

Tko je glasao

@Vjeko

Očigledno starimo! Pišeš:
----------------------------------
....kojem bi se pozabavili poviješću i potvrdili da su se tamo dogodili tragedija i zločin...
-------------------------------------------------
Baš neka zabavna povijest hm, hm!??? Ajde, budi dobar, pa tu rečenicu malo bolje stiliziraj!
Iače, kada papa Bendikt XVI bude dolazio sljedeći put u Hrvatsku, posjetiti Jasenovac, ne bi mu smetalo!
A Irinej - Bozanić?? Popska posla!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@V.K.

Soryy, duplić!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Jedan od rijetkih petaka kad

Jedan od rijetkih petaka kad se slazem s dnevnikom postovanog krsnika. Opcenito u Srbiji jos uvijek nema mogucnosti za promjenu sagledavanja povijesnih dogadjaja izvan stereotipa koji su postavljeni sredinom osamdesetih godina za potrebe redizajniranja federacije prema abadjijama iz SANU. Svakako je SPC u svemu tome odigrala sramnu ulogu a kako vidimo nje se ni danas ne odricu nego pozicije prilagodjavaju prilikama i dalje ostavljajuci otrovno sjeme sirenja medjunacionalne mrznje predstavljajuci zlocine u Jasenovcu kao kolektivno djelo hrvatskog naroda a ne kao nedjelo zlocinackog rezima Ante Pavelica. Relativizacija, poricanje i inverzija povijesti koja se u tim kuhinjama prema potrebama ekspanzionizma dobro je poznata.
Istina za volju postoji dio srbijanskih povjesnicara poput Dubravke Stojanovic ili gospodje Latinke Perovickoji se bore protiv predrasuda.
Mozda je na kraju krajeva i nevoljkost drzave Srbije da vrati arhivsku gradju prema sporazumu o sukcesiji u Hrvatsku a radi se o oko 700 zbirki i fondova jedan od razloga zadrzavanja inverzije povijesti onemogucavanjem istrazivanja u primarnim izvorima.

Tko je glasao

Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj

Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj neka se bavi svojim poslanjem, pa neka u okrilje vjere vrati sve one Srbe koji su zaboravili svoju vjeru i učlanjivali se u Partiju, preko koje su "osvajali" pozicije u hrvatskom društvu. A što govore u Srbiji u Srpskoj pravoslavnoj crkvi treba čuti i ignorirati.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci