Tagovi

Supereuro: Survival of the fittest

Danas je euro, od svog osnutka dosegao najvišu razinu u povijesti i trenutno se trguje 1 euro za 1.4077 dolara. Ovo je najniža razina na koju je dolar pao u zadnjih petnaest godina, od Zaljevskog rata. Uzroci su jasni - golemi vanjski dug SAD-a, potaknut velikim izdavanjima za rat u Iraku te kretenoidna ekonomska politika koju provodi Busheva administracija.
Kako to utječe na Europu, a time i Hrvatsku koja će uskoro postati dio Europe? Jačanjem eura ili obrnuto, slabljenjem dolara, europski proizvodi postaju skuplji u zemljama čija je nacionalna valuta usko vezana za dolar ili koje imaju državne rezerve u eurima. A to uključuje veoma mnogo zemalja na Bliskom i Dalekom Istoku te Sjevernoj i Južnoj Americi, što obremenjuje europsku izvozno orijentiranu industriju. 'Super euro' naoko donosi teška vremena za europsku ekonomiju. Ali samo naoko.
Super euro, ako duže ostane na ovoj razini na kojoj je danas će dovesti do toga da će one tvrtke koje izvoze u dolarom vezana tržišta biti prisiljene smanjiti troškove proizvodnje kako bi ostale konkurentne na tim tržištima. To će rezultirati dvama ishodima - oni koji neće biti sposobni smanjiti troškove ili održati istu kvalitetu svojih proizvoda pri istim cijenama će propasti. Oni dovoljno jaki i sposobni da smanje cijene, istodobno održavajući kvalitetu na visokoj razini će izaći iz ovog razdoblja jači i kompetentniji, što će ih ultimativno učiniti konkurentnijima i na domaćem i na stranom tržištu. Ovakva razdoblja su vremena "čeličenja" ekonomije - nije sve u niskim kamatama i inflaciji. Neke ekonomske vrijednosti se stvaraju i u teškim vremenima recesija iz kojih oni jači i sposobniji izlaze kao pobjednici. Globalni pobjednici.
Ovakve i slične stvari će nas uskoro (ulaskom u Europsku Uniju) morati početi podrobnije zanimati, jer više kontrola nad općim ekonomskim stvarima više neće biti u rukama HNB-a i Vlade RH, već u rukama Središnje Europske Banke koja će više zastupati interese moćnih i bogatih, a ne jedne Hrvatske. A jak euro na koji Hrvatska kao država može malo utjecati može imati razorne učinke na našu ionako klimavu ekonomsku situaciju.

Život kroz roze rejbanke blog

Komentari

Članak je izvrstan !!! Ali,

Članak je izvrstan !!!
Ali, opisivati ekonomsku politiku Busheve administracije "kretenoidnom" je ipak DEBELO PRETJERIVANJE :-)))

Ako je cilj izjave da autora čvrsto svrsta u kamp "Mrzitelja Busha i Amerike", onda OK. Ipak, ja mislim da bi puno bolje i preciznije bilo:golemi vanjski dug SAD-a, potaknut velikim izdavanjima za rat u Iraku te fiskalnom neodgovornošću Busheva administracije.

Ne radi se o kretenoidnoj, već jednostavno o populističkoj politici "troši više nego što zarađuješ".

Tko je glasao

Ne radi se o kretenoidnoj,

Ne radi se o kretenoidnoj, već jednostavno o populističkoj politici "troši više nego što zarađuješ".

Ajde da barem po nečemu budemo u istoj ravni s Amerikom.

B-52

Tko je glasao

Prihvaćam kritiku kao

Prihvaćam kritiku kao konstruktivnu. :-D

Tko je glasao

Hrvatsku će više pogoditi

Hrvatsku će više pogoditi poskupljenje uvoza i poskupljenje inozemnih dugova a ne problemi s izvozom zbog rasta eura. Naš izvoz u zemlje koje su vezane na dolar je gotovo pa beznačajan.

Tko je glasao

Da, ali se poslovi ugovaraju

Da, ali se poslovi ugovaraju i u dolarima.

Tko je glasao

Pogotovo poslovi kupnje

Pogotovo poslovi kupnje nafte...
Laicki opisano, u normalnim okolnostima exchange rate medju valutama odrazava stanje trgovinske bilance neke zemlje. Zemlje koje izvoze vise nego sto uvoze trebale bi imati rast vrijednosti svoje valute, a zemlje koje kupuju vise nego sto prodaju bi imale pad vrijednosti valute. Ovo je slucaj za sve valute osim za US Dolar!
USA moze zadnjih tridesetak godina uvoziti vise nego sto izvozi, ali dolar nije toliko oslabio (do sada!).
1971 godine kad je Nixon napustio zlatni standard, OPEC zemlje su se dogovorile da ce prihvatiti jedino dolar kao sredstvo placanja za naftu. Naravno da to ima ogromnu prednost za USA jer sve ostale zemlje trebaju prvo kupiti dolare da bi mogli kupiti naftu. Naravno i da to otvara stalnu potraznju za dolarom na exchange marketu. Priblizno 85% trgovine naftom se odvija sasvim izvan USA.
Dolarski krug ide od exchange marketa preko zemalja koje kupuju naftu do zemalja izvoznica nafte, koje ga onda trose sirom svijeta vracajuci ga na exchange market na kraju jednog ciklusa.

Na exchange marketu je uglavnom vec desetljecima veca potraznja nego ponuda dolara iz 4 glavna razloga:
1. Obujam i cijena nafte na trzistu raste, dakle danas treba vise barela i vise dolara/barel nego prije
2. Zahvaljujuci slobodnom trzistu, dosta dolara ostaje u medjunarodnoj upotrebi izvan USA
3. Vecina centralnih banaka drze dolare kao stratesku rezervu i da zastite domicilnu valutu
4. US Treasury Bonds, koji kad su prodani van US smanjuju kolicinu dolara dostupnih van USA

Obzirom na stanje na real estate marketu u USA gdje je doslo do kolapsa kredita za riskantnije ulagace te relativno visokih FED kamatnih stopa u zadnjih par godina, nije bilo drugog izbora za Bernankea osim da snizi kamatnu stopu kolikogod to bio lose-lose scenario.
Nadajmo se da Kina nece posegnuti za rezanjem trule grane na kojoj sjedi plasiranjem ogromne kolicine dolara na fx market jer bi to jos srusilo vrijednost dolaru.
Do sada je USA imala tri nacina rijesavanja tog viska dolara na trzistu:
1. povuci ga s trzista izdavanjem bondova (koje netko u svijetu treba kupiti, naravno)
2. vratiti ga natrag u ‘oil market’ dozvoljavajuci da cijene nafte rastu na IPE i NYMEX burzi (cijena od 100$/barelu bila bi vjerovatno preniska)
3. izvoziti vise nego sto uvozi (procijenite realnost tog scenarija)

p.s. najveci shock obicnim Amerima je trenutna izjednacenost kanadskog i americkog dolara, Kanadjani dolaze u shopping u USA!

p.p.s. sorry na 'malo' duzem komentaru, isprovocirao me tecaj dolara prema kuni :)

Tko je glasao

Odličan ti je komentar, ja

Odličan ti je komentar, ja bi se samo malo "nesložio" sa time da su Fed stope bile visoke u zadnjih par godina. Stopa je bila malo dugo niska, i općenito kamatne stope su bile na povijesno niskim levelima. the Undertaker ih je mogao podići prije i "korozivna deflacija" se ne bi pojavila. No, još nije gotova debata oko toga. ;)

Tko je glasao

Kamatna stopa je zaista bila

Kamatna stopa je zaista bila sramotno niska, sramotno predugo. Ali da nije, ne bi izmedju ostalog Alan imao prostora za porast prije umirovljenja...

Siroti Ben! Mislim da trenutno ima dilemu iz Mad Maxa kad moze prepilat nogu ili pokusat prepilat lisice prije eksplozije...

Slijedece rezanje kamatnih stopa slijedi vrlo skoro, nazalost only way for $ is down, unatoc Paulsonovim obecanjima i pricama... Bio bih jako (i ugodno) iznenadjen da bude suprotno
:(

Tko je glasao

Mislim da neće opet toliko

Mislim da neće opet toliko baš na dolje. Goldman i ekipa ne bi bili zahvalni na povećanoj inflaciji, iako su "tražili" .5 sniženje. Niska kamata da, dobra je za WS, ali Ben bi mogao dobiti glavu na pladnju ako spusti previše i riskira nepotrebnu inflaciju pa digne poslje.
Nije ni Fischer blesav kad kaže da je ovo bilo političko zbog izbora spuštanje više nego ekonomski (za Aug. je stopa već bila 5.02), iako zvuči za nepovjerovat da se FED bavi izborima.
Meni bi to bila prva.

Tko je glasao

Ma, samo deri sa dugim

Ma, samo deri sa dugim komentarima!
Sigurno imaš štednju u dolarima kao i mnogi Hrvati da si iživciran! :)
Sljedeće što bi mogle zemlje OPEC-a napraviti je ponovno uvesti zlatni standard - da sebi osiguraju stabilnu valutu.
Ali zato je sada Amerika obećana zemlja za šoping preko interneta! Knjiga koju sam hito kupiti za 100$ prije je koštala 600 kuna, a sada 520 kn!

Tko je glasao

E da je samo stednja, davno

E da je samo stednja, davno bi to bilo prebaceno u nesto kvalitetnije...placa je u dolarima.
Nema mi druge nego kupovat i povecavat americki Consumer Index.
Ili da pocnem gomilat bacve nafte pred kucom?
Stednja u barelima?
Hm, nije ni to luda ideja...:)

Tko je glasao

Nafta je valjda najbrže

Nafta je valjda najbrže rastuća valuta u svijetu - ništa, svi trebamo kupiti po cisternu sirove i čekati da naraste! :)

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci