Tagovi

Šumski požar u hrvatskim medijima

Istog trenutka kad se u Jutarnjem pojavio tekst zaredali su komentari čitalaca – idioti, neznalice... Medjutim, drugi su portali mirne duše prenosili potpuno krive informacije, a dio je čitalaca i raspravljao na osnovi tih nebuloznih podataka i usporedbi.

U toj ludosti vise nema ni sistema, sta god ap našao u tome. Jutarnji je list u petak ujutro na internetu objavio potpunu nebulozu, naslovljenu Ivica Todorić sedmi najbogatiji Zemljanin. Nebulozu je potpisao Viktor Vresnik, koji – sudeci prema slikama – izgleda prilicno ozbiljan covjek, u godinama. Navodno je podatke, ili samo ideju, tko će ga znati, prenio iz slovenskih Financi. Na stranicama Financi taj tekst nisam našao. Finance su slovenski orgininal hrvatkog business.hr. isti im je izvorni vlasnik, švedski nakladnik poslovnih novina Bonnier press, jedan od najvećih u Europi, ako ne i najveći.

Riječ je dakle o tekstu u kojem je bogatstvo najbogatijeg čovjeka u pojedinoj zemlji stavljeno u omjer s bruto domaćim proizvodom te zemlje. Što je dakle veća zemlja to je manja šansa da se u njoj skupi dovoljno bogatstva za značajan postotak. Najbogatiji Meksikanac, ako je blizak Gatesu, u svojoj je zemlji veći i moćniji nego Gates u Americi.

Tekst sadrži cijeli niz pogrešnih podataka i nebuloza koje su čitatelji Jutarnjeg odmah prepoznali u svojim komentarima ispod teksta. Medju ostalim, izneseni su potpuno krivi podaci o domaćem bruto proizvodu pojedinih zemalja, uvećani deset puta, jer onaj tko je pisao bilo u Jutarnjem bilo u Financama nema blagog pojma o tome koliki je hrvatski bruto proizvod, ni američki ni bilo koji drugi (iako su podaci dostupni na internetu onome tko ih zna naći). U trenutku kad sam ja pogledao otprilike sedamdeset posto (od tridesetak) svih komentara bili su – nemate pojma, ostavite se novinarstva, kakve gluposti. Copy/paste-am jedan od pristojnijih i informativnijih:

“Otkad je hrvatski bdp 690 milijardi dolara, a američki 138.000 milijardi dolara. Tu su se nule jako jako namnožile. Prema tablicama IMF-a američki je BDP naravno 13 800 milijardi a hrvatski 69 milijardi, i to - ako me sjećanje ne vara - prema kupovnoj moći a ne nominalno. A ako je hrvatski bdp 69 milijardi - kao što jest - i što je trebalo provjeriti, onda udio Todorićevog osobnog bogatstva u BDP-u nije 0,12 nego 1,2 posto.

Ali, i tu se zbrajaju kruške i jabuke i pokazuje temeljno nepoznavanje pojmova. GDP je proizvod, a osobno bogarstvo je trzisna vrijednost imovine. Ako je trebalo nesto usporedjivati, onda je to GDP sa proizvodom koji Todoric kontrolira, a to je ukupni prihod svih tvrtki u njegovom vlasništvu ili još bolje promet. Njegovo osobno bogatstvo je usporedivo eventualno s nacionalnom imovinom, a to je nešto drugo od BDP-a.

Naime, jedne godine zemlja može ne proizvesti ništa, baš ništa, zbog bilo kojeg razloga, paralize na primjer, ali će joj inozemstvo dati kredite da kupi hranu jer ima veliko bogatstvo (more, tvornice...) koje već sljedeće godine može aktivirati. Tako i Todorić može jedne godine sve zatvoriti, njegova će imovina izgubiti na vrijednosti ali neće nestati, nego se već sljedeće godine opet može pokrenuti. Uostalom, kroz to je Hrvatska prošla devedesetih. Ukratko, kad je riječ o osnovnim pojmovima i brojevima riječ je o potpunoj zbrci.

Nisam provjeravao, ali pretpostavimo da Todoric kontrolira oko tri milijarde dolara ukupnog prihoda njegovih tvrtki, kao i Ina. Dakle, te dvije tvrtke kontroliraju oko deset posto nominalnog BDP-a (nominalnog, ne prema kupovnoj moći...) Ako već računate, računajte kako treba, nemojte se sramotiti.”

Što je medjutim pravi problem? To što su tekst iz Jutarnjeg promptno prenijeli Net.hr i business.hr. Naravno, ispod business.hr-ovog tekst opet su se pojavili komentari – idioti, neznalice i sl. Ostali su se komentatori upustili u raspravu o tome koliko je Todorić moćan i je li zato hrana skupa.

Na ovom primjeru vidimo i snagu i slabost Interneta. Istog trenutka kad se tekst pojavio zaredali su komentari čitatelja – idioti, neznalice itd. Medjutim, drugi su portali prenosili sumanute informacije poput šumskog požara a dio se čitalaca upustio i u rasprave na osnovi potpuno idiotskih podataka i usporedbi.
Da stvar bude gora, sve je to možda Jutarnji zakuhao da dokaže kako nije ovisan o Todoriću za što su EPH optužili novinari Slobodne.

Komentari

gdp/bdp je dodana

gdp/bdp je dodana vrijednost
tako da bi trebalo izračunati dodanu vrijednost koje todorićeve tvrtke stvaraju u odnosu na bdp a kako bi dobili odnos

članak je doista bezveze i sam bog zna što je pjesnik/vresnik time htio reći

Tko je glasao

Viktor Vresnik je bio

Viktor Vresnik je bio urednik u Vjesniku, pomoćni uredniku u Dnevniku (poslovni dnevni list), glavni urednik u časopisu Banka i sad se eto pojavljuje u Jutarnjem listu, dakle netko tko nije od jučer u novinarstvu.
Članak koji je povod ovom dnevniku i o kojem ovdje raspravljamo je očito složen površno, međutim, meni se čini ideja da se osobno bogatstvo usporedi s bogatstvom države u kojoj se bogatstvo ostvaruje vrlo dobra ideja i u tom smislu mi ovaj dnevnik izgleda kao besmisleno cjepidlačenje nivoa krivo napisane kvačice u riječi "cijepidlaćenje".
Uhvatio se jedan detalj a zanemarila osnovna ideja, jer izvan svake sumnje je razlika zaraditi milju dolara u Americi, Hrvatskoj ili Somaliji. Vrijednost tog novca je bitno različita i za te novce mogu kupiti priličnu količinu bubrega od živih davatelja u Somaliji dok će u Americi to biti znatno teže.

Rekao bih dnevnik profulao ceo fudbal!

leddevet

leddevet

Tko je glasao

Odnos novinara prema

Odnos novinara prema preciznim brojkama često je usporediv s onim iz vica:
"Napuhao" vozač prije par godina (dok se za volan smjelo s 0,5 promila) malo više od dozvoljenog - točnije 0,95 promila, pa će, onako širokogrudno policajcu: "Ma, j.. mu mater, zaokruži ti to na 0,100! (što će ovaj, kad mu se već nudi, i učiniti).
"nula" ovamo ili onamo, složit će se svi, ponekad ipak puno znači :)

Tko je glasao

U toj ludosti vise nema ni

U toj ludosti vise nema ni sistema, sta god ap našao u tome. Jutarnji je list u petak ujutro na internetu objavio potpunu nebulozu, naslovljenu Ivica Todorić sedmi najbogatiji Zemljanin.
U toj ludosti je kontinuirano projektirani i djelatni sistem, kao osnova a ne nešto rubno i nešto čega nema.

Kardelj i Tito su to jako dobro znali, oni su već bili profesori na glavnom učilištu u Moskvi. Na te škole su se nadopunile druge (npr. Mao je izvukao jako pouke iz toga kako su se drugovi odnosili prema drugu Staljinu, zahvaljujući kojem su svi bili to št su bili), svjetske škole, a zatim i postmodernizam kao estetsko-tehničko rješenje za već nagomilane različitosti.

Osnova je mješaj što više i što raznovrnije, tako da zapošljavaš divizije što više, da puše i ššto više i ono što se inače ne bi pušilo da nije ... a radi nedoljivih predmeta žudnje.
Tako da se i ovo više nego uklapa, bez obzira na netočnosti, dapače, jer i Todorić i Nino Pavić i Vresnik i sve to desetljećima raste i razvija se na tome sistemu, koji je već bio razvijen.

I onda je sve i točnije, jer globalno daje točniju sliku. Todorić (a s njime i Pavić i Jutarnji i većina toga kod nas ...) su puno jači i značajniji nego što objektivno jesu, baš zato što su na takvim osnovama, već zavidno maoističkim, stvoreni i razvijani, na sistemu poslovanja da ništa postaje nešto a nešto je stalno ništa.

Tako npr. nije uopće više produktivno, kontraproduktivno je, izniositi i govoriti bilo šta o našim gradovima i poslovanjima u prosotru općenito, jer:
- to sada više hrani nego reducira taj maoizam;
- desetljećima teče široka i sustavna zajednička praksa, u kojoj misleće i obrazovane glave, koje ne samo profesionalno nego i jako plaćenim nadgradnjama, kreiraju to, sve manje ili ništa imaju pojma o cjelini a sve više to stvara zabunu i iscrpljuje i zadnje logičnosti;
- minimum minimuma kao nešto je za većinu ništa, čak na logičnim razinama, a na poslovnim zbilja nezgodan, kao većina toga što se ide dalje to nezgodniji, ali duljim poslovanjem;
- tako da sistem kojeg nema i te kao radi, dok drugog sistema nema ni u tragovima, čak onoga kojeg je impresivno bilo, jer je impresivno počišćen, npr. sve iz razdoblja Holjevca, kao da ne postoji iako se egzistira na tim osnovama (otuda je sve to), zatim iz tridesetih, iako su tada napravljene osnove industrija, glavne bolnice i škole ...

Dakle, nema niti minimuma minimuma ni onog što jeste ni drugog sistema, pa je ovaj sitem i ovaj spormni prikaz baš uredno taj osnovni sitem poslovanja, nešto ima veze uz puno muljanja, najvažnije je da je to osnova i geneze i razvitka i poslovanja i dobiti i mišljenja većine toga.

U navedenom smislu je meni to i više dovoljno kao takvo priložiti uz prognoze daljnjih uspjeha Todorića i raznog, što je je podstakao naš cijenjeni kolega komentator bijesdrugi, s preciznim usmjerenjem na uspjehe na istoku.

P.S. Naravno da svi ovime i dohranjumo i Todorića i EPH Pavića, i oni jedan drugoga, kao što su i mimoilaženja u Slobodnoj Dalmaciji dragocijena dohrana za dalje, pri čemu se doba zrelosti i sinteze očitava po sve većem udjelu dohranjivanja samim sobom, napredak jaše dalje baveći se sam sobom, kao početak osamdestih. Do pjesme The Galaxy Song će proći još malo, ali ne tako puno, blizu je.

Tko je glasao

Koliko sam ja shvatio,

Koliko sam ja shvatio, glavna poanta članka je bila da Todorić ima dovoljno novaca da može imati značajnu kontrolu nad ekonomijom ( i društvom) u jednoj zemlji kao što je Hrvatska (what else is new?). Možda sam krivo shvatio...al nisam pohvatao poantu tvojeg dnevnika- jel to da su podaci krivi ili da je ova poanta koju sam naveo pogrešna ili nešto treće?

Tko je glasao

Cinjenica da su podaci i

Cinjenica da su podaci i usporedbe potpuno krivi nije zanemariva. Jesi li siguran da je poanta clanka koju si ti izvukao bas ona koju se zeljelo prenijeti. To da je Todoric mocniji od Gatesa nigdje nije izreceno. A ako bi je netko izrekao (kao sto si je ti izrekao) uvijek se moze odgovoriti da je taj zakljucak izveden na osnovi neobavezne uspordbe slobodno izabranih brojeva. Dakle, ako se zeljela izraziti Todoriceva moc, onda se to moglo uciniti temeljitije i na osnovi tocnih podataka. Medjutim, to nije bio cilj. Ovako, sve odlazi u vjetar, ili - u internet, kao jos jedna neobavezna dosjetka. Zgodno je medjutim da su se u komentarima ispod teksta nasli podaci, za koje nisam siguran da su tocni a mogli bi biti, naime da je Todoric cuvene Kulmerove dvore kupio na ime firme, u njima zivi s familijom a iz poreznih razloga to knjizi kao hotel. Ako je to tako to je porezna utaja par exellence. To je izraz stvarne moci - postaviti se iznad drzave.

Tko je glasao

ovdje ukratko o Kulmerovim

ovdje ukratko o Kulmerovim dvorima.

Democracy is more than two wolves and one sheep voting on what to have for dinner...

Tko je glasao

Jesi li siguran da je poanta

Jesi li siguran da je poanta clanka koju si ti izvukao bas ona koju se zeljelo prenijeti. To da je Todoric mocniji od Gatesa nigdje nije izreceno.

Nisam niti ja to izrekao, niti sam tako shvatio. Moja poanta je samo da se možda željelo reći kako Todorić ima određenu značajnu moć unutar naše države sa svojim imetkom. Slično kao ovo: netko u Njemačkoj ima plaću 2000 eura mjesečno- u hrvatskim prilikama on je jako dobrostojeća osoba; za njemačke prilike je prosječnih primanja (govorim o redovima veličine).

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci