Tagovi

Taj prokleti patriotizam!

Na početku Pobunjenog čovjeka, Camus ovlaš izriče jednu misao za koju mislim da je i danas užasno aktualna, no kako nemam knjigu kraj sebe - parafrazirat ću.

U prošlosti, kraljevi su vodili ratove zbog teritorija, robovi su bili prisiljavani na borbe protiv smrti i vlast je okrutno kažnjavala svakog tko joj se htio suprotstaviti - bez potrebe za opravdavanjem. No danas se masakrira pod krinkom dobročinstva i robovi žive u slobodnim zemljama. Kada zločin nosi masku nevinosti, netko treba prihvatiti težak posao i biti njezin odvjetnik.

Čini mi se da je slično i sa nacionalnim identitetom i nacionalnoj svijesti o kojima se i ovdje podosta priča.

Od stvaranja naše države mnogobrojne nepravednosti i zločini su počinjeni zakamuflirani u hrvatsku zastavu, uz naglašen pojam ''hrvatstva''. Da li je onda i ljubav prema domovini zločin, a patriotizam zlo?
Dolazi do te podvojenosti gdje je patriotizam (kod većine) smatran dobrom osobinom, no osobe koje ga ''reklamiraju'' uglavnom... hm... ne baš pune dobrih osobina.
U današnje doba je izražena ta osobitost da je marketing, dojam koji ostavljate, ‘’PR’’ mnogo važniji od onoga što prodajete, pričali mi o ekonomiji, politici ili jednostavno osobama kao takvima.
Pa vidite da se danas čak i voda prodaje pod različitim ‘’brandovima’’, bombastičnim marketinškim kampanjama - no sumnjam da netko može raspoznati razliku u okusu između, recimo, Bistre, Jane i Studene.
I onda se događa, uglavnom na ljevici, da političari pokušavajući prikazati sebe kao čiste i poštene, ujedno bježe i od nacionalnog identiteta, kao i da njihovo glasačko tijelo ne cijeni baš uzvike ‘’Hrvatska!’’. Moram priznati i da ja sam kod nekog ‘’nacionalno obojanijeg’’ političara uglavnom prvo pomislim na krađe, korupciju i laž.
Također mi se čini da, paralelno, na desnijoj strani biračkog tijela nije toliko važno koliko ćete vi tim svojim djelima dokazivati vaš patriotizam, nego koliko ćete ga glasno izvikivati u medijima.

Prilično jasan primjer - iako se Sanader uzdigao na valu podrške generalima i antipatije prema Haagu - većina njegovog biračkog tijela mu je oprostila djela koja su bila u čistoj suprotnosti njegovom poznatom govoru sa Rive.
Znate, on je ‘’naš’’ ali ga Europa sili, Europa mu ne da. Da li je jedan od razloga toga što desničari uglavnom ne podržavaju EU i u tome što je EU vladajuća klika uglavnom koristila kao babarogu koja ih tjera da rade nešto što oni sami ne bi, da se samo njih pita?
Vidite, npr. američki ili njemački političari nikome ne trebaju dokazivat svoj patriotizam, dapače, nekako se podrazumijeva kako su određeni prema tom pitanju.

No, ovdje je nacionalni identitet toliko dugo potiskivan od strane vladajućih struktura, da je postao bitno pitanje kod određivanja nečijih političkih kvaliteta. Nije mi teško shvatiti zašto većina ljudi koji se smatraju velikim Hrvatima uglavnom blaže gleda na zločine počinjene u NDH, nego one jugoslavenske. No - o vječnoj temi ustaša vs. partizana nekom drugom prilikom, no jasno mi je zašto je takvo određivanje i danas važno mnogim biračima. Jasno mi je zašto i političari uglavnom ne smiruju takav diskurs, već ga svako malo izvlače iz ormara. Kao što je poznato u psihologiji, ako je neka emocija veoma dugo potisnuta, ona može, kada ispliva na površinu, natjerati čovjeka do postupa krajnje iracionalno. Slična stvar se može primijetiti i u društvu, gdje političari posežu za raspravama o 2. svjetskom ratu, Domovinskom ratu i hrvatstvu zato da im posluže kao svojevrsna dimna zavjesa koja sakriva prave probleme.

Ja dijelim politička pitanja na dvodimenzionalan način, na jednoj osi je važnost tog pitanja u svjetlu nacionalnih interesa, a na drugoj ‘’škakljivost’’ te teme, potencijal te teme da ‘’zapali’’ birače.
Naprimjer, ekonomija, financije i gospodarstvo su veoma važne teme, no za razumijevanje nekih ekonomskih pitanja je nužno neko predznanje, tako da političke stranke uglavnom imaju nekakav sličan ekonomski program (Pokrenut ćemo hrvatsko gospodarstvo! Smanjit ćemo poreze! Izvući ćemo vas iz krize!) o čijim se pravim značajkama i ne zna baš puno. Ekonomija je prilično suhoparna tema, kod koje na pravi način mogu sudjelovati samo osobe sa ipak nekakvim predznanjem - i zato političari baš i ne pričaju o tome u predizbornim kampanjama (osim gorenavedenih floskula). Prema mom sustavu raspodjele, ta tema bi bila jako važna za Hrvatsku, no i prilično nezapaljiva.
No, tema vjeronauka i križeva u školama je ono što bih stavio kao primjer suprotnosti - tema o kojoj se na prošlim parlamentarnim izborima razgovaralo više nego što ‘’vrijedi’’, upravo zato jer podiže niske strasti u raspravu. Kada se ta dva primjera stave jedan kraj drugoga, mislim da bi i najokorjeliji lovac na komunjare pristao na premještaj vjeronauka iz škola u crkve u zamjenu za zbilja dobru ekonomsku politiku (ne želim reći da protivljenje vjeronauku u školama garantira bolju ekonomiju, nemojte me krivo shvatiti tu).

Ovaj dnevnik je više zamišljen kao otvaranje rasprave, nego nuđenje nekakvih odgovora, pa sad dolazimo do konteksta u koji bih želio smjestiti cijelu ovu temu.
Bliže nam se novi parlamentarni izbori, i smatram da će u svjetlu presude generalima, slučaja Purda i skorog ulaska u EU pitanje patriotizma biti veoma jaka politička karta.
HDZ se u jednu ruku pokušava predstaviti kao proeuropska stranka, no u zadnje vrijeme se u PR-u stranke sve više zaziva Tuđmanovo ime. To HDZ, koji nikad i nije bio previše vjerodostojan, dovodi u situaciju gdje u isto vrijeme mora podržavati i govoriti protiv presude generalima.
Također se, nakon godina Sanaderove vladavine, otvara prostor strankama koje su više desno od HDZ-a (ako se HDZ danas uopće i može okarakterizirati ‘’desno’’, no kako većina čini tako, neću sad ovdje raspravljati o tome).

Što mislite o tome fenomenu da vikanje patriotizma ostavlja veći domoljubni dojam od činjenja patriotskih djela?
Da li je domoljublje vezano sa nepodržavanjem ulaska Hrvatske u EU? Koliko se desno biračko tijelo razočaralo u HDZ-u tijekom godina njihove vladavine i hoće li zbog toga ‘’desnije stranke’’ ojačati?
Gdje je u tome svemu SDP koji je uglavnom smatran prilično anacionalnim?

Volio bih u svom prvom dnevniku otvoriti jednu dobru raspravu o ovome, no volio bih kad ne bi bilo uplitanja osobnih vrijeđanja i ustaše vs. partizani tema - već da ovo bude, takoreći, jedna meta-rasprava na faktor koji je užasno važan u hrvatskom političkom životu.

Komentari

Dobrodošlica

Dobro nam ti došo i napisao prvi dnevnik. Rasprava na ovu temu je bilo jako puno i najčešće su isto tekle kao što je i ova počela.
Imati ćeš pravo vatreno krštenje:)
U potpisu si trebao napisati "Umri muški".
Stretno!!!

Tko je glasao

@nubil

Koju to suvislu raspravu možeš očekivati ne stavljajući izraze kao stvaranje države ili Domovinski rat pod znake navoda?

Tko je glasao

Ne vidim potrebu za tim,

Ne vidim potrebu za tim, Domovinski rat je ime rata baš kao što su i Drugi svjetski, Vijetnamski rat, a ''stvaranje države'' bi trebalo značiti da država i nije stvorena... ili?
Sve i da dijelim tvoje stavove po pitanju Domovinskog rata i stvaranja Hrvatske, ne bih ih stavljao pod navodnike jer bih time raspravu automatski usmjerio u jednom smjeru... iako vidim da je i ovako dosta neutralno i ''filozofski'' pisana tema privukla svoj broj trollova :D, ali neka, patriotizam je zadnje utočišta hulja, ili kako je to već gospodin Johnson rekao.
(pritom nije mislio ništa loše za patriotizam, kao što se često zna interpretirati taj poznati citat)

@lunoprof

Imaš pravo, nisam čitao taj dnevnik - pročitao sam komentare malo i jako je zanimljiva rasprava. Slažem se da se bavimo istom temom, ali tješim se da je moj dnevnik ipak malo drugačije postavljen (više u kontekst političke scene i vrednovanja patriotizma u istoj), pa nije posve nepotreban.

Tko je glasao

Dnevnik je interesantno

Dnevnik je interesantno pisan. Dinamican, sadrzi stav ali ga eksplicite ne namece..

No o toj temi je nedavno pisan dnevnik, Zoran Ostric, i ovo je na neki nacin nastavak te rasprave, pa bi bilo mozda pozeljno onima koji nisu pratili (autor??)

procitati dnevnik i komentare, prije nastavka..

http://pollitika.com/mora-li-covjek-biti-patriot

Dobrodosao nubil-e !

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

drugo mišljenje

Patriotizam je drugo ime za zločin i nasilje (Ivan Čolović, etnolog i politički antropolog)

Patriotizam je instrument nacionalizma

Patriotizam je izmišljotina za koju se svi mi pravimo da znamo točno što je, ali u stvarnosti je to samo instrument nacionalizma na vlasti. (Nenad Veličković)

Nacionalizam je najgora ljudska umotovorina. Nacionalizam znači nasilje, predrasude, izvrnute vrijednosti. (Mario Vargas Llosa, pisac)

Tko je glasao

@nbl, mltv , crvn fnx......

Bk, kk st smvljc (smctjc) ntlktlc, mstrbrnj grnjg nrvng sstm d?? M stvrn st fc z blbl , cm??? Bl kj vc grd svjt m vs stnvnk d RH p j tk psrnst cnvnck-prvljckg psl st, bl b znmljv sprdt brj prgnth t fnkcj, nrvn k j RH pk drzv zzzt cm z sprdb nk mnstrstv, brn (hh), vnjskh pslv (hh) sl.
sprks mg dmnzjm th grdv pmjsnst stnvnstv p ck tnckh skpn, sv s dvj rd, sgrnst mr....
v (ntlktlc) vc gdnm nlzt smzdvljstv nvlct nk kkt rzlct strnk hdz/sdp, p ml p psck (vljd vm s svdj pssck) prdvdjt STRCNM NLZM kj b s dgdl - k b "pbjdl.".... d n nbrjm...
Spstt s n zmlj vrjm kj spdt, dgvrt s p kzt pôstn tvrn cjlm svjt, "cjt gspd, znt m Hrvt sm jk str nrd (ddt bvzn , "ml sm krljvn 7 stljc"..) stjcjm klnst sv s ns dvjk hbl, npdl, spltkrl prtv ns sm zt kj sm pmtn, ktlc, mm nljps zmlj n svjt s spr gstrtskm plzjm"... , DNS S SV GRB K LJP NS !!!!
nstvt " sd nm j pkn q..rc njvljjm vm svm d cm prv cstt sv kmnst -dbs-zdjc , stvt h n rdv cscnj zmlj ntrs zjdnc, ztvrt grnc, prstt vzt trcrzrdn krstvc s bktrjm smrznt 20-gdsnj vctn, stjrt nlgln SPC (hskck-ctnck) z ns zmlj, ktvrt ns ZRP, pct przvdt ns kvltn hrn kk Bg nlz.
t vm mtrjl z pprvn jl t c bt tm NV KNSTRKTVNG dsktnj n cjnjnm "plltk.cm".
zdrvlj bdt vjk sprmn....

Tko je glasao

nas i Hrvata - osam milijardi...

Mi Hrvati? (tko, ti i tvoj tata?)
"prvo cemo ocistiti?"
uvjek, diskutianja, pôsteno, pussyicka, cjelome, na svjeti, LJEPE NASE...

... zar u ludnicama više nemaju niti poštenih tipkovnica?

Tko je glasao

@ zhd

jjj spl skrt zprv m j sm fl jdn "p" d ndpnm n "pss p ck".
nc zhvljjm n sprvkm gsp'n prfssr l kj ct j sm gnrcj PC- p tpkm n gldjc tplvnc jl n krj mm krktr kk m s cn z Hrvtsk t n pstj, stlm nsm n trz, mj mtrnj jzk j ltnskg krjn.
h, trbl st prfsr stvt "mljrd t tt cm" zjdn d ldjk shvt n st ldrt, sprcvm s , bm, bm, bdm, ( prmrc kz ) "cm pc" (s mknm 'c").
Przlz z vsg kmnt ( z kmnt vsh frndv-klp) d "psc" nj nst rk (nrvn d sm sv ncrt z dtljn bjsnjnj , jl cn m s d vs kvz ntlktlc sm jdn zrz n krvm mjst mz dvst nsgrnst rzmjvnj, nd b sv pljskl dvl s kk j clnk psrn rzrdjn (d dsdnst) m kzm z tkv "djl" "d s d sm n vd drvc".
Nsm j krv kj st ncn d vs s vd z rkc (d drg msl z vs) p tk ckjt d kd s nst ps d vm s kz st trb rdt kk s pnst.
Zt kd j psm ( s grskm) djm sm ntknc sttk j stvr cttlj d rzmj kk zl tvrdm d s tcn d skzt cm sm ps k nj (nmjrn) "ntlktlnm" stl vcn psc-kmnttr vg sjt.

Tko je glasao

Nisam siguran da shvaćam što

Nisam siguran da shvaćam što je pisac htio reći... :/ U zdravlje u budite uvjek spremni?

Tko je glasao

Zubalo

Ispala mu je proteza pa malo frflja... Sada će on ponovo, čim je nađe..

Tko je glasao

Uvijek je na žalost bilo

seljačina, pa i ti stari nisi izuzetak, jedino mi je žao što nas dvojica na neki način predstavljamo isti milje. Takvi kao ti su i nanijeli največu štetu pravaštvu u ovoj zemlji, jer zbog takvih i nosimo epitete ognjištaraca i sirovina.
Tvoje kukurikanje o ZERP-u, SPC-u, o čišćenju zemlje, je samo kukurikanje. Zarazliku od tebe, ja u životu i nešto radim za "našu" stvar.
Osim toga, od kuda ti hrabrost, da prozivaš nekoga koga ni ne poznaješ. Nije da žudim za time da te upoznam, ali, mogao bi skupiti i neke činjenice pa onda srati.
Spominješ @crvenu ptičicu? Pa, po tvojoj retorici, nisi daleko od njega.
U buduće, kad već pozdravljaš, daj malo dostojanstva u taj pozdrav, jer je on nekada nešto pravim Hrvatima značio.

Za Dom spremni!
Molotov

PS (Pročitaj stare dnevnike, ako već nisi, pa onda seri.)

Tko je glasao

@Molotov, eksplozivan a to mi se dopada..

Dobra reakcija brate kumek, ti si pravi!!!, drago mi je citat da aktivno radis za "nasu" stvar tako da sam siguran da cemo se uskoro upoznati ,jel ako radis u pravome i jedinome mogucem smjeru a to je ABH + HRAST + HSP-ovci (al ne bas svi) nasi putevi ce se obavezno sastat.
A kaj se tice (sirovina, ognjistaraca) to i njie opasno za imidz HSP-a jel tako govori bilo koj Hrvat(potpuno sa razlogom) ali kada se tako izrazava oficijelni clan HSP- a na javnim govorima pa se te video snimke vrte na ytube-u i sl., ONDA JE TO VEC OZBILJNO NANOSENJE NEUGLEDNOSTI VASOJ STRANCI.....
Trazio sam na youtube jedan video govornika maldezi HSP ali ga nemogu nac, pa ti nemogu poslati link, da sam prosudis o nekim paprenim djelovima. A mozes recimo utipkati u trazilicu y-tube-a "hps" pa vidi sta sve ima, nadam se da si ti i tebi slicni , koji se borite za pozitivan imid HSP-a, kontaktirali autore tih spotova i zamolili ih da malo moderiraju neke naslove.....
U zdravlje!

Tko je glasao

@Molotov...

A baš moraš imati taj pozdrav?

Nema neki ljepši, moderniji, progresivniji, konzervativniji?

Tko je glasao

I jos koristi u pozdravu taj

I jos koristi u pozdravu taj srbizam spremni uz lijepu hrvatsku rijec pripravni- dakle, Molotov, od sada nisi vise za dom spreman, vec si za dom pripravan!

Tko je glasao

Da,da...............

Cijenjeni kolega, znadete li kako se kaže:

U načelu, U na čelu.

Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

Cijenjeni kolega @nubil,

Prvo, pozdravljam Vašu odluku da se pridružite ovoj našoj maloj komuni.

A sada bih Vam odgovorio na Vaša pitanja s kraja dnevnika:

Što mislite o tome fenomenu da vikanje patriotizma ostavlja veći domoljubni dojam od činjenja patriotskih djela?

Pa to je već viđeno, cijenjeni kolega, i ništa tu nema čudno. Oni koji su rat vodili sa šanka u Gradskom podrumu u Zagrebu, kasnije su dobili brda odličja i položaje.Vjerojatno je to u skladu s onom : Tko bliže vatri.................

Da li je domoljublje vezano sa nepodržavanjem ulaska Hrvatske u EU?

I da i ne, cijenjeni kolega, mislim da ni Vi ne želite uči u EU puzajući??! Ali, možda ja nisam baš prava osoba da Vam na ovo odgovorim, jer ja nisam euroskeptik, ja sam protiv ulaska Hrvatske u EU.

Koliko se desno biračko tijelo razočaralo u HDZ-u tijekom godina njihove vladavine i hoće li zbog toga ‘’desnije stranke’’ ojačati?

Ja se osobno nisam razočarao, jer nisam nikada od njih ništa ni očekivao, ali znam da su se neki neugodno iznenadili. Što se tiće jačanja desnice, to se neće desiti zbog HDZ-a, već od spoznaje da ni ovi drugi nemaju ništa novo za ponuditi.

Na ovo o SDP-u sam indirektno odgovorio maloprije.

Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

ni ovi drugi?

Što se tiće jačanja desnice, to se neće desiti zbog HDZ-a, već od spoznaje da ni ovi drugi nemaju ništa novo za ponuditi.

Ne kužim - zar želiš priznati da će (prava) desnica u Hrvatskoj ojačati - iako nema ništa novoga za ponuditi? Hoće li to ojačati i ljevicu?

Tko je glasao

Hajde,hajde kolega.........

Desnica se tek formira, za moj ukus najmanje 15 godina prekasno, ali........

"Ovi drugi", Vi dobro znate da se odnosi na kukurikujuću koalicijicu, odnosno na ove vaše.

Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

tako se lako odricete

tako se lako odricete vlastite povijesti, kolega Molotov? .. zbunjujete me, ja sam mislila kako vam je tradicija vazna..

i sto se to desilo pred 15 godina, da ste zakasnili u razvoju?

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Cijenjena kolegice @lunoprof

Ne odričem se ja ničega, a najmanje vlastite povijesti. Ona je takva kakva jest, ja je uzimam objektivno, koliko je to meni moguće. Nu, ja ne bježim od činjenica, a one su nekima još uvijek "španska sela".

Pozdrav,
Mplotov

PS( Prije 15 godina desili su se mali bogovi na desnici)

Tko je glasao

Vrlo cijenjeni i CESTITI PRAVASU, gospodine MOLOTOV

Kako se u svakoj vasoj pisanoj rjeci osjeca domoljublje zelio bih vas upitati koje je vase misljenje o inteligentnome potezu Generala Sacica u zblizavanju sa HSP-om?
Ujedno bi me zanimalo kako ocjenjujete moj mali komentar....
(znam da ce se neki baciti na udaranje minusa iako moji komentari nikoga ne vrjedaju i u njima nema prostota!!!!!, no BUMO VIDELI kaj bu odlucil gospon administrator, nadam se da nije pretpan poslom i da ce uskoro vratiti citkost mojim komentarima a mozda se ceka da padnu u zaborav.....)

Ovo je samo za vas gosp'n Molotov:
****Puno Vas je prepoznalo VODJU u Gen Sacic-u,i niste se prevarili, nastavite samo dobro slusat sto govori pa cete nac sve odgovore iako General za sada neide u detalje i bolje je tako.
Vazno je da se povjest ponavlja, veliki vojskovodje Hrvati, Zrinski,Jelacic,Filipovic,Pavelic,Tudjman.. (ovdje ne govorimo o politickim bojama!!) su imali tu potrebnu iskru da pokrenu domoljube u obrani nacije i Domovine. Zadnjih 500-ina god Hrvati su morali silom prilika voditi ratove protiv svih vrsta neprijatelja i uspjeli se odrzati zahvaljujuci genijalnoj vojno-civilnoj organizaciji u Vojnoj Krajini.To ne tvrdim ja, vec jedan jako veliki i vrlo obrazovan General Napoleonove Velike Armije sastavljene od visoko skolovanog vodstva proizaslog iz kraljevskih vojnih akademija koje je pocelo ratovati u najmladim danima ali za ideje Revolucije (SIGURNO je da je ta apoliticka armija bila uvjerena da pomaze cjelom evropskom kontinentu i sire da se rjesi privilegirane kaste aristokrata i nepravde I NAJVECEG ZLA OVOGA SVJETA ENGLEZA !!!!!!!)
Govorim o Generalu Marmont, knezu od Raguze i generalnom upravitelju Ilirskih Provincija (na hrvatskome jeziku postoji knjiga njegovih memoara_dnevnika, pa ju toplo preporucam svima koji zele razumjeti vaznost geostrateskog polozaja Hrvatske a i opcenito jako puno nepoznatih cinjenica hrvatske povjesti koje "oficjelna" povjest sakriva) ,taj castan vojnik opisuje u svojim izvjescima Napoleonu,Hrvatsku vojsku u tancine,njenu organizaciju i njene kvalitete, NAJVAZNIJE u svemu tome je da je on primjetio da su Hrvati najbolji kada imaju postenog VODJU-VOJSKOVODJU i da samo takvim licnostima vjeruju.
Vratimo se u danasnjicu, ja osjecam da se lavina pokrenula, Gen Sacic govori sa sigurnoscu, nema tu niti trunke straha, a on ne blefira cak i daje argumente, "ima 20000 detektiva koji ce raditi po principu Wiesenthala" , to znaci drugim rjecima (diplomatskim), znajte da me cuva 20 tisuca fizicki i moralno spremnih domoljuba pa neka si manolici i ekipa yusif razmisle!!!!!!
I jos jedna jaka poruka je poslana onima koji su stavili kandje na sav Hrvatski novac i ukrali ZABA-u, MI HRVATSKI NAROD CEMO VAM TO ODUZETI.
U svim tim promjenama biti ce nekoliko razbijenih njusaka al to nije nista strasno, to se dogadja svugdje u svjetu a jako cesto, bas u demokratskim drustvima.
LAVINA SE POKRENULA I SAD SAMO MOZE RASTI, POLAKO SIGURNA U SVOJU NEZAUSTIVU SNAGU, MIRNU SNAGU.

Tko je glasao

Cijenjeni kolega @kipson,

Nas smo dvojica izgleda krenuli krivim putem. Prvo smo se zakačili, pa sada zapravo dolazimo do toga da imamo slićne stavove.
Nu, moram Vas razočarati, ja osobno nemam vrlo visoko mišljenje o cijenjenom generalu Sačiću. Ovo Vam govorim kao osobno mišljenje. Kao pročelnik udruge proistekle iz Domovinskog rata, zastupajući stavove članstva, podržat ću svaku hrvatsku opciju za koju donesemo zaključak da bi u ovom trenutku dovela do kohezivnog učinka na desnici. Tako je i s trenutnom situacijom oko stvaranja trečeg bloka. Moji osobni stavovi prema nekoj osobi, tu su manje važni, ako je rezultat rušenje HDZ-a i ne dozvoljavanje crvenima da zajaše.

Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

plaćam pivu Molotov

Ako mi uspiješ suvislo objasniti tko su ti to "crveni", gdje ih ti to vidiš oko sebe i koga bi oni to jahali?

Eto - upravo ti iskazuješ tu nevjerojatnu crtu koju često viđam kod desničara. Jednostavno nemaš onu pristojnost i samokontrolu koja je potrebna da bi čovjek bio simpatičan. Kakvi sad crveni? Misliš na HDZ možda? Oni već jašu cca 16-17 godina.

Nedavno je osnovana neka stranka koja snažno primiče ideje ponovnog uvođenja srpsko-hrvatskog i obaveznog služenja JNA, što li - za koju ja ne znam?

Osim toga - takvim stavom izazivaš odbojnost i neku podmuklu želju da ti čovjek zlurado dobaci "pa već te jašu" :)

Tko je glasao

Ha,ha,ha....................

E, ovo zadnje me stvarno nasmijalo. LOL

Kolega @zaphod, Vi kao da ste s Marsa. Nisam ja rekao da HDZ nije crven. Kod nas je vrlo interesantno kad kažeš crveni. Svi se odjednom dignu i naroguše.
Nu, ako me baš pitate, kad govorim crveni, ne mislim baš konkretno na grupu ili grupicu, već na intelektualni doseg.
Što se pak tiče:

Nedavno je osnovana neka stranka koja snažno primiče ideje ponovnog uvođenja srpsko-hrvatskog i obaveznog služenja JNA, što li - za koju ja ne znam?

Govore li Vam nešto prezimena Jović, Lončar i sl.? O ovom prvom evo Vam podsjetnik.

http://pollitika.com/dr-dejan-jovic-jugoslaven

Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

ma druže Molotov

OK, stvarno nisam znao da boje predstavljaju intelektualni doseg, to je nama na Marsu potpuna novost. Ali mi se sviđa...

Vjerojatno ste se poveli za izrekom H. Forda "Kupac može tražiti bilo koju boju automobila, dokle god je ta boja - crna".

No, budući crno po definiciji i nije boja - takav joj je i intelektualni doseg. Nikakav :)

Tko je glasao

Cijenjeni kolega @zaphod,

Kad već spominjete searog Forda, mislim da je on rekao i sljedeće:

Na pitanje: Koji Vam je auto najbolji?
Ford je odgovorio: Novi.

Vi iz ovog izvucite poučak.

Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

izvukao...

novo = boja :)

Shvatili smo - privlači te Ford... em crno em novo... dobro. Čemu onda pozdrav iz prošlog stoljeća? Prije dva stoljeća smo se vjerojatno drugačije pozdravljali a isto smo bili Hrvati.

Tko je glasao

Cijenjeni kolega @zaphod,

Mogu Vas ja i tako pozdraviti.

Bog i Hrvati!

Nisam siguran da Vam se i to dopada, ali, da ne pomislite kako tražim smisao u besmislu..........

Za Dom spremni,
Molotov

Tko je glasao

kaj je to nekaj z NDH

kaj je to nekaj z NDH zaostalo? ..

oduvijek me zanimalo zakaj nigde alaha nema a ante si je s muslimanima bil dobar..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

ama ok...

Meni je inače dovoljan "Dobar dan" i "Doviđenja" a ne nekakve frazetine.

Umara me ovo, iskreno rečeno a i zachatavamo temu. Valjda smo iscrpili temu pozdrava, nadam se.

Tko je glasao

Kipsone glupsone

ti ne razumijes ama bas nista.

te svoje mudrosti mozes prodavati u kafanam, ali ako stvarno mislis da imas "plan" i da ti taj tvoj "plan" prodje, jedini sa razbivenom njuskom ces biti ti.

sve te price tipa ne moze/treba nam nitko/nista mozes objesiti macku o rep, hrvatska moze samodostatno zivjeti, autarkija, etc... su naivne gluposte koje moze samo ispucati covjek koji je uvjeren u svoje neznanje

to ti je kao da dragovoljno trazis da se hrvatsku stavi pod embargo.

u evropi su to napravile samo dvije drzave u posljednjih 60 godina, a to su albanija i rumunija, ceaucescu i hoxa...

isto tako sto se tice ZABA-e. Zaba je djelila novac pajdasima kojima ste klicali, za koje ste se borili kao hosovci dok su oni pljackali i dijelili strvine... tvoji pjadasi, kojima ste klicali i za koje ste se borili, jos dan danas imaju te pare, a njihov ceh danas placamo svi mi

Tko je glasao

Cijenjeni kolega @neoprogressivan,

Imam Vam ja jednog dobrog druga, koji kaže:

"Jebeš zabavu na kojoj hitna nije zasvirala."

Mislim da je kolega @kipson otprilike to mislio.:):):):)

Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

vaš naš...

Slažem se ovo za desnicu... a i pitanje je hoće li se uopće uspjeti formirati. Strah me da će desnica "popušiti" nakon ulaska u EU (ne u smislu postotka, tu će čak i narasti), pa će joj se glavnina stavova opet vezati uz neke zapravo nametnute teme (tipa anti-EU pokret), a ne uz ono što bismo mogli nazvao neokonzervativizam.

Ako mogu zamoliti - ja tebe nigdje ne guram (osim kad se sam deklariraš ustašom), pa nemoj niti ti mene gurati u nekakve koalicije.

Tko je glasao

Cijenjeni kolega @zaphod,

Nigdje, ama baš nigdje nisam se deklarirao Ustašom. Moj je stav jasan. Ja sam pravaš po habitusu u svakom pogledu. To što ja ponekad malo znam koketirati s ustaštvom, to uzmite s rezervom. To što me @ptičica naziva Ustašom, pa i ja njega zovem dupeglavcem i četničkom droljicom, to si mi tepamo.

S onim "vaši" nisam mislio ništa osobno, niti sam Vas gurao bilo gdje, primite moju duboku ispriku, cijenjeni kolega.

Pozdrav,
Molotov

PS( Da bi netko mogao za sebe reči da je Ustaša, morao bi položiti zakletvu, a ja to nisam i vjerujem da nikad ni ne ću.)

Tko je glasao

eh...

Ma, meni bude iskreno žao kada napišeš vrlo zanimljiv odgovor, a onda ga "zasereš" s onim "Za dom spremni!"... Onda ne znam da li da ti dam plus ili minus :)

Tko je glasao

Cijenjeni kolega @zaphod,

Pozdrav "Za Dom spremni!", bio je zapravo u kontekstu odgovora kolegi.
Nu, ja se ni u kom smislu ne odričem tog pozdrava, on je dio hrvatske povijesti. Vi ga možda stavljate u kontekst NDH, ja ga tako nikada nisam doživljavao. Po toj logici, Hrvati bi trebali govoriti, ne znam, kineski? Pa stotine tisuća riječi se govorilo u NDH, zar bi ih trebalo zabraniti?
Hoćete primjer? Recimo u HV imate riječ "Pozor!", i ona se koristila u NDH, zar bi trebalo izmisliti neku drugu riječ? I, da ne nabrajam dalje....................

To što je taj pozdrav došao u kontekst negativnog, nije krivica nas koji ga rabimo, već onih koji ga ne mogu slušati. Slična je situacija s pozdravom "Zdravo!" od kojeg ja dobijem ospice.
Koliko je taj odnos smješan, govori Vam recimo situacija s pozdravom "Ćao!", koji je zapravo talijanski sleng, ali meni je krajnje odbojan, jer se recimo koristi i u beogradskom šatru.
Neznam, da li sam bio dovoljno jasan, jer to oko tog pozdrava je toliko trivijalno u moru drugih sranja, da mi je zlo od objašnjavanja.

Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

zdravi bili, Herr Molotov

Slična je situacija s pozdravom "Zdravo!" od kojeg ja dobijem ospice.

Kad ti svecenik nakon ispovijedi, da za pomolit dvi ili tri zdravo Marije, je li isto izadjes cijeli crven u licu iz iz ispovjedaonice? Nikad nogom vise u taj komunisticki hram:)

Tko je glasao

Cijenjeni kolega @martin,

Ma, na ovo ne ću ni odgovoriti, bogohulite kolega.

Nu, ispričat ću Vam vic na tu temu, možda ga niste čuli.

Kad su nastupile promjene, odluči pokojni Račan otiči u Crkvu i ispovjediti se.
Upita ga svečenik da mu kaže što je griješio.
Ivica će na to: Oće, ja Vam nikada u Crkvi bio nisam, ali sam sada došao da mi Bog oprosti sve grijehe koje sam počinio, a da toga nisam možda ni bio svjestan.
Sine, reče svečenik, izmoli tri Zdravo Marije i bit će ti oprošteno.

Izašavši iz ispovjedaonice Ivica se okrenu oltaru, te uzvikne:

Drugarice Marijo, ZDRAVO,ZDRAVO,ZDRAVO!

Okrenu se i sretan napusti Crkvu.

Pozdrav,v
Moloto

Tko je glasao

bla bla...

Aha.

Tako ću i ja nositi ogromnu jugoslavensku zastavu i govoriti da nije moja krivnja što je ta zastava došla u negativan kontekst, jer sam ja u školi uvijek sam pisao svoje zadaće.
Onda ću se šetati EU gradovima s ogromnom svastikom i objašnjavati im ono o indijskom simbolu mira i da nisam ja kriv što je taj simbol došao u kontekst negativnog.
Pa ću se vozikati tenkićem po Rusiji i puštati im Wagnera gdje ću im također objasniti da nije moja krivica što je ta muzika došla u kontekst negativnog, jer je ja samo rabim.

Ako je toliko trivijalno, zašto onda inzistiraš na tome?

Zbog podjele i polemike. Eto zašto. Jer je zabavnije gledati lijevo-desne šatro prepirke negoli biti normalan i konstruktivan. Eto zato.

Tko je glasao

Cijenjeni kolega @zaphod,

A tko inzistira? Ja Vas kruhom, Vi mene kamenom. Sljedeći ću puta paziti da kruh bude bar deset dana star.

Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

@Molotov

Ne volim kada mi politički protivnik, sugovornik, kako god - inteligencijom odjednom posrne. A ovo tvoje objašnjenje sa pozdravima tipa "nisam ja kriv" je djetinjasto. A ne zvučiš nimalo kao dijete.

Ako se želiš uvlačiti političkim redikulima takvim objašnjenjima - to je tvoje pravo - i tvoj problem.

Tko je glasao

osjecam da postujes i simpatiziras Molotova

pa se ukljuci aktivno prenosenju dobrih poruka......
****iskoristite svaku priliku kako bi prenosili vjesti o ABH-HSP-HRAST-u medju narodom do najmanjeg sela Domovine Hrvatske a i diljem svjeta medju Dijasporom

Pozdravljam, ZA DOM, ZA DOM (Nikola Subic Zrinski) , SPREMNI (Petar Kresimir IV)
(jel ti se svidja ovakav povijesni pozdrav??? i, molim te stricek zapohod naj mi minuse nabijati bus se zmoril..)

Tko je glasao

@kipson

Poštovati i simpatizirati dvije su različite stvari.

Može se reći da poštujem (druga) Molotova - ako zbog ničeg drugoga, a onda stoga jer mu je do nekih stvari stalo. Želja za raspravom obično odaje osobu koju nešto tišti, koja želi nešto promijeniti.

Da li ga simpatiziram - to je teško reći. U par zadnjih upisa je imao neke ideje koje mi se sviđaju - iako su teško ostvarive u praksi (jedan spoj zdrave ljevičarske vizije budućnosti i zdrave desničarske racionalnosti i tradicionalnosti). Budući su te zdrave snage u Hrvatskoj vrlo upitne - možda je tema bespredmetna. No svi se mi ponekad volimo baviti i takvim temama.

Ono što zamjeram "nezdravoj desnici" (a time što to i govorim ispadam desnog usmjerenja, a to definitivno nisam) to je potpuno nepotrebno prizivanje najnegativnijih pojava iz prošlosti. Tu mislim na raznorazne ustašoidne pozdrave, veličanja zločinaca i tsl. Nepotrebno jer samo zamagljuje suštinu same ideje i daje nepotrebnu "vodu na mlin" svakom, pa i vrlo nemuštom protivniku. Čemu inzistiranje na tome - i zašto "zdrave snage desnice" već jednom ne zbace taj teret koji ih samo pritišće (i privlači ridikule) a ne donosi nikakvu korist - ne znam.

Tko je glasao

@zaphod, u mome odgovoru osvrcem se i na ..

@zaphod, u mome odgovoru osvrcem se i na ..

odgovore koje ste pisali g.Molotov-u, pocinjem ovako:
1/ OPASNO vam fali intelektualno postenje a to je odraz obiteljskog i prosvjetnog odgoja, to sto su vas u obitelji ideoloski obojili u crveno se moze razumjeti, ali kad je prosvjeta gusto protkana ideologijom onda to postaje velika opasnost za drustvo.Opet cete kazati da ne razumijete sta sam time htio rec i znam da ce biti u toj vasoj opasci, sa vaseg gledista, puno iskrenosti. Da vam objasnim sta je REPUBLIKA?, ili koja je zadaca skola/fakulteta RH, mozda (sigurno bi trebala biti) LAICKA? (necu vam pisati o tome dvje A4 stranice jel nije na meni da usmjeravam vase misljenje niti da vam dajem recept, razmislite sami i donestite vase zakljucke, i razlicitosti u misljenjima se moraju postivati kao sto se u modi postuju razliciti dizajni i stilovi a da ih se ne postuje nosili bi svi (kineske) uniforme.
Konkretan primjer ogromnih razlika onih koji su rasli/skolovani u totalitarnome drustvu i onih koji su sve to prosli u najdemokratskijem drustvu Europe je primjer Njemacke, usprkos svoj potrebnoj pomoci zapadne strane socjialno ponasanje bivsih istocnjaka slabo evoluira pa ce vam i dan danas zapadni Njem. kazati da govore isti jezik ali se ne razumiju.
2/ Negirate postojanje crvenih i pitate MOlotova, "pa gdje su ti crveni?", opet to vase intelektualno (ne)postenje... A ja cu vam objasniti vrlo jednostavno da su crveni TU, zabijaju kande u sve pore hrvatskog drustva!!! i VRLO su opasni!!!! Tko su ti ljudi, pa to je bar lako doznat citajuci njihove CV-e, iako vecina zaboravlja napisati cime su se bavili prije 90-ih, ali postoje svjedocanstva ljudi, sluzbeni zapisi njihovih (ne)djela.
Moja definicija danasnjih aktivnih crvenih i onih (najopasnijih) IZ SJENE: "SUMSKI PRIMITIVNI BADITI KRVOLOCNOG KRIMINALNOG KARAKTERA DODATNO PERVERZIRANI STALJINISTICKIM SKOLAMA (to je za one iz SJENE) !!!!
I NJIHOVI POTOMCI IDEALISTICKO ZADOJENI, BEZOSJECAJNI,BAHATO PRIMITIVNI, SPREMNI OBRACUNATI NA NAJGRUBLJI NACIN SA SVIM NOVONASTALIM DEMOKRATSKIM SNAGAMA"
3/ Zato sam napisao CASNOME PRAVASU MOLOTOVU da je Hrvatima potreban vojskovoda (za jurisne akcije organiziranja DEMOKRATSKIH NENASILNIH PROMJENA) a iza tih jurisnih jedinica dolaze jedinice za ciscenje terena pa ce zato biti nekoliko razbijenih njuski, PARALELNO SLJEDE cvijetovi HRVATSKE LIBERALNE DEMOKRACIJE (mislim na rjetke pametene i NEOBOJENE intelektualce.
DIVOTA !!! HRAST raste a ABH mu stiti korjenje i granje !!!!
4/ Ustastvo i velicanje zlocinaca su IZMISLJOTINE crvenih, a to sto se od vremena do vremena napije neki Stefek pa zapjeva (evo) u zoru(e), to postoji u svim demokracijama (HESS u Bavarskoj, Franco u Spaniji, Charlemagne-ovci u Fr.)
SVE TO NIJE NI STRASNO NI OPASNO!!!! nece vise nikada biti ni nacizma ni fasizma u Evropi iako grupice postoje cak i u zemljama sa najrazvijenijim demokratskim drustvima.
5/ @NEPROGRESIVAN, evo tipicnog crvenog primitivca nizeg primata, neznalice, u radnome odnosu po vezi, dobiva neku bolju crkavicu i misli da je primio staljina za mude pa lebdi, i jedino sto zna je vrjedati me (ADMInistratore molim vase misljenje na rjec "gluPson" koj mi je upucena od strane jednog prostaka)
Po njemu ja sam glup i lajem gluposti po kaFanama, zatvaram Hr granice, radim Albaniju........
Ja sam samo rekao kakvo je realno stanje i znam jako dobro o cemu govorim, za razliku od primitica koj me vrjeda, poznam jako dobro a i radim u vise zemlja EU, trgujem, ne po "bumo se dogovorili", nego po realnim pravilima konkurencije pa sam tako upucen u mnoge ekonoimske probleme i cinjenjicna stanja u poduzecima a govorimo i o privatnim problemima existencije.
Ako Hr ude sada u EU biti ce smljevena !!!! to bi doslo ko da segrt dobije mjesto direktora velike firme ( a to vi poznajete bolje od mene, imate na pregrst primjera , sumskih bandita u direktorskim foteljama pa vidite kuda vas je to dovelo)
U RH je prvo potrebno instalirati posteno demokratsko drustvo, skinuti komuniste sa svih polozaja, sanirati ucinjenu stetu, razvijati prijateljske odnose kroz aktivnu INTERNACIONALNU politiku ( a ne samo na relaciji B.L.- Pasaluk - Pantovcak)
DOVEST narod u normalno stanje existencije kako bi dobio potrebnu energiju u razvoju potrebnih grana privrede....i, i , i...
I ZA KRAJ
Mozete se vi komunisti-crveno obojeni-podrepice, derati ko svinje al necete vise nista promjeniti , KRENULO JE!!!! i sigurno je kao sto je sigurno da ce se sunce dignuti na istoku svakoga jutra, DA CE ABH-HRAST-HSP zajednicki odnjeti POBJEDU jel HRVATI DOMOLJUBI to zele !!!!!!
(ajde brzo procitajte u dijagonali i nabijajte minuse, a sta bi minusi i drugo znali..)

Tko je glasao

Cijenjeni kolega @zaphod,

Prvo, hvala na riječima s početka komentara, poštivanje je odlika dobrog odgoja, a i to je dio nacionalnog interesa.

Uzgred, želim Vam odgovoriti na pitanje:

Čemu inzistiranje na tome - i zašto "zdrave snage desnice" već jednom ne zbace taj teret koji ih samo pritišće (i privlači ridikule) a ne donosi nikakvu korist - ne znam.

Vjerojatno zbog toga što je to dvosmjerna ulica. Postoje u ovoj zemlji još neki idolopoklonici, koji Vas ne smetaju. Mene osobno vrijeđaju i smetaju mi. Kada se javnost odredi prema svima kako zaslužuju, pretpostavljam da će mahanje nekim stvarima biti deplasirano.

http://www.rtvtk.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=21454:p...

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/video-titov-rodzendan-u-kumrovcu-slav...

Pozdrav,
Molotov

Tko je glasao

opet malo krivi zaključak...

U tome i jest problem: opet se bavite ljevicom a ne desnicom. Pa pustite da ljevica obavi svoj posao - a desnica svoj. Dokada virenje u tuđe dvorište?

Gdje to danas vidite ekstremnu ljevicu u RH. Ne pričamo o proslavi rođendana druga Tita valjda, zaboga?!?!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci