Tagovi

Tako je govorio Ante Žigman

Ante Žigman je državni tajnik u Ministarstvu financija, dana 20. studenog 2006. godine bio je poslan u emisiju Otvoreno gdje je trebao objasnit koncept po kojem je u času kada su proračuni jedinica lokalne samouprave već bili donešeni (ili su bili u visokoj fazi donošenja) država odlučila zamijeniti prihode jedinica lokalne samouprave od poreza na dobit na porez na dohodak.

Na samom početku emisije ovo je izgovorio Ante Žigman:

Uočite Žigmanovu rečenicu u kojoj doslovce kaže:

Kada govorimo o središnjoj državi i o tome da će se država okoristiti, to apsolutno nije točno.

O decentralizaciji poreznih prihoda sam već pisao, odmah u studenom u tekstu Fiskalna (de)centralizacija. Poanta cijele priče nije samo u tome da je prekonoćno promijenjen cijeli mehanizam kako se lokalna samouprava financira, nego i to što je porez na dobit (koji raste praktički geometrijski svake godine) i koji garantira da će svake godine lokalna samouprava dobiti sve više i više novaca, umjesto poreza na dohodak koji prati rast plaća - ako nisam bio jasan, to ukratko znači da je promjenom načina financiranja lokalne samouprave ograničen rast lokalnih proračuna u budućnosti. Dapače, svako novo porezno olakšanje cijene rada (koje je najviše opterećeno u europi) će direktno smanjiti prihode lokalnih jedinica (a o tome kada se dogodi).

Anyway, da sada ne gnjavim, odmah negdje tamo u ožujku Ivo Sanader je isporučio bombu. Ivo (hrvatski premijer, op.a.) je objasnio kako je u prva dva mjeseca ove godine lokalnim jedinicama uplaćeno impresivnih 345 milijuna kuna više nego u istom razdoblju prošle godine. Ono što je Ivo zaboravio reći da su prihodi od poreza na dohodak ravnomjerno raspoređeni tijekom godine za razliku od prihoda poreza na dobit koji su koncentrirani dobrim dijelom u mjesecu travnju.

Uočite kako u svibnju nije bilo bombe.

Početak srpnja je obilježio rebalans proračuna i sve bi bilo totalno cool da novinari Jutarnjeg (totalno očekivani, ako pitate mene) nisu primjetili da je država uprihodovala impresivnih 1.7mlrd kuna više poreza na dobit od onoga što je bilo planirano (što znači da je upravo taj ubrani porez osnovica za rebalans proračuna) .

Kakav to ekonomista morate biti da vam se ovakav rasplet događaja desi ispred nosa i da tvrdite da to nije moguće i da se to neće desiti? Kakve analitičare zapošljavaju u tom ministarstvu financija? Teta u saborskom kafiću zna više o proračunu i trendovima punjenja od Ante Žigmana.

Ante Žigman, još jedan od sjajnih likova koji nezaustavljivo vode našu državu ka boljitku. Ante, sram te bilo.

Komentari

Bez obzira tko je u pravu u

Bez obzira tko je u pravu u ovom slucaju, treba hitno srezati te parazite u tih 500 apsurdnih institucija. Sulude opcine od 250 stanovnika i sl. Treba znati da ce sredstva za razvoj od EU pokrivati onoliko koliko ce dati i nasa strana za neki projekt. A tih ce sredstava sa nase strane biti onoliko manje koliko ih poglodaju razni cuvari pecata, zaljevaci fikusa i vozaci debelih guzica uz tajnice, ostrace olovki i sl.
Jos samo nesto. Preporucam svima da OBAVEZNO procitaju ovaj clanak o Portugalu : http://www.jutarnji.hr/clanak/art-2007,7,17,portugal_eu1,82628.jl

U njemu se vidi nevjerojatna slicnost sa nama. I sto mi se cini jos gore, sa posljedicama koje sad Portugal trpi radi te slicnosti.

Tko je glasao

Lažeš Sanaderu, napisao

Lažeš Sanaderu, napisao sam u ožujuku na ovu istu temu.
Pogledaj:
http://pollitika.com/la-e-sanaderu

U travnju sam svojim tvrdnjama dao i dokaze stručnjaka:
http://pollitika.com/netko-ipak-laze

Sada samo dodajem:
Povrat preplaćenog poreza na dohodak u 2006. traje.Kada se vrati sav porez, moguća je konačna inventura. Po isteku godine, kako stalno pišem.
I pogodite koji zakon koristi Porezna uprava prilikom izračuna prava općina i gradova na porez na dohodak( nakon povrata preplaćenih poreza) za 2006?
Onaj koji je važio 2006?
Krivo!!! Ovaj koji važi 2007!!! Zašto? Jer ide na štetu općina i gradova.

Tko je glasao

@drlesar, država je

@drlesar, država je "satavljena" od općina i gradova

Dakle, država nešto prisvoji i o potroši, gdje to potroši? U međuzemlju ili međuprostoru ili to ipak na kraju dođe do građana koji žive u općinama ili gradovima? Gdje je gubitak za građane?

Rezultat ove politike: onemogućuje se lokalnim šerifima raspolganje većom količinom love, a obzirom na nivo ekipe koja upravlja na lokalnom nivou nisam siguran da je još vrijeme za decentralizaciju.

Mrak je recimo uvjeren da je vodstvo države katastrofa (dirty dozen, te dorty dozen SDP i HNS u nastajanju), što je tek onda na lokalnom nivou pitam ja vas...

--
www.youtube.com/user/bijesdrugi

Preporučam i
www.youtube.com/HDZzna
www.youtube.com/HDZpokrenimoHrvatsku

Tko je glasao

Misliš reći kada lokalnoj

Misliš reći kada lokalnoj zajednici treba, eto recimo, samo 10% novaca da bi mogla aplicirati za fondove EU-a u eto recimo INTERREG III onda ta ista lokalna zajednica mora moliti državu jer nema dovoljno novaca u proraćunu, a što se tiće lokalnih šerifa dođi na more da ih vidiš, eto recimo u srednju Dalmaciju -- pa to su sve ljudi tvoje stranke, zar ne
Baš lijepo mišljenje imate o svom kadru, ili bolje rečeno nikakvom kadru, pih.....

savjesni

Tko je glasao

Dakle, država nešto

Dakle, država nešto prisvoji i o potroši, gdje to potroši? U međuzemlju ili međuprostoru ili to ipak na kraju dođe do građana koji žive u općinama ili gradovima?

Opredijelio bih se za međuprostor i međuzemlje, nešto i egzotično otočje.
Dobrim dijelom svugdje samo ne do građana koji žive u općinama i gradovima, osim kad neka od "faca" dođe u "bazu" pa populistički kupi nešto na placu ili novootvorenoj trgovini, kao fol, za lovu iz vlastitog džepa.

Valjda trgovkinji ili piljarici to ne uzmu kad se kamere ugase.

B-52

Tko je glasao

Samo ću istaknuti da ovo

Samo ću istaknuti da ovo što si gore napisao nije u skladu s proklamiranom politikom tvoje zajednice. Ona je obećala decentralizaciju, kako upravljačku, tako i financijsku. Ako se općinama, gradovima i županijama oduzme financijski segment, što im ostaje decentralizacije!? Možete biti svoji, možete birati, izravno, svoje načelnike, gradonačelnike i župane, ali će o lovi oclučivati središnja država. Čini se da je to recept HDZa.

Osim toga, neke su jedinice lokalne samouprave, kroz svoje šerife, osigurale povoljnije uvjete poslovanja gospodarskim subjektima. Nije li logično da im, onda, ostane dodatni dio love koju su zaradile zato što su bile dovoljno pametne i inovativne.

I na koncu, do sadašnja je praksa pokazala da uopće ne moraš niti ništa u lokalnoj vlasti, a da budeš lokalni šerif. To je najgora moguća opcija jer nema, ama baš nikakve, demokratske kontrole takvih ljudi. Pogledaj ličkog šerifa Darka Milinovića.

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

@bijesdrugi, ovo ukazuje na

@bijesdrugi, ovo ukazuje na ozbiljne kontradikcije, tvoje i hrvatske.

Ja sam u prijašnjoj raspravi nasuprot simpatizera SDP-a i HNS-a zastupao stav da nije nezgodno to što je Vlada napravila, najbitniji Zagreb, ali i zastupao krivu prognozu jer dobit raste bitno više nego plaće. Kad bi ostalo to pratilo, dobro bi bilo većom centralizacijom pouzdanije djelovati u cijeloj državi, kako to ti zastupaš.

Ali, kako to da je tako nepouzdano stanje na nižim razinama od centralne, kad znamo da su one spojene i ne tako konfliktne među ključnim političkim snagama, pa bi bilo logično da se radi stabilnosti države drže stabilnim, što homogenijim i ujednačenijim.

Meni bi bilo prihvatljivo u političkoj logici i da je HDZ na vlasti odlučio to mjenjati i radi trenutnih političkih interesa, samo tada ne možemo govoriti da HDZ prvenstveno misli na državu (interes ne mjenjati) pa na sebe. Time HDZ u biti misli prvenstveno na sebe a ti si veoma ozbiljno nelogičan sam sa sobom, jer meni jako prigovaraš da previše nekog i nekih proglašavam lopovima i kriminalcima (što nije istina, čitaj drugdje, glavnina je izdržala) a ti proglašavaš većinu hrvatske vlasti takvom, uključujući većinski dio HDZ-a.

Ja znam da na nižim razinama vlasti ima puno problema, ali je globalno stanje dugo obrnuto. Središnja vlast je objektivno izložena svemu i svačemu u tolikoj mjeri da objektivno nije u stanju baviti se većinom lokalnog nit to ima kao obrađeno poznato stanje (tu vladaju poznata beskrajna lobiranja i potezanja za rukav, povratno obećanja itd.). Lokalne razine su izloženije javnom sudu i problemima, pa to bolje rješavaju. Sa upravljanjem novcem je isto, veći novac veći problemi i gubljenje orjentacije. I da je privatizacija tekla lokalno bilo bi bolje.

HDZ i Hrvatska puno gube što je pristojni hdz-ov gradonačenik Puljić morao odstupiti zbog kokošarenja, jer tako Split neće još dugo imati gradonačelnika od ugleda, što je osnova i hrvatske i svjestske prakse. Nakon 1990.g. je katastrofa krenula u startu i logično se nastavlja - vrh HDZ-a je usmeno i potpuno nezakonito smjenio konstituiranu vlast HDZ-a u Zagrebu (mandatar Krešimir Mikolčić) i vlast dao zadnjoj 4. listi sposobnijih komunjara u KNS-u. Potom je tako legitimna vlast uz pomoć satelita Đapića, Tomca, Tomčića i drugih sustavno i nelegitimno sprječila hsls-ovog gradonačelnika.

Nakon što smo poduzeli sve da nemamo nikakve vjerodostojne gradonačelnike i drugo, koliko treba da nemamo ni Vladu koja to omogućava, pogotovu što je puno vanjskih i unutarnjih čimbenika kojima to odgovara. Tu je negdje i politika.

Možda je to sve namjerno? Ne vjerujem da je kakva hrvatska praksa tako sustavna i sposobna, radi se o klasičnom neradu, nesposobnosti i inerciji.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci