Tagovi

Suvar, Spiljak

Citajuci 45 lines o Spiljku i Suvaru te o Djurekovicu prisjetio sam se nekadasnjeg omladinskog tiska pod imenom Polet. To glasilo Saveza socijalisticke omladine Hrvatske ranih osamdesetih bilo je upravo popriste borbi izmedju Suvara i Spiljka. Spiljak je tada bio u Beogradu na raznim funkcijama a Suvar u Zagrebu kao glavni ideolog SK zaduzen za kulturu. On je preko drugog Stipe koji je tada bio prvo urednik Studentskog lista a zatim predsjednik omladine da bi danas bio u upravi EPH-a rukovodio redakcijom Poleta. Istina je da je Polet bio rasadnik novinarskih i knjizevnih nada te nekolicine ekonomista od kojih je jedan i dekan ekonomskog fakulteta. Da podsjetimo tada je Glavni urednik bio Mladen Babun koji se u postupku tranzicije negdje izgubio i vise nije prisutan u novinarstvu bar ne u onom koje ja pratim. Na mjesto glavnog urednika dosao je kao sef deska u SL-u vec recenom Stipi malom. Pored njega u urednistvu su bili i Jasna Babic, Mate Basic, Branko Cegec, Tomislav Wrus, Edo Popovic, danasnji profesor u Skotskoj koji upravo sprema knjigu o Titu Dejan Jovic i mnogi drugi. Zahvaljujuci mogucnosti dobijanja nekih ekskluzivnih informacija novine su tada obilovale nizom zanimljivih tekstova koji su bili na liniji Suvarove borbe knjigom na knjigu. Jedan od razgovora zbog kojih je Polet imao tada respektabilnu tirazu od oko 80 000 primjeraka uz remitendu manju od 5% bio je s Jakovom Blazevicem koji je iznio neke pikanterije iz nekadasnjih odnosa u drzavi. u nadzornom odboru ili kako se je to zvalo sjedila je tada Stefica Spiljak koja je valjda trebala biti korektiv i cuvar revolucionarne misli.
Do preokreta dolazi kad se Spiljak vraca iz Beograda a Suvar odlazi u Beograd. to se poklopilo s izborom novog predsjednika omladine i zabranom rada dobrom dijelu redakcije te smjenom i direktorice izdavacke djelanosti koja je usput budi receno bila zena Gorana Babica mislim da se zvala Mladenka Duras. Tako je plejada zaposlenih dolazila oko 2 godine svaki dan na posao a da nisu smjeli objaviti niti slova i redovito su primali placu a tiraz je padao iz tjedna u tjedan sve pod Spiljkovom kontrolom.
Za kraj vic:
Setaju Mika i Stefica po zoloskom vrtu.
Joj Mika vidi one guske sto su velike.
Suti Stefa nisu to guske. To su pelikani od njih dobijamo tintu.

Komentari

Polet nikad nije imao

Polet nikad nije imao nakladu od 80 tisuca. Dvadesetpet najvise, i to ako. Mogli su stampati i dvjesto, dosta toga se slalo "pretplatnicima" a kupovalo se u vrlo, vrlo uskom krugu. Na primjer, u Puli se nikad nije prodalo vise od dvadesetak komada. Pa cak da se spoje i svi gradovi poput Pule i centar Zagreba ne moze se doci ni blizu toj fantasticnoj brojci koja se kao mit neprestano ponavlja. Osim toga, znam da se nikad nije prodalo vise od dvadeseatak tisuca. No, to ne znaci da nije bilo utjecaja u tom vrlo kratkom razdoblju. Iako su se predstavljali kao elita, i jos se tako predstavljaju (sva imena koja su gore spomenuta), gotovo nitko iz te ekipe nije nekom vidljivom izvrsnoscu iskocio iz gornjeg prosjeka. Taj student koji je rusio Suvara nedavno je na politici objavio blog. Malog Stipu je na Medicinskom faksu zaposlio ipak Suvar, na katedri za sociologiju. Sta se tice intelektualne elite iz tog doba u bivsoj drzavi ona se ipak pokazala dosta raznorodnom. Zagrebacki praksisovci su bili i ostali drukciji od beogradskih, koji su pohrlili Milosevicu. Ni Hrvati medju zagrebackim praksisovcima nisu se priklonili rezimu, ali nisu ni poticali neki znacajan intelektualni razvitak. Nisu mozda mogli, ali nisu ni znali. Slovenci su bili potpuno drukciji, rekao bih da su osamdesetih vec prevladali prethodna spekulativna desetljeca i prosirili svoju medjunarodnu suradnju. Oni su najvise utjecali da se znanost i nakon prevrata postuje i razvija, da ima svoju autonomiju i svoj respekt, dok je juznije bilo tuznije. Puno tuznije. Intelektualni potencijal je sam sebe pokorio.

Tko je glasao

No, to ne znaci da nije bilo

No, to ne znaci da nije bilo utjecaja u tom vrlo kratkom razdoblju. Iako su se predstavljali kao elita, i jos se tako predstavljaju (sva imena koja su gore spomenuta), gotovo nitko iz te ekipe nije nekom vidljivom izvrsnoscu iskocio iz gornjeg prosjeka.

Intelektualni potencijal je sam sebe pokorio.

Obzirom da ovaj komentar daje dobru dopunu slike tog razdoblja te obzirom da je ta prošlost i te kakav kontinuitet i sadašnja zbilja, evo na tragu toga još malo nijansi.

Pojednostavnjeno, to "zamagljeno" razdoblje je neke vret ključa onoga prije i svega kasnije, šire je od bilo kakvih pojedinačnih podataaka i raščlambi, osnova je društvenog kontinuiteta i na neki način je jednostavno. Nakon silnih napredovanja, pogotovu čistki po SFRJ nakon 1971.g. i jako pojačanih doza novca i ostalog sa zapada radi istoka (Nixon, Kissinger), već jako impresivna scena sa zavidnim svjetskim nivoima zabave i napretka, je u fazi umiranja faraona i potom bila non stop prisiljena na mala odlučivanja šta i kako dalje. I logično, sev do danas i skoro isto kao danas, da su se za nastavaj istoh jahanja odličile sve impresivne snage, koje time nisu tako različite kako se stalno nameće nego isti krugovi, navike i zbilja, samo više estetske nijanse razlikuju.

Zato je logično da je tada;
- iako je neka druga zagrebačka omladina, koja se skoro pa nikad nigdje i ne spominje a tada se je znao redoslijed ugleda i da je to nepoznato najpoznatije i najuglednije (u što ne spadaju ni krugovi a la Vesna Pusić koji nisu ljevica niti su ikada bili ljevica, nego ? specijalizirani za hajke na izdajnike ljevice Šuvara, Budišu, Račana itd. i nacionalizam a pod tim se zapravo zaahvati sve), predvodila drukčija omladinska gibanja na relaciji Zagreb-Beograd-Ljubljana;
- iako je intelektualnog potencijala uvijek bilo pa i rezultata
- iako je jako teško bilo izbjeći promjene i uspjeti voziti na kolosjeku sedmadesetih

vožnja po doslovno istim kolosjecima je ipak nastavljena i nastavlja se, sa slijedećim:
- u Sloveniji se je preko socijalističke omladine uspjelo, bitno teže i jedva i sa bitno više udjela zagrebačke omladine nego što se da zamisliti. Obzirom da isti tada mlađi profiji i danas discipliniraaju gibanja zagrebačke omladine pa i likova kao glumac Vili Matula, možete misliti kako je to tada bilo, pri čemu je sve što se ovdje spominje (osim studenta koji je rušio izbor Šuvara) bilo ne samo viši i stvarno režimski dio koji davi nego su u tome logično prepoznavali (i sada je slično) jedinu pravu opasnost po sebe i svoj iznimni nivo i napredak, pa i vrli 68.-ši i ortodoksna praksis i drug ljevica (Šuvara tada - ljevica jednako desnica), jer su gibanja predvodili oni koji nisu protivnici toga ali su širili horizonte i sastav, do amorfnog fronta, zakođer slično danas;
- pa se tada kao i sada radi o jasnoj podjeli, na one kojima je blisko i hoće nešto pozitivnog oko ljudi i pojava (malo slobode, rad i društvena gibanja kao pozitvna mogućnost a ne kao davež, inicijativa, različitost ...) i one koje su iznimni napredak i nivoi toga čvrsto vezali za borbu za nastaavak i napredovanje toga (pa do danas iskreno ne mogu ništa pozitivno niti napisati a gdje bi se još zbilja bavili nečim takvim ispod ikakvih razina, verificiranom egzotikom, u kojoj su i stihovi benignog i predekadentnog Srđana Sachera Haustor neprobabljivi, i potpuno bilo kome neupitni Vili Matula, pa gdje bi zahtjevnija odstupanja sa pravog puta i sljedbe niti);
- pa se sve to isto logično nastavlja i sukob produbljuje, na osnovi tadašnjeg i non stop jasnog i trezvenog opredjeljivanja, jer koja je alternativa i jednoj i drugoj zbilji nakon toliko impresivnih jahanjaa i prijeđenog puta (bezuvjetna kapitulacija jedne ili druge zbilje).

Tko je glasao

Polet nikad nije imao

Polet nikad nije imao nakladu od 80 tisuca. Dvadesetpet najvise, i to ako. Mogli su stampati i dvjesto, dosta toga se slalo "pretplatnicima" a kupovalo se u vrlo, vrlo uskom krugu.
Za vrijeme Mladena Babuna i transverzale Stipe veliki - Stipe Mali - Babun Naklada je u jednom trenutku dosegla cini mi se 92 000 s tim da je remitenda bila sto se tice kolportaze nula. To znam osobno jer sam ja sam tada prodavao tjedno na juznoj strani trga izmedju 1600 i 2000 primjeraka. Nesto sto se vracalo s kioska prodavalo bi se uz slijedeci broj jer su neke teme isle u nastavcima. Tada je glavni organizator prodaje bio jedan danasnji kolumnist mjesecnika BUG Ivan Podnar a s njim je radio Fernando Soprano zaduzen za prodaju Pitanja i kasnijeg Quoruma. Tada je bilo oko 40 kolportera u samom Zagrebu. S tim da je oko 500 primjeraka prodavao Blagojevic u Beogradu te smo imali dosta dobro pokrivenu Rijeku Split i Osijek. Pad dolazi nakon smjene ekipe od Mladenke Duras preko Babuna i Lovrinovica (donedavnog dekana Ekonomskog fakulteta) i postavljanja Zorana Simica na mjesto glavnog urednika.No to je bilo posljedica pretumbacija Suvara i Spiljka te postavljanja Spiljkove ekipe u SKOJ ovaj SSOH. Sto se tice Pule ja sam osobno za vrijeme jednog Pulskog festivala u dva dana prodao oko 400 primjeraka Poleta. Na naslovnici je bio Bata sa nekakvim plasticnim pistoljem.

Tko je glasao

Bosancero, što se sramiš

Bosancero, što se sramiš jasno napisati da je Stipe Mali danas Stipe Veliki Orešković, drugi čovjek Pavićevog dijela EPH-a. Inače, tvoja se reminiscencija uklapa u moje viđenje tog dijela povijesti. A obzirom da nitko do danas nije demantirao ono što mi je ispričao Pavle Gaži, mislim da je pokojni Mika Špiljak ključan i za ubojstvo Stjepana Đurekovića i za uzlet Franje Tuđmana. U toj je priči se nalazi Kvaka 22 novije hrvatske povijesti koju podjednako izbjegavaju i lijevi i desni.P.S. Gaži mi je u prvom razgovoru iz 2000-e rekao da se Vanja Špiljak 1983. kad su ga ganjali Gažijevi milicajci skrivao na Kaptolu. Tko mu je to sredio? Ankica Tuđman kod Kuharića

Tko je glasao

Bilo bi zanimljivo znati jos

Bilo bi zanimljivo znati jos jednu stvar. Tko je Stipu malog uhljebio kad je prestao biti predsjednik omladine. Ostavljam to tvojem istrazivackom novinarstvu da sazna.

Tko je glasao

Stipe Orešković je tada

Stipe Orešković je tada oženio kćerku Josipa Vrhovca, tako da mu je ključnija potpora bio tast nego profesor Šuvar.

Šuvar se je uplitao u razno, ali nije bio osoba koja namješta po načelu usluga za uslugu i radi osobnih probitaka u grupnim i interesnim hrvanjima. Jedna je od rijetkih političkih i društvenih osoba, na prste ruke, koja to nije radila ili je radila minimalno. Ostala praksa je ujednjena u tome, iako se trudi oko navodnih razlika.

Tko je glasao

Mislim da je veza izmedju

Mislim da je veza izmedju Oreskovica i Suvara jace datirala od oko 1981 kad je Suvar trebao biti izabran na mjesto redovnog profesora no praxisovci su mu to onemogucili zahvaljujuci jednom studentu. Tadasnji SL na cijem je celu stajao Stipe mali cijelom tom slucaju posvetio je dosta paznje. Vise se ne sjecm sto je tocno pisalo no znam da je Suvar bio na naslovnicama novina.
Inace njegov doprinos je bio dosta znacajan. Mimarina galerija i pocetak gradnje NSB izravno su djelo Stipe Suvara. Takodjer je pokusao Pogorelica dovesti u Zagreb ne sjecam se da li kroz nekakvu glazbenu skolu ili slicno no to mu nije uspjelo.

Tko je glasao

Praxisovci nisu imali

Praxisovci nisu imali izravni uticaj na tog studenta, on je Šuvarov izbor blokirao vlastitom odlukom pod raznim uticajima. U društvu u kojem se kretao taj student je toga bilo više, različitosti i osobnih odluka u nekom kolektivnom ozračju. Šuvar je to poprilično primjereno progutao, iako je bilo veoma neobično, dok je za razne snage to u kontinuitetu teže. Bilo je puno delikatnijih relacija Šuvar i mladi, pa i kruga u kojem se kretao taj student što ga je blokirao. Puno je zbrke od tada koja se ne samo vuče do danas nego obnovljeno još više dolazi do izražaja, a u bitnom je pretežno sve drukčije nego što se pouzdano zna. Pojednostavljeno, to što je treće, četvrto itd. nije sporedno, nego neka osnova, a rubni slučajevi egzistiraju kao osnova.

Tko je glasao

cuj bolan daj ti to nama

cuj bolan daj ti to nama razumljivim jezikom izreci ovako te ja bolan ama bas nista ne razumijem.
Mislim htio sam reci kako mi dijelovi teksta bas nisu sasvim jasni.
sjecam se dobro suvara tih dana kako je hodao po faksu neobrijan s cikom u zubima a mislim da je jednom bio i razvezanih pertli. No ono sto sam htio reci je da Stipe veliki i Stipe mali od toga doba imaju nekakve medjusobne odnose a trebalo bi vidjeti u SL-u na koji nacin je to praceno.
Takodjer ne bi Oreskovic nakon toga mogao postati omladinski sekretar da nioje prosao cijeli niz suglasnosti.
Osobno o Oreskovicu nemam lose misljenje i mislim da je ta struja u hrvatskoj politici u odnosu na Spiljkovu struju bila kud i kamo bolja. Uostalom i Suvar i Oreskovic su bili pametni i naobrazeni ljudi sirih pogleda za razliku od Spiljka dermatologa. ( Zasto dermatolog? Kako je napredovao tako mu se i zvanje mijenjalo: Suster, kozar, dermatolog Ako slijed nekome nije jasan objasniti cu)

Tko je glasao

1. Osamdesetih nisu bili

1. Osamdesetih nisu bili politički uticaji koncentrirani samo oko Šuvara i Špiljka. Šuvar je bio manja frakcija, pogodna za vezivanja drugih. Početkom su se još kretali političari kruga Milutin Baltić, Jure Bilić, Milka Planinc i Dušan Dragosavac. Vjerojatno je najveću moć imao krug oko Ante Markovića, koji je ovladao bitnim pozicijama moći, tako da su u RH držali Zagreb, Izvršno vijeće RH i bitni do SK SKH a raspad SFRJ dočekali Ante na čelu savezne vlade a njegov dugogodišnji Stanko Stojčević, brat patrijarha SPC Pavla, na čelu CK SKH-a (kakav raspored);
2. Ispunili su se tadašnji Šuvarevi "incidentni" stavovi u ulozi ministra - da je društvo u problemu enormne proizvodnje politikanata i njihovog pogubnog uticaja na društvo, da treba ukinuti studij političkih znanosti i novinarstva itd. Pred smrt je rekao da je Tito bio jedini političar a svi ostali nisu bili u stanju rješavati ni banalne rutinske stvari, pa ni teorijski nije bilo moguće rješiti neko ozbiljno pitanje;
3. U predmetnim razmatranjima se rubno dotiču politička, intelektualna i popkulturna pitanja, što samo po sebi ukazuje na jednu od bitnih odlika tadašnjeg vremena, koje u sadašnjem egzistira kao mainstream. Ako bi pojednostavnili po Šuvaru, sve je to iznenađujuće drugorazredno a možda i trećerazredno, razočaravajuće. Npr. U Sloveniji je na temelju sličnog razvijena politička, intelektualna i poslovna osnova, sposobna za zahtjevnije prilike. U Hrvatskoj je došlo do obrata, sličnije Srbiji, sa scene su sustavno eleminirani sposobniji a kreću se mutikaše sitnog duha i dometa a la taj Stipe Orešković, po funkciji nečiji zet. I tada je to bilo tako, samo tada takvi nisu imali šanse biti u uglednijem društvu, ne samo onih koji su cijenili praksisovce nego i drugih raznovrsnih. Nije čudno da duh Mike Špiljka pored takvih modernista dolazi do izražaja. To je kao da danas, karikirano, trebaš odlučivati između tandema Bandić&Ljuština i tandema Pavić&Orešković. Šuvar je djelomično kriv za to, pa ga je to opterećivalo i u zadnjim intervjuima je iznio dio toga razočaranja.

Tko je glasao

Ispravak navoda .. Neke

Ispravak navoda .. Neke stvar ipak treba provjeriti prije nego se napišu, pa makar to bio i na internetu gdje se svi "kuže" u politiku... Patrijarh Pavle Stojčević nije brat Stanka Stojčevića. Njegova braća su Jovan, Vaso, Đuka i Jakov, a imao je i sestru Anu. Kužiš rista ?!

Tko je glasao

Oslonio sam se na jednu

Oslonio sam se na jednu beogradsku raspravu sa više diskutanata, gdje je zaključeno tako. Ovdje je to rubno refleksno iskazano u okviru dopune o značaju grupacije oko Ante Markovića (Stojčević i mnogi drugi) u komentarima na temu nekih pojedinaca na hrvatskoj sceni, gdje to i nije bitno. Zbog sadašnjeg su nešto bitniji podaci o zapostavljenosti ili ne tehnomenadžerskih snaga, da li su dominirale samo trivijalne komunjarske i nacionalističke snage ili su tokovi složeniji.

U svakom slučaju je dobro ispraviti bilo kakve netočne podatke, pa i ako nisu bitni.

Tko je glasao

i dometa a la taj Stipe

i dometa a la taj Stipe Orešković, po funkciji nečiji zet.
Uvijek su zetovi u nekakvim ulogama. Sad da li se zovu Oreskovic ili Dragicevic to je druga stvar. No dakle postojala je izravna veza izmedju Suvara i Oreskovica i pomocu te veze Polet je dobijao materijal koji je objavljivan i priliku da dojde do ekskluzivnih razgovora.

Tko je glasao

Dajte mi objasnite ulogu

Dajte mi objasnite ulogu Vanje Sutlića (oca) u ideološkoj priči! Navodno je on imao veći/jači utjecaj na Stipu Oreškovića od Stipe Šuvara.

Netko mi je rekao da je Vanja Sutlić 1991. dao veliki intervju Danasu pod naslovom "Jugoslavija nema alternative!"

____________________________________________________________
Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Ne poznam ulogu Vanje

Ne poznam ulogu Vanje Sutlića (oca) u ideološkoj priči, utjecaj na Stipu Oreškovića ni stavove oko Jugoslavije, ali bi načelno moglo biti slijedeće:
- to je vjerojatno bitno i takvo kao sada na relaciji aktualnih Slavena Letice, Josipa Radeljaka i Vlatke Pokos, Uzimajući u obzir da su Letica i Radeljak od uticaja na značaj Stipe Oreškovića i sličnih;
- ad angažmana filozofa i intelektualaca u raspadu Jugoslavije je sigurno nešto značajnija činjenica kad se radi sprečavanja rata (i možda raspada) u Zagrebu sastaju istaknute osobe iz Zagreba i Beograda i upućuju javnu poruku. Potom za 2 dana Mihajlo Marković u Beogradu drži ključni javni govor u ime Miloševića, nešto malo velikosrpski pomaknut u granice do kojih Milošević nije nikad ni razmišljao. Drugi, akademik Tadić, otac sadašnjeg srbijanskog predsjednika ide potom i dalje;
- još malo značajnija činjenica je da je većina intelektualaca nedosljednija od političara i medijskih moderatora, npr. Stipe Mesića i Denisa Kuljiša, pa im tijekom vremena ovi drugi dođu kao autoriteti. Dio takve (ne)dosljednosti je da se intelektualci gotovo nikad ne očitavaju kritički o enormnim evidentnim glupostima i nedosljednostima oko svojih uplitanje u bitne društvene i političke teme i zbivanja, tako da su značajniji zagađivač okoliša u tom smislu;
- još značajnija je praksa da prilično bizarne i rubne škole intelektualnog uplitanja u politička i društvena zbivanja cvatu bolje nego ideološki pandani (ustaše-partizani, ljevica-desnica). To je u mutnoj izravnoj vezi sa bitnijim društvenim poremećajima, čiji višedesetljetni "motor" su vjerojatno banalne pohlepe i nesnalaženja;
- najznačajnije je što sve drugo i svi drugi po inerciji dobijaju male etikete i nisu zanimljivi;
- prave odgovore na sve ovakve teme će dati glavni stručnjaci, tipa Denis Kuljiš i Aleksandar Tijanić.

Tko je glasao

Za primjetiti je da novija

Za primjetiti je da novija hrvatska tradicija tu negdje na drugoj ili trećoj liniji zatvara krug. Manje više su svi odigrali bitne karte, osim možda Manolića. Biti će zanimljiv razvoj događaja sa tom enormnom paradinastijskom praksom.

Simbolički se možda stvar bitno mijenja a da i ne vidimo. Sve intenzivnije su pojave naglašavanja razlika u odnosu i na netom aktuelne osobe. Biznis i profiti oko otpada izbijaju u vrh. Za promjenama se trči već nezadrživo.

Tko je glasao

Pozabavit ću se time. Stipe

Pozabavit ću se time. Stipe bi sada trebao voditi projekt EPH-ove novinarske Akademije sa sjedištem u Splitu. Zatražio je lovu od EU pod obrazloženjem da je kod nas najveći problem neobrazovanost novinara. ;)
____________________________________________________________
Sve što ste oduvijek željeli znati o swingingu politike, medija i tajnih službi.

Tko je glasao

Ovo je za pohvalit,do sad mi

Ovo je za pohvalit,do sad mi je bil čak antipatičan i nisam ga volel.
Ak je ovo istina kaj si napisal-a onda se je moje mišljenje o njemu popravilo i to oho ho.

Tko je glasao

Bio tamo i jedan zgodni

Bio tamo i jedan zgodni novinar Zoran Franičević, ako se ne varam? Heheh pamtim Polet po njegovim fotkama :))

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Franicevic je prica od prije

Franicevic je prica od prije kad je Nino Pavic imao izravan upliv u novine. Poslije se povukao na Vis koji je u to doba bio poznat po najboljoj travi. Franicevic je pao izmedju ostalog i na big benu ako se sjecas tog diska u koji nisu pustali hasomane pa su organizirali demonstracije no ovi koji su ih tada drzali na uzici su malo povukli uzicu i Franicevica poslali u vojsku no za osvetu je objavio neke fotke koje mu je pribavio Tom Gotovac sa nekim dmamam u vrlo eksplicitnim pozama. No to sa ovom pricom iz sredine osamdesetih nema veze. U ovoj prici se sukob izmedju dviju frakcija SK prelamao preko novina.

Tko je glasao

Bio sam tada u emigraciji i

Bio sam tada u emigraciji i nisam čitao Polet. Ali su mi imena poznata. Uz Šuvara, Blaževića i Špiljka čak i Kirin postaje simpatičan. O Špiljku se pričalo i ovo:
Kako je Špiljak naučio francuski?
Majstor ga je tukao po glavi francuskim ključem.

Tko je glasao

Da u emigraciji sam upoznao

Da u emigraciji sam upoznao i jadnika Đurekovića. Iako mi nije bio simpatičan jer je zadržao manire komunističkog funkcionera sastao sam se nekoliko puta s njime. Strašno je to kako je poginuo. A do danas se ništa nije moglo otkriti ni o tom ubojstvu a ni o drugima koje je udba činila protiv političkih emigranata. Ona famozna saborska Komisija za žrtve rata i porača kao da je imala zadatak da sakrije tragove a ne da ih otkrije.

Tko je glasao

Hm, zar to nije bila Vicina

Hm, zar to nije bila Vicina komisija?!

Tko je glasao

Mene zanima zasto je

Mene zanima zasto je Djurekovic pobjegao u Njemacku. Da li je stvarno maznuo lovu kako je to opisao u Crvenim menadjerima ili mu se jednostavno zgadio sistem? Sto se tice Spiljka on je spadao u plejadu nesposobnih no vrlo podobnih i eto usporediv je s Kirinom jer je i o Spiljku bilo puno viceva i posalica mozda najvise medju ondasnjim politicarima.

Tko je glasao

Đureković mi je rekao da

Đureković mi je rekao da je došao za sinom koji da je pobjegao u emigraciju da izbjegne JNA. Meni to baš nije izgledalo logično, ali mnogo toga što je Đureković javno kazivao, kasnije se pokazalo kao netočno. Npr. on je rekao da je pohranio tajne dokumente protiv raznih komunističkih rukovodioca kod jednog njemačkog notara(jabnog bilježnika) kao osiguranje da mu se ništa ne dogodi. A kao, ako mu se dogodi, onda će taj notar objaviti te dokumente. Međutim, nisam nikad čuo da je bilo što takvoga igdje objavljeno. Njegov sin je također stradao pod vrlo sumnjivim okolnostima u Kanadi, čistio je vlastitu pušku pa se "slučajno" sam ubio. Ne vjerujem kanadskoj policiji. Pogotovo ne kad se radilo u ono doba o naporima očuvanja Jugoslavije nakon Tita.

Tko je glasao

Njegov sin je takodjer

Njegov sin je takodjer stradao od udbe u Kanadi. Inace kazu da je egzekutor u slucaju Djurekovic bio Arkan. Da je prvo pobjegao sin to sam znao no da bi i otac otisao zbog toga to mi malo cudno zvuci. Jos bi me zanimalo da li je Djurekovic imao kakvu vezu ili je cijeli bijeg bio potpuno spontan? Koliko je gadljivost premaondasnjem rezimu bila od presudnog utjecaja? E sad sto se tice Vanje Spiljka. Zar nije i jos jedan poznati sin jos poznatijeg oca tada radio u Ini? Za Gazija sam od pocetka znao sto je i kako cackao mecku tako da te informacije nisu za mene bile neka velika tajna. Jos je samo pitanje uloge Ante Markovica u njegovom padu. Inace Gazi je narodski otvoren i neposredan covjek no premazan je svim mastima i tesko je od njega saznati bas sve podatke. Vodio je gigant od poduzeca a nema niti svoje osobno vozilo.

Tko je glasao

Nije se kanadska policija

Nije se kanadska policija puno zabavljala u svezi s ubojstvom. No, oprostite mi, ovo je samo moja sumnja, cini mi se da je Damir Djurekovic poginuo zato sto nije htio ili pak nije znao sifru kazati pod kojom je ocev novac na banci.

Tko je glasao

eh, pitanje je da li je i

eh, pitanje je da li je i notar ostao živ?!

Dragi moji, lijepi pozdrav!

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci