Tagovi

Sukob političkih vizija (Merkel-Tsipras)

Po završetku Drugog svjetskog rata tadašnji lideri zapadne Europe i SAD su stvorili političku viziju Europske unije. Osnovni dio te vizije osim borbe protiv komunizma je činilo gušenje nacionalnog identiteta, nacionalne mržnje i stvaranje nove nadnacionalne tvorevine koja će slaviti bratstvo i jedinstvo europskih naroda i narodnosti.

Ta posljeratna vizija je trajala koliko i komunizam ili u prijevodu onoliko vremena koliko su na vladajućim pozicijama biološki trajale osobe koje su prolijevale krv na europskim bojištima.

Najbolji primjer te promjene političkih vizija je bila rasprava država članica Europske unije o nastanku Stability and Growth Pact (Pakt za stabilnost i razvoj). koja se dogodila tamo negdje 1997. godine. Francuska se tada bila pobunila pošto je navela da je cilj toga pakta koji se tada zvao Stability Pact samo stabilnost državnih financija,a niti gospodarski rast niti poboljšanje životnih uvjeta ne predstavljaju ciljeve tog sporazuma dok su mu djelomično i suprostavljeni.

Kako bi se slomio Francuski otpor postignut je dogovor među europskim članicama. Po tom dogovoru svi dijelovi tog sporazuma ostaju identični, ali se ime pakt mijenja iz Stability Pact (Pakt za stabilnost) u Stability and Growth Pact (Pakt za stabilnost i razvoj).

Skraćena priča bi bila da je politička vizija koja je zavlada među EU političarima devedesetih godina bila ona o stabilnosti cijena, dugova i svega drugog ne ignorirajući posljedice te vizije.

Sada pomičem sat na 2010 godinu i Njemačku viziju Europske unije. Nju najbolje opisuje kancelarka Merkel riječima: "Europska unija ima 7 % svjetskog stanovništva, 25 % svjetske ekonomije i 50 % svjetskih socijalnih davanja. To tako dalje ne može" ili u prijevodu vizija Merkel koja upravlja ekonomijom Europske unije je da se za 50 % trebaju smanjiti davanja za socijalnu pomoć, mirovine, zdravstvo itd pa da će tada Europska unija procvjetati. Normalno narod po ovom pitanju nema pravo glasa kao što nije imao pravo glasa niti u prethodne dvije političke vizije. Problem s tom današnjom vladajućom političkom vizijom je da uništava Europe u pravom smislu te riječi. Udio Europske ekonomije u svjetskoj je pao za više od trećine u manje od 10 godina.

S druge strane se nalazi vizija Tsiprasa i možemo slobodno reći velike većine stanovnika koja se protivi smanjivanju vlastitih plaća i socijalnih prava. Njihova pozicija je isto tako legitimna kao i pozicija "tajkuna" koji se protiv podizanju poreznih stopa na one s najvišim primanjima.

Ta vizija koju danas Tsipras predstavlja se nalazi u potpunoj suprotnosti s Merkelovom vizijom i radi toga i ničega drugoga će Grčka sutra imati referendum.

Osobno se slažem s dobrim dijelom svojih kolega da je Tsipras nesposobni avanturist. Ako je njegov cilj bio referendum i njegov uspjeh onda ga je trebao sprovesti u na primjer uskršnje doba kada banke ne rade (od uskršnjeg petka do uskršnjeg ponedjeljka) ili na primjer još na početku uvesti kontrole kapitala. Normalno ako je nesposoban tada to nije mogao isplanirati,a da li je nesposoban ili sam namjerno sabotira "vlastiti referendum" je drugo pitanje.

Pobjeda zagovornika Merkelčine vizije bi nanijela katastrofalni poraz svima u Europskoj uniji koji vjeruju u viziju koja se protivi smanjivanju mirovina i drugih socijalnih prava.

Jedan pisac je davno opisao "poštene izbore". Taj njegov opis je glasio došli su svih nas nahranili i obukli,a potom poslali da glasujemo za njih ili protiv njih. Izbori su bili pošteni !!!

Tsipras je napravio potpuno suprotnu stvar !?

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci