Tagovi

Svemirski beskonačan jugoslavensko-srpski nasrtaj na Hrvatsku... wikipediju

Na temu Milanovićeve i Kukuriku svemirske beskonačnosti nedavno sam napisao jedan dnevnik, ujedno predviđajući da će takvog materijala biti još. Naravno, nije trebalo dugo čekati.

Nikom ne treba objašnjavati da je Hrvatska već više godina u vrlo lošoj gospodarskoj situaciji, ili da odbacimo eufemizme, u ekonomskom rasulu, stagnaciji, pa i regresiji. Gotovo dvije godine Milanovićeve vladavine takvo stanje nisu nimalo popravile. Upravo nasuprot, pogoršale su ga do krajnjih granica izdržljivosti, što je zapravo bilo posve očekivano - ni Milanović ni Kukuriku gotovo se uopće nisu zanimali posrnulim gospodarstvom ni stotinama tisuća nezaposlenih, nego su vrijeme protraćili baveći se poglavito ideološkim temama: Bleiburg, zdravstveni odgoj, homo brakovi, Lex Perković, ćirilica u Vukovaru...

Moja štovana i ostala gospodo, uz ponešto neizbježne patetike, ovdje jednostavno moram prethodno podsjetiti na nekoliko relevantnih elementarnih činjenica.

Godine Gospodnje 2013. Republika Hrvatska ostvarila je i zaokružila sve svoje temeljne narodne i državne ciljeve. Nakon osamostaljenja i međunarodnog priznanja 1992, nakon pet godina nametnutog krvavog rata, nakon blistave ratne pobjede nad srpskim napadačem i vojnog oslobađanja okupiranog teritorija 1995 - unatoč preranoj smrti najsposobnijeg i najučinkovitijeg političara u kompletnoj hrvatskoj povijesti dr. Franje Tuđmana, unatoč silnim opstrukcijama domaćih petokolonaša i njihovih inozemnih patrona i financijera, unatoč bezbrojnim preprekama, podmetanjima i protivljenjima - u međuvremenu smo ipak uspjeli postati članica najjačeg svjetskog vojnog saveza NATO, uspjeli smo se obraniti i od mirnodopske političko-pravne srpske agresije instrumentaliziranjem Haaškoga suda, te smo naposlijetku postali i ravnopravnom članicom samog središta zapadne civilizacije, europske konfederacije suverenih država, Europske unije.

U dvije riječi, uspjeli smo. Pobijedili smo. Ostvarili smo najvažnije hrvatske nacionalne i državne zadaće, i sve što nam je preostalo učiniti, jest - postići gospodarski napredak. Pokrenuti i oporaviti hrvatsko gospodarstvo, podignuti narodni životni standard, omogućiti ljudima da žive bolje i sretnije. Bukvalno nam ništa drugo više nije važno, nego upravo, jedino i samo to.

A što su radili Milanović i Kukuriku svemirski beskonačnici?

Čime su se bavili? Još jednom, evo čime: ustašama i partizanima, homo paradama, "rodnom teorijom", homo brakovima, munjevitom zakonskom zaštitom bivših udbaša, poskrivečkim postavljanjem ćirilićnih tabli... i tako još malo pa dvije godine svemirskih beskonačnosti, preko dvadeset mjeseci. Vratite se sad natrag u izborno vrijeme, u studeni i prosinac 2011. godine, i recite, jeste li tako nešto očekivali?

Pobogu, možete li uopće u to povjerovati? Više od dvadeset mjeseci spaljenih u bezvezni, besmisleni, svemirski beskonačni ideološki dim, a narod nek' puši. E bogami, predugo je to razodoblje da bi bilo slučajno. To više nije koincidencija, to više nije "bavljenje", to je intencija, to je proizvodnja. Javno, jasno i glasno - ne bavi se Milanović svemirskim beskonačnostima, ne. On ih namjerno proizvodi.

Jebe se njemu za >300.000 nezaposlenih, pad BDP-a, rezanje plaća i mirovina, otpuštanje radnika, bla-bla, hu d fak kerz, njemu je politika "što gore, to bolje" osnovno sredstvo, cilj i uopće razlog vladanja. On drugo ne zna, ne može i ne želi. Zašto bi? Daleko je lakše proizvoditi beskrajni niz šupljih medijskih skandala i zavaravati narod emocijama nabijenim ideološkim budalaštinama, negoli nešto ozbiljno raditi, ostvariti i postići.

Evo nam i najnovijeg takvog Kukriku "proizvoda":

"'NDH NIJE BILA TOTALITARNA, A ŽRTVE U JASENOVCU POBILI SU PARTIZANI' Desničari preuzeli uređivanje hrvatske Wikipedije"

Izgleda da je ovu svemirsku beskonačnost zapravo započeo jedan lokalni deklarirani obožavatelj "Načertanija", velikosrpskog nacionalnog programa, inače poznat pod nadimkom "Fausto", ali čije "antifašističko" oduševljenje srpskim ekspanzionističkim pretenzijama admini HR Wikipedije nisu baš najbolje primili:

"Razotkrivanje sramotne hr wikipedije"

Na istu temu isti tip je pokrenuo i Failbook stranicu, na kojoj su slični načertanijski entuzijasti gotovo identično kao i u slučajevima posjeta Judith Reisman, te napadaja na osobe koje su prikupljale potpise za referendum "U ime obitelji", pozivali na progon i fizičke napadaje na admine HR Wikipedije, a sve je prštalo i pršti od uobičajeno budalaste, svemirski beskonačno protuhrvatske, srpske i "jugoslavenske" mržnje. Da Wikipedija uopće nije nikakav službeni niti pozdani izvor informacija, vjerujem da zna i maleno Internet dijete, a nakon odgovora HR administratora na debilnu medijsku hajku:

"...svaki suradnik Wikipedije odgovoran za svoje doprinose, ne postoji odgovornost administratora engleske wikipedije za tekst na engleskoj wikipediji, odnosno analogno hrvatskih admina za nešto što piše na hrvatskoj wikipediji..."

...saznali smo da ničiji Wiki admini ne odgovaraju za sadržaj članaka. Kako hrvatska Wikipedija postoji već preko 10 godina, postalo je jasno da je cijela stvar zapravo samo još jedan privatni sukob frustriranih "antifašističkih" obožavatelja "Načertanija" sa stvarnošću.

Međutim, kakva bi to bila svemirska beskonačnost, a da se u nju Kukurikavci ne upletu i službeno? Pa je domaći ministar za zdravstveni odgoj, "rodnu teoriju" i sretno smješkanje na utakmicama dok pun stadion četnika divlja i luduje, Željko Jovanović, potrčao poučiti hrvatsku djecu:

"Jovanović: Djeco, ne baratajte hrvatskom Wikipedijom jer su sadržaji falsificirani"

I kad pročitamo: "...Vlada zasad nema adekvatan odgovor na to, jer administratori hrvatske Wikipedije brišu naknadne upise od strane Vladinih web mastera kao dupli upis...", neminovno nam slijedi pitanje: postoji li igdje u svijetu slučaj da se nečija vlada upliće u rad lokalne Wikipedije? Naravno, osim Kine, Sjeverne Koreje, Kube i sličnih svemirski beskonačnih rajeva na zemlji? :-)

Dakle, naš ministar Jovanović, inače jedan iz svega cirka oko peterostruko premašene srpske ustavno-zakonske manjinske etničke kvote u Kukuriku vladi, kaže hrvatskoj djeci da ne koriste HR Wikipediju, jer mu se, eto, ne sviđa što tamo ne piše baš sve kako bi on htio. A osobito ne što se navodi i da mu je onaj ustaški klerofašistički Račanov Ustavni sud ukinuo neke svemirski beskonačne odluke, i tako to.

No, dobro. Čiju dakle Wikipediju, po čika Jovi, trebaju koristiti hrvatska djeca? Englesku, njemačku, francusku? Ako znaju jezik. A ako ne znaju? Pa српсkу, naravno, jer tamo sve lepo piše, bre, i to nadasve objektivno, nefalsifikovano, nepristrasno i po volji ljubitelja "Načertanija". Jel' tako, ministre? Ili možda "srpsko-hrvatsku" Wikipediju, gdje "Jugoslaveni" slave osobnog favorita premijera Milanovića, "najvećeg sina svih naših naroda i narodnosti", ushićeno pišu o "Načertaniju" i veličaju "srpsko-hrvatski" jezik, nasuprot tamo nekim nacionalističkim, klerofašističkim i ustaškim hrvatskim izmišljotinama..? :-)

Podjebavanje bezbrojnih Kukuriku svemirskih beskonačnosti na stranu, Jovanovićevo sitno kokošarsko petljanje u nečiji privatni ideološki sukob dovelo je do zanimanja i samog šefa Wikipedije, Jimmyja Walesa. Evo kako to prenosi svega cirka oko 600.000.000,00 kn poreza državi dužan EPH-ov Jutarnji Srbobran:

"OSNIVAČ WIKIPEDIJE GOVORI ZA NEDJELJNI: 'Srbi i Hrvati ne smiju imati odvojene Wikipedije'"

Naravno, jasno je da je članak interpretacija svemirskih beskonačnika koji su osobno uključeni u spor, te da su Walesovi izvori informacija prvenstveno srpski i "jugoslavenski" - njima svima jednako savršeno odgovara "ideja" da se "sve ex-yu Wikipedije spoje u jednu". Zvuči vam poznato? :-)

Međutim, težinu problemu daje nesretna činjenica da je Jovanović aktivni ministar u vladi jedne članice Europske unije, a bilo kome imalo normalnom u svijetu teško je povjerovati da bi se takav išao javno miješati u nekakve efemerne budalaštine... i još pri tome svoje etničko podrijetlo bez imalo srama stavljati ispred interesa naroda i države u čijoj je vrhovnoj vlasti. Za nauk budućim generacijama, koga stavljati u vlast, a koga ne.

Bilo kako bilo, ovdje smo ipak došli do nečeg. Naime, prema podacima koje je iznio jedan od suradnika, ta grozna "ustaška" hrvatska Wikipedija je razmjerno najčitanija i najposjećenija:

"Jedan od razloga, napada na našu wikipediju je i njena korištenost. Iako srpska wikipedija ima više članaka, dok smo slovensku nedavno prešli po broju članaka, naša se wikipedija najviše koristi od svih južnoslavenskih. Na ovome linku: http://stats.wikimedia.org/EN/Sitemap.htm pod Usage, Views per hour možete vidjeti da u jednom satu, naša wikipedija ima 27,973 klikova u odnosu na 6 milijuna govornika hrvatskoga jezika (to je neka njihova brojka). Srpsku, koja ima 12 milijuna govornika u jednom satu posjeti 23,963, slovensku (2 milijuna govornika) 14,525, "srpsko-hrvatsku" ("23 milijuna" govornika) 10,060 i bosansku (3 milijuna govornika) 7,525. Ove manje wikipedije nisu toliko ni bitne, ali ovu statistiku (nove brojke izlaze svaka dva-tri mjeseca) pratim od početka ove godine i uvijek smo ispred srpske wikipedije, iako Srbija ima više stanovnika, iako je Srba više od Hrvata. Ovo nije nikakav nacionalizam ili nešto drugo, da se razumijemo nego jednostavno, očitavanje statistike. Po mom mišljenju, najbolja online enciklopedijska izdanja na našem jeziku/cima su ona od LZMK, osobito Opća i nacionalna enciklopedija čiji komplet imam kod kuće, potom Enciklopedija.LZMK.hr koja sadrži više izdanja. Činjenica je da wikipedija najbolje kotira kod google pretrage, stoga je višestruko posjećenija. Sve pohvale za demanti! --Mostarac (razgovor) 22:20, 11. rujna 2013. (CEST)

'Opa. Zamislite vi sad taj svemirski beskrajni milanovićevsko-jovanovićevski užas, kada su skužili da "ustašku" Wikipediju čita i koristi najviše ljudi "na ovim prostorima", u "regionu", iako ona ideološka "antifašistička" bulažnjenja ne zarezuje ni pol' posto, a pri tome jasno i glasno, ponosno i bez imalo ustezanja, daje do znanja da nije nikakva "jugoslavenska", "srpsko-hrvatska" niti bilo kakva Kukuriku kontrolirana bedasta izmišljotina, nego baš - hrvatska. Pročitajte npr. članak "Detuđmanizacija", jebote, k'o da sam ga ja pisao. O, svemirske li Kukuriku jeze... :-)

Ali ujedno i savršenog materijala za još svemirskih beskonačnosti, za mazanje očiju gladnog naroda, da se ima o čemu pričati kad nas za koji dan Europa pritisne sankcijama zbog Lex Perković. Što će Kukuriku tada? Pa jednostavno, pobogu, za kog' im vraga služe "novinari" u Jutarnjem, Novom listu itd - ako ne pronađu još štogod ustaša u konzervi sardina, reći će npr. da je Europska unija leglo desnih povijesnih revizionista, crnokošuljaša i klerofašista, koje smetaju napredni hrv... pardon, jugoslavenski Kukuriku ljevičari, antifašisti i poštenjačine.

Zapravo, "Srpske Novosti" su s tim već počele, još prije tjedan dana :-)

Komentari

Napisao si: Godine Gospodnje

Napisao si:

Godine Gospodnje 2013. Republika Hrvatska ostvarila je i zaokružila sve svoje temeljne narodne i državne ciljeve.

Ako je Hrvatska ulaskom u EU (i ranije NATO) ispunila sve narodne i državne ciljeve onda smo mi Hrvati jedan jadan narod koji ne zaslužuje da ima svoju državu.

Tko je glasao

čestitam na uspjehu

potpuna i prava slika

Tko je glasao

Kvarner & 3103

Što jer meni pobjeda i uspjeh, to je vama poraz i propast. Savršeno točno - hrvatski interesi su oduvijek bili suprotni srpskim i "jugoslavenskim".

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

osjećaj za prostor i vrijeme ne bi škodio

poraze i pobjede ostavljam tebi
ove minijaturne državice puno će pomoći svom odumiranju ako stalno bruse sjekire - prognoze su do konca stoljeća, ali po tebi i ovdje nekolicini nadobudnih, jasno je zagovaranje da do toga dođe prije

Tko je glasao

oj, logiko, brigo prevelika

Eto, još jedan vidilac "hrvatskih interesa" (znam ih, samo vam ih neću reći) i, naravno, što nije hrvatski interes - to je srpski interes.

Dakle - vrijedi i obrat - što je srpski interes to nije hrvatski interes. Ispada da hrvatski interesi ne postoje sami po sebi - već samo ako su u odnosu sa srpskim. Bijedno.

Koji su hrvatski interesi, pregaoče desne misli?

Tko je glasao

Eto, još jedan vidilac

Eto, još jedan vidilac "hrvatskih interesa" (znam ih, samo vam ih neću reći) i, naravno, što nije hrvatski interes - to je srpski interes. Dakle - vrijedi i obrat - što je srpski interes to nije hrvatski interes.

Ustvrdio sam da su hrvatski interesi s jedne, i srpski/"jugoslavenski" interesi s druge strane, oduvijek međusobno suprotni. To su, zapravo, povijesne činjenice, koje izvorište vuku još negdje od "Načertanija". Nisam govorio o konkretnim stvarima, ali kao i uvijek kad te nešto zasmeta i kad se prepoznaš, počneš se svađati sam sa sobom i svojim maštarijama.

Ispada da hrvatski interesi ne postoje sami po sebi - već samo ako su u odnosu sa srpskim. Bijedno.

Evo, savršen primjer - ovo je isključivo tvoja izmišljotina. Bijedna, točno, ali to je sve što ti preostaje :-)

Koji su hrvatski interesi, pregaoče desne misli?

O kojem konkretnom području želiš razgovarati? Recimo, o sankcijama EU zbog sumanutog ponašanja tvog velikog vožda Kim il Anovića? Srpski i "jugoslavenski" interes je što slabija Hrvatska, kažnjena od civiliziranog svijeta već na samom početku članstva, barem izvan Schengena, kad već nisu mogli spriječiti pristupanje. Suprotan hrvatskom, naravno. Međusobne tužbe? Srpski i "jugoslavenski" interes je povlačenje, jer se Srbi boje da će izgubiti. Opet suprotno našem. Srpski i "jugoslavenski" interes je "građanski rat", jer onda Srbija nije kriva za agresiju. I opet suprotno našem... ali iskreno, postaje dosadno.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Na prvim

pa i nekim slijedećim izborima dr. Franjo Tuđman je iznio neke strateške ciljeve.
1. Osamostaljenje Hrvatske
2. Euroatlanske integracije

- te još neke za koje često pitaš; kako znaš , pogotovo ako netko koristi množinu u izričaju

Poslije toga i poslije pobjede u ratu su neke stranke ( kako vidimo neke i s figom u džepu) stalno u program umetale isto što i Tuđman.

Na temelju toga su dobijale izbore.

Temeljem toga, tih rezultata izbora prepoznaju se hrvatski interesi i to je svakom politički pismenom jasno.

Ti si isto pismen , samo te jebe matematički um pa za sve tražiš egzaktno 1+1=2.

Eto, ja obični momčić sa sela to kužim, a ti eto zagrepački kinfa imaš problema s razumijevanjem političkih procesa.

Uh što volim kad mi digneš loptu na volej ;-)

sve dobro...

Tko je glasao

I drzava i ulazak u EU su

I drzava i ulazak u EU su trebali posluziti kao alat pri ostvarenju drzavnih i narodnih ciljeva- a to je blagostanje drzavljana. Drzavljani mogu sami reci koliko je su ti alati dosada bili uspjesni.

Tko je glasao

Eto Martine

ja se s tobom slažem u ovome i podvlačim zadnje izbore gdje je raja uredno opet poklonila najviše povjerenja sdp-u i hdz-u. Nije da nije bilo ponude. Bilo je.Kako saborskim tako i lokalnim i za EU.

Što reći. Promijeniti narod. ?

E to znači da je narod zadovaljan u većini.

Kažu čak da smo se poboljšali na nekom indexu sreće, ma što god to bilo.

sve dobro...

Tko je glasao

Usješnica

Drzavljani mogu sami reci koliko je su ti alati dosada bili uspjesni.
Čini mi se da upravo liječnici (i oni bi trebali spadati u državljane RH) pokazuju svoje oduševljenje tekovinama naše mlade države.

P.S. @drvo, mislim da ono što ti je zap "digao na volej" nije bila lopta nego željezna kugla kao one kojima se ruše hale propalih tvornica.

leddevet

Tko je glasao
Tko je glasao

??

A kakve veze samnom imaju ove razne slikice svega i svacega?
Da nisi slucajno na onu zapovu loptu umjesto nogom isao glavom!

leddevet

Tko je glasao

ma ništa

stavio si primitivnu PS primjedbu , a psikanje je glasanje zmije pa ti u tvom stilu i na tvom nivou odgovaram.

sve dobro...

Tko je glasao

crteži i nacrtanja II

kako stvari stoje hrvatska pod neprekidnim povijesnim monitoringom iznutra i izvana. a sada nešto sasvim drugačije; jedan od recenzenata garašaninova remek djela inače profesionalni povjesničar, trenutno veleposlanik srbije u moskvi dr. slavenko terzić ispravno otkriva problem i prilično sažeto ga iznosi:

„Najdrastičniji primjer lažiranja historije je
stvaranje mita o „velikoj Srbiji“, po kom Srbi
vekovima ništa drugo nisu činili nego sanjali kako
da osvoje tuđe teritorije i etnički očiste narode koji
su tu zajedno sa njima živjeli. Iza takvog prekrajanja
srpske oslobodilačke borbe i srpskog nacionalnog
pokreta, koji je težio jedino da stvori i ima
nacionalnu državu kao i svi drugi evropski
narodi, stoji težnja da se srpski državni prostor
svede na bivši beogradski pašaluk i da se nađe
opravdanje za brutalne i nasilne akcije preduzimane
stoljećima (i milenijumima) nad Srbima. U borbi
protiv „nemani“ kakva je navodno „velika Srbija“, i
da se Srbima nametne što jači osjećaj krivice i
inferiornosti u odnosu na druge narode, to se bilo
kakav pokušaj svesti o celini srpskog naroda, bez
obzira na silom nametnute granice unutar
njega, čak i svijest o jedinstvenim kulturnim vrednostima i uzorima,
odmah demonizuje kao „velikosrpska opasnost! Pri
tom se ne pominje da su prvi koncentracioni logori
u istoriji Evrope bili logori za Srbe u AustroUgarskoj i
Nemačkoj 1914-1818, da su Srbi u
nacističkoj NDH bili žrtve monstruoznog genocida
čiji vrhunac predstavlja logor Jasenovac, i da poslije
svega toga 1945. nije sprovedena denacifikacija
hrvatskog društva (kao npr. njemačkog!) kao ni
denacifikacija unutar šiptarske grupacije na
Kosmetu koja je bila uz nacističko-fašističkog
okupatora i to je isto radila. Umjesto toga
Hrvatska podnosi tužbu za „agresiju i genocid“, a i
šiptari dobijaju državu na teritoriji poklanog i
protjeranog srpskog naroda! Slično je i sa BiH.“

lola kao ambasador nedavno pjevuši
http://www.vidovdan.org/arhiva/print1380.html
"
Došao sam da kažem da sam svim srcem uz doktora Radovana Karadžića! Strada samo zato što je pravoslavni Srbin, što je sprečio još jedan genocid nad Srbima u Bosni i Hercegovini i što je presekao zapadne snove o hrvatskoj zastavi na Drini.
"

sada recimo pokušavam recimo zamisliti tvrtka jakovinu da rehabilitira ndh i da je veleposlanik rh u vatikanu ;)

Tko je glasao

E daaa

takvi su ih i doćerali ;-) tamo đe jesu.

A ono o Virovitici- Karlovcu , Karlobagu i Rijeci kao najvećoj srpskoj luci mu valjda neđe ispalo

sve dobro...

Tko je glasao

ebote mile al se tu nakotilo

ebote mile al se tu nakotilo ceda.................... koi kua vise radis tu eeee :)))))))))))))))))

Tko je glasao

Lapidarni literata

@JP
Jesi li ti srećo ikad napisao komentar duži od jedne prosto proširene rečenice?

leddevet

Tko je glasao

cedo mrs u kucicu

cedo mrs u kucicu

Tko je glasao

Zlato Jurino i Bobanovo

cedo mrs u kucicu
Najdraze su mi ove prave Hrvatine koji koriste rijeci sa kvacicama da se ne bi vidjelo da ne znaju kad treba pisati c, a kad treba pisati c!

leddevet

Tko je glasao

Vježbica za 3. osnovne

- Čuči mačak u ječmu i čeka čavku -

Tko je glasao

@l9, ma dobro prosto...

al' di si naša to proširena? :))))))
profesor

Tko je glasao

Široko brijeg

al' di si naša to proširena?
Ma to ti je ono ":)))))))))))))))))"

leddevet

Tko je glasao

skoro pa plus

Istina, tekst "Detuđmanizacija" na wiki kao da si ti pisao. Vjerojatno i jesi :)

Tko je glasao

Evo što je Argus zarolao Luni

Evo što je Argus zarolao Luni kao "spam":

Autsajderske bilješke Ivica Šola OBJAVA: 15.09.2013 / 12:00
Vukovar je žrtva Milanovićeva geta tatinih sinova
Iz irealne perspektive Milanovićeva geta grad Vukovar je apstrakcija, za njega je Hrvatska apstrakcija, ljudi su apstrakcija, njegova biografija učinila ga je invalidom stvarnosti

"Postoje dvije vrste geta. Prvi je onaj imućnih, utjecajnih ljudi i obitelji. U njega se teško ulazi. Drugi je onaj sirotinjski. Iz njega se teško izlazi. Ljudi koji pripadaju prvoj vrsti geta teško mogu razumjeti realnost ljudi iz druge vrste geta. Ovi iz prve vrste geta ovim drugima rijetko ponude kruha, radije ih hrane ideologijama u koje, u krajnjoj liniji, ni sami ne vjeruju, poput bonvivana Broza ili danas Kim Jong-una, kojemu je Denis Rodman ipak draži od Marxa.

Ni ovu situaciju u Vukovaru nije moguće shvatiti bez ove dijalektike. Sve je zakuhao Zoran Milanović, čovjek koji od rođenja pripada privilegiranima, onima iz prvoga geta. Kada je Milošević napao Hrvatsku, Milanoviću je bilo 25 godina. Njegovi vršnjaci otišli su na front, skupljati gelere u tijelu. Milanović je, kao tatin sin, bio oslobođen od svega toga, od te rapsodije “šovinista” i “cirkusanata”, koji su pisali po zidovima “Vukovar nikada neće biti Bukobap” ili “Osijek nikada neće biti Ocek”. Tata mu je, kao bivši komunistički moćnik, već devedesete prešao u HDZ da bi sina brzo ugurao u Ministarstvo vanjskih poslova kako bi Domovinski rat mogao u miru pratiti preko televizije. Onda ga Tuđman šalje u Bruxelles, gdje se dodatno obrazuje i uživa sve blagodati nastale na krvi “cirkusanata” i “šovinista”, a on, daleko od (hrvatske) zbilje, “uči za Briselca”.

U to vrijeme, dok je on Briselac, prosječni Vukovarac koji je uspio izvući živu glavu od srpske okupacijske vlasti koju danas uosobljava Vojo Stanimirović, također pripadnik prve vrste geta, čami po izbjegličkim kampovima, u “hotelu Zagorje”, koje je najbolje razumio, također pripadnik prve vrste geta, predsjednik Josipović, izgovorivši onu historijsku rečenicu Ivani Simić Bodrožić, ženi iz ovoga drugoga geta: “Koji je Vaš problem?” Koncem devedesetih Milanović pretrčava u SDP, u kojem ga prepoznaje drugi tata Ivica Račan, a mali Zoran vraća se u okrilje izvornog geta tate Stipe, u partiju, koju ubrzo i preuzima. Potom postaje premijer, njegovo društvo su bogataši poput Tedeschija, ljetuje u Bakarićevim i Titovim vilama...

Biografija Zorana Milanovića je biografija tatina sina, čovjeka koji je kroz život, kroz sve režima, išao kao kroz putar. Njegovo iracionalno ponašanje oko “lex Perković” tu postaje razumljivo: on štiti geto, geto svoje obitelji, svojih fizičkih i duhovnih otaca, svojih pokojnih političkih sponzora. I što takva osobnost, iz te vrste geta u koji se teško ulazi, daleko od stvarnosti “cirkusanata” i “šovinista”, može ponuditi narodu, onima iz druge vrste geta: ništa, samo ideologiju! Zdravstveni odgoj, gay parade, rodni egalitarizam, Radmanov HRT..., i ćirilicu u Vukovaru.

A Vukovar, opet, getoizirani grad. Na jednoj strani je srpska sirotinja sa svojim kafićima i vrtićima, koja ne želi u kolonu sjećanja, čiji najviše predstavnici u Srbiji, poput predsjednika Nikolića, i dalje izjavljuju kako je Vukovar “srpski grad”, što je na Marakani aklamacijom “blagoslovljeno”, ili Voja Stanimirović koji hladno izjavljuje da Srbi nisu započeli rat u Vukovaru, u Hrvatskoj, nego su se branili od hrvatskog nasilja. Na drugoj strani je hrvatska sirotinja koja još traži ubijene i nestale, koja ima svoje kafiće i vrtiće, logoraši i branitelji čije su traume od onoga što je ćirilica simbolizirala u Vukovaru još uvijek svježe, koji kod aboliranih sugrađana ne vide trunku kajanja.

Koji frik u tako getoizirani grad, pod okriljem noći (!), kao prioritet ima “provođenje zakona” i postavljanja ćirilićnih natpisa u atmosferi hladnoga mira? To može učiniti samo čovjek koji nema nikakve veze s realnošću, tatin sin iz prvog geta koji ne razumije stvarnost onih iz drugog geta, bili oni Hrvati ili Srbi. Kuš, sirotinjo, nema kruha, nema razvoja, evo vam ideologije!

Sasvim nepotrebnim inzistiranjem na ćirilici u Vukovaru Milanović je samo dodatno zabetonirao getoiziranost Vukovara, gore nego svi nacionalisti zajedno. On “politiku pomirenja” provodi oklopnim vozilima i represivnom tolerancijom prema onoj žgadiji koja je krvarila dok je on gradio karijeru. Iz irealne perspektive Milanovićeva geta grad Vukovar je apstrakcija, za njega je Hrvatska apstrakcija, ljudi su apstrakcija, njegova biografija učinila ga je invalidom stvarnosti. Kada mu ljudi iz Stožera, poput Josipa Klemma, poručuju da oni nisu u sukobu sa Srbima, nego s hrvatskom Vladom, onda je sve jasno: ovo je sukob dvaju geta, geta stvarnog života i geta koji uosobljuje Milanović, geta tatinih sinova, ma gdje bili.

(Podebljao MKn.)

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Evo što je Argus zarolao Luni

Evo što je Argus zarolao Luni kao "spam":

Mogao si i reći zašto sam zarolao. Ovo ti ipak nije hr.wikipedia.

Tko je glasao

...

On “politiku pomirenja” provodi oklopnim vozilima i represivnom tolerancijom prema onoj žgadiji koja je krvarila dok je on gradio karijeru.

zanimljivo, šola predbacuje milanoviću što je gradio karijeru dok su drugi krvarili, a i on je u isto to vrijeme pokušavao graditi karijeru, ali u vatikanu, pa posljedično tome sam sebi to ne uzima za krimen...ehh rugala se sova sjenici...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

malo zoologije

šola je piskaralo / novinar a milanović premijer

Razlika u veličini i težini je kao kod sove i sjenice

sve dobro...

Tko je glasao

....

znači šoli se ne treba zamjerati što je za vrijeme rata otišao u vatikan na magisterij, a milanoviću treba što je gradio karijeru u hrvatskoj, i to bez obzira što tada ni jedan ni drugi nisu bili ono što danas jesu? aj drvo ne zajebavaj....

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

začudit ćeš se

ali moj odgovor je NE.

Ne treba zamjeriti ni jednom ni drugom što nisu bili u vojsci tj. u ratu.

Ni Šoli ni Milanoviću. Općenito mi to ide na živce. Mi neki smo dragovoljci. Neki su se uredno odazvali na poziv i sve 5, neke nisu ni pozvali jer nisu trebali. Neki su radili neke druge poslove.

Pekli kruh npr.

Moj point je da nemaju istu težinu. Zbog Šolinog pisanja ništa se neće dogoditi, a zbog Zoranovih poteza može doći do građanskog rata, međunarodne izolacije, sankcija i sl.

Nemaju istu poziciju samim time ni odgovornost.

sve dobro...

Tko je glasao

...

Nemaju istu poziciju samim time ni odgovornost.

naravno da nemaju, to uopće nije sporno...meni je u tom tekstu zasmetalo šolino prozivanje milanovića što je za vrijeme rata dok su drugi krvarili on gradio karijeru, a i on sam je to isto radio...dakle, iz one rečenicu što sam citirao mogao je izostaviti taj dio jer je on prilično licemjeran...

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

slazem se sa misljenjem o

slazem se sa misljenjem o autoru teksta.. i svim ostalim karakteristikama koje nisi napisao a vecina nas tako misli..

no sam tekst, ako bi ga citali ne osvrcuci se na autora.. ne bi trebao imati znacajne primjedbe na sadrzaj..

i da, slazem se i sa drvom, sola je piskaralo, a milanovic je premijer.. znacajna razlika.. bar po mojem misljenju, u trazenim predispozicijama i profesionalnom djelovanju

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

...

"a vecina nas tako misli"???

Može li neki link ili neki izvor na ovaj podatak? Imaš li neko istraživanje - ili se oslanjaš na kristalnu kuglu?

Tko je glasao

razvoj društva

Iako mi se Milanović baš i ne mili, pogoto ne - braniti ga, ovdje priznajem da te ne razumijem.

Pa gomilu toga je nastalo upravo iz toga "prvo ideja (ideologija), tek onda realizacija (gospodarska, politička, kakva god)". Kada su "komunjare" kretale u borbu, često su proklamirali fore tipa "vješat ćemo vlastite za krađu jedne jabuke". Je li to uvijek bilo baš tako - nije niti bitno. Nisu se zamarali idejama da bi prvo trebalo svakom borcu osigurati cipele, već se išlo s idejom.

Ako uzmeš i "druge strane" - gdje su se strane zaklinjale kako će dati život za... Hrvatsku, NDH, Njemačku, svetu ideju... uvijek priča ide jednako.

Mi smo skoro cijelo desetljeće imali blagostanje - to tek sada vidimo. Lova se rasipala na sve strane, mirovine braniteljima rasle, zgrade se obnavljale bla bla. I - je li "hrvatstvo" naraslo? Digla se nacionalna svijest? Stvorila neka ideja? Ne - samo se rasipalo. Jer je bezidejno, pa se ne moš ni zapalit za ideju.

Ne kažem da je ovo neka ideja vrijedna totalnog paljenja, ali u suštini - nije loša. Vladavina zakona. Sasvim fino. A koja je ideja - čekićara? Onako - sažeto u jednoj rečnici? "Nikad naprijed"? "Živio život u prošlosti"?

Cijela hrvatska desnica u 20 godina - usprkos tome što smo pobjednici u ratu, ušli u NATO i EU - nije uspjela iznjedriti NIJEDNU ideju oko koje bi ljude OKUPILA i MOTIVIRALA - osim vječitog lova na vještice, komunjare i neprijatelje Hrvatske. OK, jako je zabavno loviti - neprijatelje Hrvatske. Ali - Hrvatska od toga nema apsolutno nikakve koristi.

Tko je glasao

Franjo Tuđman

taj genijalni lik i povjesna osoba par exselance je imao IDEJU.

Ideju svepomirbe hrvatskog političkog korpusa. Sjećaš se sintagme " iseljena Hrvatska".

Pomirio je komuniste s katolicima. Čak je pomirio i Hrvate sa Srbima, pošto je ekstremni četnički dio rastjerao.
Izgradio je i nacionalni ponos na realnim osnovama a ne na blefu kako danas ovi fićfirići pokušavaju.
Kad su ga otrovali, ozračili ili što već ( no dobro, možda je i prirodno umro) tko dolazi.

Dolazi jedan hohštapler i prevrtljivac iz ničega. Osvaja funkciju na vicu. Čak dva mandata.

Što taj čini?

Radi na zavađanju naroda.

zatim...

Imamo epizodu kleptomanskog hadezea za Sanadera kojem je " Hristos se rodi" bio samo fol, spin. Ono, pustite me da kradem.
Bog te mazo, za njega su se skoro pa Srbi počeli upisivati u HDZ.

Sve se to znalo. No što, puštalo ga se da krade dok nije prevršio mjeru, e da bi narod glasao lijevo.

Ok. I ja sam po tom pitanju lijevo. Čak sam pripomogao osnivanju lijeve stranke.

Što imamo poslije onih kleptomana. Imamo lijevu stranku ali u qrcu.

Imamo neki miš maš neoliberalnih bezmudaca koji su sve samo ne na tragu lijevih, socijaldemokratskih ideja.
Od njih dobijamo samo i jedino nove i nove ideološke podijele bez kojih bi se i moglo.

Nova zavađanja i svađe po svim mogućim osnovama. Da ne nabrajam.

Uz to i svjetska kriza i što imamo. Imamo onu staru: Kad siromaštvo ulazi na vrata ljubav bježi kroz prozor.

sve dobro...

Tko je glasao

zar je to malo? pobjednici

zar je to malo?
pobjednici smo u ratu, ušli u NATO i EU......

vjetarsjuga

Tko je glasao

MKn

Neću komentirati, Ti si sve napisao što je bilo potrebno. Samo ću baciti pogled tu i tamo tko Ti je dao minus.Tek toliko da učvrstim dosadašnja iskustva o istim.

Tko je glasao

@F47

Ma radije pogledaj tko je dao plus, imaš manje za brojati.

leddevet

Tko je glasao

Ledd

Molim ne vuci me za jezik, pa da dođem u napast da umjesto brojanja prebrojavam.

Tko je glasao

Brojalica

Molim ne vuci me za jezik, pa da dođem u napast da umjesto brojanja prebrojavam.
Sve dok ne odbrojavaš stvar se ne treba smatrati posebno kritičnom.

leddevet

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci