Tagovi

Tamo gdje ne stanuje logika ...

Neposredan povod za pisanje ovoga teksta je slučaj koji se nedavno dogodio u Dubrovniku: izvjesni gospodin Niko R. javio se na natječaj za radno mjesto savjetnika za gradnju, ali je diskvalificiran jer nije priložio potpunu dokumentaciju. Nedostajale su potvrde o poznavanju stranog jezika i poznavanju rada na računalu. Apsurd je u tome što je gospodin Niko R. ne tako davno magistrirao građevinu u New Yorku što podrazumijeva i znanje rada na računalu i poznavanje engleskog jezika.

Razočarani Niko obratio se ironičnim dopisom predsjedniku Povjerenstva, a objavio ga je Dnevnik.hr.

Stvar je toliko jasna da će svaki čovjek sa zrnom zdravog razuma uočiti svu nelogičnost i budalaštinu razloga diskvalifikacije takvog kandidata. Međutim, je li predsjednik Povjerenstva uistinu pogriješio?

Pretpostavimo da je Niko R. primljen bez potpune dokumentacije, a da se netko od konkurenata žalio i tužio Povjerenstvo. Ako je u propozicijama natječaja pisalo ono što obično piše u svim natječajima - «Nepotpuna dokumentacija neće se razmatrati», na sudu bi u ovome slučaju izgubio i Bill Gates.

I to je zapravo tema ovoga teksta: kako birokracija koja sama sebi nameće kruta pravila isključuje uporabu logike i zdravog razuma i međusobno se pothranjuje.

Primjeri znaju dobro ilsutrirati problem pa evo jedan takav ...

Nedavno su moj grad i županija raspisali natječaje za stipendije za učenike/studente i to za darovite, one slabog imovinskog stanja i one koji se školuju za deficitarna zanimanja – ukupno 60.
Za sudjelovanje u natječajima kandidati su trebali prikupiti sljedeću dokumentaciju:
- uvjerenje o prebivalištu;
- svjedodžbu završenog razreda (za učenike) ili dokaz o prosjeku ocjena
prethodne godine za studente;
- domovnicu;
- rodni list;
- potvrdu o redovnom upisu u školsku/akademsku godinu;
- uvjerenje o braniteljskom statusu roditelja.

Sve bitne podatke iz navedenih dokumenata kandidat je morao ispuniti i u priloženom upitniku i za točnost podataka jamčiti svojim potpisom ako je punoljetan ili potpisom zakonskog skrbnika ako je maloljetan!

Za pojedine kategorije kandidata tu su bili i dokazi o ranijim uspjesima na natjecanjima (za darovite), uvjerenje o školovanju za deficitarno zanimanje i uvjerenje o prihodima kućanstva (za one slabijeg imovinskog stanja).

Kako se birokracija (samo)ograničava?

Prema Zakonu o osobnoj iskaznici

Članak 1.
Osobna iskaznica je javna isprava kojom državljanin Republike Hrvatske dokazuje identitet, hrvatsko državljanstvo, spol, datum rođenja, prebivalište i adresu stanovanja.

Povjerenstvo, međutim, za učenike starije od 16 godina ili studente neće priznati presliku osobne iskaznice već će tražiti rodni list (za identitet, spol i datum rođenja), domovinicu (za državljanstvo) i uvjerenje o prebivalištu i adresi stanovanja!

Umjesto traženja dokaza o državljanstvu, identitetu i prebivalištu, povjerenstvo je taksativnim nabrajanjem potrebnih dokumenata automatski isključilo upotrebu logike i zdravog razuma! (Moglo bi se govoriti čak i o kršenju Zakona o osobnoj iskaznici!)

Kako se birokracija međusobno hrani?

Mislim da je razumno (možda čak i prilično konzervativno) pretpostaviti da se za svaku stipendiju javilo najmanje 10 kandidata.
To znači da je MUP izdao 600 uvjerenja o prebivalištu i time je jedan birokrat bio prilično dugo sasvim lijepo «zabavljen». (Pri tome je isprintano 1200 papira A4 jer jedan primjerak ide stranci, a drugi ostaje MUP-u. Potrošeno je i nešto tonera … ali to bi bilo za neku drugu temu.)

Službenici u tajništvima škola i studentskim referadama izdali su 600 uvjerenja o redovnom upisu. Učenicima srednjih škola dodatno su kopirali svjedodžbe prethodne godine jer se originali nalaze u školama.

Oni koji nisu kod kuće imali rodni list i domovnicu, išli su po to u odgovarajuće urede državne uprave, a bili su zaposleni i službenici u uredima za obranu izdajući uvjerenja o statusu branitelja. (U mome slučaju, prvo sam morao predati zahtjev, a tek sutradan sam dobio uvjerenje!)

Treba imati u vidu da se natjecao i određeni broj učenika koji prebivaju o obližnjim selima pa su njihovi roditelji morali gubiti dan da bi sve ovo pribavili što im je bio i priličan trošak. Stvar je još teža i apsurdnija ako se radi o kandidatima koji su se natjecali radi slabijeg imovnog stanja. Svemu ovome treba pribrojiti i one koji su zbog ovoga morali izostati s posla.

I na kraju, članovi povjerenstava trebali su prekontrolirati 600 kompleta dokumenata i uvjeriti se da je sva dokumentacija na broju … Od svega toga, tehničkim rječnikom rečeno, iskoristivnost će biti samo 10%!

I sada sve ovo pomnožimo s brojem gradova i županija koje su raspisivale ovakve natječaje!

Može li se ovo provesti jednostavnije?
Tvrdim da može!
Treba raspisati natječaj u kojemu će trebati samo ispuniti upitnik i za čiju će se istinitost jamčiti potpisom. Umjesto famozne formulacije «neće se razmatrati nepotpuna dokumentacija» trebalo bi stajati:
«Odabrani kandidati (pobjednici natječaja) će morati dostaviti dokaze kojima potvrđuju navode iz upitnika.»
Kako bi se spriječilo one koji se misle poigravati, može se još i dodati «Davanje neistinitih podataka je kažnjivo djelo!»

Da je tako bio sročen i natječaj s početka priče, nesretni Niko R. ne bi se našao u ovoj montipajtonovskoj situaciji.

Vjerujem da bi svi oni koji se često nalaze u bliskim susretima s birokracijom mogli navesti još mnoštvo primjera u kojima se birokratski zahtjevi nalaze u srazu s razumom i koji strankama zagorčavaju život.

Stoga je ovo moj vapaj malim i velikim "ministrima" uprave (u gradovima, županijama i državi):
radi dobrobiti onih koji vas financiraju, otvorite vrata zdravom razumu i logici!

Komentari

mislim da nije toliki problem

mislim da nije toliki problem da nema logike (ima), vec je problem da ces na 5 saltera imati 5 nacina da obavis istu stvar. jedni kuze da ne mozes imati osobnu bez domovnice, drugi ne kuze i tako dalje. IP obrazac u zagrebu vadis bez beda (jer znaju da imaju sve u racunalnom formatu i da je obrazac nebitan), u sibeniku su mi drvili sat vremena kako je vrlo bitno da ja vratim original...

da smo mi iole normalnija drzava, valjda ne bi bio problem sloziti nesto tipa javnaupravawiki - format je dusu dao za informiranje i javne uprave i gradjana. javna uprava moze brzinski pogledat ako nesto ne zna (ili je nejasno), imaju i dio za diskusiju, da se brzo mijenjati u skladu s prepametnim idejama koje daju zakonodavci, a gradjani konacno znaju s kojim tocno papirima se trebaju pojaviti da rijese odredjeni problem.

e, al zamisli ti da okretaci papira rade efektnije, tko bi opravdao ta silna radna mjesta... nema nama pomoci dogod se doticna gospoda ne krenu placati po ucinku.

Tko je glasao

mislim da nije toliki problem

mislim da nije toliki problem da nema logike (ima)
... hm, da, ključ problema je u nefleksibilnosti koja onda isključi logiku, što sam i spomenuo u tekstu. Kad u natječaju zahtjevaju domovnicu, možeš im donijeti putovnicu koja dokazuje državljanstvo u cijelom svijetu, ali mislim da se niti jedan službenik neće usuditi biti toliko "logičan" i reći - ma da, ok, može i putovnica - jer njemu u naputku ne piše da mu treba "dokaz o državljanstvu" već "domovnica".

vec je problem da ces na 5 saltera imati 5 nacina da obavis istu stvar
Istina! Kad su me svojevremeno poslali po djetetov rodni list mlađi od 6 mjeseci (sada je, ako se ne varam, ta budalaština ukinuta) i kada sam ga nakon sat-dva donio u PU, ali na susjedni šalter na kojemu je bio manji red, službenica je nakon moje primjedbe da je to glupo, rekla da ona to i ne traži, njoj je dobar i stari rodni list. U istoj PU, na dva šaltera udaljena tek jedan metar, dvije različite prakse.

Tko je glasao

Kad u natječaju zahtjevaju

Kad u natječaju zahtjevaju domovnicu, možeš im donijeti putovnicu koja dokazuje državljanstvo u cijelom svijetu, ali mislim da se niti jedan službenik neće usuditi biti toliko "logičan" i reći - ma da, ok, može i putovnica - jer njemu u naputku ne piše da mu treba "dokaz o državljanstvu" već "domovnica".

pa kontam se da je razlog tome nedostatak ajmo rec knowledge basea javne uprave. iako bi u praksi radnici u javnoj upravi trebali znat svoj posao, u praksi je to totalni kaos koji ne znaju ni oni, ni zakonodavci, ni ovi koji pisu naputke. kad bi ovaj koji prima naputak znao kako nesto da napravi, otkantao bi ovog koji pise da mu ne govori kako da radi svoj posao (jer ni on ne zna), vec da kaze sto hoce da napravi.

Tko je glasao

da mu ne govori kako da radi

da mu ne govori kako da radi svoj posao , vec da kaze sto hoce da napravi.

Odlično poentirano. Sve vrijeme sam na tome tragu, ali nisam se dosjetio tako jednostavno i efektno poentirati.

Tko je glasao

Trenutno stanje

Koje pozitivne papireje imao Čačić i postao Ministar u Hrvatskoj vladi?

Tko je glasao

Za mjesto ministra u Vladi,

Za mjesto ministra u Vladi, Čačiću nisu trebali papiri. On je imao napuhani ego, a to kod birokracije pali bolje od papira. Pod uvjetom da si još i član mafije.

U veljači 2006. godine, kada je bio varaždinski župan, Čačiću sam poslao ponudu da mu županija bude prva regija u svijetu bez prometnih nesreća. Istu ponudu sam poslao gradu Varaždinu. Nisu odgovorili. Zato je Čačić ubio dvoje ljudi u prometnoj nesreći. A čehok završio u zatvoru.

Kada mu se nesreća već dogodila, poslao sam mu prijedlog da se na sudu brani istinitim činjenicama i odgovarajućim dokumentima. Nije ni odgovorio, jer je bio uvjeren da će se obraniti na svoj način. Nije se htio poniziti tvrdnjom da nije osposobljen za sigurnog vozača, iako se to moglo vjerodostojno dokazati. Zato je popio kaznu, koja će mu vrlo vjerojatno uništiti političku karijeru.

A što je mislio? Da može bahato ignorirati prirodne zakone i da neće biti kažnjen? Ovo je nevjerojatna opomena Milanoviću, koju sam siguran da neće ispravno shvatiti. Sada je sasvim izvjesno da Vlada RH neće dočekati kraj mandata, jer ono što radi hrvatskom narodu je strašan zločin, za koji će platiti cijenu puno veću od one koju je platio Čačić. Prirodi nikada nitko nije pobjegao nekažnjen ( ne radi se o kazni nego djelovanju zakonitosti).

Tko je glasao

Dozvola za ubijanje

Neke stvari kako funkcionira birokracija su stvarno nevjerojatne, npr. promjena podatak na vozačkoj dozvoli:

Da bi se podaci promijenili potrebno je kupiti obrazac XXX-3a i 30 kn biljega. Ispunjavanje tog obrasca u pravilu ima nekoliko pitanja na koja je nemoguće odgovoriti jer nije jasno što se pita i na ta i takva pitanja je najbolje ništa ne odgovoriti nego prepustiti rutiniranim šalterušama da to učine umjesto nas.

Upravo u takvoj situaciji sam priupitao dotičnu vrlo pristojnu gospođu/icu da li oni sve te podatke imaju već u kompjuteru (ipak je to MUP) i ona mi je odgovorila da naravno da imaju.

I sad se ja pitam zašto sam se morao baviti glupim obrascem koji će završiti u nekoj glupoj datoteci koju nikad nitko neće pogledati?

leddevet

Tko je glasao

...da li oni sve te podatke

...da li oni sve te podatke imaju već u kompjuteru (ipak je to MUP) i ona mi je odgovorila da naravno da imaju.

Od ovoga poludim ... do sada sam za uvjerenja o prebivalištu za djecu (upis u vrtić, školu itd.) predao u PU desetak rodnih listova iako su svi ti podaci uneseni u inf. sustav nakon njihovog rođenja kada sam tražio JMBG za djecu! Navodno, treba im rodni list kao dokaz srodstva ... to se valjda bolje može zaključiti kada se pročita s papira nego s monitora. I da, sigurno je bilo jako puno slučajeva da ljudi dolaze po te potvrde kako bi upisali u vrtić tuđu djecu ili kako bi se natjecali za stipendiju za tuđe dijete pa je dokazivanje srodnosti zaista neophodno.

Tko je glasao

Kako mislite da se može

Kako mislite da se može dokazivati srodnost? Papirom? Imenom? Košuljom? Cipelama? Ništa od toga ne čini čovjeka. Čovjek nije potvrda. Nije ni svoje ime. Ljudsko biće nije osoba, jer država pri rođenju djeteta isto registrira kao osobu i poreznog obveznika, iako dijete nije dalo saglasnost. Ime, košulja, potvrde, cipele, sve su to prolazne, promjenjive stvari. Ime se može promijeniti. Je li se time ljudsko biće promijenilo? Dakle, fenomen deklariranja ljudi onim što njima pripada, a ne onim što oni jesu, jebe birokraciju na veliko. Ni jedna čovjek nije ono što vjeruje, jer sve njemu pripadajuće etikete nisu on. Je li ljudsko biće osoba ili "ja"?

Službenica je rekla da čovjeka i njegove podatke imaju u kompjuteru? Kako je moguće smjestiti čovjeka u kompjuter? Može li onda policijska službenica definirati nečije "ja"? Je li identitet "ja" isto u kompjuteru?

Tko je glasao

Rodni list

Kako su meni objasnili, kod slične iritiranosti, rodni list nije dokaz da je netko rođen, već je dokaz da netko nije mrtav, tj. da je još uvijek živ. Navodno ljudi masovno muljaju s iskorištavanjem prava osoba koje su ih, je li, svojom smrću izgubile.

Zajedno smo se šeretski smijali na primjedbu da je možda dovoljan dokaz da sam živa i taj što stojim tu pred njima ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Rodni list ne dokazuje ništa.

Rodni list ne dokazuje ništa. Da dokazuje, onda ljudi ne bi mogli muljati s tuđim pravima. A ipak muljaju.

Biti živ pred birokracijom ne može biti dokaz, baš zato što birokracija ne priznaje činjenice, stvarnost i život. Tko god je živ, pred mrtvom birokracijom je najveća moguća prijetnja njihovim interesima.

Tko je glasao

Navodno ljudi masovno muljaju

Navodno ljudi masovno muljaju s iskorištavanjem prava osoba koje su ih, je li, svojom smrću izgubile.
Ovo je jedna od većih budalaština. Ne znam detalje kako to ide kada netko umre, siguran sam samo da se nečija smrt ne može zatajiti i ona na neki način mora doći do ... hm ... ako se ne varam, matičnog ureda (bilo prijavom iz bolnice, bilo prijavom rodbine, policije ...) U vrijeme informatizacije i famoznog OIB-a (koji još, istini za volju, nije u potpunosti zaživio) vraćati se na ove primitivne načine dokazivanja ("donesi papir") zaista je totalno deplasirano. To je svaljivanje posla državne adiministracije na građane. Lakše je uputiti stranku u šetnju gradom nego eventualno isoristiti e-mail ili telefon ...

Inače, negdje u podsvijesti mi je ostala nekada negdje pročitana informacija da se smrt osobe institucionalno prijavljuje MUP-u pa je spomenuta zlouporaba zapravo nemoguća (ako svi rade svoj posao). Ako je moja memorija točna, utoliko je opravdanje koje si dobila skandaloznije glupo. A ako se stvar događa masovno (kako su ti rekli), onda je već davno netko iz državne administracije trebao izletjeti na ulicu ili završiti u zatvoru!

Tko je glasao

to je tocno za sve koji umru

to je tocno za sve koji umru u hrvatskoj... za one izvan nema podataka ako ih sam ne doneses..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Hvala Lunoprof, nisam to

Hvala Lunoprof, nisam to znao. Međutim, to u ovome slučaju i nije bitno jer, moram priznati, potpuno sam pogrešno usmjerio reakciju na Biguličin komentar (tj. na ono kako su joj u MUP-u objasnili potrebu za rodnim listom).
Kao prvo, za osobu koja je navršila 16 godina i ima osobnu iskaznicu, rodni list postaje irelevantan dokument (osim, eventualno u slučaju promjene prezimena ženidbom/udajom) i više ga niti jedna institucija ne bi smjela tražiti niti koristiti. Prema citiranom članku 1. Zakona o osobnoj iskaznici ona zamjenjuje i rodni list i domovnicu i uvjerenje o prebivalištu. (Taj cirkus s uvjerenjem o prebivalištu bio je izražen i tijekom zagrebačke "vrtićke" krize kada su roditelji okupirali policijske postaje usprkos posjedovanju osobnih iskaznica.)

Ako dakle osoba treba za sebe potvrditi da je živa onda će to učiniti osobnom iskaznicom koja je još i vjerodostojnija jer ima fotografiju.
U slučaju da za nekoga drugog treba donijeti njegov rodni list i navodno dokazati da je živ (to mi je inače totalno suludo tumačenje), i to je nepouzdano. Naime, ako smrt osobe (koja je npr. preminula u inozemstvu kada to srodnici moraju prijaviti sami) nije prijavljena u matičnom uredu, onda će i "najsvježiji" rodni list sadržavati netočan podatak pa je zloupotreba i dalje moguća. Sve ovo pod pretpostavkom da je osoba ovlaštena za drugu punoljetnu osobu obavljati određene pravne radnje.

Tko je glasao

prelogicno razmisljas da bi

prelogicno razmisljas da bi to birokratskom aparatu bilo prihvatljivo..

osim toga ako se uvede logika i svrhovitost i u birokratske propise i pravila i u zakone... ostade nam vise od pola drzave bez posla... a onda pad BDPa i sve ostalo sto ce dezurni naci kao otezavajucu okolnost.... pa ces postati dezurni pedro.. krivac za "gospodarski pad"

:)

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

eeee-hrvatska

Džaba smrtovnice i sve, kad ne zna ljevica što radi desnica...
http://www.portaloko.hr/clanak/metkovi%C4%87-dvanaest-godina-nezakonito-...
http://www.slobodnadalmacija.hr/Crna-kronika/tabid/70/articleType/Articl...

I nakon smrti moga oca, unatoč smrtovnici, odjavi i poštivanju cijele procedure, mirovina mu je stigla još dvaput, pa smo se pored svega još morali gnjaviti s vraćanjem...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

sad si mi uštedio vrijeme

na trenutak (koji dugo traje) mučila me dilema oko odlazka u mup za promjenu adrese na vozačkoj
... i tako će isteći za koju godinu sama vozačka

Tko je glasao

Neozbiljan ili nezainteresiran.

To što taj tip ispunjava kriterije, a nije u stanju ispuniti uredno formu natječaja je indicija o njegovim sposobnostima odnosno stvarnoj njegovoj zainteresiranosti za uspjeh na tom natječaju.

U prilog tim indicijama ide i način na koji se potom obraća komisiji preko medija. Bez obzira što nije ispunio sve uvjete natječaja zbog manjih nedostataka ponuda se mogla razmatrati odnosno mogli su tražiti nadopunu. On ima pravne osnove za žalbu. Međutim način kako on to radi je neumjesan. Ako on doista tamo želi raditi i surađivati s tim u tom slučaju kolegama onda ih ne može ismijavati.

Tko je glasao

@rupert, u zabludi ste.

@rupert, u zabludi ste. Birokracija i izmišljena kruta pravila ne isključuju logiku svog postojanja i zdravog razuma. Oni funkcioniraju točno po njima. Tako su stvari postavljene da ništa osim birokracije ne funkcionira. Nimalo to nije stvar slučaja. Dobro je to zamišljeno i još bolje klapa. Što bi birokracija radila, da ne zajebava ljude i stvara probleme? Praktično bi uništila smisao svog postojanja.

Slučaj Nika Radića u Dubrovniku je klasičan primjer kako birokracija na navodnim natječajima eliminira nepodobne ili one s kojima je u sukobu. Čovjek je izgleda prigovarao nezakonitim i nestručnim izvedbama nekih građevina u Dubrovniku i normalno da se zamjerio gradonačelniku Vlahušiću i njegovim satelitima.

Ne , nije riječ o formalnom neispunjavanju propisanih uvjeta, jer je čovjek priložio dokumente iz kojih je, po logici zdravog razuma, vidljivo da je magistrirao građevinu u New Yorku, što znači da je magistrirao na engleskom i da je magistrirao na kompjuteru i to specijalističkim kompjuterskim programima, kakve dubrovački birokrati nikada u životu vjerojatno neće vidjeti, a kamoli s njima raditi. Odbijanje molbe je samo izgovor za eliminaciju nepoželjnog kandidata. Ovo društvo je barbarsko i ono sebi daje za pravo da se osvećuje onima koji su daleko bolji od prosjeka.

Izgovor formalno- pravnim razlozima je najobičnije sranje. Birokracija bi tako mogla tražiti odgovor od kandidata na pitanje: "Tko si ti?" Jedan od uvjeta je odgovor na to pitanje. Ima li na svijetu kandidata koji bi mogao ispravno odgovoriti? Nema. E, pa kada već ne znate tko ste i niste ispunili uvjete natječaja, mi ćemo zaposliti nekoga tko ne zna tko mu glavu nosi. Žalba ne pomaže, zar ne?

Tko je glasao

Što bi birokracija radila, da

Što bi birokracija radila, da ne zajebava ljude i stvara probleme? Praktično bi uništila smisao svog postojanja.
Bingo! Da, to je tema! Jedan dio teksta nosi podnaslov: Kako se birokracija međusobno hrani? i bavi se upravo time.

jer je čovjek priložio dokumente iz kojih je, po logici zdravog razuma ...

Riječ je upravo o tome da birokracija ne priznaje logiku zdravog razuma.
Prije dvije godine dijete mi je navršilo 16 godina i otišlo je u MUP ishoditi osobnu iskaznicu. Tražili su dvije fotografije, rodni list i domovnicu. S obzirom da dijete već ima putovnicu (izdanu na temelju rodnog lista i domovnice u istoj PU) protestirao sam i tvrdio kako je valjda dovoljno priložiti putovnicu. Bilo mi je smiješno da putovnicu kao dokaz državljanstva i identiteta priznaju sve strane države, samo ne policijska uprava koja ju je izdala. Bezuspješno! Dodatno sam još morao ići po rodni list koji nije stariji od 6 mjeseci. Nakon toga dopisivao sam se i s PU i s glasnogovorništvom MUP-a pa i preko jedne televizije koja moje primjedbe nije objavila, ali ih je kao upit proslijedila MUP-u.

Danas sam na stranici MUP-a vidio da se pri ishodovanju osobne iskaznice priznaje putovnica umjesto rodnog lista i domovnice. Ne umišljam si da je za to zaslužna moja intervencija, vjerojatno nas je bilo više kojima je prekipjelo pa je netko malo razmislio ... osobito kad je zanmanje za to pokazala i jedna televizija. To znači da se u borbi protiv birokracije može ponekad i uspjeti i da se ne treba prepustiti defetizmu.

Tvrdim da je glupost i tromost prirodno stanje birokracije, a ne skrivena namjera "centara moći", barem kada su u pitanju ovakve sitnice gdje će nas šalterski službenik "prošetati" po gradu radi nekakve nepotrebne bedastoće. Ne negiram i postojanje namještenih natječaja, ali namještanja su puno izraženija prilikom raznih nabava, npr. kada MUP propiše u litru precizno zapreminu prtljažnika auta koji se traži na "javnom" natječaju.

Čovjek je izgleda prigovarao nezakonitim i nestručnim izvedbama nekih građevina u Dubrovniku i normalno da se zamjerio gradonačelniku Vlahušiću i njegovim satelitima.
Ovo je nagađanje. Pretpostavljam da bi se u pismu na to referirao i oštećeni Niko da je toga bilo.

Tko je glasao

@rupert, pripazite na logiku!

@rupert, pripazite na logiku! Birokracija ima svoju logiku i zdrav razum, ali ne priznaje prirodnu logiku i logiku prirodnog zdravog razuma. Vi stalno nabrajate primjere luđačke birokratske logike, ali ne vidite, ili ne želite vidjeti da birokracija ima svoju, unutarnju logiku, koju bezobrazno projicira na građane, iako po Ustavu na to nema pravo.

Po meni, ne bi se trebala nikakva borba voditi, već birokraciji pomoći da sama sebe što prije uništi. Treba je ignorirati. Ako ne dadu vozačku dozvolu, vozi se bez nje. Ako ne dadu putovnicu, ide se u najbližu stranu ambasadu i zatraži politički azil. Ima načina. Stvarno nije nikakav problem sjebati majmune. Na kraju će vas moliti da im oprostite i da se javite kada god vam padne napamet..... Ali, da bi čovjek mogao sjebati birokraciju, trebao bi poštivati sebe, a ne njih, biti svjestan i karakteran, što oni nisu, te im oduzeti nadležnost nad ljudskim bićima. Tu nadležnost oni ionako nemaju, ali im zabranu zlostavljanja treba napismeno staviti pod nos. Drugim riječima, državi i njenim tijelima treba dati do znanja da nad ljudskim bićem nemaju apsolutno nikakvih ovlasti.

Ne mislim da je neizdavanje vozačke dozvole ili putovnice slučajna greška. Tim više ako čovjek preda sve zatražene dokumente i priloži sve potrebno. Recimo, u Korčuli je mladić položio vozački ispit i to- zamislite vi frajera- od prve. Odnese jednoj policijskoj tuki na šalteru uvjerenje o položenom ispitu, slike, važaće liječničko uvjerenje o sposobnosti, takse. Šokirana činjenicom da je mladić, po njenom mišljenju nesposoban za vozača, odbila je izdati mu vozačku dozvolu. "Postupak" natezanja je trajao pola godine. Policija je dala podršku svojoj neovlaštenoj službenici, prijetila liječniku medicine rada zbog izdavanja liječničkog uvjerenja o sposobnosti nekome tko je očito "lud". Na kraju, policija je ishodila da liječnik promijeni uvjerenje i izda ograničeno- na dvije godine. Policija je tek tada izdala vozačku dozvolu. I sada mladić vozi ko veliki. Znate li o čemu se ovdje radi? O najobičnijoj policijskoj sprdačini sa zakonom i Ustavom RH. Ako policija može mijenjati liječnička uvjerenja, čemu onda služi medicina? Da se liječnici bave korupcijom? A čime se onda bavi policija? Ako mladić može voziti dvije godine, a lud je- tko je tu lud?

Zašto policija nije proganjala HAK i ovlaštenog ispitivača koji je mladiću na ispitu dao prolaznu ocjenu? Kako ispitivač nije vidio da je mladić nesposoban i lud? E, jebiga. Znam ja da je to pitanje suvišno! Zato što policija s HAK-om radi fantastično opasan koruptivan biznis protiv sigurnosti u cestovnom prometu. Da stvar bude još tragičnija- mladić je daleko bolji i sigurniji vozač od mnogih drugih, a pogotovo svojih vršnjaka.

U mene nema nagađanja. Niko Radić je, prije natječaja na koji je odbijen, gradskim službama dokazivao da su u izgradnji nekih gradskih objekata učinjene konstrukcijske greške. Na natječaju se birokracija jednostavno osvetila.

Tko je glasao

Ovo zajebavanje s

liječničkim uvjerenjem ima neki smisao kojeg se vjerovatno nisi sjetio.

Nije klasično birokratiziranje.

Da je donio Uvjerenje iz Doma zdravlja Mup-a iz Zgb.-a ,ul.Šarengradska (reklamiraju se u Lovačkom vjesniku jer i lovci moraju na liječnički prije no što dobiju dozvolu za oružje i periodično) ne bi mu pravili nikakve probleme.
Mislim da su ovi u Šarengradskoj čak drugostupanjska komisija .

Znači ,pogoduju svojoj firmi ,tj. valjda oni doturi nemaju puno posla pa da ih se malo zaposli.

Obična zloupotreba koja je vjerovatno ,onako usput možda i naložena odozgo.

sve dobro...

Tko je glasao

Nije ništa od navedenog.

Nije ništa od navedenog. Riječ je o Korčuli, pa policija ne može natjerati ljude na preglede u Zagreb. Predaleko je. Drugo, nije nalog odozgo, nego čisti kapric beskarakterne i nemoralne osobe, koja misli da je službovanje na policijskom šalteru Bogom dani posao i da ima pravo odlučivati o životu i smrti stranaka. I tu ništa nije bilo usput, jer, između ostalog, policija nema pravo odbiti izdati dokument kada su sve pretpostavke po zakonu ispunjene. Nakon izdavanja dokumenta, u slučaju vozačke dozvole, ako policija sumnja da je sposobnost upitna, ima pravo tražiti izvanredni liječnički pregled. Međutim, to pravo nema šalterska službenica, već ovlaštena službena osoba. Osim toga, po Ustavu RH, policija nema ovlast preventivno i bez ikakvih dokaza sumnjati u građane, jer su im građani vlast, koju oni moraju služiti i štititi. Dakle, sve skupa je nevjerojatno veliko sranje, koje mi daje za pravo da argumentirano tvrdim- Hrvatska je demokratski policijski koncentracijski logor!

Tko je glasao

Logika ne stoji u svemu što si napisao

ali još ne stoji niti u činjenici da su djeca branitelja privilegirana.

Stipendijom bi, po pitanju braniteljskog statusa, trebalo pomoći djecu poginulih i nestalih branitelja, HRVI, teško oboljelih branitelja, a ne djecu branitelja kao takvih. Branitelja imamo preko 500.000, a zanimljivo je i to da, kako vrijeme prolazi, imamo ih sve više.

Hoće li dijete koje se danas rodi, a da mu je otac branitelj, za 20 godina imati iste ove privilegije?

Sramota da među kriterijima nije očigledan nedostajući, a to je imovinski census.

Više o brojnim braniteljskim privilegijama - http://www.e-novine.com/region/region-tema/36519-Kako-istaice-postale-br...

i kako se troše pare na stipendije - http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=13&ved=0CDw...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Nevjerojatno je da se ovakvi

Nevjerojatno je da se ovakvi natječaji uopće raspisuju s ovakvim uvjetovanjima. Postoje li darovita djeca i ona koja to nisu? Po darovitosti, sva su djeca genijalna. Kako birokracija može činiti razliku? Nisu li upornost, motiviranost i volja presudniji faktor od darovitosti? Kakva je to darovitost utvrđena ocjenama i nisu li ocjene još jedna iluzija obrazovnog sustava?

Kakve veze darovitost, pa još siromašnije djece, ima s braniteljskim statusom roditelja? Po meni, djeca stvarnih ratnih invalida, svejedno da li vojnih ili civilnih, bi morala imati osigurano besplatno školovanje u cjelosti, što nema nikakve veze sa stipendijama. Međutim, svako dijete koje želi ići u školu, moralo bi automatski imati pravo na upis i osiguranu stipendiju. Vrlo brzo bi se pokazalo tko se upisao iz obijesti i preko volje. Ali, da je država normalna, onda bi obrazovni sustav tako funkcionirao da svako upisano dijete školu završi. Ma ne kako bilo, nego s kvalitetnim znanjem i razvijenim financijskim i duhovnim sposobnostima. Ne mogu zamisliti da bi se meni netko mogao upisati i odustati. Ili, da bi školu završio s bijednim provlačenjem. Ja bi pojeo vlastite cipele.

Tko je glasao

Povezniče, hvala na

Povezniče, hvala na doprinosu, međutim tema teksta su nelogičnosti u radu birokracije i nepotrebno kompliciranje koje građanima zagorčava život, a ne uvjeti natječaja za stipendije i manjkavosti obrazovnog sustava.

Tko je glasao

Logika

Jasno mi je da sam ga zatrolala komentarom,ali što mogu kad je tvoj upis o truloj logici administracije otvorio cijeli niz nelogika na kojima uostalom i počiva.

Iz cijelog se ovog natječaja dade naslutiti da možda 10% dobiva stipendije zato što su talentirani i/ili marljivi, a ostali dobivaju stipendije ovisno o strpljenju obilaženja institucija i babi i stričevima i pola milje branitelja koji će im osigurati odgovarajuće potvrde.

Tko npr izdaje potvrdu o deficitarnim zanimanjima? Evo npr nove nelogike - na HZZu se upravo traži 3488 radnika, 100 puta manje od registriranih nezaposlenih, od čega najviše:

Učitelji, profesori - 504
Ekonomisti, pravnici, administrativci - 284

pa bi se reklo da su upravo to deficitarna zanimanja, posebno ako zanemarimo da se više od pola zapošljava po osnovi Mrsićevog volontiranja, tj. "Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa" - http://burzarada.hzz.hr/Posloprimac_RadnaMjesta.aspx.

Tako da mi je tvoj upis samo skrenuo pažnju na brojne druge nelogičnosti iz kojih uostalom i proizlaze sve ostale nelogičnosti u ovoj zemlji paradoksa, kako je to lijepo rekao premijer, gdje Vlada pretače iz šupljeg u prazno...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

U komentaru sam se referirao

U komentaru sam se referirao na komentar @Bigulice. Baš zato što tema nisu natječaji za stipendije, u odgovoru nisam išao u širinu, nego samo dao naznake birokratskog odnosa prema najmlađima i studentima. U tome je uzrok svih kasnijih birokratskih zagorčavanja života. Opet naglašavam ono što sam u gornjem komentaru rekao- ne postoje nelogičnosti u radu birokracije, jer ona planirano i svjesno komplicira stvari. Njen zadatak je građanima odvlačiti pažnju od puno većih i značajnijih problema. Drugi zadatak birokracije je pokazati ljudima da su nemoćni, kako bi ih se pacificiralo, učinilo zbunjenima i izgubljenima. Nakon nekoliko izgubljenih bitki s birokracijom, ljudi obično zauvijek odustaju. Više niti ne pokušavaju boriti se za sebe i svoja prava.

Ako se problem s birokracijom ne sagleda dublje, onda se živi u naivnom uvjerenju kako bi se stvari dale promijeniti na jednostavan način. I to je istina, ali to nije interes birokracije. Ona živi na problemima i od problema.

Tko je glasao

ali još ne stoji niti u

ali još ne stoji niti u činjenici da su djeca branitelja privilegirana.
Apsolutno se slažem, ali to nije tema teksta.

Sramota da među kriterijima nije očigledan nedostajući, a to je imovinski census.
U tekstu sam spomenuo da su ove stipendije razvrstane u tri kategorije: daroviti učenici, slabije imovinsko stanje te deficitarna zanimanja.

Tko je glasao

Evo, ne vidite još jednu

Evo, ne vidite još jednu birokratsku svinjariju. Čemu kategorije? Hoće li slabije imovno stanje biti garancija učenja i završavanja škole? Hoće li to biti darovitost? Birokraciji je život komplicirati stvari i razmrviti stvarnost. Ona stvari i situacije ne može razumjeti ako ih ne kategorizira, stavi u rubrike, odredi pravila, napiše programe, reforme ili donese zakone. Ali, na sreću, život i stvarnost se ne mogu pretočiti u birokratski način razmišljanja. Bez uvida u cjelovitu stvarnost odnosno fragmentiranjem stvarnosti, birokracija nema budućnosti. Nestati će kao lanjski snijeg. Internet joj je zapeo pločicu, pod kojom će skončati.

Besmislenost birokracije je zbilja apsurdna. Garantiram da je natječaj za stipendije o kojima je riječ, zanemario činjenicu da se kategoriziranim učenicima ne može odrediti ista visina stipendije. Ako su tri kategorije i tri različite potrebe, onda bi stipendije trebale po iznosima biti različite. Jesu li?

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci