Tagovi

Sudski procesi i povijest

Ovih dana neki važni sudski procesi završavaju, a neki počinju. Drugi su pak odavno završili sa svojim presudama.

Prije nekoliko dana Ivo Sanader, nekadašnji vođa Hrvata, iznoseći svoju završnu riječ između ostaloga rekao je: ovaj sud neće pisati suvremenu hrvatsku povijest. Naravno, on smatra da je nevin, kao i svi, ali je njegova misao ipak dublja od toga: on zna da će biti osuđen. Ali zna također da se povijest ne piše prema sudskim presudama. Iako vjerujem da će u Sanaderovom slučaju nalazi povijesti i sudska presuda u dobrom dijelu korespondirati, to se zapravo vrlo rijetko događa.

Što mi znademo o nekom sudskom procesu? Prikupljanje dokaza je tajno, dokumenti se izuzimaju nalozima, vještače se, gomilaju, skupljaju prašinu u ladicama. Državni odvjetnik, premijeri, ministri, potkoženi mafijaši u kravaticama mogu utjecati i utječu kako na sustav, tako i na proces, pa i na presudu samu.

Ovih dana se govori o hrvatskoj i srpskoj tužbi za genocid. Predstava u vlasuljama i togama odvija se u strogo kontroliranim uvjetima. Politika diskretno promatra. Hrvati iznose dokaze. Srbi iznose dokaze. Kako će se odnositi prema presudama? Zar će se zaista tim presudama 'pisati' povijest? Hvala muzama, naravno da ne!

Poslije prve presude Anti Gotovini, a posebno dan-dva prije druge, oslobađajuće presude, mnoštvo analitičara, i zluradih naših domaćih intelektualaca klelo se u pretpostavke da će, nakon što Haag reče svoj pravorijek, i hrvatska povijest biti završena. Kao da se očekivalo poslije te presude djelo nekog croatiziranog Fukujame: kraj hrvatske povijesti i posljednji jugoslaven. Nakon oslobađajuće presude, sjećam se još uvijek reakcije internet izdanja Jutarnjeg lista kako je brže-bolje mijenjalo već objavljene članke, neke su TV kuće imale problema pronaći goste koji su prikladni novome trenutku - generali nisu krivi! Ljudi moji, je li to moguće?! Ludnica!

Na istom suđenju, istim ljudima, s istim dokazima, imamo dvije suprotne presude. Krivi su. Nisu krivi.

Haaški 'genocidni' proces samo je parada. Iako će sudu biti prezentirani relevantni dokazi, činjenice, događaji, sud svojom presudom neće pisati suvremenu povijest. Njegovi rezultati će biti tek jedan fakat na putu povijesne spoznaje. A ne smije se smetnuti s uma niti očekivanje naroda. Hrvati smatraju da se genocid dogodio bez obzira što će Haag reći. Ukoliko Haag bude drugačije presudio, tim gore po Haag. Ako bude presudio onako kako mi želimo, mi ćemo biti veseli, a Srbi će moći dodati još jedan kamenčić u svoj vjekovni mozaik dežurnih žrtava.

U Haagu se ne piše povijest. Povijest Domovinskog rata tek će se napisati. A presuda će utjecati na dnevnu politiku, na dežurne kritičare i neozbiljne historiografe.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci