Tagovi

Studiranje u Hrvatskoj

Prošle godine sam krenuo na faks. Velika stvar u svakom pogledu, kako za mene osobno tako i za bližu obitelj i prijatelje. Po mnogima studentsko doba bi trebalo biti najbolje životno doba, doba za sklapanje novih poznanstava, veze, nova znanja i iskustva. Da, svakako, međutim na scenu nastupaju stres, lova i, tako pogrešna očekivanja.

Kako slušam priče prijatelja koji su otišli van (Irska, Engleska, Njemačka, Belgija) počeli raditi i usputno studirati, uspoređujem to sa situacijom na našim fakultetima, imam dojam da se radi o dva različita svijeta. Prije svega mislim na odnos koji imaju s profesorima, kako se ne plaše izazvati njihove ideje i stavove. Nego baš naprotiv, ohrabreni su da to čine, da kroz takva iskustva i diskusije izađu bogatiji s nekim novim znanjem i spoznajom. Kod nas je fakultet samo jedna druga verzija srednje škole: slušaj što ti profesor govori, kompletno predavanje je kao na autopilotu, studenti većinom usnuli jer ih se u startu ne ohrabruje da učestvuju u svemu tome. Dobar dio profesora je tamo etabilirano još od komunističkih vremena. Oni se ni najmanje nisu prilagodili novom dobu i načinu rada. Ne upituj njihove ideje ili metode rada, jel bi moglo postati nezgodno. Na kraju, zapamti li me kao nekog tko “provocira”, ispit neću proći bez podmazivanja lovom koju doslovno nemam.

I sad tu naravno dolazimo do novca. Novca koji je tako prokleto teško zaraditi. Generalno, mrzim predstavljati nekome teret. Uvijek sam pokušavao samostalno financirati svoje “hirove”. Laptop koji sam ponio na faks sam kupio svojom lovom, kroz uštede i honorarni rad. Naravno da performanse nisu na nivou na kojem bi trebale biti. Ali to je najbolje što sam si u tom trenutku mogao priuštiti. Ako izdrži do kraja školovanja ja ću biti zadovoljan. Znači to je jedan trošak koji sam skinuo sa srca. I tu su na scenu stupile skripte, gomila skripti koje je trebalo nekako platiti. Još uz to skupe njige koje je zabranjeno kopirati - jer ipak, napisao ih je utjecajni profesor s faksa, nećemo bit takvi. Sreća da sam kupio printer koji može koristiti zamjenske tinte za epson, inače ne bi bilo dobro.

O administrativnom osoblju s faksa je možda bolje ne trošiti riječi. Bio sam noob, nisam razumio puno toga, morao sam povaditi gomilu papira i potvrda. Osoblje mi nije izašlo u susret niti u jednom momentu. Drugi studenti jesu. Ali ovo možda nije nešto što bi me trebalo začuditi, šalterski službenici (SLUŽBENICI!) po svim institucijama u Hrvatskoj su najmanje poznati po svojoj otvorenost i susretljivosti, a najviše po bezobrazluku, neuslužnosti i ispijanju nebrojenih kava u najbližem bircu. Uhljebi nisu ni svjesni koliko su sretni što imaju takav posao. Zapravo, što uopće imaju posao.

Ovo su moja iskustva nakon nepune godine. Najteže tek dolazi, uz nepotizam, korupciju, idejni dogmatizam, nisam siguran koliko mogu ostati pozitivan u svemu ovome. Možda sam imao pogrešna očekivanja, možda sam pogrešio misleći da su ostatci komunističkog establišmenta samo minorni element na fakultetima. Ostaje za vidjeti.

Tagovi

Komentari

Idejni dogmatizam

Pa tu može biti samo par fakulteta sa par katedra. I svi današnji političari su ti prošli kroz te tzv "dogme" (ako su završili fakultet). E da ti je upitati pok. Gotovca, Veselicu i ostale kroz što su prolazili.
Znaš, ponekad ćeš naučiti puno više zbog takvih dogmatika nego od bilo koga drugog.
Jer ćeš tražiti, propitivati, interesirati se, ispitivati i puno više čitati.
Nema te "Dogme" koja je apsolutna u svojoj postojanosti.
A sve drugo što si napisao su one male slatke stvari.

ps. Moj savjet:" Uvik kontra dogmi"

Tko je glasao

oh, još jedne patnje mladog Werthera?

...studiraj, buraz, to što si izabrao. Ako je to nešto što je egzaktno i mjerljivo, ondak nemaš problem s idejnim dogmatizmom već sa svojim kapacitetom,
...a ako si pak izabrao fluidno nešto društveno, od čega te neće bolit' glava niti ne iskaču žuljevi, e, ondak si na pravom smjeru da naučiš odmah sada i tute sve o dogmatizmu, relativnim idejama, korupciji i nepotizmu, socijalnom darvinizmu, disciplini savijanja kičme i mnogočemu što će ti trebati u radnom okolišu koji te poslije diplome čeka. Vježbaj.
I koliko znam, isto to, možda nijansu drugojačije bi našao i po drugim evropljanskim fakultetima i katedrama. Eh, đe ga nađe ....idejni dogmatizam. Kao da je to samo ovdašnja specijalnost.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najčitaniji članci