Tagovi

Šuti! Muči! Ćuti!

Nakon četiri godine i devet dana ponovo se održavaju parlamentarni izbori u najljepšoj u zoru našoj.

Izborna kampanja je prošla, akteri su utihnuli, zbrajamo i oduzimamo svoje dojmove ne bismo li sutra što bolje odlučili i zaokružili one koji će nas odvesti u sjajniju i po svemu bolju budućnost. O budućnosti ću kad za to dođe vrijeme i kad budućnost postane sadašnjost.
Sad ću o sadašnjosti koja je još uvijek prošlost. Iliti o prošlosti koja je još uvijek sadašnjost.

Na dan koji prethodi danu izbora u nas se običava govoriti kako je to dan izborne šutnje. Iako se izraz "izborna šutnja" nigdje ne spominje u Zakonu o izboru zastupnika u Hrvatski sabor.
Sama izborna šutnja je, po mome sudu, tako i tako debilizam. Trebalo bi je ograničiti samo na izborni dan i to isključivo na samom biračkom mjestu i npr. 500 metara od biračkog mjesta.

U Zakonu piše doslovno ovako:

Izborna promidžba počinje danom objave zbirnih lista izbornih jedinica, a završava 24 sata prije dana održavanja izbora.
Na dan održavanja izbora do zatvaranja birališta, kao i 24 sata prije dana održavanja izbora zabranjuje se svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua nositelja lista, odnosno kandidata, te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.

Daklem, slobodno možemo pisati kako je vlast lagala, varala, pljačkala, krala, namještala javne natječaje, ignorirala zahtjeve građana, razbacivala se našim novcem. Ukratko, radila kontra nacionalnih interesa.

Sve ovo navedeno nije izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua nositelja lista, odnosno kandidata, te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela, pa sukladno Zakonu nije ni zabranjeno.

Isto tako ste slobodni oprati do mile volje i po Ivi Sanaderu i po Ivanu Jarnjaku i po Andriji Hebrangu i po Marini Matulović Dropulić i po Boži Biškupiću i po Luki Bebiću i po cijelom nizu onih koji su nas doveli do toga da nam bude najteže da bi oni kao bili najbolji.
A ako vam se otme pa operete i još nekoga od aktualnih vladajućih, primjerice Jadranku Kosor i opet vam se ništa neće dogoditi.

Naime, kazna za kršenje izborne šutnje nije predviđena Zakonom o izboru zastupnika u Hrvatski sabor.

Ako se ne šuti 1469 dana, zašto bi ušutili baš 1470. dan?

Uglavnom, banda sutra treba otići u povijest, ma koliko mi šutili o tome.

Komentari

Spam ne spam, sretan ti

Spam ne spam, sretan ti rođendan i da te onda vidimo u idućem sazivu Sabora, kada već nije išlo za ovaj.

Sad idem pratiti izlazne ankete.

I na licima po izbornim stožerima pratiti efekte od tog. :)

B-52

Tko je glasao

Dosta mi je, vidio sam Njonju

Dosta mi je, vidio sam Njonju kako je pokisao.

Sve je riješeno!!!

B-52

Tko je glasao

Od trenutno poznatog, osim

Od trenutno poznatog, osim iznimno dobrog rezultata mojih laburističkih uzdanica, najviše me veseli to što je Petirka izvisila i vjerojatno neće ući u Sabor.

B-52

Tko je glasao

u kojoj je izbornoj jedinici

u kojoj je izbornoj jedinici ona?

Tko je glasao

VI - Sisak Anketno je prvo

VI - Sisak

Anketno je prvo prolazila ali nakon 50% prebrojanog je izgubila.

B-52

Tko je glasao

prvi su ispod crte. Ali

prvi su ispod crte. Ali razlika je velika. Kukuriku ima 14. mjesto sa 5.177 glasova za svoj 8. mandat, a HSS čeka sa svojih 4.759 u 23:30.

Tko je glasao

EZO Marival

U nedjelju noću ostavila sam komentar na svom dnevniku.Za sada mi se čini da sam dosta dobro procijenila.

Ned, 04/12/2011 - 03:30.
koliko kriva procjena???
Ovaj komentar namijenjen je meni osobno. Pokušala sam predvidjeti rezultate na temelju: pada i rasta popularnosti, imena kandidata na listama, rezultata izbora za prošli saziv Sabora.... Zanima me koliko ću promašiti, pogotovo ako znam da predizbornu kampanju nisam ni pratila osim na netu.Po mojoj procjeni kukuriku bi imala natpolovičnu većinu ( 76 mandata, a bira se, čini mi se 151 zastupnik ) što bi po mom mišljenju i bilo dobro jer bi bili odgovorni za sve propuste i zaslužni za uspjehe..

I izborna jedinica.

HDZ 3, Kukuriku 8, HSLS 1, Laburisti 1, Ljubo Jurčić..

II izborna jedinica.

HDZ 3, Kukuriku 8, HSLS 1, HSS 2.

III izborna jedinica.

HDZ 3, Kukuriku 9, Laburisti 2.

IV izborna jedinica.

HDZ 4, Kukuriku 5, HSP 1, HDSSB 4

V izborna jedinica.

HDZ 5, Kukuriku 7, Laburisti 1, HSP 1.

VI izborna jedinica.

HDZ 5, Kukuriku 8, A HSS 1 ( Borković ).

VII izborna jedinica.

HDZ 5, Kukuriku 8, Laburisti 1.

VIII izborna jedinica.

HDZ 3, Kukuriku 11.

IX izborna jedinica.

HDZ 7, Kukuriku 6, HSLS 1.

X izborna jedinica.

HDZ 5, Kukuriku 6, Stipe Gabrić 1, Ruža Tomašić 1, Ivan Grubišić 1. .

UKUPNO.

HDZ 43, Kukuriku 76, HSLS 3, Laburisti 5, HSP 2, HDSSB 4, HSS 2 + Stipe Gabrić, Borković, Ruža Tomašić, Ivan Grubišić, Ljubo Jurčić.

Tko je glasao

Slušam Kosoricu kako se

Slušam Kosoricu kako se zaboravila, hrabri sebe i prisutne kao da se ništa danas nije dogodilo. Trebao bi joj Njonjo prišapnuti da su izbori prošli.

Kao što sam predvidio, počela je njena unutarstranačka kampanja. Još ne zna što će joj se sve događati u stranci. Ima starih lisaca koji su u svojim izbornim jedinicama dobili.

B-52

Tko je glasao

čestitke??

Zato jadna seljanka i nije imala pristojnosti da čestita pobjednicima. Pogledajte Janšu. Svi su mislili da će pobijediti, ali on je izgubio i odmah čestitao Jankoviču!! To je europska kultura, a ne pakračka sirotinja.

Tko je glasao

@žaki, @sm, po toj logici bi

@žaki, @sm,

po toj logici bi i Milanović bio seljak. Sam je priznao da ni on nije čestitao Sanaderu. Valjda nas sjećanje bar toliko služi da im se osporavalo i pravo na mandat za sastavljanje Vlade iako su pojedinačno osvojili najviše mandata. I ja sam bila ljuta da kukurikavci 2007,godine nisu ni pokušali oformiti većinu.Prvi nastup Milanovića izuzetno pozitivan. Važniji su mu npr. popisi birača od registra branitelja, potpun pristup informacijama o javnoj nabavi ( pogreška mu je nazivati @mraka inteligentnim hakerom jer je ogroman posao koji je @mrak napravio i pred Vladom, neće dirati mirovine itd.

Nadajmo se da će sljedeća stranka koja bude izgubila izbore čestitati pobjednicima. Kako će se u Saboru naći mnogo novih ljudi, pogotovo što će dosta njih iz vladajuće koalicije biti u Vladi, nadam se da nećemo slušati rasprave tipa mi smo ovo, vi ste ono.

Tko je glasao

Samo je djelomice točno, nije

Samo je djelomice točno, nije čestitao odmah jer je pokušavao sastaviti većinu. Bilo bi glupo čestitkom priznati poraz i istovremeno pregovarati s potencijalnih partnera. Na to se odnosilo "priznanje" Zorana MIlanovića.

Kasnije, kada je objavljeno da Sanader ima većinu, jest rekao "naravno da čestitam pobjedniku".

Ne znam, otkuda ti to da Milanović 2007.godine nije ni pokušao oformiti većinu. Račan 2003.godine nije htio ni pokušati. Milanović 2007.godine jest. Sjeti se onog balansiranja (trgovanja) HSS-a do zadnjeg trenutka i izlijetanja manjinca Memedija pa potom brzo i Hrelje.

Pogađanja je bilo ali je Sanader ponudio više.

B-52

Tko je glasao

Ih, ti bi HDZ-ovsku kulturu

Ih, ti bi HDZ-ovsku kulturu mjerio evropskim aršinom.

Kosoričin je govor u funkciji odvraćanja Milinovića i sličnih od pomisli da bi ikad sjeli na čelno mjesto u stranci. Otuda joj borbenost.

B-52

Tko je glasao

Ona je katastrofalna. Navodno

Ona je katastrofalna. Navodno je Mamić puštao Dinamovim igračima film o paraolimpijcu i snazi volje, ali mogao im je ukazat na nju kao bliži primjer, ona može uć u sve priručnike samomotivacije kao dokaz dokle se može stić samo na gorivo ambicije bez ičega drugoga.

Tko je glasao

sretan rodjendan! :) a da

sretan rodjendan! :)

a da komentar ne bude potpuni off-topic, u svijetlu navedenog:

Na dan održavanja izbora do zatvaranja birališta, kao i 24 sata prije dana održavanja izbora zabranjuje se svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua nositelja lista, odnosno kandidata, te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.

napomenuo bih da je jucer u subotnjem Dnevniku HTV-a emitirana izjava ministra Bozinovica, prvog na listi u VIII izbornoj jedinici. Koliko god taj zakon bio bedast, ako je svima zabranjeno, onda se emitiranje necije izjave dodatno istice...


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

@silverci

želim ti sretan rođendan i kao rođendaski poklon da dobiješ pobjedu onih kojima si dao svoj glas.

P,S. nadmse kako nisi sad za druge glasovao ... :-))

Tko je glasao

Izbori kao dokaz sile

Izlaznost na glasačka mjesta (jer ovo i nisu izbori u duhu čl.1 st.3. Ustava) bit će manja od 50 % dakle manjina. A kad je nekaj manjina onda je svejedno jel to 49% ili 0,99 % - autokracija.
A jebivjetri će prigrabiti vlast jer im i nije stalo do naroda već do pozicije s koje mogu tu šuteću stoku sitnog zuba nesmetano i nekažnjeno eksploatirati.
Kukulele nikad nije bila izvor demokracije, oni tu i nisu poradi demokracije već poradi nasilnog vladanja i eksploatacije.
Obzirom da ovi "izbori" nemaju veze sa legalitetom i legitimitetom izražavam javni prosvjed protiv nasilja u politici, a ovi izbori jesu nasilje koliko god političari mućali o tome.

Tko je glasao

U 16:00 je već glasovalo

U 16:00 je već glasovalo 46,06% birača. Dakle, sva je vjerojatnost da će do 19:00 biti više od 50% izlaznost.
Loše si prognozirao.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Lažu i namještaju osim

Lažu i namještaju osim hdzovskih koncesionara malo ko glasa.

Tko je glasao

U 16:00 je već glasovalo

U 16:00 je već glasovalo 46,06% birača.

uz napomenu da je stvarni postotak visi od sluzbenog, zbog nerealnog stanja na birackim popisima. za usporedbu:

2007 je do 16 h glasalo 1.514.072, tj 48,13%
2011 je do 16 h glasalo 1.573.556, tj 46,06%

dakle, 60 000 glasaca vise, a 2% manje. LOL


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

a otkud ti sad to? kaj si

a otkud ti sad to?

kaj si bacal grah da ti kaze kolika ce biti izlaznost?

kod mene ziva navala, jutros dapace i guzva, bilo i cekanja..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

navala

@lun,

kaj si vidjela fantomske glasače?

Tko je glasao

opce se ne zezam.. ja sam u

opce se ne zezam.. ja sam u 1. jedinici.. jutros se cekalo na red (do podne) a i sad je neki "muving" primjetan.. bila sam oko 14.00, za rucak je najmanja guzva ali je bilo ljudi i tad u svim kucima za zaokruzivanje

ne znam, mozda su nahrupili HDZ-ovci poslije crkve.. ali svakak je bilo puno ljudi

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Nije zezanje, kao što zezanje

Nije zezanje, kao što zezanje nije ni kad HDZ-ejci u popodnevnim satima krenu priteravat svoje. Bili su tako organizirani na svakim izborima do sada. Jedino ako im se nije dogodila otvorena pobuna.

Kod mene, osim fijaska na njihovom predizbornom skupu, zamjećujem otsustvo nekih sitnih štosova koje su primjenjivali svaki puta. Preko puta mojeg biračkog mjesta stanuje bivša predsjednica HDZ-a. Ove godine kod nje nema onoga čega je bilo svaki put. Čak je javno čestitala kukurikađšima što na listi imaju žene, za razliku od njih. Ranije se nikada ne bi usudila tako nešto reći.

Kaplje se stalno, odaziv će biti vrlo solidan. Sigurno ne plebiscitaran ali jako dobar.

B-52

Tko je glasao

ne znmm

ja sam isto u 1. izbornoj. kod mene na sreću nije bio red jer su mjesta glasača bila postavljena tako da su dva sredna glasača tako da su lijepo oni koji su se ustali da bace listić mogli pogledati što onaj do njih zaokružuje. na sreću je listić bio poprilično velik

Tko je glasao

spam sa olakotnim okolnostima

@silverci,
ako sam dobro pratila: Ma nek je tebi sretan rođendan.

Tko je glasao

Tako je!

Sretan rođendan i živio ti nama (barem) 100 godina!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Sretan rođendan tiiii

Pitam se samo da li se takvim čestitanjem krši predizborna šutnja obzirom na političke aspiracije slavljenika: (R)evolucija iliti 20-godišnje čekanje samog sebe? :))))

leddevet

Tko je glasao

sretan rodendan .. sve

sretan rodendan .. sve najbolje i slavio ti najvaznije i ono sporedno danas u paketu

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

:)

pridružujem se čestitkama...sretan rođendan silverci!

________________________________________
"where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise"

Tko je glasao

Edgar Alan Poe o Hrvatskoj, 4. prosinca 2011.

Crni Marko, šuteć samo, još je tamo, još je tamo,
Na Francekov kip je sjeo, što se iznad ljudi diže,
Oči su mu slika prava zloduha što sniva, spava,
Svjetlost, što ga obasjava, na dnu njegovu sjenu riše,
Iz tih sjena sad ustajem, jer dvadeset mi ljeta skriše:

HDZ - NIKAD VIŠE!

Tko je glasao

Evo i ocjene struke ;)

"- Veliko je pitanje ima li izborna šutnja uopće svrhu. Birači su mjesecima i prije raspisivanja izbora izloženi nasrtaju stranačkih poruka i uistinu, hoće li dan prije izbora ili 43 sata prije toga biti pošteđeni toga kako bi u miru razmislili, nije od presudnog značaja, ne znači ništa. Ne vidim da nam je predizborna šutnja uopće potrebna kao institut. Ovakav institut predizborne šutnje kakav imamo za mene je samo jedna deklaracija koja znači da budete savjesni i pošteni. DIP ne može učiniti ništa da bi kaznio one koji krše predizbornu šutnju." - http://www.jutarnji.hr/bivsi-predsjednik-vrhovnog-suda-ivica-crnic--izbo...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

silverci

a ako, ne daj boze, tvoji kukurikavci, a i ti zajedno s njima, pobijede, vi cete kao raditi u korist nacionalnih interesa!
hahahaha
e, da mi je i to vidit pa se selim sa famejom na novi zeland!
u ropotarnicu povijesti (citaj: zatvor ili goli otok) treba otici sva banda, i kradezeovska, i kikiriki banda, zajedno sa satelitima i foteljasima!
kao sto sam se vec izjasnio, ja biram pernarove jer on jedini ima bilo kakav plan, unatoc tome sto je mlad! sve ostalo je sjasi kurta da uzjase murta!

Kitz

Tko je glasao

Šuti! Muči! Ćuti!

Naprosto mi nije jasno zašo se ti javljaš ovdje. Ti VEĆ znaš da su kukurikavci banda, kradeze je po tvom tkđ. banda, makar ja mislim da se tu, ti samo povodiš za većinom. Ako već možeš seli se sa "famejom" na Novi Zeland, a nas koji to ne možemo ostavi da u kakvom takvom miru provedemo svoje ostatke života ovdje, s našim bandama, ma kakve god one bile.
Sretan put!

sic est in fatis

Tko je glasao

da, ja to VEC znam, i neces

da, ja to VEC znam, i neces me prisiliti sutjeti, natirati mucati, niti naterati da cutim...
nije jos niti sluzbeno objavljeno tko je pobjedio na izborima, a ti vec svrsavas od euforije i zadovoljstva!

Kitz

Tko je glasao

Zlato

@Kitz, zar se ne kaže kod vas "Bolje mučat nego bedastoće govorit"?

leddevet

Tko je glasao

naravno, ali ti meni sada

naravno, ali ti meni sada reci koju bedastocu sam ja sada napisao! ARGUMENTIRANO, pliiiiiz!
sve sto sam napisao potkrijepicu (ociglednim) cinjenicama, samo su rvati i rvatice ovce pa su izabrali drugo zlo, a da li je ono manje ili vece od prethodnog nije niti bitno, zlo je zlo!

Kitz

Tko je glasao

Žurim, jurim

naravno, ali ti meni sada reci koju bedastocu sam ja sada napisao!
Nemoj se ljutiti ali za to bi mi trebalo previše vremena. Osim toga sad imam posla jerbo moram zamijeniti sliku Jace na pikadu sa slikom ove jedne četvorke :)

leddevet

Tko je glasao

Zakaj bi čkomel?

@silverci
Moj vujec Mika, da mu zapreš zube na rit bi kvocal. Umjesto da nas kak negda "zetovci" s muzikom, koračnicama i budnicama, pozivaju na izbore, demokracija nam brani pripovedati. Ni za Tita ni bilo izborne šutnje. Valjda zato kaj ni bilo oporbe koja bi se žalila.

Tko je glasao

Gromoglasna sutnja

Gromoglasna sutnja

Tko je glasao

Kako narodu malo treba za nadu

Uglavnom, banda sutra treba otići u povijest, ma koliko mi šutili o tome.

Uglavnom, od sutra narod pristaje na manje zlo, ma koliko mi šutjeli o tome!

HDZ zasluženo odlazi - KUKULELE nezasluženo dolazi...

Tko je glasao

Kolega naj tak grdo

@golgota
Čuj slažem se da ovi koji odu zasluženo odu. No odakle meni i tebi pravo reči za nekoga za koga će glasati Hrvatski puk, i dobije večinu, dolazi nezasluženo. Nije mi jasno odakle znaš da oni koje dolaze, nisu to zaslužili? Treba poštovati demokratski izabranu večinu. Kasnije stignemo i do onog: Pas mater, p.m. zgubidani, lopovi itd. Najprije vidimo tko će i kako će a onda vužgi.

Tko je glasao

Nezasluženi bakrači

No odakle meni i tebi pravo reči za nekoga za koga će glasati Hrvatski puk, i dobije večinu, dolazi nezasluženo. Nije mi jasno odakle znaš da oni koje dolaze, nisu to zaslužili?
Reci mi jedno ime recimo sa kukulele liste koje si ti zaokružio i koje je zaslužilo da bude predstavnik naroda u tom vladanju naroda u parlamentu samim sobom - može. Ili si pristao na paušalni rezultat tamo nekih koji koji ni ne znaju da su kakti narodni - vođa stranke ih je izabrao i oni su vjerni svom vođi, narod je uvijek bio stoka ponekad i sitnog zuba...

Tko je glasao

Daj,nemoj

Sve je ok, sve pet, ali ak' i je bedasto nužno je radi popuštanja moždanih pritisaka( naravno vrijedi za one koji nešto takovo imaju) :))))))) , ajd uživaj do sutra

sic est in fatis

Tko je glasao

;)))))

Začepi!!.Zaveži!!!!

Sve si ti to dobro nabrojao,ali nije loše jadan dan posta od dnevne politike.

sve dobro...

Tko je glasao

He,he,

Bome neki iza oltara nisu šutili za vrijeme šutnje... A tek danas za vrijeme mise bit će natuknica.i tko im što može?

Tko je glasao

;)

Čkomi!

(inače, posve se slažem da je pojam izborne šutnje shvaćen predoslovno, a ove sam godine po prvi put čula kako se "pravilo" proteže i na forume. Običan se puk valjda poistovijetio s čelnicima stranaka, pa misli da mora čkomit)

Nadam se da će sutra biti dan promjena i nove nade koju ova izmučena zemlja zaslužuje!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci