Tagovi

Svakog dana Hrvatska se zadužuje za devet milijuna dolara, a idemo i dalje

Pretpostavimo situaciju da osoba bez vozačkog ispita i bez poznavanja prometnih propisa dobije na četverogodišnje upravljanje i korištenje automobil. Ta osoba, nazovimo je Ivo, može sama upravljati i održavati automobil, a može automobil dati da njime upravlja vozač, a da ga održava mehaničar. Ukoliko bi Ivo bez vozačke dozvole i automehaničarskog iskustva sam preuzeo upravljanje i održavanje automobilom, rezultati bi po Ivu i okolinu bio katastrofalni. Bilo bi tu poginulih, povrijeđenih, oštećenih, prestrašenih i bog te pitaj kakvih sve ne. Sve to bi prouzrokovalo veliku materijalnu štetu koju Ivo ne bi mogao podmiriti.

Dakle ne treba sumnjati da bi svaki Ivo sa zdravim razumom, odabrao stručnjake za upravljanje automobilom ili bi si dao truda i sam savladao potrebne vještine.

Za razliku od imaginarnog Ive, stvarni Ivo, prije četiri godine dobio je mandat za upravljanje Hrvatskom vladom. Mandat koji je Ivo dobio podrazumijevao mogućnost odabira stručnjaka potrebnih za sigurnu vožnju vlade. Umjesto stručnjaka Ivo se odlučio za poslušnike a upravljanje vladom preuzeo je osobno. Umjesto pravila i propisa za vožnju vladom Ivo je primjenjivao principe. Njegovi najpoznatiji principi su “ljudi smo, dogovorit ćemo se” i “svaka ptica svome jatu leti”. Prema tim principima Ivo je dogovarao tko će dobiti državna bogatstva, poslove, zaposlenja, kredite, fotelje. Njegovi jatovci su si priskrbili velike materijalne vrijednosti, dobre fotelje i rada mjesta. Ptice iz drugih jata postoje samo da bi Ivine jatovce zadovoljavali.

Takva plemenska ekonomska politika rezultirala je korupcijom. Korupcija je zahvatila sve pore društva. Pravosuđe, da ga nema bilo bi bolje. Zdravstvo funkcionira samo uz podmazivanje. Političari koriste stanje ili se prave da ne vide i ne čuju. Dobro im je.

Izvoz je daleko niži od uvoza. Turizam, sitna industrija i zaostala uslužna djelatnost ne mogu podmiriti potrebe gladne i korumpirane države. Poljoprivreda i stočarstvo se zatiru u korist uvoznog lobija. Država se zadužuje nepovoljnim, nepotrebnim i neopravdanim kreditima. Vlada ne zna gospodariti, razbacuje se novcem i projektima. Nema kontrole u gospodarstvu, pravosuđu, politici... Nema odgovornosti, nema krivaca. Ima ogromnih šteta, ginu vatrogasci, padaju helikopteri, gore šume, truju se stanovnici, uništava se privatna imovina.

Rezultati takvog upravljanja vladom i državnom imovinom su dobro čuvana tajna. Jatovci vozača Ive svoje privilegije trebaju platiti prikrivanjem stvarnih pokazatelja stanja u državi i proizvodnjom lažnih podataka o blagostanju u državi. Unatoč čuvarima loših vijesti u javnost se probije i poneka istina. Tako je MMF u svojoj studiji upozoravao da je hrvatska blizu financijskoga sloma. Ivo je ta upozorenja ignorirao i omalovažavao. Ovih dana Guverner Hrvatske narodne banke, Željko Rohatinski, upozorava da Hrvatskoj prijeti inflacija. Inflacija se prvi puta nakon 2000. godine približava granici od 5%. Zavod za statistiku potvrdio je da se u prosincu očekuje inflacija od oko 5%.

Fotografija Jutarnji list

Na goruće probleme u državi upozorava i Predsjednik RH Stjepan Mesić. On je s govornice opatijskog skupa ekonomista poručio:

I do nas dopire podzemna grmljavina što je zahvatila financijska tržišta zapadnog svijeta. Aktualni potresi na svjetskom financijskom tržištu upozoravaju nas da bi mogla biti poremećena i naša krhka ravnoteža zaduživanja, potrošnje i otplate dugova. I ako se to dogodi, potresti će se i sami temelji hrvatskoga gospodarstva.
Već se godinama svakog dana naša zaduženost povećava za čak devet milijuna dolara. Hrvatska ne proizvodi dovoljno da bi mogla živjeti od svojih prihoda, pa se sve više zadužuje. Takvo stanje nije održivo - alarmirao je predsjednik Mesić. Prema njegovim riječima, na to nije trebao upozoriti MMF jer, kaže, to smo i sami znali, ali se nismo ponašali u skladu s tim saznanjem. - Morali smo znati da život na dug mora imati kraj, ali kao da smo se nadali da je taj kraj još daleko. Sada se, međutim,suočavamo s događajima koji nam govore suprotno - rekao je šef države.
Više Jutarnjilist.

Premijer Sanader sve probleme negira i tvrdi, pokrenuli smo Hrvatsku i idemo dalje.

Mislim da treba Sanaderu vjerovati, Hrvatska je pokrenuta. Smjer je prema natrag. Brzina se povećava. Motor pogonjen korupcijom, kreditima i nesposobnošću snažno vuče. Vidljivost je slaba, sve je u magli. Oporbene prepreke su sitne i loše raspoređene. Jedina prepreka koja je na vidiku a dovoljno je velika da se suprotstavi kolima na nizbrdici očekuje se 25. studenog. Ako se do tada sve prepreke ne ujedine i ne organiziraju postoji velika opasnost da Ivo mađioničarskim trikovima nastavi još četiri godine sa suludom vožnjom. On je životno zainteresiran za nastavak vožnje jer ako dođe do promjene šofera, ako dođe do promjene posade doći će i do naplate svih prekršaja počinjenih u dosadašnjem glavinjanju. Doći će na naplatu satovi, kuća i stanovi. Past će i posada sačinjena od polanćeca, kirina, lovrinke, vukelića, šukera..

Komentari

Morali smo znati da život

Morali smo znati da život na dug mora imati kraj, ali kao da smo se nadali da je taj kraj još daleko. Sada se, međutim,suočavamo s događajima koji nam govore suprotno - rekao je šef države.

Ovo su bitne rječi. Osim što je to sada, to su rječi čovjeka koji govori o takvoj stvarnosti u kojoj je on akter više od 45 godina i stalno je ovakva retorika. Da li je to znak da može još 45 godina tako? Može, zašto ne, baš zato što nitko ne pokazuje niti znakove koncentracije na neku drugu praksu.

I još nešto. Paradoks je sa Sanader i njegovi mašu da su smanjili ritam rasta duga. To bi značilo da je u srazu Sanader-Mesić rezultat u prilog Sanadera (pa i SDP sa većim povećanjem duga gubi) ali istovremeno otvara potrebu pitanja da li su dugovi nešto misteriozno da ni tako otvoreni predsjednik još nikako ništa ne reče tko stvara dugove a tko pluseve a ni uredni kongresi ekonomista i ostalih ekonomskih lidera u Opatiji.

Ekspoze Milke Planinc 1981.g. je još svemirska razina za sadašnje rasprave o tome (dug Hrvatske bio još gori). Veoma zanimljiv slijed.

Tko je glasao

Dakle, ako se bijesdrugi

Dakle, ako se bijesdrugi toliko ljuti, vjerojatno je to što pišete točno. Užas. Ni ja ne znam s novcem. Ali država bi trebala znati.

Tko je glasao

Odlican kratki rezime, sa

Odlican kratki rezime, sa iznimno dobro naglašenom poantom. Mislim da je kompletna vlada 2004 godine nestala u nerazjasnjenom misteriju, da bi danas imali jednako stanje gospodarstva ako ne i bolje...

Tko je glasao

Prozirno, amaterski,

Prozirno, amaterski, kafanski...jadno...

Prvo pitanje - tko je uopće Radošević. Gdje su analitički dokazi za teze koje on iznosi? Gdje je dublja analiza...

Drugo, kakve veze imaju satovi sa situacijom hrvatskog gospodarstva? Jasno je da ti ne podnosiš Ivu Sanadera, OK, nisi to morao ubaciti u ovaj svoj pamflet (ili si ga upravo trebao ubaciti da bi ovaj tvoj pamflet bio pravi pamflet)

Treće, nije mi jasno zašto samo državu (tj. Ivu Sanadera) prozivaš u cijeloj priči. Kao da nas samo on zadužuje za 9 milijuna USD dnevno

A, vidim da si i vatrogasce ubacio...

Ajme kakav si ti jadnik...
Stvarno svakave seronje u hrvatskoj komentiraju o svemu i filozofiraju... ti čovječe nemaš BLAGE veze o temama koje si "proanalizirao" u ovom svojem pamfletu, dovoljno ti je liječiš svoje frustracije i nesposobnost...

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

tko je uopće taj Ivo

tko je uopće taj Ivo Sanader?! ah, da, bivši intendant splitskog HNK, 6 mjesci predstojnik Tuđmanovog ureda i potpuno nevidljivi zamjenik MVP. što ga od toga kvalificira da se petlja u ekonomsku politiku ili da se, uopće, obraća skupu ekonomista? osim da im govori o svojim vizijama. kao jedan od kandidata za predsjendika Vlade u mandatu 2007. - 2011. što je napravio od 2003. do 2007. ekonomisti jako dobro znaju.

Novo vrijeme

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

samo se ti tiješi mitha.

samo se ti tiješi mitha. sutra izlaze rezultati ankete večernjeg/RTL-a (uzorak 5.000)
4% prednost za HDZ...

samo se ti tiješi...malo mi te je i žao...

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

samo se ti tiješi mitha.

samo se ti tiješi mitha. sutra izlaze rezultati ankete večernjeg/RTL-a (uzorak 5.000)
4% prednost za HDZ...

nešto si nam utihnuo večeras, čini se da ipak nisi dobro zbrojio :)

Tko je glasao

zanimljivo da baš ti znaš

zanimljivo da baš ti znaš podatke iz ankete... možda ste je vi i naručili, ipak su u igri večernji i rtl. ona prošla bila je jedina dosad po kojoj je hdz bio u prednosti (istina u okviru statističke pogreške).

Tko je glasao

još je ostalo 9 dana do

još je ostalo 9 dana do trenutka kada će netko od nas dvojice žaliti onog drugog. nekako mi se čini da ja neću biti žaljeni!

Novo vrijeme

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

ako se ne varam nisu li

ako se ne varam nisu li rezultati u nekom sefu ili sam možda krivo ćuo ako jesam isprićavam se unaprijed, ako nisam kako znaš rezultate

savjesni

Tko je glasao
Tko je glasao

Ajmo stvari razmotriti

Ajmo stvari razmotriti realno. Imamo nekoliko opcija. Malo je vjerojatno da bi bijes-iza-prvog otkrio svoj identitet. Ako je ipak tako, onda doista osoba koja bez ikakvih, ali AMA BEZ IKAKVIH, kriterija brani HDZ, mogla biti vjerodostojni nositelj istrazivanja nacionalnog mijenja.

Dolazimo do premise da bijes-iza-prvog nije Loborec. Ako se pokaze da je po istrazivanju navedene agencije HDZ doista u prednosti 4%, tada opet s druge strane VJERODOSTOJNOST rezultata pada u vodu. Naime, zdrav razum nalaze cinjenicu kako je moguce da neki HDZ-ovac, zna rezultate ustrazivanja ako su do sutra glasovi pohranjeni u bankovnom sefu.

No, ako se pokaze da HDZ nije u vodstu 4% onda je bijes-iza-prvog obicni lazljivac, prodavac magle, jeftini demagog, odlicni ucitelj velikog vodje...

Kako god da bila anketa, nekak mi se cini da osoba pod ovim nickom ima veliki problem s obzirom na napisano na pollitici.

Tko je glasao

AMA BEZ IKAKVIH, kriterija

AMA BEZ IKAKVIH, kriterija brani HDZ

Da, da, ja sam specifičan po tome. ovdje su inače svi objektivni, pogotovo kad je SDP u pitanju...

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

Zanimljivo da si od svih

Zanimljivo da si od svih mogucnosti i kritika u mom komentaru, bas ovo odabrao za svoj odgovor. A kad si vec to spomenuo, predlazem da procitas i neke moje prijasnje blogove u kojima kritiziram SDP. Dakle, nisam zadojen jednoumljem. A to kaj u SDP-u dodje 1 ljigavac na 60 ljigavaca u HDZ-u doista nije moj problem. Sukladno tome i broj postova, kao i opca klima. Naime, moras uvaziti cinjenici da se ne nalazis u Islamu Latinskom ili Lećevici, vec na politickom blogu koji posjecuju ljudi sa ipak malo vecom sposobnoscu kritickog promisljanja svijeta oko sebe. Mozda se i u tome krije tvoja paranoja da se nalazis u jednom stranackom taboru. Ja osobno mogu ODGOVORNO tvrditi, da kako danas pisem o gadovima iz HDZ-a, da cu jednako tako kriticki pisati o bilo kojem gadu iz SDP-a. Ja sam, hvala dragom Bogu, potpuno financijski neovisan od bilo koje stranke, za razliku od tebe, lisen bilo kakve druge ovisnosti, pa mogu pisati mirne duse.

Tko je glasao

dragi vlado, zbrajanje ti

dragi vlado,
zbrajanje ti nikada nije išlo a tvoja agencija je donekle i poznata u industriji upravo po pogrešnim zbrajanjima, pa preporučam da prebrojiš ponovno jer si se zeznuo u toj elementarnoj operaciji

prije nego što sutra pročitaš prave rezultate, podsjetio bih te na prošlomjesečne koji su glasili:

HDZ osvaja 56 mandata; SDP 53; HSP, HSU i koalicija HSS-HSLS-PGS po 8, HNS 5 te IDS 2

molim te uoči trend

kako ti ono napišeš, sve mi te žao :)

p.s. nije mi te žao uopće, nemoj si umisliti

Tko je glasao

trende je - HDZ

trende je - HDZ pobjeđuje...
Toliko te to boli da to ne vidiš iz ovih samorazumljivih brojeva...

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

apsolutno se slažem sa

apsolutno se slažem sa sanaderom da je hrvatska pokrenuta

nizbrdo uvijek ide brže i lakše

Tko je glasao

ma baš, a tvoj Milanović,

ma baš, a tvoj Milanović, Opačićka, Linić, Pančić i tko još od tvojih amatera...

Ma daj, pa SDP je jedva u stanju prikupiti ekipu za sastaviti vladu, kamoli za ostatak države...osim ako instaliraju amatere poput Picule i slične "stručnjake".

a jesi ti povećao plaće svoji radnicima 2 puta u 4 godine?
zašto nisi...pa ti znaš kako se ide uzbrdo?

jedva čekam da završe izbori pa da ti pošaljemo poreznu...

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

jedva čekam da završe

jedva čekam da završe izbori pa da ti pošaljemo poreznu...
poštena porezna provjera ustanovila bi eto ništa nezakonito, kada bi bilo suprotno mislim da bi zagrizao granit, nikada ne možeš znati koga bi onda još naljutio ili bolje rećeno ako misliš da mrak radi nezakonito što ga sada ne prijavš poreznoj ili nisi siguran da će prije izbora obaviti posao kako bi Vi glavonje htjeli, a to samo uzročno/posljedično dovodi do zaključka da HDZ stvarno koristi vlast u samo svoju (ćitaj ćlanovi HDZ-a pri vrhu) i nićiju drugu (ćitaj građani RH) korist ---- dakle mafija

savjesni

Tko je glasao

jedva čekam da završe

jedva čekam da završe izbori pa da ti pošaljemo poreznu...
Čini mi se da ovo već drugi put spominješ. Prvi put je bilo, ako se dobro sjećam, i malo zlokobnije: "već ćemo ti nešto naći. " Ali dobro, to je mrakov problem...
Ono što želim reći: upravo ovakvim rečenicama oslikavaš kako sada funkcionira država. Vi (ne znam točno koji ste to VI - valjda stranački klan) ćete poslati inspekciju radi osvete političkom neistomišljeniku, a ne zato što brinete o državnom proračunu ili poštivanju zakonitosti (jer da vam je do toga stalo trebali bi reagirati odmah čim se pojavi sumnja da mrak nešto "zamračuje").
Analogno tome, inspekciju nećete poslati onome tko vam je blizak, a upravo je i o tome pisao Mućke u svome dnevniku: “ljudi smo, dogovorit ćemo se” i “svaka ptica svome jatu leti”

Tko je glasao

Upravo tako. Hrvatska vrvi

Upravo tako. Hrvatska vrvi od političkih procesa raznih vrsta.Od Glavaša, pa do ovihsitnih inspekcija Porezne uprave. Uvjek se obrađuju neposlušni. Toliko o pravnoj državi i pravosuđu.

Tko je glasao

ja sam stari klijent

ja sam stari klijent porezne, posjećuju oni mene vrlo redovito i upravo sam sada opet usred jedne provjere :)

nije to niti tako loše, znam sada o porezima i knjigovodstvu više nego njihovi inspektori
zbog njih sam postao bolji i to je totalno ok (to ti dođe ko besplatna revizija)

Tko je glasao

eh, ovi nisu došli zbog

eh, ovi nisu došli zbog tipa od nas...netko drugi te uzeo na pik, valjda konkurencija....

youtube.com/bijesdrugi

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen blog

Tko je glasao

Eto Mrak, bijesdrugi je

Eto Mrak, bijesdrugi je indirektno priznao da su one prošle oni poslali po partijskoj liniji. ;-)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci