Tagovi

SUPER: Prva javna rasprava

SUPER

Stranka za Uspostavu Progresivne E-Republike

Tema prve javne rasprave: ciljevi i način provedbe javne rasprave.

U prošlom SUPER blogu iznjeta je ideja.

No to je samo ideja. Plan je javno na ovom portalu izraditi sve potebne dokumente za formiranje liste koja će nastupiti na slijedećim parlametarnim izborima.

Svi dokumenti će biti usvojeni nakon javne rasprave.

Javna rasprava je razmjena znanja, mišljenja, perspektiva i vrijednosti. Konsenzus po određenim pitanjima postaje moguć učenjem, cijenjenjem i poštivanjem različitog.

Rješavanje sukoba među raznim zainteresiranim građanima ovisi o tome kako je javna rasprava organizirana.

Javna rasprava će uspjeti ako će promovirati dijalog i omogućiti doprinos sudionika.

Prva javna rasprava je o ciljevima i načinu provedbe javne rasprave. Svi su pozvani da raspravljaju o predloženim točkama od A1. do A5. te da predlažu dodatne točke.

A1.

Cilj javne rasprave je okupiti 140 korisnika portala pollitika.com raspoređenih u 10 izbornih jedinica koji će konsenzusom prihvatiti sve točke programa SUPER-a koji će se kandidirati na izborima za Sabor Republike Hrvatske.

A2.

Cilj javne rasprave je usvajanje najvećeg mogućeg zajedničkog nazivnika oko kojeg postoji konsenzus.

A3.

Na sudjelovanje u javnim raspravama su pozvani svi bez obzira na njihovu namjeru da sudjeluju na predstojećim izborima kao SUPER kandidati.

A4.

Javna rasprava na pojedinu temu počinje otvaranjem teme i traje sve dok se javna rasprava ne zatvori objavljivanjem konačnog teksta određene teme.

A5.

Slaganje s pojedinim stavom iznjetim u javnoj raspravi možemo označiti plusem, ali za neslaganje se preporuča dodavanje komentara s protutezom da se ne utječe na nečiju karmu zbog sudjelovanja u javnoj raspravi.

Također molim sve da zanemare moje ostale blogove koji su usko specijalizirani i čije teme ne spadaju u stavove oko kojih će se ovdje postići SUPER konsenzus.

Prethodni blog:

SUPER : Stranka za Uspostavu Progresivne E-Republike

Komentari

Ad hominem bljuvotina

U najboljoj namjeri sudjelovao sam u prvoj i drugoj Paprovoj raspravi. U međuvremenu se desio jedan prostački ispad Papra na račun osobe Oštrića nakon kojega očekujem da se Papar kao svjesni intelektualac ovdje javno ispriča u protivnom ću smatrati da je isti konfliktna i retrogradna osoba i neću više sudjelovati svojim komentarima u njegovim upisima!

Tko je glasao

Trebalo bi sklopiti nacrt

Trebalo bi sklopiti nacrt nekakvog pravnog rješenja koje će se iskoristiti za nedobijanje otkaza, odnosno dobijanje slobodnih dana u vlastitoj firmi za zaposlene kandidate. Svrha je podijeliti sa 14 ili koliko ih je na listi za pojedine izbore što je onih 104 dana za parlamentarne, prije i nakon toga bi kandidati trebali ostajati na pozicijama s kojih su i ušli u izbore ako žele. Ovo svakako prije nego se kampanja za ove izbore zahukta.

Mojih 0.02kn.

Tko je glasao

http://gpgale.wordpress.com/2

http://gpgale.wordpress.com/2010/03/27/kako-realizirati-javnu-raspravu-d...

BTW, malo promisljanja o javnoj raspravi od prosle godine. Shema je uistinu da je kreirati javnu raspravu, te zakljucak javne rasprave uz legitimaciju takve odluke korak kakav jos nije vidjen u povijesti, tako da ovo nije uopce mal zalogaj za realizirati, jeli.

Tko je glasao

mislim da je ovaj prvi (nakon

mislim da je ovaj prvi (nakon nultog, najavnog) posavio osnovu za temeljno pitanje, na koje po mom sudu nije pronađen odgovor - stovise nije ni jasno artikulirano.

sto je (za SUPER) javna rasprava?

s obzirom da je koncept javne rasprave postavljen kao temeljni koncept donosenja odluka ove organizacije u nastajanju, mislim da je prilicno vazno odgovoriti na to pitanje. dnevnik, ali i rasprava u komentarima, kao da zdravo za gotovo podrazumijevaju da je samim postavljanjem na pollitiku ostvarena "javna rasprava".

pogledajmo brojeve.

dnevnik je ocijenilo 19 korisnika, a u raspravi je komentar ostavilo 13 korisnika.
da li to moze predstavljati "javnu raspravu". koncept javne rasprave zahtjeva puno vise od same forme - koja je uistinu zadovoljena postavljenjem na pollitiku - svatko se ovdje moze ulogirati i komentirati. no to po mom misljenju nije ni priblizno dovoljno da bi se uopce ustanovilo kako je prica na putu prema putu prema javnoj raspravi.

ozbiljna javna rasprava podrazumijeva aktivno informiranje i participaciju što šireg (zainteresiranog) kruga sudionika. podrazumijeva vrijeme potrebno kako bi se iskristalizirali i artikulirali, pa na kraju i sukobili stavovi i argumenti. tempom koji je predvidjen za ovu inicijativu, prostor za javnu raspravu o pojedinim pitanjima (kao i aktivno ukljucivanje javnosti) je manji od onog koji prolaze zakoni koje vlada uputi u sabor po hitnoj proceduri. dva citanja zakona u saboru ostavljaju javnosti prostor od 3 do 6 mjeseci za artikulaciju stavova. tri citanja 6-9 mjeseci.

sve to jos treba staviti u kontekst sadrzaja koji se misli artikulirati ovom "javnom raspravom" - a koji podrazumijeva izgradnju i definiranje posve nove politicke strukture koju stranka misli graditi u drzavi. podrazumijeva i definiranje politicke platforme koju bi onda 140 ljudi / kandidata trebali provoditi u saboru bez odstupanja. hej, 140 ljudi. u usporedbi sa 19 glasova, i 13 komentatora.

sorry, ali to je uistinu neozbiljno. netko moze to nazvati "javnom raspravom", ali de facto radi se o javnom casual komentiranju tvojih ideja.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

sto je (za SUPER) javna

sto je (za SUPER) javna rasprava?
Zamisli arijevski nastrojene modove i sljedbu kao ekipu koja po netu skuplja diskusiju za trenutni dnevnik na način da odgovori kod originalnog hosta (i čeka pravi trenutak na kopi pejst svega; SUPER sig obvezatan) ili donese raspravu kvotajući na pollitiku.com i pozivajući autora (sig nick/ime otkud dolazi) na daljnju diskusiju ili nastavak rasprave.

Za početak ovdje druže hatzi.

Zašto imenovati nedostatke u fazi dok ideja nije razrađena na temelju ovdje nas - tko voli nek izvoli and nothing else?

Kako god okreneš je ovo sve dosad banda lopovska, a ako ti znaš da postoji veća vjerojatnost u udruživanju njih 151 (sz) drugačijih pa da ne bude više tako, javi...

Tko je glasao

Imao sam povise posla sa

Imao sam povise posla sa raznim destruktivcima u JOTu i postoji jedan problem sa takvim sojem ljudi. Naime, njima je cilj da se nesto rasturi, ne da se nesto izgradi. Samim time oni nece pokusati objektivno sagledati neku problematiku, pa onda ukazati na nju, postaviti pitanje ili ne do bog ponuditi rjesenje, vec ce svaki detalj natezati do neiznemoglosti, a druga strana (konstruktivci) ako padnu na ovakav oblik provoiranja, dolaze u opasnost da se neprekidno bave objasnjavanjem ocitoga i tada ekipa vise nema volje niti energije da se bavi stvaranjem.

Tipa, Hatzi sada moze pocet inzistirati da je Sunce zeleno i ti ces se ubijati pet dana da mu dokazes da je zuto. I onda ce na kraju kad ekipa popizdi reci, a ok, Sunce je ipak zuto. I onda postaviti sljedecu tezu, ali Zemlja se ne okrece oko Sunca. I onda opet i opet.

Ako imas 5 ovakvih destruktora unutar JOTa, a da se ekipa ne zna suvislo postaviti spram njih, nema sanse da se stvari kreiraju i grade, vec ce se sve stalno razbijati na svaku obliznju stijenu.

Pa tako, kao neka mala idejica da se odijeli zito od kukolja, svatko tko ulazi u ovu pricu mora biti konstruktivan, a probleme koje uvidja mora postaviti u smjeru njihova rjesavanja, a ne recimo kako je Hatzi kresno, u svrhu ponizavanja sugovornika.

U svakom slucaju, nuzno je osigurati smjer gdje ce se kreirati suvisla rjesenja, a ne se gubiti u razuvjeravanju onih kojima je jedini cilj rasturiti koncept. A da takve ekipe ima pun k., ima.

Tko je glasao

ja toplo preporucam

ja toplo preporucam konstruktvnog galeta, koji je svoju konstruktivnu narav dokazao u svakom projektu u koji se do sada ukljucio. good luck.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Daleko od toga da sam uvijek

Daleko od toga da sam uvijek bio konstruktivan. Dapace, iskustvo sam izvukao i iz osobnog primjera.

Tko je glasao

ZELEN OD MUKE

Kad pozeleniš od muke, onda je sunce 100% ZELENO.
DuorPula@gmail.com
..ali trava je tada žuta, spržena i razrovana.. ovnocid

Tko je glasao

Zašto imenovati nedostatke u

Zašto imenovati nedostatke u fazi dok ideja nije razrađena na temelju ovdje nas

a gle, mogu ja i prestati, pa vas ostaviti da se tapsate po ramenima.
jel to bolje za razvoj SUPER stranke?

moje je pak misljenje da je i iz vase pozicije dobro da se sto ranije susretnete sa kritikom i da ju ili argumentirano osporite, ili (dijelom) uvazite i poboljsate. a mozete ju i ignorirati, a meni napisati da vas unistavam po partijskom zadatku. :-) svaka od (re)akcija zapravo govori nesto o shvacanju pojma "javne rasprave", kao i modusu operandi koji stranka misli upraznjavati. kako vam drago.

Kako god okreneš je ovo sve dosad banda lopovska, a ako ti znaš da postoji veća vjerojatnost u udruživanju njih 151 (sz) drugačijih pa da ne bude više tako, javi...

taj posao ipak ostavljam vama, buduci se ne slazem sa premisom ovog zakljucka.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

///Zašto imenovati nedostatke

///Zašto imenovati nedostatke u fazi dok ideja nije razrađena na temelju ovdje nasa gle, mogu ja i prestati, pa vas ostaviti da se tapsate po ramenima.
jel to bolje za razvoj SUPER stranke?

Kritika je poželjna i dobrodošla, ali tvoje "sorry, ali to je uistinu neozbiljno" je neargumentirano i neprikladno (napisao bih "hadezeovski" ali se bojim da se ne uvrijediš).

Ja razumijem tvoju poziciju i shvaćam da individualnost koja se izrodila iz te pozicije preporuča navedeni način rasprave s tvoje strane, ali se nadam kako SUPER bude uznapredovao da ćeš shvatiti koliko daleko je taj način od ispravnog.

Tko je glasao

Kritika je poželjna i

Kritika je poželjna i dobrodošla, ali tvoje
"sorry, ali to je uistinu neozbiljno" je
neargumentirano i neprikladno

Toj rečenici prethode tri odlomka u kojima pišem o broju ljudi koji sudjeluju, predviđenom vremenskom okviru, i ciljevima koji su zacrtani. Ja mislim da je to korektno iznesen argument. Ako smatras da nije, volio bih da se u ovoj javnoj raspravi o javnoj raspravi definira što se smatra prihvatljivom i dobrodoslom kritikom, a što predstavlja "liječenje osobnih frustracija" kako ne bi opterećivao ili spinao raspravu temama koje proizvodi moj strankom ograničen mozak i način razmišljanja.

Što se opaske o "hadezeovskom" karakteru tiče, ja bih samo napomenuo da sam svoju tezu (koliko god ona bila podrivacka) pokušao obrazložiti u tri odlomka, dok se tvoj demantij svodi na jedan pridjev, zapravo etiketu.

Toliko za sad od moje destrukcije.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Čekaj, ako sam dobro shvatio,

Čekaj, ako sam dobro shvatio, sve što imaš reći (i onda navlačiš na raspravu o tome) je kako u ovom trenutku ti ne vidiš 150 ljudi spremnih raspravljati na webu?

Nešto s tobom nije u redu (ovo govorim kao kolega pollitičar), sredi se.

Tko je glasao

Hatzi, jedno je ukazivati na

Hatzi, jedno je ukazivati na probleme, drugo je bahato dezinterpretirati glediste i to proglasavati balavim ponasanjem. Prvo je zelja da se pomogne, a drugo je lijecenje osobnih frustracija.

Tko je glasao

ok, necu se ja nametati. ako

ok, necu se ja nametati.
ako je moj (ne)doprinos lijecenje vlastitih frustracija, povlacim se.
slobodno ignoriraj(te) moje komentare.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Pročitaj još jednom dnevnik i

Pročitaj još jednom dnevnik i komentare i možda shvatiš.

Tko je glasao

Dakle ovo što si počeo

Dakle ovo što si počeo komentirati još nije stavljeno. Sve je točno što si napisao. Stavio sam to tamo jer su neki već počeli pitati o čemu uopće pričamo.

Procjena je da će izbori biti najranije u studenom. Ako ne budu tek iduće godine.

Sve teme javne rasprave treba otvoriti do kraja srpnja. Svaki tjedan po jednu. Ne samo ovdje već i na drugim forumima. Ali ovo će biti središnje mjesto gdje će se sakupljati svi rezultati javne rasprave.

Javne rasprave bi trebalo zatvoriti do kraja rujna. Ali mora se izaći barem s onim što sam stavio tamo na blog čim prije. A sa svim drugim si u pravu.

No to sam i napisao pod A1.

Tko je glasao

Pročitaj još jednom dnevnik i

Pročitaj još jednom dnevnik i komentare i možda shvatiš.

ako tako mislis odgovarati na kritiku, onda se stranci super pise.

uostalom, mislim da bi bas kritiku trebao / li cijeniti, jer bez dobre kritike nema kvalitetnog osmisljavanja sadrzaja.

Dakle ovo što si počeo komentirati još nije stavljeno.

ne, moj komentar / kritika se ne odnosi na sadrzaj, vec na proces kojim se namjerava verificirati / stvoriti sadrzaj. zato se i nalazi na ovom dnevniku u kojem pise "Tema prve javne rasprave: ciljevi i način provedbe javne rasprave".

temelj kritike je koncept javne rasprave - na nacin kako se do sada provodi realizira.
jos jednom ponavljam - sorry, ali to nije javna rasprava, vec casual komentiranje desetak (maksimalno dvadesetak) blogera.

kritiku sadrzaja najavljenu trailerom cu objaviti na tom dnevniku kada dodje na pollitiku.

Javne rasprave bi trebalo zatvoriti do kraja rujna.

good luck with that.
ovaj proces je dobar pocetak za osmisljavanje izborne platforme za izbore - 2015.
naravno ukoliko proces ostane aktualan i nakon ovih izbora, tj ako se nadje desetak ljudi koji su voljni aktivno sudjelovati u njegovom sirenju.

da se razumijemo - ja komentiram zato jer mi je tema zanimljiva, i mislim da je i za razvoj SUPER stranke bolje sudjelovanje sto vise ljudi, pa cak i kroz kritiku. barem se trudim da se kritika bazira na argumentu. a mislim da biste morali biti spremni odgovarati na argumente prije nego li zaplivate u "dubljim vodama" u kojoj ce vas (ukoliko vas se percipira kao ozbiljnog igraca) docekati puno gore stvari od argumentirane kritike.

i da - ja ovaj tvoj trud cijenim neizmjerno vise od recimo galetovih jalovih teoretiziranja i napuhavanja.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Prvo oprosti, vidiš i sam da

Prvo oprosti, vidiš i sam da mi je odmah bilo krivo pa sam dodao novi post da to malo ublažim.
Oprosti.

Drugo. Sve to stoji što si napisao i to, zajedno s drugim prijedlozima ću sutra ubaciti.
E sad treće. Bitan je tajming. Nevalja ni prerano ni prekasno krenuti. A prije nego li se krene u javnu raspravu mora biti neki suvisli sadržaj.

Imam nekakvih iskustava kad je organizacija u pitanju. Recimo vodio sam izgradnju prve hrvatske GSM mreže. U jednom trenutku smo imali 162 gradilišta na području Zagreba i Zagrebačke županije. Projekt smo realizirali u tri mjeseca, ali smo ga pripremali 9 mjeseci. Gotovo u tajnosti je projekt pripreman. Dakle to je iskustvo iz velikog sustava.

Drugo iskustvo je formiranje konzorcija za nastup na natječaju za treću mobilnu mrežu. Gdje sam bukvalno s ulice uspio okupiti tim od 60 inženjera iz RH i svijeta, podršku iseljenika, domaće kompanije pa sve do sportaša Davora Šukera i Stojka Vrankovića. Sve sam ih okupio opet u tri mjeseca. No tu je uspjeh projekta binaran. Ili si uspio ili nisi. Kad odaberu drugoga onda ti ne dobiješ ni 25%. Dakle nije kao izbori za parlament.

Moguće je da griješim, ali intuicija mi govori da ne kasnimo. Da treba pustiti stvar u eter prije ljeta. Pa vidi koliko sam izmjenio strategiju od iznošenja ideje pa do sada. Iako to još nije bila tema rasprave ali sam prihvatio sve sugestije koje je dao Indian. Koji prvom blogu nije dao glas, a drugi je podržao.

Na kraju krajeva, pa nije lako napisati 1000 riječi suvislog teksta.

Hvala na svemu i oprosti.

Tko je glasao

nema potrebe ta isprikom. i

nema potrebe ta isprikom. i ja sam malo brz na obaracu ;-)

Moguće je da griješim, ali intuicija mi govori da ne kasnimo.

moguce da i ja grijesim, ali mislim da je debelo prekasno za ove izbore.
zasto?

zato jer politicko djelovanje nije poput primjera koje si opisao - tamo se radilo o tocno odredjenom (iako velikom) zadatku koji je trebalo obaviti, na kraju kojeg je mala skupina informiranih ljudi donosila odluku.

u politici je debela vecina posla javno prepoznavanje.
pogledaj koliko je novca, vremena i inovacija u proces politickog prepoznavanja ubacila ladonja.
a za njih jos rade i rezultati lokalnih izbora. pa su u situaciji da plesu od jednog do tri zastupnika u jednoj izbornoj jedinici.

no to ne umanjuje vrijednost inicijative, samo sto ja smatram da ju treba planirati dugorocnije. inace ce ovi izbori biti malj koji ce poklopiti sav entuzijazam.

no to je i dalje sporedno u mojoj prvotnoj reakciji.
moj fokus je pojam javne rasprave - jer bez sirokog legitimiteta kojeg osigurava sirok krug upoznatih i ukljucenih, cijela prica nije javna rasprava, vec whishfull thinking, dijeljenje ideja i zelja malog broja ljudi.

evo ti primjer. gong vec par mjeseci radi na formiranju javne rasprave o ulasku u europsku uniju, i trenutno su u fazi provodjenja serije zatvorenih okruglih stolova na kojima pozvani sudionici formiraju i artikuliraju euroskepticne argumente. to ce potrajati jos neko vrijeme, a slican koncept ce se na kraju provesti i za eurofile. na kraju ce se provesti argumentirana javna rasprava u kojoj ce sudjelovati ljudi koji su u tom periodu najbolje artikulirali stajalista. cijeli proces placa EU.

dakle, podosta novaca, nekoliko mjeseci, i jedna partikularna tema - ulazak u eu.
cisto da postavimo porporcije - sto je potrebno za provodjenje stvarne javne rasprave.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Mislim da si krivo pojmio što

Mislim da si krivo pojmio što je javna rasprava kojom rukovodi SUPER. Nije bit u kvantiteti pa ni kvaliteti ljudi koji sudjeluju u raspravi, nego u kvaliteti skrojenih zaključaka.

Dok na dnevniku, u ovoj fazi, sudjeluje 5 ljudi svakako da je ta kvaliteta niska, ali zaključak koji će se iznijeti je legitiman i stopostotan! Smisao stranke (čak ima i "progresivno" u nazivu) jeste da bude svjesna nesavršenosti/nekvalitete apsolutno svake javne rasprave koju iznjedri, te da većinu resursa osim na održavanje troši na povećanje kvalitete kvantitativnim pomacima.

Eto, to je ona bitna razlika između nas ovdje i vas koji se trudite objasniti nam što jeste javna rasprava. Vi (oni koje predstavljaš, političke strukture RH, buduće EU članice) ćete potrošiti 70 Kkn ili 70Mkn i time smatrati da imate legitimnu javnu raspravu, dok će SUPER legitimitet statutarno definirati kao neizbježan ukoliko je došlo do konsenzusa.

To je taj vjetar druže koji je tebi hladan i nosi boleščinu, a nas nevjerojatno ugodno hladi.

Tko je glasao

S time da to sto GONG radi

S time da to sto GONG radi nisu javne rasprave u svojoj sustini koja zahtjeva maksimalni odjek, a ne konspirativnost.

Tko je glasao

„Opet će biti Super!!!“

Mislim da je dobro razgovarati o ideji - „Opet će biti Super!!!“, naravno da je slogan intrigantan.
Konstitucija predstavničke demokracije mislim da je postavljena izazovno uvođenjem dviju poluga, stranačke kroz DPV i nestranaćke kroz vijeće općina-gradova. Društvenu ulogu sindikata treba drastično "prilagoditi" te tripartitni sustav pretvoriti u dvopartitni (država - gospodarstvo)

http://pollitika.com/politicka-prostitucija-partitokratskih-apostola
http://pollitika.com/stranacki-sustav-rh-e-kao-zlocinacka-organizacija

Tko je glasao

Što se tiće dvodomnog

Što se tiće dvodomnog parlamenta nije mi to palo na pamet, to sam samo stavio usporedbu kako je bilo u komunizmu oni su imali tri vijeća.

Opet će biti Super. Mislim da je to pogodak. Nekima je bilo dobro u komunizmu. Nekima se ostvario san kad smo međunarodno priznati Nekima je bilo dobro početkom prošlog desetljeća kad su krenuli krediti. Ali sad su se svi zakucali u zid. Većini je imala neku fazu u životu kad im je bilo super . Onima kojima nikada nije bilo super njima nikada neće niti biti. Za njih ne postoji nikakvo rješenje. Njima neka se obraćaju stranke koje samo kukaju ili don ivan grubišić.

Tko je glasao

Baš sam krenula zakucavati...

...kako "opet će biti Super" implicira da je "Super" već bilo...
Onda si ti to tak lijepo obrazložio!
Sviđaš mi se, Papar ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

evo tu se kuha rasprava za

evo tu se kuha rasprava za petak, bacite malo oko dok ne skužim kako postaviti slike na pollitiku:

http://erepublika.blog.hr/

Tko je glasao

Osobe koje žele/mogu

Osobe koje žele/mogu (rasprava... :-)) otvarati teme bi trebale uputiti zahtjev mraku za osposobljavanjem embendanih videa i slika. Ako Papar nije osmislio format, ajmo raspravit :), nešto kao ovo dolje, trebalo bi onda finalnu verziju objaviti sa kodom za copy/paste.

Naziv dnevnika: SUPER: __naziv javne rasprave__
Tagovi dnevnika: __tagovi__

Podnositelj: Papar
Video prijenos: __naziv videa__
Audio prijenos: __naziv audia__
Uvod u raspravu:

__tijelo dnevnika__

Tko je glasao

ma meni je ideja stranke

ma meni je ideja stranke SUPER sasvim ok.. jedino ne kuzim cilj dnevnika i to me poprilicno zbunjuje..

sto to znaci:

Tema prve javne rasprave: ciljevi i način provedbe javne rasprave.

cilj je dobiti zakljucak. nacin je raspravu voditi kao dostupnu svima.

i sto sad?

onak mi je sve to trla baba lan da joj prode dan. no ja nisam bas od takvih rasprava kojima ne znam svrhu..

Kaj ne bi pocetak ovakve teme trebo biti : Osnovne postavke rada. Nacin. Metode. Sudionici. - sistem donosenja odluka.. i onda konkretno. ovih opcih i sveopcih idejnih planova i gospodarskih programa ima na politickom trzistu koliko hoces, ovo je samo e-svijet, no metoda, koja je losa u reali nije se promijenila.

ajd da mi pocnemo sa konkretnim, pa molim slijedeci dnevnik:

1. Politicki profil stranke
2. Socijalni profil stranke
3. clanstvo
4. nacin predlaganja i donosenja odluka

pa ako nam se to dopadne idemo dalje..

inace, konsenzus je realno nemoguce postici ako imas puno ljudi. uvijek ce netko biti protiv. a i da se ogranici broj onih koji donose konacnu odluku na recimo 12 ili 20, bez da si ih prije toga politicki i drustveno (socijalno) profilirao nemoguce je dobiti zajednicko rjesenje sa kojim bi se svi slagali. dakle konsenzus sto se mene tice odbacen kao nelogican i nemoguc nacin odlucivanja.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Idući dnevnik ide s tim, ali

Idući dnevnik ide s tim, ali upozoravam odmah da je ideja nešto posve drugo od postojećeg političkog prostora pa je teško definirati politički i socijalni profil. Ali je će biti moguće prepoznati te funkcionalnosti unutar modela upravljanja za koji će se ova politička opcija boriti. Ako se to uopće može nazvati političkom opcijom jer je to naziv koji pripada političkoj sceni Druge Republike.

Tko je glasao

A4. javna rasprava

koliko shvačam sada bi trebalo otvarati tematske SUPER dnevnike na kojima bi se postavile neke osnovne polaznice. (vidim problem u prepisivačini uhodanih stranaka sa jedne strane, a sa druge ne smije se odustajati od jasnog i svakome čitljivog)

jer ovaj dnevnik je samo jedna jako uopćena polazna točka

Tko je glasao

Ide idućih par rasprava pa će

Ide idućih par rasprava pa će se steći slika o tome što se hoće postići. Nema mogućnosti da se nešto prepisuje to će se vidjeti odmah. Već je dolje napisano da ovo neće sličiti ničemu što trenutno postoji. Ovo je samo rasprava o ciljevima i načinu provođenju rasprava koje će uslijediti idući tjedan.

Tko je glasao

Ovaj dio oko zaključivanja

Ovaj dio oko zaključivanja javne rasprave:
A4.
Javna rasprava na pojedinu temu počinje otvaranjem teme i traje sve dok se javna rasprava ne zatvori objavljivanjem konačnog teksta određene teme.

Smatram da će biti preteško slagati rečenice svaki put, da li si zamislio "kvotanje" u reply-u koje bi podnositelj (eh, da, koji je naziv onoga tko je odgovorna osoba u raspravi, zastupnik ili podnositelj ili nešto treće?) složio, sa službenom opaskom da se dio teksta uključuje u zaključak javne rasprave?

Tko je glasao

Cilj javne rasprave je

Cilj javne rasprave je okupiti 140 korisnika portala pollitika.com raspoređenih u 10 izbornih jedinica
A što je s XI. izbornom jedinicom za dijasporu? Na pollitika.com djeluju i ljudi iz dijaspore. A što je s manjincima? Na pollitika.com djeluju i pripadnici nacionalnih manjina.

"Isto i jednako nisu ni isto ni jednako."
silverci

Tko je glasao

Cilj javne rasprave je

Cilj javne rasprave je okupiti 140 korisnika portala pollitika.com raspoređenih u 10 izbornih jedinica koji će konsenzusom prihvatiti sve točke programa SUPER-a koji će se kandidirati na izborima za Sabor Republike Hrvatske.
pollitika.com je platforma koja i bez javne raprave očigledno u ovoj fazi predstavlja najkvalitetnije rješenje za platformu. Ovih 140 bi trebalo okupiti iz .hr blogosfere (ili iz javnog života), te bi njihov status korisnika pollitike.com trebao biti posljedica njihova pristupanja stranci, odnosno prihvaćanja softverske platforme koju je odabrala stranka. Iz ovako napisane točke bi se mogao dobiti možda pogrešan dojam.

Odnosno, da li jesmo za to da se naši resursi sljedećih dana troše na upoznavanje ostatka .hr svijeta sa inicijativom?

Tko je glasao

Ovih 140 bi trebalo okupiti

Ovih 140 bi trebalo okupiti iz...

tih 140 ljudi moraju biti i ravnomjerno rasporedjeni po izbornim jedinicama.
vrlo je vjerojatno da od 140 aktivnih blogera njih polovica zivi u zagrebu.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

da od 140 aktivnih

da od 140 aktivnih blogera
Nadam se kako se nećemo ograničavati samo na blogere. Svaki državljanin ili državljanka RH koji smatraju da mogu prenositi zaključke javne rasprave tamo gdje bi imali funkciju su dobrodošli.

Umjetnici, sportski djelatnici, novinari, poduzetnici, facebook korisnici, ...

Tko je glasao

Prenositi moze svatko.

Prenositi moze svatko. Kreirati malo teze.

Tko je glasao

Zato su tu resursi stranke,

Zato su tu resursi stranke, podnositelj zahtjeva za javnom raspravom ne mora biti osoba koja će prenositi zaključke. Osoba koja prenosi zaključke bi trebala pokrenuti postupak, nije nužno da ona sama definira sve parametre dnevnika (dublje proučiti temu, pronaći javno iskazana mišljenja u obliku linkova, napisati sažetak i slično).

Tko je glasao

Sto bi po tebi bio posao

Sto bi po tebi bio posao podnositelja? Samo formalni zahtjev? BTW, cini mi se da prije nego sto se krene s javnim raspravama mora postojati okvir (popis tema i njihova medjusobna povezanost (tipa rodovi - razredi i slicno)) kako bi se uopce moglo krenuti u nekom suvislom smjeru. OVako svako visi nad svojim partikularnim vidjenjem nesvjestan sire slike.

Tko je glasao

Sto bi po tebi bio posao

Sto bi po tebi bio posao podnositelja? Samo formalni zahtjev?
Prenijeti temu na način da mi budemo svjesni forme iz koje ćemo izvući zaključak.

Postoje teme iz kojih se u roku 5 sati dobije konsenzus Za (i ta riječ bude jedini zaključak rasprave), recimo o povećanju izdatka gradskog proračuna od 9% za akumulirane troškove (pucam totalno napamet primjerom).

Postoji tema o kojoj zastupnik želi unutar službene funkcije (glasnogovornik stranke na konferenciji za novinare ili saborski zastupnik sa izlaganjem) javnu raspravu pripremiti na sveobuhvatan način s brdom linkova i stavova, te željom da se učini to ili to ili to. Takva rasprava radi peakove na mnogostruke zaključke javne rasprave i slaže tekst.

BTW, cini mi se da prije nego sto se krene s javnim raspravama mora postojati okvir (popis tema i njihova medjusobna povezanost (tipa rodovi - razredi i slicno)) kako bi se uopce moglo krenuti u nekom suvislom smjeru. OVako svako visi nad svojim partikularnim vidjenjem nesvjestan sire slike.
Ne bi smjele postojati teme, trebalo bi se fokusirati na načine djelovanja za sad, a kasnije ovisno o funkciji/relevantnosti.

Željko Mavrović može otvoriti zahtjev osobno, recimo priprema njegove konferencije za novinare u 9. mjesecu gdje je zatražio od stranke javnu raspravu. Stranka zaprima i oblikuje zahtjev iz Mavrovićeva teksta potrebujući konsenzus u raspravi da li se javna rasprava objavljuje.

Tko je glasao

Iz iskustva ako ekipa nema

Iz iskustva ako ekipa nema predodzbu CIJELE price, te kako se neka mala stvar uklapa u veliku sliku koja mijenja svijet, onda nemas organizaciju, niti motivaciju (fali veza izmedju konkretnog cina i ukupne slike).

Druga stvar, odmah ces naici na 50 ljudi koji ce svatko htjet drvit po svojoj temi, a nitko nece imati snagu da organizira raspravu, pozove ljude, strucnjake, fokus javnosti, osigura relevantnost zakljucaka etc jer ces imati nesistematiziranu disperziju.

Ako imas jednostavne mehanizme odredjivanja neke teme i hajmo reci semafor sto prolazi sto ne, tada se istog trenutka mice nulti zaheb milijona uskih fokusa koji niti do tada, niti poslje nece moci poluciti potrebnu inicijalnu energiju.

Po pitanju narudzbi etc, ako se stvar uklapa u veliki sistem, super.

Tko je glasao

evo ja odmah pridružujem svoje tematske dnevnike (i diskusije)

SUPER-u
jedino istina je da bi se sada iz njih trebao stvoriti neki stav
ove diskusije na pollitici idu u odnosu na sustav kojeg imamo i neznatno pokušavamo mijenjati
ali za ovo bi se trebao napraviti programi, a za to je potrebna jača stručna ekipa i ona koju to posebno zanima
reklo bi se: rad, rad i samo rad

Ima pravo Papar
niti jedna postojeća stranka ne želi kopirati te buduće programe jer će oni biti potpuno protivni dosadašnjim navikama

ali izgleda da nema drugog izlaza

elita će sva završiti "kud Sanader tud ja" jer su svi išli tim putevima

Tko je glasao

Strpite se do petka kad će

Strpite se do petka kad će biti puno konkretnije izložena ideja. No već vidim da je ideja pala na plodno tlo. Uopće ne sumnjam u našu zrelost i naše sposobnosti.

I sve je točno što ste napisali. Da bi se projekt uspješno vodio mora od početka biti jasno što je cilj. Zato i krećemo od petka s tim. Morao je biti neki balon, ali je od početka očito da smo zainteresirani. Prošlo je tek deset dana od iznošenja ideje.

Tko je glasao

evo tu se kuha rasprava za

evo tu se kuha rasprava za petak, bacite malo oko dok ne skužim kako postaviti slike na pollitiku:

http://erepublika.blog.hr/

Tko je glasao

bacite malo oko dok ne skužim

bacite malo oko dok ne skužim kako postaviti slike na pollitiku:

od mraka moras zatraziti full html


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Postoji samo jedan mali bed u

Postoji samo jedan mali bed u ovom dijelu price. Ali to i nemora biti bed, vec samo korak. Na netu pise cca 100 ljudi sa imenom i prezimenom, da ih mozemo nazvati blogerima. Oni sto su anonimci, moze li im se poklonitii povjerenje, ako oni od odgovornosti za napisano bjeze? I koliko je realno da od 100 ljudi sto pisu na netu da su svi kompatibilni? Meni pase recimo 30tak posto ovih sto se potpisuju, znaci dalo bi se skupit 30 ljudi. Ajde, potencijalno 50. Ali to je to.

E sad. Sta je tek sa detaljom, a to je pitanje zele li oni biti sudionici?

Pa tako, cini mi se ako Papar privuce inicijalnih 5 ljudi, da ce to biti velik uspjeh (bez ironije), u biti mobilizacijska jezgra kao nulti korak.

Tko je glasao

Oni sto su anonimci, moze li

Oni sto su anonimci, moze li im se poklonitii povjerenje, ako oni od odgovornosti za napisano bjeze?
Točka A3, sudjelovanje u raspravama, ne uvjetuje neanonimnost i tako bi trebalo biti zauvijek.

Točka A1 po definiciji govori o ljudima s imenom i prezimenom. Ključno je, što bi buduća rasprava trebala pokazati, da li anonimac u fazi odabira 140 predstavnika može ostati anonimac. Nakon odabira, po meni, osoba koja piše pod nickom slobodno može nastaviti na taj način, vrlo sam uvjeren da rasprava neće donijeti zaključke prema kojima se ide u personalizirane kampanje. ;)

Tko je glasao

zec u šumi

@gale,
iskomunicira li se iz ovoga išta suvislog te nađe li se način da se
rečeno ili napisano jednoznačno razumije, sama primisao o mogućem
uspjehu i tome pripadajućim benefitima će mnoge od nas potaknuti
da odbacimo (dekorativnu) konspiraciju.
I izgledati će to odriješito, kao da su identiteti položeni na oltar dobrobiti
nacije.

Tko je glasao

Istina. Usko grlo ne vidim u

Istina. Usko grlo ne vidim u anonimcima, vec o ukupnom broju pojedinaca koji sudjeluju u JOTu. Ali kao so kazes, inspiracija cuda radi.

Tko je glasao

usvajanje najvećeg mogućeg

usvajanje najvećeg mogućeg zajedničkog nazivnika oko kojeg postoji konsenzus.

...posljednji i jedini opći koncenzus kojeg se mogu prisjetiti je Božićni Ustav
iz 1990-te.
Deklarativno, vjerojatno bi se i danas postigla opća suglasnost na istom
tekstu, politička korektnost ne dozvoljava dvojbe o temeljnim vrijednostima.
Ako je to tako, mislim da bi moglo biti konstruktivno na primjeru Ustava
provjeriti koje su nam stvarno značenje imali izrazi i formulacije, dakle riječi,
kako smo ih razumjeli prije 20-tak godina a kako danas.
Čini mi se da bi takova dekonstrukcija značenja, neopterećena nuždom
pravovjernosti, dala bitne informacije gdje smo ovdje i sad. Istina, kako
je ovo JOT medij, takva rasprava bi bila najkorisnija zlosretnim dosadašnjim
upravljačima, ali, mislim si, koga briga ako i sami uočimo gdje je problem.

...vjerojatno ne bih uvlačio najviši državni zakon u mogući prijedlog za
raspravu o koncenzusu da neki dan nisam, potaknut potresnim fotosima
svakodnevnog života u Bangladešu, skočio pogledati kako izgleda ustav
te zemlje. Normalno, u preambuli sve vrvi od ravnopravnosti i svih mogućih
prava, izgleda tako da bi ga mirne duše mogao potpisati i bilo koji vođa
zemlje razvijenog svijeta.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci