Tagovi

Šutanje malog cigana

Poštovani gospodine Memedi,

Obraćam Vam se ovim putem iako znam da vi nikada nećete pročitati ovo pismo.

Pa zašto onda pišem?
Zato gospodine Memedi što ovo pismo iako adresirano na Vas upućujem svim građanima ove države u nadi da će barem jednu minutu svog života zastati i razmisliti o svemu što ću reći.

Jučer ste kao predstavnik romske manjine potpisali potporu Sanaderu i njegovoj Vladi. Ne želim Vas zato kritizirati, jer ovo pismo nije ni zamišljeno tako i pisao bih ga čak i da ste podržali onog drugog mangupa, želim Vam samo reći kako se položaj Roma neće nimalo poboljšati i da se dana obećanja neće ispuniti.

Jeste li primjetili gospodine Memedi kako je fini i uglađeni bili dok su stajali pokraj Vas, davali izjave i slikali se za televiziju i novine?
E pa to je Vam je gospodine Memedi školski primjer licemjerja, jer ta uglađenost i finoća se nabacuje samo kako bi sakrili neugodu jer se u našoj blizini nalazi osoba koju smatramo manje vrijednom. Svi mi imamo te maske!

Jer što bi se desilo prije mjesec dana da ste se htjeli obratiti Sanaderu u vezi s položajem Roma u Hrvatskoj? Mislite li da bi Vas primili u audijenciju kod Presvijetlog? Sasvim sam siguran da ne bi, samo bi Vas prezrivo pogledali i ispod glasa zlobno komentirali.

Ne želim reći da ste izabrali pogrešnu stranu jer bi Vas i na drugoj dočekale iste maske samo drugi ljudi.
U Hrvatskoj postoje građani prvog i drugog reda a Romi se ne ubrajaju niti u jednu kategoriju. Romi su posebna kategorija, oni su za građane drugog reda građani drugog reda.

Prosječan Hrvat ne želi da mu dijete ide u školu ili da se druži sa Romom. Svjedoci smo kada su prije par godina u jednoj školi u Međimurju roditelji odbijali slati svoju djecu u školu dok se iz njihovih razreda ne uklone Romi. Bilo je čak i prijedloga da se osnuje poseban odjel samo za Rome.

Koliko ste puta mogli pročitati o rasističkim napadima koji se dešavaju sve češće? Koliko puta su žrtve bili Romi i koliko puta ta vijest nije našla put do crnih kronika? Jeste li možda brojali? Ja priznajem da nisam.
Znate li gospodine Memedi da 99 % građana ove države nezna razliku između Roma i Aškalija? Ja priznajem da neznam.

Ali znam gospodine Memedi da Halima nije više mogla pohađati moju školu jer se odselila u drugi dio grada, isto ograničenje nije vrijedilo i za BIJELU djecu. Halima nikad nije završila školu iako je dogurala do 6 razreda, a bila je i dobra učenica.

Znam i da Isljam isto nije završio školu, nije učio i nekoliko je puta pao razred. No nikoga nije zanimao uzrok jer Isljam se nije prao, Isljam je smrdio, Isljam je u njihovim očima bio samo još jedan lijeni Cigan. Ali mi smo znali, jer nama nije bilo važno što smrdi i što je Cigan, mi smo znali da Isljam nema tatu,da mu je mama jako bolesna i da nema nikoga da mu pomogne.
ALI NIKOGA NIJE BILO BRIGA!

Gospodine Memedi ništa se, ali ama baš ništa neće promijeniti.
Oni će Vam se u Saboru smješkati i tapšati, ali kad im okrenete leđa počet će ogovaranja i podsmjesi. I svi će biti ujedinjeni (desni i lijevi) u tome kako da Vas zajebu i izigraju dogovoreno.

Jer svi oni volu igrati igru Šutanje malog cigana. To je igra za stare i mlade, bogate i siromašne, ukratko to je igra za sve slojeve. Osim naravno Cigane.

To je igra u kojoj svi gledaju a nitko ništa ne vidi, odnosno pravi se da ne vidi. U tom je i čar jer nije dobar igrač samo onaj koji zna šutat malog cigana već onaj koji zna dobro vidjeti a istovremeno se praviti da ništa ne vidi.

To je igra koju će oni igrati s Vama. Zato pazite i budite stalno na oprezu.

Nismo samo mi Hrvati rasisti, i Europa u koju tako žarko želimo ući nije imuna na tu prokletu bolest.

U Italiji je prije mjesec dana jedan Rom opljačkao, silovao i ubio ženu talijanskog časnika. Cijela nacija digla se na noge, svi Romi proglašeni su zločincima. Nitko nije osudio taj zločin kao djelo pojedinca, nikoga nije bilo briga što je počinitelj uhićen samo zbog svjedočenja jedne Romkinje.

Gospodine Memedi moje je skromno mišljenje da ste malo prerano izabrali stranu, trebali ste čekati i vidjeti kako će stvari razvijati a onda za dobrobit Roma prikloniti se pobjedniku.

Jer ako Sander ne uspije zadržati vlast vi ćete ostati na vjetrometini, a poznato je da je politika kurva i da ne prašta nikome.
Pogotovo ne Ciganima.

Tagovi

Komentari

Dnevnik na zanimljiv način

Dnevnik na zanimljiv način aktualizira pitanje položaja Roma u Hrvatskoj i propituje hoće li se nešto promijeniti izborom romskog zastupnika u Hrvatski sabor i više, njegovim davanjem potpore Ivi Sanaderu.

Više je nego sigurno da sam izbor zastupnika iz redova romske nacionalne manjine predstavlja snažan iskorak na putu rješavanja barem nekih njihovih problema. Ako ništa drugo, već njegov telefonski poziv nekoj od državnih službi na terenu bi mogao biti poticaj da se pokrenu i riješe kakav pojedinačni slučaj.

Druga je mogućnost, kako je sam najavio, da svojim utjecajem koji bi mogao biti i veći nego se misli, aktualnim drži realizaciju državnog programa za Rome koji je uvijek bio negdje na kraju prioriteta ili držan tek nužnim zlom. Nije tu prevažno koju je od dvije opcije podržao. Raspored zastupničkih ruku i tanka većina, bez obzira tko će ju imati, omogućit će mu da njegovi zahtjevi i inicijative ne budu samo dijelom saborskog folklora.

Postoji međutim jedan drugi problem. U reportaži sa svečanog potpisivanja koalicijskog sporazuma s HDZ-om vidjeli smo da je bio okružen brojnim predstavnicima romskih udruga, kažu 22. Vidjeli smo i da im je upriličena odgovarajuća proslava uz jelo, piće i muziku. Pojedini čelnici su posredstvom TV kamera čak poslali pozdrave "svom kumu" Milanu Bandiću.

Kako je poznato, romska populacija je podijeljena u brojne udruge ili "klanove" zbog čega je bilo teško znati tko koga predstavlja a nije bila rijetkost da jedni drugima osporavaju legitimitet. Problem će biti potpadne li gospodin Memedi pod utjecaj jedne ili više udruga a zanemari interese cijele populacije. Bude li zastupnički utjecaj koristio samo u interesu i na korist romske "elite", kako se često naziva čelnike udruga, položaj Roma se neće bitnije popraviti. Ne zaboravimo da je bilo slučajeva da se čelnici Roma nazovu samozvanima.

Zastupniku Memediju u tom kolopletu općih i pojedinačnih interesa zasigurno neće biti lako. On je zajedno s "elitom" procijenio da će opći interes lakše ostvariti svrstavanjem uz HDZ i to mu pravo nitko ne može osporiti. Međutim, HDZ je stranka kojoj se na temelju brojnih korupcijskih afera pripisuje da je sklonija pojedinačnim i grupnim interesima. Koliko će Memedi u tom društvu uspjeti da afirmira onaj opći, dakle cijele romske populacije, ostaje da se vidi.

A da Romi od njega očekuju upravo to (legalizacija naselja, struja, voda, zaposlenja, škole, ... ), vidjelo se iz komentara "običnih" Roma. Upravo u interesu takvih, ja zastupniku Memediju želim da ostane imun na brojne izazove pojedinačnog i grupnog kojih će u odabranom okruženju sigurno biti.

P.S.

Isprika na dužini komentara ali još jedan dnevnik na tu temu bi nepotrebno opteretio i ovako veliki broj novih dnevnika.

B-52

Tko je glasao

Jer ako Sander ne uspije

Jer ako Sander ne uspije zadržati vlast vi ćete ostati na vjetrometini, a poznato je da je politika kurva i da ne prašta nikome.
Ova rečenica bi se mogla razumjeti ko prijetnja. On je građanin Hrvatske i plus toga zastupnik jednog izvjesnog djela građana te iste. Koju god stranu izabral ima pravo na to za kaj se bu zauzimal ak mu po ustavu i zakonu pripada.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci