Tagovi

Svi ste vi lopovi, sumnjivci i smutljivci... po defaultu...

Donosim tekst s Meritor Media IT Newslettera od 08.01.2007.
Bez komentara...

T-MOBILE UKINUO ANONIMNU PREPAID USLUGU
Anonimno korištenje T-Mobileove prepaid mobilne usluge, poznatije pod imenom Simpa, od prošlog tjedna više nije moguće. Simpa uslugu ubuduće će se moći koristiti samo uz predočavanje osobnih podataka, što je do sada bilo potrebno samo prilikom zaključivanja ugovora o pretplati, tzv. postpaid. Druga dva hrvatska operatera, Vipnet i Tele2, još nisu uvela ovu praksu, no i oni korisnike potiču na registraciju broja nudeći im dodatne bonuse na mobilnim računima. Ovakva praksa mogla bi utjecati na suzbijanje kriminalnih djelatnosti u kojima se koriste anonimni mobilni brojevi te suzbijanje crnog tržišta mobitela.


SPORAZUM HRVATSKE IT INDUSTRIJE I ZAMP-A
Prema pisanju web portala IT časopisa Bug, radna skupina IT tvrtki i ZAMP uskoro bi trebali potpisati sporazum kojim se definiraju naknade za elektroničke uređaje i medije za pohranu podataka i načina njihova ubiranja. ZAMP je naime prije nešto više od godinu dana pokušao nametnuti vrlo visoke naknade na prodaju CD i DVD medija, memorijskih kartica, MP3 playera i sličnih proizvoda koji se mogu koristiti u svrhu piratiziranja glazbe. Ipak, radna skupina sastavljena od predstavnika ZAMP-a i informatičkih tvrtki članica Hrvatske Gospodarske Komore uspjela je postići dogovor kojim se ZAMP-ove drakonske naknade svode na znatno primjereniju razinu. O uspjehu u pregovorima koje su postigle hrvatske IT tvrtke najbolje govori razlika u naknadama iz ZAMP-ovog prvotnog prijedloga i onih iz sporazuma objavljenom na Bug.hr portalu. Tako jedan prazan CD medij neće poskupiti 1,44 kune (što bi efektivno udvostručilo cijenu većine medija koje je moguće nabaviti na tržištu), već za 0,08 kuna u ovoj, te uz eventualni porast do 0,64 kune do druge polovice 2009. Prazni DVD mediji neće poskupiti 2,35 kuna, već 0,12 kuna u ovoj, odnosno 0,96 kuna do kraja 2009. godine. Memorijske kartice kapaciteta 1 GB neće poskupiti 120 kn, već će kartice kapaciteta 5 GB poskupiti svega 6 kuna ove godine, odnosno 32 kune do kraja 2009. godine. Osim toga, uređaji poput ručnih računala, satelitskih i tv prijamnika s ugrađenom memorijom za koje se prema prvotnom ZAMP-ovom prijedlogu također morala plaćati naknada, potpuno su izbačeni iz pravilnika.

Komentari

Izgleda da netko prati

Izgleda da netko prati Polltika.com u T-Mobileu - Bez registracije za Simpa korisnike kaže Maja Weber iz T-Mobilea, a prenosi Business.hr

Tko je glasao

Nije točno ovo za

Nije točno ovo za SIMPE...
Odnosno ne u smislu u kojem se ovdje želi istaknuti. Opet dobar primjer novinarskog senzacionalizma. T-Mobile nije ništa promijenio, već samo za određene pakete koji su vrlo povoljni uvjetuje registraciju, da ne bi ista osoba mogla kupiti značajniji broj uređaja. To radi i VIPNET i to je uobičajena praksa već dvije godine, pa ne vidim gdje je tu novost. Ja sam tako kod zamjene moje stare krame za novu Nokiu morao registrirati moju SIMPU još 2005. i nije mi pala kruna s glave. Ako mi zatreba uzet ću za 100 kuna anonimnu karticu. Dakle srećom po Hrvate i dalje je moguće anonimno kupiti SIMPA i VIPME broj bez ikakve registracije. Prošetajte do bilo kojeg kioska i uvjerite se sami. I ako se već nešto nudi bez komentara, pokušajte bar provjeriti sve činjenice. Nažalost medijima se u Hrvatskoj sve manje vjeruje - s razlogom:-(

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci