Tagovi

Subjektivizacija Srba u hrvatskoj politici

Iz primjera Radeta Leskovca vidjeli smo kako pitanje politickih opcija Srba u Hrvatskoj izaziva dosta veliku paznju. Obzirom da sam prije nesto mjeseci postavio temu na trgovima tog pitanja a tema je predstojecim izborima dobila na aktualnosti http://pollitika.com/pitanje-srba-u-hrvatskoj
Moj poznanik i bivsi gradonacelnik Knina postavio je na jednom drugom blogu svoja razmisljanja i s njegovim dopustenjem prenosim ih ovdje:
Osećam se obavezim i odgovornim da učinim ono što mogu, kako bi simbolički i politički pao koncept etničkog čišćenja koje su u potpunoj simbiozi sproveli režimi Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana. Sve to radim o svome trošku i na svoju ruku, ni od koga podgovoren i na zgražavanje vlastite žene koja razume šta radim, ali joj nikako nije jasno da sam za to uzeo godišnji odmor od sledeće godine.Kaže, ti si nepopravljiv...Ali ko joj je kriv što me trpi već više od dve decenije.... Na osnovu toga hoće li, ili neće, Pupovčeva građanska lista imati uspeha u Severnoj Dalmaciji i Lici, spreman sam da u onom delu napora koji sam za njen probitak uložio i dalje ulažem, snosim posledice. Sa pravom možete pitati kakve posledice. Pa evo. Ja sam nepozvan lično predložio, a Pupovčeva stranka uz sve političke rizike izabrala, da izađu na građanskoj listi u izbornoj jedinici 9. Ne pitajate kakve rizike, jer oni stvarno postoje. Komplikovano ih je sada objašnjavati pa to i ne činim. Na manjinskoj listi za izbore za Sabor Hrvatske na desetine je kandidata, i opredeljenjem za većinsku izbornu listu u Dalmaciji i Lici, Pupovac se odriče desetak hiljada, zicer glasova.Odnosno, rizikuje jedan od tri, više nego sigurna mandata. No, ko ne rizikuje taj ne profitira. Izbor poslanika Pupovčeve građanske izborne liste u izbornoj jedinici 9. bio bi, kako simbolički tako i stvarni kraj logike etničkog člišćenja na prostoru bivše SFRJ.
Sad dolazi najvazniji dio koji je ustvari krucijalno pitanje:
Sada se, koliko god sitničarili, nema šta krupno prigovarati Banskim dvorima. Postoje brojna pitanja koja treba rešiti, ali ni jedno od njih više nije incident, nego pitanje sredstava, socijalne cene ili odnosa snaga, pitanja za koje se uvek u Zagrebu može lagano kazati - Evo, samo što nismo - ili kako bi ovde kod nas rekli - postoji politička volja.... Lopta je, rečeno tim stilom - "u srpskom dvorištu". Ukoliko srpska zajednica iz Hrvatske,sa svim pipcima koje ima grozničavo zabijene u Srbiji, u presudnom broju shvati da je važnije kakvo je vreme u Zagrebu nego u Beogradu, i da je pogrešno širiti kišobran u Kninu ako kiša pada u Beogradu, onda će, bez rezerve prihvatiti Hrvtasku, njen politički sistem i njene institucije kao mesto i način da rešava svoje probleme. Možda ne koliko sutra, ali sigurno već prekosutra, uz uslov da politički bitno participira ( a može bar koliko Mađari u Srbiji), srpska zajednica neće više biti izolovana niti će pojedinačna prava Srba iz Hrvatske biti moguće ugrožavati bez posledica.
Ostalo procitajte na blogu b92:
http://blog.b92.net/text/1340/Da%20vam%20po%C5%A1teno%20ka%C5%BEem..../

I jos samo sto se tice Radeta Leskovca jedan kratki citat:
Leskovac je zajedničko čedo i "električni zec"političkih policija i njihovih interesnih repova. Takav je od pojave na političkoj sceni. U isto vreme na usluzi i Šešelju i Glavašu. I uvek je za to dobro plaćen.
A kako funkcioniše Leskovac. Izađe, sada sa svojim baljezgarijama za koje nikada ne snosi posledice (zanimljivo) i nakon toga uspon ima HSP. No, dok god on politički postoji iako je do bola marginalan ( jedva pređe 1000 glasova), to je siguran znak da u političkom životu imamo uticaj političkih policija.

Tagovi

Komentari

Konačno da netko iz

Konačno da netko iz Beograda, daje podršku Srbima u Hrvatskoj da se orjeniraju Zagrebu i u njemu sami izbore svoj status. Priča o Leskovcu zvuči prilično logično.
Konačno, problemi Srba u Hrvatskoj se malo različiti od onih Hrvata u Hrvatskoj, a njih da ne nabrajam.

Tko je glasao

Evo ako netko zna neka pod

Evo ako netko zna neka pod točkama ovdje napiše koji su to danas problemi Srba u RH.Ima li ih i da li se uopće razlikuju od problema Hrvata u RH.
Pa da vidimo po kojim to kriterijima srpski političari svoju izbornu strategiju "ugrožene srpske manjine ili građana drugog reda" plasiraju u javnost i tako sebi osobno omogućuju političko preživljavanje i puni džep.

Tko je glasao

Svakako, prema ovome, vi

Svakako, prema ovome, vi znate više od mene. Gotovo da sam požalio što sam se dotakao Leskovca.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci