Tagovi

Sutra oprez - ne kopajte nos - nikad ne znate tko vas snima ...

Mrvicu o privatnosti

Prošli sam mjesec pregledavao svoj Google News i medju vijestima iz Hrvatske naletim na jednu objavljenu na sranicama javno.hr o zagrebačkoj modnoj vojsci. Ne znam točno što me spopalo da idem otvoriti taj link, ali valjda sam pomislio da se radi o nekakvim manekenkama koje su proparadirale gradom najavljujući Zagrebački tjedan mode ili neku sličnu manifestaciju.

Kad tamo, par rečenica o tome kako su Zagreb downtowners i ove subote osvanuli na špici.

I u dnu, linkovi na dvije fotogalerije.
"""
A u tim galerijama, po dvadesetak slika sa ženama koje šetaju zagrebačkim ulicama, izlaze iz dućana, jedu sendviče itd.

Nakon nekoliko fotografija, počeo sam se pitati, da li te prolaznice znaju da su njihove slike objavljene na web-siteu?

Pa sam razmišljao da li bi mene možda u nekim situacijama smetalo da se moja slika kako šetam ulicom objavi na nekom siteu?

I iako uglavnom ne bi, nekako bi mi možda bilo nelagodno zbog toga.

Pa sam malo počeo razmišljati o tome da li se radi o povredi privatnosti, čine li web-site i njihovi novinari i fotografi nešto što je sasvim OK sa duhom i slovom zakona ili možda prekoračuju granice?

Pogledao sam Zakon o javnom priopćavanju. Tamo je dana definicija privatnosti i ona je očekivano široka:

Privatnost je osobni i obiteljski život. Pravo na pošti­vanje privatnosti razumijeva, prije svega, pravo na život po vlastitom izboru i opredjeljenju. Odnosi se na privatni, obiteljski i kućni život, fizički i moralni integritet, čast i ugled, na neobjavljivanje nepotrebnih i neugodnih podataka i neovlašteno objavljivanje privatnih fotografija, na zaštitu od špijunaže i neopravdanih ili neprihvatljivih indiskrecija, na zaštitu od zlonamjernoga ko­rište­nja privatnih razgovora, na zaštitu od širenja informacija priopćenih ili primljenih od pojedinca u povjerenju.

Sad, da li u privatnost spada moje šetanje Tkalčićevom? Moglo bi.

Tu se nekako ne vodim onim što je novinskom uredniku vjerovatno normalno pitanje "Zašto ne bismo javnost obavijestili da je privatna osoba Neutrino prošetao Tkalčićevom?" Mene više zanima - "zašto bi?"

Dalje u Zakonu o priopćavanju piše da "Svaka osoba ima pravo na zaštitu privatnosti, dostojanstva, ugleda i časti.(clanak 6)" pa iako slika gotovo sigurno neće narušiti moje dostojanstvo, ugled i čast - ona bi mogla narušiti moju privatnost, a kako lijepo piše dalje u zakonu "Javna glasila dužna su poštovati privatnost, dostojanstvo, ugled i čast građana, a poglavito djece, mladeži i obitelji." Dobro ovo sa obitelji mi baš nije jasno. Obitelj mi dođe nešto kao pravna osoba, a ne fizička, ali hajde-de.

Ima još jedan zanimljiv članak: "Zabranjeno je objavljivati informacije prikupljene na nezakonit način (prislušnim uređajima, skrivenim kamerama, krađom, protupravnom uporabom sredstava automatske obrade podataka i slično) te informacije koje su zakonom određene državnom ili vojnom tajnom."

E sad, da li je fotograf snimao skrivenom kamerom ili javno? Jesu li prolaznice dale kakvu privolu za objavljivanje tih slika?

I na kraju, zakon o javnom priopćavanju jasno eventualnu odgovornost za štetu stavlja na dušu nakladnika (članak 21, st 5) - ali to mi je u ovom trenutku manje važno. Sumnjam da će bilo koja od gospođa pokrenuti bilo kakav postupak protiv nakladnika.

Zakon o priopćavanju oslobađa nakladnika obveze naknade štete "ako je informacija kojom je šteta učinjena fotografija oštećenika snimljena na javnome mjestu ili fotografija oštećenika snimljena uz njegovo znanje i pristanak radi objavljivanja, a oštećenik nije zabranio objavljivanje, odnosno ograničio pravo autora fotografije na iskorištavanje djela"

E sad, postavlja se pitanje onoga "ili" u tom članku. Naime, zbog tog "ili" izgleda kako ako je fotografija nastala na javnom mjestu (a ulica to definitivno jest) onda nema potrebe za dobivanjem pristanka uslikane osobe...

Ima još jedan zakon koji štiti privatnost, a to je Zakon o zaštiti osobnih podataka. Ne bih se posebno bavio tim zakonom, ali mi je Google kao jedan od nalaza ponudio mišljenje Agencije koja je zadužena za njegovo provođenje. Izgleda da su Hrvatske ceste pitale nešto kao smiju li davati slike sa svojih naplatnih kućica itd. na korištenje novinama i slično.

Nije mi baš jasan odgovor (nema izričitog stava smije-ne smije, ali je zanimljivo kako je osobni podatak definiran:

Osobni podatak je svaka informacija koja se odnosi na identificiranu fizičku osobu ili fizičku osobu koja se može identificirati (u daljnjem tekstu: ispitanik); osoba koja se može identificirati je osoba čiji se identitet može utvrditi izravno ili neizravno, posebno na osnovi jednog ili više obilježja specifičnih za njezin fizički, psihološki, mentalni, gospodarski, kulturni ili socijalni identitet.

E sad, meni se čini da je fotografija u tome smislu osobni podatak. A osobne podatke smiju skupljati samo nadležne osobe i samo uz privolu. I samo u svrhu za koju su namijenjene itd. itd. itd.

A osim privatnosti - s obzirom da se radi o web siteu koji vrti reklame, moguće je povući vezu između objavljivanja slikovnog materijala i prometa ostvarenog na web siteu. Iako je to prilično nategnuto - možda je moguće izračunati da svaka od uslikanih gospođa ima pravo na neku financijsku naknadu za objavljenu sliku?

Ne u smislu autorstva ali u smislu korištenja slike osobe u komercijalne svrhe ...

Oh, o čemu ja razmišljam u ovim postizbornim danima ...

Ne bih htio da opet ispadne da upozoravam na nešto što nikoga posebno ne uzbuđuje. Recite mi zato što vi mislite o svemu tome?

U međuvremenu, čim stupite nogom na ulicu, čuvajte se paparazza - vrebaju vas i kad niste javna osoba ...

Komentari

Interesantan dnevnik. U

Interesantan dnevnik. U poplavi medijskih širina s debelo reduciranom dubinom mnoštvo je onih koji svoje stranice popunjaju osobama s tzv. špica. Ideš ulicom za svojim poslom u nekom društvu, slučajnom ili namjernom, i završiš u novinama. 'Špiceri' se rado vide na tim slikama, to mu ga dođe biti 'in'. U stvari, to je samo jedna od bezazlenijih izvrnutih vrijednosti, karakterističnih za ovo naše vrijeme. A tek one druge - tako i život pomalo postaje potrošna roba. Ima li tome kraja?

ragusa

Tko je glasao

Vidiš kako si se ti

Vidiš kako si se ti potrudio da pronađeš u šumi naših zakona i pravila nešto što bi moglo razjasniti dilemu ali kao i u večini ostalih tekstova koji se zovu zakoni,pravilnici i dodatci teško je pronaći jasno tumačenje.
Ako ćemo stvar gurati do ekstrema onda će rješenje za konkretan problem razrješiti odvjetnik pred sudom i trenutno raspoloženje suca koji bude radio na slučaju.
Tako proizlazi da može biti povreda tvoje privatnosti ili samo uzaludno utrošen novac u neki odvjetncki ured.
Kako bi mi u dalmaciji rekli ako je Jugo bolje ne idi na sud taj dan ......................

svi smo mi samo duhovi na ruševinama nekih davnih civilizacija

svi smo mi samo duhovi na ruševinama nekih davnih civilizacija

Tko je glasao

Ma molim vas, ja se nađem,

Ma molim vas, ja se nađem, potpuno nedužno, naravno, s nekom studenticom na kavu u Tkalči da joj objasnim zapletene tajne kontrapunkta. I onda me neko snimi. I kako da ja to objasnim nadležnom mjestu:)))

Tko je glasao

Ivek, Pa ti si kazanova,

Ivek,
Pa ti si kazanova, sastaješ se sa studenticama i to nedužno. :-))))))

Tko je glasao

Ali, Skviki, pa čovjek se

Ali, Skviki, pa čovjek se mora brinuti o svojim studenticama.

Tko je glasao

Brijem da si zabrijao. Ako

Brijem da si zabrijao. Ako neko hoda Tkalcom, tada svatko tko je u Tkalci to moze primjetiti. Dakle, ta je informacija javna, s obzirom da je Tkalca javna povrsina. Samim time, javnost ima pravo na tu informaciju, a ti ako zelis furat privatnost, cini to u privatnom prostoru.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

Ma ne velim da nisam

Ma ne velim da nisam (zabrijao tj.)

Samo razmišljam. Naglas.

Gledajući te slike osjetim se pomalo nelagodno. Kao da gledaš nečiju intimu, nešto što možda ne bi trebao. Pa se onda zapitam - jel se to samo meni čini ili nas ima više.

A i pitam se je li to zakonito ili nije?

Znam da se recimo, ovdje, ne smije postaviti tronožac na ulicu i slikati prolaznike. Istina, ne zbog privatnosti nego zbog sigurnosti (tako barem kažu) - kao da se ne bi netko popiknuo ...

neutrino

Tko je glasao

slažem se da je to

slažem se da je to problematično.
primjer je i cosmopolitan koji na zadnjoj stranici ima 15-ak slika cura u šetnji gradom i većinom se kritički osvrće na njihov izgled i stil. zbog žalbi su prestali pokazivati slike od naprijed i stavljaju slike s leđa i sl (tako da se ne vidi lice). pitanje je da li je i to zadovoljavajuće rješenje.
problem sa zaštitom privatnosti stoji.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Rekla bih da je sve OK dok

Rekla bih da je sve OK dok je afirmativno, ili barem neutralno. Međutim, ako nije u takvomkontekstu, imamo problem.
A mislim da pomenuta ekipa ide na to da će svatko biti sretan sa svojih 5 minuta slave, makar i na nekom web siteu, pa ih neće tužiti. S druge strane hr. pravosuđe sa svojom efikasnošću im ide na ruku.

Tko je glasao

Da li bi bilo OK i da su

Da li bi bilo OK i da su slikana djeca?

Ili da javno.hr npr. objavljuje slike s plaze?

Ono, javna povrsina pa lijepo postavi kameru i zumiraj na prirodne ljepote?

I jesu li i javni zahodi javne povrsine?

neutrino

Tko je glasao

i to je upitno da li je

i to je upitno da li je stvarno ok ako je afirmativno.
ne mora nužno biti ok ako su pohvalili stajling neke cure sa špice ako se ona za to vrijeme prešetava po gradu s anom, a ivani je rekla da ne može s njom na kavu jer je bolesna. ivana se dosađuje i surfa i vidi ovu sređenu kako se u to vrijeme prešetavala s anom i eto ti vraga! ;)

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

svakako imamo problem, ali

svakako imamo problem, ali nekako mi je degutantno kad objave sliku enkog anonimusa, i onda se počnu iživljavati na njemu. To sam jednom gledal an HTV u onj svilanovj emisiji. Dohvatili se neke cure, kojoj je mama sašila haljinu za večernji izlazak, a ona jadna to i priznala. Nikog nisu tako temeljito popljuvali. Mada je na tom istom eventu bilo barem 3 gadnije odjevene cre, ali to su ipak bila neka imena, a ova jadnica je bila home made.

Tko je glasao

I sta je tu lose? Eventualno

I sta je tu lose? Eventualno se oduzima posao tracericama, ali to je OK.

UZDP-Tiaktiv

Tko je glasao

budući da trenutno nisam u

budući da trenutno nisam u RH, internet mi je glavni izvor informacija. s vremena na vrijeme bacim oko na javno.hr i povuklo me da kliknem na jednu od fotografija koje su stajala sa strane. učinilo mi se da mi je nešto na toj fotki poznao, ali u prvi mah nisam mogao uloviti o čemu je riječ. kada sam ju povećao, shvatio sam da je riječ o kolegici s posla koju su tijekom subotnjega prijepodneva fotografirali na cvjetnom trgu. nekoliko dana poslije toga smo se čuli i pitam ju "je li to ona cura s javno.hr?", a ona totalno začuđena i iznenađena. nema pojma o čemu pričam. dok nije pogledala vlastitu fotografiju za koju nije pojma imala da je snimljena i da je objavljena na web portalu. mislim da ti to najbolje ilustrira kako stvari funkcioniraju na javno.hr.

Novo vrijeme

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci