Tagovi

T-HT „Velika opsjena“!!!

Običnom čovjeku se teško orijentirati u pomami i halabuci koja je nastala oko slučaja T-HT. Pogledajmo samo „argumente“ - ta tko tome može odoljeti:
Za dionice se traže krediti s počekom
Deseci tisuća u redu za dionice T-HT-a
T-HT nadmašio Inu u samo dva dana
Zajam Diners Cluba za kupnju dionica T-HT-a
Analiza: Početak upisa dionica T-HT-a još više potaknuo prodavače.
I Erste ponudio kredit za kupnju dionica T-HT-a
Efektivne kamatne stope na kredite za dionice T
INFO: Kako do dionica T-HT-a korak po korak?.
I HPB ponudio kredite za dionice T-HT-a
Vlada: Raspon cijene dionica T-HT-a bit će od 245 do 320 kuna.
Analiza: T-HT primamljiviji od nagradnih dionica Ine
Kredite za kupnju dionica T-HT-a predstavila i Imex banka.
Raspon cijene dionica T-HT-a: od 240 do 310 kuna.
I Podravska banka nudi kredit za dionice HT-a
Vlada i Kardum zbog T-HT-a na televiziji reklamiraju ulaganje u dionice
Objavljen oglas o javnoj ponudi dionica T-HT-a
'Dionica HT-a ima potencijal rasta od 100 posto'
Članovi Vlade ne smiju kupovati dionice T-HT-a
Centar banka nudi kredit za kupnju dionica T-HT-a

Formula T-HT = Dehumanizacija + minimalizam + primitivizam je pomalo čudna, ali razumljiva, jer sam u posljednje vrijeme vrlo ljut na T-HT. Od jučer sam k tome još konsterniran primljenim obračunom ADSL usluga. No, ovo treba malo podrobnije objasniti.

Već duže vremena sam nezadovoljan s uslugama i ophođenjem T-HT-a, pa sam malo pomalo na svim razinama mojih telekomunikacijskih potreba izvršio sustavno premještanje na duge provajdere, mada sam inače u sličnim slučajevima jako konzervativan. Tako sam npr. obiteljskog liječnika promijenio tek kad je moj stari prijatelj umro, još istog zubara kad me ponedjeljkom zaboli zub čekam do petka (jer kao umirovljenik radi kod supruge u ambulanti), prije sam išao samo kod mojih poznatih prodavača hrane, odjeće (ali ova nemoguća poplava svih tih megastorova i trgovačkih centara me zbunila (pa je to prioritetno postao ženin zadatak jer se osjećam jadno i bespomoćno s malim spiskom u rukama nasuprot ogromnom prostoru nagomilanih polica). Čovjek ne mijenja neke navike bez velike nevolje, što pravi trgovac zna i cijeni, ali mnogi novi „moćnici“ (bilo politički bilo gospodarski) samodopadno o tome više ne vode računa – njima ljudska vjernost, i sama vrijednost vjernosti - niša ne predstavlja.

Tako je donedavna bilo i s PTT-om (ili ga nazovite kako želite). Poznavao sam tamo ljude, imao prijatelje, kad bih imao štogod pošao bih s njima i sve ljudski humano riješio (oči u oči). Kad sam prvi put uvodio telefon u bivšem stanu pošao sam kod njih, platio onih par tisuća maraka i riješio u kratkom roku. Kad sam preselio u novoizgrađenu kuću, opet sam pošao kod dečki, riješio formalnosti i platio kako i koliko treba, pa je telefon je uskoro zazvonio. Kad bi iskočio kakav problem s računima pošao bih u centralu i lijepo se porazgovarao, a problem riješio (jer kad bi problem izbio, mene kao uglednog člana zajednice bi s uvažavanjem primio ugledni član krštene PTT kuće, i riješili bismo sve uz razgovor, kavicu).

Moram priznati da mi je nekako teško palo odvajanje od tradicionalnog PTT-a (koji je u međuvremenu mijenjao imena, ljude i poslovne običaje). Sad tamo više nikoga poznatoga nema, svi oni poštovani i visoko školovani ljudi su se preselili (netko u Optimu, VIP a netko u prijevremenu mirovinu). Knjigovodstvo su razjurili, pa se sada treba dogovarati sa Osijekom, Splitom ili Zagrebom. Prostor velikog TKC –a se pretvorio u šaltere; službe informacija se ne zna gdje su, pa svaki put kad nešto specifično trebam provjeravam sa strahom s kojim uopće gradom razgovaram, kao i tko je onaj koji mi daje informaciju - a traženi odgovor na kraju mi daje glas automata. A ja se sjećam prvih automatskih telefonskih sekretarica (koje su prijatelji donosili iz inozemstva i navijali na telefone) nikad nisam ostavljao poruke radi neugodnog osjećaj pri razgovoru s automatom.

Dehumanizacija usluga ( koja se ustvari realizira kroz minimalizam sveden na tehniku izaziva jeziv osjećaj i bespomoćni nijemi bijes. Zato se pomalo preseljavam za mojim prijateljima u drugim tvrtkama (jer ih mogu pozvati kad želim, reći im što me tišti, i to bez automatskih ili automatiziranih glasova. Primijetio sam da se i moj već odrasli nećak također preselio k drugima, i svako malo zove njihove centralne informacije da bi se živ ispričao.

Eto, tako sam T-Mobile zamijenio s Tele2 (jer s automatima, i ljudima koji su se pretvorili u automate više jednostavno nisam mogao komunicirati). Najveći problem s automatiziranom strukturom T-HT-a mi se dogodio s T-mobilom (s kojima sam od početka mobilne telefonije odčično surađivao). Radi pogolemih troškova na nekoliko mobilnih telefona pod ugovorom (radi čega samo kao besplatno dobio nekakve trećerazredne aparate) pošao sam opet kod jednog "preostalog" prijatelja u T-HT da bih u finom razgovoru promijenio povoljniju tarifu. No, neki otuđeni ljudski „automat“ u Osijeku, Splitu ili Zagrebu je taj akt svojevoljno i jednostrano protumačio kao raskid jednoga a uspostavljanje drugog ugovora, pa su mi preko advokatske kancelarije naplatili poveliki račun za neiskorištene vremenske rokove (ja sam to brzopleto platio računajući da ćemo kao i uvijek problem riješiti– ali se naravno preračunao - jer s automatima nema razgovora). Tako je izbio problem s tekućim ugovorom koljeg nisam htio plaćati (nego prebijati s preplaćenim uslugama), ali su ovi „automati“ ne samo gluhi nego i lukavi! Oni neće da razgovaraju, neće da odgovaraju na žalbe i prigovore, ali što sve nisu učinili da istjeraju novac od mene: Ganjali su me preko tri vrlo ugledne i poznate advokatske kancelarije, a jednom čak i preko nekakve agencije (Coface) za prisilnu naplatu, koji su to tako primitivno činili uz prijetnje na razini uličara sa zagrebačkog pločnika.

Zasada su zašutjeli, jer sam se prisjetio jadu (pa kreativno pročitao ugovor u kojem stoji da se ugovor može prijevremeno raskinuti u slučaju neplaćanja računa ili otkaza, a od mene nemaju „takve dokaze“, pa pretpostavljam da će me "čuvene advokatske kancelarije" konačno ostaviti na miru – a naročito oni uličari iz Coface-a. I računam na svjedočenje onog mog prijatelja (koji ni sam više nije tamo), a koji mi je potvrdio da ondašnju promjenu tarife je napravio dogovorno s nadležnim službama i da ga nitko nije upozorio da bi se takvo što moglo tumačiti raskidanjem ugovora.

Tako sada, radi ljudskih i mašinskih automata u T-HT-u te dominirajuće dehumanizirane, minimalističke i primitivističke prakse s velikim zadovoljstvom upražnjavam mobilnu telefoniju s Tele2, a fiksnu s Optimom. Tako za korištenje impulsa na fiksnom telefonu mjesečno primim smiješan iznos od 17 kuna, pa se pomalo neugodno osjećam što Optima od mene nema neke velike koristi - no obećao sam im, čim to kod mene bude moguće, da ću na njih prebaciti kompletni paket ADSL-fiksne telefonije.

No, s "mrskim" T-HT neprijateljem me ipak povezuju još dvije silom prilika neizbježne stvari - a to je:
• Mjesečna naknada za korištenje infrastrukture (o njoj ću kasnije jer je to političko pitanje par excellance),
• ADSL, jer u mojoj okolini preko drugih nije dostupan (no očekujem uskoro da im to s velikim zadovoljstvom uskratim).

Konsterniranost, spomenuta u početku ovog teksta, odnosila se račun ADSL-a primljen za rujan 2007. Sasvim slučajno sam uočio da ADSL plaćam u dva računa i tri tarifne stavke.
1. U računu za fiksni telefon terete me za :
• Mjesečna naknada za fiksnu liniju 09/2997 70 kn
• Mjesečna naknada za spoj na ADSL 64,75 kn
• Naravno sve plus PDV
2. U računu za ADSL usluge terete me za:
• Mjesečna naknada MAXADSL Super 5 GB 48,36 kn
• MAXADSL promet 12 GB 114,97
• Naravno sve plus PDV

Moj sin (današnja „mularija“ se u sve ovo dobro razumije) je pošao na kontrolu prometa ADSL-a (oni znaju gdje se to nalazi) i ustanovio da smo za 09/2007 napravili 12 GB ukupnog prometa, no koji su i „uredno“ dva puta obračunati (5 GB je već obračunato kroz paket „Mjesečna naknada MAXADSL Super 5 GB“, i onda opet svih potrošenih 12 GM). Sada skupljam sve račune kroz posljednjih 3 godine (do granica zastara) da vidim koliko me je T-HT na ADSL uslugama „greškom“ potkradao.

A koliko ima takvih nasađenih, koji se previše ne razumiju u komunikacijske tehnologije (među potrošačima T-HT-ovih usluga- izračunajte cca 100.000 korisnika s po 50 kn je 5 milijuna kuna mjesečno). Kad sam jednom mom bliskom prijatelju ispričao ovaj slučaj on se sjetio jednog svog razgovora s poznanikom, visoko pozicioniranim direktorom, iz austrijskog mobilnog operatera, koji mu je ispričao da se takve „greškice“ sustavno koriste. Naime, uzeti svakom potrošaću po jedan euro za tog pojedinca se ne primijeti, (ili mu ne znači ništa - ili neće ni da se mrči oko toga). Ali za tvrtku znači ogroman ekstra prihod.

Tko bi rekao da se psihologija „lanca Sv. Antuna“ tako ugodno udomila u poslovnoj filozofiji tako velikih poslovnih sustava. O niskom moralu sitnih prevaranata nitko ne razmišlja – jer to jest sitna mala prijevara ali se radi naveliko, zar ne?! Ali format našeg sitnog prevaranta se ne zadovoljava samo s jednim eurom mjesečno po potrošaču - oni teže k desetak eura!!!
Dakle, eto kakav se primitivni, arogantni i kriminalni mentalitet ukotvio unutar T-HT-a od kada je privatiziran, prodan, ne znam kako bih to nazvao - a znamo kako. Odnosno, mi ne znamo kako – jer ni do danas javnosti nije prezentiran ugovor po kojemu je taj javni posao učinjen (jer svaka državna kompanija koja je prodana preko HFP-a je posao od javnog interesa – i tu ne može biti nikakvih tajni ni izuzetaka – pa čak i kad je tajnost ugrađena u ugovore kao npr. Sunčani Hvar isl.).
Mene ovdje posebice zanima što je s onim mojim ulaganjem u infrastrukturu PTT-a (koje sam dvaput plaćao za uvođenje priključaka u moj stan. To je danas (s kamatama i prevrednovanjima) prilično veliki novac. U starom političkom sustavu (koji nije poznavao privatna ulaganja), to je moglo prolaziti, ali danas to treba staviti na čisto. No, postoji ozbiljna sumnja da je ta naša, zajednička infrastruktura ipak prodana T-comu.

Ako je netko bez pitanja otuđio moje treba to vratiti – a tajnost ugovora predstavlja samo dobar razlog za građansku tužbu. Tuđe se nigdje u svijetu ne može prodavati, kao što se i ukradeni automobil mora vratiti vlasniku bez obzira kroz koliko je ruku prošao, i koliko novih registracijskih brojeva je ukucano u šasiju.

T-HT dionice se danas rasprodaju građanima, a u ta kola se upregla država (Bože, kad vidim da se Polančec negdje angažira, kosa mi se na glavi diže). Ubacio se u igru i sam osobno, glavom i bradom predsjednik vlade Sanader. Ubacile su se sve naše banke (koje nisu hrvatske) kako bi kreditirale kupnju dionica, ubacile su se i kartičarske kuće, vadi se novac iz čarapa i madraca, a najviše se vidi umirovljenika koji daju svoje mršave ušteđevine da bi barem malo popravili svoj jadni položaj.

Ali prije toga glavna stavka unutar vrijednost i vlasništva T-HT-a nije riješena: Naime tko je stvarni vlasnik najvažnijeg dijela T-HT carstva tj. infrastrukture, koja je i najvrjedniji dio, i o kojem ovisi daljnja liberalizacija i de-monopolizacija hrvatskog telekomunikacijskog tržišta. Čačić je svakako dobro upućen jer signalizira kako je pitanje vlasnika infrastrukture gotova stvar (Business.hr 08.09. pod naslovom „Čačić: Građanima koji su plaćali izgradnju DTK treba dati popust na dionice T-HT-a).

Ne mogu se oteti utisku da se ovdje radi o jednoj velikoj opsjeni, u kojoj se opet uglavnom od umirovljenika skuplja novac za mirovinske fondove kako bi se tim novce povratili famozni dugovi (novim i starim) umirovljenicima. To smo već vidjeli u slučaju s Plivom - Plivine dionice su bile u portfelju mirovinskih fondova i kao takve trebale dugoročno predstavljati stalne solidne prihode za ionako stalno mršave mirovinske fondove. Ali je ta prevrijedna umirovljenička imovina prodana da bi se namirili stari umirovljenici na štetu novih, koji neobjašnjivo primaju sve manje i manje mirovine.

A što onda ako to sve ipak nije med i mlijeko?! Neki se pitaju da li je ta velika predstava rizična igra (kao što su bili oni piramidalni fondovi svojevremeno u Albaniji). Jer što se može dogoditi s dionicama T-HT-a, ako se pokaže i dokaže da najvrjedniji dio te tvrtke (koji je lociran u infrastrukturi) ne može niti smije njima pripasti (bez obzira na to da li je prodan u paketu i nalazi li se u ugovoru koji se još uvijek skriva - po dobrom hrvatskom običaju). Mnogi se pitaju:
• Tako, čitatelj Darko u rubrici „Glas naroda“ se lijepo pita: u Jutarnjem od 19.09.07. "A što će biti ako dionice T-HT-a izgube na vrijednosti?
• Onda Business.hr od 18.09. pod naslovom: „Da bi se kredit isplatio, na T-HT-u se mora zaraditi barem 20 posto“.
• Pa Jurčić Business HR od 17.09.2007 kaže: „Neću kupiti dionice HT-a jer ne stignem, ali da ih kupim, prodao bih ih za par tjedana“.
• Nastavljen pad cijena europskih dionica Jutarnji list 17.09.2007

Poslovni i svaki drugi moral na državnim razinama u suvremenoj Hrvatskoj je vrlo nizak i ne ulijeva povjerenje (to dokazuju brojni slučajevi kompromitacija i korupcije u HFP-u, u ministarstvima, u nadzornim odborima mnogih tvrtki). Poslovni i svaki drugi moral u T-HT-u je također vrlo nizak, a možda i mnogo niži od prosjeka, što dokazuje gore spomenute sitne podvale kad se "lanac Svetoga Antuna“ uvodi u ozbiljno poslovanje. No najviše je lociran u liku i djelu „velikog manipulatora“ Ivice Mudrinića. Taj čovjek je svojevremeno "slavljen" kao veliki "izumitelj" koji se vratio u Hrvatsku da poklonio svoje patente domovini pa postao hrvatski ministar (da bi se potom ustanovilo kako od tih patenata nitko nikada nije imao nikakve koristi, jer ih je tehnologija u kratko vrijeme pregazila). Ali je zato taj neuspješni gastarbajter i promašeni izumitelj se odlično snašao u hrvatskoj, te se kao Ministar komunikacija uspješno „dokazao“ prodavši prevrijedni hrvatski PTT sustav njemačkom T-Com-u, da bi se onda sam tamo instalirao za direktora s ogromnim osobnim dohocima ( Mudrinić bolje plaćen od Čovića i Fižulića). To su evidentno "Judine škude" (toliki novac uvijek ima svoj prikriveni značaj), dakle zato što je najvjerojatnije "pravična naknada za predani i zdušni rad protiv dugoročnijih interesa hrvatskih građana i ponosnih poreznih obveznika. Naime, već sada je jasno da se kroz njegov rad (i svih onih koji to omogućavaju) T-Comu nastoji osigurati dugotrajniji monopol na prevrijednom hrvatskom telekomunikacijskom tržištu: Večernji :
Vrijednost hrvatskog Telekom tržišta do 2009. godine 15 milijardi kuna - Hrvatsko Telekom tržište trebalo bi, uz prosječni godišnji rast nešto viši od 4%, 2009. godine vrijediti gotovo 15 milijardi kuna, procjena je analitičke kuće InfoCom koja se ...
Poslovni i svaki drugi moral/nemoral uveden u T-HT-ovo ponašanje odgovara moralnom profilu njegovog nositelja. Business.hr od 26.01.2007 je dao kvalčitetan i obuhvatan profil tog arogantnog, beskrupuloznog i amoralnog lika ( Mudrinić, jedinstveni slučaj polit-menadžera ).

Prava slika i prilika novog hrvatskog poretka. A sam T-HT slučaj? Pa dobro, neka se privatizira, ali bez onog dijela koji nije T-HT-ov, koji nije ni državni, nego pripada raznim pojedincima, koji su dsetljećima onog "crnog komunističkog razdoblja" ulagali u telekomunikacijsku infrastrukturu, s čime je Hrvatska doživjela novo doba na ravnopravnim osnovama. No, ne samo rado same te infrastrukture, nego i da se spriječi monopolistički položaj T-HT-a koji će u narednim razdobljima uspješno usporavati tržišnu utakmicu i onemogućavati normaliziranje cijena komunikacijskih usluga, koje su ionako među najvišima u svijetu.

Komentari

Sve si u pravu ali si ipak

Sve si u pravu ali si ipak možeš pomoći mada ti je T-com jedini pružatelj ADSL usluge.

Vidim da ti je ukupan račun preko dvjesto kuna i da imaš solidan ukupan internet promet.
Zato ti lijepo za istu lovu uzmi "flat" paket gdje promet nije ograničen i surfaj do mile volje, gledaj klipiće i razno. I ne misli koliko je to GB.

Ja sam tako napravio i nije mi žao. Trošim ko lud, sve za iste pare, cca 230kn.

B-52

Tko je glasao
Tko je glasao

Bilo je više figurativno

Bilo je više figurativno ali cu učiniti nešto drugo

ragusa

Tko je glasao

Da imaš prvo, bilo je

Da imaš prvo, bilo je figurativno, sam flat i nije problem nego nešto drugo. No već ću to riješiti jer su drugi u mojoj regiji se već najavili, i to nekoliko ih.

Sm ima dobar prijedlog, ali je ovaj mjesc bilo više prometa (12 GB - sin je malo prekardašio pa smo zato ovo analizirali). Uostalom meni je ADSL preko firme pa je nešto skuplji flat.

Tko je glasao

Prvo, da se razumijemo: i

Prvo, da se razumijemo: i sam sam imao dovoljno problema s T-comom i ne pada mi ma pamet braniti ih.

Drugo: nisi u pravu.

Ovo su iznosi računa koje navodiš:
1. U računu za fiksni telefon terete me za :
• Mjesečna naknada za fiksnu liniju 09/2997 70 kn
• Mjesečna naknada za spoj na ADSL 64,75 kn
• Naravno sve plus PDV
2. U računu za ADSL usluge terete me za:
• Mjesečna naknada MAXADSL Super 5 GB 48,36 kn
• MAXADSL promet 12 GB 114,97
• Naravno sve plus PDV

MAXADSL promet 12 GB ispravno ti je obračunat 114,97 kn (u stvari ovdje je obračunato 7GB).
Znam da je prošlo dosta vremena od kada je ovo napisano, međutim cijene su poznate: paket 5GB s brzinom 1Mbit/s iznosio je 138 kn s pdv-om((64,75+48,36)+22%=138)
Svaki dodatno potrošeni GB stajao je (kao i danas) 20 kn - 7GB je 140kn (114,97+22%=120).
Čudno je da ste i ti i sin to previdjeli.

Treće: Čudno je i da navodiš da ti je ADSL preko firme a iznosiš cijene za privatne korisnike.

Tko je glasao

Prvo, da se razumijemo: i

Prvo, da se razumijemo: i sam sam imao dovoljno problema s T-comom i ne pada mi ma pamet braniti ih.

Drugo: nisi u pravu.

Ovo su iznosi računa koje navodiš:
1. U računu za fiksni telefon terete me za :
• Mjesečna naknada za fiksnu liniju 09/2997 70 kn
• Mjesečna naknada za spoj na ADSL 64,75 kn
• Naravno sve plus PDV
2. U računu za ADSL usluge terete me za:
• Mjesečna naknada MAXADSL Super 5 GB 48,36 kn
• MAXADSL promet 12 GB 114,97
• Naravno sve plus PDV

MAXADSL promet 12 GB ispravno ti je obračunat 114,97 kn (u stvari ovdje je obračunato 7GB).
Znam da je prošlo dosta vremena od kada je ovo napisano, međutim cijene su poznate: paket 5GB s brzinom 1Mbit/s iznosio je 138 kn s pdv-om((64,75+48,36)+22%=138)
Svaki dodatno potrošeni GB stajao je (kao i danas) 20 kn - 7GB je 140kn (114,97+22%=120).
Čudno je da ste i ti i sin to previdjeli.

Treće: Čudno je i da navodiš da ti je ADSL preko firme a iznosiš cijene za privatne korisnike.

Tko je glasao

Mene ovdje posebice zanima

Mene ovdje posebice zanima što je s onim mojim ulaganjem u infrastrukturu PTT-a (koje sam dvaput plaćao za uvođenje priključaka u moj stan... No, postoji ozbiljna sumnja da je ta naša, zajednička infrastruktura ipak prodana T-comu.

To je išlo ovako:
- HDZ dobiva izbore
- HDZ, nakon dobivenog mandata, mijenja Ustav i zakone
- HDZ društveno vlasništvo (PTT, HEP, odmarališta...) oduzima građanima, proglašava državnim vlasništvom, te prodaje i daje pogodnim ljudima - SVE JE ZAKONITO
- SDP nakon dolaska na vlast nastavlja potpuno istim stopama

Dakle, svojih par tisuća maraka (s kojima su građeni i DTK i centrale) bi trebao tražiti tužbom od RH. Zapravo, tužba ne bi prošla jer je sve po zakonu, koji je prigodno promjenjen da može proći. Dakle, ništa od toga :(

Tko je glasao

Da tako je. moždsa je

Da tako je. moždsa je vrijeme za građanske tužbe - na njih se odvjetništvo mora odazvati i kad su privatne. A tim putem se legalno može doći do Ustavnog suda, ili u slučaju šutnje adaministracije do suda za ljudska prava u Strassbourgu.

Ajme, koliko me ova tvoja ideja goni na veselost! Pa i vrijeme je da građani počmu uzimati u ruke stvari i tjerati instituxcije sustava da rade.

Što misliš kkva bi bila odluka Ustavnog suda??? i s kojim posljedicama - da THT vrati ukradeni automobil?? He, he!!

Tko je glasao

Tvoj dnevnik izražava

Tvoj dnevnik izražava upravo ono što jako mnogo građana i grđanki osjeća i misli. Telekomunikacije su strateška grana i njih prodavati jednako je prodavanju izvora vode. One koji su to napravili treba proglasiti nacionalnim izdajicama, jer je to bio prvi korak ka uništenju suvereniteta Republike Hrvatske. I dok je narod pušio "Imamo Hrvatsku" (na način da je pitanje suvereniteta riješeno onog trenutka kad smo proglasili neovisnost i "maknuli" Srbe), šakom i kapom se dijelilo ono što je temelj modernog poimanja suvereniteta. Kad se konačno palo tako nisko da je simbol nacionalnog suvereniteta postao "sir i vrhnje", u čudu se ustanovilo da nitko nema ništa protiv. "Ma, evo, kad ste zapeli, zadržite si svoj sir i vrhnje."

Pa zar postoji bolja ilustracija naše civilizacijske retardiranosti i izgubljenosti (u "bespućima pvijesne zbiljnosti", kako bi rekao neumrli)? Ne znam, ali prizori redova u kojima ljudi čekaju kredite za kupnju dionica također svjedoče o tomu kakvi smo.

grgo

grgo

Tko je glasao

Bijesdrugi: THT nije

Bijesdrugi:
THT nije državni mastodont - THT je prirodni monopolista i to je SASVIM normalna situacija koju ima puno, puno država na svijetu (u raznim industrijskim granama). Dupelizac vipera nije za državni monopol, on je za globalizacijske monopoliste. Pametno malo...

Stvarno je nejasno koji i kakav to svijet i ekonomiju nam želiš ovdje "prodavati". Dvije stvari su nespojive s onim u čemu se Hrvatska, danas poslije socijalizma i dirigirane ekonomije, nalazi, navodno u slobodnom tržištu:

Prva je da prirodni monopolist ne može postojati na resursima koji nisu prirodni (vode, šume, more, zaštićeni morski pojas itd.), ali na takvima se može i treba održavati javno državno vlasništvo (radi strateških interesa) no poduzetništvo i ekonomičnost upotrebe kroz koncesije a ne prodaju resursa. Kako telefonija i internet, te najekonomskije grane današnjice mogu i smiju se pretvarati u monopol i kroz njega omogućavati nekome, bilo kome, prednost i zaštićeni status??? To je zločin prema potrošačima a to znači svojim građanima i poreznim obveznicima koji bi sada radi tvog "prirodnog monopola" trebali plaćati skuplje tarife još dugi niz godina. Vodovi i kanali su plaćani privatnim novcem poreznih obveznika - istina u prijašnjem političkom sustavu ali to nema veze jer se radi o građanime iste ove države. Zato nema mjesta "teoriji" da nad takvim od nekoga izgrađenim i stvorenim resursima itko može i smije biti "prirodni monopolist". Narod će sve ovo žestoko platiti. I povrat mirovina i mnoge druge stvari umjesto onih koji su te mirovinwe i druge vrijednosti na ovaj ili onaj način pojeli ili upropasili.

Drugo, kažeš da "svaka država" to ima, pa nam ovdje svima objasni zašto to Hrvatska nema jer je THT većinski već u rukama njemačkog T-coma, a vjerojatno će brzo doći i to 75 plus jedan posto, jer sve ove banke koje su upregnute u isto kolo i istim smjerom idu kad kreditiraju kreditno nesposobne penziće - pa se odnos već može pretpostaviti - država je dala popust, kojeg će THT i banke odobriti penzićima a "hrvatski prirodni monopol" preuzeti u apsolutno vlasništvo. Kako se dakle uklapa u ta tvoja znanja o nacionalnoj ekonomiji i nacionalnim interesima to što je njemačka državna tvrtka T-com (prema tome njemačka država) postala i još više će postati vlasnik i korisnik jednog značajnog "prirodng monopola" u Hrvatskoj, a da to nije ni mogla niti smjela u Njemačkoj (pa se trenutno nalazi u velikim financijskim teškoćama). I kako će se eventualna enronovska sudbina matične kuće odraziti na dionice hrvatskog dijela njenog apsolitnog vlasništva? Kao što je bilo i s Enronom?!

Ma daj molim te!! Nadam se da znaš o čemu govoriš kad se razbacuješ ovakvim "biserjem". Sada već više i nije važno, sve smo obiteljsko srebro rasprodali, pa nek ide i ovo, jedan više ili manje. Rklo bi se u narodu: kad ide krava nek ide i tele! Ali nas prestanite zaglupljivati.

Tko je glasao

Drugo, kažeš da "svaka

Drugo, kažeš da "svaka država" to ima, pa nam ovdje svima objasni zašto to Hrvatska nema jer je THT većinski već u rukama njemačkog T-coma

Htio sam reći da svaka država je imala situacije prirodnih monopola, neke su ih rasformirale neke su ih ostavile... Nije to nikakva HR specifičnost...

Hrvatska je odlučila svojeg telekom monopolistu privatizirati (postupno), i isto tako postupno liberalizirati tržište

Svi građani koji danas kupuju dionice trebaju biti zahvalni što je privatizacija HT-a i liberalizacija telekom tržišta napravljena na način koji je. U svakoj drugoj varijanti, HT bi danas vrijednio puno manje...

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao
Tko je glasao

po čemu je T-HT, kako ti to

po čemu je T-HT, kako ti to tumačiš, prirodni monopolist?
po tome što mu je to omogućeno, po hrvatske građane, štetnim ugovorom koji je potpisao HDZ? tvrdeći da radi u korist građana.
prirodni monopol može, na primjer, biti cementara u krugu od, recimo 150 km. zašto? zato što su, s obzirom na vrijednost proizvoda, transportni troškovi previsoki tako da progutaju zaradu.
telekom nikako ne može biti prirodni monopolist osim ako mu to netko, ne pripuštanjem konkurencije, ne dopusti. zašto, recimo, HDZ nije privatizirao Hrvatske telekomunikacije, a u državnom vasništvu zadržao DTK?! i onda ga, na transparentan način, a ne kao što su to, nedavno, od Božidara Kalmete nadzirane, učinile Hrvatske željeznice, iznajmile svim zainteresiranim strankama?!

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao
Tko je glasao

...nego i da se spriječi

...nego i da se spriječi monopolistički položaj T-HT-a koji će u narednim razdobljima uspješno usporavati tržišnu utakmicu i onemogućavati normaliziranje cijena komunikacijskih usluga, koje su ionako među najvišima u svijetu.

Ovo zaslužuje jedno veliko ha ha ha ha ha.. Jadni frederik, još puši agencijske PR fore o monopolu i kako je to zlo koje treba unišiti pod bilo koju cijenu. Jer spriječava globalističke monopoliste da postignu monopol i na tržištima gdje im se pruža otpor i ne mogu to jednostavno postići...

Samo najneukiji, zlobnici i primitivci kojim manipuliraju PR agencije i plaćeni intervjui danas još puše ove fore o monopolu na tržištu od 4 mil. stanovnika.

Zombix, CNN, Modrićka i deseci drugih plaćenika PR agencija (većina smještena u Business.HR)...ajde još malo vaših gluposti...
youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

• ADSL, jer u mojoj

• ADSL, jer u mojoj okolini preko drugih nije dostupan (no očekujem uskoro da im to s velikim zadovoljstvom uskratim).

Frederik, a da VIP recimo ne pošalje svake godine 100 milijuna eura dobiti vlasniku u Austriju već davno bi ti dao ADSL - imao bi ga na svkaom otoku. Čak bi i na Kornatu bio besplati WIFI...

Samo to ne možeš pokopčati kao rješenje problema pa širiš ove floskule o kojima ti je dalekaobala lijepo rekao što ih ide...

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

He, he, na ovo ću reagirati

He, he,
na ovo ću reagirati ali sam ti dolje dao neke detalje i prijedloge.

Pitaj Skvikija - T-com iz Hrvatske šalje u njemačku ogroman novac jer glavna krovna kuća ima velikih poteškoća radi toga što tamo nije mogla zdržatzto kontrolu nad infrastukturom. TZato se bore nogama i rukama da ju ovdje zadrže

A monopoli, eh , eh, o tome drugi put.

Tko je glasao

Vrlo mi je zamorno uopce

Vrlo mi je zamorno uopce vise pricati o ovim temama.
Krivo srastanje, radijacija sto li to utjece na ljude da ne gledaju dalje od nosa i izdignu se iznad uzrocno posljedicne prisile i to na nacin koji im se prvi servira. Znam da je vrijeme zbijanja redova, demagogija i tako to i doista mogu to prihvatiti kao izgovor, ali da se doista vjeruje u ovako sto, to vise ne mogu i pun mi je kufer svega toga.
Ovo nije nista osobno dragi frederikce jer ovo sto govoris je upravo karakteristicni obrazac i obracam se njemu.
Nek to zivot i srednje godine ispeglaju, stvari ionako idu svojim tokom.

PS Neka mi bude oprosteno pogubiti zivce na tren: tko u financijskom (pa cak mozda i u civilizacijskom) smislu nikad nije razmisljao ili doista nije uopce razumio sto smo sve i kakve sve cijene platili da nam se u nase ime dogodi i izorganizira u zadnjih 50-tak godina i da sad te amaneti i ostatke nonsalantno izignorira i da onda nakon svega toga jos i buducnost podredi tom potpunom nerazumijevanju i nepoznavanju, e onda je taj kompletna ignorantska budala koja se kao i svaka budala uvijek stigne diviti svemu onome prekrasnom izvan seba, a sebe nipodastavati zbog nekakvih misterioznih razloga osim onih na koje upozoravam bas ovim gubljenjem zivaca.

Tko je glasao

Hm, hm, U mom tekstu sam

Hm, hm,

U mom tekstu sam udrobio malo sentimenta, malo komike, malo sarkazma, malo logičnih nejasnoća, malo moraliziranja, a pomalo principijelnosti i ozbiljnih tema. Kad sam ga jutros ponovno pročitao ipak mi je izgledao relativno vrlo jasno postavljen. Ovaj tvoj tekst je tako sumoran i zamoran da ga nikao nisam mogao staviti u nekakav jasan kontekst.

Ali ne uzbuđuj se radi toga, jer se ni ja ne uzbuđujem. Neka stvari teku, kako teku. Na tijek tekućih događanja se ionako može teško utjecati. Principijelno postavljanje ima efekta samo na duži rok!! Nadajmo se, jer kako bismo uopće živjeli bez nade!?

Jedino čega se nikako ne mogu osloboditi u svakodnevnom životu, kroz koji hodim otvorenih očiju i kritičkog uma, je odnos prema moralu, na kojem sam prije inzistirao, i danas činim na isti način, jer je moral jedina ljudska konstanta. S nemoralom se ne mogu nikako pomiriti.

Imao sam jednog prijatelja lokalnog župnika, koji je često dolazio kod mene, prononsiranog ateiste, na čašicu razgovora (a rado sam ga zadržavao i na ručku) i pritom me uvjeravao kako sam ja trebao biti na njegovom mjestu budući da stvari postavljam preciznije i temeljitije od njega. Uvjerio sam ga da je baš moj beskompromisan stav glede morala prouzročio moje otklanjanje od cvrkvene prakse, kao što je njega tamo odveo njegov kompromis s nemoralom. I sad se sjećam kako me je dugo dugo zamišljeno i šutke promatrao, ali sam to shvatio tek mnogo kasnije kad sam pročitao da je u jednoj drugoj župi imao (naravno vanbračno) dijete.

Svaka sličnost sa "slučajem Mudrinić" (gledajući ga sveobuhvatno. dakle u sklopu ljudi i događaja koji su ga proizveli) nije nimalo slučajna!! Dakle, da budem precizan u tumačenju mog gornjeg teksta - njegovo centralno pitanje je moralni odnos prema bližnjemu i domovini!! Svi ostali detalji su bili ilustracije, sporedni ukrasi.

Tko je glasao

Frederik, bilo je teških

Frederik, bilo je teških vremena i strategije i taaktike oko istog su bile različite. I dalje su. kako se kome zalomilo. Ja se ne osjećam lože, čak mi je drago da smo u teškim trenucima prijateljske Njemačke, veliki troškovi na istoku i opterećenja oko nove svjetske arhitekture, pomogli našim prijateljima Njemcima, što je DT državna tvrtka tim više. I naši momci Todorić i Luka rajić su značajno pomogli, g. 1993.g. je Daimler-Benz (mercedes itd.) imao od njih najveću nardžnu te godine, uključujući sve programe, pa i oružje. Ja sam i danas uporni korisnik HT-DT, čak još promptnije plaćam i sa zadovoljstvom gledam da će i stoka sitnog zuba malo omastiti brke. Bitno je da sje zadovoljnih sve više i da stvar strategijskie napreduje. Nadasve mi je drago radi našeg Mudrinića, u teškim trenucima je dečko došao u rodnu domovinu, nije to bilo lako, i nakon toliko izazova je blizu toga da se sretan i zadovoljan vjerojatno uskoro vraća u Kanadu. Zajedno sa bliskim mu susjednom iz Promine akademikom Aralicom i drugima je napravio kuću, svi po projektu izvjesne Melanije, koje su sada neki dvojbeni proglasili za kič i sada nije zgodno dolaziti im tamo. Također i u rodnu Prominu. U Zagrebu je zrak sve više otežao, pogotovo ako nisu malo srednjoročnije mislio na mijesto sa malom zraka i pogleda, pa mnogi traže izlaz odseljavanjem.

Također mi je veliko zadovoljstvo što sam i inače nabrao puno takve prakse. A krenulo je bezaleno, poslovima. Zametne se i zaboravi tko će platiti troškove po restoranima i hotelima te troškove zajedničkih telefona. Nekako se jednostavno smetne s uma. I onda ja to kao mlađi Jack, koji u džepu ima oružje za to, elegantno podmirim i ljudima ostavima pristojno napojnicu. A konobari i šankeri i telefon majstori, iskusni kakvi jesu, vješto nasapunaju velikim jackovima, svojim direktorima i političarima, tako da ih sapunanjem i bez dogovora dovedemo u stanje da su manji od makova zrna (u prijevodu na grubi jezik - jebemo ih u mozak). I onda se to zboga karaktera situacije i stvari ponavlja. ka se navikne ide lako i sa sve većim zadvoljstvom, samo izvadiš oružje iz džepa i ide sve bolje. I sada smo ipak napravili puno toga.

Još malo osloboditi ćemo tereta Mudrunića a i bijesdrugog, čovjek se napreže i radi dok se mi ipak zajebavamo.

Tko je glasao

Dvojka zato sto govoris o

Dvojka zato sto govoris o sebi kojega znamo (po napisima) i ispada da si idealan, a o drugome koga ne znamo, a ni ne mozemo znati, da nije idealan kao ti. To je irelevantno, prije bih ti u izlaganjima prihvatio da je obrnuto da je poznanik tj lokalni zupnik ideala, a ti ne.

Pozivas se na moral sto je lijepo, ali kad je ovako opsirno vise naginje moraliziranju, sto i nije bezazleno posebno u patologiji.
Pozivas se na moral, a ustvari posredujes kriptiranu politiku iza koje stoje drugi koje citiras. Glavna stvar kod toga je uvodenje ideolske magline. Tu uopce nije bitan Mudrinic kao takav vec ono politicko pakiranje kojega on kriptira. Dakako da se tu ne misli na SDP vec na HDZ zbog koje cijela ova predstava o moralu.
Moral koji je uvijek spreman pocistiti se sa Mudrinicem, a koji je premda stetocinski prakticki birokrata, nikad ni ne spomene Rolanda Zuvanica(SDP prirepak Libra) koji je teska operativa i koji je sve moguce i nemoguce privatne i opce interese izjahao i isforsiro i jos je tu, pa onda Holjevica,... sve tele velicine. Niko ni zuc.
Rijec je o tome da se stvarna politicka javnost odvraca od racionalnog ponasanja glasinama, lazima, mitovima i falsifikatima. Kako veli Esad Zgodic (O prevertiranju politike) rijec je o tome da se instalira prevara u javnu politiku te o promoviranju zavaravanja kao politickog manira i stila.

Ima gomila ljudi koji naprosto i vrlo cesto iracionalno ojecaju ovu nepravdu koja se kriptopolitikom cini posebno sto se ona strahovito po svim podrucjima neprestano gomila, pa slijedom toga upadaju u zamku braniti zivopisne likove tipa Mudrinica. S obzirom da je sami Mudrinic tu posve irelevantan i tek je sredstvo kriptopolitike onda je njegova obrana posve bespredmetna i pogresna, a jos vise podstice uvjerenje siritelja kripto stila u vlastitu pozvanost moraliziranja.

Razmisli o ovome ozbiljno jer ja jesam, napose stoga sto vjeruj mi ne bih s ovakvim cak i vrlo teskim rijecima tako oholo, ali zelim na to duboko ukazati. ;-)

Tko je glasao

Ima gomila ljudi koji

Ima gomila ljudi koji naprosto i vrlo cesto iracionalno ojecaju ovu nepravdu koja se kriptopolitikom cini posebno sto se ona strahovito po svim podrucjima neprestano gomila, pa slijedom toga upadaju u zamku braniti zivopisne likove tipa Mudrinica. S obzirom da je sami Mudrinic tu posve irelevantan i tek je sredstvo kriptopolitike onda je njegova obrana posve bespredmetna i pogresna, a jos vise podstice uvjerenje siritelja kripto stila u vlastitu pozvanost moraliziranja.

Vidiš, ja se ne uzbuujem oko ocjena, to je sporedno ako i kad želim nešto reći, a pokušati biti precizan direktno ili kroz ilustracije ili alegorije, kao što sam ovdje bio nagomilao. Ja prihvaćam kritiku takvog pristupa jer opterećuje čitatelja koji prima poruku. Pa riskiram i nesporazume koji mogu ovdje imati mjesta.

Par istinitih primjera navedenih u tekstu i komentarima su bile ilustracije. Zato ti dajem četvorku, tebi i ap-u ali najviše zato jer ste otvorili jedan problem o kojem treba razgovarati otvoreno, i to na način da se govori o pojavama a ne o ljudima. Ja o Žuvaniću niti o Mudriniću ne bih govorio kao o pojedincima (niti o mome prijatelju župniku koji je dobar ćovjek) pa ni o meni (neki me ovdje osobno znaju neki po imenu i prezimenu a neki po pseudonimu). Ajdemo o pojavama pa će biti jasnije. Zato ne prihvaćam prigovor o "lažnom" moraliziranju a da se ne zadubimo u analzu pojava.

Koliko god je moral etički ili filozofski pojam, nije te neka maglovta činjenica s kojom se možemo poštapati ili nabacivati po sistemu bijesadrugog. Ili po onoj: Mudrnić je loš, ali je Žuvanić isto tako loš ili gori, onda ni Mudrinić nije tako loš ili je bolji od Žuvanića - pa to je upadanje u zamke poznatih logičkih grešaka.

Hajdemo radije pogledati drugačije, onako kako sam uvodno postavio čonjenice o pojavama:
-THT je vecinski njemački Telecom - dakle njemačka državna firma u Hrvatskoj.
- Oni jedini kontroliraju infrastrukturu na kojima bi trebali slobodno raditi i drugi provideri, pa je objektivno sloboda tržišta u poteškoćama (da ne kažemo blokirana).
- Pravi vlasnicu te važne a sporne infrastrukture su građani Hrvatske koji su ulagali u njen razvoj.
- Ti "graditelji" infrastrukture i korisnici usluga moraju plaćati monopolom fiksirane cijene posve prirodno veće nego u Njemačkoj
- Mudrinići, Žuvanići, Polančeci, Škegri, Sanaderi, Linici i ostali uporno kriju što je potpisano (i takvoo stanje održavaju i podržavaju) u ime države Hrvatske, zlorabeći to da su Hrvatska oni koji su na vlasti, iako prava Hrvatska - to smo svi mi, pa je potreban minimum trasnparetnosti i odgovornosti prema tako postavljenim činjenicama.

Sve ostalo je sporedno, a svako opravdavanje nemoralne situacije zamagljivanjem moralne, društvene i političke odgovornosti je nemoralno ponašanje per se.

Nema tu mjesta za previše zagonetki. Naravno ništa osobno, jert se i nesvjesno možemo dati uvući u takve magluštine.

Tko je glasao

Ne ne nisam ja upao u

Ne ne nisam ja upao u logicku pogresku koju navodis jer sam znao da bi ti to primjetio, pa sam dobro pazio na to. Pazio sam i doista nije stvar u tome sto je M los (o cemu ja ne govorim previse jer si tu ti), a R jos losiji, vec je stvar sto se M-a ovdje koristi za zbijanje ideoloskih redova, pa je stoga Role naveden samo da se ilustrira kako se njega nikako ne spominje, a kontekst je isti i moglo bi. O Rajicu znamo uglavnom sve, a moglo bi se uzet i Tedeschija, stanuje li jos na drzavnom stanu ili ga je prodo, nitko ziv nikad cuo o moralu cedevitnog praha, a idemo u IPO o'ma poslije HT-a (mozda ja malo trcim pred rudo mozda nesto i cujemo ;-). Naprosto jedan neprirodan nesrazmjer.
To sve nikako ne znaci da suprotna nema svoje objekte preko kojih radi posve istu stvar.

Inace, to je dio samo jednog veceg problema na koji vec na dosta mjesta ukazujem. Inspiriran sam prije svega odlicnom knjigom "Bijeda blagostanja" Pascal Brucknera - francuski Zidov veliki prijatelj Hrvatske (ofucano je reci prijatelj, ali on je taj koji makar malo razmislja i suosjeca s situacijom u kojoj se 90tih nasla Hrvatska) pa neka mi bude dozvoljeno s nekoliko kratkih citata odonud malo dodati.

kako pomiriti cinjenicu "da se, opcenito, ono sto je moralno ne isplati" s vjerovanjem "da je ono sto se isplati po definiciji nemoralno"
Kljuc ekonomskog blagostanja jest stvaranje organiziranog nezadovoljstva
i zapamti ove gorde rijeci molim te:
Kapitalizmu se pokorava iskljucivo neposluhom
To mozda mogu biti igrarije rijecima i ja sam u principu tu uvijek oprezan, ali diosta docaravaju ono oko cega se vrzmam cijelo ovo vrijeme tu.

Tko je glasao

Ronald Žuvanić je, radi

Ronald Žuvanić je, radi slike, praktički morao upasti u to što je upao. On ti se kao malo pristojniji i zbunjeniji za studija družio sa pobisvijetom Fižuliće, koji je oko sebe skuplajo sina saveznog minstra zbunjenog Damira Kuštraka i njega. Onda se Goranko, videći da za posao nije a prijatelj sin ministra još manje, uspio upucati situairanoh klogeici Biserki, Nije bio siguran pa je konzultirao kolege o perspektivnosti toga čina. I uspjelo je, bar da drži vodu. I onda, kako je bilo fizički blizu, u ubijanju vremena se ubacio u taj HSLS. Žuvanić je čak probao mimo društva, sa jednim drugim mirnijim kolegom, i baš pted izbore 1999.g. im je firmica definitvno propadala, što je bilo umiojeće obzirom čime su se bavili i da su im obitelju uložile u to dosta love. On nije nečasno pobjegao i ostavio partner na cjedilu, on jednostavno nije za suočiti se s time, pa mu je prijatelj Goranko namjestio mjesto zamjenika ministra Bože Kovačevića. Onda je tu klizao, nije to za njega, pa su došla neka previranja, pa ga je isti slijed gurno na mijesto ministra promet i veza. Onda si pod udarom raznih mešetara i ne može izbjeći da te aranžiraju ovako ili onako. To sve nije ironično nego zbilja. Kako je čovjek mogao izbjeći takav slijed? Nikako.

Tko je glasao

Kako je čovjek mogao

Kako je čovjek mogao izbjeći takav slijed? Nikako. nisam ja pao s kruske. Razumijem ja to kako se to ne da izbjeci iznutra, ali kako se izbjegne prema van, to ne razumijem, ustvari razumijem, ali na to i ukazujem.
Meni je posve jasno da je situacija i znatno gora nego je prikazuju za kriptopotrebe, ustvari na to bih i naveo kad bi se rascistilo prvo ovo muljanje i u principu prenemaganje oko morala.

Tko je glasao

Samo tehnički gledano,

Samo tehnički gledano, vjerojatno je ipak frederik u pravu.

Na primjeru Žuvanića. Prilike su bile da je sedmadesetih bilo moguće družiti se s raznim ljudima, jest da nije lako ali je išlo. Tim više što su probisvjeta Fižulića svi odgurivali i vikali da ušuti. Onda što odraastaš i što si stariji sretneš još različitih ljudi. Pa čak kad je i evidentno, Žuvanić je u poslu propadao sa boljim prijateljem. Nije baš da je jedini izlaz, jer nisu to neke naročite propasti, više zajebancija, da te Fižulić ugura na mjesto gdje si ipak izložen i kad već vidiš da je to jedno stalno žoharenje, uvlačenje u šupak svakome itd.

Dakle, ne govorim o moralu i sličnom kao vrijednosnoj kategoriji, samo fizički gledano i samo jedan tehnički dio - kad vidiš da ti uklapanje ne ide najbolje, da škripi, da te davi, aimaš drugih izlaza. To je tehnički rečeno kao da na silu daviš Neki PC ili djelove auta bez smisla.

Ne raspravljam radi Fižulića nego radi premasovne defektne tehničko-fizičke prakse, pa i životne. Frajeri kao da ko budale navaljuju na neku konobaricu koja mora raditi i već joj je pun kofer tih jebivjetara, dok tu ispre stol dav dalje ili u prolazu promiču razne dame koje vide da takve frajerske glave ništa ne vide i pomalo izluđuju. Dakle, pričam o skromnim i evidentnim stvarima ili kako mi veliki mislilac rekao mnoge naše ljubavi sada su već stare babe.

A i taj Mudrinić. Mislim da su upropastili dečka. Počeo je rad na nekim patentima u Kanadi. Pa i da nije bilo ništa od toga, ipak bi se prirodnije osječao. Ovako se davi nekim skučenim instant frazama i napreže u zbilja već ishlapljeloj magli razloga i logika kojima je tu dospio. U biti ga nešto ne naročito konkretno drži za nešto ne konkretno, ne jajca, ali ipak toliko da ga voza.

Da li je tehničko-fizički gledano to moral ili se drukčije zove nije važno, bitno je da to preko ikakve mjere voza naše ljude a da usmaljene prekrasne dame nitko i ne vidi, prije nego postanu stare babe.

P.S. Djelom podstaknuto nekim istraživanjima i javnim razmišljanjima pokojnog profesora Slamniga.

Tko je glasao

E vidis ti tehnicki principi

E vidis ti tehnicki principi o kojima govoris su sad razbucani. Zbog njih je i trebalo desetljecima placati proviziju za stvaranje iskustva ovoga naroda. Netko lucidan zakljucio je da su ti principi stetniji od prepustanja u tude ruke, a posebno sektor koji izravno radi s lovom.
Ostalo je jos dosta toga. Samo treba pogledati koliko ima paralelnih DTK mreza i samo ce se kasti.
Mi se tu natezemo oko HT DTK, a boljih i modernijih imamo x3 najmanje. U tom smo pogledu Svicarska, ali ne koristimo. Gotovo nitko ne pita sta s tim, a i to smo placali visekratno. Hm!

Tko je glasao
Tko je glasao

Hvala. Upravo sam zato i

Hvala. Upravo sam zato i rekao gotovo.

Tko je glasao

Mi se tu natezemo oko HT

Mi se tu natezemo oko HT DTK, a boljih i modernijih imamo x3 najmanje. U tom smo pogledu Svicarska, ali ne koristimo. Gotovo nitko ne pita sta s tim, a i to smo placali visekratno. Hm!
Može biti da ne koristimo to što imamo više nego Švicarska a možda su i druge varijante. Uvijek treba imati na umu da smo iskusna zemlja sa iskusnim interesima i različitostima, na raskrižju putova. Tako je sasvim normalno da razbog imamo više nego Švicarska i drugi. Imamo više nekretnina i na bitno raznovrsnijem području. Imamo više državnog aparata, čak više i kompjutora. Stvari koje se ne bi nikad radile a rade se imamo bitno više.

Mogući pravi razlozi. Jasno je da je HT dan DT-Njemačkoj ne slučajno i ne kako bi neka Hrvatska diktirala, kao i masa toga. Razne manje i veće zemlje su se raspodjelile i napaltile, to smo vidjeli i vidimo i dalje. Nedavno u Sloveniji izlazi da uz slovensku tajnu službu našu Vladu i razno kontrolira i njemačka, po linijama od SFRJ. SFRJ i Njemačka su bile dobro još dok je artiljerija veća nego na pola Evrope u II svj. ratu rasturala Vukovar.

Tako je moguće da se neke druge magistralne veze čuvaju za nekog, da taj netko to drži rezervirano. Ujedno je Hrvatska bitno raznovrsnija. razni tipovi na razne bizarne načine, pa i sami državni čelnici su često takvi, dođu do ideja koje ne bi nikome paale i na pamet pa ih i realiziraju. Šta bi bilo čudno da netko tako lupne kakav kabel da se nađe ako zatreba. Hoću reči kod nas se to normalno radi. Nismo mi diletanti i jednostranih pogleda i iskustava da je tako i samo tako.

Ujedno je očigledno naša i državna i sva ostaalaa politika, do zadnjeg malog zimmer frei fleksibilna i usmjerena na više mogućnosti, nikad se ne oslanja na samo jednu varijantu. Love uvijek ima, makar na dug, mogućnosti ima, navika, svega, pa kako bi drukčije i bilo.

Tko je glasao

Frederik, Za ovo ti bum

Frederik,

Za ovo ti bum jedan dan stisnul ruku.
moral jedina ljudska konstanta. S nemoralom se ne mogu nikako pomiriti.

Pozdrav jugu domovine.

Tko je glasao

Eh moj Skviki, mnogi s tim

Eh moj Skviki, mnogi s tim nisu načisto, za njih je moral čist nekaj drugega, nepotrebno, živa smetnja!!

Tko je glasao

Nije problem u društvenim

Nije problem u društvenim resursima, oni su izgubljeni zauvijek onog trena kad je država prodala tvrtku, nego je problem u nerazvijenosti.

Ušteda na cijeni usluga koju bi hrvatski građani dobili nestankom telekomunikacijskog diva bi bila višestruko veća od trenutnih prihoda države i građana od te tvrtke. To bi bila kratkoročna dobit, a dugoročno, pojavom prave tržišne konkurencije, bismo se od tehnološkog patuljka patuljastog mogli pretvoriti u stasalog europskog takmaca. Ekologija (za što jedino imamo konsenzus) i pripadajući turizam se jednostavno vole pariti s telekomunikacijskim tehnologijama.

Tko je glasao

T-HT je klasičan državni

T-HT je klasičan državni mastodont, koji je nakon privatizacije postao privatni monopolist s državnom potporom. I sad se konkurencija muči i bori za tržište jer mu država jako popušta.
Mudrinić, inženjer s patentima, se lijepo i sigurno udomio, i uživa. što bi rekli, snaš'o se.
Igra s dionicama je klasična predizborna, i navlači ljude. Želim im puno sreće.

Tko je glasao

I sad se konkurencija muči

I sad se konkurencija muči i bori za tržište jer mu država jako popušta.

Ajmo svi skupa plakati zbog konkurenciju koja ne može s 3 kune investicije osvojiti više tržišta

Moraju kojih 3-4 godine dobiti uložiti da bi dosegli T-Com nivo, u recimo ADSL pokrivenosti, ali to naravno ne smiju jer njihovi dioničari/vlasnici su došli na HR tržište po max PROFIT s minimalno INVESTICIJE. Kako sad da ulažu, kad već to T-Coma, trebaju nam to dati...

A kao svoje kvislinge pronašli raznolike laike i dupelisce (poput vipera) koji za njih obavljaju PR - dajte nam lokalnu petlju zabadava. Dajte nam, moramo 100 milijuna eura godišnje dobiti poslati u Austriju inače će nas poslati u neku pripizdinu da tamo upravljamo Mobilkomom.

Tko ih sprečava u investiciji, molim te vipera odgovori mi

THT nije državni mastodont - THT je priodni monopolista i to je SASVIM normalna situacija koju ima puno, puno država na svijetu (u raznim industrijskim granama). Dupelizac vipera nije za državni monopol, on je za globalizacijske monopoliste. Pametno malo...

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

Dakle, ova rasprava je

Dakle, ova rasprava je prešla pristojan nivo. Imamo osobne kvalifikacije, na neviđeno.
Da li sam ja laik, ili dupelizac nemaš pojma. A o tome ko koliko para mora poslati, raspitaj se malo podrobnije i onda pričaj o tome.
Ako vodovdna i kanalizacijska infrastruktura pada u vlasništvo lokalne samouprave, zašto ne bi i DTK infrastruktura.
Što znači u ekonomiji prirodan, molim pojašnjenje. Ja sam protiv monopola bilo državnog, bilo globalnog. Formalno gledano, THT je i državni i globalni monopolist, obzirom na omjer vlasništva.

Tko je glasao

Mudrinić godišnje zaradi

Mudrinić godišnje zaradi kao prosječni hrvatski radnik u 46 godina.
Sve to u državi koja je među najzaduženijim u svjetu. Možda ovo objašnjava onaj vječni Mudrinićev osmjeh kojim nam porućuje, glupog li naroda.
Svaka čast patentu.
Sanader bi rekao, ne porez na dionice, pa neka Mudrinić uživa.

Tko je glasao

Još jedan Isfrustrirani,

Još jedan Isfrustrirani, nesposobni... Mudrinić ti je kriv za tvoju situaciju. Sjedni u lokalni kafić, popij si jednu afterwrk pivu u kukaj zato jer nisi on

Obzirom na 51% DT vlasništva, za 51% Mudrinićeve plaće te uopće ne bi trebalo brinuti, dakle tebe (kao poreznog obveznika kojemu "pripada" 49% DT-a košta VEELIKIH 1.5 mil kuna bruto, njemu 750 tisuća, državi (i tebi kroz poreze) ostalih 750 tisuća. Zamisli iznosa...

A niko ne piše kako Mudrinić za razne doprinose iz plaće uplati u zdravstveno koliko prosječnim radnik uplati za 40 godina. A ima isti nivo usluge kao i taj radnik!!!?

I naravno kao i uvijek, svi zaboravljaju da je u mudrinićevoj plaći dio plaća a dio bonus na osnovu rezultata i da čovjek je dobije te novce svaki mjesec već na kraju godine.. .Taj dio je oporezovan manje (dakle ova moja simulacija na početku nije 100% točna), ali mislim da sam sasvim jasan - SVI VI LJUBOMORNI I JALNI NA MUDRNIĆA - zamislite se nad svojim životom ODMAH!!!
youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

SVI VI LJUBOMORNI I JALNI NA

SVI VI LJUBOMORNI I JALNI NA MUDRNIĆA - zamislite se nad svojim životom ODMAH!!!Ja ga mrzim, priznajem, ali ne na način koji ti opisuješ. On je za mene kvisling najgore vrste, strani agent i ratni profiter koji se uključio u politiku na isti način kao što se Šarinić uključio i htio nuklearke graditi po Hrvatskoj. Smeće od čovjeka, gnjida kakvih je previše i prepuno u ovoj državi. Sve mu najgore želim u životu.

Tko je glasao

da, kužim te skroz. tebi su

da, kužim te skroz. tebi su cool ekipa koja sjedi cijeli dan u kafani i pije žuju ili karlovačko i govore "eh, da ja imam tisuću kn da si friziram motor, svaka pička bi bila moja"..

A tko god nešto postigne, taj ti je kriminalac.
Uh što mrzim takve pesimiste i beskorisne parazite....

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

Uh što mrzim takve

Uh što mrzim takve pesimiste i beskorisne parazite....Pesimist ne mogu biti, nemam psihičkih predispozicija. Parazititram zadnjih par mjeseci, ali ne beskorisno, uče se tehnologije, definiram vlasničke odnose i mogućnosti, tako da bih trebao isplivati još mlađi i nadobudniji. :-)A tko god nešto postigne, taj ti je kriminalac.Ubilo bi mi poduzetnički duh takvo razmišljanje.da, kužim te skroz. tebi su cool ekipa koja sjedi cijeli dan u kafani i pije žuju ili karlovačko i govore "eh, da ja imam tisuću kn da si friziram motor, svaka pička bi bila moja"..Nisu mi baš cool, ali volim zasjesti i proljudikati. Znaju oni i puno više nego savjetovati za automehaničara ili tko koju zgodnu j***.

Tko je glasao

Hm, Bijes drugi, ovakvim

Hm,
Bijes drugi, ovakvim "bombicama" ala Boško Buha se ne postižu željeni efekti:

Nije pitanje koliko Mudrinić ima plaću i koliko plaća u mirovinske i zdravstvene fondove (a vjerojatno 2,5 % plaća i članarinu HDZ-u što nisu male pare za partijske fondove - pa je red da ga branite, ali i zato što sigurno daje dosta toga na drugi način).

Ovdje je problem da je privatizirano nešto što se nije smjelo ni moglo, da je to za sve osim za građane gotvova činjenica koja se skriva.

Ima i još gore - ta infrastruktura koju smo svi mi "socijaliostički" gradili od svojih prihoda sada za duže vremena osigurava kontrolu telekomunikacijskog prostora što je dugoročni zločin prema građanima ove zemlje i poreznim obveznicoma. I krajnjpj liniji ravnošravnosti na tržištu što je mkinimum kojeg država mora zaštitito. A svjedoci smo bili raznih diverzija, sječenja kanala i kabela konkurenciji .

Istina je da sam ja cijeli gornji post postavio u pomalo komičnu vizuru, ali su pitanja više nego ozbiljna.

Što se može dogoditi s dionicama T-HT-a ako im se sudski oduzme to s čime sada nelegalno i plitičkom odlukom raspolažu i koče konkurenciju kojima se mora, ponavbljam mora, otvoriti prostor - je li budućnost možda ono što naš Skviki zna iz svohg iskustva iz Njemačkoj, gdje nitko ovakvu povlaštenu poziciju na tržišti jednopstavno ne smije niti može imati.

Tamo inače s T-comom stvari jako loše stoje, jer je otvoren prostor drugima a oni nemaju odgovor. Ovdje im ga je netko omogućio - da drže kontrolu nad infrastrukturom.

Glede njihovih potkradanja na računima, još ću se vratiti, jer eto može biti i mala greška nekog službenika mada ne vjeruje, jer se sve auttomatski obrađuje elektronskim programom.

A ovo o patentima je jedna ogavna stvar s kojom je čak osobno pokojnoi pšredskednim Tužman mahao u javnosti, a bio obični ćorak.

I PS.

Ajde lijepo kad reklamiraš Lavičin blog, pretvorite ga u "desnu pollitiku" - ja ću rado gostovati na vašim stranicama.

Tko je glasao

bonusi su po hrvatskom

bonusi su po hrvatskom zakonodavstvu oporezovani jednako kao i bilo koji drugi primitak od rada

usput rečeno, ovo što si gore napisao nije u cijelosti točno jer postoji maksimum kojeg možeš uplatiti za mirovinsko osiguranje (a koji je negdje na 32.000kn mjesečno bruto), jest da je razlika minijaturna ali svejedno

Tko je glasao

hvala na pojašnjenju. sad

hvala na pojašnjenju. sad si dao povoda ekipi "što, mudrinić plaća samo 32.000 kn mjesečno" za zdravstveno - uzmite mu još I nije uredu da njegova djeca imaju bespaltne udžbenike, a i nije u redu da imaju besplatno zdravstveno kad plaća samo 32000 kn mjesečno..."

p.s.
kladim se u bilošto da će se sad pojaviti neki dnevnik (od CNN-a vjerojatno) kako je Mudrinić vlasnik Digitela....

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

kladim se u bilošto da će

kladim se u bilošto da će se sad pojaviti neki dnevnik (od CNN-a vjerojatno) kako je Mudrinić vlasnik Digitela....

nije ali mu je smolec vjenčani kum

Tko je glasao

Evo, javlja se još jedan

Evo, javlja se još jedan penzić. Hvala na komentarima ali još više savjetima. Dakle prelazim Optimi. A da su u T-HT-u razbojnici to znam. Pokrali su naš novac. I to znam. Mi smo financirali sustav fiksne telefonije a oni ga sad koriste i još nas pljačkaju.

Tko je glasao

Sve je to Marijan isprobal u

Sve je to Marijan isprobal u Njemačkoj s Telekomom. Izgubili su više od milijun potrošača u jednoj godini i gubiju i dalje.

Tko je glasao

Pa ovaj tekst tko je pisao

Pa ovaj tekst tko je pisao živi u vremenu kojega više nema, jugonostalgicar, komunist... Kako samo iznosi neke stvari s kojima se ne bi trebao razmetati... Gospodine vaše vrijeme je prošlo, nema više članova kp u ptt u kojem ste vi telefon dobili za par dana, dok su ga obični ljudi čekali i po nekoliko godina, a isto tako platili 2000 dm... Vama kao uglednom komunistu su vrata ptt-a bila otvorena, pili ste kavu sa šefovima i djelatnicima ptt-a koji su vam zatim pružili uslugu... Jeste li se ikada zapitali, tretira li taj ptt i druge korisnike isto kao vas? Ah taj komunizam, za sve jednako, zar ne? Ma dajte molim vas... Vi ste jedan obicni egoista, koji misli samo na sebe i na vrijeme u kojem mu je bilo dobro, a druge tko j..., da prostite.... E sada kada vama nije onako kako nije nikada niti trebalo biti, sada je problem, sada HT ne valja... Za to što vi ne možete preko reda, što vam se netko ne ulizuje i ne trci oko vas, vi krivite HT... A sta mislite zasto optima i ostali trce oko vas, pa da pređete kod njih, a kad prođe neko vrijeme postanu gori nego HT. A sto se HT-ovih cijena tice, pa ne smiju ih jos spustiti, jer bi bili monopolisti, stoga dok se ne razviju ostali, HT ne smije spustati cijene... To nije politika HT-a, nego drugih, HT bi mogao sa puno nižim cijenama biti jaci od ostalih.. I kako bi se onda ostali razvili? Kako bi nestalo monopola? Vidi se da je tekst pisala osoba koja pojma nema o ekonomiji, trzistu, monopolu i suzbijanju istoga... Ma mogao bih vam toliko toga napisati na vas teks i na sve sto ste rekli proturjeciti sa valjanim cinjenicama... Ali to je nekome kao vi tesko objasniti...

Tko je glasao

Kaj ima još neko osim mene,

Kaj ima još neko osim mene, da je nazvan, šovinistom, fašistom, ustašom, desničarom i sad na kraju komunjarom.

Izvinjavam se ak sam kaj zaboravil.

Tko je glasao

Neka Skviki krivo si

Neka Skviki krivo si shvatio, mulac je mislio je na mene, a i sam sam se iznenadio da je netko se javio na nešto napisano prije godinu dana.

Daniel se malo zbunio.

Ali sve što je napisao je bez veze, i to danas kad je THT dionica se spustila na onu istu "posebno povoljnu cijenu" koja je bila daleko ispod tržišne a to znači da sam prije godinu dana pogodio da je to s THT dionicama samo opsjena u kojoj su neki trebali jeftino preuzeti kritični dio dioiničkog portfelja.

A što se tiče onih 2 tisuće Dem koje sam par puta platio bili moje ulaganje u THT infrastrukturu, istina u komunističko vrijeme ali smo danas u kapitalizmu i moj dio nitko nije imao pravo nikome neovlašteno prodavati, pa bilo ulaganje u komunizmu ili kapitalizmu.

Da sam baš bio ono što taj glupan melje, onda ne bih platio 3.000 Dem prikjljučak nego bi mi ih oni poklonili - ALI JA SAM IH PLATIO!!!! JA SAM IH VRLO NEKOMUNISTIČK PLATIO I!!!

E Dane, moj dragi Dane, sve bi dobro i lako bilo, da ti pas na okuki jaja nije zanosio (kako se to govorilo u mom rodnom kraju za takve macimudane!!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci