Tagovi

Svi CRO-medijski skandali

Slučaj intervjua Davora Butkovića s Ivom Sanaderom svakako je jedan od najvećih medijskih skandala u Hrvatskoj, ako ne i najveći, bez obzira što Butkovićeva matična kuća sad seciranjem autora lažnog maila pokušava priču okrenuti na drugu stranu. To što je napravio 23-godišnji Zagrepčanin, bio on u Iskoraku ili ne, bio on nekad u Nacionalu ili ne, i slao on sporni mail iz stana Večernjakove novinarke ili ne, može biti samo paralelna pričica uz ovo što je Butković uspio izvesti. Naime, činjenica je da je on objavio intervju a bez da je i u jednom trenutku pokušao provjeriti njegovu autentičnost, da ne govorimo da je toliko samouvjeren da ga nije premijeru niti ponudio na autorizaciju.
No, ajmo se poigrati nečim drugim. Pokušajmo sastaviti top-listu najvećih medijskih skandala ove prirode otkako je hrvatske neovisnosti. Nudim neki popis onoga što mi pada na pamet, i to nasumičnim redoslijedom, a svatko je slobodan dodati svoje favorite, pa da vidimo tko nam to doista piše po novinama.
- Pisma Hrvoja Petrača iz zatvora Ivi Pukaniću;
- Popisi petokolonaša i "snajperista" u ST-u, Nedjeljnoj Dalmaciji i drugim listovima početkom devedesetih;
- Popis nekadašnjih navodnih agenata UDB-e koje je Markica Rebić objavio u jednom zadarskom listu;
- Vijest o slijetanju Rona Browna u Dubrovnik, s ekskluzivnom izjavom po dolasku (Večernji list);
- Portreti javnih osoba koje u Globusu objavljuje, često s vrlo dvojbenim podacima, Denis Kuljiš;
- Izmišljeni intervju Josipa Jovića s Mirkom Norcem nakon mitinga na Rivi, u Slobodnoj Dalmaciji;
- Unaprijed napisana recenzija Gibbonijevog koncerta, Zlatko Gall u Slobodnoj Dalmaciji;
- Reportaža Roberta Pauletića u ST-u o navodnom atentatu na Branimira Glavaša, da bi se kasnije doznalo da je "atentator" umro od mučenja sumpornom kiselinom;
- Vještice iz Rija, optužnica koju je protiv nekoliko hrvatskih književnica kao neprijateljica Hrvatske u Globusu napisao Slalven Letica, skrivajući se iza sintagme "Globusov investigativni tim"
- Prokazivanje Stipe Mesića kao bivšeg agenta UDB-e u Slobodnoj Dalmaciji, autor Josip Jović;

Eto, to je neki okvirni popis, pa vi glasujte, možete i dodavati svoje favorite. Glasati možete i na mom blogu Watergate

Komentari

mislim da su "vještice iz

mislim da su "vještice iz ria" ipak veći skandal, ne umanjujući ovu Glupost koju je napravio D.B.

sada vidim dole i sjetim se "šibenskog granatiranja"... pa ispada ja je Dragi Davor još i manju glupost napravio :)

Tko je glasao

Samo u tome da to nije

Samo u tome da to nije najveći medijski skandal, Stipe Orešković ima pravo. Urednici i novinari EPH-ovih izdanja, uključujući i Butkovićeve ranije radove, činili su svjesno, s namjerom, daleko veće i opasnije p........ od ove.

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Postoji jedan događaj u

Postoji jedan događaj u relativno recentnoj povijesti koji nije dobio status skandala jer bi uključivao priznanje državne televizije da je bila nemilosrdni propagandist, a koji je frapantni primjer neprofesionalnog novinarstva i poigravanja s ljudskim osjećajima i životima za koje bi u uređenoj državi letile glave: pravo/lažno grantiranje Šibenika.

Silvana Menđušić, koja danas uređuje priloge o krpicama u Cosmopolitanu, je 6. veljače 1993. zajedno s pripadnicima Vojne policije sudjelovala u stvaranju priče o "četničkom" granatiranju Šibenika koje su zapravo izvele hrvatske snage prema ideji obavještajnih službi. Protiv novinarke je podnesena kaznena prijava ali ju je državni odvjetnik odbacio s obrazloženjem da je takvo granatiranje bilo opravdano zbog nacionalnih interesa i taktičkih razloga, makar to ni na koji način ne abolira novinarku za širenje lažnih informacija.

Danas tu novinarku na uredničkoj funkciji upošljava EPH, ista grupacija čiju "veličinu" Butkovića je nasamario agilni balavac. Zaključak o standardu novinarstva u EPH izvucite sami.

Lažima granatirali Šibenik (45 Lines)

Intervju s Davorom Škugorom, osobom koja je zapovijedila granatiranje

Opinioiuris

Tko je glasao

@opinioiuris, zahvaljujem na

@opinioiuris, zahvaljujem na podsjećanju.
Mene, koji sam otvorio "šibensku aferu" početkom 1999. u Globusu krajem iste godine iz najutjecajnijeg hrvatskog političkog tjednika najurio je Mirko Galić, kojeg je Pavić (50 % suvlasnik EPH) samo nekoliko mjeseci kasnije 2000-e osobno vodio u Banske dvore Račanu da ga preda za direktora HRT-a. Silvana Menđušić je izmišljenu priču o granatiranju Šibenika objavila na HTV-u. Zato o tome u večerašnjem prilogu kod Bage nije bilo spomena. U njenu zaštitu 1999-e stala je Jagoda vukušić, predsjednica HND-a koja je 2000-e postala glasnogovornica EPH-a, potom veleposlanica RH u Norveškoj, a danas je diplomatkinja u Australiji. Ja pišem blog ;)

Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

HND sto je to?

HND sto je to?

Tko je glasao

Mislim , hrvatsko novinarsko

Mislim , hrvatsko novinarsko društvo

Tko je glasao

Ono drustvo koje uvijek

Ono drustvo koje uvijek stiti one podobne novinare dok "one druge" ostavljaju na vjetrometini dogadjaja?

Tko je glasao

Ak ti je do spominjanja

Ak ti je do spominjanja skandala onda svakako moramo ubrojiti medijska prepucavanja ministra Primorca sa uglednim znanstvenikom Dr. Ivanom Đikićem... Možda i nije bila neka velika medijska hajka ali tako javno prepucavanje i blaćenje tako uglednog znanstvenika savakako nije bilo potrebno barem ne preko medija.... slika koja se stvorila nakon Primorčevih kritika baca sjenu na sva Đikićeva dostignuća za Hrvatsku, ispada da je sav njegov rad bio igra oko vlastite promocije i izvlačenje vlastite koristi a ne dobrobiti za hrvatsku znanost... Za boga miloga, pa Đikić je u vrijeme srednje škole u đačkom domu na Mažurancu bio maltene proglašen Hrvatskim nacionalistom... Znam to iz jako bliskih izvora.... Pometanje takvog uglednog znanstvenika po medijima i to od strane ministra... e to je škandalozno...

Tko je glasao

Za mene je najveći medijski

Za mene je najveći medijski skandal, ipak, prikazivanje filma "Bruno Bušić, život djelo i mučko ubojstvo" na HTV-u 16.10.1992.god. U tom filmu smo pokojni prof.Ivan Cesar i ja, tada ravnatelj Zagrebačke filharmonije optuženi da smo bili doušnici udbe. Mogu mirno reći da što se mene tiče to nije istina, ali mi je ipak emitiranje tog filma i tvrdnje iznesene u njemu uništilo i posaoi i karijeru i zdravlje i živog me zakopalo. Tužio sam odmah u listopadu 1992.god. sve one koji su radili na filmu. Sudski procesi još traju i ne nazire im se kraj. U svih ovih 15 godina suđenja nisu se na sudu pojavili nikakvi dokumenti koji bi potvrdili optužbe, na moj račun, iznesene u filmu.

Tko je glasao

Da se istina ne zaboravi

Da se istina ne zaboravi napišite autobiografiju

Tko je glasao

Iskreno, jedva sam se

Iskreno, jedva sam se odlučio napisati i i ovaj prvi komentar. Ipak najradije ne mislim na to jer sam se jedva izlječio od depresija i mnogoćega drugog o čemu baš ne bih ovdje. Ako nešto napišem onda samo onda ako doživim kraj sudskih procesa.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci