Tagovi

Sunčani Hvar po CNN blogeru vs Sunčani Hvar danas po Orcu

Sunčani Hvar i JPP/privatizacija s ORCO grupom je bila česta tema na pollitici. Kritiziranje, kritiziranje i opet kritiziranje je predvodio CNN bloger koji je čak i neke "afere" otkrio (tj. tutnuo mu je Željko Perić, PR savjetnik gradonačlnika Bebića preko PR agenata dokumente za "otkriti" aferu)... Naravno, pljeskali su svi...

Uglavnom tema kritike je bila da je JPP ugovor s Orco grupom napravljen s ciljem da Orco profitira u svim oblicima a da Hvar (i džrava) od toga neće baš imati koristi.

I naravno, po putu je netko uzeo novac zbog "namještanja" ugovora na korist Orco grupi (vjerojatno Polančec ako povjerujemo Mrakovom opisu kakav je on čovjek u prvom odlomku dnevnikaHrana, struja i brodogradnja)

Pozicija s koje su kritizirali - kafanski nivo. Slika je to njihovog shvaćanja biznisa, turizma specifično, i kako bi to trebalo biti kada bi oni (sve redom samoproglašene poštenjačine i stručnjaci) bili investitor s novcem i/ili znanjem.

Ne tvrdim da je bilo pametno što Vlada nije jasno objasnila koncept JPP-a s Orco grupom (ali kome objasniti - tko bi to ustvari razumio i vidio 2-3 godine unaprijed i što je ustvari važno na kraju priče?). Nadalje, bilo bi bolje da je postojao domaći kapital i domaće znanje koje bi preuzelo Sunčani Hvar umjesto Orco grupe (recimo ALH , ili Maistra ili Valamar koji je ipak austrijski kapital i nije zainteresirana za 4+ zvjezdice turitzam, ali ne mogu dvije tvrtke biti spasitelji cijelog hrvatskog socijalističkog turizma...

Sigurno bi više informacija prema javnosti spriječilo CNN blogera (tj. Perića + Bebića) da na taj način pokušaju srušiti projekt... Na pokušaj rušenja Orco projekta treba dodati i prošlogodišnji atack po novinama kako su kapaciteti Sunčanog hvara pola prazni, kako "skupa" plaža (i još tome privatna - zamislite to!) s ulazicom od 600 kn/dan je prazna i da je Orco eto dokazano nesposoban i da ga treba otjerati ako se još može....

Eh, kako su sve "dežurne sveznalice" bile u krivu.

Prvo neznalice su mislile da Orco grupa, obzirom da nije hotelijer ne zna upravljati hotelima i stvoriti turističku destinaciju. Neuki ljudi. Poučak za njih: investitor s lovom ima beskonačno izbora unajmiti management kompanije, destination kompanije (npr THM ili domaći Horwath Consulting) koje će osmisliti vrhunski cijeli projekt. Treba smo platiti

Drugo, laici i neznalice ne kuže ništa o problemu privatizacije hotelski poduzeća koja nikad nisu poslovala s vizijom već kao beskonačni izvor love koju su krali svi koji su mogli (od portira do direktora hotela). Naravno, laici i neznalice znaju sve o svemu (preambula novog Ustava), pa pogotovo najviše znaju o područjima o kojima pojma nemaju..

I kako sad "oteti" takvu trulu tvrtku iz lokalne omče i omogućiti joj brzi i kvalitetni razvoj za nove tržišne uvjete? Možda pustiti Pjerinu da odabere partnera i postavi uvjete? Ili treba prerezati i postaviti cilj u budućnosti a do onda slušati uvrede i optužbe....

Prije nego komentirate, molim pogledajte ove adrese
Sunčani Hvar web

Hotel Amfora - galerija
Horel Riva - galerija
Hotel Adriana - galerija

I nakon toga mi odgovorite, molim....

a) da li je bolje imati destinaciju kakav je Hvar danas ili socijalistički ekvivalent kakav npr možemo susreti u hotelima na Korčuli i diljem obale gdje se stvari ne mijenjau

b) tko od vas ima novac, znanje ili ideju za bolji projekt destinacije Hvar
(ili zna bolje rješenje od Orco grupe)

c) koliko je tzv "privatni smještaj" (zimmer frei) dobiood investicija Orca grupe

d) da li je novostvorena vrijednost Orco grupe na Hvaru primarno u hotelima ili u destinaciji koju su izgradili i na kojoj i dalje rade

Komentari

Navodno je i Paris Hilton

Navodno je i Paris Hilton trebala doći na Hvar al je zapela u Tuzli na bosanskim šiš ćevapima.

Tko je glasao

Svakako, "glamurozna

Svakako, "glamurozna photoshop prezentacija" i stvarni efekti imaju veze međusobno koliko i Mao s efektima Blaira u Engleskoj, ili Tita s današnjom Kinom - ukoliko zanemarimo da su u svim povijesnim osobama, razdobljima, i mijenama postojale divizije koje stalno teže razvoju. Prije je fotogrofija bila dokaz prihvatljiv i na sudu, danas je to samo prikaz uspješnog make-up-a, čak nije značajna ni za elementarni marketing.

U svijetu svakog uspješnog, i razvijenog svjetskog businessa (na kojeg aludira pojava ORCO-a u Hrvatskoj) postoje tri maksime, kojih se drže svi uspješni investitori i političari. To su:
1. - što od neke investicije ima država (tj. državni fondovi, grana poslovanja, regija, pa i mjesto - tj. Bebić i co. - CNN je bio samo glasnogovornik)
2. - što od neke investicije imaju hrvatski ljudi - tj. kolika je zaposlenost i to u mjestu djelovanja jer su to uvijek "human ressources" gdje se trebaju prepoznati efekti investicije. Valjda ne misliš da se u hrvatski uspjeh ubraja zapošljavati Talijane, Francuze, Srbe.
3. - što od neke investicije imaju hrvatski "stručni kadrovi" - jer uvoz visokih stručnjaka, kao što je onaj peder u hvarskom hotelu, ili pak današnji veliki "mag-manager" Jasques Bourgois) na čelu hvarskog turizma, a tek "super stručnjak" bosanski Srbin Dragan Lazukić iz Banjaluke je ekstreman primjer "hvarskog uspjeha" koji je sramotna uvreda Hrvatskoj.

Umjesto ovog tvog "super photoshop uspjeha" kojeg nam ovdje nudiš, trebalo je dati stvarne efekte te slavne "investicije" na Hvaru i hrvatskom turizmu (podatke o manjku novaca u državnom eraru radi besplatne prodaje nečega što su drugi stvarali, neubranog PDV-a, neostvarenog zapošljavanja, neubranih doprinosa itd.) Ja sam se poveselio da nam daješ takve podatke, a ne dobro obrađene fotografije u Photoshopu, koje bi i naš Mrak isto tako kvlitetno bio mogao obraditi (jer mu je grafika bila znimanje). No takvih odgovora nema, jer se podaci skrivaju kao zmija noge.

Glede ovog trećeg gore spomenutog preduvjeta možemo se svađati, tj. da Hvarani, koji su desetljećima stvarali hvarski turistički brand do nekada među najpriznatijima u uropi (ravan Dubrovniku), a na kojeg se nasadio ORCO (ili bolje rečeno oni koji se uz ORCO-a šlepaju - a to bi tek bio pravi odgovor javnosti) da su stranci bolji od domaćih, ali svaka prava korektna investicija u bilo što (pa i turizam) znači i ulaganje u domaće kadrove, a ne u velike bjelosvjetske hohštplere koji u Hrvatskoj ni svoje velike plaće ne ubiru (pa ni doprinose ovdje ne plaćaju - nego recimo Francuskoj ili na "Kajmanskim ostrvima").

Tu staru hrvatsku sklonost prema "Strasnoff-Pierotić" fenomenu kao navodnom rješenju hrvatskog neznanja je bio riješio još Tito, kad se hrvatski turizam na svjetskoj pozornici ravnopravno hvatao sa Španjolskom, Italijom, Francuskom, a da ne govorimo o Tunisu, Maroku ili Turskoj). Apsolvirao je to i u najnovije hrvatsko tranzicijsko vrijeme Grof Eltz koji se s uspjehom vratio hrvatskim stručnjacima u poslovnom odlučivanja (nakon što se nasadio s raznim Geiserima i Butterima), apsolvirao je i Goran Štrok (koji je Malerbe i tako slične - kako li su se zvali) zamijenio domaćim kadrovima odraslim u "komunizmu" - i to s uspjehom gledajući njihove poslovne rezultate (koji su javno dostupni a ne ovi SH koji se skrivaju kao zmija noge). Apsolvirao je čak i pokojni Lukšić naslanjajući se na domaće kadrove, mada su i oni njegovi obiteljski kadrovi bili ustvari hrvatska dijaspora što je po meni praviliniji pristup nego hvarski Lazukić.

"Nezamjenljivi strani kadrovi" kao Maranzane ili Jacques Bourgeois, ili Edvard Lesnika su ostali još samo još na Hvaru i Otoku znanja, ali tek kao smokvin list na sramotna mjesta Koji se još pažljivo skrivaju (ili režiraju). Temeljna podvala koju ovdje nudiš da narod popije jest uspoređivanje sadašnjeg ORCO stanja se posljednjim samoupravnim managementom - a to je bespredmetno. Ne samo što taj sustav nije bio održiv, nego Sunčanom Hvaru nije ni ponuđeno alternativno rješenje kao što je to recimo bio "slučaj Osmine", jedan vrlo uspješni slučaj, u kojem je baš SDP (čitaj Linić) omogućio HDZ-ovom gradonačelniku i njegovim seljacima da preuzmu hotel i uspješno ga vode. Slučaj Osmine ću još obraditi ali je interesantno da ga se svi srame, i SDP koji ga omogućio (jer bi trebaom objasniti zašto taj uspješni model niuje masovnije primjenjivao nego skliznuo u njima omiljeniji HDZ koncept), stidi ga se i HDZ (jer ga je omogućio SDP a i ne ukklapa se u programirano vlasnikovanje). Ne stide ga se jedino ponosni vlasnici koji već sada za nekad uloženih 40.000 kuna dioničkog paketa imaju ponude vrijedne puta 4.000.000 (da dobro ste vidjeli slovima četiri molijuna kuna).

Guranje nekakvih "stručnjaka" sa strane je sramotna uvreda hrvatskom narodu, ali budimo realni, stavljaju se tamo da se ne bi imao uvid u stvarne efekte tih podvala. Sve što si ovdje nama photoshopom gurnuo kao neviđeni uspjeh je ustvari financirano samo s onim novcem kojeg je država mogla ubrati prodajom hotela na slobodnom tržištu, a nije učinila, a pritom je ORCO postao većinskim vlasnikom. Da je netko kupio stvarnim novcem već bi silom prilika svi hoteli bili obnovljeni, zaposlenost bila na zadovoljavajućoj razini, otok Hvar bi imao kontinuite a ne diskontinuitet svog svjetski poznatog branda (ustanovljenog još u mrskom komunizmu), a lokalni Bebićevci bi imali odlično punjenje vlastitih apartmana. Ili pak oni na otoku Koločepu!!

Nikola DobroslavićOvdje nudim sliku slanskog "seljaka" i HDZ-ovog općinskog načelnika koji je profitirao iz SDP-ovog eksperimenta uz pomoć ondašnje ministrice Pave Župan Rusković, ustvari pravog managera koji je već trebao dobiti "zlatnu kunu" (da se ona ne dijeli šminkerima). Dajem i link na manje efektne web stranice Hotela Osmine (http://www.hotel-osmine.hr/) ali zato poslovno daleko uspješnijeg i društveno prihvatljivijeg privatizacijskog projekta. Njima velike photoshop intervencije nisu ni potrebne jer im cijene dionica lete u nebo, ali ne skaču radi grafičkog make-upa nego radi uspješnog i društveno odgovornog rada. To je pravi primjer kako se nije smjela dozvoliti plottizacija privatizacije, i da je Liniće i Polančece i slične trebalo šibom iz "korupcijskog raja" istjerati na vrijema - jer su štete već počinjene.

Tko je glasao

1. - što od neke

1. - što od neke investicije ima država (tj. državni fondovi, grana poslovanja, regija, pa i mjesto - tj. Bebić i co. - CNN je bio samo glasnogovornik)

pa najmanje, više ne plaćamo njihove plaće iz proračuna a oni kradu i nisu u stanju niti na nulu izaći

2. - što od neke investicije imaju hrvatski ljudi - tj. kolika je zaposlenost i to u mjestu djelovanja jer su to uvijek "human ressources" gdje se trebaju prepoznati efekti investicije. Valjda ne misliš da se u hrvatski uspjeh ubraja zapošljavati Talijane, Francuze, Srbe.

To je problem ekipa s hvara koju oni mogu riješiti ako se prime knjige i ugriju stolicu. U međuvremenu, ekipa koja tamo radi je iz cijele hrvatske jer Orco je tražio najbolje što može dobiti, i to je spreman platiti

žalosno je što hvarska ekipa niti na porti ne može biti, ali to je njihov problem što u 60 godina bavljenja turizmom nisu shvatili da bi trebali kojih 2-3 jezika naučiti. Ne žalim ih...

3. - što od neke investicije imaju hrvatski "stručni kadrovi" - jer uvoz visokih stručnjaka, kao što je onaj peder u hvarskom hotelu, ili pak današnji veliki "mag-manager" Jasques Bourgois) na čelu hvarskog turizma, a tek "super stručnjak" bosanski Srbin Dragan Lazukić iz Banjaluke je ekstreman primjer "hvarskog uspjeha" koji je sramotna uvreda Hrvatskoj.

nema ih dovoljno, to je teška istina i zato se vlasnici snalaze kako umiju...
Srbin je svjetski manađer, a to što se rodio u BL je eto tako...

Također, uz puno grijanja stolica imati ćemo hrvatskih managera

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Ne, na mene ne može

Ne, na mene ne može utjecati spinning, ja sam moj kometar postavio vrlo precizno, ali ni ne insistiram na preciznom odgovoru od onih koji sebe promoviraju kao samozvane PR-ove Sunčanog Hvara (ili recimo Otoka Znanja, ili sličnih podvala), i to tako da samo na osnovu fino izvedenih web stranica izvode dalekosežne zaključke koji nemaju temelja. To je kao kad nekoga tko nosi finu svilenu kravatu za glamurozni prijem na terasi hotela Amfora (koju je ogao i posuditi ) proglašavaš doktorom nauka. A na osnovu istih web stranica kolegu CNN-a proglašavaš neznalicom jer je državi postavio pitanje na koje do sada nitko nije odgovorio. A to je ipak JPP!

Anyway, bit ppdvale se nalazi upravo u tvom dijelu teksta:
žalosno je što hvarska ekipa niti na porti ne može biti, ali to je njihov problem što u 60 godina bavljenja turizmom nisu shvatili da bi trebali kojih 2-3 jezika naučiti. Ne žalim ih...
a ja sam lijepo naznačio da se ne radi o "hvarskoj ekipi" nego da se Hvaru ponudio samo mućak u obliku ORCO-a bez drugih opcija iako slučaj Hotela Osmina pokazuje da "seljani" (Slano je malo mjesto) jednog malog mjesta, kad su se našli u situaciji poduzetnika unatoč svojim 60-tim godinama (Nikola Doibroslavić toliko ima a blizu su mi i ostali dioničari) je unutar cca sedam godina rada predanog rada i preuzevši hotel kojeg su platili vlastitim novcem, cijelo vrijeme plaćali obilate poreze državi, zapošljavali i davali plaće i doprinose, i u podizanju vrijednosti poduzeća kojim su upravljali postigli faktor puta 100 - nezapamćen u Hrvatskoj i kod najvećih lumena nove hrvatske elite. A ovi su Sunčani Hvar (i Otok Znanja) dobili besplatno ili za malo, te od preuzimanje te unutar 4 godine učinili malo ili ništa ili čak ostvarili regresiju, pa uz drastično smanjivanje poslovanja i zaposlenosti a radi smanjene osnovice poslovanja državi plaćali male doprinose i poreze i tako ustvari ostvarili širu i užu društvenu štetu - a sada te podatke kriju da bi na Internetu se prezentirali samo lijepim slikama. Zgodna pričica ali za malu djecu!!

No nemoj se ljutiti, neću se više baviti ovom temom, jer ne vidim svrhe iako zahvaljujem da si mi omogućio reći dio od onoga što pripremam kao poseban analitički post.

Tko je glasao

Ne tvrdim da je bilo pametno

Ne tvrdim da je bilo pametno što Vlada nije jasno objasnila koncept JPP-a s Orco grupom (ali kome objasniti - tko bi to ustvari razumio i vidio 2-3 godine unaprijed i što je ustvari važno na kraju priče?).

Za ovakvo omalovažavanje sugovornika (barem nas ostalih koji nismo članovi ili simpatizeri tebi mrskog neprijatelja) mogu samo reći: Biješe, svaka ti dala! Ako ti nisi u stanju nešto razumijeti ili slijepo apriori vjeruješ svemu što izgovori Vođa, dopusti da u ovoj zemlji postoji i šačica ljudi kojima mozak ne služi samo za apsorbiranje vibracija između dva uha nego i za neke druge aktivnosti...

P.S. Mogao si se barem potruditi i provjeriti link za Sunčani Hvar

Tko je glasao

popravio link, hvala na

popravio link, hvala na nepomeni...

ne kužim od kuda ti ideja da bi narod shvatio

a) da Sunčani Hvar ne može bit prčija lokalnih šerifa i da svi moraju sve ruke staviti u džepove i prestat pljačkati svoj omiljei SOUR

b) da 90% zaposlenih nema potrebnu stručnost raditi u turizmu novog doba i da će doći sve novi šefovi, školovani i koji znaju jezike

c) da se ne može uzimati iz hotela ručnike, hranu, zalihe i drugo i nositi doma

d) da se ne može na bolovanje kada je doma neki poljoprivredni posao

e) da oni ne znaju što je turizam današanjice i što očekuju gosti

f) da nitko neće dati 300 milijuna eura bez da ima potpunu kontrolu nad destinacijom i da može izaći iz posla kada procijeni da mu je najbolje

g) da će Hvar profitirati od Orco investicija, samo trebaju se "pridodati" na Orco efekte

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Vidiš, ti si shvatio, a ti

Vidiš, ti si shvatio, a ti si (barem si tako nekoliko puta napisao) jedan iz tog naroda. To je dobar početak, samo ne smiješ umišljati da si bolji od tog istog naroda (gledamo nedefiniranog pojedinca a ne gomilu)

Tko je glasao

Tko je uopće ORCO

Tko je uopće ORCO grupa.....jel ima tamo nekog sa hrvatskim kapitalom, makar i u trećoj ruci?

Tko je glasao

ti si naravno fulao poantu

ti si naravno fulao poantu cijele priče i to je u stvari tužno

Tko je glasao

je promašio sam poantu, ali

je promašio sam poantu, ali gledajući tvoj (SDP) moralni svijet stručnjaka i vertikala društva u kojoj postoji investitor koji ulazi u JPP ulaže stotine milijuna eura a kontrola nad svemu ovisi kakve je volje gradonačelnik i drugi lokalni šerif to jutro....

ali kako rekoh na kraju - imaš ti bolju ideju, imaš "poštenijeg" investitora i jamčiš da bi po tvojem planu Hvar bio danas destinaciju kakvom ga je Orco grupa naprvila (samo što nije)?

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

je promašio sam poantu, ali

je promašio sam poantu, ali gledajući tvoj (SDP) moralni svijet stručnjaka i vertikala društva u kojoj postoji investitor koji ulazi u JPP ulaže stotine milijuna eura a kontrola nad svemu ovisi kakve je volje gradonačelnik i drugi lokalni šerif to jutro....

Ova logika ili još bolja antilogika se ne provlači samo tvojim cijelim postom već i cijelom HDZ politikom.
Suočeni s pogreškom, bježite od odgovornosti kao vrag od tamjana. To što si pogriješio nema veze sa SDP-om niti ti je to olakotna okolnost. Isto tako to što je po tebi ORCO napravio dobar posao ne znači da ga treba abolirati zbog sumnjive privatizacije. Prihvati ODGOVORNOST i budi pionir odgovornosti u HDZ-u.

Tko je glasao

ja uopće ne razumijem

ja uopće ne razumijem otkuda ti crpiš da sam ja na bilo koji način protiv Orco-a? to je totalno krivo

cijeli problem sa Sunčanim Hvarom proizlazi iz činjenice da je aranžman javnosti predstavljen kao JPP dok u stvarnosti od JPPa nema apsolutno niti jednog elementa osim možda detalja da je netko javno pogodovao privatnom partneru; odgovornost je u cijelosti na politici koja je to dozvolila (što nas dovodi do Damira Polančeca)

nije dopušteno (u normalnim zemljama) da vlada obmanjuje vlastitu javnost, a to se ovdje dogodilo i to na način koji ne samo da je krivo interpretirao sporazum nego postoje i ozbiljne sumnje oko toga da li je ugovorena cijena bila tržišno ispravna u trenutku stjecanja - i to je potencijalni izvor kriminalnog djela (ne kažem da se to nužno i dogodilo ali ne vidim baš previše kontraargumenata)

sasvim je jasno da sunčani hvar mora dobiti moderni management i da se nešto mora učiniti kako bi se revitalizirao hvarski turizam, no način na koji je to napravljeno je krajnje sumnjiv i dvojben; uostalom, da nije došao Orco došao bi netko drugi

moja jedina zamjerka oko Orco-a je u tome da smatram da su oni uletili u priču, da će zadržati te hotele još godinu-dvije i potom sve skupa prodati dalje uz ulaganja u cijelom tom razdoblju koja su u stvari vrlo mala u odnosu na ukupnu vrijednost projekta (i naravno, nije ni Orco tu kriv, svojim vlasništvom mogu raspolagati kako god žele dokle god je to legalno, no problem je u tome što je naša država, tj. gore spomenuti Polančec morao to zaključiti i sam te je morao pronaći ljude koji istu stvar mogu odraditi ali za javno dobro)

previše si pametan da ti ja sve ovo moram reći pa bi mi bilo strašno zanimljivo da mi pokušaš objasniti kako to da s jedne strane očekuješ (što si više puta napisao) odgovornost i predan rad na svim razinama, a potom upravo zbog nedostatka odgovornosti i predanog rada amnestiraš ljude koji su deal poput ovoga omogućili

lopov je lopov je lopov i u osnovi sasvim je svejedno da li si ukrao ručnike za doma ili si oštetio državu za 100mil eur; mentalni sklop je identičan sve ostalo je samo pitanje razmjera štete

p.s. dakle mimo ovog očitog ignoriranja problema slažem se sa svime ostalime, pa i ovo s lokalnim šerifima

Tko je glasao

Glede lokalnih šerifa iznio

Glede lokalnih šerifa iznio sam suprotan primjer ali i glede svih ostali (šp)ORCO zabluda. Problem je na sasvim drugoj razini.

Tko je glasao

Sve su ti to pop kulturna i

Sve su ti to pop kulturna i poslovna trash ponavljanja, na granici silovanja, neke vrste sveopći maoizam.

To je logično, i kada se radi copy paste pomoću Adobe Photoshopa, opet su to fotokopiranja fotokopiranja, a izvor pola toga je ono što je nekolicina američkih homoseksualaca radili kad je malo krenuo biznis, što se je logično svidjelo i likovima kao Tito, kasnije Tuđma, zatim Mesić a naročitu ekspanziju doživljava po bujajućoj Aziji, Dubaiju, čak Pragu i iskusnoj bivšoj ex SFRJ, kao turbo tehno turbo forsanje.

Inače nije nek fora, grupni seks i razne takve copy paste fore su se odavno prakticirale a kod nas je npr. još 1963.g. prof. Žufika postavio Club Mediterane, a poslije smo radili mini poteze koji su non stop ludnica, nešto i danas puno uspješnije, kakav Orco i Sunčani Hvar i ostale neposlovne pišurije, imitacije imitacija imitacija, kada Brigite Bardot vodi brigu o psima i mačkama, dok je tada predvodila nove smjerove, zajedno sa Jean Paul Belmondom, čije filmove su likovi u kinu u Trnju gledali po 167. put.

Tko je glasao

ap, ja tebe niš

ap, ja tebe niš nekužim.
možeš li ti jednostavno napisati što se to dogodilo u tvojoj glavi 70-tih godina da se još niti danas nisi oporavio..

ali ono što mene zanima - tko su po tebi uspješni i inovatori jer izgleda da je sve definirano 70-tih i nakon toga se samo kopira?
Ili hoćeš reći da je sve još iz Rimskog carstva - kruha, igara i rimsko pravo?

youtube.com/bijesdrugi
4hdz.com

Preporučam i
youtube.com/maxprvi
Lion Queen

Tko je glasao

Krajnje jednostavno rečeno,

Krajnje jednostavno rečeno, od sedamdesetih na ovamo dominira ista trash stilistika, spoj najgoreg kod nas i izvana, jer su Tito i njegova ekipa maknuli i zadnje misleće ljude u stranu (a u Zagrebu zbilja do zadnjeg iz razdoblja Holjevca, obzirom da je to što se je radilo i naprvilo bila jedina ozbiljna opasnost po poredak od Triglava do Vladivostoka) a zatim su napravljene kombinacije sa povećanim dozama novca izvana i raznim, što se je sve skupa skladno spojilo sa pravim postmodernističkim čistim trash strujanjima, tako da je ex SFRJ a Hrvatska naročito predvodnik postmodernističkih trash strujanja - nema čega nema i to u bilo kakvim koktelima i gemištima.

Šta je tu nejasno?

Šta misliš tko i kako rješava ono što zbilja vrijedi i funkcionira u takvim okolnostima, gdje je cca 80 % mislećih i "naprednih" snaga odavno prolupalo i zbilja ne zna niti razumije niti minimalno nužne i neizbježne djelove bilo kakvih procesa, pa niti dno dna estetike, organizacije i bilo čega, a i ne zanima se za to, jer se baš tako "uspješno" posluje ?

Ovo je školski primjer turističkog smeća, ne samo estetski nego i čisto ekonomski (tko je tako lud da će dolaziti na Hvar i skupo plaćati instan a la Dubai, što mu izlazi na uši po raznim djelovima svijeta) koje za sada uspješno posluje samo u varijanti ridikul Pelajić u Vodicama. Jadran iz čistih ekonimskih pravila, onoga šta oni koji plaćaju očekuju i šta traže, ima imperativ kreativnog rješavanja i razvijanja, za šta treba minimum koncepcije malo šire od kiča u hotelu, minimum raznog, puno više znanja i kreacije od novačnih ulaganja i raznih copy paste štancanja i preseravanja. Za to je tzv. reforma vlasništva prava katastrofa, jer konkretno dovodi do toga da npr. netko zamišlja da je Vransko jezero kod Biograda i razno nešto jako zgodno namijenjeno za njihovu ekskluzivnu ribičiju kad stignu iz Zagreba, zapravo je ključni dio vjerojatne jadranske turističke kičme idućih nekoliko desetljeća, što se neki konkretni autori (prof. Žufika) već odavno koncepcijski razradili pouzdano točno i počeli (npr. Club Mediterane 1963.g.), tako da i dalje funkcioniraju neke točke koje sa uloženih niti 1 miljun EUR-a stalno donose veću dobit nego što će ovakav cijeli Snčani Hvar donijeti ikada (jer nitko nikada neće biti toliko lud da tako nešto nelogično plaća, pa da se bilo tko i bilo kako postavi, pa i na glavu).

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci