Tagovi

teatar apsurda, cruella de ville ili woman in black

Dragi pollitičari,
Proteklih dana raspravljali smo o političkoj predstavi u režiji HDZ-a, govoreći o gđi Kosor, Sanaderu, "plesnoj družini", kazalištu lutaka i trbuhozborcu, jeftinoj predstavi i tome slično.
A zatim o onoj drugoj predstavi u režiji SDP-a; o predstavi Milanović protiv Bandića.
Kako god bilo, prekratko sam na pollitici da bih shvatila "precizne mehanizme", na čijim principima ove dvije Savršene Političke Predstave funkcioniraju.
Kad pomislim na ovu drugu SDP predstavu, obuzme me ogorčenje i bijes prema Milanoviću. Zato što je pustio da Bandy tumor raste, pa se sad odjednom protiv njega bori.
I neki od nas. Da ne govorim o Zagrebčanima, koji Bandića moraju trpjeti deset godina.
Jučer sam čula odvratnu VIJEST iz NESVIJESTI ili BESVIJESTI.
U riječkom "Metrou" na Grobniku, čovjek je dobio otkaz telefonom na Silvestrovo, 31.12.'09. oko 18,00 sati.
Ali, show must go on.
No, kad malo odvrtim sjećanja i prisjetim se gđe Kosor u različitim situacijama u raznim vremenima; opća predodžba političkog teatra postaje mi čas jasnija, a čas potom potpuno zbrkana. Ili, kako se čini. Kako god to sebi ili drugima tumačili ili prevodili. Ako se ne varamo.
Sjećam se sijede lady Kosor u ulozi "Suzane" u predsjedničkim izborima protiv Mesića. Pa kao bajne ministrice, dok je " branila" branitelje, skrbila o djeci i starijima; njenog osmijeha Cruelle de Ville ( Zlice od Opaka ), uvijek iza satoljupca Velikog Sanadera Ive.
Mislim da ova "sjajna" glumica, koja je nepravedno zakinuta za nagrade "Oscar" ili "Zlatna Malina" , nije još pokazala što može.
Taman kad pomislim da je to vrhunac njene glume, da ju je bar većina morala prokužiti, da joj se maska raspala; ona me ponovo iznenadi.
I da su je unatoč režiji filma, spota, vijesti u produkciji HTVa, bar neki uspjeli demaskirati. Ali ne. Ospemo drvlje i kamenje po njoj, no opet se pokaže da nas je prevarila.
Odjednom, evo je Lady in Red; šeće s Pahorom po nekim dvorcima; nešto potpisuje, ne zna se što, nitko nema pojma.
Parlament nam popada u trans, nesvijest i slična stanja. Neki se dignu na stražnje medvjeđe noge, neki na prednje konjoslavske, naravno pod budnim okom dra Foxa i uncle Lukasa.
Neki zastupnici su nas podučavali, neki šutjeli kao ribe, neki govorili istinu. Poneki su se smijuckali i sprdali sa šašavim govornikom, dok ih je kamera hvatala.
Činilo se da im se maske rastaču od vrućine, zloće, žara strasti u besplodnoj raspravi koja je sama sebi svrhom.
A vrijeme prolazi.
A mi raspamećeni proturiječnim informacijama, potpisujemo peticije. Na poslu, doma, na cesti, po kafićima raspravljamo. Usta su nam puna domoljublja, ogorčenja, patosa. I još koječega, bolje ne spominjati.
Pa predsjednička utrka dvanaestoro veličanstvenih likova; pa Božić; pa ostaju dvojica; pa se izborno ludilo prenosi u Novu godinu.
A lady Kosor in White, Grey or Black, samozatajno glumi nepristranost; čak opali po glavi ili prstima HDZenjare iz Zadra.
Show must go on.
Odjednom na sceni evo Njegove Uzoritosti, kardinala Bozanića. Primio jednog kandidata za PRH. Pa poslije nekoliko dana i Bandyja koji puca po šavovima.
Dragog Bandyja, koji bi nam iz afterlifea doveo Freddyja Mercuryja na koncert u Zagreb. Bandića, koji bi pregovarao s jastrebicom Condolisom Rice; bivšeg fašista Busha of destroyed & damaged USA.
Našeg milog Banditića koji je izmislio državu Kurdistan. Na faksu od ONO i DSZ nisu im predavali geografiju ili history; pa im se u glavama dogodio zemljostres, kad već nisu učili zemljoopis.
A mi, poor all of us, people, svađamo se i prepiremo po cesti busevima i kafićima, braneći svaki svoje mišljenje.
No kako bilo; Bandy se javno zakljinjao u Bibliju. A što su se tajno dogovorili Kardinal i on, to znaju samo njih dvojica i Bog.
Njegova Uzoritost Kardinal nije nam se po tom pitanju htio obratiti. Ima on svog glasnogovornika, PR, nekog dona, zaboravila sam mu prezime.
Kao i svaka korporacija. Isn't it?
Vrijeme prolazi, a vrag ne spava. Razmišlja što će s nama učiniti; sjetit će se već. Lukava je to sorta. De villska.
Niotkud na scenu ulazi satoljubac, Veliki Sandy Ivo, zabrinut za uspjeh lutke si Bandyja. Pa saziva pressicu. Sve on bi ovo ili ono; aktivirao bi počasni mandat
HDZ ZNA najbolje vas opelješiti Stranke.
U stadu lady Kosor dogodila se " Frka neopisiva".
Dva dana koalicijski partneri HDZ ZNA idemo dolje Stranke, Vlada, županijski glavonje ZNA SE Stranke sumanuto jurcaju po raznim lokacijama Zagreba.
Pa evo ekipice sinoć pred kamerama. Man in Black. Na čelu im Woman in Black. S krznom or something oko vrata. Zauzeli čvrsti stav oko bjegunca Sanadera i Statuta "ove divne, napredne, demokratske stranke". Da ga može biti sram. Što ih je izdao, pobjegao pa bi se vratio, ne može on rušit stranku ni iznutra, niti izvana, jer nije po Statutu.
Statut ZNA SE stranke, njima je alfa & omega.
Pogledajte načas u mislima sliku ekipe lady Kosor in Black. Tu je dr Fox sa šeširčinom. Nešto je progovorio, ali processor mu zastaje. Od alkohola, ili od zla koje je počinio za svog plodnodebelog života; NE ZNA SE.
Ne morate se samnom složiti, no mislim da će nas naša najveća glumica, Suzana, kuharica krumpir salate, žena čvrste ruke, opet iznenaditi.
Možda će dobiti "Oscara" , ili ubuduće odličje VELENEREDA za uspjehe; što će ovisiti o budućem predsjedniku RH.
Do tada joj dajmo vremena, darujmo joj povjerenje i vrijeme.
TIME IS MONEY. MONEY ISN'T TIME.
Sve je obrnuto naglavce. A, uskoro će i Karneval.

Pozdrav
Mirtaflora

Komentari

Hrvatska - mala zemlja za

Hrvatska - mala zemlja za veliki cirkus.
p.s za koga ti drukaš u ovoj sudbonosnoj kampanji ??

Tko je glasao

tomy82, odličan komentar,

tomy82,
odličan komentar, kao i puno tvojih dosada pročitanih komentara.
Glasala sam i glasat ću za Josipovića.
Nisam pala s Marsa, a niti sa Venere. U dnevniku, koji je naslovljen teatar apsurda.... i Bandić je dobio svoj dio.
Pozdrav
Mirtaflora

Tko je glasao

U nedilju će ti bit sunčan

U nedilju će ti bit sunčan dan bolje ti je prošetat po rivi nego gubit vrime
na glasanje . Bolje ćeš se osjećat kad znaš da te niko nije privarija.
Zašto većina vas sa Venere glasa za ove fine i kulturne ??

Tko je glasao

tomy82, Neznam zašto.

tomy82,
Neznam zašto. Napisala sam da nisam pala sa Venere.

Što se tiče glasanja, nitko me od njih više nemože prevariti. Općenito gledajući naša politička scena je Karneval.
Za razliku od Riječkog karnevala, ta scena bi se mogla nazvati Bal voštanih i napirlitanih maski.
Koje od novca građana izvode predstavu i Bal na vodi.
Čast rijetkim izuzecima.

Riječka riva baš i nije neka šetnica, no ima i ljepših mjesta za šetnju. Napr. Trsat itd.
Ugodna nedjelja i ostali dani koji slijede
Pozdrav
Mirtaflora

Tko je glasao

Više nemam zemlje ni

Više nemam zemlje ni naroda, pa neću ni glasati za tuđu sudbinu.

Ovo će biti prvi dio sloma u procesu kojeg sam opisao nedavno... nakon čega dolazi do otkriča da se mogu spasiti te ponovno roditi!

protiv svojih načela bi značilo sigurno samoubojstvo prije nekoliko godina. Danas je to meni ništa u ovom društvu u kojem se nalazim... asimilacija polako i sigurno odrađuje svoje.

Nadam se kako će Vaš glas biti taj koji odluči na ovim izborima jer sebi birate predsjednika, onakvog kakvog želite sebi izabrati.

Puno sreče, zdravlja i ljubavi... te poštovanja prema sebi i drugima... više ne mogu poželjetio ni svom najmilijem pa eto i Vama svima kojima mislite da možete promjeniti ovaj mali dio svijeta u kojem živite iskreno od srca želim sve najbolje.

Jakša
"volim svoje i poštujem tuđe"
http://www.youtube.com/watch?v=OkO8qa3V5gg

Obrisan

Tko je glasao

Razvedri se , navućeš koju

Razvedri se , navućeš koju duševnu boleštinu ako previše ozbiljno shvaćaš ove domoroce. Velika je stvar biranje poglavice.

Tko je glasao

nisam mogla uzimat Bandića

nisam mogla uzimat Bandića za ozbiljno ni prije, ali sad kad mu Merčep sjedi s desna, to je toliko prestrašno da nemam riječ kojom bih izrazila svoje razočaranje!
sve loše u DR ima sliku u Merčepu bar ga ja tako doživljavam. da ima pravde u ovoj zemlji i ako su mnogobrojni napisi po novinama ma i djelomice točni, taj čovjek bi trebao biti u Lepoglavi. svim prljavim rabotama počev od obitelji Zec, Pakračke poljane i ino... sve u nazivniku ima merčepovce.
pa ima li pravde i poštenja u ovoj zemlji?

Tko je glasao

@fuminanti: "....pa ima li

@fuminanti: "....pa ima li pravde i poštenja u ovoj zemlji?

pa uglavnom nema, ali nemoj imati iluzija da je ima i drugdje...stvar je samo u pakiranju, na zapadu su igre moći ipak finije zapakirane, varijante svega onog ružnog što ide uz borbu za vlast sofisticiranije su, itd.itd.

but, this is Balkan. the ultimate perversions su ovdje kao dobar dan. evo, npr. Meske je pomilovao Rimca, jednog od Merčepovih mališana - da, baš onog koji je koknuo malu Alexandru Zec, curicu od 12 god. - i jel itko trepnuo? nije.

tak' da to što Merčep sjeda uz kandidata za predsjednika i nije neki big deal.

pa napokon i Šeks - onaj koji je učinio sve da se ekipica iz Pakračkih poljana pusti, tj. ne osudi - je, koliko znam, član Vlade, right? one iste Vlade kojoj će evo sad i HNS dati podršku.

like I said, perverzije koje su u stanju kreirati balkanski političari..nema takih..

CC

Tko je glasao

iz dana u dan shvaćam da

iz dana u dan shvaćam da ništa nije onako kako bi trebalo biti ni po ljudskim ni po Božjim zakonima. a da nas ima 90% vjernika? čudni neki vjernici!

Tko je glasao

@Mirtaflora Čestitam, do

@Mirtaflora
Čestitam, do sada tvoj najbolji dnevnik. Nije samo politički zapis, doživio sam ga i kao literarno zanimljiv tekst.
PIŠI DALJE...
Danimir

Danimir

Tko je glasao

Dijelim tvoju bol i

Dijelim tvoju bol i razočarenje. Često se spominje ona uzrečica : Politika je kurva. No, vjeruj mi, u mnogim europskim zemljama ona je postala de mode. Podsjeća me i na onu: Droga nema prijatelja, koju mi je "zavukao" jedan bivši prijatelj kada mi je ukrao nešto. Njega sam otpisao, naše političare ne mogu ali zato oni nas polako otpisuju. Deprimirajuće sigurno. Isto tako mi teško pada što narod polako ali sve više diže ruke od politike kao nečega ne časnoga i prljavog. Ne predviđam izlaznost veću od 50% na nadolazećim izborima. No to neće biti dovoljna opomena političarima, niti će se početi mijenjati. Osobno, puno manje od ostalih građana ovisim o politici. No zbog ponosa nastaviti ću "rokati" po njima verbalno i probati ih što više ogoliti da se vidi kako su niži i od moga bivšega prijatelja narkomana. Što više nas to radi, političari će postajati sve manji a pravih i običnih ljudi sve više u politici.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci