Tagovi

Svih se nada kan'te vi koji ste ostali!

Da je Dante Alighieri živio današnjih dana u Hrvatskoj, njegove čuvene riječi "dobrodošlice" na ulazu u 9. krug pakla: "Lasciate ogni speranza voi ch' entrate" (Svih se nada kan'te vi koji ulazite) bi vjerojatno glasile: "Lasciate ogni speranza voi chi siete rimasti dentro" (Svih se nada kan'te vi koji ste ostali unutra), jer Hrvatska je svojevoljno, dakle vlastitim izborom HDZ-a i Franje Tuđmana krenula put pakla, a ovim zadnjim svojim izborom ulazi i u njegov deveti krug.

Pretpostavljam da je, sluteći da nam predstoji pakao, jedan od najboljih hrvatskih novinara, utemeljitelj i glavni i odgovorni urednik tjednika "Danas", prema mnogim znalcima najbolje tiskovine koja je ikad izlazila na području bivše države, pokojni Joža Vlahović, proročnaski rekao negdje "u smiraj" bivše države: "Već jučer nam je bilo bolje nego što će nam biti sutra!"

Pretpostavljam da je čovjek naprosto osjećao zadah ustaštva i smrti koji se širio oko Franje Tuđmana.

Ne, nije Tuđman pokrenuo rat za ostvarenje "viših ciljava" i svojih zamisli zato da bi sam učestvovao u njemu i možda poginuo, on je gurnuo druge da ratuju i ginu za njegove zamisli, uvjeravajući ih da oni time zajedno s njim stvaraju državu. Ako se država stvara na osnovi mržnje prema drugim i drugačijima, besprimjernom pljačkom i uništavanjem imovine koju su vrijedne ruke njenih državljana stvarale u vrijeme "represivnog nenarodnoag" režima.

I nitko da se zapita, kako se to nešto što desetljećima postoji može stvarati.

Ali ako je Franjo Tuđman mislio na etnički čistu nacional-socijalističku državu koju je uspostavljao, onda bismo možda i mogli prihvatiti termin stvaranje.

Neke ljude Tuđman nije trebao pozivati da mu se pridruže, oni su osjećali "zov krvi i tla" i sami mu pohrlili u zagrljaj, ti su i pokrenuli rat, drugi su se, tko voljno tko bezvoljno, odazvali mobilizacijskim pozivima, a treći su izbjegavali pridružiti se Tuđmanu, ne odazivanjem na mobilizacijske pozive ili čak i bijegom u inozemstvo.

Prvi i drugi su danas u statusu branitelja, oni "prvi" čak i elitni kao dragovoljci DR, s time što se mnogi iz redova "drugih " gnušaju onih "prvih" ili kako mi jedan moj mlađi rođak reče: "Nemoj ni spominjati da sam ja branitelj, ljudi će misliti da sam i ja poput onih što se okupljaju ispred Savske 66. A nisam, oni su rat započeli, a mene rat nikad vidio ne bi da nisam bio mobiliziran".

Oni "treći" su pak za "prve", ali i za dio "drugih", samo zato što su bili protiv mržnje, šovinizm, rata i upućivanja Hrvatske u pravcu 19. stoljeća, sve najgore što se zamisliti dade, od jugonostalgičara, preko srbo-četnika, pa do izdajnika i mrzitelja svega hrvatskog.

Neovisno o tome tko što mislio o Tuđmanu, Srbima, tim univerzalnim krivcima za sve hrvatske nedaće ili o ratu, Tuđman je za života uz obilnu pomoć svojih apologeta uspio nametnuti svoje definicije stanja i dogđanja koje su onda sadržane pod pojmom proglašene istine, iako se radi o setu ordinarnih podvala, neistina i laži, ali koje baš i nije uputno propitivati, jer čovjek riskira da ga uvijek budni "čuvari revolucije" mahom oni okupljenio oko crnih barjaka i braniteljskih udruga iz redova "prvih" ne uzmu na zub, kao već spomenute protivnike hrvatske države i mrzitelje svega hrvatskog.

Prilika da popravi puno toga što je Tuđman uništio pružila se poslije Tuđmanove smrti Ivici Račanu i njegovom SDP na čelu koalicijske vlade koju je činilo 7 stranaka, ali poznati kunktator, kojemu je predsjednik Mesić otvorio prostor, nije učinio doslovno ništa ili i manje od ništa, uzmemo li u obzir da je na čelo Zagreba doveo Milana Bandića.

Potom slijede dva mandata HDZ-ove vlade i teška gospodarska kriza koju je Sanaderova vlada dugo negirala i zanemarivala, tako da je hvatanje u koštac s krizom zakasnilo.

A onda se dvama "hrvatskim muževima" iz redova SDP, Ivi Josipoviću kao predsjedniku RH i Zoranu Milanoviću predsjedniku Hrvatske vlade, pruža prilika, kakva se inače ne događa ili se rijetko događa, da su stvoreni svi preduvjeti za raskid s prošlošću i potpuni zaokret u vođenju države. Njih dvojica imaju šansu da raskrste i s Tuđmanom i svim njegovimn proglašenim istinama, da se odreknu njegove nacional-socijalističke države i povedu Hrvatsku putem napretka, gradeći državu blagostanja za sve.

A to podrazumijeva i sekularnost i vladavinu prava.

Svjedoke za to da njih dvojica na tom planu nisu napravili ništa, ne trebamo tražiti izvan nas samih, jer sami o tome najbolje svjedočimo. Obojica su prigrlili Tuđamanove proglašene istine i nastavili dograđivati Tuđmanovu Hrvatsku, državu koju je on uspostavljao na temeljima rigidnog nacional-šovinizma i podređenu interesima parazitskog soja hrvatskih branitelja i materijalno nezajažljive Crkve u Hrvata, prethodno je kako rekoh temeljito opljačkavši.

I sve dok se na Pantovčaku ili u Banskim dvorima budu branile "naše boje" na Tuđmanovim principima, uz puno pridržavanje njegovih proglašenih istina Hrvatska iz krize neće moći, samo će i dalje propadati.

Je, imat će svake godine desetak novih crkava više, desetak novootvorenih javnih kuhinja više i desetak tisuća stanovnika manje.

Oni koji ostaju bit će sve siromašniji, sve zaduženiji, sve otuđeniji i sve bliže potpunom potonuću u duboku letargiju.

A spomenuti dvojac trebao je istinom kao jedinim oružjem u prah i pepeo srušiti i Tuđmana i njegove proglašene istine ali i sve one koji mahom radi materijalnih interesa ustraju na njihovom braniku.

Trebao je, ali nije ...

Josipovićevo pristajanje uz Tuđmana i njegove proglašene istine i floskule poput "predsjednika svih Hrvata" preinačenu u "predsjednika svih građana Hrvatske", stalno odvraćanje od ozbiljnih problema primjerice nagonjenje na bavljenje za Hrvatsku potpuno irelevantnim Šešeljem ... stajali su ga izbora, nije mu za to kriv ni SDP, ni Zoran Milanović.

Ne znam način na koji je Ivo Josipović kao predsjednik svih građana Hrvatske uopće mogao biti predsjednik primjerice Đuri Glogoškom, osim kao predsjednik RH.

E pa zato je i bio izabran za predsjednika RH, a ne predsjednika svih građana.

No, im Westen nichts Neues, već se i novoizabrana predsjednica, ako je s izborima sve u redu, proglasila predsjednicom svih građana RH, naglašavajući tako, svoje zalaganje za nekakvo svehrvatsko jedinstvo.

Na kojoj to platformi nije rekla, ali ako se to zajedništvo temelji na Karamarkovim "postulatima" inspiriranim Tuđmanom, onda će razjedinjenost hrvatskog korpusa biti sve veća.

Zato i njoj savjetujem da bude predsjednica RH, ostavi se Hrvata u BiH, prestane mrziti Srbe, neovisno o tome jel' joj i koji Srbin "skinuo paučinu", pa je odbacio, a od Karamarka se udalji bar deset svjetlosnih godina.

Ona za Hrvatsku, kad bi baš ne znam koliko to htjela, ne može ovako impregnirana tuđmanizmom učiniti ništa korisno.

Komentari

Nikad nije kasno - u spomen na Jožu Vlahovića i Broza

< cite > Ali ako je Franjo Tuđman mislio na etnički čistu nacional-socijalističku državu koju je uspostavljao, onda bismo možda i mogli prihvatiti termin stvaranje. < cite >

Provinciopolis

Tko je glasao

Voda

Čini mi se da će voda prije poteći uzbrdo nego ovdje diskusija krene nekim pravim putem.

Tko je glasao

Još nešto

Zaboravija san ti prikričit da malo pogledaš ZUR - Zakon o udruženom radu,

one paragrafe koji definiraju položaj i funkciju radnika i koji kažu: da radnici trebaju svojim radom zadovoljavati društvene potrebe.

Jednako je tako Likurg definirao status i funkciju Spartanskih državnih robova, Helota.

Ne bi li bilo bolje da radnici svojim radom zadovoljavaju svoje potrebe, a zakonodavac da se potrudi da pronađe NAČIN na koji će oni tim istim radom, istovremeno zadovoljavati i društvene potrebe i ostvarivati i društvene potrebe i ciljeve.

Tko je glasao

mohikanac

fenikse,

josipović je zapravo postigao nevjerovatan, fenomenalan uspjeh
stablo kojem su presječeni korijeni ne može donijeti plod
na stablu jugoslavenstva, u hrvatskoj državi, ne može narasti ništa osim podjele
i mržnje
nevjerovatno je da čovjek kojem je nositelj titove jugoslavenske štafete direktor HTVa, sin šefa tajne policije iz vremena jugoslavije savjetnik za sigurnost, jugoslavenski orijentirani srbin s engleskim školama glavni savjetnik za vanjske poslove dobije 49 i nešto posto glasova
ne zato što ja ili drugi volim ili ne volim jugoslaviju
nego zato što je jugoslavija mrtva, preminula, pokopana
i na toj se strategiji ne može ništa pozitivno sagraditi

pokušaj obmane iscrpio je snagu lijevog tabora
i stvar puca po šavovima
iluzija da se nešto može suvislo napraviti
koja je ipak zahtijevala da se barem markira trud, interes, energija, plan
odbačena je prvom prilikom
cijela je strategija temeljena na dva principa
čuvati kadrove a.k.a. lex perković
proglasiti oporbu zločinačkom organizacijom

u hrvatskoj politici postoje dvije struje
zadnjih stotinu i pedeset godina
hrvatska i jugoslavenska
sudbina je htjela da baš josipović bude zadnji jugoslaven na čelu hrvatske države

luka

Tko je glasao

@luka na Ilovi

Nije ni tebi lako.
Josipović je poražen zato što se odrekao antifašizma i prihvatio proglašene istine.

HDZ jest zločinačka organizacija.

Tko je glasao

Zijev

Josipović je poražen zato što se odrekao antifašizma i prihvatio proglašene istine.

Već debelim godinama, još od Tuđmanove smrti, ja vas sve skupa pozivam da s tim svojim "programom" izađete na izbore. Tebe, Čulića, Ivančića, Gabrića, Mandića, Pusića, Jergovića, Tomića, ... da ono što mislite, a povremeno i govorite, otvoreno ponudite biračima, pa ćemo vidjeti kako stojite.

Evo, baš ove godine slijede nam saborski izbori. 'Ajde! Skupite tu hrabrost već jednom :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

@MKn

A što bi to i kome trebalo dokazivati, a da već nije dokazano, pa na tom programu je Josipović "pomeo" Bandića prije pet godina.

Zašto se okrenuo Tuđmanu i njegovim proglašeenim istinama, zašto je imao potrebu biti predsjednik svih građana Hrvatske, kad je trebao biti samo ono za što je izabran: predsjednik RH, za mene ostaje nedokučivim.

Tko je glasao

A što bi to i kome trebalo

A što bi to i kome trebalo dokazivati

Frka, a...? :-)

a da već nije dokazano, pa na tom programu je Josipović "pomeo" Bandića prije pet godina.

Između Bandića i Josipovića nema razlike. Predsjedničke izbore 2009. podjednako su "odradili" Haag i Sanader, još jedan vaš Ivo, a situacija danas i prije 5 godina je nebo i zemlja - nema više "zajedničkog zločinačkog poduhvata", nema više englesko-srpskih ucjena, nema više ničeg što bi ovaj narod moglo spriječiti da konačno slobodno rene svojim putem. Samo se još trebamo riješiti detuđmanizatorskog balasta.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

MKn

Ne možeš ti bez laži:
1. Nit je tko optuživao RH nit' hrvatski narod. Niti im je sudio.
2. Nitko nigdje nije rekao da zločina nije bilo.
3. Pričekjmo sudski pravorijek čelnicima HR HB.

http://pollitika.com/sto-oslobadajuca-presuda-je-a-sto-nije
http://www.rtl.hr/vijesti/novosti/565530/oslobadjajuca-presuda-generalim...

Tko je glasao

1. Nit je tko optuživao RH

1. Nit je tko optuživao RH nit' hrvatski narod. Niti im je sudio.

Ajel'? :-)

Snježana Pavić: "Sudac Meron danas će pročitati konačnu presudu Hrvatskoj dr. Franje Tuđmana"
(Izvornik: Jutarnji list, 16. 11. 2012, uklonjen odmah nakon čitanja presude.)

Kako vidimo, čak ni Jutarnji Srboboran se s tobom nije složio, kamoli itko drugi s imalo soli u glavi.

3. Pričekjmo sudski pravorijek čelnicima HR HB.

Utopljenik se i za slamčicu hvata... :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

@MKn

Ja tebi ne nudim nekakve trećerazredne novinarke, ja ti nudim samog predsjednika ICTY i predsjednika njegovog Prizivnog vijeća koje je izreklo oslobađajuću presudu.
Ali ti i od njega bolje znaš.

Tko je glasao

Eh. Ja sam i prvostupanjsku i

Eh. Ja sam i prvostupanjsku i drugostupanjsku presudu pročitao još u engleskim izvornicima, dok ih ti ne razumiješ ni prevedene. Zato, pliz, ne pozivaj se na suca Merona, samo se još više sramotiš.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

@MKn

A na tebe bih se valjda trebao pozvati!?
Tako odlučujući faktor!

Kukavički kukavelju!

Tko je glasao

pobjedio je on Bandića

iz drugih razloga

Bandić je muljator potekao iz sdp.a ONO i DSZ..a on se predstavljao kao samozatajni ljevičar...koji je pisao tužbu protiv Srbije i zaista..i mene je preveslao..

valjda su ga nečim ucjenili kad se toliko odjednom projugoslavenizirao... na njemu sam primjetio veliko olakšanje..kad je vidio da nas više ne mora voditi u regiju...

uz to..tada je ono đubre Sanader isturio nekoliko kandidata e da bi pomogao Josipoviću...

držim da su oba skuhana u istoj kuhinji a da se neki od kuhara sada kuhaju u njemačkom zatvoru

ma znaš ti to @Fenikse samo se malo praviš blesav..ajd priznaj da znaš..

sve dobro...

Tko je glasao

Čuda

Bandić je muljator potekao iz sdp.a ONO i DSZ.
A Franjo je potekao iz karmelićanskog samostana, jelte?

leddevet

Tko je glasao

MKn, ubijaš ih :)))

To bi bilo problematično jer ne bi dobili niti jedan glas, čak ni od članova svoje obitelji. hehe..., pa bi im to unijelo razdor u obiteljskom životu, zato samo trokeljaju o tome...

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

A dobro, možda bi mame ipak

A dobro, možda bi mame ipak glasovale za njih... iako nisam siguran :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

spominješ Mesića

u pozitivnom kontekstu @Fenikse licemjeru a on ti je upokojio Jugu..jebao Srbe i Jugoslavene u glavu kao malo tko.. pjevao tzv. ustaške pjesme kad je muzao lovu po dijaspori gdje su ...valjda " ustaše" s dna kace..

..poslije..kad nije postao kalif umjesto kalifa..prodao nekoliko otrcanih fora na koje vi Jugosi..zajedno s domaćim Srbima svršavate..prodao se nekim tuđim interesima.. postao pčasni svašta / nešto matorim komunjarama koje se danas vole nazivati antifašisti..i što..danas ga ljubite u prkno..pamćenje zlatne ribice.. njemu treba čestitati..od " ustaše " čak zatvaranog za Tite..do najvećeg živućeg idola tzv. lijeve scene..čak je podržavao i Josipovića...

Mesića ..koji je govorio da Srbi mogu u odlasku iz Hrvatske ponijeti samo " prašinu s opanaka" koju su donijeli u Hrvatsku....veličaš...

a Franju Tuđmana koji nam nije dao da ih se naubijamo srazmjerno koliko su tražili ( ne dopusti nam Franja da pravimo sranja)..ostavite im koridor da izbjegnte efekt ranjene zvjeri i sl...

koji ih je abolirao a mnoge već presuđene pomilovao...njega pljuješ

pa ti zapravo mrziš Srbe kurvo stara..sad sam te prokužio... pljuješ po Franji koji ih je zapravo spašavao..a veličaš Meskea koji ih je ponižavao..sve do 94.

Što se ostalog tiče..glupo mi se osvrtati..osim da te pitam: Imaš li koju kćerku i da li je išla na omladinske radne akcije za Juge..osamdesetih..

to poznato jebalište za Juge..kolokvijalno: širenje bratstva i jedinstva...

mislim..ništa loše ne podrazumijevam..ali i žena koju spominješ u tekstu ima roditelje..pa eto..samo da te priupitam..jer sam tada..osamdesetih prošlog stoljeća na omladinskim radnim akcijama svaku večer " išao u partizane " kako smo to tada zvali...i nisam ih pitao za vjeru i naciju..čak ni za godine...hehe

danas ih ima liječnica, sutkinji, učiteljica, jedna poznata pevačica..ali kao gentlem ne bih o detaljima..jel

svi su ti niski..ali ovaj pamflet ti je jedan od nižih

sve dobro...

Tko je glasao

@zdrava hrvatska hrastovina

Hm, svaka čast, uz onoliko bromnih preparata u hrani ... Prijatelj mi je bio zapovjednik jedne radne akcije. Uvijek se samo smiješio na priče velikih jebača s ORA.

Tko je glasao

brom

i preparati na bazi broma koji navodno djeluju na libido i potenciju- smanjuju

čuo sam za to...pričalo se da nam to trpaju u čaj u jna..prvi put čujem i na omladinskim radnim akcijama

naime..i sam sam prošao taj put od obićnog brigadira koji krampa i gura kolica preko komandira čete do trasera u brigadi i trasera na ORA-i ( traser: za one koji ne znaju..to je onaj koji svašta / nešto rukovodi na samoj trasi- gradilištu )..

Mogu suvereno posvjedočiti iz osobnog iskustva da tada nisam osjećao nikakav utjecaj tih navodnih dodataka prehrani ))) , ali sam sada u šestom desetljeću primjetio da pomalo počinje djelovati...valjda ima odgođeno djelovanje..hehe

(iako ga još uvijek tvrđeg vadim nego što ga mećem samo ga sada rijeđe mećem))))

sve dobro...

Tko je glasao

Fenix

Imaš pravo na svoj stav, kakav god on bio.

Pouzdan sud o njegovoj vrijednosti donijeti će vrijeme. Čini se da ono najmanje griješi - tim manje što je duže.

Želim ti da sačiniš još mnogo izvrsno napisanih dnevnika.

Petrus

Tko je glasao

@petarbosni4

Ja moje stavove ne izmišljam za njih uvijek postoji uporište, bilo u izjavama upućenih bilo u jasno argumentiranim stavovima znalaca.
Pretpostavljam da ti opus Jožeta Mencingera nije nepoznat, kao ni pokojnog Branka Horvata, kojeg nije "uništio" Tuđman nego Ivica Račan i to samo zato što je u njemu gledao vrlo opasnog konkurenta.

Što se tiče pitanja razloga uništenja Jugoslavije, prenio sam stav jednog visokog službenika američkog veleposlanstva u Sarajevu, kojeg je pred jedno osam godina izrekao jednom mojem prijatelju, koji je nekoliko mjeseci izvodio neke radove u zgradi veleposlanstva.

I na kraju zašto ne vjerujem Kolindi Grabar Kitarović?
Pa zato što nikad nisam pogriješio što nisam vjerovao nikome tko nikad ni na jedno odgovorno mjesto nije došao putem javnog natječaja, nego uvijek nekakvim opskurnim imenovanjima, "guranjima" i "poguravanjima" ... čitav njen život se sastoji od toga.
Pa ona se ni za predsjednicu nije kandidirala svojevoljno, već pod pritiskom, a kad je pritisak u pitanju, uvijek postoji i sumnja zašto se i čime nekoga može pritisnuti.

Zašto mene nikad nitko nije mogao "pritisnuti", ja sam i na direktorske pozicije imenovan temeljem provedenih natječaja, na raspisane natječaje prijavljivao sam se zato što sam ja to htio, uvjeren da te poslove znam i mogu raditi bolje nego tko drugi, a ne zato što me tko "gurao", "poguravao" ili "pritiskao".
Zadnje direktorsko mjesto u prestižnom zagrebačkom privatnom poduzeću izborio sam kao 60-godišnjak natječući se s 14-oricom kandidata od kojih je najstariji bio 20 godina mlađi od mene.
Imao sam preko 65 kad mi je veliko strano poduzeće ponudilo direktorsku poziciju. Odbio sam ih rekavši da se sa 65 karijera ne pravi. Radio sam još 3 i po godine, ali na znatno manje zahtjevnom mjestu.

A da znam o čemu pišem može posvjedočiti i moj dnevnik.
http://pollitika.com/sdp-ce-promijeniti-sve-tako
Pogledaj samo datum objave.
Reci mi što u tom mojem pretskazivanju nije točno?

A tako bih bio sretan da nisam bio u pravu.

Tko je glasao

Hm, da

Fenix

Ja moje stavove ne izmišljam za njih uvijek postoji uporište, bilo u izjavama upućenih bilo u jasno argumentiranim stavovima znalaca.
Pretpostavljam da ti opus Jožeta Mencingera nije nepoznat, kao ni pokojnog Branka Horvata, kojeg nije "uništio" Tuđman nego Ivica Račan i to samo zato što je u njemu gledao vrlo opasnog konkurenta.
Što se tiče pitanja razloga uništenja Jugoslavije, prenio sam stav jednog visokog službenika američkog veleposlanstva u Sarajevu, kojeg je pred jedno osam godina izrekao jednom mojem prijatelju, koji je nekoliko mjeseci izvodio neke radove u zgradi veleposlanstva.
I na kraju zašto ne vjerujem Kolindi Grabar Kitarović?
Pa zato što nikad nisam pogriješio što nisam vjerovao nikome tko nikad ni na jedno odgovorno mjesto nije došao putem javnog natječaja, nego uvijek nekakvim opskurnim imenovanjima, "guranjima" i "poguravanjima" ... čitav njen život se sastoji od toga.
Pa ona se ni za predsjednicu nije kandidirala svojevoljno, već pod pritiskom, a kad je pritisak u pitanju, uvijek postoji i sumnja zašto se i čime nekoga može pritisnuti.
Zašto mene nikad nitko nije mogao "pritisnuti", ja sam i na direktorske pozicije imenovan temeljem provedenih natječaja, na raspisane natječaje prijavljivao sam se zato što sam ja to htio, uvjeren da te poslove znam i mogu raditi bolje nego tko drugi, a ne zato što me tko "gurao", "poguravao" ili "pritiskao".
Zadnje direktorsko mjesto u prestižnom zagrebačkom privatnom poduzeću izborio sam kao 60-godišnjak natječući se s 14-oricom kandidata od kojih je najstariji bio 20 godina mlađi od mene.
Imao sam preko 65 kad mi je veliko strano poduzeće ponudilo direktorsku poziciju. Odbio sam ih rekavši da se sa 65 karijera ne pravi. Radio sam još 3 i po godine, ali na znatno manje zahtjevnom mjestu.
A da znam o čemu pišem može posvjedočiti i moj dnevnik.
http://pollitika.com/sdp-ce-promijeniti-sve-tako
Pogledaj samo datum objave.
Reci mi što u tom mojem pretskazivanju nije točno?
A tako bih bio sretan da nisam bio u pravu.

Već sam primjetio, a i natuknuo da dobro vidiš stvari i da su tvoji sudovi vrijedni pažnje, uključujuči i one koji su bazirani u psihologiji - profili, Račana, Milanovića, Tuđmana, Josipovića, K. Grabar Kitarović ...

Tim više mi je čudno i nejasno da "lobiraš" u korist tzv. samoupravljanja - jednog sistema koji je - po mom mišljenju - bitno neodrživ i za kojeg je čudno da se uopće održao toliko koliko se održao. A održao se, isto kao i komunizam, zahvaljujući vrlo čvrstoj volje tadašnje "avangarde radničke klase". Sam po sebi bio je mrtvorođenče.

Ispričavam se poštovateljima komunizma i kažem da je i meni bio drag, iako sam već onda znao da mora propasti, a sada mislim da je dobro da je propao, iako mi je žao, jer tada je život bio lijep i poprilično human. No sve se to, nažalost temeljilo na iluzijama, svojevrsnom političkom i društvenom opijumu.

Šteta.

Tješi me uvjerenje da sam ja otkrio instrument i metodu pomoću koje se jedno takvo društvo može vrlo dugo održati u postojanju dijelom zato što će ostvarivatiisterese goleme većine svojih pripadnika, ali prvenstveno zbog toga što će biti efikasno organizacijsko ili političko sredstvo za ostvarivanje ciljeva cijele ljudske vrste. To je ključni uvjet i ratio essendi njegovog nastanka i opstanka.

Malko u šali, s puno autoironije, ali i sasvim ozbiljno govorim kako je Marx postavio cilj, a ja sam otkrio put kojim se on može postići.

Doista mislim da sam otkrio način ostvarivanja onoga što su sanjali najveći vizionari koje je dao ljudski rod.

Ni ja ne izmišljam svoje stavove. Samo dešifriram povijesnu praksu, i jasno definiram ljudske potrebe, a u tome mi pomažu mislioci od Platona i Aristotela do Marxa i Lenjina.. ili..recimo S. Goldsteina, uključujući i Kidrića, Kardelja i naravno Horvata... Mencingerovo mišljenje, nažalost, nije mi poznato.

Posebno puno pomogli su mi veliki pravnici koji su se s vremena na vrijeme javljali tokom povijesti i, naravno, udžbenici prava.
Mislim da se bez bez te materije čovjek ne bi trebao upuštati u nekakvu kreativnu djelatnost na području društvenosti, politike, ekonomije...

Moj životni put bio je hod kroz labirint sastavljen od bezbroj istina, velikih spoznaja, velikih iluzija i varki, i da bih našao izlaz trebao sam najprije naučiti razlikovati ono zbiljsko od privida.

Sada se čudim da sam uspio naći izlaz, a još više tome da sam uopće uspio ostati koliko toliko "normalan" - ako jesam.

Nisam više toliko usamljen u svom stavu, ali su ipak još uvijek vrlo rijetki ljudi koji moje spoznaje koriste kao vodiče u svojoj životnoj praksi.

Prihvaćam tvoju kritiku stvarnosti, ali mislim da ona ne bi trebala biti vođena idejom ili željom za restauracijom nekog već minulog poretka, nego naporom da se otkriju i otklone ključne greške u njemu, te da tako nastane neki novi poredak koji će doista odgovarati potrebama čovječanstva.

Još nešto.

Živimo u Hrvatskoj. Ako želimo živjeti bolje, trebamo svoje ciljeve ostvarivati tako da istovremeno ostvarujemo i ciljeve cijele ljudske vrste. Jedino tako možemo do nekakvog boljeg života i eventualnog liderskog položaja.

Nemojmo se, dakle, ni u diskusijama zatvarati u naše jadne granice.

Uostalom, Hrvatska je već sada tipična zemlja razvijenog svijeta. I ostale zemlje muče problemi koji muče Hrvatsku, samo, naravno znatno manje.

A taj "veliki" "razvijeni svijet" muče problemi u samim njegovim temeljima. Građanskom društvu, njegovoj ekonomiji i društvenim odnosima treba prilično velika obnova. Alternativa toj obnovi je pad u barbarstvo - koji je već počeo, a zahvatio je i Hrvatsku.

Marx i komunisti nisu uspjeli jasno vidjeti ni definirati, a još manje otkloniti temeljne probleme građanskog društva. Mi možda hoćemo.

Tko je glasao

Fenix

Za uzvrat, evo ukratko nešto od onoga što je moguće ne samo u vrijeme tuđmanizma nego bilo kojem vremenu, zato jer se radi o nužnim stvarima, tj. stvarima koje treba da se zbudu i da budu.

Novi tip revolucije?

Iako sam u prethodnim radovima često tvrdio da poslije buržoaske revolucije nije moguća više nikakva revolucija, ovdje moram priznati, da je ono što nudim ipak nekakva revolucija, i to možda čak najveća i najradikalnija, u cijeloj ljudskoj povijesti. No za razliku od prethodnih, ova, nova revolucija ne bi prolila ni jednu jedinu suzu, ni jednu kap krvi, niti znoja, a neće zahtjevati niti neke povećane napore u ljudskoj djelatnosti.

Ova REVOLUCIJA EKONOMIJE ujedno je i REVOLUCIJA same REVOLUCIJE, jer se ona njome, iz nasilnog čina koji ruši poredak, pretvara u mirno, miroljubivo, blagotvorno očuvanje istinske zakonitosti i sveg ostalog dobra kojeg je do sada stvorila ljudska vrsta.

Ta bi revolucija trebala uspostaviti novi tip vlasništva.

Riječ. dvije o tome.

Konačno – nakon sustavne potrage koja je trajala sve od Platona do Marxa, a i do današnjih dana, dakle, nakon najmanje 2400 godina – čvrsto sam uvjeren da sam uspio otkriti onaj toliko traženi i željeni oblik vlasništva, koji je bitno funkcionalniji, pravedniji i produktivniji od dosadašnjih. Ne radi se, naravno, ni o kakvoj novoj varijanti privatnog niti društvenog vlasništva, nego o nečem potpuno drugačijem i novom.

Novi oblik vlasništva trebalo bi uvesti putem specifičnih zakona.

Budući da takvih zakona, do sada nikad i nigdje nije bilo, oni su uistinu revolucionarna novost u zakonodavstvu. No i pored toga, oni su, paradoksalno, nešto staro i prastaro i nešto što je bilo, dugo i često iskušavano i dobro iskušano u nekoliko zadnjih milenija.

O čemu se radi?

Ovi zakoni naprosto ozakonjuju onu METODU, ili NAČIN ljudskog djelovanja koji se pokazao dobar u svim povijesnim epohama i koji je uvijek vodio ka blagostanju i napretku.

Taj NAČIN djelovanja do sada se pojavljivao slučajno, spontano, prakticirao se neko vrijeme a zatim se nekako gubio. No iza sebe je uvijek ostavljao velika i raznovrsna dobra, a i slavna vremena u kojima je civilizacija napredovala, vladala pravda i dobar život.

Nažalost, ta vremena nisu dugo trajala.

Osobitost ovih zakona za koje se zalažem jest to da ovakav, dobar NAČIN djelovanja i življenja, ne prepuštaju slučaju, ili sretnom sticaju okolnosti, nego zapovijedaju da se ima raditi i djelovati isključivo tako, tim, dobrim NAČINOM.

A da takav NAČIN djelovanja ne bi bio kratkotrajan, zakoni su sačinjeni tako da onemogućuju varanje, izigravanje i razne devijacije koje bi vodile ka izopačenjima i zlu, te neminovnom brzom zastarjevanju i kraju njihove vladavine.

Zakoni dozvoljavaju sve moguće zamislive vrste djelatnosti i daju neograničenu slobodu, ali pod uvjetom da se sve te djelatnosti obavljaju NA NAČIN koji istovremeno vodi ka ostvarivanju ciljeva ljudske vrste i dobra uopće.
Zakoni, dakle, nastupaju i djeluju antitotalitaristički – dopuštaju da svatko, svaki društveni, ekonomski ili politički subjekt ostvaruje svoje vlastite interese i ciljeve, ali pod uvjetom da ih ostvaruje isključivo, NA NAČIN kojim istovremeno daje doprinos ostvarivanju ciljeva grupe u kojoj djeluje, društva ili ciljeva cijele ljudske vrste.
Eto, ako bi važili ovi zakoni, dobar život, pravda i razuman, umjereno brzi, tj. tzv. održivi napredak ne bi više bili kratkotrajne slučajnosti, nego uobičajeni i stalni način ljudskog življenja i djelovanja.

Promjene koje bi izazvalo etabliranje ovih zakona i uvođenje i korištenje onog novog oblika vlasništva zbivale bi se poput ugodnog, brzog i sretnog oporavka nakon duge i teške bolesti (od koje je čovječanstvo doista često bolovalo i patilo posljednjih desetak tisuća godina), i za svega nekoliko godina radikalno bi izmijenile život ljudi – olakšale ga, obogatile i učinile puno ugodnijim i sigurnijim. I priroda bi mogla odahnuti, jer bi ove promjene i nju spasile od daljnjeg devastiranja.

Zvuči kao neka naivnost, utopija ili davanje lažnih, neosnovanih nada, zar ne?

No, ako nastavite čitati ubrzo ćete se uvjeriti da govorim o realnosti koja je čvrsta i neumitna poput nužnosti i koja zapravo i nije ništa drugo do sama nužnost.

Tko je glasao

@petarbosni4

Ništa ne treba izmišljati, pa ni sustav ni oblik vlasništva, jer smo sve to imali, a upravo radi straha da "jugoslavenski eksperiment" ne uspije, Jugoslavija je morala biti uništena.

Imali smo nešto što svijet nije imao i umjesto da to nadograđujemo i unaprijeđujemo, mi smo to išli uništiti i razoriti. To mišljenje sam preuzeo od nekadašnjeg rektora Ljubljanske univerze Jožeta Mencingera.

U pregovorima, tada s EZ, jugoslavenskim vlastima je prigovoreno jedino to što nema višestranačja i što privatno vlasništvo nije izjednačeno s drugim oblicima vlasništva. Nikakav ultimativni zahtjev za privatizaciju društvenog vlasništva s njihove strane nije ispostavljen, po tome su čekičali Ameri.

Uzmi si svemoćni američki vojno-industrijski kompleks izdignut iznad društva i zakona i koju bi moć imao u uvjetima društvenog vlasništva i samoupravnog sustava?

A zašto u Hrvatskoj ništa ne može pisao sam onda dok još nismo bili u takvoj "banani".
http://feniks.bloger.index.hr/post/zemlja-u-kojoj-se-nista-ne-moze/10335...

Tko je glasao

"Iskra" kao putokaz budućeg razvoja

@Feniks,
Ništa ne treba izmišljati, pa ni sustav ni oblik vlasništva, jer smo sve to imali, a upravo radi straha da "jugoslavenski eksperiment" ne uspije, Jugoslavija je morala biti uništena.
Imali smo nešto što svijet nije imao i umjesto da to nadograđujemo i unaprijeđujemo, mi smo to išli uništiti i razoriti.

Kapitalizam nije društvo budućnosti. Alternativa kapitalizmu je takvo uređenje gdje je u središtu čovjek, a ne kapital - a to je socijalizam. Da bi kapitalizam što duže opstao on uništava sve što čovječanstvu pruža primjer za drugačiji, humaniji život, razvoj i rad.

Kapitalizmu je socijalizam "prirodni" neprijatelj i protiv njega se, vidimo danas po rezultatima u svijetu, veoma uspješno bori. U DR, osim izlaska iz federacije, kaže naš poznati političar i sociolog Šuvar, izvršena je i anti-socijalistička revolucija ( ="mi smo to išli uništiti i razoriti").

Socijalizam, a pogotovo samoupravni, nije nastao "bez veze", već kao odgovor na sve slabosti kapitalizma. To razdoblje generacije pamte kao razdoblje mira, ubrzanog razvoja i napretka i sticanja vrijednosti kojih je toliko da se još uvijek može obilato čerupati.

Uvijek se unutar nekog društveno-političkog sustava pojavi "iskra" kao putokaz budućeg razvoja društva: vidjeli smo to pobunom robova i kmetova u robovlasničkom i feudalnom društvu. Ako su njihove pobune tada i bile ugušene, tadašnji vlastodršci nisu uspjeli ostvariti svoje želje i zaustaviti razvoj društva - nova društva ipak su nastala ma koliko se oni opirali. Bilježimo, dakle, da se "pobunjenici" nisu žrtvovali uzalud već su samo malo uranili ...

Još uvijek k nama, na tlo nastanka "iskre budućeg razvoja", dolaze pametne svjetske glave da od nas uče i naravno primjene naša iskustva ...

Tko je glasao

Frane

Lipi moj Vrane,
ne znan šta da ti kažen. Čini se da si čestit i dobar čovik. A takvin je ljudin neznanje, neshvaćanje i naivnost loš vodić, koji ih obično odvede u neku nesreću ili nesriću. A ako li takvi ljudi još hoće vodit druge nesrića bi mogla biti puno veća. Ali kako bi ja moga zamirit tebi, kad su i puno pametniji ljudi prije nas potpuno krivo shvatili razvoj, društva i ciljeve tog razvoja.

Eto, npr. Marx. Smatrao je da čovjek (ljudska vrsta) treba težiti ka ostvarenju svojih ciljeva, a istovremeno se zalagao za uništenje jedinog sredstva s kojim se oni mogu ostvariti - kapitala. Kapital je bićevito sredstvo kojeg je u zadnjih nekoliko desetina tisuća godina, u teškoj muci i usprkos strašnom i pogubnom otporu stvarala ljudska vrsta upravo radi toga da bi ga mogla upotrebiti kao sredstvo za ostvarivanje svojih najvažnijih ciljeva. Istovremeno sa stvaranjem tog bićevitog sredstva, ljudska vrsta stvarala je i takvo društvo koje će ga moći upotrebiti. Tako je nastalo građansko društvo. Nisu ga stvorili, ni robovi, ni kmetovi, nego mislioci.

Sada je to građasnko društvo u krizi i više se neće moći popraviti tako da bude kao nekada dok je bilo moćno i propulzivno. Potrebno ga je temeljito reformirati, promijeniti, usavršiti.

Ako bude neke sriće, to će iči putem kojeg sam ja nagovijestio i nastati će nešto puno bolje od one naivne zamisli socijalizma za koju je papa Marx htio da se zove znanstvenim socijalizmom !!!!??????

Ono što će stvarno nastati, po svojoj vrijednosti daleko nadilazi sve što bi mogla ponuditi i najsmjelija mašta.

I dan danas, ja sam veliki poštovatelj i Platona i Marxa. No oni nam svojim genijalnim radovima ne pokazuju kako bi smo trebali razmišljati o ovim stvarima, nego baš obrnuto - kako ne bi smo smjeli razmišljati.

Tko je glasao

Zavrtili smo se u krugu

Može se kapital izgrađivati i kao društvena vrijednost ...

Ti želiš reći da trebamo čekati da kapitalizam dosegne svoj maksimum kako bi mogli "uskočiti" u to "dobro društvo iz tvoje mašte" (ne moramo ga zvati socijalizam, možemo bilo kako ...)? Čekati, čekati i čekati ...

Mi smo imali kapitalizam, pa socijalizam, pa opet kapitalizam ... Zavrtili smo se u krugu. Uglavnom, nama je lakše nego onima u "čistom kapitalizmu" jer imamo iskustvo i možemo uspoređivati. Trebali bi usporediti rezultate, a i pitati žive ljude kako su živjeli ili žive - opa! evo nas onda u samoupravljanje - ljudi odlučuju ...(a to je u kapitalizmu strogo zabranjeno ...)

Tko je glasao

e puke sreće

da smo nekako uspjeli onomadne 1970. Savka-Mika i Hrv.proljeće urediti politiku čistih računa i neki oblik konfederacije ( elementi iz ustava 1974)... razraditi...

ali eto..nije se dalo

inače..ne bih imao ništa protiv socijalizma s ljudskim licem kako se to tada reklamiralo..

međutim..imali smo tzv. crvenu buržoaziju.. koji su hapali.. i svi su htjeli biti mali Tite...

primjer: Mika Špiljak i njegov sin Vanja..da dalje ne nabrajam..

sve dobro...

Tko je glasao

Zna se

kad su neki poželjeli biti mali Tite... a to nije bilo u Jugi.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

da..na Gazimestanu

https://www.youtube.com/watch?v=DgHGsqKLtA0

Kad ćeš se pomiriti sa istinom da je Srbija sjebala Jugoslaviju.

" s čim ćemo pred Miloša"

sve dobro...

Tko je glasao

podsjećam zašto je na kraju milošević ubio stambolića

tekstovi
VOJKO I SAVLE

Kao penzioner i dugogodišnji predsednik kućnog saveta, imam vremena i sklonosti za posmatranje ljudi. Već odavno posmatram dvojicu suseda — Vojka Nikolića i Savla Pavića. Obojica zasluћni ljudi, borci iz poslednjeg rata, bivљi visoki funkcioneri, poznate ličnosti i takođe penzioneri, ponekad aktivni u našoj mesnoj zajednici. U svemu ostalom se razlikuju.

Drug Vojko je mlađi, kočoperniji, i, moram priznati, imućniji, ima dve-tri kuće negde na moru i dalje, a njegova gospođa, madam Argo, žalila se na stepenicama mojoj drugarici kako imaju i račun u nekoj švajcarskoj banci. Šta će biti s njihovim teško stečenim novcem ako kapitalizam propadne, ko će njima sve to nadoknaditi? Moja drugarica je, kaћe, uveravala da ne brine, drug Vojko je sposoban i sve će to ponovo zaraditi.

Drug Savle, međutim, nema ništa osim skromnog stana, naučnih priznanja, ordenja i jedne lovačke puške — ia zidovima mu stoji nekoliko lovačkih trofeja. Njegova drgugarica, supruga mu joљ od pre rata, često. poziva moju na kafu, a ja njega obilazim samo kad čestitam državne prazniže svim stanarima. Drug Savle je inače vrlo namrgođen i strog.

Biografija druga Vojka puna je zanimljivih pojedinosti. Iz rata je izašaao kao visoћi funkcioner i pamtim da je nekako uvek, valjda po prirodi svog posla, bio uz ili pri najvišim rukovodstvima. Legendu o sebi sa sve onim "uz i pri" širio je uglavnom sam, nije želeo da opterećuje zvanične istoričare, a umeo je i lepo da se oblači. Iz vojske je, pošto se osećao dovoljno sposobnim i upućenim, otišao u diplomatiju - ne znam tačno za šta se spremao posle toga. Bio je upućen u jednu zemlju na jugu Azije čije ime neću pominjati.

Putovao je, razume se, brodom, i putovanje se oteglo kao u starim filmovima. Obrvan dosadom, sreo je madam Argo i ona je srela njega — zaljubili su se istog trenutka. Kao klasno svesnom čoveku, nije mu. smetalo što je ona francuska plemkinja, međunarodna novinarka, udata žena i verovatno pomalo saradnica njihovih sluћbi. U ljubavi, mislio je, nema ničeg subverzivnog ni neprijateljskog.

Madam Argo je, raaume se, putovala u isti glavni grad u koji i drug Vojko — kao u novijim našim filmovima, I tamo su nastavili da se viđaju. Ko zna koliko bi njihova ljubav trajala da nisu počele da se događaju čudne stvari. Poverljivom drugu Vojku prvo su nestali svi ključevi, da bi se sutradan iznenada pojavili na nekom drugom mestu. Zatim mu je, baš kao na filmu, nestao i kofer sa poverljivim diplomatskim spisima - nepoznato lice kasnije je predalo vrataru naše ambasade. I svi su posumnjali u madam Argo osim druga Vojka. On se nije dao smetati.

Podneo je ostavku na svoj poloћaj, razveo madam Argo od drugog, oћenio je za sebe i vratio se u zemlju.

(Njegova bivša supruga, takođe drugarica moje drugarice, neće ništa da kaћe o tome). Od tada su susedi moji i druga Savla. I živeli su mirno i odsutno — često su putovali i obilazili svoje kuće, a možda i onaj kontou љvajcarskoj banci ugrožen tamošnjom ekonomskom krizom. Jedino se ponekad iz njhovod stana čuo kultivisan plač madam Argo jer je drug Vojko periodiično pokuљavao da se ubije — drug Savle je tada namrgođeno priskakao u pomoć svom ratnom drugu. Kćer druga Vojka iz prvog braka bogato su udali u Francuskoj, i kupili su jednog rasnog pekinezera - to je sve.

I šta je u svemu tome čudno, pitaćete se vi? Zar se malo drugova oženilo gospođama? Nije, međutim, čudno to, već nešto drugo. Drug Vojko se posvađao sa drugom Savlom, a moja drugarica odmah sa mnom - ljuti se što branim namrgođenog Savla i napadam šarmantnog Vojka. Pošto sam neću da donosim odluku, kao što nisam nikada do sada, molim vas, cenjeni drutovi novinari, da vi odgovorite umesto mene.

Drug Vojko i drug Savle pripadaju istom naučno-penzionerskom klubu i tamo su vršili razne fuvkcije, ne znam tačvo kakve pošto se ne nalze na teritoriji naše mesne zajednice. Čak su se izgleda, kao susedi tako dalje, dobro i slagali. Nesporazum je izbio, kažu, oko nekog pisma koje je, greškom ili namerom novinara, prodrlo u javnost i uznemirilo duhove. U njemu se, kaћu љamara istorija uiazad i unapred. Kad je drug Savle stavio primedbe na to pismo, drug Vojko se pobunio - dokazivao je da pismo ne postoji, kao što je, za svoju diplomatsku tašnu nekada tvrdio da hije ukradena, I tu je drugu Savlu rekao da je obaveštajac, to jest da radi za neke službe, a ovaj je njemu odgovorio da će mu kad se sledeći put bude ubijao — poslati odgovarajućeg doktora.

Time su bitno narušeni naši dobrosusedski odnosi, a uzgred i moji bračni. Moja drugarica smatra da pismo nije ni postojalo iako je objavljeio. Ja smatram da je ona Vojkova tašna postojala — iako nije objavljena. Situacija se neumoljivo komplikuje i preti da ugrozi sastanak kućnog saveta.

Ako je madam Argo zapadnog smera, da li onda drug Vojko ima pravo da prebacuje to drugu Savlu? Ako mi, međutim, to kažemo drugu Vojku, bojimo se da ćemo narušiti njegovu nestabilnu psihičku ravnotežu. Ako stvari ostanu nerešene, moja drugarica i ja moraćemo da stanujemo u raznim mesnim zajednicama.

Zato raspetljavajte, drugovi novinari, ono što ste sami zapetljali.

M. ŠARENAC

btw. oba su bili Srbi...toliko o razlozima i povodima..

zato..prestanite se vi jugonostalgičari..sramotiti

sve dobro...

Tko je glasao

Pa tko je ikad rekao

da Srbija nije sjebala Jugoslaviju? Uspjela je čak i mobilizirati pouzdane i ravnopravne partnere.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

pusti izjednačavanje krivnje @Bigi

to više ne pije vodu..jel te muž tuče.. hoćemo li podjeliti odgovornost..

braća su braća ali kese nisu sestre..i tako to

sve dobro...

Tko je glasao

Davno rečeno gdje i kako počelo

http://pollitika.com/pederi-rasturili-beograd#comment-265945

Ovo je primjer jednog staljinističkog komentara jer znamo da si ti za slobodu mišljenja, posebno ako se radi o gnojenju, raspirivanju mržnje, nacionalizma i fašizma - pa tako podržavaš i Šešeljevo slobodno izražavanje mišljenja trenutno po Srbiji. Ja sam i onda, a i sada više bila za metodu PPP.

Šteta da nisi bio na ovoj raspravi o tvojoj omiljenoj temi kojom najsuverenije vladaš :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Šešelj i šešeljovci su

"držte lopova" stil

Šešelj i njegovi ništa ne bi mogli da iza njih nije stajala generalska vrhuška KOS-a -kontraobavještajne službe tzv. JNA.. kao što je iz Arkana stajala tajna policija - sdb- Srbije

Šešelj je trebao poslužiti sa srpske strane ..kao izgovor za uvođenje izvanrednog stanja tj. vojn udar JNA i generalske vrhuške...što bi čak i prošlo da iza toga nisu stajali samo Srbi..čak ni oni svi..jer je uvijek bilo pametnih ljudi koji su znali prepoznati znakove vremena ( Bogić Bogičević)

Htijeli su izvesti vojni udar..ali da ga zapadni svijet prizna...nije prošlo jer .. nitko iz vana nje vjerovao zadnjoj komunističkoj vojsci Europe..

Hrvati su i na to bili spremni ..samo bi bilo puuuno krvavije..jer bi se tada ubijali Srbi i Jugoslaveni i u krajevima gdje mahom glasaju danas za sdp i Josipovića... ma znaš ti to samo se malo praviš blesava...

..mnogi od vas Franji duguju život... ne bi tada bilo Ferala i sličnih gluposti...a Sava i Drava bi nosila mnogo više nego što je nosila..

..a ovakvi poput mene vas jednostavno ne bi mogli obraniti...spirala zla ima svoje zakonitosti..

sve dobro...

Tko je glasao

Pa nećemo se valjda svađati oko toga - tko nije razbijao Jugu

Znamo da je još uvije puno popularnije biti onaj tko je razbijao Jugu - ovim napisima direktno štetiš ugledu oca nacije, koji je, kao što znamo, još 87. ničim izazvan dobio pasoš i uputio se trbuhom za kruhom, u Ameriku, Kanadu i Australiju. Čula sam da se poželio McDonaldsa, a i da mu je smetala buka u Zagrebu zbog Univerzijade... Je li vodio i Ankicu na hamburgere, znaš li možda :P

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ovo što pišeš @ Bgi

""""kao što znamo, još 87. ničim izazvan dobio pasoš """

to govori sve o tebi i tvom načinu razmišljanja...hehehe

bar onima koji znaju zbrojiti 2 i 2 a nisu ideoločki zatupljeni

sve dobro...

Tko je glasao

sve dobro i tebi

uz prigodnu čestitku - http://www.novilist.hr/var/novilist/storage/images/vijesti/hrvatska/fera...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Fenix

Gdje mogu pronaći to tvoje taksativno nabrajanje?

Tko je glasao

Zadah govna

širi se iz ovog dnevnika...

A poslovica kaže: ono si što jedeš...

Je l' boli kad si glup?

hehe

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Balkan boj, smrdi na znoj...

neovisno o tome jel' joj i koji Srbin "skinuo paučinu", pa je odbacio

Sad se lijepo prisjetite što sam rekao u svom zadnjem dnevniku ("Razlog četvrti"):

"Zašto Grabar-Kitarović nije pobijedila u prvom krugu"

Naši "lijevi" i "desni" primtivčine i seljoberi u jednom se krasno slažu, zar ne? :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Fenix

Zaboga, Fenice, ovo tvoje jeremijanje postaje dosadno.

Kao i ti, i ja znam da idemo nazad, nizbrdo i deprimiran sam zbog toga.

Iznenadit ćeš se kad ti kažem da si ti jedan od ključnih krivaca za ovo "nizbrdno lutanje".

Zašto?

Nisi pokazao nikakav pravac prema naprijed, nisi dao nikakvu alternativu.

- Pa to nije niti moja dužnost. Ja nisam političar - odgovorit češ.

U redu, prihvatljivo. No jesi li ukazao na nečiju ideju, nekoga ko je otkrio izlaz?

Nisi.

A, trebao si. Tim više što si vjerojatno novinar ili tako nešto.

S obzirom na svoju građansku, socijalnu, profesionalnu i političku funkciju, napravio si manje nego Josipović, Račan i Milanović zajedno. Tri minusa.

U Hrvatskoj sve vrvi od takvih vrlo lucidnih, hrabrih, poštenih i objektivnih "kritičara svega postojećega". Ali od njih nikakve koristi.

Moram, nažalost, i na crnu nesreću, konstatirati da sam se jedino ja odupro tom trendu propadanja. No to je toliko efikasno kao da i nisam, jer baš ljudi poput tebe, moje ideje i mene samoga skrivaju od očiju javnosti.

A ja sam trenutno jedini čovjek koji zna put kojim se može u budućnost.

Možeš to provjeriti na Google-u u tekstovima: KLJUČEVI PRIVREDNOG ČUDA i NEW REVOLUTION OF ECONOMY.

Jedan je tekst najčitaniji ekonomističko-politički rad na hrvatskom, a drugi na engleskom govornom području.

Nažalost još uvijek nije pročitan dovoljan broj puta da bi mogao imati neko praktičko djelovanje.

Tvoj građanski i profesionalni zadatak trebao bi biti da populariziraš te tekstove, ako želiš dobro populaciji za koju pišeš.

Eto, sada znaš gdje možeš naći putokaz za izlaz iz ovog, sve gušćeg mraka i više se nećeš moći izvlačiti na to da nisi znao.

Tko je glasao

@petarbosni4

Ti izgleda i ne čitaš ono što ja pišem, pa se na ovo neću ni obazirati.
Pa ja sam taksativno nabrajao što bi i kako trebalo raditi.

Ipak, nisam ni novinar ni političar, ni nekdašnji društveno-politički radnik ...
Inženjer sam, a brojna priznanja i nagrade valjda znače i da sam bio dobar inženjer.
A bio sam i dobar direktor.

U gospodarstvu čuda nema, osim onog koje je svojedobno Tuđman proglasio, a u uvjetima hiperprodukcije potrošnih dobara na slobodnom tržištu nema nikakve revolucije. Osim socijalne.
Uostalom sve što je ikad napisano a tiče se ekonomije gotovo je potpuno neprimjenjivo na današnju Hrvatsku.
U uvjetima tuđmanizma ništa nije moguće.

Tko je glasao

Neukusni komentari

koji su se počeli množiti medijima, na račun navodne Kolindine prošlosti, "skidanje paučine" i slično su dno dna i lijepo oslikavaju svu mačističku jadnost ovog društva.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

@Bigulica

A jbg, nisam odolio, no da je ona drugačija osoba, ja bih odolio.

Tko je glasao

Nije odolio

"Seks afera Kolinde i Srbina" Srpski mediji otkrivaju mracnu tajnu hrvatske predsjednice

'Ajde priznaj, jel' šlajfaš pod stare dane? :-)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Ma i ona Carla je bila

Ma i ona Carla je bila ljubavnica jednog Srbijanca, po izvorima iz Srbije.
Stara priča, sve žene koje im nisu po volji su imale Srbijanca za ljubavnika.

Kad se realno razmisli i ako je to stvarno istina, onda je to dokaz da nema nekakvih predsuda.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci