Tagovi

Tamburica umjesto zvijezde petokrake?

(Tekst koji slijedi uz manje promjene objavljen je kao komentar pod naslovom "Tamburica umjesto petokrake?", u "Jutarnjem listu" 8. srpnja 2011.) Ova zemlja bremenita je uistinu važnim pitanjima i nekome se može činiti kako inzistiranje na jednoj lokalnoj glupariji je skretanje medijske pažnje na periferno, u biti, malo značajno za hrvatske građane. No, ovo nije komentar efemerije, nego indikator kako fašizam i antifašizam ne prestaju biti aktualni i kako se rat partizana i ustaša, crvene zvijezde odnosno obične zvijezde i znaka "U", nastavlja u nedogled. Ili, kako bi rekao Alfred Einstein, svemir i glupost su beskonačni – za svemir sam siguran, ali za glupost nisam… I pitanje: zar je ova županija ukleta županija kada malo-malo u njoj bukne nova afera? Sad Novogradec, sad Kirin, sad...? Istina, Novogradec se stidljivo ispričao, onako usput, ispod članka... Što je povod ovom komentaru?Na portalu www.virovitica.net čitam priopćenje Udruge antifašista Virovitičko-podravske županije u kojem se osuđuje „sramotni govor Josipa Novogradeca“. Josip Novogradec (1958., HSS) nije ni seoski birtaš, niti neka anonimna ispičutura kojoj bi se degutantan govor mogao progledati kroz prste. Imenovani gospodin predsjednik je skupštine Virovitičko-podravske županije te predsjednika Obrtničke komore istoimene županije, a počastio je prisutne genijalnom idejom govoreći povodom Dana općine Pitomače, na Vidovo.

NA KOSTURNICU - TAMBURICU!??
Pred brojnim posjetiteljima Vidovskih manifestacija, u nazočnosti brojnih gospodarstvenika, obrtnika, predstavnika političkih stranaka, predstavnika lokalne samouprave na čelu s načelnikom općine, Josip Novogradec je iznio prijedlog ( s kojim je upoznao i načelnika ) da se na spomenik palim borcima iz NOB-a, u parku u središtu Pitomače, umjesto zvijezde petokrake koja nedostaje, postavi tamburica koju će oni, obrtnici, napraviti. Istina, ovaj sramotni prijedlog pljeskom je popratilo tek nekoliko prisutnih.
Činjenica je da na mjestu spomenika počivaju posmrtni ostaci više od sedamdeset boraca koji su svojim životima branili mjesto Pitomaču i ove podravske prostore od fašističkog okupatora. S nevjericom čitam o ovom primitivizmu osobe koja je, na žalost, tom prilikom predstavljala župana i dožupane Virovitičko-podravske županije. Može se samo pretpostaviti kakvu je nepravdu nadahnuti govornik nanio obiteljima boraca koji su tamo sahranjeni. Ukratko, gospodin bi na vrh ranije oskrnavljenog spomenika stavio tamburicu, dakle, na kosturnicu – tamburicu?!! Tako se ovaj omiljeni tradicionalni hrvatski instrument našao u kontekstu koji nije sastavni dio života na prostorima Slavonije i Podravine, Dalmacije… Naime, tamburica jest prije svega tradicijsko glazbalo koje se povezuje s bećarcem, klapskim pjesmama, veselim ugođajem i trenucima koji su sve samo ne veza sa – smrću i spomenicima!
Daleko bi nas odvelo razjašnjavanje semantike u vezi zvijezde i tamburice ali, ako je u nekim glavama crvena zvijezda diskreditirana kao simbol, zvijezda petokraka simbol je i socijal-demokracije, radničkog pokreta koja, među ostalim, označava jednakost i zajedništvo, također i simbol savezništva u borbi protiv naci-fašizma.
Do kada ćemo crvenu zvijezdu tumačiti samo jednostrano?

ANTIFAŠISTI NE MORAJU NIŠTA RADITI...
Dok je ovakvih govornika kao što je Novogradec, antifašisti ne moraju ništa raditi do samo čekati novu budalašku izjavu Novogradeca i njemu sličnih – primjerice, što se na vrh spomenika ne bi instalirao sat s pticom kukavicom tako da posjetiteljima perivoja svojim poznatim zvučnim signalom ku-ku prenese koliko je sati? Možda da se instalira na vrh spomenika vjetrokaz ili pak akumulator, budući da je gospodin vlasnik servisa za akumulatore? Možda da se raspiše natječaj za idejno rješenje vrha spomenika, da se okupe zvijezde – arhitektonske, hortikulturalne, zvijezde tamnog i svijetlog sjaja, i umjesto da rješavaju brojne svakodnevne probleme građana, natječu u prijedlozima što izraditi i postaviti na vrh spomenika, tim više što to nije jedini spomenik u nas koji je od mjerača visine kukuruza, skraćen za veličinu prosječne zvijezde. Netko će pak pomisliti da je baš dobro što su nam Njemačka i Francuska nametnule monitoring jer mnogi koji se boje Europe, mogu odahnuti. S Novogradecom na čelu skupštine jedne od najnerazvijenijih Županija u Hrvatskoj nećemo je tako skoro vidjeti! Inače, u civiliziranoj zemlji ovaj nesuvisli prijedlog originalnog oratora bio bi dovoljan za - ostavku - na sve javne dužnosti!
A tek kada se zahukta izborna bitka – za mjesta u hrvatskom Saboru - sljedeće što možemo očekivati je da netko od naših "pametnih" političkih vođa desne provenijencije predloži i skidanje zvjezdica s američke zastave, sa zastave Europske zajednice, sa margarina i majoneza, u krajnjem zašto ne bi smo predložili firmi Heineken da na pivo namijenjeno hrvatskom tržištu umjesto zvijezde stavi – tamburicu?
Haj, haj, uživaj!

Komentari

Več sam komentirala na

Več sam komentirala na virovitica.net, citirala Einsteina, vjerojatno su i njega takve neke dogodovštine potakle da izjavi sada nam svima poznatu izreku: "Samo su dvije stvari beskonačne: svemir i ljudska glupost. Jedino za svemir još nisam siguran." Oksimoronska izjava da se tamburica stavi na spomenik poginulima u antfašističkoj borbi je stvarno gaf koji može dovesti do takvog zaključka do kojeg je i Einstein došao. Ok, Pitomača je grad koji voli tamburice i ima mnogo tamburaša, no izraditi je i mogu staviti na mnogo prikladnije mjesto, mislim da je i g. Novogradec to shvatio...

istina* ljubav* sloboda* mir*

Tko je glasao

Trla baba lan...

Trla baba lan...

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Dodatak

Spomenuo sam da se Josip Novogradec ispričao, pa donosim, s jednog drugog portala, kompletnu njegovu ispriku:
---------------------

27.6.2011 12:25:45Josip n.

--------------------------------------------------------------------------------

Evo da i ja napišem poneku riječ u ovoj polemici na temu antifašizma. Neću pisati poznatim parolama o antifašizmu i njegovoj vrijednosti za Hrvatsku, Evropu i cijeli svijet.
Na početku želim se ispričati svim obiteljima poginulih antifašista u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Pitomači.
Spomenik u centru Pitomače nije jedino mjesto na općini koje bi trebali pohoditi . U oslobođenju Pitomače od ustaša učestvovali su , uz domaće, velikom većinom partizani iz Vojvodine. Nebih htio opet pogriješiti ali mislim da je oko 3000 boraca palo u toj borbi. Njihove su kosti na tri mjesta: u Pitomači u centru, u krugu poduzeća Borik i u Otrovancu. Trebalo je obići sva tri mjesta i iskazati poštovanje.
G. Weiss, dok je Vas netreba osvjedočenih budalaša. Znate li da je na tom spomeniku bila zvijezda, i to velika zvijezda. Gdje ste bili tada dok su je skidali, gdje je bila zajednica antifašista naše županije dok su je skidali i zašto je zajednica antifašista ne vrati gdje joj je i mjesto. Nemojte samo reći da su bila "takva vremena" nije se smjelo. Uz čast antifašistima , dali su bila vremena za Domovinski rat, dragovoljce, stotine hrvatskih ljudi koji su svoj život dali boreći se također za Domovinu Hrvatsku. Nisu bila vremena ali je bila hrabrost i odlučnost. Na Vašu žalost i ja sam jedan od tih hrabrih i ludih. Za neke postupke treba hrabrosti pa tako i za povratak zvijezde, velike zvijezde , gdje joj je i mjesto.Možda moja priča o tamburici dade poticaj da se neki počnu hrabrije ponašati. Da nije bilo te izjave nebi se znalo da je na obrtničkoj izložbi, u organizaciji udruženja i veliko učešće svih obrtnika, predsjednika Palkovića ,g. Balića , tajnicu Maju, izlagalo 50 obrtnika na 600 metara kvadratnih.
Nebi se znalo da je u zasluženu mirovinu, sa 50 godina obrtničkog staža, ispraćen dimnjačar Stanko Maras.
Naravno da Vas , i sve ove druge iza kojekakvih imena,ne zanimaju gospodarske teme jer vi ste
kritičari u duši. Želim Vam da budete obrtnik samo mjesec dana, pokušajte,lijepo je ...
Još jednom moja isprika svima zbog izjave o tamburici. Možda zasviraju neki novi zvuci.
Josip Novogradec
-------------------------------------

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

heheh

Nadam se da si iz Novogradecove isprike shvatio da piša po tebi i sličnima tebi.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci