Tagovi

Tajno oružje Narodne koalicije: Krešo Beljak, Milanovićev „penicilin“ za Božu Petrova

Stvarno je lijepo Božo Petrov zamislio strategiju MOST-a za novu predizbornu kampanju. Do posljednjeg trenutka podržavajući vladu koja usprkos svemu nije imala izgleda da se održi na dulji rok, htio je lopticu odgovornosti za njezin raspad prebaciti na polje kojim gospodari HDZ, usput sugerirajući da je rušenje Tihomira Oreškovića posljedica dogovora između dvije stožerne političke stranke. Poruka je biračima jasna - svi drugi su krivi, mi naravno nismo, i zbog tih drugih koji su blokirali rad Sabora i Vlade nisu provedene reforme koje smo obećali. Štoviše, kako bi pojačao dojam koji želi postići, Petrov je i nakon što je svima postalo jasno da nema govora o nastavku rada dva najviša tijela državne vlasti, što znači ni izgleda da se bilo koji takav naum realizira, pustio u javnost informaciju kako MOST ipak inzistira na izmjeni zakona o financiranju političkih stranaka, kao i obećanje koje je ustvari bez ikakvog pokrića (nisu planirana sredstva u državnom proračunu), da će država isplatiti regres za godišnji odmor svakom kome pripada. Neće biti bez značaja u kampanji, regresi se moraju isplatiti zato što Petrov kao odgovorni predstavnik vlade nije sa sindikatima ispregovarao odgodu, niti je vlada HDZ-a i MOST-a dopunila zakon po kojem bi se onda postigao jednaki učinak.

Isto tako, sigurno računaju u MOST-u, od velike će im pomoći u kampanji biti činjenica da su Zoran Milanović i Tomislav Karamarko u ime svojih koalicija potpisali kako pristaju na sve zahtjeve koji se tiču ne samo ključnih, već i reformi koje nitko u prethodnoj kampanji nije spominjao. Rezon je na mjestu jer kako bi obje velike stranke mogle sada sporiti MOST-ove zamisli kad su još nedavno na sva usta govorile da ih prihvaćaju 95, 100 i čak više posto. Jasno je, vjerojatno kalkuliraju dalje, oslobođeni odgovornosti za zbivanja zbog kojih je neslavno propala vlada kojoj je prvi put u povijesti hrvatske države izglasano nepovjerenje, pod uvjetom da uspiju kod dovoljnog broja birača sve do jeseni održati dojam da su najmanji krivci, i obećavajući da će naredni put njihove reforme biti provedene ( jer sad, rekli smo, posjeduju pismenu suglasnost obje ključne političke stranke), mogli bi se nadati uspjehu sličnom onom s posljednjih izbora. Ne treba nam smetnuti s uma ni činjenicu da se Milanović koji je trenutno favorit ovih izbora prošli put odrekao premijerskog mjesta u korist Bože Petrova, zbog čega je MOST već sada izašao sa sličnom idejom, tom da bi Petrov prihvatio biti premijer, i tvrdnjom da bi na tom poslu bio bolji od glavnih konkurenata, računajući vjerojatno na to da ga SDP ne može napadati kao nesposobnog kad mu je prije nekoliko mjeseci dao bjanko potporu za preuzimanje središnjeg mjesta u Banskim dvorima.

Sve je to bilo zdravorazumsko razmišljanje i prilično lukava zamisao MOST-a dok se Zoran Milanović nije dosjetio strategiji koja bi Boži Petrovu i njegovim momcima, čast damama u toj grupaciji, mogla donekle pomrsiti račune. Uspjevši proširiti koaliciju partnerom HDZ-a i MOST-a iz mandata koji završava potpunim krahom, što znači da su mu sad dostupni i detalji o sukobljavanjima unutar vladajućeg saveza, Milanović je stekao oružje potencijalno strateškog značaja.

Krešo Beljak je sigurno dobro upućen u sve pa i pikanterije vlasti na odlasku. Može meritorno govoriti o trzavicama u trokutu Karamarko – Orešković – Petrov, kao i stvarnoj težini prijedloga koje su Vlada i MOST kao njezin prevažni dio upućivali u Hrvatski sabor. Osim toga, Beljak iz prve ruke može svjedočiti o sadržaju čuvenih sastanaka Vijeća za suradnju, o tome jesu li se tamo bavili politikama i zakonskim prijedlozima koje je nužno uskladiti prije upućivanja u proceduru ili, ipak, isključivo kadroviranjem i borbom do posljednje fotelje. Pritom, posebna mu je to pogodnost, može primiti i razmjerni dio krivice na svoju stranku, ali ju odmah i prebaciti na pleća odlazećeg Hrga kojeg je premoćno pobijedio u nadmetanju za stranački tron.

Može se HSS svakako nazvati, i izdajnicima Domoljubne koalicije, i svjetonazorski nekompatibilnima SDP-u (rasprava o tome bi, usput rečeno, bila jako zanimljiva), i prebjezima koji za sebe traže bolje mjesto pod suncem, ali im se nikako ne može osporiti da imaju dublje spoznaje o partnerima s kojima, paradoksa li, i u ovom trenutku čine vlast. Kad bude dolazilo do izravnih sukoba na relaciji HSS - MOST, a njih će svakako biti na pretek (Stipe Gabrić u Metkoviću odavno ratuje s MOST-om), kad se bude govorilo o tome tko je koliko kriv za fijasko jedva nekako sklepane vlasti, Beljaka se neće moći ni ignorirati niti mu se reći da nema pojma o čemu govori. Milanoviću bi se po tom pitanju sigurno moglo, jer kao oporbeni čelnik uistinu ne može znati što se sve zbivalo unutar četiri zida Banskih dvora, pa i na sastancima famoznog Vijeća za suradnju, ali u verbalnom nadmetanju s njegovim novim strateškim partnerom, to Petrovu neće ni izbliza biti jednostavno.

Novi je predsjednik HSS-a u već nekoliko intervjua pokazao kako nema dlake na jeziku i da pretjerano ne respektira bilo koga na političkoj sceni. Otvoren je, elokventan i, što je najvažnije, govori svima razumljivim jezikom, bez fraza toliko uobičajenih za politički govor (Plenković kao drugo novo lice je egzemplar toga, a tik do njega je čelnik SDP-a), pa će puno lakše od kompliciranog Milanovića doprijeti do birača. Osim toga, u njegovim se istupima jasno očitava politička strast i želja za potvrdom na nacionalnoj sceni gdje je potpuno novo lice, zbog čega ga suparnici nipošto ne bi smjeli podcijeniti.

Generalno gledajući, HSS je trenutno na najnižim granama u cjelokupnoj svojoj povijesti, ne računamo tu period bivše države kad faktički nije ni postojao, i pitanje je koliko će vremena i truda potrošiti sadašnje ili neko buduće vodstvo stranke ne bi li ga potpuno vratilo u život. Ali isto tako, stranka je to duboko ukorijenjena u hrvatsko društvo, posebice na selu postoji sentimentalna veza, i imala je u samostalnoj hrvatskoj državi svijetlih perioda. Osjete li birači u takozvanim ruralnim krajevima da bi Beljak mogao od Milanovića dobiti koncesije za uglavnom samostalno upravljanje novcem namijenjenim za selo i poljoprivredu, ili da će njegova riječ u Narodnoj koaliciji imati ozbiljnu težinu, neusporedivo veću nego je imala Hrgova kod Karamarka, mogli bi se u značajnom broju vratiti stranci koja ih već i nazivom predstavlja. Pogotovo se to odnosi na štovatelje lijevog krila stranke koje je na posljednjim stranačkim izborima prevladalo desno, osramoćeno prvo suradnjom sa Sanaderom, a potom i konačnim debaklom u savezu s Karamarkom.

A da će Beljak znati obećavati, uopće nije upitno. Političar je koji se za razliku od Plenkovića kalio na lokalnoj razini, stekao je golemo iskustvo u neposrednom doticaju s građanima i imao je uspjeha, inače ne bi ni bio cijenjeni gradonačelnik. Tamo je naučio kako se dopire do srca birača, kako se šarmira i zavodi, ne bi li se u konačnici dobio žuđeni glas.

I Božo Petrov je prošao sličan put kao gradonačelnik Metkovića, samo što je dobar dio mandata proveo baveći se nacionalnom scenom i nije se još poput Beljaka uspio potvrditi reizborom. Usto je i psihijatar koji zna kako manipulirati ljudskim umom. No čelnik MOST-a ima i problem koji nije baš lako rješiv. Imao je prste duboko u pekmezu kao jedan od ključnih kormilara u havariji Oreškovićeve vlade. Veliko je pitanje hoće li u potpunosti moći oprati ruke jer HSS-ova se ekipa vozila na istome brodu, samo bez prava da dirne upravljački sklop, i izbliza ga je gledala kako radi kad nije pod svjetlima reflektora. Ne znamo što su sve vidjeli, no HSS-ova je družina sad u Milanovićevom taboru i sigurno je da će ih on poslati na prvu crtu bojišnice, u bitku s Petrovom u kojoj Beljak ima izgleda biti mnogo uspješniji od predsjednika SDP-a.

Osim što je matematički stekao prednost nad HDZ-om, svaki će mu HSS-ov osvojeni mandat donijeti dvostruku korist (jedan više za Narodnu koaliciju je i jedan manje za HDZ), Milanović je obnovom saveza sa seljačkom strankom dobio oružje koje bi itekako moglo biti efikasno u srazu s MOST-om. Moglo bi na kraju i presuditi u borbi za naklonost birača u centru, pa i malo desno od njega. Takvu mogućnost prošli put nije imao, samim time je sada jači, a na osobnoj razini, čini se za sada, Boži Petrovu je pronašao lijek.

Beljak nije s MOST-om potpisivao nikakve sporazume, ni kod bilježnika ni igdje drugdje, zbog čega se neopterećen može uhvatiti u koštac sa svim obećanjima koja će Petrov nužno ponavljati (novih i drugačijih o reformama nema, niti ih može biti). Uz Beljaka koji će gristi i na svakom mu koraku podmetati nogu i Plenkovića koji će činiti isto, samo diplomatski i nježnije, ne znači nužno da će svi iz HDZ-a tijekom kampanje nositi bijele rukavice, postaje itekako upitno može li Petrov jednako uspješno i drugi put dotrčati do cilja.

Komentari

Jadan je Milanović ako je

Jadan je Milanović ako je spao na Beljaka i njegovu pomoć.

Tko je glasao

Mene zanima jel istina da je

Mene zanima jel istina da je Beljak osuđen zbog provaljivanja u automobile i krađe radiokazetofona? I to u svojoj 28. godini?

Tko je glasao

Eh, u ovoj državi manji je

Eh, u ovoj državi manji je prekršaj ako državi ukradeš par milijuna Eura nego da si u pijanoj ekipi koja provaljuje u aute, to je teško kazneno djelo, oni Euri, pa to je da čovjek ima za kavicu, kao regres za godišnji.
Ne opravdavam Beljaka, po meni je preblago kažnjen ali budimo realni, vaš Polanćec vam je rekao da je istina voda duboka !
Oooo, Erdogane dođi k nama i počisti te suce kad sami ne znamo !
:-)

Tko je glasao

@weteran, kada sam u studenom

@weteran, kada sam u studenom 1989. počeo osnivati HSS u Moslavini i širom tadašnje SR Hrvatske nije mi se moglo dogoditi da učlanim nekog koji bi i čik bacio na travu...
Ovaj koji je sada predsjednik kao nekakvog HSS (koji ne postoji zapravo od vremena kada je dr. Tihomil Rađa izašao iz stranke!!??) u gore spomenuto vrijeme ne bi bio pripušten ni na 100 km blizu nekom i najmanjem ogranku HSS-a.

Ovaj "ruski ključ" majstor je isforsiran ne unutar HSS (čak ni ovakvog) niti ga itko u narodu podržava; ovaj je projekt jedne opširnije i podmuklije igre. No to je tema za zaseban dnevnik a nešto je o tome napisala usputno i @sjenka.

Izbori i ono iza izbora će sve pokazati.

Tko je glasao

Beljak jeste osuđen pravomoćno - uvjetno

Pravomoćno je osuđen na Općinskom sudu u Zagrebu na osam mjeseci zatvora zbog teške provale u četiri automobila, uz uvjetnu osudu na tri godine.

Istina je, osuđen sam. Nemam tu što skrivati, kao mladić sam napravio glupost i zbog toga se kajem, ali naučio sam lekciju i sad mi ne pada napamet napraviti ni prometni prekršaj...

Tko je glasao

to

su udbaška podmetanja.

Tko je glasao

Izvrsno si dočarao kako

Izvrsno si dočarao kako rigidni desničari brane svoje pulene, no iz stvarne povijesti djelovanja bivših jugoslavenskih tajnih službi je poznato da su pomagale, a u nekim slučajevima čak osnivale razne oblike organiziranja i djelovanja ekstremne emigracije među koju su ubacivali čak i svoje agente, sve kako bi se domaća i međunarodna javnost okrenula protiv njih.

Primjerice, iz onih nekoliko puta što sam pogledao dijelove emisije Bujica, cijelu je vrlo teško pogledati i poslušati svakome tko ima sačuvan osjećaj za racionalno, više mi je puta palo na pamet da bi i netko tko želi sramotiti Hrvatsku na svakom koraku namjerno mogao forsirati produciranje takvih umotvorina.

Naravno, danas Udbu vide samo pomračeni desničarski umovi, ali da ima službi kojima je interes podrivati međunarodni ugled Hrvatske i prikazati ju nazadnom članicom EU u kojoj buja ekstremni nacionalizam, često i preko granice koje dijele nacizam i fašizam od uobičajenog patriotizma, ima.

I tako to onda biva, oni koji se najviše busaju u domoljubna prsa, često toliko teatralno da ponekad sliče na karikaturu, najviše sramote zemlju koju kakti vole. Ili joj pelješe proračun i rasprodaju budzašto nacionalna bogatstva.

Ipak, kad je o Beljaku riječ, imao je tu epizodu prije mnogo godina, već su i prošli svi rokovi rehabilitacije, ali eto, šokirani njegovim priklanjanjem Milanoviću, radikalno krilo HDZ-a i rigidni desničari nemaju se uhvatiti čega drugog ne bi li ga ocrnili, a da paradoks bude veći, za svoju stranku koja u nedjelju dobiva novog predsjednika, rado će ponuditi "prazan papir kako bi iznova pisali HDZ" - tražeći tako i od javnosti da im zaboravi grijehe koje su činili doslovce do jučer.

Znači, u vlastitom bi slučaju da birači zaborave ono što se godinama događalo i pitanje je hoće li prestati krunidbom novog stranačkog božanstva, a drugima, koji s njima više ne žele imati posla, rudare po životu od prije 15-20 godina ne bi li im našli kakvu "nečistoću" i potencirali ju preko svake mjere u kampanji.

Ali da, to je naša desnica, takva kakva je, miljama udaljena od normalnog političkog konzervativizma, i teško je da će se promijeniti promijeniti..

B-52

Tko je glasao

krezubim

desničarima ne treba ikakva pomoć u sramoćenju hrvatske na međunardonom i svakom drugom levelu, rade to spektakularno. na njih ne treba trošit riječi, mahom su maloumni i/ili maliciozni.

inače, za beljaka sam tek nedavno čuo, kad se počelo pripremat teren za ovo koaliranje, i manje-više mi ok djeluje. naravno da polazim od teze da je smeće i lopov po onom principu - ko se na mliko opeče i na jogurt puše, ali ono šta sam ga imao prilike vidit i čut se čini suvisao. naravno, malo me šokiralo kad sam čuo da je 'mlad i zelen' provaljivao u automobile, ne inicijalno jer sam mislio da je to radio sa 15 godina, kad smo svi glupi ko kurac, ali dobro me nasmijalo kad sam čuo da je zapravo ima 28 godina tada. hahahaha pa koji kurac je tom liku, ko krade jebene aute sa 30 godine, znači da mu je neki kondor u glavi, samo je pitanje kad će javno raširit krila.

ne znam i čemu svo ovo iščuđavanje oko koalicije sa sdp-om, promućurna politička odluka po meni, iako tu svašta još može bit. doduše zabavno je čitat i slušat guzobol krezumica oko toga, iako će meni kao građaninu beljak i njegova kamarila parazita samo izbit desetke milijuna iz džepa kad uzmu 'pod svoje' hrvatske vode, ministarstva itd. jebem im majku ovim putem unaprijed.

ali da ima službi kojima je interes podrivati međunarodni ugled Hrvatske i prikazati ju nazadnom članicom EU u kojoj buja ekstremni nacionalizam, često i preko granice koje dijele nacizam i fašizam od uobičajenog patriotizma, ima.

imaš li volje ovaj dio malo pojasnit? na koga ciljaš?

Tko je glasao

mislim na službe stranih

mislim na službe stranih zemalja, ali ne samo onih za koje se inače smatra da nam nisu sklone (npr. susjedna srbija)...ima ih još kojima je u interesu držati nas na kratkoj uzici, a za to nema boljeg načina od onog kada te javnost napada, a ti me kao braniš..i onda u datom trenutku kažeš "čuj, napravi ovako ili te možda neću više moći obraniti" :)))

u suvremenom svijetu mislim da svi pomalo ratuju protiv svih i da se ničemu ne treba previše čuditi..zato je najbolje sam voditi brigu i o svojim interesima i o svom imidžu, kako vanjskom, tako i unutarnjem...a na oba, vidjeli smo, razni hasanbegovići, čorići i tepeši, šustari i karamarki,nisu baš dali pozitivan doprinos

B-52

Tko je glasao

umem da kažem samo dve reči

sve dobro...

Tko je glasao

redikulu

Tko je glasao

ti ljigi znači smatraš

sve dobro...

Tko je glasao

Sm, Ipak, kad je o Beljaku

Sm,

Ipak, kad je o Beljaku riječ, imao je tu epizodu prije mnogo godina

Znaći li to da kad neko učini teže kazneno djelo i počne podržavati SDP, onda je taj imao epizodu, a kad neko umjesto građani kaže građevinari, onda je to nacionalna katasrofa.

Kad to tvrdi osoba koja je branila Bandića (kada je taj bio u SDP-u) kod zaduženja Zagreba u Londonu za 600 milijuna €,
onda je sve vjerodostojno.

Tko je glasao
Tko je glasao

ajmo sad metnit

sve dobro...

Tko je glasao

Ne trkeljaj drevo, Beljak nije ljevičar

Bitno je da je lijevo , a nema veze ako je klasični delikvent. Joj, joj.

Beljak jeste opsesivni karijerist i za to poslanje će progutati svoje govno ako treba i više puta, veoma je opasan zato jer je inteligentan (mislim da je politički opasniji od Zoke i Plenkija zajedno), bio je na ispiranju mozga u Washingtonu s obitelji na cijeli trošak amera - slutim da je on joker Buzina za čelnu poziciju hrvatske vlade - vrlo uskoro...
Zapamtite ovu konstataciju;

Beljak je buldožer u nadolazećoj hrvatskoj politici i drastično odudara od svih likova koje smo dosada imali prilike slušati i gledati kako se uhljebljuju u Balkanskoj krčmi...

Sposoban je i predodređen za velike stvari - velika sam skeptičarka glede njegova opredjeljenja za opće dobro...

Tko je glasao

šta je sa Oreškovićem?njega

šta je sa Oreškovićem?njega su brzo zaboravili...

Tko je glasao

ja "trkeljam"

sve dobro...

Tko je glasao

Spazila sam tu izjavu

B. Petrova da kao premijer ne bi bio lošiji "od Milanovića, ni od Karamarka", i ona me je dovela u totalnu nedoumicu: radi li se o gluposti, nesmotrenosti, podvali, drskosti....?

Jer, jedina suvisla relacija za usporedbu te vrste bila bi: Milanović i Orešković! Karamarko, ne samo da nikada u životu nije bio premijer, nego u trenutku kada Petrov to izjavljuje, Karamarko više nema nikakve šanse niti da postane premijer!

Zato mi je ta izjava suluda: ona se po svemu sudeći ne odnosi na budućnost (buduće izborne rezultate), nego na prošlost! To jest, na ono davno svršeno vrijeme kada je Petrov onemogućio i Milanovića i Karamarka da postanu premijeri, a sam se, iz samo njemu znanih razloga, nije usudio zasjesti na tu stolicu - koja mu je vrlo pošteno bila ponuđena!

Podvlačim: vrlo pošteno!

Tko je glasao

SDP i HSS su potpisali

SDP i HSS su potpisali nekakav sporazum, koji nije ugledao svjetlo dana.Pretpostavlja se da Narodna koalicija ima neke zajedničke, dodirne točke u svojim političkim programima. Koje?
Savez radnika i seljaka na budućoj revolucionarnoj platformi? Ja sam mislio da je Milanović nakon sraza sa riječkom frakcijom odlučio energično migrirati prema socijal demokratskoj stranci europskog tipa, a on se vraća na revolucionarne tekovine bivše države u kojoj su radnici i seljaci zajedno gradili socijalizam.
Američki farmeri hrane pola svijeta, pa nemaju svoju stranku, niti im treba. U Europi uopće nema seljačkih (farmerskih) stranaka,čak ni u Poljskoj, koje bi bile relevantne na političkoj sceni.
A povezivanje socijaldemokracije sa seljacima je samo znak da je zaglibila u stranputicu i izgubila smisao, jer ne zna artikulirati socijal demokratski program u suvremeno doba.
Ili smo zaista postali zemlja konobara i poljoprivrednika.....

Tko je glasao

Mislim da ti imena stranaka

Mislim da ti imena stranaka prebukvalno shvacas. Pa tako u demokrscanskoj stranci ne smije biti musliman (a po programu bi pretpostavljam, slijedeci papin nauk demokrscani morali biti biti komunisti), a sada u stranci koja ima seljacko u imenu moraju bit svi seljaci.
HSS nije nikad bila stranka seljaka - u kraljevini Jugoslaviji je imala ogromno glasaca u gradovima, uvijek je imala ogromno glasaca i u malim dalmatinskim mjestima, desetak godina je gradonacelnik Dubrovnika bio HSS-ovac.

Tko je glasao

što je to u programu Hrvatske

što je to u programu Hrvatske seljačke stranke što privlači gradski svijet?
i obrnuto, što ljude sa sela može privući u neku stranku koja u sebi ne nosi atribut - seljačka?

što je HSS bio nekada, to je danas zanimljivo samo povjesničarima. Danas je stranka bez profila i bez programa. Jednostavno je nestala, i ne znam na koji način i na kojoj platformi bi se mogla oporaviti. Okosnica današnjeg programa stranke je izvući što više novca za privilegiranu skupinu ljudi u ovoj državi, koji proizvodi nepotrebno veliku količinu pšenice, a koju ova država može kupiti u bilo koje vrijeme za par sto miljuna kuna. Naravno, nikada se ne govori o poticanju proizvodnje povrća i voća, nego uvijek samo o pšenici i cijeni koja je duplo veća od tržišne, a koju država treba isplatiti iz proračuna.

nepažljivo čitaš. Ja nikada nisam rekao da u demokršćanskoj stranci ne smije biti muslimana. Radilo se o osobi Z.Hasanbegovića, koji je kao aktivni pripadnik islama i čovjek koji javno izražava vjersku pripadnost i osjećaje bio kandidat za predsjednika demokršćanske stranke, pa onda i premijera u sekularnoj državi.. Podsjeti me na neku europsku demokršćansku stranku koja ima muslimana za predsjednika.

Tko je glasao

Ne, znam pitaj ljude u

Ne, znam pitaj ljude u Samoboru ili Dubrovniku koji ju biraju ili su ju, ne tako davno, birali. Ta stranka nije moj izbor.
Mogu ti kazati zasto je imala dosta vijecnika/ nacelnika po manjim dalmatinskim mjestima. U mom mjestu na otoku je imala dosta dugo i nacelnika. I mogu ti garantirati da nikoga u mjestu ne zanima otkupna cijena psenice ili mandarine. Radi se o mjestu koje je potpuno ovisno o turizmu, ugostiteljstvu i trgovini. Vjerojatno nema dvije obitelji da vecinom ovise od prihoda od poloprivrede. Na nju se gleda/lo kao na stranku centra, vise onako konzervativnu, ali ne klerikalnu. I ona je u takvim mjestima dobivala poprilican broj glasova.
Ocito joj Beljak pokusava ponovno dati nekakav profil. I stranki blagog desnog centra je lakse zadrzati profil u koaliciji s strankom lijevog centra nego sa strankom desnog centra. To nije otkrivanje tople vode. HSS se utopio u koaliciji s HDZ-om. Laburisti su se utopili u koaliciji sa SDP-om.
Koliko ja znam, Hasanbeganovic nije aktivni pripadnik islama kao vjere. Vjerojatno ti je jasno da biti Musliman u jugoslavenskom i post-jugoslavenskom kontekstu je nesto potpuno drugacije nego biti musliman u njemackom ili britanskom kontekstu. Ja imam vise prijatelja/ica i poznanika/ica koji bi sebe opisali ujedno i kao Muslimane/muslimanei kao agnostike ili ateiste. Dzamija ih moze vidjeti samo turisticki i da ne slijede bas nista od onoga sto im nalaze islam kao vjera. Biti musliman u njemackom ili britanskom kontekstu znaci biti i i vjernik.
Za demokrscanske stranke koje imaju predsjednike koji ili nisu aktivni krscanski vjernici ili su agnostici ili ateisti znam. Znam i za aktivne vjernike koji su premijeri sekularnih drzava.

Tko je glasao

vjernost prije svega

"Članstvo u Europskoj uniji Kukuriku vlada nije znala iskoristiti, pa hrvatski građani nisu niti osjetili ikakav boljitak...."

"Koliko nas je nesposobna Kukuriku vlast unazadila, zorno svjedoči još jedan pokazatelj Europske komisije - indeks digitalizacije gospodarstva i društva.
Unatoč tako alarmantnim rezultatima, Vlada je mjesec dana prije raspuštanja Hrvatskog sabora donijela niz stihijskih i populističkih mjera kako bi novcem svih građana - većinom osiromašenih - za sebe pokušala kupiti dio glasova. Time će dodatno opteretiti ionako dramatično visok deficit i javni dug...."

ovaj tekst se nalazi na web stranici Hrvatske seljačke stranke, u folderu "programi", nakon što je stranka potpisala koalicijski sporazum sa SDP-om i bivšom kukurikavcima..
Tekst je naravno napisan za potrebe prethodne kampanje, napisao ga je i potpisap T.Karamarko, i još sada se na stranici HSS-a diči njegova slika. Ima toga još....

Iz toga se da zaključiti da je SDP stvarno dobio pouzdanog partnera na socijaldemokratskoj sceni u RH i kvalitetnog partnera u eventualnoj budućoj vladi, otprilike kao što je i Z.Tomčić bio Račanu u neka davna vremena.

Tko je glasao

Sve si u pravu osim što ti je

Sve si u pravu osim što ti je promakla po medijima prenijeta informacija da Hasanbegović uistinu prakticira Islam. Barem u javnosti, inače mediji ne bi ni mogli upratiti, ali se ne zna otkada to čini. Da li oduvijek ili otkada je ubačen u visoku politiku.

Dakako, Hasanbegovićeva su religijska uvjerenja i očitovanje vjere totalno privatna stvar, može vjerovati i u marsovce što se mene tiče, kao i svatko drugi, sve dok vlastitu religiju ne pokušava ugurati u sekularnu državu i, posebice, u moj život.

Ima teorija koje guraju rigidni desničari prema kojima su Hrvati i Muslimani jedan narod, aludirajući na NDH koja je uključivala i današnju BiH, ali o njima ovdje ne vrijedi raspravljati.

Inače, potpuno si u pravu kad tvrdiš da je HSS-u lakše sačuvati prepoznatljivost uz SDP nego uz HDZ, lijepo si rekao i zašto. Dodaš li žlicu soli u morsku vodu, neće se skoro ni osjetiti promjena, no ako tu istu žlicu soli ubaciš u zašećernu vodu, itekako će se osjetiti razlika. Slažem se da je ta logika dobrim dijelom kumovala odluci HSS-a da uđe u Narodnu koaliciju.

B-52

Tko je glasao

A i predsjednik je gradonačelnik Samobora

Samobor je gospodski grad :)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

U Europi uopće nema seljačkih

U Europi uopće nema seljačkih (farmerskih) stranaka...

Ipak ima...

Trenutno vladajuća stranka u Danskoj (Venstre), izvorno je seljačka stranka . U drugoj polovine 19. stoljeća, stranka je imala apsolutnu većinu u Parlamentu, a nakon odvajanja nekih frakcija tokom 20. stoljeća varirala je od 10% do 36% podrške birača. Iako je zbog okrupnjavanja broj poljoprivrednika radikalno smanjen, Venstre i danas svoju snagu crpi u lobijima poljoprivredno-prehrambenog sektora, za čije se interese bori. U najnovije vrijeme usprkos protesta javnosti i stručnjaka, te kritika iz EU ublažili su uvjete zaštite okoliša (dozvoljeno više gnojiva i oranje neposredno do vodotoka), čime je poništen višegodišnji rad na obnovi prirode u Danskoj kao intenziovno obradjenoj zemlji.

Interesantno je da ekonomski stručnjaci smatraju da je veliki utjecaj te seljačke stranke i njihova orijentacija na poljoprivredu Dansku skupo koštala u smislu relativnog zaostajanja industrije. Npr. Švedska (gdje se je razvoj bazirao na industriji, a poljoprivreda je bila tek "uz put") je od tada (u 19. stoljeću) siromašnije zemlje razvojem industrije prestigla Dansku.

Danska poljoprivreda je danas hipertrofirana, posebno proizvodnja mesa, što zagadjuje okoliš a ekonomski je na rubu rentabilnosti.

The Observer

Tko je glasao

Ima još agrarnih stranaka u Europi

U Švedskoj, "stranka centra" (Centerpartiet), ranija "Seljačka liga", prvi put se pojavila na izborima 1914. i u ovih sto godina ima prilično stabilnu podršku. Na posljednjim parlamentarnim izborima osvojila je 6,1%.

Na wikipediji postoji čak i članak Nordic Agrarian Parties, te za cijeli svijet List of agrarian parties.

U Litvaniji postoji Litvanska seljačka-zelena unija, nisu neka snaga ali ipak imaju zastupnike i u nacionalnom i u Europskom parlamentu.

U Litvi postoji Stranka centra - Latvijski seljački savez. Oni su u trajnoj koaliciji sa zelenom strankom i to je treća snaga u parlamentu (19,7% na posljednjim izborima 2014.)..

Političke procjene kako je neprihvatljivo da radnici surađuju sa seljacima ne bih, niti koliko veze radnici i seljaci imaju sa SDP-om i HSS-om.

Tko je glasao

koliko znam Venstre je danas

koliko znam Venstre je danas u Danskoj klasična liberalna stranka, članica je ALDE grupacije u EU parlamentu. Tradicionalno je nastala kao revolt malih seljaka prema agrarnoj aristokraciji. Zove se Venstre =lijevo, iako se svrstava kao stranka desno od centra. Danas je na vlasti u Danskoj, sa manjinskom vladom, koja trenutno ima podršku dvije najveće danske stranke.
Venstre je zastupnica agrarno industrijske politike u Danskoj, a naši seljaci, kao predstavnici orijentacije na mala, individualna, seljačka gospodarstva imaju upravo suprotnu orijentaciju - državne subvencije i garantirane cijene osnovnih poljoprivrednih proizvoda.

Tko je glasao

tekovine

socijalizma su postale vrhunaravni cilj kroni kapitalista, samo ih od srama pakiraju u neke priglupe nazive tipa društveno odgovorno poslovanje. samo taj njihov dop, kao i dop općenito, nije ni sjena onom šta smo imali prije. narod oće stanove na kupone, aute na bonove, odmarališta za radnike i djecu, siguran posa... jebe se narodu za demokratiju, 'slobodno tržište' i ostale bakrače, oni koji su se za to borili u zemane, i koji to cijene i danas, ionako žive ko frustrirana stoka, dok priglupoj partijskoj marvi raj na zemlji nikad nije prestao postojat.

utoliko je opštenarodni savez lažnih socijaldemokrata i ostatka ostataka izdajica radićevštine veliki hrvacki skok naprijed u prošlost po kojoj smo se izasrali, a o budućnosti je prerano raspravljati, to ćemo činit s odmakom od 70 godina, ko i inače.

Tko je glasao

Jambo

Neprincipjelna koalicija.
Smeće.
Doli će biti "rata". (U Metkoviću)
Mislim da Milanović nije svjestan u što se uvalija.
I njemu i onome u Zagrebu jebem sve uzduž i popriko.

Tko je glasao

Zadnja rečenica

" njemu i onome u Zagrebu jebem sve uzduž i popriko."

Nije se ticala Milanovića nego onog mandrila u Zagrebu.

Tko je glasao

Iz ovako šturog napisa je

Iz ovako šturog napisa je nemoguće zaključiti na što točno misliš, a dobro bi ovdje došlo za suvislu raspravu.

Jamba svi koji pratimo politiku znamo i tek je za vidjeti kakva će njegova uloga biti u cijeloj priči oko izbora, ali ovo oko neprincipijelne koalicije me jako zanima budući smo je već imali i klapala je prilično dobro, rekao bih puno bolje nego Friščićevo i poslije Hrgovo plesanje s HDZ-om.

Dobro mi je poznat HSS u sjeverozapadnom dijelu zemlje, tu gdje je najjači, i ne vidim nikakve zapreke za dobru suradnju. Naravno, nije sve idealno, nikada nije, kao ni s ostalim Milanovićevim partnerima, ali ne vidim zašto je toliki grijeh HSS-a što se prebacio na kolosijek koji ga nije odveo ravno u provaliju.

B-52

Tko je glasao

sm

posebno sam osjetljiv na ratne profitere.
A vidim da Milanovića nije briga,
I to najgora bagaža ranog profitera.

Tko je glasao

Svatko normalan mislim da je

Svatko normalan mislim da je osjetljiv na ratne profitere, no široj javnosti još nije poznata uloga Jamba ni hoće li ju uopće imati na parlamentarnim izborima. Zato te pitam imaš li kakav insajderski info jer ja nisam još ništa konkretnog doznao po tom pitanju.

A zbog jednog člana stranke, pogotovo ako ne bude istaknuti igrač na parlamentarnim izborima, mislim da ne treba dovoditi u pitanje cijelu koaliciju.

Uvijek se stigne sve poslati nekamo pa mislim da ne treba žuriti s konačnim sudovima. Puno su tu krupnije stvari u pitanju nego lokalac Jambo, ako će ostati lokalac i marginalac. Moglo bi se raditi i o tome da se on sam prekomjerno producira koristeći novu situaciju HSS-a, samo tražeći svoju šansu i svoj interes.

Beljak se još o Jambu nije izjasnio, koliko ja znam.

B-52

Tko je glasao

Beljak se jeste izjasnio o Jambi

Beljak se još o Jambu nije izjasnio, koliko ja znam.

Samo zahvaljujući Beljaku Jambo je uskrsnuo uz svo protivljenje Hrga i Petirke...

Tko je glasao

Milanović u MUP-u zbog pranja novca- Razbojnička koalicija

Tko je glasao

Može malo o APISu i tzv. krađi glasova

Dakle, taj spin Karamarka o tome kako im je APIS ukrao glasove je jedan od većih spinova u zadnjih godinu dana. Ukoliko ne znaš, svako izborno mjesto (6.352 na zadnjim izborima) ima svoje izborno povjerenstvo. I svaka veće stranka u HR ima u svakom izbornom povjerenstvu, barem svoja dva člana. Znači svaka stranka na terenu ima svojih cca 12.6k članova tj. mašinerije koja prati jako dobro da ne dođe do varanja.

Nakon što izbori završe, cijelo izborno povjerenstvo izbornog mjesta, broji glasove. Nakon brojanja glasova, svi članovi povjerenstva moraju se složiti i potpisati na izbornu listu i na broj glasova za pojedinu stranku, nevažećih listića...itd. Ukoliko se ne slože, dolazi do ponavljanja izbora u toj izbornih jedinici kada DIP odredi. Konačno stanje glasova onda, svaka stranka isto tako zapisuje na svoj "odvojeni papir" i šalje u središnjicu.

Nakon što se svi glasovi prebroje, svaka stranka otprilike točno zna koliko ima glasova i prije nego što se objave službeni rezultati. Naravno, ne mogu sami računati d'Honta (svi glasovi stranaka koje su skupile manje od 5% se dijele između onih stranaka koje su prošle izborni prag), pa za njih to radi DIP. Zato smo ove godine i gledali "tmurnu" sliku u oba stožera jer su bili svijesni rezultata, te tako nisu slavili pobjedu jer ona nije postojala.

Prema tome, kad Karamarko nakon n-mjeseci izjavi, kako im je netko preko APISa ukrao par mandata - nema veće laži :)

Tko je glasao

Jedna tehnička ispravka

vi glasovi stranaka koje su skupile manje od 5% se dijele između onih stranaka koje su prošle izborni prag
Nipošto, ništa se ne "dijeli". Ako lista nije dobila 5% u izbornoj jedinici, ti glasovi se jednostavno ne računaju u podjeli mandata. Svaka lista osvaja mandate isključivo prema broj glasova, koje je sama osvojila.

Za llustraciju, pretpostavimo dva krajnja slučaja: da su na izborima bile samo tri liste, te je bilo 100.000 važećih glasova i liste su osvojile slijedeći broj glasova:

Lista A = 47.000
Lista B = 34.000
Lista C = 9.000

Drugi slučaj: bile su 23 liste, te je bilo 200.000 važećih glasova. Liste A, B i C su osvojile isti broj glasova kao gore. Prostalih 20 lista osvojilo je ukupno 100.000 glasova, ali nijedna od njih nema više od 9.999 glasova, tj. sve su ispod 5%.

U drugom slučaju, raspodjela mandata između lista A, B i C je potpuno ista.

Tko je glasao

Zapisnik svakog izborn .povjerenstva-odmah u internetsku objavu

Tko je glasao

Ma ne nasjedaj trolici, nije

Ma ne nasjedaj trolici, nije ovo dnevnik o Apisu. To je davno prokužen spin i Karamarku je donio više štete nego koristi.

Neka mu je sa srećom nakon što ga torpediraju, tajmer već odbrojava. Evo, može s Hasanbegovićem i Petirkom, uz PPetru kao tajnicu u tu novu stranku za koju se zalaže.

Ovdje raspravljamo o tome može li i što Beljak pridonijeti u nadmetanju Narodne koalicije s MOST-om. Petrov je, baš kako sam napisao, doživio debakl na jedinom konkretnom zadatku koji je imao u vladi. Nije odradio pregovore sa sindikatima i državni bi proračun mogao imati štetu koja se mjeri milijardama. Misliš da mu se to neće u kampanji nabiti na nos.

Osim toga, Beljak je već pokazao kako nema respekta za MOST, a nema dlake na jeziku. Drugo, Milanović će se morati baviti HDZ-om i treba mu druga osoba da preuzme MOST. Mislim da Beljak tu može jako zapapriti Petrovu čije ga psihološke igrice, kako ja to vidim, nisu ni malo impresionirale.

B-52

Tko je glasao

<petra i APIS

Tko je glasao

Dno dna!

Tko je glasao

Biti HNS-ovac, ima li što niže u politici RH?

Tko je glasao

Hrvatska Narodna smećarija koju SDPunosi u smetlarskoj lopati

Tko je glasao

Ono

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci