Tagovi

Sukob interesa

Sto znaci sukob interesa? Zbog cega je netko u sukobuinteresa i zasto se uopce morao donositi zakon o sprijecavanju sukoba interesa?

Dakle u jednom srednje velikom sjeverozapadno hrvatskom gradu gdje pijevci cesto kukuricu pa zavrsavaju u juhi duznost gradonacelnika prema rijecima mnogih obavlja gospodja Vesna Zeljeznjak. Na toj poziciji nasla se spletom sretnih i nesretnih okolnosti. Naime pobjedom SDP-a i satelita pocelo je popunjavanje kvota u raznim ministarstvima a bogami i u privredi te je tako prvi gradjanin grada postao prvi privrednik jos uvijek stabilne firme ( a sto ce dalje biti vidjet cemo) njegova desna ruka otisao je brzim trkom u ministarstvo poduzetnistva, te je jedini izbor bez raspisivanja izbora za gradonacelnika ostala lijeva ruka dobivsi pri tome vrlo laskavu titulu sad dobro pazite OBNASATELJICA DUZNOSTI GRADONACELNIKA, ZAMJENICA GRADONACELNIKA Vesna Zeljeznjak. Sto mislite kad se treba potpisati dokument pa je titula duza od dispozitiva dokumenta. No dobro. Gospodja Zeljeznjak brzim je korakom postala i saborska zastupnica te je tako zaokruzila i izvrsnu i zakonodavnu vlast no u saboru bas nije aktivna koliko je bio novopeceni privrednik koji ima sada preca posla nego slusati prepucavanja na relaciji lijevo desno.

I sad nakon ovolikog uvoda doalzimo do sukusa price.
Naime gospodja Zeljeznjak nalazi se u skolskom odboru jedne skole u mjestu u kojem obnasa duznost itd itd... Napokon je to netko primjetio te je skrenuo paznju gospodji Zeljeznjak da je u sukobu interesa jer prema zakonu o sukobu interesa saborski zastupnici a bogme niti gradonacelnica pa niti njihovi zamjenici nemogu biti u upravnim vijecima trgovackih drustava, ustanova i tako dalje osim ako su od posebnog interesa.
Te je gradonacelnici skrenuta na to pozornost. No slijedi neocekivani odgovor rastezanja zakona o sprijecavanju sukoba interesa kako kome odgovara:

Zakonom o sprječavanju sukoba interesa izrijekom je propisano da dužnosnici ne mogu biti u Upravnim vijećima ustanova, osim ako se radi o ustanovama od posebnog interesa, u što ne spadaju školski odbori, stoji u odgovoru.- Nadalje želim posebno istaknuti i da se sukobom interesa smatra situacija u kojoj su privatni interesi dužnosnika u suprotnosti s javnim interesom, a posebice kada privatni interes dužnosnika utječe na njegovu nepristranost u obavljanju javne dužnosti – tvrdi gradonačelnica.
Naravno to se moze izjavljivati onima koji niti malo ne poznaju zakone te novinarima koji su u nasem malom gradu navikli vjerovati duznosnicima na rijec ne propitujuci istinitost.
No istina je malo drugacija. Skola prema zakonu o osnovnom i srednjem obrazovanju spada u javnu ustanovu s kojom upravlja skolski odbor i tu je sve jasno kao sto je i jasno iz clanka 14. Zakona o sprijecavanju sukoba interesa da duznosnici medju koje spada i gospodja Zeljeznjak ne mogu biti u upravnim vijecima a taskola nije u gradu rangirana kao ustanova od posebnog interesa. Pored toga je jos porucila da se bolje prouce zakoni kad se ide nju propitivati.

No sad ostaje na kraju pitanje zbog cega se gospodja gradonacelnica grcevito drzi fotelje clana skolskog odbora i to jos podpredsjednice skolskog odbora?

Vjerojatno zato jer je njezin prethodnik poslao jedinicu za reviziju grada Koprivnice koja je otkrila niz ne bas bezazlenih nepravilnosti no u zurbi odlaska na drugu funkciju izgleda je zaboravio povuci odredjene mjere da bi se sve te ne bas bezazlene nepravilnosti popravile. No kako je stigla zamjena takoj je i nalaz revizije pometen pod tepih te i dalje cvjeta tisuca cvjetova u miru i veselju te vjerojatno i u daljnjim ne bas bezazlenim nepravilnostima. postoji tu jos dosta drugih detalja koji bi uresili pricu i ododali safta no za osnovu nisu bitni pa nek za sada ostanu pod tepihom zajedno s nalazom.
I tako gospodja gradonacelnica krsi zakon i ne da se s funkcije stiteci ne bas bezazlene nepravilnosti dok se s druge strane najavljuju isusivanja mocvara i strogo postivanje zakona te zbog bodovnih pragova lete glave ravnateljima srednjih skola kojima su mahom osnivaci zupanije. Pa je tako i u nasem malo vecem gradicu jucer torpedirano 12 ucenika nakon sto su mjesec i pol pohadjali nastavu. Za njih ne vrijedi fleksibilno tumacenje zakona i njima se ne vjeruje na rijec a vjerojatno ce ravnatelj koji je iz kontra bande poloziti glavu na panj zbog nepravilnosti.

Komentari

Trulost se prelila

Trulost se prelila iz tzv. socijalizma u ovaj komunistički kapitalizam(pod pojmom mislim na iste ljude koji su onda i danas na čelu države). Prihvatili smo normu o sukobu interesa valjda da papirnato imamo iste propise kao EU, a u životu imamo nastavak tuleži i velikog lopovluka pojedinaca ili interesnih grupa u sprezi s vlašću, tako da je taj institut sukoba interesa samo forma prema građanima, ali i prema EU.
Inače, to usklađivanje s pravnim normama EU, dosad nisam osjetio u nekim pozitivnim promjenama, osim u negativnim kao: usklađivanje cijene energenata s Europskim cijenama. To, nije nikakvo usklađivanje, već najobičnija pljačka vlastitih građana u ime interesa građevinske mafije i korumpiranih političara.

Tko je glasao

Svatko bi trebao početi od sebe...

Testirati i unapređivati pojave i procese, boriti se protiv sukoba interesa...

Tako je i novopečeni ministar Hajdaš Dončić uspio u tek par mjeseci - ishoditi kredit, građevinsku dozvolu, izgraditi objekt od 200 kvadrata, upisati ga u gruntovnicu i još u istom tom objektu i ljetovati, demonstrirajuci uzorno funkcioniranje sustava - http://www.index.hr/vijesti/clanak/ministar-prometa-u-tkonu-ima-kucu-od-....

Ovime je ministar i osobnim primjerom dokazao da je sustav efikasan, samo mu treba dati priliku, a da se o sukobu interesa ne radi, valjda je jasno iz same činjenice što je Hajdaš Dončić ministar prometa i veza, a ne valjda građevinarstva ;)

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

He, he

Najbolje je što u očitovanju ministarstva stoji da je kuća u gruntovnicu upisana 12.rujna ali da je prije upisa u imovinsku karticu nužno izvršiti etažiranje na tri stambene jedinice.

Očito cijene da bi upis kuće od 200 kvadrata toliko narušio ministrov imidž da se jednostavno mora sačekati da završi etažiranje, da se dva apartmana prodaju pa onda upiše samo jedan od stotinjak kvadrata. :)

B-52

Tko je glasao

Kuća nije imovina

Možda ovo bude pozitivan presedan za sve one koji strahuju od budućeg poreza na nekretnine? Daklem, neetažirano vlasništvo nije imovina, a kako ćeš opaliti porez nečem čega nema?!

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

Jojjj dajte najte protiv gosena Ministra

Sjećam ga se da je znao promigoljit na već spominjani interni SDP sajt zatvorenog tipa pa bi ga tak spluskali ( posebno njegovi zagorci ) da je sve bilo neugodno za vidit koliki bezidejni potrčko taj človek more biti... Al eto i njega u krugu odabranih pa zakaj nebi i on malo omastil brke :))) Legalno ofkors... Sve po Zakonu, prosim lepo :))

Provinciopolis

Tko je glasao

tvrda vjera

Za njih ne vrijedi fleksibilno tumacenje zakona i njima se ne vjeruje na rijec a vjerojatno ce ravnatelj koji je iz kontra bande poloziti glavu na panj zbog nepravilnosti.

tvrda vjera

luka

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci