Tagovi

Subjekt

JEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTAJEDNO VELIKO NIŠTA

Tagovi

Komentari

Da li uopće postoji nacin da

Da li uopće postoji nacin da se bude objektivan?! Ja mislim i vjerujem da postoji. Organom nase objektivnosti jest um ili spoznajna moć i moć sudjenja s kojima je svaki covjek po rodjenju obdaren (osim ako nije mentalno retardiran). No ta moc mora samu sebe shvatiti u svojim mogucnostima i ogranicenjima da bi bila objektivna, a to ide jedino putem kritike. Problem nastaje sa cinjenicom da je emocija ujedno glavni motivator i blokator mišljenja, i kada se taj subjektivi faktor postavi u prvi plan tada je um u velikom iskušenju da bude u zabludi odnosno objektivnost ne bude dosegnta.
No i osjecaji imaju svoju logiku, psihoanaliza nam je o tome najvise rekla, koristeci um da objasni kako nas ono nesvjesno određuje, kako nas konstituira kao subjekte. Trauma rata, općenito trauma, ima svoju logiku nastanka i logiku razrješavanja. Kada se malo bolje razmisli mnogi elementi krscanstva kao prve religije lubavi imaju tu terapeutsku formulu i mogućnost da nas odrješe traume. No tu je religiju potrebno živjeti ne samo deklarirati.
Riješenje traume rata neće biti moguće dok prvo ne počistimo u svojem dvorištu jer nismo bez grijeha da bacamo kamen prvi. Kada shvatimo vlastite zablude i slabosti tada cemo moci oprostiti i drugima. Naravno, necemo nikada zaboraviti.
I zato Rebel, mislim da bis ponajviše trebao pisati o grijesima onih naših da bis pridonio rješenju traume. Tek tada vjerujem da ce se jasno pokazati da u suštini nema naših i njihovih, da smo svi ljudi, ukotvljeni u partikularne identifikacije, koje nam daju lažnu sigurnost, koje nas ostrašćuju protiv nama jednakih..

Hrvoje Štefan

Tko je glasao

Problem objektivnosti nije u

Problem objektivnosti nije u nesposobnosti kritike, vec u ogranicenom kontkestu koji uzrokuje citav niz pogresnih(netocniih) zakljucaka ma koliko bili kriticni ili samokriticni.

Sto se tice krsanstva, mozes ljubit samo ono sto iskreno prihvatis. A za to je cesto potrebno puno zrelosti.

Tko je glasao

Hrvoje...

...slažem se sa većinom, no ja i pišem o svojim doživljajima i svjedočim onome što sam stvarno gledao, neka svatko radi to isto i vjerujem da će svijet niti bolji, jer ove demagogije i lupetanja koja znam čitati od nekih korisnika ovog portala služe samo u svrhu zamućivanja ionako mutne vode Balkana, neka svatko priča svoju priču a istina ako je ima će već pronaći put do površine.

Tko je glasao

Sve pet osim...

@Rebel
Spominješ da smo bili subjekti u nekim zbivanjima koja su sada već povijest. Ne bih rekao - bili smo u velikoj većini OBJEKTI loših politika.
Sve drugo pet, ali ne razumijem što te smeta kritika i prozivanje koje radi MIljenko Jergović???Ako već krećeš putem iskazivanja tolerancije prema različitim mišljenjima i tražiš određeno vrijeme "da to dođe na svoje" (vjerojatno i ti da dođeš na svoje), dajmo to pravo i Miljenku Jergoviću. Tim više što je to sjajan književnik, najprevođeniji hrvatski književnim današnjice, čovjek s kojim se u ponečemu neću složiti, ali ću mu dopustiti da iskazuje svoje literarno-političke stavove jer u njima vidim kritiku koja nam nedostaje - kritiku prema sunarodnjacima, samokritiku.On to radi bez pardona, na bosansko-hrvatski način, izložen i pritiscima, i raznim pogrdama, ali malo je onih koji su mu blizu po onom što ga najvećma određuje - književno i publicističko stvaranje europskog dometa.
Rado bih ti dao ocjenu ZA, ali zbog tog podozrenja prema Jergoviću, tvoj dnevnik ostavit ću neocjenjenim.

Lj.R.Weiss

Tko je glasao

Nikada nisam...

....dovodio u pitanje Jergovićev talent i spisalačko umijeće, čak sam si dao truda i pročitao (doduše samo jednu knjigu) "Sarajevski marlboro", no ono što mi kod njega smeta je prečesto prozivanje Ustaša, ustašoida, fašistoida i to bez trunke razumijevanja o kojem ja sada pričam, dakle njemu je na istoj ravni onaj maloumnik iz mladeži HČSP-a koji drži Pavelićevu sliku iznad glave ( a i postupio bi kukavički poput idola vjerovatno) i bilo koji drugi čovjek koji se deklarira kao opcija DESNO, pa su tako utakmice nogometne reprezentacije "ustaška orgijanja" a recimo JA sam bio na toj utakmici i ne slažem se da se radi o orgijanju, jer to što netko viče "ubi Srbina" nije moja sramota a nije ni stadion uzorak na kojem se može temeljiti presjek hrvatskog društva pa nas se okaraktezirati kao fašistoidne i sl.

A recimo i sam Jergović bi možda mogao očistiti svoju "mahalu" prije nego li baci pogled u tuđu, jer jednom prilikom sam u Latinici čini mi se gledao verbalni sukob novinaea Dnevnog Avaza i Jergovića, gdje je Miljenko poput ribice u akvariju zijevao dok mu je ovaj držao lekciju o njegovom licemjerju i kukavičluku te o načunu i razlozima zbog kojih je "zapalio" iz grada.

No da ne dužim nije Miljenko predmet dnevnika, on mi je samo sinonim za nekoga tko i sam ima osobnu traumu (pretpostavljam ne preveliku jer je zgiljao na vrijeme) i opet nije spreman razumijeti da nas ima različitih, sa različitim traumama i da neki od nas iz svoje kože katkad ne mogu, ali da ne znači to kako smo "ustašoidi" i da se nikada stvari neće pomaknuti na bolje, samo nekima od nas treba više a nekima manje vremena za to.

PS Plus ili minus, vjeruj mi IDGAF, meni je bitno olakšati dušu i isprazniti glavu, a to je plus koji mi nitko ne može dati osim ja sebi samome.

Tko je glasao

pomak

Pomalo se prebacuješ iz pisca u političara i jako je dobro što si napisao ovako dobar tekst i objasnio jasno svoje ljudske i političke stavove. Ovim razumnim tekstom si jako dobro objasnio stavove puno izbjeglica iz Vojvodine od kojih večina dijeli tvoj stav. Jako je čudno da mi koji smo direktno nastradali od režima u Srbiji imamo puno manje mržnje od salonskih nacionalista iz Hrvatske koji su manje nadrapali u ratnoj zoni sumraka. Meni se , recimo, dešavalo da su ljudi tražili od mojih direktora da se riješe "onog Srbina" iako su mi se Srbi najebali keve zbog moga hrvatstva i mojih stavova. U trenucima sam i osjećao mržnju ali mi intelekt i moralne norme izvukoše iz toga. Stoputa sam rekao da je lako biti Hrvat u Hrvatskoj dok je to u Srbiji puno teže. Nažalost, "hrvatine" to teško shvaćaju i poonekad smo im veći trn u oku od Srba. To puno govori o njima ali i ovakvi tvoji stavovi i jasno o nama.
P.S. Rekoh ti ja da možeš ti pisati i u drugoj formi od prozne! Samo tako nastavi.

Tko je glasao

Splica

Dobar komentar.
Splica ti nahebeš kako se god okreneš:):):).
Ovdje si naheba jer si popio kavu sa nekim drugim ljudima.
Naheba si jer si bio Hrvat u Srbiji.
Naheba si jer si se vratio u Hrvatsku.
Meni drago, bar imamo o ćemu pričati uz kavu:):):)

grdi

Tko je glasao

Nije pomak nego odmak :)

Brzo ću se vratiti u svoje sokake, Dunav i šaš :)

Hvala.

Tko je glasao

Ovo cesto pitam naokolo svoje

Ovo cesto pitam naokolo svoje neistomisljenike po pitanju posjeta Tadica. Po tebi, Tadic nije smio dolaziti? Jer tebe rane jos uvijek bole. Jesam li dobro shvatio da je to temeljna osnova tvojeg bojkota? Ako sam dobro shvatio, moram ukazati da opcenito nije dobro cekati najslabije/najostrascenije jer ovi nesto prizemniji (sto ne osjecaju bol pa mogu biti i nesto otvoreniji) postaju po pirordi stvari nova okosnica za sirenje konteksta, sto ubrzava proces slijeganja.

Za primjer, da se vratim na pricu o pocetku rata. Sve sto sam cuo i vidio do sada, pitanje rata udaljava od bilo kakvog pitanja naroda, s obzirom da je narod globalno govoreci stoka koja ce se u teskim vremenima prikloniti bilo kome tko ce im ponuditi bilo kakvu sigurnost (onu u glavi, cesto i prije ove fizicke), a gdje se odrzivost nekog djira ne postavlja u pitanje.

Pa tako, velik broj onih slabija karaktera (neizgradjeni) velicat ce i koljace i kriminalce, jer oni su eto cesto suvereni u takvim vremenima koja su za njih skoro pa normalna pojava. I onda rastu zazubice, raste potreba da se podrzi takvo vodstvo koje je divlje i koje je realno potrebno sankcionirati sto prije.

No, to su samo povodi price. To je samo trenutak kada su karte podjeljene, kada su odluke donjeli oni koji su odluke trebali donjeti i kada je sve zapravo vec gotovo.

Ono sto je pak bitno u cijeloj prici, uzroci naravno, to je vec prica koja zahtjeva nesto siru analizu, ulazak u dogadjaje koji su se dogadjali i koji su se intenzivirali u zadnjih 4-5 godina Juge, gdje su se recimo radili cetnicki mitinzi pod kapom SDBa i KOSa, gdje su se lozili stari strahovi, poticala nesigurnost i sklonost podrsci svakojakog sljama sa svih strana , gdje se je instalirao kontekst koji je nuzno morao zavrsiti ratom i svim onim sto prati rat.

OK. Vama koji ste imali previse povjerenja u pojedince koji su vam okrenuli ledja i postali zvjeri, nije lako mozda sagledavati ovakvu situaciju, ali mozda vam pomogne ideja da svi smo mi zvjeri (ok, neki mozda malo manje, ali i dalje zvjeri) kada se prave tocke dotaknu i da se ovdje ne moze sagledavati kakav je tko covjek ili nedo bog narod, jer stoka je jednostavno stoka, a ako ne zelimo da se ovo ponovi, morat cemo sagledati elemente koji su stoki naostrili rogove.

Da. To prati opet onaj stari detalj nesigurnosti gdje su se zadrzale ruzicaste naocale i gdje i dalje postoje oni stari ljudi iz doba predratne romantike, gdje se ova ljudska nakaradnost (ili samo karakterna rupa) pripisuje samo nekoj IZVANJSKOJ strani, dok mi ostajemo sigurni sa svojima i ne damo tu sigurnost ni po koju cijenu. Na zalost, to tako ne ide. Spremnost da oprostimo "svojima" sve u potrebi stvaranja oaze sigurnosti i ljudskosti (sigurni smo da nas oni nece napadati, barem dok smo pravovjerni, a to jesmo) doveo nas je upravo u ovu situaciju u kojoj danas jesmo.

Domaci izdajnici, lazni domoljubi, podjeljeno drustvo, svi forisiraju svoje male istine i ne zele pogledati niti pedalj dalje, niti pedalj sire, a moramo ici dalje koliko god to bolno da bilo i koliko god da nam se na tom pitanju razne istine ne dopadale, koliko god svijet izgledao ljepse sa ruzicastim naocalama, jer potreba za sigurnoscu, pa makar i laznom, kosta nas svakim danom previse.

A to nije nacin da nam se svo zlo ne ponovi, vec upravo naprotiv.

BTW, to sto sam dao respekt Tadicu zbog posjete, ne znaci da su mi "Srbi" sada prijatelji, ne znaci da se zelim bratimiti sa Srbijom i Srbima (mir,mir, mir, niko nije kriv djir), znaci samo to da trazim univerzalne vrijednosti iza kojih valja stati. I koje jedine mogu poceti postavljati rutu zdravog drustva koje si nece dozvoliti da se ponovi ono sto se dogodilo (po mojem misljenjem) pod dirigentskom palicom stvarnog politickog vrha ex-Yu u kojem je i Tudjman bio samo marioneta.

Tko je glasao

Ne...

...ja samo smatram da je potrebno razumijeti zašto su neki od nas protiv takvog i tog posjeta, no to ne znači da ja ne razumijem one koji taj posjet smatraju pozitivnim i u tome i jest suština stvari, pokušajmo se razumijeti umjesto etiketirati.

Do takvih činova između naroda mora dolaziti svjestan sam toga, samo treba shvatiti na ljudski način da je to za pojedince bolno, a ne automatski optuživati za nacionalizam i retrogradnost.

PS Shvaćam da netko iz Pazina drugačije gleda na taj posjet nego neki bivši logoraš Vukovarac i to treba shvatiti a ne prozivati fašistom i ustašom nekoga tko na osnovu osobne traume ne može stvari sagledavati iz Istarske perspektive.

Tko je glasao

Zato sam ja i iskoračila i

Zato sam ja i iskoračila i dala ekstremnom tekstu kao krsnikovom +, jer nikada vas neću razumjeti, ali vas poštujem i saslušam.

Jako smo različiti u Lijepoj našoj i zato je jako bitno razgovarati i znati slušati.

No, kad bolje promislim, imamo nešto zajedničko - dušu. To nismo izgubili.

Živio.

Tko je glasao

Ma nije poanta...

...kome si dala plus, to je najmanje bitno, premda mi je tebe teško staviti u kontekst sa npr. feniksom@ kojeg pratiš plusevima i u dnevnicima koji su prepuni predpostavki i nagađanja čiji je jedini cilj provociranje, on je ono zlo o kojem govorim, takvi poput njega svoja osobna iskustva stavljaju u sedlo "objektivnosti" a to jednostavno ne ide tako.

Tko je glasao

Apsolutna istina

Da li postoji apsolutna istina? Ne, osim u svemiru. Kada su ljudi u pitanju, onda se, kako si i sam rekao, do objektivnosti dolazi kroz subjektivna viđenja, spoznaje, iskustva. Dakle, ljudi imaju aproksimativnu istinu. Iz moga kutka gledanja, on je puno bliže onome što ja mislim, samo sam ja kao čovjek previše svjesna upravo gore navedenih činjenica i ne dam se limitirati. Znači, u stanju sam potpuno i čuti i uvažiti dijametralno suprotno mišljenje od mojega. U tom smislu, ja bih svim dnevnicima trebala dati plus ili ih ostaviti neocijenjenima. No, svoju priču sam spustila na razinu portala pa više pluseva dam Feniksu, nego Grdom, ali to je daleko od crno-bijelog gledanja na stvari. Ovdje smo na nacionalnoj razini, pa mi je malo nezgodno iznositi činjenice iz istarske povijesti jer mnogi ne bi znali što reći, ali mi smo nakon IIWW (i u toku njega), također platili visoku cijenu za ovo što ja danas, kao treća generacija, mogu i tebi i Feniksu pristupiti sa jednakim uvažavanjem (koji plus više tamo je zato jer sam i ja samo čovjek i imam neke svoje stavove na osnovu iskustva i koji su subjektivni).

Postoje stvari koje ne možemo mijenjati (prošlost), pa ih moramo prihvatiti. Ali one koje možemo (sadašnjost), definitivno nam je dužnost mijenjati na zreo i odgovoran način, a to znači tražeći zajedničko svima nama. Stariji to ne mogu. Ali mi mlađi da. I vrijeme je da se mlađi ljudi uključe u stvaranje nove politike, politike bez balasta minulih vremena. Moramo! Imamo malu djecu!

Tko je glasao

Slažem se.

Apsolutna istina ne postoji dakako.

No, osobno nemam ništa protiv čitati svjedočanstva i subjektivne procjene koje možda i ne idu mojim razmišljanjima i poimanjima u prilog, ali kada netko konstantno iznosi ogromnu količinu subjektivnih procjena i nagađanja a predstavlja ih kao jedinu i apsolutnu istinu onda to spada u sferu zla a ne želje za približavanjem apsolutnoj istini.

Uzmi za primjer moje dnevnike, jesam li ikada (a mogao sam temeljem osobne traume) demonizirao Srbe, jesam li ikada pisao o eksplicitnim scenama nasilja i mržnje kojima želim izazvati protureakciju mržnjom tj. nametnuti breme krivnje jednom narodu isključivo?

Veli Jože@, ja sam osobno svojim očima svjedočio početku raketiranja Vukovara sa nogometnog igrališta udaljenog 150 m od moje kuće i to od strane JNA, e sada neka me netko uvjeri da je nasumično raketiranje grada VBR-ima pokušaj smirivanja međunacionalnih tenzija a ne barbarski napad, ma dajte molim vas..

E zato je svaki plus feniksu@ plus laži i obmani, svaki taj plus je čavao u lijes i samom
pokušaju dokučivanja apsolutne istine.

A Istra?

O Istri JA nemam šta reći, osim da mi je lijep Rovinj i Pula, o Istri mogu slušati vas koji imate što reći o njoj, ali zato me strašno boli kada netko baljezga o mojoj "Istri" a kročio nogom nije u nju.

Tko je glasao

Da, činjenica jest da je JNA

Da, činjenica jest da je JNA raketirala Vukovar. Ali - ja Feniksa doživljavam kao osobu koja govori o tome zašto, u kojim vremenskim razmacima i zakonskim okvirima se nešto događalo. Jer da to nije tako, vjerovatno ne bi bilo ni Haaškog suda. Shvaćaš? Nije dovoljno to što vidimo ili doživimo, već što se iza toga krije, a mi nismo znali. Ratovi su gadna i vraški komplicirana stvar. Na sreću, kod nas u Istri je prevladao razum jer smo 50 godina živjeli svi zajedno (nismo bili baš presretni jer su "oni" bili na dosta važnih pozicija, ali daleko je bilo od nekakve mržnje) i dogodili su se danonoćni pregovori. Pula je vojni grad - podzemlje puno municije. Da su je digli u zrak, letilo bi pola Istre.

To su užasno teški momenti, momenti velikog straha i emocija. Ljudima je tada lako manipulirati. Pa tisuće mrtvih, i djece...u ime čega? Jel' vidiš sad u ime čega? Prljave politike, ideala, mitova ...ja sam sigurna da i većina srpskog naroda naše dobi razmišlja na ovakav način. I još je nešto kod njih pozitivno, a vidim da kod nas nikako ne funkcionira: svi za jednoga, jedan za sve. To je bila prva stvar koju sam uočila '89. u prvom razredu Gimnazije.

Tko je glasao

Veli Joze, Da, činjenica jest

Veli Joze,

Da, činjenica jest da je JNA raketirala Vukovar. Ali - ja Feniksa doživljavam kao osobu koja govori o tome zašto,

Jel ti uopce citas ono o cemu pises?

Ti dozivljavas Feniksa ko osobu koja govori i tvrdi da zna, No on nije nigdje napisal da su Vukovar raketirali prije srbijanskih napada sa tenkovima.

Feniks laze kad napise A. On uvijek izostavlje predhodne dogadjaje i gura u prvi plan ono sta se je poslje dogadjalo.

Samo ti dozivljavaj, jedan dan kad se probudis, znati ces ko ti je govoril istinu.

Tko je glasao

Skviki, o tim detaljima ne

Skviki, o tim detaljima ne znaš ni ti. Ili si bio tamo?
Već sam rekla da ocjenjujem dnevnike u globalu, po tome da li su mi više ili manje prihvatljivi. Sve o svemu ne zna nitko.

Tko je glasao

Na sreću, kod nas u Istri je

Na sreću, kod nas u Istri je prevladao razum jer smo 50 godina živjeli svi zajedno (nismo bili baš presretni jer su "oni" bili na dosta važnih pozicija, ali daleko je bilo od nekakve mržnje) i dogodili su se danonoćni pregovori. Pula je vojni grad - podzemlje puno municije. Da su je digli u zrak, letilo bi pola Istre.

nemoj se zavaravati. prica bi bila drugacija i u istri da granici sa srbijom ili odredjenim djelovima bosne. u istri nije bilo rata, kao ni u sloveniji uostalom, iz jednostavnog razloga jer je predaleko od zacrtane srpske zone utjecaja.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

Probaj rzmisliti ...

... na način da shvatiš da se onom Srbijancu u Čačku živo jebe za moj Bjelovar, jednako kao što se mojem Bjelovarcu jebe za Čačak.
Bit će ti lakše.
Jer to je istina.

Nikakve Šešelj-Lošine KKV granice.
Da je Srbijancima bilo do tih granica ne bi imali preko 500.000 vojnih bjegunaca.

Tko je glasao

kako onda objasnjavas

kako onda objasnjavas cinjenicu da se ratovalo iskljucivo u okviru tih granica?
zar van tih granica nije bilo srba? zar su samo oni unutar tih granica bili ugrozeni pa ih je trebalo stititi?

uostalom, ja se nisam ni pozvao eksplicitno na KKV granicu. ne treba ti tocna formulacija nekog pojedinca da bi detektirao srpsku stratesku zonu interesa.

i da, cinjenica da su njihove vojne snage imale velik broj dezertera ni na koji nacin ne osporava planiranost i organiziranost vojnog angazmana srbije kao drzave (formalno u okvirima nekih krnjih pseudo federacija). to samo govori da se znacajan dio naroda nije slagao sa takvom planiranom i organiziranom politikom.


Preselio sam blog. Od travnja nove dnevnike možete naći na:
aleksandar-hatzivelkos.from.hr
[new time, new place]

Tko je glasao

krivo. sve su držali u svojim

krivo. sve su držali u svojim rukama. uglavnom su vojna lica bili srpske nacionalnosti, a mnogi od njih još žive ovdje.

Tko je glasao

Nikada nisam tvrdio..

...kako je bilo koji rat čist kao suza pa tako to ne tvrdim niti za ovaj naš, no lako je sada biti pametan i analizirati te raščlanjivati na proste faktore poteze onih čije su kosti u grobovima, to njima sada ne znači ništa.

Gospodin lažov piše kako su Hrvatske paravojne snage napale tenkove JNA u Vukovaru i izazvale sukob!!??

To je notorna laž, tenkovi su u Vukovar ušli nakon artiljerijske pripreme o kojoj sam pričao.

PS Fižela i Muzil, držao sam stražu oko tih nepreglednih nizova tunela i bunkera, tako da znam o čemu pričaš.

Tko je glasao

Kužim, da, to o čemu ti

Kužim, da, to o čemu ti pričaš su detalji o kojima ne megu ništa reći jer ne znam. Uglavnom dnevnike procjenjujem u globalu, jer detalji budu ovakvi i onakvi. A onda komentare više od toliko ni ne pratim ispod Feniksa, jer se svedu na svađe, a to je tema gdje nisam doma. Baš ću ga pitati o ovome.

Tko je glasao

Pitaj no sumnjam da će

Pitaj no sumnjam da će priznati da laže.

No postoji u arhivi dnevnika i komentara ta njegova izjava i ispod moje protupitanje na koje naravno nije odgovorio, ali iskreno nemam namjeru niti mi se da sada to prekopavati, jedino bude li potrebe.

On može svjedočiti o Vukovaru taman koliko ja mogu o Srebrenici ( jer u srpskoj verziji istine Srebrenica je također protuodgovor na Muslimanska ubijanja Srba prije toga, zanimljivo zar ne!?)

Vukovar- Hrvati počeli
Srebrenica - Muslimani počeli
Knin- Hrvati počeli
Dubrovnik- Hrvati počeli
Markale(masakr)- Muslimani sami sebe

Itd itd....

Toliko o objektivnosti.

Tko je glasao

Da ne idem dalje

On može svjedočiti o Vukovaru taman koliko ja mogu o Srebrenici ( jer u srpskoj verziji istine Srebrenica je također protuodgovor na Muslimanska ubijanja Srba prije toga, zanimljivo zar ne!?)

O da, za razliku o tebe ja mogu, jer sam (i) o Vukovaru razgovarao s generalima K. Gorinšekom i A. Tusom, a siguran sam da ti o Srebrenici nisi razgovarao sa Seferom hlilovićem ni Rasimom Delićem.

Evo pa malo polemiziraj s Predrgom Matićem Fredom, jer ni on nema pojma što se u Vukovaru dogđalo, ti ćeš mu reći :
http://www.forum.hr/showpost.php?p=11330202&postcount=8515

Tko je glasao

Razgovarao sa akterima !!??

I oni su ti sve te poluistine nadrobili!!??

Da, svakako!

Mislim da smo tvoj gebis i ja, out&over za vjeke vjekova amen.

LAŽOVČINO.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci