Tagovi

Svemir je integralni organizam; uključuje i Kolindu

Dvije su vijesti od dana 7. januar, obadvije žalosne

Sedmi januar je pravoslavni Božić. Ameriku su napustile na taj dan dvije različite ljudske osobe.

Vijest prva: Tesla umire od srčanog udara sam u hotelskom apartmanu 3327 na 33. spratu Njujorker hotela 7. januara 1943. godine u 87. godini života.

“Rad mnogih naučnika zastari već za vrijeme njihovog života, zbog brzog razvoja nauke i tehnologije. Tesla je bio rijedak primjer naučnika čiji rad je živio u tri vijeka. Na kraju on je vlasnik ideje elektronskog mikroskopa i lasera, televizije i mobilnog telefona, Interneta i mnogih drugih stvari, koje su postale stvarnost tek u naše vrijeme.”

Vijest druga: Kolinda Grabar-Kitarović se vratila živa i fizički zdrava u R. Hrvatsku s puta u USA 7. januara 2017. godine u 48g 8m 8d života.

Reče Tesla, " Dejstvo čak i malih bića dovodi do promjena u cijelom Svemiru. "

 

Uzeo sam pomoć ‘podebljati’ prvu vijest

Podsjetimo se: Nikola Tesla, Srbin rođen u Hrvatskoj, studirao je u Češkoj, radio u Budimpešti, Parizu, Pragu, Strazburgu, SAD. Kosmopolit. Građanin svijeta - tako je i veliki njegov doprinos čovječanstvu. On je u stvari označio početak globalne elektrifikacije planete. On je bio taj koji je razvio sistem naizmjenične struje, stvorio motore sa visokonaponskim transformatorima, na kojim počiva cio industrijski svijet. Zahvaljujući njemu, osvijetljeni su naši domovi, sela, gradovi. Tesla je pravi tvorac radia, a ne Markoni i Popov, koji su iskoristili njegov rad i patent.
Tesla je stvorio prvi mehanizam sa daljinskim upravljanjem, otkrio princip robotike i motora na solarnu energiju, rengenski aparat, brojač električne energije, automobilski brzinomjer, fluorescentne sijalice, električni sat, uredaje za elektroterapiju - nabrajati možemo i dalje i dalje...oko hiljadu pronalazaka iz raznih oblasti nauke i tehnike.

Rad mnogih naučnika zastari već za vrijeme njihovog života, zbog brzog razvoja nauke i tehnologije. Tesla je bio rijedak primjer naučnika čiji rad je živio u tri vijeka. Na kraju on je vlasnik ideje elektronskog mikroskopa i lasera, televizije i mobilnog telefona, Interneta i mnogih drugih stvari, koje su postale stvarnost tek u naše vrijeme.
Dvije osnovne ideje vodilje su bile kod ovog velikog naučnika: dobiti jeftinu el. energiju i prenositi je na bilo koju udaljenost bez provodnika.

"Naš svijet je uronjen u ogromnom okeanu energije, mi letimo u beskonačnom prostoru nevjerovatnom brzinom. Sve se vrti okolo, sve se kreće – sve je energija." Sebi je postavio ambiciozan zadatak - da pronađe način dobijanja ove energije." Zatim dobijajući je iz nepresušnih izvora, čovječanstvo će džinovskim koracima krenuti naprijed."
Milijarder JP Morgan daje naučniku novac za toranj radio-komunikaciju preko Atlantika. U stvari, Tesla ima tajni mnogo ambiciozniji plan. Namjerava da izgradi pet takvih tornjeva, koji bi trebali da obezbijede bežičnu vezu širom svijeta.
"Kada se završi projekat, poslovni čovjek će moći da diktira instrukcije iz Njujorka, i one će se odmah pojaviti u njegovoj kancelariji u Londonu ili negdje drugo. On može sa svog radnog mjesta da poziva bilo koji telefon na svijetu. Mali instrument ne veći od sata, će omogućiti njegovom vlasniku komunikaciju bilo gdje: na moru ili na kopnu, muziku ili poeziju, govore: političkog lidera, velikog naučnika ili propovedi sveštenika, koji se nalaze na velikoj udaljenosti. Isto tako, može se prenijeti bilo koja slika, simbol, crtež ili tekst. "
U stvari Tesla je planirao prototip današnjeg Interneta.
Mnoge njegove ideje i konstrukcije su toliko ispred vremena da za života naučnika nijesu mogle biti realizovane, jer nije bilo odgovarajuće tehnologije. Ovo su samo neke od njih: radio-kontrolisani torpeda, leteći aparati, reaktivni avioni, letilice vertikalnog uzlijetanja, vozila na vazdušnom jastučetu (hovercraft) i još mnogi drugi. Rad Nikole Tesle, naravno bio je interesantan vojsci. Od samog početka svog rada, on je uvijek bio u žiži interesovanja, kako armija raznih država, tako i specijalnih službi.
Glavna stvar kojom je Tesla šokirao savremenike je ogroman broj originalnih ideja, koje je Tesla generisao sa neobjašnjivom lakoćom. I konačno, šokantno priznanje naučnika: "Nijesam ja autor ovih ideja".
On je bio obično dijete, ništa posebno. Sve se promijenilo preko noći, kada mu je poginuo voljeni brat. Taj strašni udarac, bukvalno je promijenio Nikolin život. Počele su nepodnošIjive noćne more. Snagom volje, dječak je počeo da zamjenjuje strašne slike, drugim slikama. Ispočetka, to su bile slike svijeta, u kojem je živio. Ali u nekom trenutku na svoje iznenađenje on je počeo da izlazi van poznate stvarnosti.
"Tako je počelo moje mentalno putovanje. U početku, slabo, a onda sam sve bolje vidio, nova mjesta, gradove, zemlje. Živio sam tamo, upoznavao Ijude, stekao prijatelje. Teško je vjerovati, ali oni su mi isto tako dragi kao i moja porodica i isto toliko stvarni. "
Evo šta je napisao naučnik o svom prvom iskustvu "izmijenjenog stanja svijesti":
"Borio sam sa ovim problemom nekoliko godina. To je bilo pitanje života i smrti. Znao sam da ću umrijeti ako ga ne riješim. Moj um je bio zategnut do krajnjih granica, i u nekom trenutku nezamislivo se dogodilo - čuo sam kucanje sata tri sobe dalje od mene, slijetanje muve na sto, tup udarac ponavljao se u mojim ušima, u mraku sam imao osetljivost slijepih miševa i bio u mogućnosti da pronađem predmet zahvaljujući posebnim trncima u čelu. Sunčevi zraci, tako su pritiskali moj mozak da sam skoro pao u nesvijest. Prolazeći u daljini kočija je potresla moje tijelo i iznenada sam vidio bljesak, kao minijaturno sunce. I u jednom magnovenju istine otkrio sam sebe. To je bilo stanje apsolutne sreće. Misli su išle beskrajnim tokom, a ja sam jedva uspijevao da ih fiksiram. "
Takva stanja s vremena na vrijeme doživljavaju mnogi stvaraoci. Dešavaju se po pravilu spontano neočekivano, kao kod Tesle prvi put. Ali Tesla je kasnije naučio da uđe u takvo stanje kad god je htio. On je tvrdio da je može u bilo kom trenutku, u potpunosti da isključi svoj mozak od spoljašnjeg svijeta i u tom stanju dolazi mu unutrašnje viđenje. Na taj način je Tesla dovodio svoje konstrukcije do savršenstva.
"Ne trebaju mi modeli, crteži, eksperimenti. Kada se rađaju moje ideje, ja počinjem da gradim u mašti uređaje, mijenjam konstrukciju, usavršavam i uključujem. I meni je potpuno svejedno sprovode li se ispitivanja instrumenta u mojoj glavi ili u laboratoriji rezultati će biti identični. Za 20 godina nijesam imao ni jedan izuzetak. "
Ulazeći na taj način, u izmijenjeno stanje svijesti, on je mogao da primi informacije koje nijesu dostupne. To mu je omogućavalo, prije svega da otkrije neobične pojave, stvari. I da gleda na svijet iz druge perspektive u odnosu na posmatranje običnih Ijudi. A zahvaljujući tome što je lako prelazio u normalno stanje svijesti, on je sve to mogao da fiksira i prenese Ijudima.
Neobjašnjivi izvor Teslinog znanja još uvijek je nepoznata i neistražena pojava. Riječi: "genijalna intuicija", "prosvetljenje" - apsolutno ništa ne objašnjavaju. Odakle je on crpio svoje ideje?
"Moj mozak je samo prijemnik. U svemiru postoji neko jezgro iz koga mi crpimo znanje, snagu, inspiraciju. Nijesam prodro u tajne ovog jezgra, ali znam da ono postoji. "
I Tesla je znao da se poveže sa ovim izvorom, crpeći otuda neophodne informacije.
"Velika misterija našeg postojanja tek treba da se otkrije, može se pokazati da čak i smrt nije kraj. "
"Bio sam dva bloka od kuće, gde je ležala moja bolesna majka. I odjednom sam vidio oblak sa anđeoskim likom. Jedan od njih, postepeno je dobijao crte moje majke. Iznenadnim uvidom shvatio sam da je upravo umrla. I to je bila istina. "
Tesla je vjerovao da smrću čovjeka njegova duhovna suština ne umire, i sa njom je moguće uspostaviti kontakt.
"Nema sumnje da Tesla vlada duhovnošću višeg reda" - rekao je za naučnika čuveni indijski filozof Vivekananda. Posjećujući često laboratoriju pronalazača on je rekao: "Tesla se odnosi prema električnoj energiji, kao prema živom biću, razgovara sa njom i naređuje joj. ".
Tesla je bio uvjeren da  sve u svemiru, od galaksije do elektrona ima svijest. Da je Kosmos jedan razumni živi organizam. Tesla je smatrao da je Svemir - integralni organizam, koji se sastoji od više djelova koji su slični, ali se razlikuju po različitoj frekvenciji vibracije. Svaki dio je paralelni svijet. Ulazeći u rezonancu sa frekvencijom nekog drugog svijeta, mi kao da otvaramo prozor u taj paralelni svijet. Tako se može putovati Kosmosom.
Ovo zvuči fantastično i za nas, a ne Teslinim savremenicima.
"Koliko Ijudi me je zvalo fantazerom, rugajući se mojim idejama, naš zabludjeli kratkovidi svijet. Sudiće nam vrijeme. "
"Moj projekat je isuviše ispred vremena u kojem se pojavio. "
Tesla je otkazao dalje eksperimente u Vordenklifu i uništio podatake, koji otkrivaju suštinu otkrića. Dokument koji govori o direktnoj umiješanosti Tesle u tunguskom događaju takođe nije nađena a samim tim i pitanje njegove "krivice" ostaje otvoreno. Ostaju tajne, u velikoj mjeri, i u kasnijim aktivnostima genijalnog pronalazača. Jasno je još samo jedno - jača od naučnikove ambicije, je njegova ogromna odgovornost.
Tesla nije služio određenoj zemlji. Njega je interesovala sudbina čovječanstva. Shvatajući sebe kao dio organizma Univerzuma, Tesla je često ponavljao: " Dejstvo čak i malih bića dovodi do promjena u cijelom Svemiru. "
Procjenjujući svoje mjesto u ovom svijetu genije koji je posjedovao nevjerovatnu tehnološku moć, jednom je rekao: "Ja bih mogao da rascijepim Zemlju, ali nikad to neću uraditi. Moj glavni cilj je bio da ukažem na nove pojave i da širim ideje koje će postati polazne tačke za nova istraživanja. "
Nikola Tesla - nije čudo, i nije glasnik drugih svjetova. On je jedan od nas - čovjek, koji nas ponovo i ponovo dovodi do vječnog pitanja: Ko smo? Odakle? Zašto? Koje su naše mogućnosti?
                                                                                   (iz filma Nikola Tesla - Gospodar svijeta)

Znam da je skrnavljenje i glupost staviti u isti pisani redak  Teslu i Kolindu, no riječ je samo o istom datumu (dana, mjeseca) odlaska tih osoba (rođenih na prostoru današnje Hrvatske)  iz zemaljske USA.

Tesla je imao 11 dodijeljenih počasnih doktorata i u raznim zemljama je odlikovan s 8 odlikovanja.

Kažu da je jednom izjavio “Vama možda nije jasno da sam ja jedan od onog malog broja ljudi koji se pojavljuju sa vremena na vrijeme i koji mjenjaju lice zemlje novim idejama”.

Pomoć ‘omršaviti’ drugu vijest, molim

Ako ipak postoji pollitičar koji će ovaj tekst ‘omršaviti’ dopunom s nekom pametnom izjavom naše Kolinde, značajnom za ovaj hrvatski dio Svemira i vezan za njen sedmodnevni boravak u USA, neka to uradi.

Jer, kako to reče Tesla, " Dejstvo čak i malih bića dovodi do promjena u cijelom Svemiru. "

+++ linkovi na filmove o Tesli

Nikola Tesla - Gospodar svijeta https://youtu.be/ZpA-GunmlNs

Nikola Tesla - Zraci smrti https://youtu.be/zJCNhZIEsak

Nikola Tesla - Tragedija jednog genija https://youtu.be/2m91Of4kD6g

Nikola Tesla - Tunguska  invazija  https://youtu.be/WIFe05qaKPo

Intuicija - Nikola Tesla https://youtu.be/5cKhHpO35pE

Nikola Tesla - Čovjek budućnosti https://youtu.be/thC9yE4iaRk

Nikola Tesla - Gospodar munja https://youtu.be/T_tyHcAanf4 

Zašto je zabranjeno Teslino otkriće i ko je zaista Ajnštajn? https://youtu.be/mYSFTtMX2Nk

Rezonantni jednoprovodni električni sistem (RJES) https://youtu.be/cQ2sOrrBbQo

O Nikoli Tesli u emisiji "Postskriptum" https://youtu.be/msAPS_SycSc

+++

http://tesla-info.net/

Tagovi

Komentari

Ovo je zapravo dnevnik o Tesli

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Usporedi

Usporedi mjesece,

https://de.wikipedia.org/wiki/Schlacht_auf_dem_Amselfeld_(1389)

https://www.youtube.com/watch?v=pPla5H2v0zw

Tko je glasao

Skvikijevo Trolanje

Još samo da objasnim: "Nove snimke iz Bljeska na kojima se vidi kako su hrvatske postrojbe oslobađale prostor i pri tome vodili računa o sakralnim i kulturnim objektima. Posebna pozornost posvećena je oslobađanju Jasenovačkog memorijalnog centra. ", publicirano Jun 7, 2009 nemaju nikakve veze s temom dnevnika.

Tko je glasao

Vidiš kak se povijest

Vidiš kak se povijest ponavlja, Dvoje djece Hrvatske napustile USA una isti dan u godini.

Tko je glasao

Nakon harange na T. Karamarka, isti napadaju Predsjednicu

Među istima je i SDP-ovo Povjerenstvo za promicanje sukoba interesa, političkim suparnicima SDP-a i komunjara zaostalih ana vlasti, a koje održava Plenum-ković.

Za ove napade ana Predsjednicu najviše je kriv antidomoljubni dio HDZ-a u tripartitnoj koaliciji sa SDP-om i MOST-om, uz primjese velikosrpštine iz SDSS-a, abolirane i nikada pravedno kažnjene.

HDZ je kriv za medijsku harangu na Predsjednicu, a posebno A. Plenković, koji čuva medije i Povjerenstvo, ministarstvo kulture i ostale ekspoziture suparničkoj partiji SDP-u - čuvanjem i dovođenjem ideološki i svjetonazorski njihovih kadrova.
Time izravno pomaže svim napadačima na HDZ, a i sam napada HDZ iznutra ignorirajući zaslužne za pobjedu i stavljajući u vlast jugokukurikašku žgadiju, navodeći glupe izgovore poput njegove vizije i slično. Narod je imao viziju tko treba vladati Hrvatskom , a Plenković je to izmanipulirao i radi protiv narodne volje , protiv volje HDZ-ovih birača.

A pomažu im(Plenkoviću i onima koji su ga instalirali, i kukavički članovi HDZ-a, koji su protiv te politike, a šute i ništa ne poduzimaju.
U slučaju pokušaja mijenjanja Ustava i onemogućavanja referenduma, ili ozakonjivanja pljačke kroz prodaju HEP-a, trebaju se odvojiti od takve pljačkaške koalicije , od antidomoljubnog HDZ-a, jer inače će i oni biti odgovorni zbog nečinjenja i nepružanja narodu opcije za koju bi mogli glasovati.

Predsjednica RH,od dolaska na vlast trn i je u oku svih provelikosrpskih , prokomunjarskih , projugoslavenskih i antihrvatskih snaga.
Plenković sudjeluje u toj harangi na Predsjednicu preko medija koje je namjerno ostavio SDP-u, a posebno HRT..

Srpska čokoladica?
Imala je pravo što je reagirala, kako je reagirala.
Plenum-ković ionako jede njihove čokoladice, pa makar da je nešto "izvorno hrvatsko".

Predsjednica da je ostala, mogla je posjetiti Hrvatsku pravoslavnu Crkvu i razmisliti o tome da izdvoji dio sredstava iz Ureda za ljude pravoslavne vjere koji nisu u sprezi s četnicima i koji vole svoju domovinu Hrvatsku.
Plenum-ković je HDZ zalijepio za SDSS ( da naškodi HDZ-u) i muti s Pupovcem-dvostrukim četničkim bratom, što je teška sramota za HDZ,a Plenković je odabrao svoje društvo, prema kojemu ga možemo i trebamo procjenjivati.

Zašto bi Predsjednica išla tamo gdje je mrze i žele zlo i njoj i njenom narodu,tamo gdje su toliko nepristojni i nekulturni, toliko lažljivi da i za svoj sveti dan prijete narodu u čiju su državu došli.

Ured Predsjednice, ubuduće treba kulturno odbiti poziv SNV , kao što bi recimo Židovi odbili poziv dvostrukog nacističkog brata, koji bi rovario protiv njihove države, za državni praznik odlazio kod nacista žalovati zbog pobjede nad njima, koji bi dovodio nacističke političare da prijete u glavnome im gradu, dovodio vjerskog vođu koji je pjevao fašističke pjesme,lagao ...
Kako su tek svi histerični i kako jednako kukaju i divljaju što im Predsjednica nije došla kao meta velikosrpskog pljuvanja po hrvatskoj državi., jasno eje koliko je mrze.
Mogli su se zadovoljiti Plenkovićem i ostalom svitom na domjenku, ali četnici su toliko isfrustrirani Olujom da im to nije bilo dovoljno.
A i struktuire bivše države, raspoređene po HDZ-u, MOST-u, SDP-u su bijesne , jer sada sve kontroliraju, osim Pantovčaka i zato pokreću sve te hajke.

Umjesto da otepe Povjerenstvo , HRT pročisti od SDP-ovih jurišnika i imbekcilovaca, Plenum-ković im širi prostor za djelovanje protiv HDZ-a i RH, nezamjenom kadrova i nedovođenjem svih koje bi mogao dovesti da provode politiku državotvornu i prohrvatsku, jer ideološki Plenković pripada onima koje stavlaj i psotavlja, nesmjenjuje,- lijevoj harangaškoj ideologiji, a u HDZ-u je samo zato da se takva politika provodi i akda SDP izgubi, a HDZ pobijedi.

HDZ je postala prava bijeda, nikada veća, jer je postao oruđe u rukama protuhrvatskih snaga i poruđe za pljačku HEP-a.

Tko je glasao

Strvinarski kolonizam bubetina balegara

"Fašisti budućnosti sami će sebe nazivati antifašistima!!!" Mudra proročanstva prošlosti.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci