Tagovi

Teritorijalna reforma RH

Premijer Zoran Milanović u prošlotjednom intervjuu za Telegram je, između ostalih, govorio na temu teritorijalne reforme. Na upit novinara hoće li, ukoliko ostane na vlasti poslije izbora, smanjiti broj općina i županija, premijer je lupnuo pa ostao živ: „Ne mislim da je to osobit problem u našoj zemlji.“

Nažalost, jest. Previše općina, gradova i županija crpe veliki dio državnog proračuna, a mnogo je općina koje se ne mogu samostalno financirati, već prebacuju teret i poslove na županije, koje im po Ustavu ne pripadaju, ali ih rade jer općine i gradovi to nisu u stanju. U vrijeme decentralizacije 2001. godine samo su 33 grada preuzela poslove koji im po Ustavu pripadaju, a za sve ostale to rade županije, što znači da imamo jednu neustavnu situaciju.

Problem je, također, što nisu decentralizirana sredstva potrebna da bi jedinice lokalne i regionalne samouprave mogle ispunjavati dobivene zadatke. Iz toga proizlazi da nemaju svi jednake kapacitete, ali su im dane iste ovlasti i nadležnosti.

U Europi se smatra kako je 5000 stanovnika donja granica za pružanje minimuma usluga. I tu imamo poteškoće jer 70% jedinica lokalne samouprave taj uvjet ne ispunjava, a bez toga nema dovoljno poreznih obveznika, a ni dovoljno korisnika.

Stručnjaci se slažu u jednome: Hrvatskoj je prijeko potrebna cjelokupna reforma teritorijalnog ustroja koji bi se uskladio s mogućnostima financiranja i razvoja gospodarstva. To bi dovelo do smanjenja korupcije i većeg BDP-a. Općine i gradove ne treba nužno ukidati nego okrupnjavati tj. spajati i transformirati jer bi to pomoglo u rješavanju nekih problema. Nove jedinice bi preuzele veliki dio javnih poslova i veliki dio ovlasti države.

Jedino što je ova Vlada odlučila pokrenuti u vezi svega ovoga jest stvaranje zakonskog mehanizma koji bi stimulirao spajanje jedinica lokalne samouprave koje se ne mogu same financirati s njihovim susjedima, ali na dobrovoljnoj osnovi. Europska komisija je to predložila, a Hrvatska prihvatila, svjesna (!) da takav dobrovoljni mehanizam u nekim drugim zemljama EU nije dao nekakav sjajan rezultat.

Dakle, ne samo da ne znaju i neće, nego idu svjesno u nešto što će možda donijeti više problema nego koristi.

Tomislav Karamarko, predsjednik najjače oporbene stranke izjavio je da „kada dođu na vlast“ smanjiti će broj općina i gradova tako da opstanu samo oni koji mogu funkcionirati samostalno, bez pomoći države. Ne želi ni čuti o smanjenju broja županija i oblikovanju regija, što stručnjaci također predlažu.

Uostalom, kao ni premijer Milanović.

O tome je rekao: „Ne vidim ništa dobro u tome da zemlju podijelimo u 5 povijesnih regija jer je upravo to bila okosnica hrvatskih podjela i manipuliranja Hrvatskom u ne tako dalekoj prošlosti.“

Kao prvo, podjela ne mora biti po povijesnim granicama. Tu se odmah vidi Milanovićeva nezainteresiranost i potpuno nepoznavanje teme. Pri stvaranju regija mora se voditi računa o mreži institucija i infrastrukture važne u provođenju javnih poslova i ostvarivanju javnih potreba na regionalnoj razini. U obzir se uzima i broj stanovnika, gustoća naseljenosti, postojeći stupanj razvoja, fiskalni, organizacijski i stručni kapaciteti za strateško planiranje, provedba i praćenje održivog razvoja na regionalnoj razini.

Drugo, tko kaže da ih mora biti 5? U Europi najmanje samoupravne regije imaju većinom 600 000 stanovnika, što znači da ih možemo imati i 7 koliko je i najbolje po studiji o lokalnoj samoupravi i velikom istraživanju Ekonomskog instituta 2013. godine. Unatoč trudu stručnjaka, Vlada nije krenula s toliko potrebnim reformama.

Treće, premijerov argument da bi takva regionalna podjela uzrokovala podjele je blago rečeno, glup. Kakve podjele? Na što? Naše i vaše? Poljska je još 1998. srezala broj vojvodstava s 40 na 16. Nije bilo govora o tome da su otpočeli građanski rat ili tako nešto. Naprotiv, nova upravna podjela smanjila im je korupciju, prisutniju što je administrativna jedinica manja, što znači da je više novca prebačeno iz “sive ekonomije” u statistički službenu i time povećalo BDP.

Podjela na regije samo bi ubrzala izlazak iz recesije te omogućila hrvatskom narodu bolji život i veći standard. Treba nam samo političke volja i pravi državnici koji bi nam to omogućili. Bolje rečeno, koji bi radili u interesu naroda i malog čovjeka, a ne u korist lokalnih moćnika kojima odgovara slojevitost i rascjepkanost Hrvatske na manje jedinice i koji su vjerni glasači i financijeri stranaka.

Dok ne izaberemo takve, teško da ćemo izaći iz sadašnjih problema.

Komentari

plaće općinskih dužnosnika

U većini civiliziranih zemalja predsjednici općina nisu uopće plaćeni. To je počasna dužnost. Kod nas ne samo da predsjednici općina, potpredsjednici pa čak i vijećnici ubiru ogromne plaće i dobivaju nekakve novce za sjedenje na sjednicama. Kada bi sutra država odredila da predsjednici općina i gradonaćelnici manjih gradova ne primaju plaću te da se vijećnicima ne smiju isplaćivati nikakve naknade za sjednice, odmah bi prestala silna "potreba" za 450 općina i stotine gradova. Hrvatska treba negdje oko 110 do 120 općina i oko 30 gradova. Županije su posebno pitanje. Formirane su na brzinu i bez ikakvog smisla, a zemlja bi trenbala biti podijeljena na 3 do 5 regija. Bogata Danska sa 5 milijuna bogatih građana ima samo 100 općina, a čak i Velika Britanija sa 60 milijuna stanovnika ima manje općina od Hrvatske. Siguran sam da bi te bogate zemlje brzo propale kada bi plaćane tisuće uhljeba po izmišljenim općinama. Naravno da Milanović ne želi dirati u općine i županije, jer tamo namjerava smještati članove svoje stranke. Vjerujem da će izgubiti izbore, ali nažalost ni Karamarko neće htjeti dirati u općine i županije, jer i on ima potrebu smještanja članova svoje stranke po tim smiješnim općinama od po 700 ili 800 stanovnika koje nemaju baš nikakve prihode i samo troše novac jadnih poreznih obveznika.

Tko je glasao

volio bih čuti

@kraljice majko..tvoje mišljenje o HŽ-u, HAC-ovima, ŽAC-ovima...elektri..agencijama za istraživanje rude i gubljenje vremena..bacanja novca lopatama na kojekakve NGO i sl.

Naime..u državi je još uvijek socijalizam a narodu se nameće kapitalizam...evo u ZET-u se samoupravno dogovaraju da zapošljavaju članove obitelji...manjine traže da se njih više ubaci na državne jasle...branitelji također traže prednost...nepotizam i klijentelizam su takoreći legalizirani..nepisano pravilo..

Inače + kao podrška novom članu i zbog dobre namjere.

sve dobro...

Tko je glasao

Druže Tito ljubičice bijela

bacanja novca lopatama na kojekakve NGO i sl.
Ti si stvarno 100% režimski čovjek kad te toliko smetaju "NGO i sl.", još kad bi znao čemu služe i čime se sve bave gdje bi ti bilo kraja. No to je zasigurno prekomplikovano za tvoj komunistički jednopolini mozak.

leddevet

Tko je glasao

glupost @l9

ja čak znam tehniku kako se od države ( regionalne ili lokalne) dobije neka para....

NGO..ne bi trebale biti financirane od države...ni lipu...

e sad..drugi je par opanaka što se tretiraju kao NGO i Udruga slijepih i Documenta...u tome je podvala na koju..eto pristaješ...

Upravo zato što se pare bacaju na kojekakve Documente.i dr. nema novaca za bolesnu djecu...

sve dobro...

Tko je glasao

Režimlija

Upravo zato što se pare bacaju na kojekakve Documente.i dr. nema novaca za bolesnu djecu...
Prije nego kreneš govoriti bedastoće bilo bi dobro da malo prostudiraš ovo:
http://www.documenta.hr/assets/files/finacijski%20izvjestaji/dokumenta_b...

A kao drugo pare za bolesnu djecu nema jer imamo one koji s jedva napunjenih 50 godina starosti u punoj snazi i domoljubnosti postaju penzioneri. Ti koštaju državu neusporedivo više od onih 42.756,00 kn, i vjerojatno čak i više od ove blesave parade. U svakom slučaju, za razliku od trutina kakva si ti Vesna Teršelić radi i zarađuje svoju plaću na nimalo lakom tržištu.

P.S. a to da ti znaš tehniku kako se pare muzu od države ili lokalno ne sumnjam niti najmanje :-P

leddevet

Tko je glasao

da,da

iz vana financirani za antihrvatsku djelatnost.....a što se tiče hrvatskih penzionera..pa čuj..to je posljedica Jugoslavije i krvavog raspada iste..a znamo tko je agresor, zar ne...

No dobro...ako pare cure na sve strane..pa nemojmo zaljevati korov...bar toliko.. potičimo ono što je u narodnom i državnom interesu..a jugoslavenstvo..regija i gender propaganda zasigurno nisu u interesu ni Hrvata ni Hrvatske.........

Ta žena..i slični..besramno gledaju u kameru i lažu..te vode antihrvatsku kampanju i propagandu...

naravno..tebi koji si regionalno opredjeljen..koji si tako bratstvojedinstven..tebi su njene laži..glazba za uši...

sve dobro...

Tko je glasao

Logika kontinuiteta

a što se tiče hrvatskih penzionera..pa čuj..to je posljedica Jugoslavije i krvavog raspada iste..a znamo tko je agresor, zar ne...
Ti si stvarno prepun nevjerojatnih teorija i ubitačne logike gdje za sve probleme ima uvijek državnog krivca, nekad su to bili Vatikan i truli zapad, a danas su nam to komunisti, Jugoslavija i prigodno nešto od trulog zapada. Eto tako su nam ovi posljednji krivi što smo problem nestalih radnih mjesta riješili preranim penzioniranjem mase nesretnika kojima je ova borba dala mogućnost da gledaju kako su tvornice razorene i na drugom kraju države vrlo daleko od prve linije fronta.

Ono što je tu posebno ružno je ta velika masa ljudi kojima je vrhunac sreće vlastito penzioniranje i prije 50-te godine starosti u dobi kad su apsolutno najproduktivniji obzirom na stečeno znanje i životno iskustvo općenito. Ukratko, država je ovakvom politikom eutanazirala dobar dio upravo najkvalitetnijeg stanovništava, a tuga u tuzi je da je to stanovništvo bespogovorno, ili čak sa zadovoljstvom, pristalo na takvu eutanaziju. Tu mogu shvatiti sve one kojih boli neka stvar za ovu državu i za ovo društvo, ali ne mogu shvatiti one koji se u tu državu zaklinju jer ili nisu shvatili bit funkcioniranja države ili lažu jer su zapravo samo sitni kokošari i uhljebi.

Zar nije poražavajući podatak da samo 7% umirovljenika ima iza sebe puni radni staž?

leddevet

Tko je glasao

antidržavno djelovanje...

... točno te vidim kako isto ovo govoriš prije cca 30 godini dok mladim sudruzima, novim članovima Komunističke Partije Jugoslavije, objašnjavaš opasost od Mladine, Laibacha i U2 :P

Komunjare su tada voljele buncati o stranom financiranju antidržavne djelatnosti... i pazi, uz svu armiju, tajne službe i slično su izgubili...

... dakle, povijesno gledano, pozivanje i razvrstavanje na državne i antidržavne je na ovim prostorima već nekoliko puta poraženo. Zašto opet forsiraš tu preblesavu tezu o Pravim i Krivim (građanima, Hrvatima, svejedno)?

Tko je glasao

financiranje

Svaki NGO koji je aktivan na području Kine, Rusije, SAD-a i par ostalih, a svoj rad financira s područja strane države je označen kao strani agent.

Iako se posljednjih godina viče na Rusiju zbog zakona oni su više manje samo preuzeli zakon najveće svjetske demokracije.

Želim reći da ako se velesile slažu da takozvane nevladine organizacije financirane od stranih država predstavljaju određenu vrstu nacionalne opasnosti onda je to gotovo 100 % istina i mi nemamo što više o tome pričati.

Tko je glasao

da šefe, kako ti kažeš, šefe, nema rasprave, idemo delati...

... ti govoriš o zemljama koje posjeduju nacionanu strategiju...

... buncati o tome da nekakva udrugica predstavlja nacionalnu opasnost je smiješno (da ne kažem - retardirano).

Naime, svaka multinacionalna kompanija ima otprilike 1001 puta veće budžete od raznih nevladinih organizacija (financiranih od stranih država), ajde da mi je vidjeti kako ćeš njima zabraraniti rad.

Zabrani "medijsko ispiranje mozgova" jednoj Coca-coli u Hrvatskoj, različitim serijama po HBO-u, zabrani kampanju o prirodnosti debelih žena koju vodi marka Dove (u vlasništvu Unilevera) itd. itd.

Dakle, potpuno mi je jasno kada se par svjetskih velesila zabrinjava zbog nekakve nacionalno opasnosti, špijunaže i slično. Kada to radi zemlja od 4 milijuna stanovnika bez ikakve industrije i strategije... kada njezini stanovnici počnu pričati o nacionalnoj opasnosti - onda mi se jako smije :)

p.s. Super ti je ova staljinistička fora "onda mi nemamo što više pričati o tome". Nemoj mene u tu množinu "mi", pliz.

Tko je glasao

"buncati o stranom financiranju antidržavne djelatnosti."

slušao sam i ja to...no kad pogledaš građanine @zaphod..bili su u pravu i slutnje i strahovi da će se Juga čim Tito ugine..pod utjecajem vanjskih i unutarnjih faktora- raspasti..su se obistinile...ili se ja možda varam..a Juga ponosno stoji od Vardara pa do Triglava...eto..potvrdio si zapravo da odlično prepoznajem neprijateljske faktore...

..zanat je zanat...najbolje su se velikosrpskim komunistima oduprijeli hrvatski komunisti...udbaši, kosovci, špijuni i dr...a dijaspora se naravno..priključila....

Kako je Franjo pobijedio Slobu...tako što je znao kako ovaj razmišlja....

...ili želiš možda reći da u RH nema onih koji bi radije da RH ne postoji...

sve dobro...

Tko je glasao

odlično prepoznavanje...

... jest' vala, valjda si se zato upravo u KPJ upisao iste godine kada je Naš Jedini umro. I poslije Njega - On.

Tko je glasao

haha, da kraljice majko :D

haha, da kraljice majko :D oprostite što me dugo ne bješe :)

zanimljivo viđenje, da je socijalizam još uvik ovde... inače sam naravno protiv nepotizma i bilo kakvog drugog klijentelizma. da smo uređena država, netko bi u ZET-u momentalno dobio otkaz ili ga sam dao. ne, oni se još i hvale time... još licemjernije mi je zgražanje političara nad time, a oni uhljebljuju stranačke i ljude iz familije di god stignu... sve te agencije koje si nabrojio imaju svoju svrhu i rade svoj posal, pitanje je koliko država vrši nadzor nad njima i koliko rade za narod, a ne da budu sami sebi svrha. da država sama poštuje zakone i osigurava da ih i drugi poštuju, tj. bude primjer jer smo ih zato i izabrali, gluposti kao što su te sa ZET-om se ne bi događale....

hvala na podršci :)

Tko je glasao

reforma lokalne samouprave

Vjerujem da nisam jedini kome se smuči kad čuje riječ reforma, a to je velikim dijelom zato jer se svaka reforma kod nas prodaje kao smanjivanje rezanje i ukidanje postojećeg. E pa to nije nikakvo reformiranje, to može proći jedino kao rasformiranje. Jer ako privatiziraš javno zdravstvo onda to nije reformiranje nego rasformiranje javnog zdravstva, slično je i s drugim područjima. Nije Hrvatska brodogradnja reformirana već rasformiranja.
Uz to imamo i deformiranje. npr. mi nismo s bolonjom imali reformiranje visokog školstva već njegovo deformiranje. I tako svigdje često teku procesi rasformiranja i deformiranja, a u tom smjeru idu i ideje o tome što napraviti s lokalnom samoupravom.

A neke stvari bi mogli napraviti i prije nego rasformiramo,deformiramo, iskidamo i poukidamo lokalnu samoupravu.

Parcipativni proračun

Nešto se s time radilo u Pazinu. Ideja je da građani sudjeluju u odlučivanju kako će se trošiti dio proračunskog novca. To je inkluzivan proces u kojem građani mogu bolje upoznati funkcioniranje lokalne samouprave, imati osjećaj da se i njih nešto pita i da i sami utječu na sudbinu svoje zajednice. Može se doći i do novih i svježih ideja.
Posebno bi bilo važno da se to radi i kroz mjesne odbore, sugurno bi se tu mnogim malim stvarima mogli pobojšati životi ljudi. A isto tako bi se i bahatost i autizam političatra smanjili. Možda bi onda bilo i manje zahtjeva za odvajanjem i stvaranjem novih općina.
Često su se nove općine osnivale jer su mještani pojedinih naselja smatrali (opravdano ili ne) da ih općinske vlasti zapostavljavaju te da će se moći kao samostalna općina bolje izboriti za svoj napredak. Dugopolju je to možda i uspjelo, ali najčešće dobijemo da umijesto jedne male siromašne općine imamo dvije male siromašne općine.
Ljudi se osjećaju često iskorišteno i prevareno i to treba razumijeti. Bunili se nešto i stanovnici otoka Iža koji spada administrativno pod Zadar da se grad premalo brine za njih, a oni ostali pod Zadrom u nadi da će tako moći više dobiti nego kao samostalna općina ili udruženi s nekom drugom malom otočkom općinom.
S druge strane je grad Zadar u gradskom naselju Bili Brig sagradio školu "Zadarski otoci" iako to gradsko naselje nije niti na otoku, čak niti uz samo more, a škola se zove "Zadarski otoci" zato jer se ako je za otoke dobiju neka sredstva za gradnji, lakše se izmuzu novci.
I sad kako ljudi ne bi željeli da i njihovo selo bude općina kada se veća naselja ponašaju tako. Kad treba nešto za otok onda se nema, a kad ne na račun otoka mogu izvoći pare onda su tu.

Financijska samostalnost općina.

Možda bi bilo dobro razmisliti da se uvede neka odredba koliki bi minimalni prihod svaki grad ili općina trebali imati, a ne samo koliko stanovnika imaju.
Recimo da je za općinu 5 milijuna kuna, a za grad 20 milijuna kuna minimum od poreznih prihoda, koncesija, najma... (ne i prodaje imovine). Ako od poreza ne mogu skupiti toliko neka uvedu dodatni porez na kućanstva pa bi ljudi razmislili isplati li im se imati općinu ili je bolje da pokušaju napredovati unutar neke veće općine. Jer čemu općina ako namaš nikakve mogućnosti išta isfinancirati sam.

Suradnja općina

Možda ne treba ukinuti općine već razmisliti može li jedna firma obavljati poslove za više općina. Treba lil svaka općina imati svoje komunalno poduzeće? Zar ne bi mogla uređivati parkove i kupiti jedna firma na području više općina. Tako bi smanjili broj direktora i administracije, pa bi više ostalo za poboljšanje kvalitete života građana i jeftinije usluge.

Porezni sustav

I porezni sustav je nepravedan jer se velik dio prihoda dobije od poreza na dohodak što znači da općina s puno starih i nezaposlenih, gdje su ljudi s malim plaćama imaju malo sredstava da pomognu građanima, dok veća središta gdje su ljudi s boljim plaćama (od kojih mnogi zaposleni u državnim službama) imaju puno bolje uvjete i veću financijsku moć i mogućnosti.
Evo samo primjera, ako netko dobije dijete to mu znači i veći odbitak poreza na dohodak što smanjuje sredstva lokalnom proračunu, e sad ako je te djece dosta to znači da se sredstva općine smanjuju, a ujedno se povećavaju potrebe općine da npr. urede dječje igralište, sufinanciraju vrtić. Ovo je loš sistem financiranja općina i treba ga mijenjati.

Županije

Po meni i nisu loše raspoređene mislim da je bolje da se u Šibeniku određuje koje će tamo biti srednje škole i koje će se ceste graditi i obnavljati, isto tako mi je razumnije da po dozvole koje izdaju županije netko iz Cavtata ide u Dubrovnika, a ne da ide u Split.
Jer ako će se županije ukinuti, a svi uredi i ispostave ostanu gdje i sada, što smo napravili? I dalje ostaje brdo administracije. Županije sufinanciraju i npr. učenje drugog stranog jezika u školi. Zašto bi o tome hoće li neke škole sufinancirati više jezike a druge informatiku ili biologiju odlučivali u Zagrebu ili Splitu a ne u Zadru ili Pazinu.
Ljudi pljucaju po županijama, a i ne znaju što rade i kako funkcioniraju. Možda bi bilo bolje najprije ih upoznati da poslije ne bi žalili i da ne bi umjesto reformiranja dobili rasformiranu i deformiranu lokalnu samoupravu koja bi bila još neučinkovitija jer bi za svaku odluku trebalo najprije npr. u općinu Preko pa u Zadar u lokalni ured koji to šalje u centar regije Split, u glavnu lokalnu upravu koja to provjerava s državnom upravom...

Tko je glasao

Županija je fiskalni i izborni parazit

Ljudi pljucaju po županijama, a i ne znaju što rade i kako funkcioniraju.

A kaj to županije rade a da isto ne bi mogle odraditi regije. Kojem to izbornom tijelu odgovaraju županije.
Koji je to odnos ukupnog proračuna županije i troška hladnog pogona...
Obična transmisija bez suštinskog sadržaja osim onog naravno kao baze poslušnog glasačkog tijela. To s baznim interesom građana nema ama baš nikakve veze...

Tko je glasao

Koji je to odnos ukupnog

Koji je to odnos ukupnog proračuna županije i troška hladnog pogona...

prosjek zaposlenih je 104 osobe po županiji, to je oko 2000 zaposlenih. ukupni proračun svih županija je oko 3,7 mlrd kuna.
koliki bio prosječni trošak po zaposlenome u godini dana? je li može biti 150 000-200 000 kn?
to je onda 300-400 milijuna kuna. ili 10% proračuna.
ako bi to skresali na 5 regija i da ostane isti broj zaposlenih onda bi se broj zaposlenih smanjio za nevjerojatnih 1500 ljudi, iako bi vjerojatno postojale i neke lokalne ispostave regionalne samouprave pa bi brojka bila bliža iznosu od 1000 manje zaposlenih na razini cijele države ili 200-300 zaposlenih manje po regiji.
zamislite samo što bi se sve u slaviniji moglo napraviti s tih 200 plaća? kompletna obrana od poplava i suša nove bolnice, ceste, škole vrtići, pozlaćeni wc...
naravno to bi doprinjelo decentralizaciji jer bi manji centri postali beznačajniji i bez toliko administracije koja bi se gomilala u par većih centara.

a usporedimo to sa zagrebom. koji ima (bez holdinga) 10 000 zaposlenih. znači 2000 zaposlenih u županijama na 3,4 milijuna ljudi je previše, ali 10 000 na 800 000 ljudi to je ok.
a ako na 800 000 ljudi imamo 10 000 zaposlenih u lokalnoj samoupravi to znači da na svakih 80 stanovnika dolazi jedan zaposlenik lokalne samouprave.
u svim hrvatskim općinama živi 1,3 mil ljudi, a u svim općinama zajedno ima oko 3000 zaposlenih. to znači da na svakih 430 stanovnika dolazi jedan zaposleni u općini.
da bi imali standarde jedne velike i uspješne jedinice lokalne samouprave poput zagreba u općinama bi trebalo raditi 16 000 ljudi, znači općine bi morale zaposliti još 13 000 ljudi samo da dostignu zg standarde.
a tu se vidi i nepravednost financiranja lokalnih proračuna i tko u biti paratizira u lokalnoj samoupravi.
i da mi ne bi netko laprdao da zagreb nudi i radi puno više za svoje stanovnike. kad bude dovoljno mjesta u vrtićima za svu djecu, kad bude sposoban organizirati ogvoz kropnog otpada i rješavanje problema smeća, vode i kanalizacije onda se javite. slično je i s drugim većim gradovima poput zadra. po zadra je na septičkim jamama, vrtići isto problem. u većini malih općina ima u vrtiću mjesta za svako dijete, a male općine dobrim dijelom moraju graditi kompletnu vodoopskrbnu i kanalizacijsku infrastrukturu jer je nisu dobile u dotu kao naslijeđe socijalizma. prije općine kod nas na otoku su funkcionirale gustjerne i vodonosci, a smeće se vozilo u brdo ili iza brda i tamo palilo. sad bar neke stvari mamo organizirane.
ovo ne znači da sam zadovoljan svime što imamao i kako se radi i da ne treba reformirati ali me poprilično živcira kad purgeri, spliće ili zadrani opletu po općinama ili županijama. pa što to vas briga, nisu to prihodi vaše samouprave. ako je kome na štetu onda je nama u mallim općinama. paraziti jedni. sad nema para pa bi pokupili i mrvice koje su ostale u okolicama gradova. to je sve. nema tu nikakve brige za opće dobro. bandić, kerum, kalmeta su se dobro nalupežali pa sad treba pogledati ako je ostalo što po malim općinama da se i njihove pare pokupe.
okrupnjivanje općina i županija može, ali najprije da vidim da je zadar sposoban izgraditi kanalizacijsku mrežu, a zagreb osigurati mjesta u vrtićima za sve. do tada ne gnjavite i brinite svoja posla.

Tko je glasao

E moj tovare...

Okrupnjivanje općina i županija može, ali najprije da vidim da je zadar sposoban izgraditi kanalizacijsku mrežu, a zagreb osigurati mjesta u vrtićima za sve. do tada ne gnjavite i brinite svoja posla.

Ne moraš se odmah ritati zadnjim nogama, govorimo načelno o funkciji lokalne samouprave u službi neposrednog građana. Mrvljenje vertikale u upravljanju naroda samim sobom po prirodi stvari udaljuje tu funkciju od konzumenta kojem je namijenjena. A to kaj konkretne sredine jesu ovo ili ono je samo posljedica sustavnog otuđenja izvornih prava i obveza onih zbog kojih je sustav i napravljen.

Tko je glasao

samo odgovorih na pitanje.

samo odgovorih na pitanje. županija troši nekih 10% na zaposlene, grad zagreb oko 30%, država oko 20%.
općine u prosjeku imaju puno manje zaposlenih u odnosu na broj stanovnika kad ih uspoređujemo sa zagrebom ili sa državnim zaposlenicima.

Tko je glasao

Na kraj mi pameti braniti

Na kraj mi pameti braniti Milanovića, ali dnevnik pokušava ostaviti dojam ozbiljnosti, pa zato par konkretnih pitanja autorici. Evo: koliko ljudi je zaposleno u županijama? Koliko ljudi radi u općinama? Na kraju, koliko ljudi radi u državnoj i javnoj upravi, ukupno?

Iznijeti brojke, staviti ih u perspektivu, molim lijepo, a tek potom zaključivati.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

valjda je sad bolje kad su

valjda je sad bolje kad su sredili brodogradilišra i gredelj. koliko se pljuvalo po brodogradilištima sve dok ih nisu rasturili, e sad kad se ne troše pustr milijarde na brodogradnju sad nam je puno bolje i ekonomija i industrija su se oporavili. a i tamo se nidu puno zamarali brojkama.

slična hajka je sad i na općine i županije. nitko ništa ne zna osim da ih je previše i da ih treba rezati i smanjivati broj.
onda su tu zlo zaposlenici i načelnici koji primajuplaće iz lokalnih proračuna. ali puno je lakše onima u gradskim firmama zagreba splita ili zadra, i tamo se uživa u lijepim plaćama i privilegijama i debeloj hladovini, a proračuni zagrebparkinga ili npr. obala i lučicau zadru su puno veći od proračuna mnogih općina pa se nitko oko toga ne uznemiruje.

uglavnom, da može bolje, može. ali rasprave su glupe. te povijesne regije, te prirodne regije, te u europi ovako te u danskoj onako.
a ja ću i po stoti put postaviti pitanje pollitičatimaiz zagreba. eto vi živite u velikoj i bogatoj jedinici lokalne samouprave. to znači da je vodoopskrba i kanalilzacija vrhunski riješena, nema problema s otpadom, nema ni lokalnih šerifa ni uhljebljivanja.

tko ne zna županije su osnivači srednjih škola u pojedinoj županiji plaćaju komunalije i odlučuju na lokalnoj razini koje škole i koji smerovi u pojedinoj školi će se oformiti ili ukinuti. bi li onda u smisli veće decentralizacije trebalo ukinuti županije a pitenja srednjih škola rješavati "decentralizirano" u ministarstvu u zagrebu.

isto tako županije održavaju i dio cesta, možeda bi i to trebalo decentralizirati u zagreb ili u zagreb split i rijeku?

Tko je glasao

Istina, puno je tu pitanja i

Istina, puno je tu pitanja i stvari o kojima će se morat vodit računa prilikom reforme terit. organizacije, ali to bi trebalo prepustit stručnjacima kako i zašto. da ih politika podupire, radilo bi se na tome, al treba do toga doć....

Tko je glasao

Uhljebi

Oporba, sve dok ne dođe na vlast, daje "svečano obećanje" o reformi javne uprave.

S dolaskom na vlast, politički uhljebi zauzimaju svoje obećane fotelje, te im tada reforme ne padaju na pamet.

Najčešće se radi o hipertrofiranoj administraciji, od politike do politike podobnih, koja je sama po sebi svrha, te koja nikome ne odgovara za svoju nesposobnost ili nerad.

U međuvremenu, država propada, partijski uhljebi i dalje parazitiraju, zadužuju se kod stranih banaka, a narodu obećavaju "bolne rezove", odricanja i smanjivanja svih mogućih prava.

Tko je glasao

Previše ljudi "sve zna"

Ti si dobro primjetila da lider kukuriku koalicije tvrdi da se neće ništa mijenjati po pitanju lokalne samouprave dok lider domoljubne koalicije tvrdi da će ukinuti općine i gradove koji se ne mogu sami financirati.

Znači razlika između političkih opcija je svima jasna.

Govoreći o drugim stvarima pretpostavljam da je svima jasno na ovom sajtu kako Hrvatska ima negdje 4 milijuna stručnjaka. Svi traže sve.

Jedni govore izvući ćemo se iz krize ako otpustimo 50.000 državnih djelatnika,
Drugi govore izvući ćemo se iz krize ako smanjimo plaće i mirovine za 18 milijardi kuna na godišnjoj razini,
Treći govore jebeš štednju i povećaj naše mizerne plaće/mirovine,
Četvrti govore kada sve privatiziramo tada ćemo se izvući iz krize,
Peti govore ukinimo županije i gradove pa ćemo se izvući iz krize.

Žalosno je što svatko od njih trabunja svoje ne gledajući kakav će efekt promjene koje on zagovara imati.

Konkretno u Poljskom slučaju na koji se ti pozivaš je jasno rečeno kako je bilo riječ o autokratskom, nedemokratskom potezu provedenom protiv volje glasača (Poljaka). Ako netko provode nešto slično u Hrvatskoj tada će isto biti riječi o autokratskom, nedemokratskom potezu provedenom protiv volje glasača (Hrvata) jer bez obzira na sva laprdanja o tome Hrvati, Poljaci, Njemci i svi drugi su lokalpatrioti tako da svaka selendra želi da ima svog gradonačelnika (i župana). Ja ovdje samo iznosim činjenicu da ta reforma lijepo zvuči dok ne dođe do vratiju tvoje općine, tvog grada, tvoje županije.

Moja poanta je da ako neka buduća vlada (2016, 2020, 2024 ili 2028) provede drastičnu reformu lokalne autonomije ona ju neće spominjati u izbornom programu jer zna da bi izgubila izbore bez obzira na to što neki laprdaju da narod želi tu reformu. Ti koji govore da narod želi reformu u prijevodu govore ja=narod.

Tko je glasao

odakle ti to da je to

odakle ti to da je to nedemokratski, protiv volje glasača? napravili su dobru stvar, to je činjenica. Nisam za generaliziranje, tako da ne mislim da su svi lokalpatrioti niti da svi žele imat svog župana/gradonačelnika... kad bi se ljudima objasnilo zašto bi se i kako napravila teritorijalna reforma, čisto sumnjam da bi pokretali referendum protiv te reforme, dapače, pozdravili bi ju.

Tko je glasao

The Watson Institute for International Studies

Odgovor od kuda mi je to glasi: "The Watson Institute for International Studies".

Našlo bi se to i na drugim mjestima,a isto vredi i na Dansku reformu lokalne samouprave.

Da li uopće razumiješ koliko nedemokratski koliko elitistički koliko autokratski zvuče tvoje riječi:

kad bi se ljudima objasnilo zašto bi se i kako napravila teritorijalna reforma, čisto sumnjam da bi pokretali referendum protiv te reforme, dapače, pozdravili bi ju

Hrvate su prvo "educirali" koliko će imati koristi od mirovinske reforme (do sada 70 milijardi kuna državnog duga), onda su nas educirali koliko ćemo imati koristi od NATO saveza (koliko naših firmi je dobilo posao zahvaljujući NATO savezu ?), onda su nas educirali koliko ćemo imati koristi od Europske unije (imamo li stvarne koristi ?), godinama nas već educiraju da su istospolni brakovi super stvar, a ti nas želiš educirati kako nam je potrebna reforma lokalne autonomije.

Moja poanta bi bila da od svog tog educiranja nije bilo nikakve koristi osim maskiranja autokratskog nedemokratskog ponašanja kojemu se većina Hrvata protivi.

Čisto za informacija "edukacija" i "reforme" spadaju u moja dva najomraženija pojma.

Da ne bi bilo nesporazuma mi se slažemo da je Hrvatskoj potrebna drastična reforma lokalne samouprave, ali se ne slažemo po pitanju demokracije pošto ja smatram da Hrvati imaju pravo donijeti odluku o tome, a ti misliš suprotno.

Tko je glasao

Nisam ja ni rekla da Hrvati

Nisam ja ni rekla da Hrvati nemaju pravo o tome donijeti odluku, nego samo da mislim kako bi bili za reforme. Ne stavljaj mi riječi u usta i nemoj me optuživat za autokraciju jer takva nisam.

Ako ne bi bili za, to bi jasno rekli vjerojatno kroz neki referendum i riješen problem.

Tko je glasao

Čisto za informacija

Čisto za informacija "edukacija" i "reforme" spadaju u moja dva najomraženija pojma. +5

Tko je glasao

U ovome nisu problem

U ovome nisu problem političari i partije....već mi, narod, obični ljudi, Hrvat Vulgaris.
I ništa se neće promijeniti dok ne počnemo više izumirati. Nama ovakvo stanje odgovara. Trenutno.

Tko je glasao

Slažem se da smo i mi

Slažem se da smo i mi problem, trebamo izabrat nekog drugog da dođe na vlast, a ne smjenjivat dvi budale svako 4 godine. Ne znam za vas, al meni ovakvo stanje ne odgovara.

Tko je glasao

Kraljice, problem je svaki

Kraljice, problem je svaki pojedini stanovnik Hrvatske. Mi nikad nećemo izabrati onog tko će ponuditi reformu javne uprave. Nikad. Jer ljudi znaju da to znači gubitak posla za dobar dio njih i njihovih rođaka i prijatelja. O partijama neću ni govoriti.
Nema tu demokracije niti se to može napraviti demokratski. Ili u doba katastrofe, revolucije, rata ili laganjem, prevarama i psihološkom propagandom (čitaj: edukacijom) :)))

Tko je glasao

Ne slažem se s vama. Što se

Ne slažem se s vama. Što se tiče gubitka posla i ne bi mi bilo žaj ako nisu radili dobro, a javna uprava i sve te jedinice su pune i uhljeba i raznih drugih koji ne rade dobro.

Tko je glasao

mali leteći uhljebi

lakše malo s tom uhljebljivačkom spikom. to je neoliberalna retorika po kojoj je svaki državni zaposlenik parazit i uhljeb i trošak za društvo.
ali eto sad stalno po fejsbucima neke slike vatrogasaca kako leže i onda ispod "heroji" i izrazi zahvalnosti. ali zar nisu ti ljudi na pelješcu ikorčuli isto uhljebi. eto oni leže a pelješac gori, cccc. najbolje da se to sve sreže i prepusti privatnicima.

Tko je glasao

nisu svi uhljebi, naravno.

nisu svi uhljebi, naravno. mislila sam na državnu upravu i teritorijalne organizacije (a ni tu nisu svi uhljebi) a ne na sve državne i javne institucije, a pogotovo ne na vatrogasce,policajce, zdravstvo. :)

Tko je glasao

Složili smo se da se ne

Složili smo se da se ne slažemo. Vidim da imate puno više vjere u ljude (barem po ovom pitanju) nego ja. :)))

Tko je glasao

Evo prva pametna na ovom

Evo prva pametna na ovom blogu :D Bit će nam onako kako vjerujemo da će nam biti. :) a svak ima svoje mišljenje i viđenje određene situacije....

Tko je glasao

Nije klika problem, populus je problem

Slažem se da smo i mi problem, trebamo izabrat nekog drugog da dođe na vlast, a ne smjenjivat dvi budale svako 4 godine.

Kako je klika otuđila vlast dokaz vam je vaše mjesto stanovanja. Ukinuta je MZ-a kao instrument neposrednih građana a uveden mjesni odbor kao detašman načelnika ili gradonačelnika. Taj mjesni odbor (na bazi političkih stranaka) niti pita građane za mišljenje niti odgovara građanima. Čisti parazitski alat otuđenih centara moći... ista stvar se ponavlja u županiji i Saboru...
Sustav je nelegalan jer je protivan Ustavu i treba ga srušiti. Čim prije narod spozna tu potrebu tim prije ima šansu obnoviti biološku supstancu koja rapidno trune...

Tko je glasao

Postojećem političkom parazitizmu odgovara mrvljenje države

Po definiciji državnosti Hrvatska danas nije država (nije ona jedina) i svaka rasprava koja pretendira zbiljnosti situacije mora uvažavati tu činjenicu. U suprotnom se argumentacija pretvara u "trla baba lan" i zapravo pridonosi
netalasanju.

Općine i gradove ne treba nužno ukidati nego okrupnjavati tj. spajati i transformirati jer bi to pomoglo u rješavanju nekih problema. Nove jedinice bi preuzele veliki dio javnih poslova i veliki dio ovlasti države..

Ova tvrdnja predstavlja politički oximoron jer niti daje izvorište (uporište) takvog stava, a niti naznaćuje moguću buduću bilancu navedenih zahvata.

U okolnostima institucionalnog političkog parazitizma (a to u Hrvatskoj definitivno jest početak i kraj politike) država ne funkcionira poradi zadovoljavanja općeg dobra i volje suverena već se svodi na održanje vlasti samoizabranih parazita koji će učiniti sve da tu svoju lagodnu poziciju očuvaju i perpetuiraju čim duže. Pritom je cijena koju plaća populus nebitna. Političke klike u konačnici će ustrojiti globalno takav sustav (a to vidimo na primjeru EU) u kojem narod postoji samo i isključivo zato da bi svojim ropskim položajem osiguravao preživljavanje samoizabranih. Dakle, kada se na lokalnom (hrvatskom) nivou želi povesti ozbiljna rasprava o nekom problemu kak je to sada pitanje teritorijalni ustroj države tada osim stabala treba sagledati vizuru šume.
Zakaj se rvati mire sa situacijom u kojoj nijemo promatraju isisavanje duše društvenog bića jest tema od koje svi bježe ko vrag od tamjana.

Tko je glasao

ustroji i

ustroji i ustrojavanje

najnovije ideje "najnovijih ustroja" svode se na davanje vecih ovlasti zupanijama, a koje su cisti visak tj. srednja, potpuno nepotrebna gomila "kadra" koja treba enormne novce za svoje bivstvovanje

tak da ni ovaj put nis od neceg, barem priblizno pametnog..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Tako se i meni čini

Nikad nisam znala čemu služe županije, nit znam ime niti jednog župana (osim Merzel hehe).

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

to je pitanje centralizacije

to je pitanje centralizacije i decentralizacije, tj koliko love ide u savezni proračun, a koliko u lokalne proračune.Neki oblik decentralizirane administracije mora postojati prije općina, jer su općine premale, a često imaju neke zajedničke interese. Hrvatska je vrlo centralizirana, zato se i dešavaju incidenti tipa "Ombla", kada savezna administracija gubi vrijeme na projektiće od 60 megavatne hidroelektranice. Istrijani jako dobro znaju šta je regionalna politika i decentralizacija love, a Slavonci nemaju pojma. Sada su se počeli pomalo buditi.
A najveći fenomen su Zagorci. U Zagorju je praktički odumrlo sve što je u socijalizmu bilo vrijedno pažnje. Vlada ogromna nezaposlenost, a nema baš nikakvih planova o zapošljavanju u lokalnim industrijama. Zagorci imaju svog ministra u resoru preko kojeg se dešavaju najveći transferi prema lokalnim proračunima, a čovjek se zdušno zalaže za projekt Pelješkog mosta, za koji uzgred rečeno, nema nikakvu financijsku konstrukciju, nego ga misli graditi povećanjem javnog duga.
Nisi čula za legendarnog župana Komadinu, čovjeka s najkraćim ministarskim stažem u saveznoj administraciji? kada je vidio šta ga čeka u onom mega ministarstvu od transporta, luka, telekoma i kontrole leta promptno je zapalio u županijsku hladovinu.

Tko je glasao

Zupanije sluze samo da bi se

Zupanije sluze samo da bi se uhljebio "kadar" u dodatnim administrativnim ustanovama tj uredima Koji vec postoje Na drzavnom nivou. Dakle nike stvar centralizacije Ili decentralizacije vec iskljucivo uhljebljenja. Stvar je organizirana tako da ekipa po inim zupanijskim uredima radi sto god hoce, obicno potpuno glupe projekte Sa ciljem upucavanja novaca u proracun zupanije I samo zupanije.
Hrvatska je mala drzava, malobrojna I preslikavanje sustava neke njemacke Ili poljske gdje Su zupanije po broju stanovnika barem velicine hrvatske a po bdp-u dva tri puts vece je idiotarija

U praksi se desava da Su zupani gubernatori Koji ne odgovaraju za nista, rade sto hoce, ne prate dobre inicijative Na drzavnom nivou jer I'm osobno ne nose pare Ali zato izmisljaju svoje koje samo slucajnost vidi Na dobru strani.. Uostalom Ni nema ljudi Koji znaju a da bi tratili vrijeme Na lokalnom nivou tako da ta delegiranja prava Na izmisljanje tople vode nemaju nikakve sanse biti ista dobrog, a istovremeno centralna drzava nema zakonskih prava Na intervenciju

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

sada imaš sve po svojoj

sada imaš sve po svojoj želji
Centralna uprava je odlučila da svi sitnozubani u ovoj državi vraćaju dugove slavno propalih brodogradilišta u županiji primorsko-goranskoj i splitsko-dalmatinskoj ( primijeti dobro da Uljanik vraća svoje kredite, a pripada u Istarsku županiju, poznatu po izrazitoj regionalnoj orijentaciji. Osim toga , Istra čini preko 30 posto hrvatskog turizma).
Centralna uprava je odlučila da nas zaduži za jedno 4 milijarde eura za cestu, koja je puna nekoliko dana u godini u vrijeme turističkih špica, a ostatak godine prazna.
Sada opet grade nekakav most na Čiovo, planiraju potrošiti jedno tri, četiri milijarde kuna na Pelješki most, iz državnog proračuna financiraju rekonstrukciju dubrovačkog aerodroma (primijeti dobro da je rekonstrukcija dubrovačkog aerodroma skuplja nego izgradnja novog zagrebačkog), LNG terminal navodno ide na Krk, a najveći dio kredita Svjetske banke, za koji država jamči, je utrošen u rekonstrukciju lučkih uprava Rijeke, Ploča i Zadra.
Sve u svemu, oko pedesetak milijardi investiranih kuna u nešto što se zove "jadranska orijentacija". OK, ali sada je vrijeme da malo promijenimo orijentaciju, a to se može jedino na temelju decentralizacije odlučivanja i investiranja, jer dosadašnja praksa pokazuje da je centralna vlast izrazito orijentirana na Jadran, ali uglavnom s izgradnjom mega infrastrukture, od koje, što se tiče zaposlenosti i vraćanja dugova, nikakve vajde nema.

Tko je glasao

Nikakva novost to sto pises..

Nikakva novost to sto pises.. I nema neke veze s mojim komentarom osim sto Na sve to treba dodati mega projekte zupanijskih mocnika Koji Su Jos nebulozniji OD drzavnih.. Napr sdz. Zupanija ulaze u Luke 200 necega a da nisi napravili niti jednu studiju isplativosti niti ispitali korelaciju tih investicija s turizmom.. Sto se Tice stanovnistva zupanije Su Jos udaljenoje OD lokalnh potreba nego drzavne akcije, koje Su za razliku bar javno objavljene a povremeno I u strucno ekonomsko tehnickom ekoloskom pogledu razmoteene..
Ne znam koliko SI upoznat Ali zupanije svoje projekte ne prate Sa strucno napravljenim elaboratima jer ih je vas briga sve dok SI Pune taj "mezo" proracun, a kako malo ljudi za nju zna nema Ni pobune dok nije prekasno

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Fakat

Čudno, ali podržavam...

Tko je glasao

To bi dovelo do smanjenja

To bi dovelo do smanjenja korupcije i većeg BDP-a. ...pozdrav novoj kolegici, rekao bih da je tako po niku,
i odmah jedno cjepidlačenje,
....možda bi već samim manjim brojem birokrata bilo i manje slučajeva korupcije, možda,
ali smanjenje administracije kroz teritorijalnu reformu samo za sebe sigurno ne bi dovelo do većeg BDPa. Bilo bi upravo obratno....
Kako sada stvari stoje, upravo ta "privredna grana" svojim zapošljavanjem i svojim troškovima održava nominalni BDP u kakvom balansu....

Tko je glasao

Možda, ali opet bi smanjenje

Možda, ali opet bi smanjenje administracije značilo jeftiniju i efikasniju upravu...

Tko je glasao

teritorijalna reforma sama po

teritorijalna reforma sama po sebi ne znači ništa, ako ne postoji vizija kako ova državica uopće treba izgledati za nekih dvadesetak godina, po nekim svojim općim ekonomskim karakteristikama, po tome što će stvarati većinu društvenog proizvoda, da li će država poticati domaću potrošnju ili izvoz, kako će se voditi politika vanjskog i javnog duga, kakva će biti demografska kretanja itd....
Osim toga, nakon 25 godina samostalne državne politike koja je uglavnom bila obilježena ratnim sukobom i nastojanjima da se uđe u Europsku uniju, za očekivati je da u slijedećem periodu dođe do naglašenijih zahtjeva razvijenijih dijelova Republike za što manjim transferima prema pasivnim krajevima.
Do sada se hrvatska politika vodila centralizirano, bez uravnoteže regionalne politike. Najveća ulaganja usmjerena su prema velikim turističkim i infrastrukturnim objektima u Primorju i Dalmaciji, a najveća žrtva takve politike bila je Slavonija, sa zapuštenom poljoprivredom, prehrambenom industrijom i navodnavanjem.
Zapostavljene su i neke druge hrvatske regije, kao Zagorje, ali one nemaju takav razvojni potencijal kao Slavonija.
Mislim da se u narednim periodima mogu očekivati sve veće napetosti na relaciji državnih planova izgradnje neisplativih a vrlo skupih mostova i cesta prema jugu, i zahtjeva "kopnenih" regija i gradova, koji su do sada bili izrazito zapostavljeni.
Kada dođe do promjene načina razmišljanja u smjeru uravnoteženja regionalne politike, onda će se moći govoriti o teritorijalno reformi, prije ne....

Tko je glasao

ja to vidim nešto

ja to vidim nešto drugačije...
...Slavonija je očekivala od države, a ponetko je dobio nešto poticaja i kreditnih linija, drugi nešto obećanja, treći nešto zemljišta, četvrti sve od toga pomalo a peti sve od toga prilično...i tome se govorilo da je strategija.
A nije bila, bilo je to tek bezidejno i besciljno kupovanje glasova, koje se sada drugačije obavlja...a Slavonija je mislila da netko ima strategiju razvoja. Krivo....
desilo se je ono što se uvijek i dešava kad se očekuje da država ima strategiju...postaje se ovisnim od tih očekivanja a ne od svoje samosvjesti....
...i sada veliš, investicije po logici metropolitanskih planera u Primorju i Dalmaciji? ista stvar, metropolitanci bi rado iz najrazličitijih razloga da to izgleda djelom neke strategije...a nije, uzmorski krajevi prosto imaju atraktivnost koja sama za sebe privlači investitore i ideje za rad.
Commodities zabave i prometne povezanosti pripadaju logici vremena, bliži show businessu (no business like show business) nego trsje Zagorja ili žito Slavonije, ili svinjske polutke kojih u Jevropi i svijetu ima viška
...novi commodities vezani za odmor, raskalašene zabave, sutra i senilni starački turizam, prometnu povezanost, tranzit...ima investitore i bez metropolitanske "razvojne strategije"
...ali zgodno izgleda imati strategiju, i imati primjer za ostale da će kad-tad doći na red.
I da će sve biti regionalno uravnoteženo ako im se, ovima ili onima, pokloni povjerenje bar 2x4 godine mandata...

Tko je glasao

Divide et Impera

Koliko se ja sjećam upravo je Vladimir Ferdelji završio svoju kratku karijeru u Milanovićevoj vladi na pitanju racionalizacije državnog ustroja, oliti smanjenja broja jedinica lokalne uprave. Dakle teško je očekivati od ove vlade, ali i od Karamarkove eventulane vlade koja želi baštiniti Tuđmanovu ostavštinu, da krene u tu poprilično nepopularnu mjeru.

Problem je u tome što takva promjena je direktno zadiranje u izbornu bazu i u sijaset lokalnih moćnika i velikog broja zaposlenika u svim tim općinama i gradovima s time da u nekim mjestima je takva služba gotovo jedina služba s garantiranom plaćom. Uz navedeni problem postoji i problem čestog antagonizma između pojedinih općina ili gradova i slijedno uvjerenje da samo kroz vlastitu jedinicu lokalne uprave mogu ostvariti željene projekte. Činjenica je da je ovo posljednje nažalost često istina, pogotovo ako imamo različite političke preferencije u pojedinim naseljima, i sustav demokratskih izbora kakve imamo tu pokazuje svu okrutnost vladavine jačeg.

Sve to je posljedica "rodjačkog političkog sustava" koji je u nas na snazi, vjerojatno od stoljeća sedmog, i gdje će gotovo uvijek političar na vlasti osigurati asfaltiranje pristupnog puta svom selu, a ako se nekom ludom srećom pojavi netko tko to ne kani učiniti svi će se ponašati kao da je to učinio jer je tako što normalno ponašanje. Zapravo svaki problem se u pravilu rješava tako da se potraži "netko poznati", a zemo je tu najjednostavnija opcija.

Ukratko, promjena državnog ustroja je nešto što se može bez problema obaviti isključivo u diktaturi gdje vlast nije ovisna o dodvoravanju izbornoj bazi, a u svim drugim situacijama to je vrlo rizična odluka koja dosta vjerojatno ne vodi u osvajanje sljedećeg mandata. Doduše, promjena bi se mogla desiti i u slučaju izuzetno poštene političke strukture na vlasti no to nije naš slučaj, zasigurno ne u dogledno vrijeme obzirom da nam se smiješi Karamarko na političkom horizontu zahvaljujući nepresušnoj količini blesana u RH.

P.S. Po nekoj logici elementarnog poštenja preustroj lokalne uprave bi trebao biti posao HDZ-ta obzirom da je ovakva gomila općina i gradova, a bogami i županija, upravo Tuđmanov proljev, no svi znamo da se problem ne može riješiti na način na koji je nastao kao i da poštenje tamo nikad nije obitavalo.

leddevet

Tko je glasao

Nemaj brige, po najnovijim

Nemaj brige, po najnovijim medijskim napisima, Karamarko ide kod "čistačice duša" pa to dogledno vrijeme poštene političke strukture možda uskoro i dođe :D

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci