Tagovi

Stup srama 170113 - Tko kontrolira medije, kontrolira umove

"Tko kontrolira medije, kontrolira umove.", navodno je rekao jedan pametan čovjek. Kroz svoju prisutnost i prodornost, kao i ukorijenjenost u društvu zbog koje gotovo nijednom čovjeku nije strano otvoriti novine (bilo na svom displayu ili krilu), mediji imaju ogromnu političku i ekonomsku moć. Kroz poruke koje odašilju ili, još važnije, ne odašilju, mediji imaju neponovljivu mogućnosti navigirati javno mnijenje više ili manje u određenu stranu.
Maglovito se sjećam teorije o moći stavljanja na dnevni red. Bez obzira na detalje, mediji ju definitivno drže u svojim šakama. Oni, i bez da se samozapale kao Jan Palach i bez da izazovu talačku krizu ili probjegnu nekom trećem drastičnom rješenju imaju neponovljivu moć staviti jednu temu na dnevni red - aktualizirati, popularizirati, promovirati, poslati poruku.
Ipak, a kako stara narodna kaže, imati a ne koristiti je gore nego nemati.

U zadnje vrijeme nema se u novinama što pročitati, i to do te mjere da stanje zaista već zaslužuje svakodnevno pribijanje na stup srama. Imati neku društvenu ulogu, a ne koristiti ju zaslužuje drakonsku kaznu. Ne ulazeći uopće u to da li se kapacitet ne koristi zbog kroničnog nedostatka muda ili zbog nedostatka kadra ili zbog nedostatka ideje ili jednostavno zbog nastojanja da se klone vrućih tema, takav se pristup ne može tolerirati.

Budući da trenutno ni u oglasniku niti na e-bayu nema u ponudi stupova srama, pollitika će mi u narednom razdoblju za to poslužiti. Napominjem da ću iz razmatranja uvijek isključiti 24sata i 21. stoljeće jer su jednostavno preloši da bih iz uzimala u razmatranje. S drugog kraja spektra, Novi list, isključujem kao onaj koji je ipak značajno bolji. Dvoboj svodim samo na Jutarnji i Večernji i po diskrecijskoj ocjeni proglašavam Shit of the day. Dodatno visoki koeficijent nosi stavljanje izrazito glupog priloga, ne-vijesti po svim kriterijima, na naslovnu stranicu.

Danas je pobjednik Večernjak. Na naslovnicu je jednostavno morao lom noge Tarika Filipovića uslijed sudjelovanja u prometnoj nesreći. To zaista zaslužuje naslovnicu jer malo što se tako zanimljivoga događa u RH da bi stalo uz bok naletu automobila na jednog osrednjeg glumca i voditelja.
Ipak, istine radi, rezultat je 1:1 jer je Jutarnji jučer komadić naslovnice posvetio velikom dvoboju turskih sapunica. Činjenica da je nova turska sapunica Sila potukla Sulejmana jednostavno nije mogla ne dospjeti na naslovnicu. Kako i ne bi kad se u ovoj državi ništa ne događa. Ili ipak?

Komentari

U život Nikoline Pišek ušetao je neodoljivi Arthur

(u ovom slučaju ne radi se o još jednom novom dečku nego o još jednom novom psu)
milijuni ovakvih naslova vrve po "ozbiljnim" medijima
koji "formiraju" svijest
nije utjeha da je tako i šire od balkana
http://zokstersomething.files.wordpress.com/2013/01/povracka.jpg

Tko je glasao

Samo u društvima čija vlast

Samo u društvima čija vlast drži do javnog mijenja se mogu naći kvalitetni mediji. To ne znači da nekvalitetnih nema, ali ima i kvalitetnih koji izravno utječu na formiranje javnog mišljenja.

Kod nas javno mijenje skoro da ne postoji. Utjecaj na politička i društvena kretanja i takvog nikakvog je još manji. Prirodno je, vlasti koja do njega ne drži, javno mijenje nije ni potrebno. U prijetkim periodima kad jest, to je kad su izbori i pred neke važnije odluke, vlast će ga već oblikovati prema vlastitim željama. Uspijeva zato što mi nemamo neovisne već vrlo zavisne medije. Sustav se uigravao desetljećima pa je sve što ponekad i zaiskri više izuzetak nego pravilo.

Kod nas postoji dvostruki osigurač protiv javnog mijenja. Prvi je da se ono oblikuje po narudžbi a drugi da se vlast ni ne osvrće na mišljenja i zahtjeve javnosti ako se ponekad i uspije probiti nešto drugo.

Znajuć da je tomu tako, većina građana se odvikla uopće i razmišljati o stvarima izvan svog osnovnog egzistencijalnog interesa. Što je zabrinutost veća, kod nas građani manje misle o drugom pa imamo paradoks da jačanjem gospodarske krize slabi kritika vlasti. Kad se nešto i pojavi, govori se da "pustimo sada to, borimo se za očuvanje i ovo malo radnih mjesta, plaća i mirovina". Ili još gore, "ostavimo se sad takvih sitnica, oni prije su više varali, upropaštavali i krali".

Zato je samo kod nas moguće da mediji objave, pa čak drže temu nekoliko dana, kako je pojedini ministar lagao godinu dana, neki zamjenik ministra javnim novcem plaćao privatne troškove, neki gradonačelnik falsificirao službene isprave, neki predsjednik stranke suspendirao stranački statut ili ucjenjivao političkog suparnika, a da se ne dogodi savršeno ništa. Samo kod nas je moguće da poneki medij do detalja rekonstruira poslovne odnose čelnih političara, čak i guvernera narodne banke, i tzv. kontroverznih poduzetnika a da se ne dogodi savršeno ništa. Samo kod nas je moguće da pravomoćno osuđene osobe i dalje obnašaju političke funkcije. Zato se ne trebamo čuditi. A i zašto narušavati idilu.

Kome je kod nas danas uopće u interesu imati javno mijenje? Osim rijetkim građanima koji misle šire od vlastite egzistencije. Pa neće valjda vlast raditi na jačanju neovisnosti medija. Neće ni oporba koja se nada sutra postati vlast. Neće ni gospodarstvenici koji savršeno funkcioniraju u simbiozi s tom i takvom vlašću. Oni dakle koji imaju političku i financijsku moć, neće.

Onda ostaju samo rijetko misleći građani. Koji nemaju moć ali mogu i moraju igrati na upornost. Jer kakva god bila, vlast ne može baš sve držati pod kontrolom pa se krug onih koji misle polako ali ipak sigurno širi. Budućnost je zato u medijima koji su jeftini i lako dostupni mislećima. To je jedini alat koji je na raspolaganju budući nema te sile koja će iz tzv. mainstream medija istisnuti sveprisutne "sise i guzice" koje su unatoč obilnoj ponudi na još uvijek neopravdano viskoj cijeni.

B-52

Tko je glasao

A gdje je Glas koncila glasilo posrednika bogova

Kolegice@,
na raznim učilištima se ne poučava da mediji manipuliraju već da informiraju. Nekad su to radili popovi kao autoriteti znanja za oltarom i čija istina se nije mogla propitivati, danas to rade mediji u promociji interesa privatnog vlasnika, privatno i pojedinačno je nametnuto kao vrijednosni etalon koji je neupitan - zajedničko i opće je out... i sljednici isusovog nauka više vole zlatno tele no umjerenost ića i pića, a da nekretnine ne spominjem. Ja nisam društvena aktivistica glede "oslobođenja" ženskog principa ali dobijem osip kada vidim kako žene intelektualke pomažu popovima u daljnjem marginaliziranju rodne emancipacije žene kroz celofan brige o majčinstvu. Popovi i majčinstvo - bljak... žalosna sam što neke naše kolegice na ovom portalu drže štangu crkvi kao instituciji ženske diskriminacije kroz stoljeća, a i danas. Tako primjećujem da i vi niste imali potrebe u ovom svojem medijskom promišljanju spomenuti Glas koncila kao jedan promiskuitetni alat "obrezivanja" današnje žene u hrvatskom društvu.

"Čovjek pozna svoju ženu Evu, a ona zače i rodi Kajina, pa reče: "Muško sam čedo stekla pomoću Jahve!" Poslije rodi Abela, brata Kajinova; Abel postane stočar, a Kajin zemljoradnik.
Eva je ponosna na MUŠKO čedo, i taj blagoslov pripisuje bogu Jahvi. Za djevojčicu se ne bi zahvaljivala; sramota je roditi djevojčicu i posve nebitan podatak, pa se rođenje djevojčica namjerno nikad ne spominje

Ukupno u Starom i Novom testamentu poimence su nabrojana rođenja samo DVIJE kćeri: Dine i Nemile. Nabrajanje tipa: "...rodi mu se sin po imenu "taj i taj", a njemu sin po imenu "taj i taj" postoji na stotine. Ako se uopće spominju kćeri, to je tipa: "...te mu se rodilo još sinova i kćeri." Ako se biblija bavi nekom ženom po imenu, budite sigurni da se radi o prostitutki, nerotkinji (kojoj Bog naknadno otvori utrobu da rodi sina i da je poštedi "prokletstva jalovosti" - muški ne mogu biti jalovi), stranoj špijunki (Dalila), bludnici-izdajici svoga naroda (Rahaba), ubojici proroka Ivana Krstitelja (Saloma), silovanoj, ubijenoj, osramoćenoj, pokornoj, raspuštenoj itd. Isusova majka Marija bitna je jedino što rađa muškoga sina, muškomu Bogu, a začela je po Duhu Svetomu, koji je, valjda, također muškarac. Uloga Marije kao "majke Božje" je nastala tek naknadno, crkvenom tradicijom.

Tko je glasao

glas koncila sam zadnji put

glas koncila sam zadnji put čitala prije 10-ak godina i zaista ne vidim niti jedan razlog za uzeti ga ponovno, osim naravno čistog mazohizma na što se ne palim.
što se tiče svjetonazora kolegica s pollitike ili uopće drugih ljudi, mislim da je to životni odabir svake osobe i uopće ako netko smatra da mu je mjesto u kuhinji ili rodilištu, ja ga potpuno podržavam, u sebi se nadajući da ima svoje "ja" i snage i volje izboriti se za sebe neovisno o svojim životnim izborima.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Netko je to spomenuo kao

Netko je to spomenuo kao floskulu i izgovor medijskih kuća, ali koliko je realno u društvu gdje Dražen Zečić napuni Arenu u Puli, a TV kuća organizira natječaj za najslicnije ljude likovima iz Sulejmana, koliko je realno da sa naslovnica vrišti vojna operacija u Maliju, Strummerov spomenik u Granadi ili novi Žižekov filozofski ogled iz nekog časopisa?

PS Koliko vas kupuje Zarez? Ali iskreno?

Tko je glasao

ne kupujem zarez. da ti budem

ne kupujem zarez.
da ti budem iskrena, nisam niti znala da još uvijek izlazi.
da ti budem posve iskrena, uopće ga nikad nisam niti vidjela u dućanu, kiosku ili bilo čijem kasliću.
da ti budem potpuno iskrena, ni sada kad sam pogledala njihovu web stranicu nisam se odlučila kupiti zarez.

pitaj dobre ljude iz zareza zašto se ne potrude da kupim zarez;
ili, po uzoru na vidoševića, treba po defaultu kupovati zarez jer je to akt plemenitosti prema kulturi?

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

ne kupujem ga niti ja, brat

ne kupujem ga niti ja, brat uzima pa prelistam/pročitam tu i tamo

dakle šta je, otvorim pollitiku i vidim ovaj dnevnik na naslovnici u kratkom roku, intrigantan naslov - reko mora da je nešto jako dobro - kad ono ništa posebno za moj ukus

i onda se zapitam nisu li plusevi dnevniku čisto nadmeno izdvajanje misleće manjine koja se eto distancira od mediokriteta? isto tako po uzoru na Vidoševoća, treba po defaultu dati plus dnevniku jer je to akt plemenitosti prema - degutantnom odbijanju pranja mozga od strane infantilnog medijskog ćumeza?

Floskula ili ne MEDIJI su slika naroda, društvena poduzeća su krvna slika naroda - a narod je loš, očito, u suštini mislim, ne ponaosob svatko od nas...

Tko je glasao

šta je pollitičari maca

šta je pollitičari maca popapala jezik?

da su mediji šund smo već davno apsorvirali, pitam, koliko vas kupuje Zarez ili je nedajbože pretplaćeno na isti?

Tko je glasao

Kupuje se zarez

Kupujem Zarez uglavnom, promakne mi pokoji broj, osim nekih loše pisanih članaka iz vizualne kulture (npr.Grainer malokad piše razumljivo, gubi se u svojim dugačkim, ponekad i posve nesuvislim rečenicama),uvijek ima dobrih članaka iz područja filmske i kazališne kritike, analize političkih zbivanja i sl.
Pavičić je urednike Zareza prije tri tjedna uzeo na zub pišući u Jutarnjem kako su prešli rub dobroga novinarstva, pišući intervjue bez uvoda, tekstove koji nemaju podnaslov, a pokatkad ni ilustraciju. Imajući dopisnicu iz Ljubljane koja izvještaje s filmskog festivala o filmovima koji su u Hrvatskoj igrali u svibnju ili rujnu piše u prosincu i sl.
Ocrnio ih je jako tvrdeći kako pero korporativnoga novinarstva Darko Polšek na jednom mrskom neoliberalnom T-portalu prema njima proizvodi tekstove koji su pluralniji,svjetonazorski otvoreniji ,kulturno relevantniji, a za građansku samosvijest, korisniji nego oni, subvencionirani Zarezaši (Odvratni kapitalisti i njihovi kritičari,Pavičić, Juranji l. 22.12.2012.)

Avaj! Dosta moralno upitno ocrnjivanje novine koja u godinu dana biva subvencionirana po prilici istom svotom novaca koju Jurica dobije za pola mjeseca svog pisanja u Jutarnjem.
Eto, nije da nas nema koji kupujemo Zarez i tako „jadan“ i „svjetonazorski skučen“ kako to trabunja Jurica siroti, koji se valjda ipak gnuša što svoje,ponekad i sasvim ok tekstove, piše tamo gdje piše.

agnusdei

Tko je glasao

da, razumijem premda ne treba

da, razumijem

premda ne treba se sada uhvatiti Zareza kao merituma ili jedinog pokazatelja interesa za išta osim šunda među narodom

uzeo sam ga za primjer čisto da probam naglasiti kako mediji funkcioniraju (ne isključivo ali u pravilu da) na tržišnom principu ponude i potražnje

potražnja za Zarezom i temama koje on obrađuje je takva kakva je i zbog toga on ima status kakav ima, premda istini za volju ma šta god Pavičić mlataro, u jednom Zarezu osobno meni se otvori više novih zanimljivih tema i horizonata neko kroz čitavu godinu mog prelistavnja Jutarnjeg ili Večernjeg, a o 24h da i ne govorimo

u konačnici, hoću reći kako je iluzorno očekivati nešto suvislije od dnevnih novina jer one su na koncu slika društva, odraz u zrcalu - ma koliko to na floskulu ličilo

Tko je glasao

Ali, Zarez nije

Ali, Zarez nije opceinformativna novina ili casopis, da bi ga se uopce moglo usporedjivati s JL ili VL. U Hrvatskoj sigurno postoji jedan relativno veliki broj ljudi (ovdje ne govorimo o stotinama tisuca ljudi, vec nekoliko desetina tisuca ljudi) koji bi kupili novinu u kojoj se vanjskoj politici ne bi prilazilo iskljucivo na razini incidenata, u kojoj bi bilo zivo i istrazivacko novinarstvo itd. JL i VL su tabloidi (naslovnica, boje, velicina fotografija, naslovi podnaslovi, prostor posvecen crnoj kronici - sve to vristi tabloid), medjutim oni sami sebe ne bi nazvali tabloidima jer u njima pise i par 'ozbiljnijih' komentatora poput vec spomenutog Pavlicica. Tabloidi sami po sebi nisu problem ako postoje i ne-tabloidi (ozbiljnije novine, broadsheets ili kakogod ih vec nazvali). Problem srozavanja tri najvaznije hrvatske dnevne novine (VL, JL i SD) je u tome sto su vlasnici (a mislim da neopravdano s obzirom na daljnji pad naknade) odlucili da im te tri novine kao tabloidi donose vecu zaradu nego kao ozbiljnije novine. I u tom srozavanju, tabloidiziranju su isli toliko daleko da su npr. SD (nekoc jednoj od najkvalitetnijih novina u cijeloj bivsoj drzavi) ukinuli cak i dopisnistvo u Zagrebu. Mislim da argument da kvalitetniji dnevni list ne bi imao dovoljno kupaca jednostavno ne stoji- uistinu kvalitetni dnevni listovi se mogu procitati i u drzavama manjim od Hrvatske (npr. slovensko Delo) ili u drzavama slicne velicine ili malo vecim (znaci s istim bazenom kupaca)-npr. u Ceskoj, Slovackoj ili Austriji.

Tko je glasao

ne uspoređujem samo pokušavam

ne uspoređujem samo pokušavam približiti (na primjeru tog dvotjednika) sliku o stanju i duhu ovog društva - većina ljudi niti nezna da on postoji - realno

i dalje mislim da kvalitetniji dnevni list kod nas, koji ne bi bio spreman na pornografske kompromise, ne bi opstao na tržištu, jer da tome nije tako postojao bi jedan takav - nije valjda u struci problem, ako ništa mudrosera imamo na izvoz

ako se ne slažeš samnom, u čemu je onda problem? misliš da netko s namjerom spriječava takvo što? ili nešto treće?

Tko je glasao

Jako nizak povrat ulozenog (u

Jako nizak povrat ulozenog (u bilokakvom izdavstvu), a s obzirom na potrebna sredstva, netko tko bi pokrenuo takav projekt bi morao imati filantropske tendencije. Jedina mogucnost da Hr uistinu dobije kvalitetni dnevni list bi vjerojatno bio da vlasnik nekog vec postojeceg lista proda novinu nekome s potpuno drugacijom koncepcijom. A pretpostavljam da i politici ovakvo stanje odgovara.

Tko je glasao

hm...

Ne kužim, ovdje se govori o dnevnim novinama, a Zarez je dvotjednik za kulturu, nije baš za usporedbu.

Tko je glasao

pa da postoji interes za išta

pa da postoji interes za išta osim šund, Zarez bi bio tjednik, a možda i dnevni list, tko zna? (u nekoj sf varijanti)

samo želim ukazati na činjenicu, koja glasi, kao što Matija Babić reče - dajmo narodu ono što želi - a narod želi guzice i sise, pa ne vidim čemu snebivanje nad tom spoznajom koju smo već apsorvirali davnih dana?

Tko je glasao

hmm...

... glupo mi je generalizirati, ali mislim da je ogroman broj "nas" ovdje debelo iznad indexa, bez obzira na različitost mišljenja i sl.

p.s. I sve "šund" novine su u golemim financijskim problemima, tako da ...

Tko je glasao

Možda, ali smo manjina - a

Možda, ali smo manjina - a manjina ne određuje pravila

Jednostavno hoću reći da bi se ovakvi nadnevci poput ovog dnevnika mogli svakodnevno pisati, ali služe samo nama za zabavu i ništa više

Tko je glasao

Hoće li ovo nezadovoljstvo

Hoće li ovo nezadovoljstvo stanjem medija rezultirati jednom privatnom inicijativom da se pokrenu novine koje su bolje, drugačije, informativnije itd. Koje bi se dotakle pravih tema? Na profesionalan i odgovoran način?

Ili je to samo uobičajeno kukanje u stilu "država bi trebala..."?

Tko je glasao

Uopće ja ne smatram da bi

Uopće ja ne smatram da bi država išta u tom kontekstu trebala; država je već i previše investirala u one koji ni sami nisu zainteresirani za vlastiti opstanak.
da li će nezadovoljstvo rezultirati privatnom inicijativom možeš i ti meni reći; ili si ti zadovoljan stanjem?

(bila sam na pošti gdje me "poslužila" žena koja se držala kao da sam joj za vrijeme nedjeljnog ručka došla doma i tražila da mi kuverticu za iznos od 11,40 kn pošalje preporučeno s povratnicom. bila sam u osrednjem restoranu na ručku kojega bi vjerojatno ukusnije napravio osrednji učenik ugostiteljske škole. slušala sam danas o još jednom milanovićevom debaklu.
hoću reći: ne možemo ni ti ni ja ispravljati redom sve krive drine i biti nadomjestak zbog tuđe nesposobnosti, nemara, nedostatka ambicije ili uopće manjka kućnog odgoja; neka svatko radi svoj posao.)

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Uopće ja ne smatram da bi

Uopće ja ne smatram da bi država išta u tom kontekstu trebala; država je već i previše investirala u one koji ni sami nisu zainteresirani za vlastiti opstanak.
da li će nezadovoljstvo rezultirati privatnom inicijativom možeš i ti meni reći; ili si ti zadovoljan stanjem?

Ok. Zaista shvaćam tvoje nezadovoljstvo medijima iako ga ne dijelim. Ono što meni upda u oči u tvom dnevniku je činjenica da nisi ponudila nikakvo rješenje, osim pribijanja na stup srama (protiv čega nemam ama baš ništa).

Meni bi logičan način bio da netko tko je nezadovoljan stanjem u medijima iskoristi prednosti tržišta, pokuša okupiti nekakvu ekipu i oformiti neki medij koji je u skladu s njegovim preferencijama i ocjenama kvalitete. Ako se te preferencije slažu s preferencijama dobrog dijela građana, taj medij može imati svijetlu budućnost.

Manje dobar, ali još uvijek solidan način je bojkot, kritika i poziv na bojkot. No, kad su mediji u pitanju bojim se da neće dati bitnije rezultate.

Najlošiji način bio bi pokušaj zakonske regulacije kvalitete, inače najomiljeniji u Hrvata a i šire, koji samo jača moć političkih elita i omogućuje šire mogućnosti manipulacija koje nemaju nikakve veze s kvalitetom. Najlakši za provesti, ali ujedno i s najgorim (obično potpuno suprotnim) rezultatima.

Zašto sam zadovoljan stanjem u medijima? Iz jednostavnog razloga što od njih očekujem da će i biti takvi kakvi jesu. Ne očekujem od medija da budu kanal za informiranje, već kanal za propagandu, što si ti uostalom vrlo dobro i primijetila u dnevniku. Ono što svakog od nas može spasiti je pluralizam izvora, ignoriranje gluposti i prije svega razmišljanje svojom glavom.

Tko je glasao

meni bi također bilo logično

meni bi također bilo logično da netko nezaposlen i tko smatra da bi u tome poslu mogao biti uspješan popunjava prazninu koja postoji u medijskom prostoru.
ja ne ispunjavam niti jedan od tih uvjeta.
imam posao, usuđujem se reći da ga dobro radim i želim ga raditi još bolje.
također, nije sve za svakoga. i ja uočavam da pola naše glazbene scene bolje kmeči nego pjeva, ali to ne znači da ću se ja prihvatiti mikrofona (niti, uostalom, da bih trebala).

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Proizvodnja pristanka na mirenje

hoću reći: ne možemo ni ti ni ja ispravljati redom sve krive drine i biti nadomjestak zbog tuđe nesposobnosti, nemara, nedostatka ambicije ili uopće manjka kućnog odgoja; neka svatko radi svoj posao.)

Školski primjer pristanka na mrcvarenje socijalne sredine - pa nisam ja ovo pa nisam ja ono do onoga pa nisam ja crveni križ iliti majka tereza...
I kad to počnu ispoljavati javno intelektualci tada je jasno da kreatori patološkog individualizma mogu likovati jer je to znak da je put ka globalnoj diktaturi otvoren. U tom kontekstu sam vam kolegice i postavila gore pitanje glede Glasa koncila i njegove uloge u svakodnevnom mentalnom "obrezivanju" žene, vi ste jasno dali do znanja da vas ništa van vašeg dvorišta ne interesira - a trebalo bi vas jer se ženama smiješi put u srednji vijek upravo na tragu agende - nisam ja majka tereza, nek svako radi svoj posao...

Kao u svim Crkvama svetih, žene na Sastancima neka šute. Nije im dopušteno govoriti, nego neka budu podložne, kako i Zakon govori. Žele li što saznati, neka kod kuće pitaju svoje muževe jer ružno je da žena govori na Sastanku.
1Korinćanima 14, 34-35

Žene nemaju što govoriti - neka šute i budu pokorne prema Zakonu (Mojsijevom?). Ako ih nešto zanima, nek' pitaju svoga muža kod kuće, a ne na crkvenim sastancima gdje muškarci vode glavnu riječ.

Tko je glasao

Dalekovidnicaaaaaa

Ja bi u taj dvoboj volio dodati i našu dalekovidnicu koja ima neusporedivo veći utjecaj od papirnatih novina.

Evo neki dan srcedrapateljna vijest o ljudima koji su izgradili one elektrane na fotonaponske panele i država im to ne želi otkupiti jer je ispunjena kvota, i zatim udri po državi i kvotama.

Tipična poluvijest koja preskače najvažnija pitanja i činjenice. Ne govori o tome u kojem postotku i s kojim iznosima su takve elektrane financirane od strane države, a financirane su nemalim novcima u sklopu postizanja zadanog postotka energije iz obnovljivih izvora. Nadalje nije nigdje bilo jasno da li su dotični investitori potpisali ikakav ugovor s elektordistribucijom i time si osigurali otkup proizvedene energije. To što su ti dobili dozvolu da postave panele na krov, ako su to uopće dobili, ne znači da je itko obavezan tu energiju otkupljivati, a još manje da je itko obavezan sufinancirati. Pretpostavljam da bi svi dreknuli kad bi vidjeli koliko takva priča stoji prosječnog poreznog obveznika u RH.

Također nitko ne spominje troškove vezane uz uključivanje takvih malih elektrana u sustav jer to priključivanje nije samo utaknuti u postojeću utičnicu i onda nam se brojilo za struju vrti naopačke. Itd, itd itd.

Nažalost takvih vijesti ima puno previše, a ovu se bez problema može plasirati pod prikrivena politička propaganda što ne bi trebao biti posao jedne javne televizije.

leddevet

Tko je glasao

uzrečica...

Navedena misao je od Chomskog.

Nažalost, upravo jahanje na ne-imanju društvene uloge i mantra "mi ne bismo to pisali, ali to čitatelji traže", "prilagođavamo se ukusu čitatelja" i slično je dovela do ovoga.

Tako danas imamo informativne programe koji uopće ne informiraju, novine koje nemaju vijesti i novinare koji ne znaju što riječ novinarstvo uopće znači.

Onaj tko kontrolira prošlost kontrolira budućnost, a tko kontrolira budućnost kontrolira sadašnjost." (Orwell)

Šiber je imao odličnu knjigu o političkoj propagandi i političkoj marketingu gdje je objašnjavao nešto vrlo slično - kolika je moć onih koji odlučuju o čemu ću se raspravljati, koja će tema biti na "dnevnom redu".

Tko je glasao

moji izvori kažu jim

moji izvori kažu jim morrison. draga su mi obojica, ali još mi je draža istina pa radije pripisujem junaku koji zbog umjetničke slobode ostaje neimenovan.

to je to... u teoriji postoji "moć stavljanja na dnevni red" koja, laički obrazloženo podrazumijeva to da je posve svejedno koliko ljudi na određeni način razmišlja o nekoj temi ako se nema prilike o istoj izjasniti. onaj tko odlučuje o čemu će se odlučivati ima moć najvišeg levela. primjerice, revizija ovoga ili onoga međunarodnog ugovora ili zakona.

prilagođavanje ukusu čitatelja...
danas u večernjak veliki prilog o tome kako prepoznati krivotvorene lacoste majice, louis vuitton torbe i louboutin cipele.
odgovorno tvrdim da su možda tri hrvatice koje su danas u ruke uzele večernjak ikada uopće uživo (van epizode sex&city) vidjele louboutinke, a da se oni bar 99% čitatelja uopće ne susreće s problematikom pokušava li im prodavač uvaliti navedene krivotvorine.

..............................................................................................
Get your facts first, then you can distort them as you please.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci