Tagovi

Sveti Silvan Numizmatik i „hokejaši"!

I. MALA SEMANTIČKA POIGRAVANJA

Semantika (grčki σημαντικός ili po naški „dio leksikologije koji se bavi značenjem riječi) se svodi na značenja riječi s kojima se tu i tamo možemo slobodnije poigrati da bi postigli bolje opisivanje pojava (pa čak i kad se karikira izvorno značenje - ili baš možda zato je izražajnije).

Na taj način se možemo poigrati i sa značenjem riječi „hokejaš“ : Tako su se turistički radnici znali šaliti s grupama seniora, koji su sa štapovima za oslanjanje dolazili da kao turisti hodaju (ništa zločesto u tom nazivu ne treba tražiti nego prije simpatiju prema ljudima, koji pri kraju svog životnog puta još uvijek imaju volje i želje putovati svijetom). Našim „hokejašima“ većinom takve blagodati nisu omogućene, jer je naša država u rukama raznih Superhikova (iz kultnog stripa Alana Forda) uporno uzimala „hokejaškim“ siromašcima da bi natrpavala džepove novih bogatuna. Počelo je još s Nikicom Valentićem i poznatim „superhikom“ Kutlom (koji je započeo svoj hod baš iz mirovinskih fondova), pa sve do najnovijeg „superhika“ Sv. Ivana Pneumatika , koji je kao pravi grof Cagliostro prokušanim alkemijskim štosovima vraćao starijim „hokejašima“ stare dugove uzimajući od novijih, pa je onda (pred izbore, a sve u strahu od razotkrivanja), počeo vraćati novima, da bi sada od svih skupa uzimao natrag po starim prokušanim socijalističkim metodama napuhavanja novčanih tijekova (što je drugi. navodno ljepši i učevniji naziv za inflaciju).

Kad smo već na semantičkim razjašnjavanjima treba objasniti i pojam Numizmatika koji je ključan za ovu priču: To je kraći oblik od numizmatičar, što se uzima u značenju „onog koji se bavi numizmatikom“! A numizmatika (Latin: numisma, nomisma, "coin"; from the Greek: νομίζειν nomízein, "to use according to law").

Simbolično, ha???

II. SVETI SILVAN NUMIZMATIK

Glavna zvijezda ovog posta, i ona "maska" koja je sa Svetim Ivanom Pneumatikom prva otvorila morbidni ples krabulja, bio je Sveti Silvan Numizmatik (poznatiji kao tzv. „penzić“ Hrelja, potpredsjednik „hokejaške“ organizacije) kojeg sam ovdje već opisivao u postu Sveti Lovre i đakonije po Hrelji - ili "How the Grinch Stole the Party" Taj „novokomponovani hokejaš“ svoju zavidnu „superhik“ karijeru započeo kao radnik u brodogradilištu, završio višu školu za zaštitu na radu i još od 90-ih je bio sindikalac u Uljaniku. S takvim „kvalifikacijama“ je objeručke primljen među „hokejaše“ (HSU) kao mlad i nadobudan kadar, koji je trebao osvježiti starost i nemoćnost. Priključio im se neposredno pred prethodni saziv Sabora i tako započeo unosnu numizmatičku karijeru Saborskog zastupnika, gdje je već proveo četiri plodne godine.

Njegova prava uloga začinjena prevelikom ljubavlju prema numizmatici ukazala se u pravoj veličanstvenosti pred recentne izbore. U predizbornoj nervozi Sveti Silvan Numizmatik bi doslovce „popizdio“ kad mu ne bi prošao plasman njegovih panoa , plakata, blokića, reklama za tv i radio, koji su bili preskupi, dok su drugi simpatičnim „ hokejašima“ to isto činili za male pare. Kad je vidio da mu numizmatika leti iz ruku, počeo je nazivati razne „hokejaše“ po izbornim jedinicama da bi im se prijetio kako će „jebat mater Jordanu i ostalima“, jerbo ga kao koče. I pritom je znao biti toliko „okoprčan“ da bi čak znao zalupiti telefonsku slušalicu u gubicu i samom „Velikom hokejašu“ Jordanu. U „hokejašku“ središnjicu je slabo dolazio (mada je u Zagrebu bio često prisutan kao sabornik), a i kad bi dolazio kao pravi Numizmatik je najprije trčao na blagajnu naplatiti troškove. S obzirom na njegovu izrazito numizmatičku strast, vrlo interesantno bi bilo prokopati po tim papirićima.

Nakon općeg „hokejaškog“ kraha na nacionalnim izbornim igrama halapljivi Numizmatik je neposredno nakon ostavke „Velikog hokejaša“ 03.12.2007 Jordanovu ponudu pokušao i formalno provesti na Središnjem „hokejaškom“ odboru, čak je o tome već bio obavijestio novinare, ali pritom mu je maska malo spala, pa su ga ovi pročitali i ostavku nisu prihvatili (te je „Veliki hokejaš“ opstao do skore glavne hokejaške konvencije u ožujku).

No, ako Središnjica nije prihvatila Jordanovu ponudu, Sv. Silvan Numizmatik jest, pa se požurio da prvi potpiše koalicijski sporazum s HDZ-om (jer je to Svetom Ivanu Pneumatiku trebalo kao kruh svagdašnji da pokrene val skupljanja mandata, a i da bi uvjerio Predsjednika države tko je onaj "odabrani".

Evo što o tome kaže Večernji od 28. 01. 2008.

Iako se ni Hrelja ni Jordan nisu izjasnili o tome postoje li među njima suparništvo, zanimljivo je da je novinarima tik pred sjednicu Predsjedništva dostavljena informacija da su Sporazum HDZ-a i HSU-a neposredno nakon izbora sastavili Damir Polančec i Silvano Hrelja te da je u verziji koja je dana Jordanu pred potpisivanje stajalo da je "v.d. predsjednika HSU-a Silvano Hrelja!

Po „hokejaškim" terenima se naveliko priča da se ta olaka brzina koaliranja Hrelji numizmatički poprilično isplatila; ta vjerojatnost postoji, mada se količina i kvaliteta možda nikada neće znati. A možda i hoće!! Čudni su puti Božji!!

Po onom što je u zadnje vrijeme Numizmatik radio, a što se očitovalo i na jučerašnjem maratonskom zasjedanju „hokejaške“ zajednice, on se jasno očitovao da želi u svoje ime (a vjerojatno u ime i za račun HDZ-a) preuzeti cijeli HSU. Zato je u zadnje vrijeme vrlo djelatno hodao naokolo i nudio "med i mlijeko" ljudima od utjecaja u stranci. Tko ga opskrbljuje s numizmatikom za te namjene .... zna se. No teren je zdušno protiv njega (i njih), i čini se kako ni uz sva obećanja to neće proći. Frka je počela na jučerašnjoj središnjici, gdje su započela smjenjivanja, ali se tek prava graja očekuje na skupštini (u ožujku), gdje se svašta može dogoditi.

I u tom smijeru se sada svašta otkopava. Po nekima čak i ta priča o navodno fantomskoj stranci SU nije ono što se provlačilo u javnosti (i pripetavalo SDP-u ili nekim drugim strankama). Opet se Numizmatika osobno vidi iza cijele te „akcije“, jer on navodno dobro zna od prije te „fantomske“ tipove s kojima je čak u nekakvim daljim obiteljskim i „numizmatičkim“ (tj. poslovnim) vezama. Prema informacijama koje se šire po „hokejaškim“ terenima, i ta fantomska akcija je isključivo vezuje uz Numizmatikovo djelovanje, preciznije njega i njegova kolegu (po razmišljanju) u IV izbornoj jedinici. Taj izrazito numizmatički orjentiran dvojac je, po onom što se zna, organizirao ovu SU s namjerom da bi nakon izbora preuzeli HSU. Greške u računicama (pa i konačnom raspletu) očito su nastale radi neočekivanog „napumpavanja“ glasača u izborne jedinice, čije žrtve su uglavnom (prema Hanhanovim nalazima) bile najbrojnije baš među „hokejašima“. Posebice velik problem je sada nastao u Osijeku pred ponavljanje lokalnih izbora - zavladala je prava panika, jer su ih i tamo prokužili.

Neki značajniji nezadovoljnici u „hokejaškim“ redovima su cijelo vrijeme primjećivali da se nešto čudno događa, pogotovo zato što do sada i sam predsjednik Jordan nije uspijevao eliminirati sve one koji su otvoreno radili protiv stranke tijekom, a naročito nakon izbora. Da se i to pomalo mijenja jasno je i iz istog članka u Večernjaku od 28. 01. 2008. pod znakovitim naslovom „ Vladimir Jordan: Separatisti su i u vrhu stranke nadovezujući se na neovlašteno kićenje vd. funkcijom predsjednika) .

To se dogodilo, ali samo zato što je u izbornoj noći predsjednik dao mandat na raspolaganje pa su očito neki pogrešno zaključili kazao je Hrelja , koji je napokon decidirano rekao da je spreman prihvatiti se vođenja stranke. Međutim, ni Jordan neće odstupiti tako lako te najavljuje svoju kandidaturu. Presudit će delegati na skupštini.

Komentari

Nije promakla vidljiva

Nije promakla vidljiva uzbuđenost pape Jordana dok je govorio o separatistima s kojima slijedi obračun. Očito je otkrio nešto što ranije nije znao.

Kažu da nije najgore kad te zaj... tuđi ali kad to napravi tvoj, onda bi si pojeo j....

Nažalost, papa Jordan Hrelji ne može drugo osim izbaciti ga iz stranke. Sumnjam da će ovoga to pogoditi. Svoju numizmatičku strast je zadovoljio.

A i vrijeme je na njegovoj strani. :))

B-52

Tko je glasao

Nije promakla vidljiva

Nije promakla vidljiva uzbuđenost pape Jordana dok je govorio o separatistima s kojima slijedi obračun. Očito je otkrio nešto što ranije nije znao.
Pa naravno da je svatko uzbuđen kad otkrije nešto novo,... ili možda preciznije kazano.... kada se nečije (ne samo moje) pretpostavke potvrde...... ono u najgorem mogućem obliku..... odnosno kako si i sam kazao......
Kažu da nije najgore kad te zaj... tuđi ali kad to napravi tvoj, onda bi si pojeo j.... .... jer vjeruješ, učiniš, dovedeš ih, dadeš sve, a ono ispadne da ima i takvih kojima nikad nije dosta.... koji bi ti što narod kaže, uzeli i iz očiju...... Za pošiziti, zar ne??

PS. Moj odgovor nije u nikakvoj svezi sa navodima u kojima se spominje gospodin Silvano Hrelja... bilo u tekstu ili pak komentaru... Kao glasnogovornik HSU-a ne mislim komentirati dnevnik, ali ću komentarima sudjelovati u raspravi svaki put kada procjenim da je od interesa za Stranku.

Tko je glasao

A di je DEMOS? Piše u

A di je DEMOS? Piše u novinama da je dobio otkaz. Ili je to neki drugi glasnogovornik HSU-a?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

A di je DEMOS?......Piše u

A di je DEMOS?......Piše u novinama......

A tu sam, tu sam, i još uvijek glasnogovornik i šef za PR,.... to se moj prethodnik valjda "u očaju" (čitaj dogovoru sa ...) poslužio lažnim predstavljanjem...... Zanimljivo je primjetiti kako su svi novinari znali (pa sa mojom malenkošću su cijelo vrijeme komunicirali..... i komuniciraju) da sam ja glasnogovornik, a opet su objavili pamflet "glasnogovornika"??!! .... ali i drugi tekst od one druge tj. iste ekipe......
Postaje zanimljivo...

Tko je glasao

A jesi ti onaj što je

A jesi ti onaj što je jučer na Dnevniku sjedio između Hrelje i Jordana? Ili je to onaj što je dobio otkaz?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

@Silverci, da, taj sam,.....

@Silverci,
da, taj sam,..... a kako misliš da bi uopće mogao biti tamo "onaj glasnogovornik" koji je još prije početka izborne kampanje dobio "otkaz" (predsjednik mu se kulturno zahvalio na suradnji) ...... u listopadu prošle godine....... i od tada sam mali milijun puta doslovno na svim medijima isključivo ja obavljao poslove glasnogovornika????!!! :-)

Tko je glasao

Pa ti si za neku mladu

Pa ti si za neku mladu stranku. Izgledaš duplo mlađe od ove dvojice.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

silverci, demos je aktivan u

silverci, demos je aktivan u politici od 2000-te i vec je bija u dvi stranke „mlade“. Za informaciju, programi bivsih mu stranaka i program HSU-a, nemaju puno dodirnih tocaka. Da li je po srijedi prosvijecenost ili nesto drugo – nije mi poznato. (simpatizer – politika.com)

Tko je glasao

.....Za informaciju,

.....Za informaciju, programi bivsih mu stranaka i program HSU-a, nemaju puno dodirnih tocaka. Da li je po srijedi prosvijecenost ili nesto drugo – nije mi poznato.
I ja kažen da je Niko Kranjčar igra u Dinama, pa u Ajduka i sad u Ingleškoj...... isti čovik, ista igra, isti cilj.....
.... al moj lipi anonimni.... neki nikad ne mrdnu od kamene sikire, a neki doguraše i do svemira,.... a svi isti, u istoj igri, i sa istim ciljevima....
...... i svima su uvijek protivnici isti......

Tko je glasao

Je je... a triba se znat i

Je je... a triba se znat i snać. Govoridu da u Pučko otvoreno učilište ima šoldi za kino... asti, ajmo od toga napravit privatnu televiziju, pa gazit ove šta nan idu na živce.

--
urnu u haag

Tko je glasao

.....asti, ajmo od toga

.....asti, ajmo od toga napravit privatnu televiziju, pa gazit ove šta nan idu na živce.
Eto ti lipe teme za dnevnik!!!!!????? .... naravno ako san dobro razumija na i u šta pucaš......

Tko je glasao

Nego, prosječna mirovina

Nego, prosječna mirovina pala na ispod 39% od prosječne plaće.
Koji je slijedeći potez HSU-a na tu temu?

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

....Izgledaš duplo mlađe

....Izgledaš duplo mlađe od ove dvojice.
Hvala na komplimentu..... He he, da mlađi sam od njih .....
..a u HSU se može učlaniti svaki punoljetni građanih lijepe naše.

Tko je glasao

Ovo ste zaista sjajno

Ovo ste zaista sjajno napisali. I inteligentno i znalački i točno. Dakle, umiruje me da je barem jedan numizmatičar među penzićima uspio svoje šolde osigurati saborskom mirovinom. Za razliku od bedaka koji su ga birali.

Tko je glasao

.......Za razliku od bedaka

.......Za razliku od bedaka koji su ga birali.
Glasači HSU-a mogu biti svašta ali bedaci zasigurno nisu...... nisu oni dali glas osobi pa ma kakao se ona zvala već djelima HSU-u u čije ime su u HR saboru, ali puno više i efiaksnije izvan njega djelovali.

Tko je glasao

Semanticka poigravanja u

Semanticka poigravanja u sluzbi pakiranja obicnog zaplotnjackog govora. Bez tih stilskih figura autor bi se ogolio do odbojne prepoznatljivosti ovako samo gradi simpaticno prihvatljivu potporu trac konstrukciji.
U narodu se to inace jedan na jedan rjesava uz kavicu, a ovako se to u broadcast tehnici radi na on-line mediju.
Nije to nista novo samo se dobio novi izrazajni kanal.

Tko je glasao

Imaš pravo. Jer pogled s

Imaš pravo. Jer pogled s 'obale daleke' ne pruža detaljniji uvid, nego tek zamagljenu sliku, iskrivljeni odraz nevidljive istine koja izgleda poput trača.

A što je s pogledom izbliza? Ako su moje spoznaje točne, a bojim se da jesu, semantika je poslužila kao celofan da jedna gruba slika naše žalosne svakodnevice ne bude ispričana i u odgovarajuće oporoj formi.

ragusa

Tko je glasao

He, he! P.S. Vidiš ipak

He, he!

P.S.
Vidiš ipak nešto da dodam, imam osjećaj da misliš da sam netko drugi, a ja sam živa osoba s jednim jedinim imenom i ovdje jednim jedinim nickom, i već priličan broj "pollitičara" ovdje me poznaju u obje, a Skviki i Ragusa čak i u trećoj konkretnoj osobnoj dimenziji.

Glede slučaja stranačkog i saborskog zastupanja "hokejaša", ja im politički ne pripadam (i ja sam hokejaš - zasada bez palice) - i proživljavam njihove, jer su to i moji problemi. Nisam siguran da je ovakva HSU, pogotovo s Hreljom na čelu nešto što njima treba. Zašto? Jer je to ogromna skupina stanovnika ove države koji imaju najjače socijalne potrebe - pa nima kao biračima i njihovoj stranci ne trebaju igrači koji potpiruju velike igre i velike igrače, pogotovo desne orjentacije (koji zastupaju recimo Todorića a njima dižu božićnicu i to pred svekolikim pučanstvom u isto vrijeme kad proglašavaju i uzurpatorski koalicijski sporazum).

Ova stranka, kojoj ja ne pripadam, predstavlja najveći politički apsurd i civilizacijsku blamažu u recentnoj političkoj povijesti Hrvatske, jer su se uveli u situaciju da ih se mulja i izigrava, a sada i da im se stranka pokušava ukrasti od raznih velikih moćnika i malih sitnih "šićardžija".

So far glede toga što si naveo "Bez tih stilskih figura autor bi se ogolio do odbojne prepoznatljivosti ovako samo gradi simpaticno prihvatljivu potporu trac konstrukciji."

Naime u mnoštvu mojih postova sam ja jako prepoznatlji i dosljedan sebi, čak i kad pišem o Hrelji (dva puta).

Tko je glasao

Htio sam piknuti vrlo jasnu

Htio sam piknuti vrlo jasnu stvar i bio sam odusevljen kratkim odgovorom "he, he!" dok me je ovaj naknadni dodatak (jer je ps naknadno dodan) malo ipak spustio. Pa onda krenimo redom.

Ovaj dnevnik je nista nego trac jer se iznose neki osobni detalji vezano uz osobu koja se traca. Mi mozemo vjerovati, ne moramo, a sve da je i istina opet nema veze. Ostali stilski trud oko svega toga je zamjetan, ali ne mijenja na stvari. Posve je nepotrebno navoditi sta ti se ne svida. Pa da nije tako valjda traca ne bi ni bilo jer je bas to njegova pokretacka sila, a ne opravdanje za takvo djelovanje.

Kao i velika vecina ljudi i sam volim cuti pikanterije traca, napose kad je miljama daleko od mene osobno. Otvoreno priznajem, tesko je tome odoliti, a napose sto je to toliko cesti i uobicajeni nacin komunikacije da mi se nekad cini da smo jedino na to spali. Medutim, ipak jedna mjera (ne kazem da je ovdje mjera predena) i svijest u svemu tome je i u takvim uvjetima potrebna i korisna i to je glavni motiv moje upadice.

Za nekoga tko se dosljedno sebi vrlo pohvalno poziva na moral i o moralu i njegovom nedostatku pise mislim da nije uopce problem ovo shvatiti ne kao kritiku, niti kao zamjerku vec vise kao koristan dodatak. Eto.

Tko je glasao

Možda imaš pravo, možda

Možda imaš pravo, možda ti znaš više od mene zašto su im baš tračevi doveli stranku na ovo na čemu se danas nalaze. A i brojna umirovljenička populacija s njima skupa.

Iz onog što o njima čujem i vidim (a i znam - to naglašavam) oni su u Dubrovniku još gori. No na nacionalnoj razini su se zaista doveli tamo gdje su ih odvele neke vrlo konkretne stvari, a ne tračevi - od tračeva se ne bi stekao takav katastrofalan rezultat. Oni su prvenstveno socijalna stranka, koja bi se trebala baviti principima raspodjele sredstava generacinske solidarnosti. Oni to, barem ovi sada istaknui ne čine. Nego nešto posve suprotno.

Bilo kako bilo, ostavimo to neka oni riješe, a morat će to učiniti i s tračevima i bez njih. I bez mene i tebe!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci