Tagovi

Suša

Ne daži. Nema dažja niti govoru da bi skoro moglo dažiti. Tako je i prošle godine bilo, suša u zadarskom kraju.
Suša, a neko bi u Ravnim kotarima gradio hrvatski Las Vegas i golf igrališta bi gradili neki, a naravno razvijali bi se na zadarskom području i tuizam i poljoprivreda, i sve je to lipo, ali ne daži, a akumulacije skoro prazne i još se najavljuje da bi i slijedeča dva mjeseca mogli biti bez dažja.

I sad što sad, što s našim ekonomistima i razvijačima gospodarstva, kako objasniti tim genijalcima da bez vode nema ni turizma ni golfa ni poljoprivrede ni ničega, ali možda bi mogli imati Las Vegas u Ravnim kotarima – brdo hotela i kockarnica usred pustinje.

Kako se voda uklapa u razvoj gospodarstva? Već sada ima malo vode, a što bi bilo kad bi se stvarno ostvarilo sve što se priča, svi hoteli i golf i vlaški Las Vegasi i vlaška Provansa, sve to ali bez vode. I još bi vodu izvozili šeicima.

Prošlog ljeta je bilo problema s vodoopskrbom, a što će tek biti ove godine ne padne li kiša. Kako produljiti sezonu i povećati broj turista i kapacitete bez vode. Kad nema vode turisti se pokupe i odu negdje gdje je ima, bez vode nema ni golfa ni intezivne poljoprivrede i navodnjavanja.

Tko će određivati tko ima pravo na vodu, hoće li i to proglasiti luksuzom? Hoće li se stanovnicima zadarskog kraja uvesti redukcije da bi bilo vode za poljoprivredu, turiste, kockare iz našeg Las Vegasa, golfere...

Ima li kakvih planova da se grade nove akumulacije koje bi preko zime skupile dovoljno vode za sezonu, razmišlja li se o tome da se potiče ljude da grade gustjerne uz kuće i zgrade prije nego se pretvorimo u pustinju.

linkovi za:
Vlah Vegas http://www.jutarnji.hr/ekonomist-santini-predlaze-plan-izlaska-iz-krize-...

golf igralište http://www.zadarskilist.hr/clanci/10042010/na-studiju-za-bastijunski-bri...

sušu http://www.zadarskilist.hr/clanci/13032012/ako-kisa-uskoro-ne-padne-zada...

Komentari

Ovaj naš svit je glup i vode

Ovaj naš svit je glup i vode ga glupani .
Najbolji dokaz su zadar i voda. Zadarski političari su sasuli kišu love u neke glupe morske orgulje i u kalmetinu do prazne luke gaženice . Problem zadra sa vodom traje ćipo od protjerivanja talijana krajem četrdesetih godina. Zadar je imao bunare na samom poluotoku , a oko njega su na kopnu u neposrednoj blizini bile vrulje od kojih je ostala samo jedna koja utiče neposredno blizu mosta ,a i ta je postala fonja.
Stihijska i zgradnja kuća i crnih jama zagadila je sve podzemne vode zadra i okolice . Ne održavanje i zatrpavanje vrulja i potočića pretvorila je zadar i okolicu u sušno područje . Taj kraj je inače obilovao vodom i sadašnji nedostatak nije uzrokovan klimatskim promjenama nego urbanom devastacijom . Na primjer u području nina bez problema nalazite vodu na dva tri metra i sve do prije desetak godina je bila pitka . Sada vonja po fekalijama kao uostalom i voda iz zadarskog vodovoda u ljetnim mjesecima .
Sličan slučaj je i sa vodotocima na potezu trogir- kaštela - split - stobreč . To je bio kraj sa bezbroj izvora i potočića koi nebi presušivali ni po najsušnijem litu . Zadnji potočići u splitu su nestali prije nekoliko godina zahvaljujući idiotskoj hdzovskoj gradnji na trsteniku.

Ovi naši na vlasti misle samo kako će sve moguće prodat i kako će ubirat poreze . Oni su primitivni seljoberi bez osićaja za grad i njegov opstanak . Kolko god se oni nakitili titulama oni su primitivci koi misle da grad raste i opstoji stihiski . Grad se razvija i opstoji prvenstveno smišljenim radom njegove istinske elite koja voli taj grad.
Vraćam se na zadar . Zadar je sasuo brdo love u kičasto šminkanje poluotoka , u rivu na strani otoka preko koja ničemu ne služi .Sasuja je brdo love u morske orgulje. Sasuo je brdo love u cestu prema nigdi . U isto vrime trajekti rade salto mortale da pristanu u vali . Kad se tuširaš liti zadarskom vodom pari da si izletija iz septičke jame .
To vam je isto ka da imate kuću i saspete tri iljade euri u kamin ispred kuće a ne za iste pare uvedete struju nego date ženi sviće da noću pali.
Zašto je zadarska elita , ipak je to jedan kulturni grad koi ima čak i filozovski faks napravila kamin umisto uvela struju.??? Odgovor je jednostavan . Zato što za izradu kamina drpne lovu u svoj đep , a za uvođenje struje neko drugi drpne lovu .
Za gradsku lovu koju su sasuli u rivu , orgulje i cestu za nigdi mogli su dovuć vodu zlatnim cjevima iz krke , zrmanje ili koje druge rike i bit mirni sto godina . Ali ondak siguro nebi tolko ta intelektualna zadarska elita stavila sebi i svoima u takuin.

Imamo mi vode , struje , sunca i miseca samo imamo hdz i sdp a to je jebeno . Sa njima nima sriće, ti rade jedino kad tribaju štagod drpnut .

Tko je glasao

Neka orgulja...

To je barem lijep projekt, financiran iz državnog, a ne zadarskog proračuna. Da im je bilo Bandića, napravili bi snježnu kraljicu na Mihovilu...

Srećom, orgulje ne rade na vodu ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

je važno je sprditi lovu na

je važno je sprditi lovu na nešto što se vidi tako da mogu pokazati ljudima da su oni nešto uradili, tako i dižu spomenik sebi. infrastruktura se ne vidi toliko, a i turisti je nešto slabo obilaze. a godinama se kod nas govorilo što je dobro za turiste to je dobro i za nas. i tako to tek kad turistima ne bude dobro jer nema vode tek onda će se početi i o vodi početi malo više paziti.

Tko je glasao

to je kad su se stanovnici

to je kad su se stanovnici "pogospodili" unatoč činjenici da žive "na zemlji".. Prije je gotovo svaka kuća imala gušternu i to je bio a) jednostavan i b) pouzdan način za osiguravanje potrebnih količina vode tijekom ljeta.

Kao što je i svaka kuća na selu imala bunar..

No, civilizacijskim tekovinama takva je voda proglašena "manje vrijednom", seljačkom i inferiornom posvećenoj vodi koja dolazi iz sistema vodoopskrbnog sustava.. pa je svaku selendru valjalo priključiti na kolektivni vodovod i kanalizaciju kako bi se ista "u-sluga" gospodnja mogla naplaćivati..

Sljedeći korak je zabrana/naplaćivanje "besplatne vode"..naknada za oborinske vode, kanalizaciju i slično.. pa zar ne vidite kako je vlast ona koja vam omogućuje kruh vaš vagdašnji i vodu, sranje i pišanje.. ona je "gospodar voda", i ako vi imate svoju vodu to je krađa vode od Gospoda, koji se brine za to da svi dobiju vodu.. štoviše, grijeh krađe voda je u tome da je to krađa vode od svega drugoga, živoga i neživoga. Samo Gospod može dijeliti pravdu, kruh i vodu, u općem i nacionalnom interesu.. ekonomije, turizma i čega sve ne..

Još davno je Zaratustra došao tamo nekim divljacima koji su palili vatru, grijali se i kuhali na njoj i rekao: zar ne vidite kako je ova vatra dio božanskog plamena Boga Sunca i vas koji ste vatru ukrali Bogu Bog će kazniti. Sve nevolje koje vas snalaze u životu božja su kazna za krađu božanske vatre.. no, imate sreće da sam naišao ja.. ja sam naime glasnogovornik Boga na zemlji i mogu urigirati kod Njega u vašu korist. Posvetiti ću vašu vatru u zamjenu za 2 od ove 3 koze.. i smatrajte se sretnima što kazna nije teža..

Jednako tako, samo država može govoriti u ime planete, društva, čovječanstva, okoliša i "ograničenog resursa" vode, te ju dijeliti dostojno i pravedno, pravo i spasonosno, uz naknadu za usluge koje pruža čitavoj zajednici.. jer zar ne znate, ako vodu skupo ne platite, taj ograničeni resurs jednostavno će ispariti sa lica zemlje i više ga neće biti.. vuoala, Amen.. platite u miru.. voda s tobom..

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

No dobro...;)

Ali prije nego što svi padnemo u trans, nemoj izgubiti iz vida a) da tamo ljudi imaju gusterne, b) da ne pada kiša već mjesecima... Ni lukavi Dalmatinci još nisu izmislili način punjenja gusterni ako nema kiše...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

prije mjesec dana ili malo

prije mjesec dana ili malo više je pao metar snijega. Tko ima gušternu (ne samo za ukras) u njoj ima vode.. možda ne za intenzivnu poljoprivredu, ali za sebe sigurno..

no kad smo kod "suše", ona je u čitavoj Hrvatskoj, a ne samo tamo..

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Dobro Debe...

koliko se od snijega debljine 30 cm koji je (ako je) pao na krovove otočkih naselja u gusterne moglo otopiti vagona vode? Točan odgovor je - najviše onoliko kolika je gusterna ;)

Imam osjećaj da si na otoke dolazio samo kao turist...mislim...za razliku od mene ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

poštena gušterna za jednu

poštena gušterna za jednu kuću trebala bi imati minimum minimuma 50 kubičnih metara kapaciteta. To je ugrubo 4x4x3m. Još veću od toga ima recimo moj tetak u Lici.. oko 80 kubika i to za kućerak od 60 kvarata.. uz potrošnju od recimo 10 kubika mjesečno, što je više od 300 litara dnevno.. to je dovoljno za MINIMALNO tri mjeseca bez ikakvih oborina. prosječne godišnje padaline na otocima su preko 700mm ili 700 litara po četvornom metru.. na 100 kvadrata krova to je 70 kubika.. i tu sam naveo minimalne oborine, relativno veliku potrošnju, i minimalnu veličinu gušterne, koja često ima i dodatnu površinu za sakupljanje kišnice.. ukratko, uz duplanje gornjih minimalnih brojeva i sakupljanje 150 kubika kišnice godišnje, to je sasvim dovoljno za čitavu godišnju potrošnju četveročlane obitelji..

ako netko ne zna napraviti osnovnu računicu ove vrste ili planira saditi rižu, onda dolazimo do ovoga o čemu je pisao magarac...

Dok dobri šute, zli caruju

Tko je glasao

Podsjetila bih te da je tema - suša...

Dakle, izbaci onu kišu prosječno jednom u 3 mjeseca, pa ponovo računaj...

Stotinjak (minimalno) l vode prosječna obitelj potroši dnevno samo na WC...

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Poslije suše

dolazi najezda skakavaca;)) čini mi se.

Izgleda da ih je dosta na starom zavjetu.

Zar ne mislite da je dosta produkcije straha i panike kod stanovništva.

Suša,globalno zatopljenje,12.12.2012. i sl.

Jel već počela sezona krastavaca.

sve dobro...

Tko je glasao

nisam mislio plašiti ljude

nisam mislio plašiti ljude niti govoriti o teorijama urota, niti globalnim zatopljenjima i slično. samo govorim o onome što vidim oko sebe. prošle godine od krumpira nije bilo ništa, niti maslina, a niti puno drugoga zbog suše. a ove godine isto malo kiše ima.

to treba uklopiti u ideje o razvoju zadarskog kraja. ima problema sa sušom, a nemamo kod nas (zadarski kraj) ni razvijeno navodnjavanje poljoprivrednih površina, nisu niti sagrađena golf igrališta koja se najavljuju, nije ni potpuno izgrađena vodovodna mreža i ima ih još dosta što se tek trebaju priključiti na vodovod. planira se i povećanje turističkih kapaciteta, želi se produljenje turističke sezone...
kako će sve to utjecati na vodoopskrbu i stanje s rezervama vode kod nas. ne govorim za druge krajeve već zadar i okolicu. vodonosac je morao već nositi vodu na udaljenije otoke jer su zbog kišnice gustjerne prazne.

nije to globalnio zatopljenje, to je ono što vidim oko sebe.

Tko je glasao

Ajd dobro

ne boj se,bilo je toga i ranije i drugdje.
Bunari presušivali,stoka žeđala.
Turisti ostave neke novce,e nešto dati i vodonoscu.

Mnogi na Viru kupuju cisterne vode,domaći im sa CREINAMA sa kojima mi ovdje vozimo gnojčinu,dovoze vodu i solidno zarade.

Pametniji su uložili u bunare i došli do kvalitetne vode,kao jedan moj zemljak koji tamo ima kuću.

Bunar,hidrofor i ajmo.

Možda se problem ne riješava i zbog toga što je boca 1/2 l vode u samoposlugi skuplja od mlijeka.

sve dobro...

Tko je glasao

Rijetkost je na otoku zadarskog ahipelaga naći vodu

Ovaj tvoj je imao sreće ili je možda konzultirao Zdravka (http://www.zdravko-nikic.com/index.php?option=com_content&view=article&i...), a i Vir je specifičan, uglavnom... mala je šansa da ćeš na zadarskim otocima pronaći pitku vodu koja nije boćata i koje ima u nekim količinama za suvislu upotrebu.

Suša je tamo iz godine u godinu sve veći problem čak i za domoroce koji su navikli štedjeti vodu, a kamoli za neki turizam ili mrvicu jaču poljoprivredu (a to bi bilo, za otočke prilike, 2 vrta od po 100-200 kvadrata). Veliki je problem za razvoj života na tim otocima što nije dovedena voda s kopna, a pri tom ne mislim na vodovod po mjestu, već na nekoliko hidranata po otoku, odakle bi se voda pretakala u gusterne.

Ovog će se ljeta trebati još jače umiljavati onim seoskim dupeglavcima po čijoj milosti dolazi vodonosac Zrmanja, a koji će funkcionirati samo ako bude dovoljno vode na kopnu ...

Tvoj bi zemljak mogao postati predmetom mržnje, ili barem zavisti ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

voda naša presušna

Hrvatska je jedna od rijetkih država koja je bogata vodom, pogotovo izvorima pitke vode. također tu su i rijeke ponornice. nažalost bahatost i lakomost mnogih šerifa lokalne samouprave, političara i tajkuna dovela je do toga da se sve više i više osjećaju posljedice suše iako to ne bi bilo potrebno. razloga jeviše.
1. mnogi izvori pitke vode su dani u koncesiju tajkunima ili su iz ivore pline prodani mađarskom MOL-u.
2. rijeke ponornice, kojih najviše ima u Lici i dalmatinskoj Zagori najčešće su skrenute sa svojih pitanja ili gradnjom hidrolekrana i akumulacijskih jezera ili uređivanjem njihovog toka jer se navodno samo na taj način može spriječiti mogućnost poplava (!?).
3. postojeća voda se sve više i više nemilice zagađuje i za to zagađivanje praktički nitko ne odgovara . kazne su minimalne.
4. politika koja se svodi na to kako Hrvatsku iz krize spašava turizama počinje pokazivati svoje prve rezultate. golf igrališta zbog trave trebaju velike količine vode. turistima se ne može reći kako svako tuširanje na plaži i doma troši dragocjenu vodu. također tu je i sve veće gradnja apartmana jer se za par ljetnih mjeseci putem apartmana može puno više zaraditi nego što se zaradi preko godine u nekoj firmi. nije bitno što će drugi ostati bez vode.

pametno polittkom i ponašanjem prema vodi Hrvatska bi mogla biti jedna od rijetkoh zelenih oaza. u sušnom Sredozemlju. nažalost drugi koriste ono čime je Hrvatska bogata a zahvaljujući pohlepi nekih se je odrekla ili se odriče.

w. ;)

Tko je glasao

bilo je i nekih drugih priča

bilo je i nekih drugih priča o našem vodnom bogatstvu, a te su da većina rijeka izvire negdje drugdje ta da i o tome ovisimo. dosta recimo ovisi o bosni i ako oni daju u koncesije za punjenje vode i drugo svoje izvore tada manje ide nama, ako zemlje koje su na gornjim tokovima rijeka počmu puno više trošiti vodu, tada se to i nas tiče. a još ako šeisima počmemo prodavati biti će veselo.

Tko je glasao

PUSTE PRIČE

Ne znam tko i kako stalno izmišlja priču da je Hrvatska "najbogatija vodom". Od tog "bogatstva" nema baš nikakve koristi. Hrvatska je uvjerljivo zadnja evropska država po površinama pod navodnjavanjem. Mislim da je manje od 1 posto poljoprivrednih površina sa navodnjavanjem, a čak i Albanija ima negdje oko 7 posto, da ne govorimo o civiliziranim zemljama u zapadnoj Evropi. Zato stalno kukamo zbog poplava ili suša, a poljoprivreda više nalikuje na sportsku kladionicu ili rulet, nego na gospodarstvenu granu.

Tko je glasao

Ne znam, žaki...

Mi smo i po obrazovanju negdje pri dnu, ali to još uvijek ne znači da nismo najpametniji ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Nedavno sam gledao na

Nedavno sam gledao na internetu fotose praznih retencija po Španjolskoj. Suša je takva da je njihov nivo kao početkom ljeta, ako nije bilo duže vremena kiše.

Već godinama se po Start-ovima, Globus-ima i inim tiskovinama objavljuju karte po kojima Hrvatska u budućnosti ulazi u suptropski pojas, a pogotovu područja južno od Zadra.

No u našoj "veseloj domaji", zemlji "dembeliji" za mnoge, zemlji bahatosti, lopovluka, bestidnosti, neodgovornosti, nepromišljenosti i laži mnogih MOLJ-aca tek još jedno "tvrdo prizemljivanje" privest će mnoge pameti. Nažalost, prekasno, vjerojatno.

Zasada, mnogi koji su se "opernatili" na tuđoj nevolji još uvijek su opijeni novcem, vlašću, pohlepom, nekretninama i kojekakvim blještavim profanostima. Drugi spavaju i ne tiče ih se ništa što se baš njih ne tiče.

Tek kada počnu ponovo redukcije, ograničenja potrošnje, zabrane polijevanja travnjaka, pranja automobila i ulica i sl., kao najblaže posljedice, gore da i ne spominjem - nedostatak vode za piće
doći će valjda do "otrežnjenja". Samo da ne bude prekasno.

Prežalosno je vidjeti tolike ljude, umišljene i krajnje neodogovorne i bezobzirne, uvjerene u svoju svemoć, važnost postojanja i neuništivost.

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

kad su počeli uvoditi vodu

kad su počeli uvoditi vodu kod nas na otoku neki su počeli gustjerne pretvarati u dodatne prostorije i apartmane, a sve mi se čini da će ih morati vraćati opet u gustjerne. poznanik iz australije minešto pričao da kod njih nove kuće moraju imati gustjerne, a država i subvencionira da oni koji imaju kuće uziđu gustjerne ili stave neke tankove za skupljanje kišnice ili tako nekako.

kod nas je problem sa vodom a dosta ljudi i nema vodovod ili su se tek nedavno priključili na vodovod, mi doma imamo priključak tek par godina. svako priključenje povećava i potrošnju.

Tko je glasao

Ljudi stvarno moraju učinit

Ljudi stvarno moraju učinit zaokret od 180 stupnjeva, i to vrlo brzo, ako misle preživjeti u skoroj budućnosti.

Nažalost, mnogima su na pameti samo nekretnine, "rentanja", kupnja i "osvajanje" kvadrata svuda i svagdje, gradnja "poslovnih tornjeva", "gladijatorskih -ups ! sportskih arena", auto-puteva, pazi sad ! - akvaparkova i ne znam čega sve ne; bespotrebno i isprazno.

Pozdrav, i gledajte oko sebe !

Tko je glasao

znate li da je u brojnim

znate li da je u brojnim državama u americi zabranjeno skupljati kišu?

Tko je glasao

Da, a tako je bilo i u nekim državama Latinske Amerike...

dok se nisu vratili ljevičari ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Da, baš sam primjetio kolika

Da, baš sam primjetio kolika je suša. Jesenas je presušilo Modro jezero, što se događa svakih desetak godina, ali nije se napunilo niti ove zime. Prije par dana ekipa iz Splita je otišla tamo igrati picigin.

Napadalo je snijega, ali bio je suh. Relativna vlažnost je bila jako niska kad je ugrijalo pa je sve isparilo u atmosferu. Da li se sjećate kako je vlada poručila da se spremaju za poplave kad se bude topio snijeg. Nije voda narasla niti malo. Pratio sam situaciju kod sebe kad sam čistio snijeg, ništa nije oteklo u slivnik kad se topio. Sve je otišlo u zrak. Sljeme je potpuno suho, prašina.

Da li netko zna kako izgleda sezonska prognoza da sad ne tražim?

Tko je glasao

ovaj naš zadarski meteorolog

ovaj naš zadarski meteorolog duško kraljev je najavio da za sada ne ošekuje kišu ni u trećem ni u četvrtom mjesecu na zadarskom području. moglo bi biti veselo.

mnogi turisti kad dođu kod ljudi koji imaju gustjerne u kući koju iznajmljuju turistima najprije troše vodu koja se sakupila kroz zimu, bude li ovako mogli bi od početka sezone trošiti onu iz vodovoda što će puno više povećati potrošnju vode, a i ljudi zalijevaju vrtove jer nema kiše.

ne treba govoriti da veliku većinu struje u dalmaciji proizvode hidroelektrane, tako da suša stvara ne samo probleme s vodom već i s električnom energijom.

Tko je glasao

Pred nama su iznadprosječne temperature, prijeti nam suša...

Vrlo sušno, u većini Hrvatske čak i ekstremno sušno vrijeme kakvo je bilo u 2011. godini, gotovo sigurno će se nastaviti i u prvoj polovini 2012. godine, do rujna, do kada trenutačno postoje prognoze po mjesecima, piše HRT.

http://www.jutarnji.hr/pred-nama-su-iznadprosjecne-temperature--prijeti-...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci