Tagovi

Tajne robnih zaliha

Predsjedniku Hrvatskog sabora s današnjim danom podnio sam neopozivu ostavku na članstvo u Savjetu za robne zalihe.

Zašto?

Članak 6. Zakona o strateškim robnim zalihama («Narodne novine» br. 87/02.) utvrđuje obvezu Vlade Republike Hrvatske da Hrvatskom saboru podnosi redovita godišnja izviješća o stanju i upravljanju robnim zalihama.

Vlada Republike Hrvatske predmetno izviješće nije podnijela za 2003., 2004., 2005. i 2006. godinu.

Dana 8. ožujka 2007. u ime Kluba zastupnika HNS-a, pismeno sam od Šeksa zatražio da kao predsjednik Hrvatskog sabora, od Vlade Republike Hrvatske zatraži podnošenje četiri godišnja izviješća.

Obzirom da navedenu točku Šeks nije uvrstio na dnevni red 25. sjednice Sabora, 19. ožujka uputio sam pisani prigovor na prijedlog dnevnog reda, tražeći da se na dnevni red uvrsti točka «Izviješće o stanju i upravljanju s robnim zalihama za 2003., 2004., 2005. i 2006. godinu». U odgovoru Šeks navodi: «Ja sam odmah zatražio od Vlade da dostavi to Izviješće sukladno Zakonu o upravljanju robnim zalihama, tako da kada i tijekom ove sjednice kada Vlada dostavi to Izviješće, onda će odmah biti uvršteno i u prijedlog dnevnog reda.»

Uzevši u obzir da je prošlo četrdeset dana od dana kada je Šeks od predsjednika Vlade Republike Hrvatske zatražili podnošenje izviješća, a Vlada ga još uvijek nije dostavila, 23. travnja tražio sam od Šeksa da predsjedniku Vlade Republike Hrvatske uputite požurnicu, što je Šeks odbio učiniti.

U Savjetu za robne zalihe zastupam Hrvatski sabor, kojem je zbog opstrukcije Vlade Republike Hrvatske onemogućeno da raspravlja o stanju i upravljanju s robnim zalihama.

Smatram da moje daljnje sudjelovanje u radu Savjeta za robne zalihe bespredmetno i protuzakonito, i ne želeći od Hrvatskog sabora skrivati istinu o stvarnom stanju robnih zaliha podnosim neopozivu ostavku na članstvo u Savjetu.

Komentari

Možda su izgorile kao ono

Možda su izgorile kao ono nekad Gliboki jarak pa se nemože izvršiti inventura?

Tko je glasao

Mene interesira tko u ovome

Mene interesira tko u ovome slucaju krsi zakon, koje su sankcije za krsenje tog zakona i ko ce prijaviti tu/e osobu/e?

Dalje, ukoliko Bajic ne postupi u skladu sa svojim ovlastima, hoce li tko podici tuzbu protiv Bajica, te hoce li Bajic zbog eventualne opstrukcije rada pravosudja u skorije vrijeme zavrsiti iza resetaka?

Ili je ovo obicna afera u rangu onih SDPovskih, namjenjenih za poziranje impotentne opozicije?

Tko je glasao

zašto bi bajić

zašto bi bajić reagirao?
naime ako je poslovanje robnih zaliha tajna onda podacima ne raspolaže niti lesar niti bajić
ako ne znaš da problem postoji (jer je tajna) kako ćeš ga riješiti?

prvi korak mora napraviti netko drugi, a ne bajić

Tko je glasao

Hoces reci da ne postoji

Hoces reci da ne postoji zakon kojim bi se mogao sankcionirati "nemar" Seksa? Ako ne postoji takav zakon, onda ne bi bilo zgorega da ga Lesar sastavi i da zajedno sa SDPom i ostalim clanovima oporbe koji se slazu po pitanju ovog apsurdna iznese na sjednicu. Pa da malo lobira vrsi pritisak na koalicijske parnetere tipa HSLS i slicni, uz malo poticanja javne osude politicara kojima je ovo cisto OK.

To bi bilo vec nesto sto bismo mogli nazvati sposobnom oporbom.

A ako nitko nije voljan poduzimati korake dalje od Seksova "ne", tada i sama oporba u Saboru gubi svoj smisao, te bi Lesar zajedno sa ostatkom ekipe mogao komotno izaci iz Sabora i vise se nikad ne pojaviti tamo, osim naravno ako ne dobije ponovno vlast.

Jer ovakvo politikanstvo koje vidimo svakodnevno, ova opca impotencija oporbe, pomalo je moram reci, postala iritantna kroz sve ove godine.

Tko je glasao

A što možeš očekivati od

A što možeš očekivati od te oporbe, koja je bila jednako iritantna i impotentna i dok je bila na vlasti?! Valjda ti je poznato ono "puno babica, kilavo dijete".

Sad ću reći nešto što nema veze s politikom, ali držim da jedini način da se stvari pokrenu naprijed i da nam bude bolje u našim kratkim životima je stvaranje pozitivnog ozračja i pozitivnog mišljenja. Kolektivni optimizam može pokrenuti svijet naprijed, dok ga kolektivna depresija isto tako može povući natrag. Znam da će me Frederiko zbog ovoga iskritizirati, jer je ovo za njega Wishful Thinking in Cloud Cuckoo Land. Ali to je kao doma, ako naiđeš na probleme pa sjedneš i plačeš, nikad se ništa neće riješiti, ali ako s osmjehom na licu kreneš u rješavanje, sva vrata su ti otvorena. Eto, ja tako rješavam stvari i do sada je bilo uspješno. Vjerojatno bi to trebalo preslikat na pollitiku.

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Reakcija je OK, brza i

Reakcija je OK, brza i precizna. A pitanje je, gdje su robne zalihe, ima li toga uopće u ovoj zemljici i ako nema, što su to dečki s robnim zalihama napravili. Ma, jedino pitanje koje se stalno treba postavljati je: "Di su šoldi?"

nvuljanic

Tko je glasao

Dobra reakcija. I brza i

Dobra reakcija.
I brza i pravodobna jer:
Vlada Republike Hrvatske predmetno izviješće nije podnijela za 2003., 2004., 2005. i 2006. godinu.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Da, tako je to u politici.

Da, tako je to u politici. Tri puta tražim izvještaj i ništa. Onda dam ostavku s jedinim ciljem da isprovociram dastavu toga izvještaja i sada se me pita zašto nisam ranije dao ostavku i što sam radio? A što su radili drugi? Još 151 zastupnik je mogao to tražiti, i svi klubovi su to mogli tražiti pa nisu. U Saboru sjedi 90% bivših ministara , što oni nisu to tražili?
Svi podaci Rz označeni su kao "državna tajna" zbog čega ne smijem u javnost iznositi ništa, pa čak ni to da je u ovh tri godine "otpisano" (po odluci Vlade) ili "isknjiženo" oko 500 milijuna kuna potraživanja od privatnih tvrtki.
No, to je očito manje bitno od činjenice da do sada nisam dao ostavku. Ili da ipak riskiram kaznenu prijavu zbog odavanje državne tajne i sve podatke dam u javnost?

Tko je glasao

Mene bi zanimalo zašto nisi

Mene bi zanimalo zašto nisi dao ostavku nakon što nisi dobio izviješće za 2003. godinu? Što si čekao do izbora 2007. godine? Da si vjerodostojan, ostavka bi se dogodila još tijekom 2004. godine. Za moj pojam, ovo sada je čisti predizborni trik!

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

"Da, tako je to u Hrvatskoj

"Da, tako je to u Hrvatskoj politici."
No ne bi se vlada, političari ni zastupnici (čast iznimkama) ponašali tako nonšalantno i bahato da direktno odgovaraju biračima i javnosti. Pitalo bi ih se da pokažu svoje rezultate, svoj rad i prijedloge u Saboru. Ovako, ko šta radi većina ne radi puno jer nema bilo kakvog konkretnog poticaja osim osobne volje i osjećaja odgovornosti prema biračima koji isto nisu birali zastupnike direktno.
Sumnjam da je neka državna tajna o tom "otpisanom" novcu. Više, mi se čini da je javna tajna.

Tko je glasao

i sada se me pita zašto

i sada se me pita zašto nisam ranije dao ostavku i što sam radio?
A tko pita?
Svi podaci Rz označeni su kao "državna tajna" zbog čega ne smijem u javnost iznositi ništa, pa čak ni to da je u ovh tri godine "otpisano" (po odluci Vlade) ili "isknjiženo" oko 500 milijuna kuna potraživanja od privatnih tvrtki.
Jesi ti to sad objavio državnu tajnu ili karikiraš?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Objavio sam podatak o

Objavio sam podatak o pljački koja nosi oznaku "državna tajna".

Tko je glasao

Znači, ako sam dobro

Znači, ako sam dobro shvatio, pljačkati se može i nikom ništa. A ti možeš imati problem jer si objavio nešto što nosi oznaku državne tajne, iako je to bilo u svrhu ukazivanja na pljačku.

Nakon ostavke, koji je slijedeći korak? Bilo bi šteta da sad stane na tome.
Može li se podnijeti kaznena prijava za podrivanje obrambene moći RH? Mislim, može li se to tako okarakterizirati?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Robne zalihe i obrambena

Robne zalihe i obrambena moć nemaju baš puno veze.
Pričekati ću narednu sjednicu Sabora (16.5) i ako neće biti Izvješća Vlade sve podatke dostaviti ću Bajiću .

Tko je glasao

A što su uopće robne

A što su uopće robne zalihe?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Vidim da mi nećeš

Vidim da mi nećeš odgovoriti.
Zakon o državnim robnim zalihama kaže:
...
Članak 3.
Stalne robne zalihe stvaraju se za osiguranje osnovne opskrbe i to:
- u doba ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti Republike Hrvatske,
- u slučaju velikih prirodnih nepogoda.
...

Dakle, pljačka u robnim zalihama jeste podrivanje obrambene moći RH.

Kazneni zakon kaže:
...
Podrivanje vojne i obrambene moći države
Članak 150.
Tko uništi, učini neuporabljivim ili omogući da prijeđu u neprijateljske ruke obrambena postrojenja, objekti, položaji, naoružanje ili druga vojna i obrambena sredstva ili preda trupe neprijatelju ili na drugi način omete ili dovede u opasnost vojne i obrambene mjere i moć hrvatske države,
kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina.
...

Zakon je iz 1997, ali u svim kasnijim izmjenama članak 150. se nije mijenjao.

Ima li neki pravni autoritet ovdje da mi ukaže na grešku u razmišljanju ili potvrdi pravac mog razmišljanja?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Pohvala na trudu ... u

Pohvala na trudu ... u čitanju zakona.
Ali ako u robnim zalihama ima samo 1/3 planirane robe ili love onda one nemaju utjecaja na obranbenu moć.
Ali, ako i to zanemarimo, po strukturi robe, koju opet ne smijem iznjeti javno, jer je državna tajna, doista ta planirana a nepostojeća roba nema utjecaja na obranbenu moć. Eto, samo za orjentaciju, planska veličina robnih zaliha, optimalna je oko 1,2 milijarde kuna.
Pšenica, sol, šečer, konzerve, živa stoka, sjeme duhana, mlijeko u prahu, palete, jaja u prahu, naftini derivati, ulje.... to je obranbena moć RZ-a.

Tko je glasao

Naravno da 1/3 nema velikog

Naravno da 1/3 nema velikog uticaja, ali netko je valjda kriv što je stanje na 1/3 od plana.

Meni se ne čini da roba na popisu nema značaj u obrambenoj moći. Obrambena moć nije isključivo u naoružanju.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

I saborski zastupnik može

I saborski zastupnik može biti žviždač.
Osim toga, ništa on još nije otkrio, a da li će, ne znam.
Vjerojatno neće.

B-52

Tko je glasao

Slažem se s vama u

Slažem se s vama u potpunosti da ne morate plesati kako drugi (zapravo HDZ-ovci) sviraju, al mislim da (nažalost) vaša ostavka ih nije baš toliko pogodila koliko je dignuta hajka oko nje. Jedna stvar mi nije jasna, zašto na stranicama HNS-a piše da biste mogli kao završiti s lisičinama na rukama... možda sam nešt krivo shvatila al... ne razumijem

Tko je glasao

Ostavka je u funkciji

Ostavka je u funkciji iznuđivanja Izvještaja.
Samo Sabor može skinuti oznaku "državna tajna".
A zašto nešto piše na stranicama HNS-a pojma nemam. Trebalo bi njih pitati. Ne utječem na sadržaj ili izgled stranica.
Vjerojatno PR.

Tko je glasao

To piše radi dramatike. Da

To piše radi dramatike. Da se pojača dojam.

Ne mislim da je zastupnik u opasnosti od tako nečega. A i što je to otkrio? Toplu vodu.

Ali se zalažem za to da se govori o svim grijesima. Koliko god poznati bili i koliko god smo zasićeni aferama.

B-52

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci