Tagovi

Svakom se to može dogoditi

Iznenadna vijest - nekome očekivana, nekome neočekivana, no u svakom slučaju za Katalin Liptak ipak neki pozitivan pomak u sankcioniranju vinovnika njene osobne nesreće - Čačić mora u zatvor minimalno 11 mjeseci.

Na stranu da li je to malo, puno, dovoljno ili nedovoljno - više je od onoga što je predviđala prvostupanjska presuda, pa čak i za one koji smatraju da je 11 mjeseci zatvora prefeftina cijena za dva života, ova presuda znači pozitivan pomak.

No, nije ovo dnevnik o Čačiću i njegovom slučaju. O tom se puno pisalo, puno govorilo a u krajnjem sud je taj koji je trebao, morao a na koncu i donio ključnu odluku kojoj smo danas svjedoci.

Ono što mene osobno motivira na reakciju je rečenica koju su danas izgovorili svi koji su se o tom slučaju oglasili, a sa kojom se ja osobno ne mogu složiti, jer ista relativizira cijeli slučaj, trpajući sve ljude u isti koš i što je najgore, poistovjećujući ponašanje u prometu sebe s Čačićem, pa i svih vozača.

Svakom se to moze dogoditi!

Ok, svakome tko vozi može se dogoditi prometni udes sa smrtnim posljedicama. Čak i na seoskom putu, čak i pri brzini od 40 km/h.

No, ne bi baš svatko, pa cak i u takvoj situaciji, koristio svoju moć da minimalizira svoju odgovornost, ne bi političkim načinima nastojao utjecati na proces, ne bi otvoreno lagao o svojim primanjima da smanji sudske troškove, ne bi zahvaljujuci svojoj ambicioznosti zarobio cijelu jednu državu stavljajuci joj na grbu hipoteku svoga djela i u krajnjem - ne bi cijeloj javnosti pljuvao u lice izjavama da uvjetna osuda ne implicira krivicu.

I sama sam vozac, i ne znam sto me ceka danas sutra kada sjednem u auto - na zasigurno znam sto me ne ceka:
Ne ceka me voznja od 150 km/h nigdje, jer naprosto smatram ogranicenje na cestama treba postivati, ne ceka me neprilagodjavanje brzine voznje uvjetima na cesti, ne ceka me nedovoljan razmak izmedju vozila ispred koji je proporcionalan brzini kretanja.

Prometna pravila svih drzava temeljena su na ZAKONU, a njihovo pridrzavanje uvelike smanjuje opasnost od prometnih nesreca.
Kada predstavnici zaklonodavne vlasti listom daju izjave tipa: "Svakome se to moze dogoditi" govoreci to u kontekstu Cacicevog slucaja, izrijekom priznaju da su svakodnevno spremni prekrsiti prometne zakone, kako u drugim drzavama tako i one koje sami izglasavaju.

Meni to uvelike govori o tome na koji nacin nasi saborski zastupnici uopce dozivljavaju zakone koje izglasavaju.

Komentari

---

http://www.index.hr/vijesti/clanak/zaustavite-tajkunske-sincice-s-dozvol...

...trolove je najlakse neutralizirati ako ih se ignorira...

Tko je glasao

Baš sam i sam

mislio komentirati tu često ponovljenu rečenicu ovih dana:

"To se svakom može dogoditi".

Ja vozim preko 35 . god. Motocikle ,auto,a znao sam nekada i neki kamiončić.

Jednom sam na makadamu ,poljskom ,šumskom putu sletio u kanal pored puta uslijed blata vozeći se do lovačke kuće ,a bio sam i malo pripit ,priznajem ( 3 piva) i to je sve. Šteta je bila zanemariva ,osim po moj ego.

Moj tast (punac) vozač je još uvijek,preko 60 god. i nikad nije imao nikakvu niti najmanju nezgodu ,a imao je prvi u selu moped ,pa traktor ,pa auto.

Često sam se vozio s njimi smatram ga "oštrim" vozačem.

Kad se sjetim one scene gdje Čačića policajac upozorava da se ne smije tu parkirati ,a on ga nutka da mu preparkira auto , još sam uvjereniji da se to ne može svakom dogoditi.

Prometne nesreće se događaju uslijed nepridržavanja prometnih propisa i nepoznavanja prirodnih zakona (ovo na što aludira kolega @poveznik).

Ako ne znamo što je inercija ili centrifugalna sila i kako djeluje u prirodi ,lako se zeznemo.

Međutim ,drugo je meni interesantno.

Umjesto da se dade nekakvo priopćenje u svezi ostavke ,dvije tri rečenice ,ovi naši pjetlići od toga rade neviđenu pompu , kad usporedim sa Špremovim pogrebom mogu bar reći da su-

dosljedni.

Cirkus od slučaja.

sve dobro...

Tko je glasao

Heroj a ne zločinac!

Negdje u ožujku, prateći stalni rast popularnosti PPVRH-a, rekao sam da se pojavljuje zasad jedini potencijalni kandidat za predsjednika države na izbrima 2014., koji bi mogao ugroziti Josipovićev drugi mandat.

Sada je to još bliže. Josipović i SDP trebaju se ozbiljno zamisliti. On će odlužiti svoje i onda imati cijelu godinu za kampanju, oslobođen drugih političkih dužnosti. Kako će situacija u zemlji i dalje biti sve gora, pojavit će se kao spasitelj. Dakako, uz promjenu Ustava kojim će ovlaštenja PRH biti bitno povećana.

Ovo mu je tako dobro došlo, da mislim da je bilo dogovoreno.

Tko je glasao

Ne, ne može se to svakome

Ne, ne može se to svakome dogoditi. Jedno je nesreća - nehaj (nehat) - a nešto sasvim drugo voziti poput bahatog nosoroga koji gazi sve pred sobom. Točno, kako Mađarska pripada tzv. kontinentalnom pravu kao i mi, čudno je da se za prometnu nesreću dobije bezuvjetna kazna, ali to je najvjerojatnije posljedica pristupa naših medija, čije "izvješćivanje" nema sveze s činjenicama i stvarnim događajima o kojima pišu.

------------------
[ Lux Veritatis ]

Tko je glasao

Čudne su bezuvjetne zatvorske

Čudne su bezuvjetne zatvorske kazne za tragične prometne nesreće? A što su kazne Stričku, za tunel Ledenik 8 godina, i Dušku Olivariju, prevrtanje autobusa u Karlovcu, 7 godina zatvora? Kako su sudovi, falsificiranjem činjenica i dokaza izrekli kazne za neizravnu namjeru, iako se radilo o blažim oblicima nehaja, a postoje dokazi je da su nesreće uzrokovali i drugi, a ne samo vozači?

Kako mediji mogu nezakonito utjecati na sudske odluke i formirati javno mišljenje pod utjecajem mafije? Kakvi su to pak mediji, koji nemaju veze s činjenicama i stvarnim događajima?

Tko je glasao

Mahariši, što se dogodilo? Na

Mahariši, što se dogodilo? Na kojim si drogama? Ajde objasni bar sebi, ako već ne možeš drugima, što ti se ne sviđa u mom komentaru? Činjenice? Stil? Rječnik? Ili "ja jesam"?

Tko je glasao
Tko je glasao

Golgota,

Koliko god on bio antipatičan politički ili osobno, ne treba mu se rugati zato što je završio u zatvoru. Ni njemu, ni ikome drugom. Naprosto nije ukusno.

Tko je glasao

Točno. Ne treba likovati nad

Točno. Ne treba likovati nad nesrećom nikoga, pa ne znam koliko bio bahat i bezobrazan. Međutim, stoji činjenica da se nitko Čačiću ne može narugati, koliko se narugao sam sebi. Sam sebe je doveo u situaciju da prirodna načela na njemu pokažu moć svojeg djelovanja. Budala je mislila da je jača od Prirode. Međutim, nije sve ni njegova krivnja: netko je tu budalu i odgajao i obrazovao za monstruma. Osim toga, država je prepuna takvih manijaka.

Tko je glasao

Što je to politički ukus

Mr Argus,

a jel ukusno ono kaj je Čačić učinio ovom populusu u Dubrovniku, Šibeniku, Izraelu, Nanbudu institutu... jel ukusno njegovo neprihvaćanje krivnje za 2 ljudska života dok je stiskao gas drpajući crnokosu fantomku na suvozaćevom sjedištu!
Ovo nije ruganje, ovo je protest na činjenicu da takvi čačići određuju koji zrak i na koji način će udisati ovi rvatići! Ili i ti smatraš da rvati moraju biti stoka sitnog zuba??? Baš me interesira tvoja argumentacija tvojeg dobrog ukusa i okolnosti - i drugima se to može dogoditi

Tko je glasao

Golgota,

Što je politički ukus

Pripisuješ mi nešto što nisam napisao.

Nije "politički ukus", nego običan, građanski, ljudski ukus. I jasno sam napisao da ne govorim ni o kome konkretno.

Naprosto mislim da je neukusno izrugivati se bilo kojem kažnjeniku, pa i Čačiću. Ili, ako hoćeš plastičnije, gaziti po leševima.

Tko je glasao

@Argus Dobro?

Pa što je tebi?? On, Gazimir, može bukvalno gaziti po leševima, iz nehata ili iz nekih drugih pobuda, zapravo, zbog bahatluka koji je temeljna karakterstika njega kao javne osobe, a mi ne možemo ni rugati mu se?? Pa manje-više svi njegovi javni nastupi su ili cinizam, ili bahaćenje ili izrugivanje svih i svakoga! Bližimo se kraju beskonačnom nizu Čačićevih varanja i obećavanja, i ne znam što je tebi da ti taj lik zaslužuje ophođenje s njim u rukavicama?? Takvo ophođenje on nije jednostavno ničim zaslužio... Dobro?
PS: I navrati na moj dnevnik "Kome Čačić i Milanović prodaju maglu??(II). Možda ti ipak stvari, nakon čitanja, postanu jasnije?

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

@Ljubo,

PS: I navrati na moj dnevnik "Kome Čačić i Milanović prodaju maglu??(II). Možda ti ipak stvari, nakon čitanja, postanu jasnije?

Dobro, hoću, čim stignem, premda ne vjerujem da tamo govoriš o ismijavanju osuđenika karikaturama.

A ja Tebe pak molim da u ovom dnevniku ponovo pročitaš moje dopise: zbog ovoga posta naprosto ne mogu vjerovati da si ih stigao pročitati. Zato ti i nije jasno o čemu govorim.

Tko je glasao
Tko je glasao

Cigla

Golgota, pa ti si nevjerojatno duhovit!

leddevet

Tko je glasao

Napisano pretpostavlja puno

Napisano pretpostavlja puno više od napisanog. Niste napisali, ali ste mislili točno ono što vam je Golgota odgovorio. U ime ukusa, prelaziti olako preko činjenica je vrlo upitan postupak. Relativiziranje i izvrtanje činjenica, baš i nije neki naročiti ukus.

Čačić može biti svašta, ali žrtva nije. On ne misli ni biti žrtva. Evo, već planira kako ostati u politici, na čelu stranku i onda kada bude u zatvoru, kako bi se za godinu dana vratio u Vladu. Ne kao pokojnik, nego kao general.

Volio bih kada bi malo komentirali ukus hrvatske građanske javnosti, kada je bila riječ o tunelu Ledenik.

Tko je glasao

Poveznik,

Napisano pretpostavlja puno više od napisanog. Niste napisali, ali ste mislili točno ono što vam je Golgota odgovorio. U ime ukusa, prelaziti olako preko činjenica je vrlo upitan postupak. Relativiziranje i izvrtanje činjenica, baš i nije neki naročiti ukus.

Napisano ne pretpostavlja ama baš ništa više od napisanoga. Kako vi možete znati što sam mislio, osim onoga što sam napisao? Zašto mi podmećete nešto što nisam napisao (a ni mislio)? Preko kojih činjenica sam prešao i relativizirao ih? Gdje sam napisao da je on žrtva? Kako takav način rasprave može pridonijeti bilo čemu?

Vrijeđa me što sad moram reći kako sam, do jučerašnje objave presude, o Čačiću i sam veoma kritički govorio, dapače, smatrao sam ga najlošijom karikom u vladi, to više što je njegov counterpart Linić obavio svoj dio posla, pa je neuspjeh na njegovu području, investicijama i stvaranjima radnih mjesta, bio to više uočljiv. Prilikom formiranja koalicije i potom, pri formiranju Vlade, smatrao sam da ga ne bi trebalo uključivati, jer sam držao da njegova hipoteka može biti na razne načine štetna za djelovanje Vlade. Moje su se bojazni i obistinile.

No sad je to sve naprosto passé, Čačić-član Vlade je povijest, a Čačić-osoba je postao osuđenik. Do objave presude je gornja karikatura, na koju sam reagirao i obrazložio minus, bila prihvatljiva i duhovita. Sad naprosto nije više ukusna.

Eto, to je moj stav o običnom, građanskom, nepolitičkom ukusu. Naprosto se ne mogu smijati nečijem odlasku u zatvor, bilo o kome da je riječ, bez obzira na to da ga je zaslužio.

Tko je glasao

@Argus, odakle vam pravo da

@Argus, odakle vam pravo da mislite kako sam ja pizda poput vas? Ako vi ne znate što govorite i što zastupate, ja znam bolje od vas. Tko mi je rekao? Vi ste mi sve o sebi rekli sa dvije- tri rečenice stavova, koji nisu vaši, nego naslijeđeni tko zna od koga. Svaka reaktivna pizda misli da može sakriti što misli, pišući ono što ne misli.

Ne vrijeđa vas što morate dodatno pisati i "objašnjavati" tuđe misli koje haraju vašom glavom, nego vas vrijeđaju činjenice i istina. Cijeli život panično bježite od suočavanja sa samim sobom i onda vas, logično, vrijeđa to što ste mrtav čovjek- bez morala, bez mozga i karaktera. Vrijeđa vas što možete lajati do neba, što je nekoga briga što vi mislite ili bolje rečeno ne mislite. Sve što kažete je dokaz da ne mislite, nego izbjegavate nepoželjno razmišljanje. Vrijeđa vas nemoć i beznačajnost. Mogli biste se susresti sami sa sobom kada bi prozreli svoj kaotičan i bolestan programirani um. I još ćete ovdje držati lekcije o kritičkom odnosu prema drugima? Ajde, opali jednu poštenu komunjarsku samokritiku, suoči se sa samim sobom, priznaj mane i slabosti, prihvati činjenice o sebi, pa mi se onda javi s vrlo oštrom kritikom drugih. Riješi pitanja osobnog vodstva, identiteta, pa ćete proći volja ocjenjivanja drugih i zajebavanja drugih.

Vidiš, proaktivni ljudi nemaju tvoje bojazni i ne događa im se u životu ono čega se boje. Prvo, zato što se ne boje, događa im se ono što zamisle. Drugo, Vladi, odnosno mandataru je trebalo 8. prosinca 2011., nakon dobivenih parlamentarnih izbora, ali svakako prije dobivanja mandata za sastav Vlade, pisanim zahtjevom izdati naredbu koga smije, a koga ne smije imenovati članom Vlade. Dakako, naredbu bi trebalo vjerodostojno argumentirati. Sve ostalo je prdoklačenje kvaka i neodgovorno ponašanje oštrokurčića i gologuza. Jesi li to napravio?

Kako misliš da je nešto prošlo? Kako Čačić danas, a Šprem juče mogu nestati tek tako, kao da nisu ni postojali? Je li uopće misliš u svojoj nekrofilskoj glavi da je Šprem umro? Ili da je Čačić umro zato što mora u zatvor na godinu- dvije? Dobro kažeš, tvoj građanski ukus je izraz građanske i zapadnjačke šizofrenije- jedno vjeruješ, a suprotno vjerovanju djeluješ. Tipično klero fašističko razmišljanje.

Nitko, pa ni Čačić nije zaslužio hrvatsko korumpirano i zločinačko pravosuđe, a najmanje zatvor. Svatko je "proizvod" zločinačkog i nehumanog ljudskog društva i zbog toga nitko ne može snositi posljedice vlastite neodgovornosti, jer su ljudi programirani i uvjetovani da budu bezvrijedni i neodgovorni. To nije njihova, već društvena odgovornost. Tko je ovlastio i na temelju čega lude suce da kažnjavaju žive ljude? Je li država ljudima dala život ili Priroda? Tko ljudima može oduzimati i ograničavati dar života, prava i sloboda, osim Prirode?

Tko je glasao

@Arguuuuuuuuus

@Arguuuuuuuuus jaaaaaaaaaaaavi seeeeeeeee! I zatraži oprost.

Tko je glasao

Čačić je suđen i osuđen kao javna-politička osoba

Da je to bio neki anonimac r.čačić niti bi ti niti ovaj portal znali za neke tamo privatne tragedije niti rvata a kamoli nekih mađara. Pobrkao si političko-javno i privatno građansko.
Privatno građansko mene kao vjerujem i većinu na ovom portalu ne interesira. Ali kad se radi o sada već bivšem PPV-u i aktualnom predsjedniku jedne političke stranke koji i nadalje želi bitno kroz svoje hobotničke krake utjecati na moj život kao javna osoba onda to više nije privatna sirota osoba već djelatni dio elite koja ne priznaje svoju krivnju zahvaljujući potpori ovakvih kao što si ti i ovih koji se u pozadini šlepaju minusiranjem. Svojim minusiranjem karikature odrićeš pravo javnosti da iskaže protest ka ponašanju osobe - dužnosnika (stranke) koje drastično odudara od normalnih građanskih i političkih normi osim ako politiku ne protežiraš kao antipolitiku. Ovim iskazuješ pogrešnu percepciju afirmacije općeg dobra i stavljaš se u službu hinjene žrtve. Čačić nije bio niti sada je žrtva - čačić je ubojica dvoje ljudi koje je ubio svojom neodgovornošću u radnom vremenu koje je naplatio i od moje malenkosti kao poreznog obveznika i na toj plaći ostaje i dalje (iz budžeta stranke čiji se prihod alimentira iz državnog proračuna) i svojim odnosom prema toj poziciji pokušava demonstrirati da smo mi građani budale i suđeni da šutke podnosimo njegov reket. Stoga je tvoje obrazloženje kojim braniš sirotu privatnu osobu u funkciji predsjednika stranke građanski amoralno i politički neprihvatljivo.

Tko je glasao

@Golgota Akcija i reakcija!?

Karikatura je oštra, ali negdje davno sam napisao u vezi hrvatske pseudoelite - što je njeno gaženje naroda bahatije, to će biti jednom, kad-tad, reagiranje naroda brutalnije!
I neukus bi bio izrugivati se onoj bakici koja je već u zatvoru, za neku sitnicu, ali njemu, kao do sada javnoj osobi (pa i dalje aktivnom političaru) zašto ne!?? Zar to zadržavanje položaja šefa stranke nije pljuvanje u lice cjelokupnoj hrvatskoj javnosti???
I još važno: da li je itko vidio na tom hladnom, bešćutnom licu Čačića ijedan znak kajanja za počinjeno zlo? Pogledajte te neverbalne geste, pogledajte taj hod rabijatnog i bahatog čovjeka?!!! Objašnjavam to samo onom čuvenom rečenicom Meše Selimovića koja otprilike glasi: Postoje tri najgore strasti (bolesti): alkohol, kocka i politika. od njih tri POLITIKA je neizlječiva!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Oprosti, Ljubo,

ali kako ne uviđaš? Ako je nešto "bahato" i "rabijatno", onda je to ovakav komentar, ovakvo davanje sebi bez ikakve zadrške pravo da iz nečijih "neverbalnih gesta" postavljamo dijagnozu hladnokrvnog zločinca!

Oprosti, ali ovakav diskurs je primjeren samo razularenoj masi, žednoj krvi - bilo čije krvi, i iz bilo kojeg razloga!

To zaista, ali zaista, nije spojivo s "građanskim ukusom" - u onom najuzvišenijem smislu te riječi! Ma ne - to nije spojivo s elementarnim kršćanskim milosrđem!

Tko si ti, tko sam ja, tko je bilo tko od nas - pa da imamo pravo tako samouvjereno konstatirati da na tom "hladnom, bešćutnom licu nema nijednog znaka kajanja"?

Tko si ti, tko sam ja uopće - da bi se taj čovjek morao vidno kajati pred tobom ili preda mnom???

Ti o tom čovjeku govoriš upravo kao da govoriš o onom Breiviku!

Ne čini li ti se sablažnjivim što smo takvi eksperti za "neverbalni govor" kada za cilj imamo da se napijemo nečije krvi? Što misliš da time dobivamo? Bolji život? Bolju ekonomiju? Bolje društvo?

Što su dobili ljudi koji su rastrančirali Gadafija, i snimili to svojim mobitelima? Nisu dobili ništa izuzev toga da su se izjednačili u zlu sa svojom žrtvom!

Tko je glasao

@Foma, komentar te je

@Foma, komentar te je razgolitio kao od majke rođenu. Tvoje mudroserine otkrivaju da ti nisi osoba, nego fikcija tajnih službi. Izmišljotina tajnih službi, preko koje zajebavaju ljude i promiču kolektivističku svijest, komunjarsku ili nacističku, tako svejedno. Jer to i jest isto.

Ako je nešto primitivno, barbarsko, rabijantno i bahato, onda to svakako nije ljudsko pravo i sloboda pojedinca da izražava svoje misli. Nitko osim ravnopravnog i slobodnog građanina nema ustavno pravo na izražavanje misli.Ovakvo bahato i blesavo "dociranje" na tu temu je kazneno djelo po Kaznenom zakonu. Tu se nema što oprostiti. To je činjenica, tim strašnija što se događa u vremenima kada vragu ne bi palo na pamet raditi tako nešto.

Kako ne uviđaš? Nije davanje sebi prava bez zadrške, iz nečijih gesta postaviti dijagnozu hladnokrvnog ubojice, stvar uzimanja nepripadajućeg prava, nego je to ustavno pravo korištenja svojih misli i sposobnosti uočavanja činjenica. Ne da se može putem neverbalnih gesta ( čemu navodnici?), "pročitati" zločinca i u nasitnijim detaljima, koji nepažljivom promatraču ništa ne znače, nego je moguće i ne poznavajući osobno čovjeka, pa i ne znajući da li je uopće čovjek ili koruptivna svijest u pitanju, iz njegovih verbalnih, mentalnih i duhovnih ispada, to napraviti bez pogreške.

Što misliš, da trgovac, koji s neskrivenim uživanjem i zlurado istjera kupce iz trgovine, zato što je njemu radno vrijeme završilo, ne bi u promijenjenim okolnostima mogao biti idealan upravitelj koncentracijskog logora, koji bi logoraše ubijao iz čistog sadizma? Misliš li da tvoje riječi i stalna namjera mazohističkog uvjeravanja drugih u tvoju intelektualnu i mentalnu nadmoć nije prikriveni patološki znak ubojice i sadiste? Ako već hoćeš zavaravati druge, onda bar ne zavaravaj svoju bolesnu svijest. Ako ti imaš zločinačkih namjera, nemoj se zavaravati- svugdje oko tebe su potencijalne ubojice. Ono što projiciraš prema van, to i privlačiš.

Noćna mora svakog potencijalnog ubojice i kriminalca je da će biti otkriven i prije počinjenja stravičnih zločina protiv čovječnosti. O tome se, jadna ne bila, radi. A ti si otkrivena. Otkrila te tvoja korumpirana i bolesna svijest. Tvoja svijest bježi od činjenica kao vrag od tamjana. Činjenice se potiskuju u panici, jer bi suočavanje s činjenicama bilo isto što i suočavanje s Istinom. Ima li što strašnije za zločinca? Koji bi se zločinac volio sresti s Istinom o sebi i prihvatiti kaznu? A činjenice, u tvom šizofrenom stanju, te neumoljivo tjeraju da se suočiš s Istinom.

Činjenica je da nitko osim slobodnog građanina nema zagarantirana ljudska prava i slobode. Čačić ih nema, dok je na nekoj funkciji. On na funkciji gubi ravnopravnost s drugim slobodnim građanima i dobiva dužnost služenja. Dakle, on ne može govoriti o drugima, zaključivati kako mu se sviđa, ocjenjivati druge. Da bi dosljedno i odgovorno služio građanima, on doslovce ne bi smio govoriti, nego raditi posao za koji je ovlašten od naroda (ha, ha) i slušati narod. Drugim riječima, nitko na funkciji ne bi smio biti bahat i rabijantan, jer to naprosto se ne slaže s idejom služenja javnosti.

Dakle, stvarnost je sasvim suprotna tvojoj percepcije, bolesna svijesti, koja se etiketiraš @Fomom. Čačićev diskurs je primjeren kolektivističkoj svijesti, koji ne priznaje individualnost, jer je Čačiću nužna razularena masa s njim na čelu, da bi mogao liječiti svoje komplekse i piti tuđu krv. Komično je tvoje uvjerenje da je ovaj diskurs primjeren "samo" razularenoj masi, a onda ga pripisati @Ljubu. Ljubo nije razularena masa, niti joj je na čelu. Ljubo ne govori u ime mase, nego vlastito ime, dok ti, silo nečista, svoje ime kriješ. Čega te strah?

Vidiš, kakanjem o građanskom ukusu , uzvišenostima i elementarnom kršćanskom milosrđu si opet zasrala sama sebe. Jesi li ti @boltek? Ili si od njega prepisala domaću zadaću o "građanskom ukusu?" Volio bih da mi napišeš što je to građanski ukus, ali znam da nećeš odgovoriti, jer je to tvoja (ili tuđa) izmišljotina. Jedna u nizu, s kojom se tu produciraš "pametnom". Ali te odaje "uzvišeno i elementarno kršćansko milosrđe". A što kada ti kažem da tako nešto ne postoji? Kršćanstvo nije milosrdna religija. Deklarativno da, ali stvarno ne. Kršćanstvo je bolesna religija. Kršćanstvo je šizofreno. Ono uči ljude da vjeruju jedno, a rade na sasvim suprotnom setu vrijednosti. Koje uopće nisu vrijednosti. Dokaza je mali milion, ali pogledaj najplastičniji dokaz Sanadera. Kršćanin, tradicionalno i u vjeri odgojen, brat svećenik, sestra zaređena, uvjeren da nije dopušteno krasti i vjerujući u 10 zapovijedi i Zlatno pravilo, prekršio je sva svoja uvjerenja i još se čudi optužbama. Što to govori? Da je Ivo Sanader lopov i ubojica? Ne, lopovi i ubojice su kršćanska Crkva i njena razbojnička dogma. Oni su Ivovi mentori i oni su odgovorni za njegovo šizofreno ponašanje. On se s punim pravom može čuditi svemu, jer on i dalje vjeruje u jedno, dok djeluje suprotno. Ne može on biti svjestan svoje manipulativne prirode, jer mu je ona u kostima. Upijena je zajedno s majčinim mlijekom. Ne može Sanader odgovarati za svoja nedjela, jer su mu posuđeni mentalni koncepti i masa pogrešnih sistema vjerovanja zamračili um i učinili ga slijepim za stvarnost. Ali, on nije odgovoran i kriv za to. Sanader je pljunuti Turudić. Oni su iste pameti i iste beskarakternosti. Po kojoj logici Turudić sudi Sanaderu, a ne sebi?

Nisu odgovorni Sanader, Čačić, Rončević, Glavaš, Mladen Bajić, Šeks, Hebrang, Branko Bačić, Jandroković, Šuker, Karamarko, Milanović, Cvitan, Hrvatin, Potočki, Polančec, Josipović. Ne.Ne. I ne. Odgovorna je njihova patrijarhalna i pećinska kultura. Oni su žrtve, a ne zločinci. Oni su žrtve svoje vjere i klero- fašističke svijesti. Svi oni su potencijalno krasni ljudi, ali ih je zajebalo lažno domoljublje i lažna vjera u nepostojećeg Boga. Da su iskreni i dosljedni vjernici ili ateisti, onda bi bar poštivali Zlatno pravilo- ne čini drugome, što ne bi volio doživjeti sam. Ali kako poštivati tako nešto jednostavno, kada se nema vjere, nema mozga, morala, savjesti i karaktera?

Odjebi, silo nečista! Bavi se ti pitanjem "tko sam "ja?", pa kada uspiješ sebi odgovoriti, postavljaj, s punim pravom, to isto pitanje drugima. Bojim se da ti ne bi palo na pamet zajebavati nebulozama druge, kada bi uspjela susresti se sa sobom. Koliko bi izdražala susreta, a da ne pobjegneš? Nije to pravo pitanje. Pravo je pitanje zašto bježiš od sebe? Zašto se odavna nisi suočila sa sobom, svojim manama i slabostima, zabludama i predrasudama? A, koruptivna svijesti? Bojiš se? Nemaš hrabrosti suočiti se s Istinom? A imaš hrabrosti anonimno zajebavati druge?

Smeta ti tuđa samouvjerenost? A zašto ti smeta? Zato što je nemaš sama? Zato što je tvoje prirodno stanje stanje krpe i podložnosti tuđem samopouzdanju. Imponira ti bahata samouvjerenost, bez ikakva pokrića, jednoga Čačića? Naravno da na Čačićevom licu se nije mogao pronaći ni najmanji znak kajanja. Kako bi se mogao kajati netko tko nema savjesti i karaktera. Ne govori gluposti. Čačić je djelovao kao robot uhvaćen u zamku iz koje je znao da nema izlaska, ali je on taj izlazak grozničavo tražio. I to se moglo uočiti na njegovom licu. Poput ranjene životinje je govorio ono što se od njega očekivalo, ali svi njegovi gesti i neverbalni znakovi su govorili suprotno: "Jebem vam mater svima, spasiti ću se ja, ne zvao se ja Bikom koji će sjediti. I trijumfalno se vratiti!". Možda je to za tebe sasvim ljudski? Ja vjerujem da jest. Previše ljudski i podlo.

Nitko nije dužan kajati se javno. Ali, kršćansko sranje od kajanja pred drugim i traženje jeftinih oprosta za skupe grijehe je institut katoličke Crkve. Grijeh i kajanje su temeljna obilježja crkvene dogme, a ne milosrđe. Kako to da duboko usađena kultura grijeha i kajanja, ne djeluje u praksi? Nitko se ne kaje, iako bi po prirodi stvari bilo očekivati obnuto. Kakvo je to sranje od oprosta bez kajanja? Odgovor je zapanjujuće jednostavan- nitko ne priznaje svoj grijeh, ni onda kada mu se sudski dokaže. Nitko ne priznaje svoja djela, jer ih ne doživljava kao nedjela, pa ne osjeća ni potrebu za kajanjem. Zašto se onda traži oprost u Crkvi? Zato što se formalnim "pročišćenjem" vrijeđa Boga, u kojega se navodno vjeruje. Jebem takvu neiskrenu vjeru.

Kajati se mogu samo karakterni ljudi, ljudi s moralnim i božanskim osjećajem odgovornosti i stvarnosti. Ne mogu se kajati vucibatine, koje nemaju dodira sa stvarnošću i životom. Međutim, karakteri, za razliku od vucibatina, sebi nikada ne dopuste uzvisiti se u dobrome, kao ni poniziti se u zlim vremenima. Karakter zadržava svoj identit i duhovnu inteligenciju i u dobru i u zlu. Ne bahati se kada je u poziciji moći, pa ne dospjeva u poziciju nemoći.

Zanimljivo je da si Čačića usporedila s Breivikom, iako to, čini se, @Ljubo nije učinio ( njegov komentar nisam čitao, ali zaključujem iz konteksta tvog). Pogodila si bitno, ali iz razloga koje nisi očekivala. Točno je. Breivik je Čačić na djelu. Ili, Čačić je Breivik na djelu. Nema razlika, osim ako nećemo biti cinični pa reći da je Čačić veća društvena opasnost od Breivika. Breivik je hladnokrvno ubio 76 mladih ljudi. A koliko ih je ubio Čačić, u svojoj poslovnom i političkom avanturizmu bez pokrića? Što je Breivik ubio, ubio je Breivik. Moglo ga se s lakoćom spriječiti. Ali nije. A koliko će nevinih građana još nekažnjeno ubiti Čačić. Molim da mi se ne sere o tako nečemu blesavom kao što je sudski dokazano da je Čačić ubio samo dvoje ljudi u prometnoj nesreći i to slučajno i nenamjerno. Ja pitam koliko je ljudi upropastio Čačić, na način da im je uništio život i egzistenciju, radi svoje bezosjećajne bahatosti i pohlepe? Koliko je ljudi zavio u crno? Ili možda za vas nije masovno ubojstvo ljudi to što je Čačić radio više od dvadeset godina?

Nije li sablažnjivo braniti takvog vampira i krvopiju, kao što je Čačić, relativizirati njegova zlodjela i ponašanje, a optuživati pojedinca koji s tim nema veze? Što se time dobiva? Abolicija Čačićevih klonova, koji po prirodi stvari, moraju biti monstruozniji od njega samog, jer se moraju žešće od njega dokazivati nevidljivim mentorima, kako bi uopće opstali u zoološkom vrtu. Dobiva se i luđačko društvo nekrofila, pljačkaša i ubojica. Dobiva se koncentracijski logor i genocid svega vrijednog. Dobiva se podrepina Jovanović, koji besramno relativizira do juče glorificiranog Čačića, tiskajući se u guzicu "nezamjenjivom" Milanoviću.

Sugeriranjem @Ljubu da se pripazi sudbine Gadafija i "rastrančiranja" je maloumno zastrašivanje rulje koja ovo čita ili će čitati. Blesava ti je logika, do boli blesava. Kako što su dobili? Dobili su točno ono što su željeli: , smrt, krv, slavu i suvenir- fotografije kao dokaz svog primitivizma i barbarske kulture. A to što ti misliš da se ubojice mogu izjednačiti sa svojom žrtvom je samo još jedan dokaz tvojeg cinizma i dvoličnosti- znaš cijenu svega, a vrijednost ničega.

Ubij se @Foma Fomič! Ubij janjičara u sebi, kao najvećeg neprijatelja ljudskog roda. Ubij zvijer u sebi i konačno počni živiti dostojno ljudskog bića. Prestani slušati špijunčine.

Tko je glasao

@poveznik

Vrlo zanimljivo pišeš jer ne razmišljaš šablonski. I emotivan si, što razumijem, ali ne znam hoći li to F.F. razumjeti?
Napisao si i ovo:
-----------------
Ne čini drugome, što ne bi volio doživjeti sam. Ali kako poštivati tako nešto jednostavno, kada se nema vjere, nema mozga, morala, savjesti i karaktera?
-------------------------------
Upravo o tome najmanje misle bahati ljudi, a opet oni koji to bahaćenje toleriraju na izravan ili neizravan način, ne poznaju moralni imperativ. Jer, nije sve u pravu, mnogo je toga u biblijskim mudrostima vezano za moral i etiku, koje taj bahati sloj ne zna, ili ne želi znati. Opravdavajući postupke jednog političara, čak suosjećajući s njima i tamo gdje suosjećanju nema mjesta, govori i o tom naoko tolerantnim ljudima - oni zapravo otvaraju prostor i za svoj bijeg od odgovornosti!
Mene su učili odgovornosti moji roditelji, mene bi jako zanimalo tko je i kako odgajao Radimira Čačića, koji je svjetonazor prenijet na njega?? Vjerojatno kada bismo to znali bilo bi nam lakše odgonetnuti u biti, njegovo agresivno ponašanje. A svako agresivno ponašanje znak je NESIGURNOSTI, kao i nedostatka uporišta u nekom tzv. zdravom svjetonazoru. I vrlo često najagresivnija su u djetinjstvi u mladosti nevoljena ljudska bića!
Čudi me da F.F. to ne zna!???

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

A mene čudi, Ljubo,

Tko je glasao

@Foma, ne seri! Prestani

Tko je glasao

Žao mi je, ne može!

Tko je glasao

Znam ja da ne može prestati

Znam ja da ne može prestati srati, netko tko je tu samo da bi ljude zajebavao, lažno se predstavljao i skretao pažnju sugovornika sa svoje maloumnosti i neljudskosti. Kada ti prođe odmor, kako ćeš odgovoriti, kad ne znaš tko ti glavu nosi?

Misliš li da ti se ne može doskočiti kaznenom prijavom za osobnu odgovornost za kršenje mojih ljudskih prava i sloboda i temeljnih vrijednosti Ustava RH? Tko te, kozo, ovlastio da koristiš iste podvale i objede na moj račun, koje godinama koriste policija i tajne službe? Imat ćeš priliku odgovoriti na Sudu, ne brini! Pa ćeš vidjeti kako se dobija vrijeme za odmaranje i razmišljanje.

A bogami će i "istomišljenici", morati objasniti kako se usuđuju sudjelovati u rušenju ustavnog poretka,opravdavajući se višim razlozima, kao što je nasilničko nametanje vlastitog stava i sprečavati izražavanje misli drugih.

Tko je glasao

Oprostite,

nije mi ni u peti bila namjera da vas vrijeđam, nego samo da probudim vašu uspavanu svijesti! Ja vas volim više nego što vi volite samoga sebe! Ja vam otvaram vrata slobode koja vi u paničnom strahu pokušavate zatvoriti sa sedam brava!

I tako dalje.

:))

Ja sam onaj anđeo što je snimljen da leti oko Sunca! Stoga se ne uzrujavajte! Sve će na kraju dobro završiti!

Tko je glasao

Žalo Bože zraka kojeg dišeš.

Žalo Bože zraka kojeg dišeš. Nema oprosta!

Tko je glasao

I tako bog od evinog uha stvori muškarca

Taj "anđeo" je tako mali da je velik ko dvije Zemlje...

Tko je glasao

Mene ništa ne čudi. Ja sam

Mene ništa ne čudi. Ja sam svega svjestan, a naročito tuđe patnje Cijeli život sam bio svjestan ogromne patnje i straha u kojemu ljudi žive, i nije mi bilo jasno što se događa. Znao sam da je ključ svih problema čovječanstva u oslobađanju od straha i patnje. Ma nisam znao ni što je uzrok straha ni kako ga se riješiti. Sada znam.

Moja oštrina izražavanja je nužna. Pri tom cilj nije vrijeđati, nego probuditi. Moja pozicija je nevjerojatno čista i jednostavna- ono što pišem bilo kome, upućeno je prije svega meni, mojoj materi, ženi i sinu. Kako bi ja mogao, pišući oštro, vrijeđati sugovornika, kada znam da bi to onda bile uvrede mojima najbližima? Mene moj sin ne razumije isto kao ni @F.F. Moja žena je @F.F. Ali, zato ja razumijem njih. Ja ih poštujem i volim više nego oni mogu slutiti. Ma im ne mogu pomoć čak i kada bi htio. Ne žele slušati činjenice i istinu. Panično bježe. I ja znam koliko im je teško, ali dok se ne ohrabre suočiti sami sa sobom, oni su mrtvi. Jednako mrtvi kao bilo tko drugi, pa i @F.F., @boltek, @MKn i svi ostali.

Ljudi nisu bahati i podli. Obrnuto je. Čačić nije bahat. Svi ljudi , poput hobotnice u opasnosti, ispuštaju crnilo i mamce kako bi zavarali okolinu. Njihov stav bahatosti, pogled moći i zastrašivanje okoline su samo naznake straha i osjećaja nemoći. Ljudi glume da su ono što nisu i tako pokušavaju nadoknaditi ono što nikada nisu dobili. Nitko nikada u životu nije dobio pravu, iskrenu i neuvjetovanu ljubav i zato tako nešto ljudi ne mogu ni davati.

Ne bi se trebalo zavaravati s odgojem vlastitih roditelja. Odgoj koji su radili vaši roditelji je potpuno isto onome što su radili svi drugi.Čačića nisu odgajali monstrumi, već u dlaku isti ljudi kakvi su bili vaši roditelji. Greška je u odgoju. Odgoj je nevjerojatna greška, koja se ponavlja tisućama godina. Od pamtivjeka se djeca uništavaju odgojem, koji je u osnovi zločinački. Došlo je vrijeme da se to zauvijek promijeni. Djecu treba razvijati, a ne odgajati. Djecu treba bezuvjetno voljeti i poštivati, naučiti ih kako se punim plućima život živi, jer tek tada će oni to isto moći naučiti svoju djecu. Učenjem i prenošenjem žrtve se ne može živjeti produktivan život. Patnja nije život. Patnja je sranje.

Monstruozan odgoj proizvodi monstrume. Svi ljudi su duboko povrijeđeni pogrešnim odnosom ne samo roditelja nego i društva, škole, poslodavca , prijatelja. Obično o tome ne postoji svijest, ali u najskrovitijim komorama duše ljudi strahovito pate zbog krajnje ponižavajućeg odnosa prema njima. Zbog toga ljudi kroz život idu otvorenih rana i ne prođe trenutak, a da im ih netko ili nešto iznova ne povrijedi. Strašno je toga biti svjestan i to gledati.

Ovo što vam govorim, rijetki ljudi razumiju na svijesnoj razini, ma osjećaju puno dublje i istinitije nego bi ja mogao opisati. Međutim, razumjeti što se događa zaista nije teško. Sva ljudska društva ne žele produktivne i slobodne ljude, jer je cilj ljude eksploatirati i njima manipulirati. Svjesnim i karakternim ljudima se ne može nikako upravljati i zato se sistematski ljudima truju mozgovi kojekakvim pizdarijama. Tako s vremenom ljudi izgube samopoštovanje, samopouzdanje, instinkt, unutarnji osjećaj za vrijednosti, a društvo im to ne nadoknadi izgradnjom karaktera i obrazovanjem na vrijednostima. Takvi ljudi moraju biti "mali" i izgubljeni, jer se nemaju za što u životu uhvatiti. Nemaju sidro, nemaju unutarnji svjetionik, ne poznaju i ne znaju u svom životu iskoristiti prirodna duhovna načela. Kako takvi ljudi mogu biti ljudi? Ne budite ludi! Ma, to nije njihova krivnja!

Ne govorim o teoriji zavjere. Ovo nije zavjera, niti je ona svjesno organizirana od nekakvih tajnih centara moći. Naravno da ima cigana koji svjesno zloupotrebljavaju ljude u svom interesu, ali ja ne mislim da je to globalna zavjera.Ovo sranje je sranje tzv. prenošenja s generacije na generaciju. Nitko prenesene životne scenarije nikada nije provjeravao, već se prenošenje uzimalo zdravo za gotovo. Svaka nova generacija je s punim povjerenjem nekritički prihvatila savjete roditelja, škole, društva i bez provjere ih prenijela svojoj djeci. Tako da, pogledate li dublje, mi danas živimo po istim scenarijima po kojima su živili naši pradjedovi ili čak praprapradjedovi. Kao da je vrijeme stalo! Međutim, ti scenariji više nisu funkcionalni! Oni su danas totalno promašeni! Kao da ne priznajemo promjene, razvoj nauke, tehnologije. Doslovce, kao da se apsolutno ništa nije promijenilo u posljednjih 200 godina. Nemojte misliti da je tehnologija kojom se služimo, dokaz promjene. Ona je prije dokaz duhovne nepismenosti i spremnosti da sve zloupotrebljavamo protiv sebe i života. Pošteno gledajući, život u prošlosti, pa i nedalekoj prošlosti, je imao puno više smisla i bio je puno više usklađen s prirodnim ritmom, nego je to slučaj danas. Kako to? Pa tako što smo se prevarili, približili smo se znanju, nauci, tehnologiji, a udaljili od duhovne inteligencije. A tako se izgubi svrha i smisao svega. Stari su bili sretni i duboko zahvalni na svim darovima života. Poštivali su život. Danas ne postoji ni zahvalnost ni poštivanje i u tome je ogromna razlika. U tome je zapravo uzrok i korijen krize smisla. Današnji čovjek zaista nema razloga poštivati zločinački odnos države prema čovjeku i vrijednostima.

Tko je glasao

@Foma Fomič Nedostatak emocionalne inteligencije!!

Sada sa u drugom filmu, pišem jednu dramatičnu knjigu, ali iz silnog materijala prikupljenog za knjigu (povijesna tema), zaključujem da je velika većina događanja uvjerovana principom AKCIJA - REAKCIJA! Ne znam da li si čitala moj dnevnik "Kome čačić i Milanović.. " na istu ili vrlo sličnu temu koju je "obradila" stara!?? Tamo izričito naglašavam da nije dobro radovati se kada ti neprijatelj oada, odnosno kada posrće... U tom smislu, meni je žao Čačića, i ne bih mu bio u koži ni pet minuta! ALI, postoji nešto što je odlično objasnio Daniel Goleman, a riječ je o emocionalnoj inteligenciji odnosno o tome da je kod R. Čačića OČIGLEDAN nedostatak emocionalne inteligencije!
Ti pitaš tko sam ja?? Naravno, u odnosu na poznatost u javnosti, u odnosu na Čačića gotovo anonimna persona. Po dužnosti koju obnašam, umirovljenik...Čačić je do jučer bio recimo treći čovjek po moći u ovoj državi... Od mene ima očekivanja dvadesetak osoba iz realnog života, od institucije PPVRH-a milijuni ljudi... I on, nezamjenljivi naravno, ne odgovara meni, ali trebao bi odgovarati biračima, narodu, i to riječju, djelom, gestom, znakom...Jednako kao i svi drugi kojima je narod delegirao određenu moć!
I prave političke vođe, političke legende, uvažavale su narod svoj odnosno glas populusa! Svatko onaj koji to ne radi, završava kao Čačić... a pravo i tebe, i mene, i svih nas koji činimo "populus" je da o tome imamo mišljenje i, ako želimo, iskažemo ga!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Dragi Ljubo,

nisam ja pitala: "Tko si ti?"

Ja sam pitala: "Tko si ti, tko sam ja, tko je bilo tko od nas.....?"

Dakle, ne pitam ništa osobno, nego pitam nešto što je po mom mišljenju veoma načelno.

Nemaš ti, nemam ja, nema nitko od nas apsolutno ništa od toga sada konstatiramo tragični nedostatak socijalne inteligencije kod gospodina Čačića!

Ono što upravo živi subjekt koji se zove Radimir Čačić - to je neposredna isporuka, "na ruke", božjeg pisma u kojemu piše kako stoje stvari s tom njegovom socijalnom inteligencijom.

To je njegova osobna stvar. Njega i njegovog boga, tko god on bio.

Nećeš nekoga učiniti socijalno inteligentnijim na taj način da mu ustrajno trubiš da je socijalno neinteligentan. Prema tome: čemu trubiti?

Mislim da i to piše kod Golemana, zar ne?

Tko je glasao

@Foma Fomič Netko ipak čuje...

Nije socijalna, već "emocionalna inteligencija" koja ima veze sa socijalnom, ali nije isto!
Mišljenja sam da treba trubiti, sve dok obnaša ijednu javnu dužnost,a koliko vidim, i jučer se oglasio kao predsjednik HNS-a, povodom oslobađajuće presude generalima!
Svojim zalaganjem za odlazak s političke, javne scene kompromitiranih osoba želim pokazati da se pojedinci trebaju na vrijeme povući i odvići se aktivne politike kao droge!
Evo, sasvim osobno, time se aktivno ne bavim od 1991. (ne obnašam nikakvu dužnost), a određeno zadovoljstvo mi pruža kakvo-takvo medijsko djelovanje. Pa što se i on, ako mu je toliko stalo do nekakvog angažmana, ne bi priključio nama ovdje, ili pisao i objavljivao, ako bi mu netko uopće želio objavljivati?! Ili, što se ne bi, kao velika većina umirovljenika, bavio kakvim hobijem - uzgajao cvijeće, bavio se psom i mačkama, šetao perivojima lijepog Varaždina, bavio humanitarnim radom, otišao na tržnicu pa vidio kakve su cijene namirnica...i pomogao ženi da napravi dobar ručak??
Ne, draga Foma, to on smatra degradacijom, porazom jer njegov je EGO, (i ne samo njegov) VELIK KAO KUĆA, on smatra da je njegova uloga mesijanska, uloga spasitelja...!!
Oprosti, odoh na tržnicu, a moram nabaviti i svježa jetra za moje dvije mace... Poslije malo i na kavicu, ako se nađe neko društvo...Odustao sam spašavati svijet, ali tu i tamo, nekim zapisom, iskazom bunta i revolta, pokušavat ću ga i dalje popraviti... I znam, i to je Sizifov posao, ali valja pokušavati "trubiti"...Netko te (nas) ipak čuje!

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Oh, ispričavam se

zbog omaške, premda ne bih rekla da je velika! "Socijalna inteligencija" je integralni aspekt onoga što Goleman naziva "emocionalnom inteligencijom", ako se dobro sjećam. :))

Pitam se kako bi to izgledalo, i kakve efekte bi proizvelo, kada bi svoj fokus, malo za promjenu, sa negativaca preselio na pozitivce!? :)))

Šalu na stranu! No, nadam se da razumiješ suštinu pitanja: kad nam stalna fiksacija na "negativce" predstavlja hobi, strast, vokaciju.... - ne pretvara li se to, zapravo, u naš debeli doprinos proizvodnji tih istih negativaca?

Ako se volimo baviti negativcima, znači da uvijek moramo imati na raspolaganju tih negativaca.....

To ja čisto onak' psihološki, kad si već spomenuo Golemana....... Sjećaš se one turobne priče iz života: roditelji uvečer izlaze, kćerkica odlazi u susjedstvo k prijateljici, i dogovor je da će tamo i prespavati..... Dijete se, međutim, predomisli, i vrati se doma.....Kad čuje da se roditelji vraćaju doma, ona ih želi iznenaditi, pa se u njihovoj spavaćoj sobi sakrije u ormar..... Otac čuje neko šuškanje iz ormara..... Obzirom da je predisponiran, tj. opsjednut strahovima od provalnika, on iz noćnog ormarića izvlači revolver...... Djevojčica otvara vrata ormara da bi veselo viknula "buuu!" tati i mami..... Tata opali iz pištolja i ubije vlastito dijete.....

Tu se negdje skriva lijepa pouka o tome kako pomoću svojih psiholoških fiksacija proizvodimo svoje "provalnike", ili svoje "negativce"......

Pitanje je za svakog čovjeka ponaosob: kako taj mehanizam kod sebe osvijestiti, i kako mu se oduprijeti......

Tko je glasao

@Foma Fomič

Vidm nažalost u tebe bar jedan nedostatak. naime, tvrdš nešto umjesto da postaviš pitanje. Dakle, da si pitala pišem li ja i o pozitivnim osobama, onda nbih ti odmah odgovorio naravno da da - ali, ti s eni ne pootrudiš da lijepo ukucaš u google "ljubo ruben weiss" i dobiješ 15 stranica referenci u mom pisanju, ili da odeš u sadržaje dnevnika, i zamijetiš da sam pisao pozitivno o Slavku Goldsteinu, Miljenku Jergoviću, Igoru Mandiću, Luji Baueru, Branku Lustigu itd.
Samo nerazuman čovjek može se baviti SAMO negativcima jer to bavljenje negativcima odnosi dio čovjekove pozitivne energije.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Ah, onda dobro,

Tko je glasao

Fakt i dojam o javnoj osobi

ovakvo davanje sebi bez ikakve zadrške pravo da iz nečijih "neverbalnih gesta" postavljamo dijagnozu hladnokrvnog zločinca!

Gola činjenica: Čačić je ubio dvoje ljudi obitelji Laptak
Dojam: Čačić se javno izjasnio da nije kriv i iz tog njegovog stava slijedi njegovo daljnje ponašanje koje se manifestira i kroz neverbalni govor. Neverbalni znaci bez fakta nisu relevantni - u slućaju javne osobe Čačića neverbalni znaci izviru iz činjenice da je Čačić postao ubica upravo iz razloga kojeg prokazuje njegova neverbalna komunikacija - gaženje socijalne sredine bez milosti i kriterija.
Dakle Foma, malo sam zatečen tvojom opservacijom političkog u ovom slućaju...

Tko je glasao

lijevo, desno, dijametrala

Dijametralno suprotan stav gdje se inače voli čitati Arenine tekstove o "nevjerojatnom nasilju u školi" i slično gdje se vrišti i traži krv učitelja, nastavnika i ostalih nadležnih. I gdje je također sve snimljeno mobitelom.

Vidim da se pojam "građanskog ukusa" vrlo lako modificira prema vlastitom ukusu. Nečiju krv želimo, a nečiju ne. OK, to je stvar ukusa - ali je u suštini potpuno isto - želja za brzom krvlju bez zanimanja za ičim ispod površine.

Tko je glasao

Dijametralna suprotnost

Tko je glasao

Fomička, Ljubo Ruben Weiss ti

Tko je glasao

Skvikač,

ne znam ništa o Ljubi osobno, ali to nije ni važno.

Kad s nekim u životu imam neki "fajt", i kad u tome pobijedim, onda nemam potrebu da toj osobi još plazim jezik, da joj se rugam, i da na sve moguće i nemoguće načine likujem pred njom.

Nego smatram da je pristojno gubitniku pružiti ruku, potapšati ga po ramenu, reći mu: "Jebi ga stari, ovaj put sam ja pobijedila, ali to ne znači da drugi puta ne mogu izgubiti! Ajmo popit piće, ja častim!"

U, uvjetno rečeno, utakmici "Narod protiv Čačića", Čačić je izgubio. Potrajalo je, ali je Radimir Čačić na kraju ispušio. Čačić je pao s trona, a narod ide dalje. Zar to nije dovoljno?

Pitanja "savjesti", "kajanja" i slično, svaki pojedinac, pa i pojedinac Radimir Čačić, odrađuje u nutrini svoje duše....

Umjesto "gatanja" iz njegovih "neverbalnih gesta", treba se zapitati: kakve je, zapravo, vrste ta naslada koju nam je Čačić uskratio time što svoju ostavku nije podnio grcajući u suzama i mlateći se bičem po golim leđima?

Kad ustanovimo da je ta naslada bijedna, da je jednako ružna, ako ne i ružnija od životne oholosti Radimira Čačića koja ga je dovela do zatvora - onda bismo morali stati na kočnicu, i suzdržavati se od te bijede.

Ali - bože pomozi! ...

Tko je glasao

Fair-play

"Da bi se čovjek radovao tuđoj nesreći, morao bi biti jako, jako zlo ljudsko biće. Moralo bi mu nešto bitno faliti u srcu, duši i mozgu. A ja nekako mislim da većini ovog naroda ne fali ništa od toga. Fali mu samo posla, ljudskog dostojanstva i osnovne egzistencije. Fale mu liječnici koji nisu korumpirani. Premijeri koji nisu lopovi i izdajice svog naroda. Šefovi nacionalnih parkova bez perverznih fiksacija na basnoslovno skupe terenske automobile. Fale mu političari koji mu neće reći: "Manje pričajte na mobitel, pa ćete imati za struju" - http://danas.net.hr/hrvatska/bduderija/jesu-li-hrvati-zli

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Pustimo sad na stranu činjenicu

da ovaj istaknuti citat čak ima uporišta u brojkama: u količini mobitela i količini novca koji Hrvati spremno plaćaju već godinama za svoje mobitelsko komuniciranje....

Što se mene tiče, Čačić je mogao reći i ovako: "Ločite manje alkohola, pa ćete imati za struju!".... Jer su navodno i podaci koji govore o tome koliko Hrvati piju također impresivni.....

No, pustimo to na stranu....

Ostanimo kod toga da "većini ovog naroda ne fali ništa bitno u srcu, duši i mozgu".

Ako to jest tako - onda se ne treba radovati tuđoj nesreći! Pa ni nesreći građanina Čačića!

Vrlo jednostavno, zapravo.

Tko je glasao

@Ljubo, Ivo Andrić je isto

@Ljubo, Ivo Andrić je isto rekao puno mudrije i nenadjebivo istinitije: "Jer oni koji vladaju i moraju da tlače da bi vladali, osuđeni su da rade razumno; a ako, poneseni svojom strašću ili natjerani od protivnika, pređu granice razumnih postupaka, oni silaze na klizav put i označavaju time sami početak svoje propasti. Dočim se oni koji su tlačeni i iskorištavani, lako služe razumom i bezumljem, jer su to samo dvije razne vrste oružja u stalnoj, čas podmukloj, čas otvorenoj borbi protiv tlačitelja......

Nesreća nesretnih ljudi i jeste u tome što za njih stvari koje su inače nemoguće i zabranjene postanu, za trenutak, dostižne i lake, ili bar takve izgledaju, a kada se jednom trajno usele u njihove želje, one se pokažu opet kao ono što jesu: nedostupne i zabranjene, sa svim posljedicama koje to ima po one koji za njima posegnu".

Ovo su svete riječi. Univerzalne riječi, koje se ne odnose samo na Čačića. Ovaj univerzalan rječnik vrijednosti se danas više odnosi na Milanovića nego na čačiće, sanadere, šeksove, špremove i karamarke zjedno. Da je svijestan stvarnosti i ovih činjenica, Milanović bi danas podnio ostavku Vlade i zatražio mandat služenja narodu. Ovo što radi je zločin protiv čovječnosti i ne može proći lišo bez punta. Sve ima uzrok i posljedicu i sve se mora platiti. Samo je pitanje s kojom cijenom će biti plaćeno.

Ove citate Andrića apsolutno nitko ne može shvatiti u njihovoj dubini i proročanskoj snazi. Mrtvi, zaspali ljudi ovakve riječi ne mogu razumjeti. Ljudi koji se samo služe svojim bolesnim umom i manipulativnim znanje, ne mogu se sjetiti svoje duše i neznanja, koji su toliko potrebni za osobni rast i razvoj. Bolestan um nagoni budale da čas budu razumne, a čas slijepo nerazumne, što dođe na isto. Bolestan um bi trebalo u potpunosti odbaciti, ako se sebi želi dobro.

Kada ljudi tragaju za srećom na naopak način, zašto ne pokušaju da razjasne sebi svoja lažna uvjerenja? Kao prvo, zato što ih nikada ne vide kao lažna; ne vide ih čak ni kao uvjerenja, već doslovce kao činjenice, kao objektivnu stvarnost. Toliko su duboko zaglibljeni u svoju programiranost i uvjetovanost. Drugo, zato što su prestravljeni idejom da bi mogli da izgube jedini svijet koji poznaju- svijet želja, strahova, društvenih pritisaka, stresa, frustracija, veza i odnosa, napetosti, karijerističkih i drugih bolesnih ambicija, strepnji, ovisnosti, krivnje i neodgovornosti.

Tko je glasao

Rekao sam ti što mislim o

Rekao sam ti što mislim o karikaturi nakon presude, nisi razumio što sam ti pokušao objasniti i na to imaš pravo, kao i na svoje mišljenje bilo o čemu drugome.

No ne slažem se s tim da svoje fiksacije na Čačića prenosiš na mene, a onda s njima polemiziraš kao da su moje, a ne tvoje.

Tko je glasao

Mišljanje nikoga ne

Mišljanje nikoga ne obavezuje. Mišljenja dolaze i prolaze, kao da se mijenaju čarape. nastojati "objasniti" drugome, a ne razumjeti sebe je najblaže rečeno pogreška u koracima.. Pravo daju i oduzimaju budale kojima nije stalo do tuđeg prava na život.

Kako se može razumjeti ono s čime se netko slaže ili ne slaže. Slaganje ili neslaganje samo označava kraj razumijevanja. Prestalo je razumijevanje, jer je slaganje ili neslaganje fiksacija, projiciranje svojih mana i slabosti na drugoga. Dakle, potpuno obrnuto od onoga što ti @Argus zastupaš kao istinu.

Tko je glasao

Nisam siguran

Nisam siguran da su nas trajno riješili Čačića kao političara.

Tko je glasao

Ubojica će strankom upravljati iz zatvora

Argus sorry,
ukus nije običan građanski jer da je o tome riječ taj bi odavno bio u zatvoru za ono za kaj bi ti i ja sigurno bili pritvoreni. Ovaj je nakon niza bahatih "prekršaja" i dalje nevin i za MIlanovića i za vodstvo HNS-a koji ga i dalje podržavaju kao svog predsjednika. Čačić nije običan građanin i ne podliježe običnom ukusu. Osim ako ne podastriješ argumenete za suprotno, može!!!?

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci