Tagovi

Sud dlaku mijenja ali ćud nikad..

Protivim se HDZ-ovu inzistiranju da se osmero sudaca Ustavnog suda izabere na tekućoj sjednici Sabora te u tome niti ja osobno niti moje kolege iz HNS-a nećemo sudjelovati jer smatramo kako se radi o podcjenjivanju značaja Ustavnog suda kao najvišeg tijela u državi. Smatramo kako s izborom sudaca Ustavnog suda nikako ne treba brzati te da javnost, i stručna i civilna, ima pravo dobro biti upoznata sa svim kandidatima za ovu prevažnu funkciju. Nama zastupnicima kao i javnosti treba vremena da ocijenimo kandidate za ovako prevažnu funkciju, pogotovo za vrijeme izbora, jer je zadaća Ustavnog suda nadzor ustavnosti i zakonitosti izbora. Ostaje da vidimo hoće li se kandidati za suce Ustavnog suda pomiriti sa činjenicom da će biti birani od strane vladajuće većine a ne od strane parlamenta. I zaključno, smatramo sa tim činom ni u kom slučaju ne opstruiramo pokušaj izbora članova Ustavnog suda.

Komentari

Pišem ovo u subotu kad se

Pišem ovo u subotu kad se već sve dogodilo. Izabrani su HDZ-ovi suci (komada tri), izigran je Pupovac, seljaci su odigrali još jedan gambit (ni do sada im nitko nije vjerovao, sada još manje), a mi nismo htjeli glasovati (HNS). Užasavaju me komentari da je neglasanje posljedica unutarstranačkim neslaganja i neobavljene trgovine. Razlog zašto nisam glasao je moje uvažavanje institucije Ustavnog suda. Mislim da se u njemu ne bi smjeli ni u kojoj kombinaciji naći Vukojevići i slični i nisam htio glasati za ljude (koje je predložio Odbor za ustav, poslovnik i politički sustav) o kojima nisam dovoljno znao, odnosno nisam ništa znao. Možda je naivno, ali zaista je tako. Naivnost i inače priznajem. Sada čitam priče (a čini mi se da i u praksi to vidim) kako je mjesto u Saboru nagrada za stranačku poslušnost i sinekura za prijatelje. Ušao sam u Sabor s nakanom da na mjestu gdje se to čuje kažem što mislim, ponosan da ću biti za istom govornicom za kojom su govorili i Gotovac i Savka i Radić i Starčević. Mani je to čast i tako sam se u saboru ponašao. Ako je naiva, neka je. U ovom sam glasanju isto postupio. I ne sramim se.

nvuljanic

Tko je glasao

Zar nije i pri izboru

Zar nije i pri izboru prošlog sastava Ustavnog suda bilo trgovine između HDZ-a i SDP-a (u režiji M. Arlovića)? Mislim da se u javnosti drži izvjesnim da je bilo. Što bi nas moglo uvjeriti da nije i ovaj put bilo tako? Nečija riječ?

Grgo

grgo

Tko je glasao

Ustavni sud doista je

Ustavni sud doista je iznimno bitna institucija u državama koje ga imaju. U EU je Ustavni sud između ostalog i indikator transparentnosti sustava: države koje ga imaju imaju nižu razinu transparentnosti donošenja propisa od onih koje ga nemaju. Ove bez "ustavnog suda" umjesto revizije propisa (što rade ustavni sudovi) naglasak stavljaju na transparentnost što podiže povjerenje u politički proces i smanjuje potrebu revizije propisa (npr. Švedska). Druge preferiraju da se propisi donesu pa onda revidiraju pred Ustavnim sudom (Njemačka).

Ustavni sud ima i mnogo drugih ingerencija osim revizije propisa. On odlučuje po ustavnim tužbama (čije je podnošenje preduvjet za pristup Europskom sudu za ljudska prava) i rješava sukob djelokruga državnih tijela.

On je i tijelo za domaću varijantu impeachmenta Predsjednika, a povjerene su mu još dvije ovlasti: nadzor nad ustavnošću političkih stranaka i izborni sporovi. Odluke tog suda dakle mogu odlučno (pozitivno ili negativno) djelovati na prijepore oko izbora i njihovih rezultata i općenitog političkog djelovanja.

Osnovno pitanje jest: bi li građani RH htjeli da se izabere 8 sudaca s takvim utjecajem, a da javne rasprave nije bilo i da su kandidati maltene nepoznati?

Rudimentarnost hrvatske demokracije uvijek izbije u prvi plan u politički dinamičnim periodima.

Ustavni sud RH - sadržava i bazu slučajeva Ustavnog suda koju je financijski u svrhu podizanja transparentnosti osigurala EU

Opinioiuris

Opinioiuris

Tko je glasao

zar se nije mogao

zar se nije mogao opstruirati rad sabora na neki način jer vrijeme radi za vas

primjerice, izglasavanje povjerenja pojedinim ministrima, pa za svakog pojedinačno
dodavanje stotina amandmana na bilo koji zakonski prijedlog

dojavljivajne da je u zgradi sabora bomba

gađanje šeksa papirnatim avionima

bilo što?

sigurno ima nešto što se moglo iskoristiti, ako treba koristiti gerilske metode da se to spriječi onda ne treba prezati da se to i ne učini

Tko je glasao

Ah, Mrak gubi strpljenje i

Ah, Mrak gubi strpljenje i pomalo otkriva sebe...
Veliki demokrata...

A drlesar kaže "ja se ne slažem". Pitam ja njega, s čime se on slaže osim da mu je dobro biti u Saboru.

Ako me memorija služi dobro, za drlesar nije nekada davno bio sindikalac, borac za prava radnika. A vidje narod u što se pretvorio. I kakvu liberalnu stranku odabrao, stranku koja bi naše radnike uvijek stavila u podređeni položaj u usporedbi s multinacionalnim kapitalom.. Niti su socijalna stranka, niti su narodna. Obična građanska, internacionalistička stranka...

I tu nađe dom sindikalac Lesar

--
http://www.youtube.com/user/bijesdrugi

Tko je glasao

štogod da bih radio bilo bi

štogod da bih radio bilo bi unutar zakona, vjerojatno apsurdno do krajnjih granica ali unutar zakona nevertheless

no to je hipotetska situacija pa se možemo samo zabavljati time

Tko je glasao

A tko bi to radio osim

A tko bi to radio osim Lesara i Kapraljevića? Marija Lugarić, možda!? Daj se sredi.

Tko je glasao

tko nam je kriv što ja

tko nam je kriv što ja nisam tamo, garantiram da bih smislio najmanje 30 metoda za opstruiranje rada i općenito pronalaženja načina da dokažem poantu i zaustavim ili usporim donošenje loših odluka

(problem je naravno u tome što to nisu nužno popularne mjere, niti da bih dobro prošao radi toga, niti čak da bih imao podršku; a da uopće i ne napominjem da ono što ja mogu smatrati lošom odlukom netko drugi smatra brilijantnim ivinim potezom)

Tko je glasao

Znao sam! Ajde konačno da i

Znao sam! Ajde konačno da i tebi pukne film. A sve ono kaj imaš u pozadini, slažem se s time. Neka iz toga iziđe strategija, smisleni plan. See ya.

Tko je glasao

ja samo mislim da je to

ja samo mislim da je to pitanje kritične mase; demokracija je kazalište i takvim treba ostati, dakle treba koristiti svaku mogućnost da svoju poruku lansiraš i daš ljudima da razmišljaju, ako to znači da moram doći u parlament obučen kao klaun da bi me netko saslušao ja bih i to bio voljan napraviti

voljan bi bio sjediti i blogirati svaki dan o tome što se događa u saboru

voljan bih bio proučiti poslovnik i postati veći stručnjak za poslovnik od šeksa i arlovića (kumulativno) i onda to koristiti da prenesem svoju poruku

voljan bih bio biti neumoran u svemu tome, četiri godine iz dana u dan ponavljati jednu te istu priču svakome tko je voljan saslušati

voljan sam predlagati zakone, davati amandmane, držati press konferencije i svašta raditi unatoč tome što sam svjestan da nijedan od tih prijedloga neće nikada proći

a sve to skupa bih radio samo zato jer mora doći jedan dan kada će dobra ideja proći tu mašineriju i riješiti barem jedan jedini problem u ovoj državi - to bio bio dan kada bih bio sretan

naravno, očigledni problem u mojoj dobroj volji je činjenica da me nijedna stranka neće imati na svojoj listi, ali kao da će me ta sitna formalnost zaustaviti :)

Tko je glasao

Vidiš, a ja sam već nekako

Vidiš, a ja sam već nekako uvjeren da ćeš se kao nestranački lik naći na SDP-ovoj listi. To ti je lakši put do Sabora. :-)

Teži put bi bio da se krenula stvarati politička platforma i stranka 21. vijek koja bi kao glavni medij za svoje djelovanje odabrala web i ljude koji su na njemu doma. Nova, nekompromitirana lica, prvo mjesto na glasačkom listiću (zato ime stranke započinje s brojem ;-) ), gerilske metode privlačenja pažnje, politika2.0...mislim da bi mogli i trebali ostvariti bolji rezultat od stranke umirovljenika, HSS-a i sličnih njima.

Ili bi se proveli kao piratska stranka u Švedskoj. Ali nitko nam ne bi mogao prebacivati da nismo probali... ;-)

Tko je glasao

Hehe. U proslom je sazivu u

Hehe. U proslom je sazivu u Sabor usao Cro Cop, sada je vrijeme za Mraka. Cini mi se da je to korak naprijed. :-D

Sto se tice modernih stranaka, misljenja sam da su ovo posljednji izbori u kojima se nece imati za koga glasati, iliti na vratima smo prave male politicke revoluje :-)

Tko je glasao

Valjda zele gurnut u sud

Valjda zele gurnut u sud Branka Milanovića, da Vice Vukojevic ne bude usamljen u svojim razmisljanjima.

Tko je glasao

Vice Vukojević odlazi kad i

Vice Vukojević odlazi kad i ovi ostali.

Tko je glasao

Good point ! Ali, imam jedno

Good point !

Ali, imam jedno pitanje. Što kaže zakon (ustav, neki pravilnik možda) o tome kada sucima istječe mandat i kad se moraju birati novi.

Nekako mi se čini blesavo da to nije definirano !?

A ako jest definirano i ako je vrijeme za izbor novih sudaca upravo sad, a onda bad luck :-(. Ipak, na osnovu toga da "HDZ inzistira" imam dojam da to i nije baš tako strogo definirano u kojem slučaju HDZ očigledno pokušava politički poentirati.

Dakle, mislim da je za daljnju raspravu nužno pravno pojašnjenje (a ne sumnjam da će opinioiuris dati svoj doprinos ;-).

Tko je glasao

Točno je da im istječe

Točno je da im istječe mandat i da se do njegovog isteka moraju izabrati novi.

Točno je i da HDZ insistira na sada da se ne bi "biralo pred izbore" jer bi se "stvar mogla ispolitizirati i iskoristiti u predizborne svrhe" (Bebić).

A što reći osim da je u javnosti trebalo biti više ukazivanja na pitanje što je HDZ radio do sada i nije li "strateško čekanje" upravo dokaz da se na brzinu želi postaviti politički pogodne suce ili krunski dokaz nesposobnosti Sanaderove vlade koja je "zaboravila" na tako važno pitanje..

Još bi bolje bilo da je oporba na vrijeme, dakle već s proljeća počela pozivati Sanadera da pravodobno predloži kandidate za suce kako bi "javnost, struka i politika" mogli detaljno, na miru i bez politizacije proučiti reference kandidata i glasati po savjesti.

Da je oporba tako učinila, Sanader ne bi imao neke od argumenata koje sada nudi u svoju obranu.

B-52

Tko je glasao

Imaš Ustavni zakon o

Imaš Ustavni zakon o Ustavnom sudu RH te Poslovnik Ustavnog suda u kojem se razrađuje položaj sudaca, njihov mandat i ostale ˝sitnice˝ koje se tiču Ustavnog suda, i njime je predviđeno da novi suci tebaju biti izabrani prije nego starima protekne mandat(od 8 godina), a mandat im istječe, ako se ne varam u 12 mj.

Po mom skromnom mišljenju, na nov način dolazi do izražaja olako shavaćanje ˝svetih˝ institucija (koje su tako predviđene u samom Ustavu)od strane vladajućih, što nije za čuditi, ako uzmeš u obzir način na koji se odnose prema drugoj ˝svetinji˝ (opet pozivam se na Ustav), Hrvatskom Saboru.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci