Tagovi

SUPER: Četvrta javna rasprava (Svjetonazor)

SUPER: Stranka za Uspostavu Progresivne E -Republike

Četvrta javna rasprava: Svjetonazor

SUPER ima politički svjetonazor. Svoje mjesto gdje se nalazi na političkom zemljovidu. Naša SUPER pozicija nije ni lijevo ni desno, a nije niti u tzv. političkom centru. Politički centar, prema našem pogledu na politički zemljovid, rezultat je projekcije višedimenzionalnog političkog prostora u jednu dimenziju.

SUPER okuplja znatiželjne građane s pozitivni stavom koji žele doprinjeti svojoj zajednici.

Građani okupljeni oko SUPER-a ne žele živjeti od politike, odnosno nemaju ambiciju profesionalnog političkog angažmana, ali svjesni činjenice da je u našoj civilizaciji čovjek političko biće, osjećaju potrebu i imaju resurse doprinjeti političkoj sceni.

SUPER će doprinjeti političkom prostoru kulturom:

1. Korištenja pozitivnog jezika

Naše riječi proizvod su naših misli. Građani okupljeni oko SUPER-a truditi će se pronaći što je moguće više pozitivnih tema i pretočiti ih u inicijative. Pozitivno razmišljanje je stvar navike, baš kao i negativno. Dakle moguće je pozitivno razmišljanje i pozitivne stavove usvojiti učenjem.

2. Cijeloživotnog učenja

Građani okupljeni oko SUPER-a su po svojoj prirodi znatiželjni i razumiju da se iz svake društvene situacije nešto možete naučiti. Imamo interes za nešto novo, koji stvara novu energiju, nove ideje i razvijamo drugačiji način razmišljanja.

3. Zahvalnosti

Zahvalnost je ta koja gnjev i frustracije u društvu preokreće u pozitivno stanje. Naše društvo ima slabosti, ali bitno je usredotočiti se na ono jako i dobro u nama. SUPER građani će svojim političkim djelovanjem stvoriti kulturu društvene zahvalnosti za resurse kojima raspolažemo.

...
...
...

I u slučaju da naša vizija ne bude prepoznata i nagrađena na ovim izborima gledamo pozitivno i uvjerni smo da će se i u razdoblju do slijedećih izbora dio naše vizije ostvariti radom onih političkih snaga koje se izbore za povjerenje građana sada.

Prethodni SUPER blogovi:

http://erepublika.blog.hr/
SUPER: Treća javna rasprava (Antikorupcijski program)
SUPER:Prva java rasprava drugi dio
SUPER:Druga javna rasprava (Misija, Vizija i Strategija)
SUPER:Prva javna rasprava
SUPER: Iznošenje ideje!

Komentari

1. Korištenja pozitivnog

1. Korištenja pozitivnog jezika
Naše riječi proizvod su naših misli. Građani okupljeni oko SUPER-a truditi će se pronaći što je moguće više pozitivnih tema i pretočiti ih u inicijative. Pozitivno razmišljanje je stvar navike, baš kao i negativno. Dakle moguće je pozitivno razmišljanje i pozitivne stavove usvojiti učenjem.
2. Cijeloživotnog učenja
Građani okupljeni oko SUPER-a su po svojoj prirodi znatiželjni i razumiju da se iz svake društvene situacije nešto možete naučiti. Imamo interes za nešto novo, koji stvara novu energiju, nove ideje i razvijamo drugačiji način razmišljanja.
3. Zahvalnosti
Zahvalnost je ta koja gnjev i frustracije u društvu preokreće u pozitivno stanje. Naše društvo ima slabosti, ali bitno je usredotočiti se na ono jako i dobro u nama. SUPER građani će svojim političkim djelovanjem stvoriti kulturu društvene zahvalnosti za resurse kojima raspolažemo.

Tko je glasao

SUPER stranka je evidentni

SUPER stranka je evidentni super BUCKURIS !

Da ne mrzim voznju avionom dosao bi blize vama da vas malo poshicam (imam lijepu malu al' zestoku Berettu 25c.) a zbog tolike naivnosti i nasjedanja na ocitu demagogiju -OPET!

Tko je glasao

SUPER? Brrr!

Ajmeee, jos jedna nova stranka!
Sacuvajjjj nas Boze!

Jedva mogu citati od muke na povracanje,., sve same floskule, ma sta,., FLOSKULETINE! PAROLETINE!
....,... promijenit cemo, stvorit cemo; postici cemo.; pobijedit cemo~ potrebno je......, super kandidati; super zastupnici,.,...................................................... sve sami superi!

A KAKOOOO? Nikako!

Ne volim biti bezobrazno izricit, ali vec mi je jeb... puna kapa stranaka i "programa", javnih rasprava, blebetanja i slicnih gov... !

Pazi sad ovo, bas mi je super iako ne kuzim - Opet ce biti SUPER!!!
Ako autor misli na neko prijasnje doba (zbog rjecice opet) kad nam je bilo super, bilo bi fer od njega da precizira to super vrijeme! Osim ako se to ne odnosi na njega i njegove.
A taj usklik moze se razumjeti i ovako: Opet ce nam biti Super zajeb...!
Samo cu reci jos ovo, posto na ovakve pero-tvorine ne zelim vise gubiti vrijeme (i opet su se neki naivni Polliticari uhvatili na baceni mamac);

Umjesto izmisljanja nekih toboznjih novih, boljih, drugacijih sustava/sistema, bolje otici na net, potraziti, prepisati i eventualno modificirati Program neke uspjesne stranke u nekoj manjoj zemlji poput Norveske, Danske, Svicarske.
Pa dajte shvatite vec jednom, da su Hrvati unikatno katastrofalno politicki antitalent narod i stoga nikako i nikada ne mogu ni ostvariti jedan dobar politicko-drustveni sustav.

ALOOOOO!
BUDJENJE!

Tko je glasao

dragi kolega zar niste

dragi kolega zar niste prepoznali da ovdje na pollitik-com djeluju sve sami politički geniji. poštenjačine i genijalci kojima je cyber profiter mrak uzor. evo prevovremeno pred izbore politički plaćenik mrak uvodi spam modul kojim će propagandisti tamaniti svoje kritičare. To je moram priznati manje kurvanjski od mrakove metode baniranja zbog kritika upućenih kroz privatne poruke. zato oprez u ophođenju s mrakom putem privatnih poruka.

Tko je glasao

kolega poveznik to što don

kolega poveznik to što don Ivan zagovara otvorene liste, s kojih ne bi prvi išli u Sabor, nego najsposobniji i najbolji je najobičnija floskula. Inače cijela vaša ideja koju zagovarate nema blage veze sa realnošću i spada u domenu pojedinačnih halucinacija. Trebate proučiti izborni zakon i pravila po kojima se vrši izbor za hrvatski sabor. Najprostije rečeno po redu se koze hebu, a istim se redosljedom biraju i zastupnici s liste. Zanima me odgovor na pitanje tko će to utvrđivati tko je to najsposobniji i najbolji? Tko će sastavljati nezavisne liste i utvrđivati redosljed kandidata? Tko će to sa sigurnošću utvrditi koji su to pojedinci zaslužni za uspjeh nezavisne liste? To su samo neka iz niza pitanja koja nezavisne liste ne daju garanciju za kako vi tvrdite radikalnu i vrlo brzu promjenu ključnih društvenih odnosa, ali bez mogućnosti ometanja i podmetanja. Cijela ta ideja je previše nategnuta da bi saživjela u praksi.

Tko je glasao

informiranje

Nedavno mi je netko tko je duže vrijeme boravio i radio u Njemačkoj kazao kako svaka obitelj godišnje plaća odvjetnika kako upravo ne bi morali proučavati zakone (nemaju vremena) kako bi zaštitili svoja prava pred tijelima državne uprave. Kod nas toga nema, kao ni koječega drugoga, pa se građani poprilično boje sistema, pred njim se povlače i ne znaju koja su im prava i mogućnosti za koje nerjetko ostaju zakinuti upravo iz neznanja ili nedostatka materijalnih sredstava kako bi pokrenuli postupak.

Iz toga razloga, ne bi bilo na odmet, razmisliti o tome da dio SUPER-a bude upravo informiranje građana od strane građana što znači da bi u takvoj stranci/udruzi trebao volontirati pokoji pravnik. Itd.

Tko je glasao

SUPER bi mogao svaki dan

SUPER bi mogao svaki dan imati jednu ili više tema da se iskristalizira stav. Teme ovog tjedna:

Vatikan, povrat zemljišta
Briuni riviera
Kosovo – helihopteri
...

Stvoriti svoj stav o tome kroz rasprave. Dnevnici ne moraju biti dugi, minimum koliko je potrebno da se dnevnik objavi
i za dan dva stvori jasan stav
može koristiti i druge dnevnike koji su žvakali teme
i možda imati jedan trajni dnevnik SUPER STAv na koji će se jasno dopisivati stajališta o aktuelnim problemima ...

Tko je glasao

Papreni, ne znajući za vašu

Papreni, ne znajući za vašu SUPER inicijativu, dakle potpuno neovisno, razmišljao sam od početka ove godine vrlo slično vama. Za očekivati je pravu poplavu nezavisnih lista na slijedećim parlamentarnim izborima. Pošteno gledajući, to neće biti korisno nikome, osim postojećim političkim strankama, odnosno njihovim elitama.

Ne mislim ni na koji način obezvrijediti vašu inicijativu. Stoga shvatite da sve što vam kažem nije u funkciji novih podjela, razmimoilaženja u mišljenjima i pristupima. Obrnuto je. Ključno je pitanje kako ujediniti snage i napore, a da se nitko ne osjeti ugroženim, povrijeđenim ili prisiljenim odustajati od vlastitog integriteta.

Mislim da je rješenje vrlo jednostavno. Nužno je, gotovo neizbježno, ako želite da vaša inicijativa postigne uspjeh na izborima, povezati se sa sličnim inicijativama. Ja znam za don Ivana Grubišića i njegov Savez za etičku i građansku Hrvatsku. Takvih će sasvim sigurno biti puno više. Je li problem povezati se međusobno, razmijeniti ideje i utvrditi zajednička načela i ciljeve, a onda u izbornu utrku ući svatko o svom trošku? Da li bi se moglo, na taj način, doći do ujedinjenja inicijativa, smanjivanja troškova, napora i u konačnici do izvjesnijeg izbornog rezultata?

Morate znati da nikada ne pobjeđuju najači i najbogatiji timovi, već oni koji se posvete zajedničkom cilju. Ovdje uopće nije sporno da sve nezavisne liste i inicijative imaju poštene ciljeve i poštenu motivaciju. Sve što je potrebno je te ciljeve dogovorom osmisliti, postaviti rokove njihovog ostvarenja i u kampanji progovoriti vrlo jednostavnim jezikom vrijednosti. Birači moraju osjetiti da je riječ o nečemu drugačijem od onoga na što su oni od politike naučili. Zato je neobično važno da shvate kako ne postoji politička snaga ili volja koja im može rješavati njihove egzistencijalne probleme. Država ili vlast ( uvjetno rečeno) može samo stvarati okvire, koji će građanima omogućiti da preuzmu odgovornost za svoj život. Ne postoji politika, reforma ili zakon, putem kojih bi se moglo doći do društvene promjene o kojoj nam ovisi budućnost. Ljude treba osposobiti da maksimalno koriste svoje sposobnosti, a uloga države je da služi narodu. Vidite li gdje nas je dovela dominantna društvena paradigma izvana prema unutra? Ta paradigma je čista utopija, jer ne možete upravljati ljudima na način da prisiljavate građane da bilo što rade na svoju štetu. Život jednostavno tako ne funkcionira.

Vaš ideal o 140 SUPER zastupnika nije ništa drugo do li potreba ovog društva da ima 140 karakternih lidera.. Hrvatska ima te ljude i to nije sporno. Samo do njih moramo doći na smislen i mudar način. Oni sami sebe moraju prepoznati i izabrati. To nitko ne može učiniti u njihovo ime. A jedini način je da im se ponudi besplatna prilika, koja u sebi ne sadrži nikakav rizik, da svoje sposobnosti i ideje na veliko pretvore u našu praksu i svakodnevnicu. Stoga mi se sviđa ideja don Ivana Grubišića da se ni na koji način sudjelovanje na nezavisnim listama ne uvjetuje. Ukoliko netko ima ideju i uvjeren je da je u određenom roku, s pozicija služenja, može realizirati, takav čovjek mora dobiti priliku. Štoviše, don Ivan zagovara otvorene liste, s kojih ne bi prvi išli u Sabor, nego najsposobniji i najbolji. Vaša ideja da svi s liste mogu ili trebaju proporcionalno rezultatu liste biti saborski zastupnici je nepotrebna iz tri razloga. Pitanje je da li svi žele biti zastupnici, kakva bi bila produktivnost zastupnika koji bi se mijenjali kao na tekućoj vrpci i treće, ne bi li se kandidati s liste, a koji nisu izabrani, mogli mudrije iskoristiti i angažirati na provedbi zajedničkih ciljeva? Drugim riječima, potpuno je irelevantno tko će biti zastupnik, sve dok ima rezultate. Automatski, njegovi ili njihovi zastupnički rezultati znače uspjeh ne samo onih sa lista, nego i ukupnog društva. Nije li to smisao svega?

Smisao ove moje intervencije nije da vas nagovaram ili molim bilo što. Razmislite sami. Jedino što ne treba ni vašoj, ali ni ostalim nezavisnim inicijativama su podjele. Suradnja i udruživanje snaga su puno bolja opcija, pod uvjetom ravnopravnosti. Garantiram vam da bi s njima postigli točno ono što ste namjeravali, što bi u konačnici značilo radikalnu i vrlo brzu promjenu ključnih društvenih odnosa, ali bez mogućnosti ometanja i podmetanja.

Tko je glasao

SUPER koalicija!

SUPER je direktna demokracija:
http://pollitika.com/super-druga-javna-rasprava-misija-vizija-i-strategija

Predviđena je konvencija:
Plan javnih izbora kandidata:

1. kolovoza izrada Facebook stranice.

Na SUPER Facebook stranici će se od 1. rujna do 31. listopada primati prijave kandidata za izborne liste

Svi kandidati će svoju kandidaturu morati potvrditi uplatom 100 kuna. Prikupljena sredstva će se koristiti za trošak kampanje. Procjena je da će se ovako sakupiti oko 30.000 kuna.

Od 1. studenog do 15. studenog biti će konvencija kandidata na SUPER Facebook stranici.
14 kandidata koji sakupe najviše glasova morati će za svoju kandidaturu uplatiti 1000 kuna.

Prikupljena sredstva će se koristiti za trošak kampanje. Na ovaj način bi se trebalo sakupiti 140.000 kuna.

Svi kandidati će se morati predstaviti na vlastitim blogovima, poliwikiju ili Facebook profilu.

http://pollitika.com/super-prva-javna-rasprava-ii-dio

SUPER ima jako malo zajedničkih nazivnika, ali su oni potpuna novost. Ovaj tjedan ide još jedna javna rasprava ovdje pa onda idemo na ostale portale. Malo smo kasnili s palnom evo nekih tjedan dana, ali plan je bio napravljen s pretpostavkom da će se datum izbora znati 1.7. No nismo puno fulali jer smo skoro pogodili datum održavanja izbora (osim ako DORH to ne ubrza :)))) )

Ako se druge liste mogu uklopiti pod naš mali zajednički nazivnik onda nema nikakvih razloga da ne dođe do ujedinjenja na ovaj ili onaj način. Najjednostavnije je da se sve liste priključe SUPER konvenciji. To je toliko transparentno da transparentnije ne može biti.
Osim toga može se formirati koalicija nezavisnih lista. Ja tu objektivno vidim samo dvije eventualno tri liste. Grubišićeva lista, eventualno ako će Kregar nešto raditi i SUPER. To je manje od 14.
Nema nikakvog razloga da i do toga ne dođe, ali to bi trebala biti posebna SUPER javna rasprava..

SUPER je projekt za građane koji se ne žele profesionalno politički angažirati ali žele sudjelovati u formiranju politike. Zato je predviđena rotacija. Tako da je teoretski moguće da SUPER nema niti jednog kandidata ako se kandidati s neke liste obvežu na provedbu SUPER programa. No to je opet tema za javnu raspravu.

Evo ovaj tjedan ide još jedna javna rasprava pa ako nakon toga nema zapreka i postoji mogućnost zajedničkog nazivnika on će se sasvim sigurno na ovaj ili onaj način dogoditi.

Što se tiće nastupa Grubišića i SUPER-a postoji jedna bitna razlika ali moguće ju je pretvoriti u zgoditak. Naime kod njega je naglasak na prepoznavanje stvari koje nevaljaju u društvu, SUPER teži suprotnome.

Misija(Zašto smo se okupili)

Progresivnom upotrebom e-rješenja uspostaviti ćemo Treću Republiku .

Vizija (Što ćemo postići)

Blagostanje kakvo ima društvo koje optimalno koristi resurse.

Strategija (Kako ćemo to ostvariti)

Promjenom sustava. Uz promjenu vlasti mora ići i promjena sustava.

Stvoriti ćemo sustav koji će omogućiti optimalnu upotrebu intelektualnih resursa građana, vlasti i gospodarstva. Sustav koji će uspostaviti transparentan dogovor - ravnotežu između interesa građana i gospodarstva. Nashova ravnoteža – održivi razvoj.

Ako se želimo ravnopravno uključiti u društvo razvijenih naroda, onda moramo barem na trenutak biti na većoj organizacijskoj razini on njih. Mi smo dovoljno mali i mi imamo dovoljne resurse da možemo tako visoko skočiti.

Ključ blagostanja ne leži u instant rješenjima ostvrarivim preko noći, već u transparentnom sistematskom radu svih segmenata društva.

Naša misija i vizija sažete su u naš slogan:
„Opet će biti Super!!!“

Tko je glasao

Svjetonazor nam govori kako

Svjetonazor nam govori kako se postavljamo spram nekog konkretnog problema, sto rezultira politickom odlukom. Dakle gay parada da/ne? Sto nam kaze svjetonzor i jeli to uopce svjetonazor?

Tko je glasao

Dakle gay parada da/ne? Vrlo

Dakle gay parada da/ne?
Vrlo je lako odgovoriti iz SUPER perspektive na ovo pitanje.

Zamisli da sam sebe priupitaš "gay parada da ili ne?". Zabrejnstormaš o svim parametrima koji ti padnu na pamet i recimo da ih zapisuješ i boduješ negdje, u glavi, na papiru ili u libreoffice-u, svejedno. Ne donosiš brzopleto zaključke nego svaki parametar dobro rasčlanjuješ. Na kraju odlučiš da, ne ili nemam pojma.

Sad zamisli organizam podosta složeniji i glomazniji od tvoje jedinke, ali s puno slabijom platformom i kudikamo nezgrapnijim sustavom za donošenje odluka i rasčlanjivanje.

Tko je glasao

Ok. No, u praksi cesto naidem

Ok. No, u praksi cesto naidem na jedinke koje generalno dobro funkcioniraju, ali oko napetih im tema potpuno i postanu iskljucivi. Sto je najbolje cesto su im upravo te teme najbitnije do jedine bitne. Eh sad, lako breinstormat sa svojim kruzokom, nemoguce s tom ekipom. Sta uciniti tada? Uvesti nulti parametar ukljucivaNja? Odreci se glasa po za osobu bitnim stvarima i ostaviti onaj neindoktrinirani parametar u funkciji? Nesto treba, da bih dozivio suvislim i realnim.

Tko je glasao

Lijepo zboriš, drago mi te

Lijepo zboriš, drago mi te čitati.

ZERP. Ustav. Postoji li konsenzus za referendum o promjeni ustava?

EU. Ustav. Postoji li konsenzus za referendum o promjeni ustava?

NDH. Ustav. Postoji li konsenzus za referendum o promjeni ustava?

Lustracija. Postoji li konsenzus za referendum o provođenju?

Zakon o oprostu. Postoji li konsenzus za referendum o provođenju?

Golf teren. Postoji li konsenzus za lokalni referendum?

Isus Krist. Postoji li konsenzus za lokalni referendum?

Tko je glasao

znaci, politika je stranke o

znaci, politika je stranke o svakom pitanju provoditi referendum?


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Ne nego uspostava javnog

Ne nego uspostava javnog državnog foruma. Na javnom državnom forumu tijela javne vlasti, građani i pravne osobe kroz dijalog donose akte.

Tko je glasao

Konsenzusom, vecinski ili?

Konsenzusom, vecinski ili? Ako je konsenzus, ajmo eksperiment. Ovdje na pollitika.com- u. Ako je vecinski, onda me interesira profil ekipe. Ako ce u startu biti Jelenska, Skviki, Feniks, vkrsnik i slicna ekipa u igri, nema sanse da cu se nadglupljivati s tom ekipom. Ako su ljudi u cije kognitivne sposobnosti vjerujem, ajmo vidjeti. No, do sheme opceg drzavnog foruma valja dogurati, a cini mi se vrlo problematicno furati bilo koju navedenu shemu. Dakle, koji sukoraci, kako vidite prve korake?

Tko je glasao

ma nije to u pitanju. ok - to

ma nije to u pitanju. ok - to je vas cilj koji namjeravate provesti ukoliko dodjete na vlast ili u poziciju da utjecete na vlast.

ono o cemu gale pise jest zauzimanje stava stranke o partikularnim pitanjima, sto je proces koji se u politici konstantno trazi, bez obzira bio veliki, mali u poziciji ili opoziciji. primjerice vlada donese neku uredbu ili prijedlog zakona, novinari vam tutnu mikrofon pod nos i zatraze komentar. a vi? "postigli smo koncenzus da to pitanje ide na referendum". i tako o svakoj temi...


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Pa znaš kako gledam na to

Pa znaš kako gledam na to guranje mikrofona pod nos političarima. To je malo profurao Mesić, a sad se svi furaju na to. Svakom loncu poklopac. Koga briga kakvo je mišljenje nekog političara o nekoj temi. Oni moraju raditi svoj posao, a ne biti komentatori dnevnih zbivanja.

Tu nebi bilo nikakvih problema sa SUPER-om. SUPER se drži samo onih tema o kojima se usvojio stav koji se pokušava pretvoriti u akt. Druge teme su osobna stvar svakog čovjeka. Na kraju građani okupljeni oko SUPER-a uopće nisu političari iako djeluju i na tom području.

S jedne strane razumijem potrebu da čak i Predsjednik mora nešto reći o gay paradi jer su okolnosti takve, ali objektivno politika bi se morala baviti daleko važnijim temama, a sustav bi bez ikakvog stava političara morao uspostavljati red.

No ide još jedan blog pa možda bude jasnije. Država nije poduzeće, ali Vlada mora imati projektni zadatak.

Kad se Kregar kandidirao za gradonačelinika na jednom od skupova, gdje sam prvi put sreo Mraka, prvo su se svi složili kad sam predložio da mora postojati projektni zadatak, a kasnije su to otklonili. I dalje mislim da se moramo odvojiti od ideologije i primiti se konkretnog projekta. A kad to postoji svejedno je koja je administracija na vlasti sa stanovišta političkog profila. Onda pobjeđuje onaj tko je efikasniji. Napisati ću idući blog na tu temu.

Problem je što je društvo toliko odlutalo s ovim megakradljivicima da se teško probiti s nekom konstruktivnom idejom, a još je veći paradoks da će se kako stvari idu prljave kampanje inicirati od njih.

No to opet ne može nas obeshrabriti da se odmah ne krene raditi konstruktivno. I tu bi moglo biti rješenje da se neke od ideja probiju ako se držimo ovdje predložene forme.

Tko je glasao

dobro, vidjeti cemo. ja ipak

dobro, vidjeti cemo.
ja ipak mislim da mozes imati najbolji moguci projekt, ali ako kao politicka grupacija ne komuniciras sa gradjanima i na onim podrucjima na kojima to mediji / gradjani / javnost ocekuju, onda se nikada necete probiti.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Da vidim ekipu koja odhebe

Da vidim ekipu koja odhebe novinare oko dnevnopolitickih tema i da ima promptno izlistanih 10 zorova koji su mocni i reprenzetativni, konacno bi znao da se pojavila suvisla opcija na sceni.

Tko je glasao

znaci, politika je stranke o

znaci, politika je stranke o svakom pitanju provoditi referendum?
Da za svako bitno pitanje dok se god ne dođe na vlast, odnosno dok ne profunkcionira Javni državni forum.

Tko je glasao

Terminologija.

Svjetonazor označava odnos pojedinca prema okolini, u kojem se zauzima određeni "pogled na svijet." Svjetonazor podrazumijeva stvaranje određenih stajališta i zauzimanje stavova prema ukupnoj zbilji.

Pošao sam od u prvom redu tvog prijedloga da fali politički profil. Ti si to nazvao ideoloski supstrat.

Evo sad smo otvorili raspravu na tu temu.

Kradem je dao svoje viđenje, a na tragu toga sam napisao prijedlog "ideološkog supstrata".

Ja bih se odvojio od svih tema i stajalište formirao oko načina. Da na neki način forma postane sadržaj.

Tko je glasao

Cini mi se da nov o vrijeme

Cini mi se da nov o vrijeme zahtjeva upravo da se definiraju procesi i opca komunikacijska nacela, a ne stavovi, odnosno da stavovi proizlaze iz toga. E sad. Ako ti kazes da je ovo svjetonazor ( pretpostavljam politicki), tada treca osoba mora u konkretnom politickom pitanju kroz isti svjetonazor (kako god definirano) doci do vrlo srodnog zakljucka. Ako ne moze, gravitacijski faktor nije zadovoljen.

Tko je glasao

Treba li nam to uopće?

Za ovaj zajednički nazivnik pitanje je da li nam definiranje svjetonazora uopće treba.

Tko je glasao

Ako govorimo o zajednickom

Ako govorimo o zajednickom nazivniku, onda govorimo o one issue politici, sto je pomalo zajebana stvar za izgurati je kroz stranacki sistem.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci