Tagovi

Sudačko-špijunski ručak

Zahvaljujući dobrim odnosima s detektivskom agencijom "Krtica" doznao sam potpuno besplatno da su prošlog petka, nedaleko Britanca, ručali mr. Franjo Turek, bivši šef POA-e koji je prezentirao državnom vrhu moju navodnu neprijateljsku djelatnost i Marijan Svedrović, sudac Vrhovnog suda, jedan od tri suca koji odobravaju mjere tajnog nadzora POA-i/SOA-i.

Saborski odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost je ustranovio da su mi prekršena ljudska prava, ali da Turek nije kršio zakon. Odnosno, da sam neargumentirano oklevetan kao neprijatelj države, ali da Turek u pripremi klevete nije koristio mjere tajnog nadzora. Što znači da sudac Svedrović u mom slučaju nije morao igrati nikakvu ulogu. O tom - potom!

Ovih dana se održalo ročište u parnici Željko Bagić, Turekov nadređeni u muljanju oko Gotovine i Petrača, protiv Ranka Ostojića, bivšeg direktora policije. Bivši Predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost tužio je Ostojića zbog izjave u Feralu da su Bagić, Turek i Pukanić zaštitnici organiziranog kriminala. E, ovaj je spor povezan sa sucem Vrhovnog suda Marijanom Svedrovićem i bivšim šefom POA-e Franjom Turekom.

Ostojić se sukobio s krugom oko Gotovine i Petrača, pa je i sam postao žrtva POA:

U ponedjeljak, 19. travnja, Ranko Ostojić, bivši ravnatelj policije, dobio je i službenu potvrdu da su ga djelatnici Protuobavještajne agencije, dok je na njezinu čelu bio Franjo Turek pratili, prisluškivali, snimali i fotografirali bez njegova znanja. Informacija da su protiv njega bile odobrene takozvane mjere nadzora je Ostojiću, korektno i u skladu sa zakonskim obvezama, priopćena u samoj Protuobavještajnoj agenciji. Mjere uhođenja Račanova šefa policije, na prijedlog ravnatelja POA-e Franje Tureka, naložio je sudac Vrhovnog suda Marijan Svedrović, poznat kao bivši branitelj tzv. zločinačke organizacije! S nadzorom ravnatelja policije službeno se započelo 5. ožujka, no nije jasno kako je moguće da se prezentacija o "slučaju novinari - Ostojić - Gotovina", s fotografijama i podacima o poduzetim mjerama, održala 1. ožujka, u ponedjeljak, četiri dana prije nego što su za Ostojića odobrene mjere nadzora?! Znači li to da je šefa policije POA neovlašteno nadzirala i ranije?
Globus, 22. travnja, 2005.

Dakle, Svedrović je Tureku omogućio da legalno prisluškuje Ostojića i to je, čini se, učvrstilo njihovo prijateljstvo. Pored sudačkih krugova, Turek je omiljen i među borcima za ljudska prava. Zamjenik predsjednika HHO-a Veljko Miljević mu je odvjetnik, a predsjednik HHO-a Žarko Puhovski recenzirao mu je najnoviju špijunsku knjigu, koja se može kupiti u "Profilu", knjižari u vlasništvu još jednog člana HHO-a, Danijela Žderića. Puhovski se, pak, svake subote viđa sa Svedrovićem na kavici kod Charija

Pogledaju li se ove veze, ne čudi da ni Ranko Ostojić, a ni petoro novinara koji su se žalili na tretman POA-e (Franje Tureka) nisu dobili podršku HHO-a, ali ni jedne druge domaće nevladine udruge.

Usput, nitko iz mainstream medija, osim "Slobodne Dalmacije" jučer, nije donio izvještaj o sudskoj raspravi u mom slučaju. Čini se da nikom nije važno što je sud naložio Vladi da oslobodi čuvanja službene tajne bivšu ministricu Vesnu Škare-Ožbolt. Sabor je 2005. takav nalog dao ministru Marijanu Mlinariću i on je oslobodio čuvanja službene tajne Ranka Ostojića koji je mogao otvoreno svjedočiti u parlamentarnoj istrazi o POA-inom špijuniranju novinara. O Prezentaciji Franje Tureka javno su govorili predsjednik Stjepan Mesić i ministar Marijan Mlinarić, prekršivši obvezu čuvanja tajne. Dakle, vlada nema ni jedan formalni argument da ne oslobodi čuvanja tajne Vesnu Škare-Ožbolt. Ja sam prvi novinar koji je tužio državu zbog štete koju je pretrpio bog tajne službe i ta tema nije zanimljiva medijima, novinarskim i nevladinim udrugama u Hrvatskoj. Nema mi druge nego pomoć potražiti u svijetu.

Komentari

Na pollitica.com su teme i

Na pollitica.com su teme i rasprave o političkim strankama i slučajevima, sa dosta naglasaka o potrebi promjene stanja. U vezi ovog napisa i sličnih, uočavam da se političke stranke i šira politička praksa čvrsto prave blesavi da se bave tako važnim pitanjima s kojima nemaju puno veze pitanja i odnosi ljudskih prava, ostalih aktivnosti civilnog društva, sudstva, špijuna, medija i gemišt krugova oko toga.
Čak i više, ne samo da se prave blesavi nego se ponašaju kao da smo Afrika u početnim fazama kolonizacije - prodaju se fore pod vrhunaravnom robom i vrši se najbestidnije trgovanje.

Obzirom da za smjenu vlasti kandidiraju opcije SDP, HNS, DC i političke snage, možda bi se iz tih pozicija ipak mogao očekivati neki minimum.
Npr. odnos stranaka s institucijom predsjednika države te s tim u vezi mediji, špijuni itd.
Npr. SDP se maksimalno pravio i pravi blesav a istovremeno je Ranko Ostojić, koji sada radi za medijski koncern EPH, zadužen za jednu bitnu izbornu jedinicu, ispred Šime Lučina i Marina Jurjevića.
Npr. predsjednica HNS je zvijezda razvoja društvenih odnosa i novih fora u tzv. regionu, o svemu ovome se ona i stranka drže hoch (visoko) i paralelno kao najvrjedniju robu prodaju poslove s naftom, gradnjama i sličnim u čvrstoj koaliciji sa HDZ i SDP otpadom te naprednim medijskim grupama.
Npr. i velika solo zvijezda moderniteta Vesna Škare Ožbolt nam pod skupim redizajnom nudi nasljeđe beskrajnih dnevnih muljavina iz bivšeg predsjedničkog ureda ...

U slučaju izostanka nekog političkog minimuma s tim u vezi otvoriti će se pitanja kako su nedovoljno objašnjeno općim konsenzusom nestajali u smeću razni ljudi iz raznih stranaka, od sadašnjih slučajeva tipa Šime Lučin, Jadranka Kosor, Jozo Radoš i slično do famozne šifre Dražen Budiša i puno toga još.

Zanimljivo je i pitanje što se u velikoj koaliciji i praksi protiv Bandića nitko ne dotiče ovih pitanja a u ovim pitanjima je scenska aktivnost a la Bandić na svjetskoj razini i iznad. S lakoćom se dribla i u pitanjima osjetljivih vjerskih zajednica (mala židovska i SPC), pitanjima rata (uklanjanje zida, spomenici, grupe), pitanjima medija i sudstva (bezočni pazar svih sa svakim), odnosom javnosti i tzv. biznisa i poduzetništva (kao prethodno) itd. Uočava se velika sličnost fenomena Bandić sa koalicijom protiv njega, pa se možda radi o koaliciji bez kraja i konca, onoj koje je i Bandić već žrtva.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci