Tagovi

Stvarna slika HDZ-ove gospodarske politike

Svjedoci smo hvalisanja kako nam ekonomski cvatu ruze, raste proizvodnja, BDP, pada nezaposlenost,... Kako stvari doista stoje, mozemo vidjeti jedino ako gledamo duzi vremenski period te uzmemo u obzir dosege vlade prije ove jer ekonomska politika naravno da pociva na trendovima prijasnih.

Unaprijed se moram ograditi da se moje znanje o ekonomiji svodi na obiteljski budžet, ali zakljucke donosim cistom logikom. Siguran sam da ovdje ima puno strucnih koji ce bolje znati prezentirati podatke pa ih pozivam u raspravu.

Statisticki podaci su preuzeti sa CIA-nih stranica za statistiku i Eurostata

IndexMundi statistika

Eurostat

U tom svijetlu, krenimo prvo od BDP ilit GDP-a.

IndexMundi: Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Eurostat:
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Iz ovih podataka vidljivo je da je koalicijska vlast 2000 godine nasljedila rast BDP-a od -0.9% uz sva interna dugovanja (prema ljekarnama, gospodarstvu opcenitio, kasnile penzije,....) i taj negativni trend 2003. Godine dovela do 5.3%. K tome uz pristojne stope rasta uzastopno 2,9, 4,4, 5,6. HDZ je dakle nasljedio uređenu drzavu za razliko od koalicije i uspio je smanjiti gospodarski rast koji ni nakon 4 godina mandata nece biti kao onaj u periodu 2000-2003. Također treba napomenuti da su zemlje koje su nam tradicionalni izvozni partneri u periodu 2000-2003 ostvarivale manju stopu rasta od nas, a u periodu 2003-2007 nas daleko šišaju (Srbija 9%, Slovenija 6%,...) sto ustvari baca drugo svjetlo na rezultate aktualne vlasti.

Pogledamo li ukupnu drustvenu proizvodnju dolazimo do sljedeceg: Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Na pocetku koalicijskog mandata iznosila je 24.5 milijarde USD i narasla je na kraju 2003 na 47 milijarde USD. Dakle skoro da je udvostrucena, preciznije rasla je za 22,5 milijarde USD. HDZ je u 3 godine uspio povecat samo za 12.5 milijardi USD na 59,4 milijarde USD. Jos jedna porazavajuca cinjenica.

 

Dalje dolazimo do stope inflacije: Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

 

Vidimo da je inflacija s 4,4%, uz skok od 6% prilikom restrukturiranja, pala na 1.8%, dok ju je HDZ uspio povecati na 3,4%.

 

Indrustrijska proizvodnja:

<a href="http://photobucket.com" target="_blank"><img src="http://i112.photobucket.com/albums/n183/goxic/industrijskaproizvodnja.jpg" border="0" alt="Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket"></a>

Koalicija je digla proizvodnju od -2% na 3,9% uz konstantni rast kroz godine mandata, dok je HDZ 2006 zavrsio na 5%, dakle skroman pomak od 1,1% naspram pomaka od 5,9% prosle vlade.

 

Zaposlenost: Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Po pitanju zaposlenosti koalicija se ne moze pohvaliti sjajnim rezultatima jer je skocila prilikom restrukturiranja poduzeca i masovnih stecajeva. Oni su pak omogucili stvaranje novih profitabilnijih poduzeca koja su tek pocela generirati pad nezaposlenosti u zadnje 2 godine mandata, pa su zavrsili sa skromnih 1% manje nezaposlenih. Medjutim trend koji je nasljedio HDZ je direktna posljedica poboljsanja gospodarskih aktivnosti od prije i konsolidacije gospodarstva.

 

Vanjski dug:

Nisam nasao graf, ali znam da je 2000. Iznosio 10 milijardi EUR i da je koalicija digla dug za 100% na 20 milijardi, dakle u novcima 10 milijardi EUR. HDZ je digao dug za 50% (u postotcima duplo manje) ali u iznosu jednako. Dakle 10 milijardi EUR kao i prosla vlada. Kao sto se da iscitati iz ovih grafova, koalicija je s tim novcem ipak pokrenula trendove u gospodarstvu dok je HDZ sa jednakim novcem uspio to sve smanjiti.

Ja kao laik, doista ne vidim niti jedan pokazatelj koji bi me uvjerio da je HDZ bilo kakvim potezima na pitanju ekonomije ucinio nekakvo poboljsanje. I upravo me zato strah jos jednog mandata. Ono sto su ucinili je da su sakom i kapom dijelili novce na kupovanje glasova a pitanje je tko ce to sve platiti u budocnosi koja dolazi.

Ocekuje kompetentne u raspravi.

Komentari

Državna kola iz blata mogu

Državna kola iz blata mogu izvući samo izbori i promjena vlasti.

Tko je glasao

Umišljam si da nešto znam

Umišljam si da nešto znam jer se ekonomijom bavim dvadesetak godina. Ovo sa GDP-om koji zaostaje za okruženjem je notorna stvar. No, meni je važnija nezaposlenost, to jest zaposlenost. Hrvatska ima duboki problem sa izrazito niskom stopom radno-aktivnog stanovništva i s ogromnim udjelom umirovljenika. Tu HDZ nije učinio ništa. Koalicija takodjer, ali ona je stvarno na dnevnom redu imala gašenje požara. Iako, ne očekujem da bi itko tu mogao puno popraviti u kratkom vremenu. Ljubin prijedlog tehnološke modernizacije najbolje je što se u ovom trenutku može dobiti.

Tko je glasao

Zanimljivo, ali postoji

Zanimljivo, ali postoji "mali" problem sa ovim brojevima na grafu. Uglavnom su to procjene jedne godine unazad, a ne utvrđeni brojevi pa nisu pretjerano dobir pokazatelji. Neki idu na štetu HDZa, a drugi pak SDPa tj. koalicije.

Mislim da bi HNB imao problem sa procjenom CIA da je inflacija 2000. dosegla 6%. Inflacija je dosegla 4.6% te godine. Za 2002. je bila 1.7%.
Za zadnje tri godine inflacija je bila nešto niža od prikazane i u 2007. je pala ispod 2% na godišnjoj razini.

Isto tako, ovi brojevi nezaposlenosti su isto van poznatih. Administrativna stopa nezaposlenosti nije dosegla 13.8%. Anketna stopa je bila 13.8% ali ovi drugi brojevi u grafu su admin. stope. Ne mogu se mješati anketni i administrativni brojevi kako bi se dobio "zanimljiv" graf. Tako da ovaj veliki pad na 13.8% i onda porast na 18% se nikada nije dogodio, tu je mješanje brojeva posrijedi. Admin. stopa je stagnirala na 18% kroz 2004 i prvi kvartal 2005.

Tko je glasao

Vezano uz zaposlenost sam

Vezano uz zaposlenost sam pretpostavljao da su te godine stavili stopu anketne zaposlenosti jer je doista nerealan skok. No kako sam naglasio nisam ekonomist, tako da je svaka ispravka i tocnija interpretacija vise nego dobro dosla

Tko je glasao

Razumljivo. Koristi brojeve

Razumljivo. Koristi brojeve HNBa. Da mogu glasati ovdje, glasao bi pozitivno za post.

Tko je glasao

Još to nisi riješio ;-) Ne

Još to nisi riješio ;-)

Ne da ti se poslati mraku privatnu poruku, ili imamo (ozbiljan) bug u sustavu ;-) !?

Nego, brzi ste s ovim komentarima. A baš sam mislio pohvaliti "ministra financija" na kvalitetnom doprinosu, i sugerirati da svejedno nagradi post strelicom gore, zato jer OVAKVIH POSTOVA TREBA BITI VIŠE NA POLLITIKA.COM

goxic - BRAVO ZA POST !!!

A kako smo utvrdili da oko tih podataka ima još posla :-) da iznesem i jednu svoju ideju. Naime, stvarno bi bilo lijepo da USTANOVIMO ČINJENICE i kažemo "bobu bob, a popu pop". Pa ako je HDZ nešto dobro učinio za zaposlenost (a po medijskim izvješćima se čini ko da je !?), onda to treba i reći. Ovakva prepucavanja tipa "kod nas je bilo ovako, a sad je ovako" u stvari ne pružaju nikakvu informaciju.

Pa bih ja tako volio na jednom mjestu imati sljedeće podatke za razdoblje zadnjih 10 godina (iscrtane u lijepom grafu):
- GDP
- Zaduženost (javni dug, unutarnji/vanjski, ukupni plasman kredita, ...)
- Stopa nezaposlenosti/zaposlenosti
- Zaposlenost u privatnom sektoru vs. javni sektor

Posebno me intrigira kako stojimo s LIKVIDNOŠĆU financijskog sustava !!! TOGA ME JE STRAH VIŠE NO IČEGA !!!

Znam da su svi ti podaci dostupni, ali kako ja spadam u skupinu armchair ekonomista ;-), prepustio bih izradu takvog elaborata recimo ... "ministru financija" ;-)

Pa da barem diskusije budu utemeljene na činjenicama.

Tko je glasao

Poslao sam poruku, ne brini.

Poslao sam poruku, ne brini. Kaže de nekima ne radi glasanje, pa šta ja mogu. :( Možda jer koristim firefox??

Za te i takve podatke možeš komotno otići na stranice HNBa i sve su na jednom mjestu.

Tko je glasao

Ne zelim biti niciji

Ne zelim biti niciji branitelj niti ciji apologeta a takodjer sam sto se tice financijskih kretanja poprilicni neznalica no moram primjetiti jednu stvar. Godine 1999 kako i sami pokazatelji pokazuju Hrvatska je bila u ozbiljnoj recesiji uz korumpirani drzavni aparat koji je prezivljavao prodajom obiteljske srebrnine a neki od ustolicenih tajkuna uspjeli su upropastiti sve sto su dotaknuli. svaka vlast nakon toga koja je bila i malo odgovorna morala je poluciti rezultate koji su bili kud i kamo vidljiviji od prethodne. Zbog toga su i stope rasa bitno vece. Nastavak rasta nakon konsolidacije neunistenog gospodarstva ne moze nikako pratiti stope koje su bile nego normalno dolazi do usporavanja. Bar tako mislim. slijedecim vladama treba biti samo briga da se previse ne mijesa u tijekove pokrenute prije i po sili inercije rast se nastavlja no usporeno kako smo vidjeli. U nekim slucajevima nasljednici na vlasti imaju vizije koje zadiru u pokrenuto i to moze dovesti ili do viseg rasta ili do pada zavisno kako se mjere primjenjuju. No Sanaderova vlast nije riskantna i nije puno dirala u stecevine tako da inercija obavlja njihov posao. Rijetki su slucajevi u svijetu poput Irske gdje trendovi rasta i dalje idu visoko ako se ne varam. No mi nismo taj slucaj jer se prvo moramo nauciti mnoge stvari da bi ih mogli primjenjivati. Ne vjerujem da ce i neka druga vlast koja dojde bitnije ubrzati razvoj drzave jer to uostalom vise i nije u nasim nego u rukama vlasnika banaka.

Tko je glasao

Nisam ni ja strucnjak, ali

Nisam ni ja strucnjak, ali znam. Situacija je upravo obrnuta. Puno je teze se izvuci iz negativne situacije, uz sve dugove koji su tada postojali nego nastaviti pozitivnu. To je isto kao kad si u minusu 20.000 Kn pa ti jos 500 Kn pojede kamata. Kada si u plusu, visak ulazes i plodis, sto ti generira sve vise i vise. Isto je s ekonomijom. Ali onom kojom se upravlja odgovorno

Tko je glasao

ne bih se

ne bih se složila.
jednostavno je neprihvatljivo da nam netko svojih 4,5% rasta u 3 godine reklamira kao izvrstan rezultat, dok zemlje u našem okružju konstantno ostvaruju rast od 7, 8, 9%.
naše prepreke postoje i kod njih i isti su utjecaji pa zašto bi mi trebali manje od 5% prihvatiti kao uspjeh, dok bi našim susjedima to bila recesija?

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Ja kao kompetentni

Ja kao kompetentni gospodarski stručnjak (ha ha) iz svoje pozicije vidim da ova hdz Vlada ne provodi nikakvu gospodarsku politiku. To nije dobra varijanta, ali nije niti najlošija. Imalo smo i previše Vlada koje su provodile jake gospodarske politike pa je često i najčešće bilo još gore. Sada bi možda dobro došlo malo te politike, ali nježno i minimalistički, svi su u strahu od velikih uspjeha, ne slučajno nego poučeni dugim iskustvom. Ujedno je možda vrijeme za povijesni rizik - da se sama Vlada možda osloni nijansicu na svoje ljude, građane i ostale, nije red da je sav teret napretka stalno na Vladama i vlasti a mi se zezamo u hladu i u toplom zimi.

Tko je glasao

hrvatska je pokrenuta, ali

hrvatska je pokrenuta, ali unazad. zašto? kad se promatramo u odnosu na druge države, vidimo da su kod nas ostvareni relativno mali pomaci prema naprijed (koje si analizirao), dok su se zemlje regije znatno više pokrenule.
prikazao si jasne i nepobitne činjenice, možda bi to trebalo printati i kao letke dijeliti po gradu da i neki ljudi koji nasjedaju na hdz-ovske priče vide kako izgledaju stvarni podaci, a ne njihova perverzna interpretacija (npr postoci vezani uz zaduživanje; mi smo se zadužili duplo manje iako smo se zadužili za isti iznos).

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

ako stojimo, idemo unazad.

ako stojimo, idemo unazad. jer nas drugi prestižu. priča o zamašnjaku koji je pokrenut pa sam ide dalje, nikako ne drži vodu. dapače! neka se, zbog bilo čega, suše, poplave, rata na Kosovu ili epidemije slijepoga crijeva dogodi da podbaci neka od budućih turističkih sezona, Hrvatska je, s postojećom stopom rasta, opet u crvenom. procjene govore da nam je potrebno od 7 % na više da bi Hrvatska, u dogledno vrijeme, za 10 do 15 godina sustigla najslabije ekonomije "stare" Europske unije, Grčku i Portugal.

-----
http://strategopr.biz/
objectives strategy tactics

Tko je glasao

ako stojimo, idemo unazad.

ako stojimo, idemo unazad. jer nas drugi prestižu. priča o zamašnjaku koji je pokrenut pa sam ide dalje, nikako ne drži vodu.
Sanader je bio dovoljno pametan da se ne mijesa u privredu pa su tendencije iz prethodnih razdoblja jednostavno nastavile. To je kao kotac kojeg se pogurne po ravnoj cesti ili blagoj nizbrdici. On se kotrlja dovoljno dugo da 4 godine prodju a da se ne dogodi nista strasnoga. U usporedbi sa vladanjem HDZ-a izmedju 1996 i 2000 ovo je kamilica jer nisu napravili nikakvu krucijalnu stetu u privrednim tokovima. A mogli su napraviti i te kako ( vidi primjer pravosudja). No ja bih volio cuti glas strucnjaka koji bi znali na koji nacin povecati dostignuti rast BDP-a i na koji nacin u ovoj situaciji kad smo uglavnom potrosacko a ne proizvodjacko drustvo pokrenuti proizvodne cikluse u nekim drugim sferama a koje nisu klasicna industrija. Recimo tko ce smoci snage i otpustiti radnike u brodogradilistima i novac koji se baca u tu rupu bez dna preusmjeriti u grane koje novac bolje oplodjuju? Takvih primjera ima na desetine recimo proizvodnja kukuruza i psenice a mozemo proizvoditi puno isplativije kulture umjesto toga.

Tko je glasao

Dapace, mi smo vec na

Dapace, mi smo vec na debeloj nizbrdici sto se tice ekonomije, samo sto danasnja garnitura uporno gura kotac uzbrdo. Dok druge zemlje napreduju hrvatska jos uvijek stagnira i ne moze se nosit sa drugim tranzicijskim zemljama, i sto se tice kvalitete radne snage i obrazovanosti. Moze se cuti u posljednjih nekoliko godina prica o brandovima iz hrvatske. Svi znamo da brandovi prodaju proizvod na otvorenom trzistu i jedni su od glavnih uvijeta za kvalitetan izvoz, odnosno za bolji rast gospodarstva. A tko prodaje brand? Naravno organizacija koja ga osmislja, ali i drzava u kojoj ta organizacija djeluje. Primjera radi, ja cu uvijek prije kupiti neki proizvod iz svedske nego iz turske, marak ovaj iz turske bio kvalitetniji. Drzava jednostavno treba razvijat brand uredjenosti, a ostalo ce samo po sebi doci ako se bude radilo na pravi nacin. Danas se Hrvatska percipira kao neuredjena zemlja sa dosta korupcije, naravno da ce i izostati uspjeh prodaje domicilno hrvatskog proizvoda na EU/svjetskom trzistu. Jedini po meni nacin "pravog puta" je da preskocimo par koraka u nativnom razvoju proizvodnje i usluga, u high tech drustvo sa kvalitetnom radnom snagom gdje se razvijaju i ostvaruju visoke dodane vrijednosti, drugom rijecim "Skolovanje, skolovanje i samo skolovanje", prekvalifikacija i usavrsavanje.

--
Think for yourself, question authority.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci