Tagovi

Švedska i budućnost bez novčanica

Prema pisanju pojedinih medija Švedska bi mogla postati prva država na svijetu koja će u potpunosti izbaciti papirne novčanice i kovanice iz upotrebe te će priječi na elektronski novac kao jedino sredstvo plaćanja.
Uz Švedsku, Danska i Norveška također razmišljaju o potpunom izbacivanju novčanica iz upotrebe.
Već sada u ovim skandinavskim zemljama preko 95 posto novčanih transakcija obavlja se isključivo elektronskim putem. Stoga nije ni čudno što upravo te zemlje planiraju prve eksperimentirati s ukidanjem papirnih novčanica.

Šveđani računaju na to da će izbacivanjem novčanica iz upotrebe osjetno smanjiti stopu kriminaliteta te povećati konkurentnost svoje ekonomije.
Teoretski gledano to bi trebalo biti tako.
Naime svi ilegalni oblici trgovine, ( droga, ljudi, oružje ) i svi nezakoniti oblici poslovanja, ( rad na crno, neizdavanje računa, ) obavljaju se gotovo isključivo s papirnim novčanicama.
Kada se izbace papirne novčanice svi ti ilegalni oblici trgovine i sva nezakonita poslovanja naći će se u velikim problemima.

Uzmimo jedan učestali primjer nezakonitog poslovanja kafića.
Gost dolazi u kafić i naručuje piće. Prema zakonu konobar bi mu trebao donijeti naručeno piće, izdati račun, te naplatiti piće, odnosno iznos na računu.
Ali sada uzmimo da je taj gost poznanik konobara, ili je pak prijatelj od vlasnika kafića, ili ga jednostavno ne zanima račun te neće tražiti račun ako mu ga konobar sam ne donese.
U takvim slučajevima konobar može jednostavno naplatiti piće bez izdavanja računa, ( gosti rijetko kada sami inzistiraju na izdavanju računa ) što se u praksi često događalo, naročito prije uvođenja fiksalizacije.
Sada zamislimo istu situaciju u uvjetima kada su novčanice izbačene iz upotrebe.
Gost dođe u kafići i naručuje piće. Kako nema novčanica jedini način da gost plati piće je putem kartice. Budući da gost mora plaćati piće putem kartice, konobar mu mora izdati račun, jer ne postoji drugi način da od gosta naplati piće.
Dakle čak ako i gost i konobar žele varati, opet to ne mogu učiniti, jer nemaju načina kako da obave svoju kupoprodaju, a da to ostane nepoznato poreznim tijelima.

Sada ćemo uzeti još jedan primjer i to iznajmljivanje stanova crno.
Sav razgranat biznis iznajmljivanja stanova na crno plaća se isključivo papirnim novčanicama. U slučaju da ukinemo mogućnost upotrebe novčanica, ukinuli bi i stanaru mogućnost plaćanja najamnine na crno. U tom slučaju ilegalni najamni odnos bi se morao raskinuti ili legalizirati.
Slična stvar je i s radom na crno. U slučaju da nema novčanica poslodavac ne bi mogao isplaćivati zaposlenike koji rade na crno, dakle morao bi ih zakonito prijaviti ili pak otpustiti.

I u slučaju ukidanja novčanica, teoretski postoji mogućnost da bi ilegalci opet uspjeli pronaći mogućnosti kako da prevare ili zaobiđu sustav te zadrže svoje ilegalne načine poslovanja.
Ljudska domišljatost nema granica, te se stoga nikada u potpunosti ne može isključiti da će pojedinci pronaći načine kako da nastave varati sustav.
Ali generalno, ukidanje novčanica trebalo bi dovesti do smanjenja stope kriminala i svih oblika nezakonitog poslovanja, što je svakako pozitivna stvar.

Sama ideja izbacivanja novčanica iz upotrebe, uz svoje pozitivne strane, nosi sa sobom i potencijalne rizike, koji nisu bezazleni i na koje treba upozoriti.
Kao prvo, uvijek postoji mogućnost da hakeri ili netko treći provali u sve te elektroničke sustave te nam skine ili izbriše naše novce s računa. Naravno to nije jednostavno i lako učiniti. Već sada sustavi elektronskog plaćanja se naširoko koriste i relativno su sigurni, ali mogućnost ipak postoji. U slučaju da je jedino elektronski novac u upotrebi, šteta nastala provaljivanjem u sustave bila bi znatno veća i opasnija nego li u slučaju kada uz elektronski novac imamo i novčanice.

Kao drugo, činjenica da sve moramo plaćati isključivo elektronskim putem, istovremeno znači da će nekome, bilo bankama bilo vlastima, biti dostupni podaci o svim našim kupovinama odnosno cjelokupnom našem potrošačkom životu.
Tako bi određen institucije mogle imati podatke, ( na osnovu plaćanja ), kada smo išli u kafić, što smo pili, gdje smo išli u trgovine, što smo kupovali, gdje zalazimo i slično.
Potpuna anonimnost plaćanja praktički je nemoguća i zasada neostvariva. Kako nema anonimnosti to znači da bi država morala uspostaviti čvrst nadzor nad time tko, zašto i pod kojim uvjetima ima mogućnost upotrebljavati sve te brojne podatke i informacije o našim novčanim transakcijama odnosno našem cjelokupnom potrošačkom životu.

Na ukidanje novčanica možemo gledati kao na jednu vrstu eksperimenta.
Ako se eksperiment pokaže uspješan u Švedskoj mogao bi se proširiti i na ostale zemlje u svijetu.
Zanimljivo je da je Švedska bila prva država u Europi koja je uvela novčanice u upotrebu, a sada bi izgleda mogla biti prva u svijetu koja će ih izbaciti.
Isto tako je zanimljivo da Šveđani generalno vole eksperimentirati. Uz ukidanje novčanica Šveđani prvi planiraju i uvesti šestostani radni dan.
Budući da je Švedska jedna od najbogatijih i najrazvijenijih zemlja na svijetu, njima se izgleda njihovo eksperimentiranje većinom isplati.

Kod nas, s obzirom na mentalitet stanovništva, nije za očekivati skoro ukidanje ili raspravljanje oko ukidanja novčanica. Veliki broj naših sugrađana, ( posebice se to odnosi na stariju populaciju ) nije dovoljno informatički pismen i ne može se preko noći jednostavno prilagoditi sustavu bez novčanica. Uz to veliki broj naših uglednih građana i političara posluje na potpuno ilegalne načine, stoga im ne odgovara da se u državi ukine papirni novac kao sredstvo plaćanja.

Nema velikih promjena a da sa sobom ne nose određene rizike.
U tom kontekstu treba gledati i na ideju ukidanja novčanica.
Na kraju se sva mudrost sastoji se u tome da se pažljivo odvažu pozitivne i negativne stvari koje promjena nosi sa sobom, te se na osnovu toga donese što bolja odluka.

Tekst je izvorno objavljen na blogu
http://mpejic.com/

Tagovi

Komentari

Sviđa mi se

Moram priznati da mi se stvarno sviđa ovaj "napredak".

Pretpostavljam da bi Staljin rekao nešto u stilu:

"Koliko sam se ja mučio da bi pratio tko što radi i tko što misli dok ovi sada samo pretisnu puc i sve znaju.
1) Ovi danas imaju stotine tisuća kamera koji prate što se događa,
2) Stanovnici dobrovoljno nose uređaje kojim ih možemo pratiti.
3) Znamo koje knjige tko čita

sada još samo treba ukinuti novac kako bi država znala baš sve o svakome,a i to se najavljuje.

Sviđa mi se ovaj novi svijet"

Tko je glasao

@mario zaboravljeno dodajem

pojam privatno
pojmom utajeno ako zamijenimo

dobit ćemo
izazovno pitanje za svoj moralni odgovor

kakav jesam,
ako utaja jest omogućena,

kakav moram biti
ako utaja nije omogućena,

odgovor sebi o svojoj privatnosti

ili će biti krvavo bijesan
ili će biti smireno ravnodušan

odgovor svima nama
bit će jasan

lopovi će jaukati
siromasi će bez jaukanja nastaviti bez utaje siromašno živjeti

adfilantrop

Tko je glasao

...iako sada cashless društvo

...iako sada cashless društvo izgleda samo kao progresivistički egzibicionizam, ipak nije.
Nažalost...
...imati će strahovite implikacije i na privatnost građanstva, i, posebno u svijetlu borbe protiv suverenih dugova negativnim kamatnim stopama...na njihove buduće troškove, pored političkih implikacija po kojima se vlade više neće morati obazirati na mišljenja birača o stopama poreza i kamatnim stopama, pa ekonomski, da će umjetno stvoriti situacije neisplativosti štednje u interesu brze potrošnje para, lagodno stvaranje inflacije mimo tržišta kada to kojoj vladi ustreba,
...pa još toga, i još toga,
Svakako, najbolja je verzija da Švedi i slični, kada su već tako avantgardni, isprobaju to na svojim leđima, a da mi zorno primjerom vidimo što to sve znači.
Mada, koliko sam o društvima naučio, svejedno velika većina neće vjerovati svojim očima koliko medijima koji im serviraju priču.

Tko je glasao

U cashless društvu već

U cashless društvu već djelomično i živimo. Sve te dnevne transakcije na wall streetu, sva svjetska globalna trgovina među poduzećima, primjerice kupnja nafte, plina itd, koliko mi je poznato sve se to obavlja elektronskim novcem.
Čak i u manjim iznosima i to kod nas cashless društvo je prisutno. U trgovačkom centru, dok čekam u redu da obavim kupovinu, vidim da većina plaća karticom a ne gotovinom.
Gotovina se koristi još uvijek u kafićima, na tržnicama, u pekarama i općenito kada se obavljaju određene ne svakidašnje kupovine, primjerice kada fizička osoba prodaje neku stvar drugoj fizičkoj osobi a nijedna nije profi trgovac. Npr, osoba A kupuje bicikl od svog susjeda osobe B, itd.

Glede privatnosti, ona već sada više manje postoji samo na papiru. Kada surfamo internetom nekome su dostupni podaci o svim stranicama koje posjetimo, netko vjerovatno može i čitati naše mailove, facebook poruke, nadzirati skype, sve to ide preko kablova ili čega već, sve se to da kopirati, snimiti, preusmjeriti, nadzirati i sl.
Ista stvar je s pametnim telefonima i telekomunikacijskim kompanijama.
Osim toga pametni telefoni nam daju mogućnost slikanja i snimanja sadržaja u svakom vremenu, tako da je privatnost teško zaštiti.
EU komisija i velike Američke korporacije ( Google, facebook, itd, ), koliko ja znam već duže vrijeme se nešto spore, između ostaloga, i oko zaštite privatnosti. Nisam točno upoznat o čemu s radi pa neću u detalje, samo znam da se Američkim korporacijama prijeti s velikim novčanim kaznama.
E sad kad se privatnost već toliko krši, što bi značilo u negativnom smislu da se može i više kršiti.

posebno u svijetlu borbe protiv suverenih dugova negativnim kamatnim stopama...na njihove buduće troškove, pored političkih implikacija po kojima se vlade više neće morati obazirati na mišljenja birača o stopama poreza i kamatnim stopama, pa ekonomski, da će umjetno stvoriti situacije neisplativosti štednje u interesu brze potrošnje para, lagodno stvaranje inflacije mimo tržišta kada to kojoj vladi ustreba,
Moram priznati da ovaj dio o utjecaju cashless društva na dugove, stope poreza ,kamatne stope i inflaciju nisam razumio, niti samo o tome puno razmišljao. Također teško mi je stvoriti jasnu predođbu o tome kako bi cashless društvo utjecalo na sve te varijable.

Glede pozitivnih i negativnih posljedica uvođenja društva bez novčanica, moglo bi se postaviti i pitanje, uvodi li vlast društvo bez novčanica kako bi suzbila kriminal i nezakonito poslovanje ili pak uvodi društvo bez novčanica kako bi uspostavila veći nadzor a time i kontrolu nad ljudima.
Ako je ovo drugo stvarni razlog uvođenja, a ovo prvo samo izgovor, onda uvođenje cahsless društva ne bih podržavao.

Tko je glasao

Moram priznati da ovaj dio o

Moram priznati da ovaj dio o utjecaju cashless društva na dugove, stope poreza ,kamatne stope i inflaciju nisam razumio, niti samo o tome puno razmišljao....da bi razumio, a sljedovno to i uzeo u obzir, treba se i o tome informirati, dakle, puno truda treba
...ako ništa, a ono zato što da bi znao zbog čega netko nešto gura, treba znati i to što taj netko zna i koja znanja koristi, koje sve ciljeve pokriva, tko sve nađe sebe i interes u tome.
Stvar je ipak malo ozbiljnija od medijske topničko-propagandne pripreme za stvaranje pristanka. I nebitno je je li ovaj ili onaj motiv i razlog....jer osim ovog ili onog razloga postoje bar još stotinjak drugih, i svaki bar toliko jak,
...veliki dečki nisu glupi, čak štoviše, znaju znanje....a motivi? kad ostvare ciljeve će se motivi lako prezentirati po volji, i svaki može biti filantropski, naravno, kad imaš moć
...daklem, u svijetu s nikad više varijabli, uzimati samo dvije je nedovoljno,
blaže to ne znam reći, kada već nemam volje ići u detalje, a nemam zato što za stvaranje tih predznanja treba mnogo vremena...i živaca,

Tko je glasao

Odličan primjer, samo bi uz

Odličan primjer, samo bi uz ovo još trebalo tražiti da potpišu ugovor,( može i u elektronskom obliku ) tako da se zna pravni razlog transakcije.

Tko je glasao

Dobro došli u našu orwellovsku, totalitarističku tvorevinu

Uz Švedsku, Danska i Norveška također razmišljaju o potpunom izbacivanju novčanica iz upotrebe.Kada to učine, na svojim graničnim prijelazma trebaju postaviti table s natpisima:"Dobro došli u našu orwellovsku, totalitarističku tvorevinu".

Konobari neće dobivati bakšu, a prosjaci neka odmah naprave suicid, ili će im država možda omogućiti da nose uređaje za provlačenje kartica darovatelja.

Poslije, kada i nas, primitivne Balkance, natjeraju (u ime napretka i kontrole, te rasta BDP-a) na te totalitarističke majmunarije, preostaje nam razmjena dobara (samo da nas ne uspiju snimiti).

Tko je glasao

Konobari neće dobivati bakšu

Konobari neće dobivati bakšu
Bakša je okrutna diskriminacije u kojoj sudjeluju konobar i gost koji daje bakšu a usmjerena je prema ostalim gostima u kafiću, koji ne daju bakšu. Zbog bakše konobari oblijeću goste koji im ostavljaju bakšu te na taj način zanemaruju i diskriminiraju ostale goste. Kao borac za ljudska prava, žestoko se protivim tom obliku diskriminacije o kojemu mediji iz straha ne smiju ni govoriti.

Prosjaci u Skandinavskim zemljama, ako ih ima, to su vjerovatno stranci i ilegalci a ne Šveđani.
Općenito kada se ukinu novčanice, problem prosjaka bi se mogao i morao riješiti jedino pravom na temeljni dohodak kao temeljnim ljudskim pravom, o čijem uvođenju razmišljaju Finci.

Čudno je to, ali iz nekog razloga u zadnje vrijeme sve napredne ideje dolaze iz Skandinavije.

Tko je glasao

Naime svi ilegalni oblici

Naime svi ilegalni oblici trgovine, ( droga, ljudi, oružje ) i svi nezakoniti oblici poslovanja, ( rad na crno, neizdavanje računa, ) obavljaju se gotovo isključivo s papirnim novčanicama.
kad bi to bilo tako u Americi ilegalne trgovine ne bi ni bilo. Keš ilegala cvijeta u siromašnim zemljama, gdje bezgotovinskog platnog prometa skoro pa nema.
Keš se vrti u zatvorenim krugovima droge, ili prostitucije, ali kada želi izaći na svjetlo dana počinju problemi. U zemljama s masovnim bezgotovinskim plaćanjem s kešom se ne može ništa, a da odmah nema problema sa poreznom upravom i policijom.
čak ni male sume od par tisuća dolara se teško ubacuju u promet. Keš nitko ne prima, iako ga svi žele.
Ima to i dobrih strana. Nema više otmica za lovu, jer otmičari ne znaju šta bi skešom iz kofera koji su dobili kao otkupninu. Velike količine keša je praktički nemoguće ubaciti na tržište.
Ali ostala je ona stara - cash is the king.....

Tko je glasao

Uvijek se može pronaći način

Uvijek se može pronaći način kako prevariti sustav i zaobići pravnu normu. Tako se i ilegalna trgovina drogom može obavljati putem elektronskog novca. Mogu se primjerice osnovati fiktivna poduzeća, mogu se koristiti već postojeća poduzeća s registriranim djelatnostima, pa se preko tih poduzeća mogu sklapati fiktivni ugovori itd, itd,
Ima puno načina, ne da mi se teoretizirati.
Napisao sam u vezi toga u dnevniku, ljudska domišljatost nema granica.

Tko je glasao

Ide Božić i Nova Godina, kad

Ide Božić i Nova Godina, kad se sad zavrte K+ bonovi, pa bonovi ovog i onog ... koji keš, kakva lova !
Inače dobra ideja za smanjenje sive ekonomije, no nemreš ti to uništiti, do sad smo na fuš delali za kavicu a sad bu suseda skuhala kavicu.
Kao što si rekao, domišljatost nema granica !

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci