Tagovi

SUPER: Prva javna rasprava (II. Dio)

SUPER

Stranka za Uspostavu Progresivne E-Republike

Prva javna rasprava (II. Dio)

Prva javna rasprava je o ciljevima i načinu provedbe javne rasprave.
http://pollitika.com/super-prva-javna-rasprava

Za početak malo podataka.

Prema podacima Google Analyticsa druga javna rasprava u razdoblju od 8.6. do 16.6. pročitana je s ukupno 31 računala. To su podaci s koliko je računala posjećena stranica http://erepublika.blog.hr/ na koju je u blogu bio dan link. Budući da je na toj adresi bio sadržaj i sheme koje su služile kao podloga za javnu raspravu razumno je zaključiti da je 30 osoba u tjedan dana red veličine onih koji su zaista i pročitali sadržaj javne rasprave.

Od tih 30 osoba 17 osoba je reklo da im se stranica sviđa, a 11 je dalo plus blogu. Budući da je blog dobio 11 glasova do trenutka kad se stranici http://erepublika.blog.hr/ pristupilo sa samo 21 računala, a nakon toga su novi korisnici došli sa facebooka, postotak onih kojima se sviđa sadržaj i onih koji glasaju za stranicu je podjednak.

Mal je uzorak, ali nije velika pogreška pretpostaviti, da se svakoj drugoj osobi koja je pročitala sadržaj, sadržaj svidio. S obzirom da je ovdje zastupljen cijeli politički spektar taj postotak je iznad očekivanja.

Sadržaj je pročitan iz 7 država; Hrvatska, Njemačka, Španjolska, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada i Srbija.

Iz Hrvatske iz pet gradova; Zagreb, Rijeka, Vinkovci, Osijek i Zadar.

Iako 31, 17 i 11 izgledaju kao jako mali brojevi to unutar mojih očekivanja.

Tema drugog dijela prve javne rasprave biti će izmjena i nadopuna, odnosno daljnja razrada točke A1.

Točka A1 je glasila:

A1.
Cilj javne rasprave je okupiti 140 korisnika portala pollitika.com raspoređenih u 10 izbornih jedinica koji će konsenzusom prihvatiti sve točke programa SUPER-a koji će se kandidirati na izborima za Sabor Republike Hrvatske.

Prijedlozi su bili da treba uključiti dijasporu i manjine. Postavljeno je i pitanje zadovoljavanja sadržaja i forme javne rasprave. Iznjeto je mišljenje da je forma zadovoljena. Pitanje pravog tajminga. Pitanje kvalitete i kvantitete javne rasprave. Postavljeno je i pitanje da li će se SUPER javnom raspravom uzurpirati prostor na portalu Pollitika.com.

Termini u izmjenjenoj točci A1. Dani su uz pretpostavku da će se izbori raspisati 15. studenog i održati 18. prosinca.

A1.

Cilj javne rasprave je javno izabrati 140 kandidata koji će se kandidirati na izborima za Sabor Republike Hrvatske raspoređenih u 10 izbornih jedinica + izabrati kandidate za liste dijaspore i manjina. Kandidate koji prihvaćaju sve točke programa SUPER-a koje će se usvojiti tijekom javne rasprave na portalu Pollitika.com.

Plan javne rasprave:

Do 8. srpnja zatvoriti prvu javnu raspravu na temu ciljeva i načina odvijanja javne rasprave.

Sve javne rasprave otvoriti do 29. srpnja.

Sve javne rasprave zatvoriti do 30. rujna.

Od 1. srpnja prenositi sadržaje javnih rasprava na tri foruma:
http://www.forum.hr/
http://forum.net.hr/forums/
http://www.index.hr/forum/

i usmjeravati raspravu prema portalu pollitika.com odnosno prikupljati prijedloge na tim forumima.

Od 1. 7 će se morati uključiti najmanje tri blogera koja će voditi raspravu na drugim forumima.

Plan javnih izbora kandidata:

1. kolovoza izrada Facebook stranice.

Na SUPER Facebook stranici će se od 1. rujna do 31. listopada primati prijave kandidata za izborne liste

Svi kandidati će svoju kandidaturu morati potvrditi uplatom 100 kuna. Prikupljena sredstva će se koristiti za trošak kampanje. Procjena je da će se ovako sakupiti oko 30.000 kuna.

Od 1. studenog do 15. studenog biti će konvencija kandidata na SUPER Facebook stranici.
14 kandidata koji sakupe najviše glasova morati će za svoju kandidaturu uplatiti 1000 kuna.

Prikupljena sredstva će se koristiti za trošak kampanje. Na ovaj način bi se trebalo sakupiti 140.000 kuna.

Svi kandidati će se morati predstaviti na vlastitim blogovima, poliwikiju ili Facebook profilu.

Ako ostvarimo plan i SUPER Facebook stranica postigne:

31.08 - 900 članova
30.09. - 14.000 članova
31.10. - 120.000 članova
30.11. - 210.000 članova

Mogli bismo postati utjecajna politička opcija i zajedno s drugim političkim strankama u novom sazivu Sabora ostvariti našu misiju.

Prethodni SUPER blogovi:
SUPER:Druga javna rasprava (Misija, Vizija i Strategija)
SUPER:Prva javna rasprava
SUPER: Iznošenje ideje!

Komentari

Za Index treba imati živce,

Za Index treba imati živce, forum.hr bi trebao odraditi Papar, gdje ćemo gale?

Tko je glasao

Ja necu nigdje za sada.

Ja necu nigdje za sada. Umjesto toga, mozda cu se malo pozabaviti sustinom stvari. Pa kome pase nek iskoristi.

Tko je glasao

Živi bili pa vidjeli, rekao

Živi bili pa vidjeli, rekao bi gale! :)

Tko je glasao

Za Index treba imati živce,

Za Index treba imati živce, forum.hr bi trebao odraditi Papar, gdje ćemo gale?

Tko je glasao

Termini u izmjenjenoj točci

Termini u izmjenjenoj točci A1. Dani su uz pretpostavku da će se izbori raspisati 15. studenog i održati 18. prosinca.

index.hr
"KOALICIJSKI partneri okvirno su dogovorili datum izbora prema kojima bi se vlast trebala birati najranije sredinom listopada, a najkasnije krajem studenog ove godine. Nakon što pregovori budu okončani sjest ćemo još jednom kako bi i dogovorili točan datum", potvrdio je za Index Milorad Pupovac iz SDSS-a.
Shift svih datuma za mjesec dana?

Tko je glasao

Vraca se centarfor iz

Vraca se centarfor iz Salzburga pa prije nego padne rejting zbog njegovog "pjevanja" treba pozuriti u kontroli stete. Takodjer, vrlo je bitno za Hdz izbore obaviti prije nego sto se javno sazna sto su sve potpisali s EU. Moglo bi biti nezadovoljnih skupina s nepredvidivim reakcijama.

Tko je glasao

Ne postoji temeljna okosnica

Ne postoji temeljna okosnica nove organizacije (osim okupiti 140 ljudi, ali to nije ideoloski temelj), sto znaci da se tjera u praznom hodu.

Dakle, fali ideoloski supstrat.

Tko je glasao

Ideologija je nam je

Ideologija je nam je demokracija više razine - donošenje odluka prema zaključcima javnih rasprava.

Ako bismo definirali išta osim toga, a s podrazumijevanim "koji će konsenzusom prihvatiti sve točke programa SUPER-a" iz točke A1, bili bismo najobičnija stranka Druge Republike.

Navedeni program ni pod koju cijenu ne smije uključivati parametre zbog kojih npr. ultra desničar ili ultra ljevičar ne bi smio biti kandidat.

Tko je glasao

Iskustvo mi govori da velik

Iskustvo mi govori da velik dio ljudi ideoloski nekompatibilinih nije sposobno za javnu raspravu, niti za uspostavu konsenzusa. Iliti, moras biti otvoren, moras priznati relativnost i jednaku tezinu argumenta dolazio iz tvoje perspektive ili iz neke druge, moras prepoznavati temeljne vrijednosti argumenta kao polaznicu za uspostavu konsenzusa.

Iskustvo mi govori i to da ako na jednom mjestu okupis proizvoljnu ekipu da nikada neces niti doci do konsenzusa jer je 10% po definiciji negatorski orjentirano. Pa tako, sam koncept mi na temelju desetogodisnjeg iskustva ne izgleda vjerodostojno bez ideoloske platforme.

Jasno, kada govorimo o ideoloskim platformama, u doba informaticke ere, klasicna podjela na ljevu ili desnu dogmu nema vise nikakvoga smisla. Ono sto se trazi su kompatibilni komunikacijski procesi koji osiguravaju donosenje odluka. Iz te perspektive, vrlo mi je realno za ocekivati da vidim jednog ultra ljevicara skupa s ultradenicarem, kao da se dva ultra ljevicara ne mogu naci na temelju bilo cega izvan uskog dogmatskog prostora sto ih opet cini nekompatibilnima u otvorenom procesu.

Tko je glasao

Jednom sam nedemantiran ostao

Jednom sam nedemantiran ostao nakon komentara o aparatčicima vrste nedoživljene dosad na tlu RH.

Ukratko, malo sam gledao onih sezonskih američkih serija, ali jesam Lost prvu sezonu. Scenaristički temeljito raznolika ekipa sa miljardu stavova, a jedini zajednički cilj im je kliknuti botun svako tu i tamo.

Budi što god hoćeš u javno privatnom životu, ali tamo gdje si na funkciji klikči zaključke javne rasprave.

Tko je glasao

Problematicno je jedino sto

Problematicno je jedino sto se ocekuje konsenzus, tako da je moje ocekivanje da bez nultog kriterija, donosenje odluka nije niti izvedivo.

Tko je glasao

Problematicno je jedino sto

Problematicno je jedino sto se ocekuje konsenzus, tako da je moje ocekivanje da bez nultog kriterija, donosenje odluka nije niti izvedivo.
Ako pitaš za konsenzus oko programa mislim da će tu biti najmanje problema, vrlo jednostavno taj program može biti sveden na misiju, viziju i strategiju, te na krajnji cilj funkcioniranje Javnog državnog foruma. To znači da ćeš kao pripadnik stranke sve svoje osobne ili političke interese podrediti uspostavi Treće Republike.

Za konsenzus na pojedinim raspravama je Papar već ustvrdio, i nismo ga demantirali, kako je forma zadovoljena.

Tko je glasao

Govorim o donosenju

Govorim o donosenju politickih odluka, odnosno kreiranju politika. Sto se tice price o svim svojim osobnim etc interesima, na dobroj volji i prani sve savrseno funkcionira. Al samo na idejnom nivou.

Tko je glasao

Kako ja ovo shvaćam politika

Kako ja ovo shvaćam politika je već kreirana, Javni državni forum, odnosno donošenje odluka putem javnih rasprava. Pojedine političke odluke ne možemo predvidjeti bez da prije toga odradimo javnu raspravu na temu.

Što se tiče suzbijanju upletanja nekih drugih interesa trebali bismo osmisliti mehanizme koji bi to spriječili. Ako bismo u Sabor poslali 14. kandidata, tada ga se vrlo lako može zamijeniti ukoliko se dogodi povreda statuta. Problem je što bi se moglo vrbovati i 13. kandidata skupa s 14.-im, ali ako ćemo se plašiti takvih stvari onda ništa od ovog nema smisla.

Tko je glasao

Nikad u zivotu nisam naisao

Nikad u zivotu nisam naisao na grupu vecu od 5 koja je ista mogla dogovoriti konsenzusom, osim ako ne bi bila visoko isprofilirana. Tako me istina interesira kako bi to izgledala javna rasprava gdje se konsenzusom donose odluke bez nekih ulaznih kriterija. No, zivi bili pa vidjeli.

Tko je glasao

... konsenzus...

... osim ako su u pivnici.

... ili u bordelu :)

Tko je glasao

Od 1. studenog do 15.

Od 1. studenog do 15. studenog biti će konvencija kandidata na SUPER Facebook stranici.
...
Svi kandidati će se morati predstaviti na vlastitim blogovima, poliwikiju ili Facebook profilu.

Ne poznam copyright tvrtke, da li ovo znači da kandidati moraju imati Facebook profile?

Tko je glasao

Facebook profil

Facebook profile imaju brojni političari. Svjetske vođe od Obame koji ima oko 22 milijuna fanova pa do Medvedeva. To je trend.

S druge strane Facebook je vrlo praktičan. Ali najvažnije je da je on odličan medij za promidžbu neke ideje.
Recimo kod nas su se brzo formirale neke grupe poput "Bando lopovska" koja je brzo skupila oko 50.000 članova, ili "Veliki prosvjed" oko 30.000. Najveće grupe na hrvatskom jeziku imaju oko 200.000 članova.

Na Facebooku se mogu organizirati glasanja, ankete itd... Primjer je Index koji svaki tjedan ima neku anketu.

I većina naših političara ima profile.

Sama konvencija će u stvari biti predizborna promidžba. Svaki kandidat će upoznati sve svoje prijatelje sa svojim naumom i zamoliti ih da glasaju za njega. Na taj način će i njih upoznati sa strankom.

Gledajte ovo je potpuno novost. Ovako javno stvaranje stranke. I konvencija kandidata. Ako skupimo 200.000 članova, a to nije nemoguće mi smo sigurno ozbiljan igrač u Saboru.

Kandidati se mogu predstaviti i na drugačiji način, ne samo na Facebook profilima. Mogu imati vlastiti blog ili poliwiki, ali s profilom je to najpraktičnije.

Tko je glasao

Slažem se da je Facebook

Slažem se da je Facebook najbolja promidžbena platforma.

Nego, konvencija, da li će svi tekstovi biti vidljivi bez logiranja na profil? Ako da i ako ne, smijemo li sav sadržaj konvencije prenijeti negdje drugdje (npr. ovdje)?

Tko je glasao

Manjine i dijaspora ne

Manjine i dijaspora ne plaćaju ili je zbog čitkosti izostavljeno?

Tko je glasao

Nema džabe!

Ma svi plaćaju, to je u prvom redu način da se identificiraju kandidati. Da nema lažnih prijava. Jer osim što se prijave moraju otići na poštu ili u banku popuniti uplitnicu i napisati tko uplaćuje novce. 100 kuna nije neki novac, ali je neki prag da znamo da se netko ne zafrkava s nama.

Tko je glasao

Od 1. 7 će se morati

Od 1. 7 će se morati uključiti najmanje tri blogera koja će voditi raspravu na drugim forumima.
Nisam nikad bio na nijednom hrvatskom forumu, ako ponestane termina mogu uskočiti za jedan koji mi ostavite.

Tko je glasao

Pa bilo bi dobro da se svi

Pa bilo bi dobro da se svi logiramo na svim forumima zbog praćenja diskusije. Molim one koji imaju iskustva s raspravama na drugim forumima da podjele iskustva s ostalima.

Na kojim forumima postoje ograničenja oko otvaranja novih tema itd...

Tko je glasao

Svaka čast na trudu. Uporan

Svaka čast na trudu. Uporan si.

Tko je glasao

Kako stvari stoje izgleda da

Kako stvari stoje izgleda da će biti dovoljno vremena da se sve ovo odradi. Što se upornosti tiće, skupiti će se dovoljno upornih.

http://www.vecernji.hr/vijesti/jadranka-kosor-ugovor-europskom-unijom-po...

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci