Tagovi

Süddeutsche Zeitung

Izvod iz zajedničkog intervijua S.Žižeka i Z.Đinđića u nemačkom listu, 1999.god.

Žižek: Zaboravili ste jedan drugi mogući scenario. Nakon rušenja Miloševića mogla bi nastupiti i "rusifikacija" Srbije. Pod time mislim da bi mogao doći na vlast režim koji prema vani izgleda moderno i zapadnjački, ali potajno iznutra pljačka zemlju i ucjenjuje Zapad na isti način kao što to čini Jeljcin: Ako nas ne podržite, ovdje će se sve urušiti. Takav režim se uopće ne bi morao pretvarati da ima neku viziju, nego bi mogao preživljavati tako da planski jača nihilizam kod ljudi. Ne mislite li da ta opasnost postoji i za Srbiju, gospodine Đinđić?
Đinđić: Ako ne dođe do radikalnog ozdravljenja političke kulture, onda je to doista najvjerojatnija posljedica - kolaboracija između dijelova Miloševićevog aparata i dijelova opozicije, dakle diskontinuitet političkog personala uz istovremeni kontinuitet politike.
………………………………………………………………………………….
Zaista, potpuno precizna definicija od strane S.Žižeka I isto toliko jasno manifestovana svest o toj opasnosti od strane Z-Đinđića.
Rezultat?
Upravo se to I dogodilo.Uprkos svemu.Izgleda da nije dovoljno biti sposoban učiniti ono najbitnije – postaviti jasnu dijagnozu.
Žižekova rečenica – Takav režim se uopće ne bi morao pretvarati da ima viziju…-, čini mi se od presudnog značaja za razumevanje.Sa izuzetkom (usamljenog) Z.Đinđića, srpsko društvo je imalo problem vizije. Posedovanje vizije pretpostavlja ne samo mogućnost racionalizovanja jedne strategije puta ka cilju, već I nužno uključuje kompaktan sistem vrednosti koji se postavljaju kao garancija na tom putu koji imperativno zahteva odricanje (stezanje kaiša) ali I garantuje ishod koji može racionalizovati tu žrtvu.
U ovom post-izbornom ,,sudbonosnom,, trenutku,a pred novim ,,sudbonosnim,, izborima, ideje iznete gore treba dodatno razumeti.
Takođe problem posedovanja vizije (imperativno) se mora sagledati u svetlu činjenice de je u poslednjih 20 godina srpska politička elita kontinuirano mogla da ponudi građanima ( kao izbornu ponudu!) samo izbor – za manje zlo-, nikad izbor –Za-!
Iza tog ,,(ne)izbora,, postavljenog pred građane I dan danas (upravo danas!), stoji sistem (,,onaj…koji prema vani izgleda moderno I zapadnjački, ali potajno iznutra pljačka zemlju I ucenjuje,,) koji postavlja izborni mize en scene u kome ne može izgubiti.
Upravo je sinoć Danijel Server, USA expert za Balkan dao izjavu u kojoj explicitno kaže: Ukoliko Radikali u Srbiji dobiju demokratski legitimitet na predstojećim izborima, ta za USA neće biti problem. Sa legitimnom vladom Washington će razgovarati-!?
Dakle, -diskontinuitet političkog personala uz istovremeni kontiunitet politike- je stvar unutrašnje (srpske) političke elite, I rezultat (kakav god bio) je stvar ,,sagledavanja realnosti,, a u to sagledavanje se Svet itekako razume.
Dakle, tu nema pomoći. Hoću da kažem da tu ,,stvar,, mi moramo rešiti.
Ono, najmanje što možemo učiniti je mislim, odbiti ,,izbor,, -manjeg zla-!
To je politička poruka.
Kažem- politička-, ne partijska. Ona isključuje ,,istorijsko I sudbonosno,, isključuje Tadića, Koštunicu, Nikolića, to je poruka koja zahteva ponudu ,,vizije,, I izbornu mogućnost –Za-!

Tagovi

Komentari

Tko je glasao

Pokojni Đinđić je bio

Pokojni Đinđić je bio osoba koja je nadrasla ne samo Srbiju, nego i cijeli Balkan. Tto ga je koštalo glave.
Potpuno su točno procijenili obojjica o karkteru vlasti polsije Miloševića, ako se izuzme kratak period Đinđićeve vlasti.
I Koštunica i TAdić su dobili izbore na jednostavnim prijetnjama Radikali na vlasi. Još na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, mi se za Srbiju činilo najbolje da Radikali dođu na vlast. Odnosno, u tijeku pregovora oko vlade, Tadić je trebao Voji reći, ako neće po mojim uvjetima, odi Nikoliću i napravite vladu. Tako da bi sad ta Radikalsko-DSS-ovska vlada bila "odgovorna" za gubitak teritorija, jer bi Kosovo postalo neovisno u svakom slučaju. Problem Radikala bi bio trajno riješen.
Tako mislim da bi i sad za Srbiju bilo korisnije da Radikali formiraju vladu nakon izbora ukoliko dobiju dovoljan broj glasova, nego da se na silu i strašenjem javnosti Radikalim opet frormira neka "demokratska" vlada

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci