Tagovi

Student sam. Živim u domu. Vozim BMW. Ko vas je**

Iz naslova sam jedino student, al imam dvije super priče za Vas.

Priča prva: student, recimo u Zagrebu, živi u domu, recimo na Savi, vozi, recimo Mercedes, roditelji imaju, recimo profitabilnu tvrtku. E kad smo to sve rekli, postavlja se pitanje što u tome svemu ne štima. Sve štima, barem tako izgleda.

Priča druga: student, recimo u Zagrebu, živu u stanu, recimo na Utrinama, plaća stan, recimo 5 puta više nego što bi plaćao dom, vozi se, recimo tramvajem, jedan roditelj mu je, recimo nezaposlen. Što ovdje ne štima? Sve štima, barem tako izgleda.

I tko sam ja da sudim tko se pod kakvom zvijezdom rodio? Tko sam da sudim čiji su roditelji sposobniji? Tko sam da sudim tko može više, tko manje? Ali sam onaj tko može reći, razumno prosudit i zaključit tko ima pravo, a tko nema pravo na stanovanje u studentskom domu. Gdje je pravda u pričama poviše? Nigdje. Gdje je socijalna osjetljivost države u pričama poviše? Nigdje. Postoji li veći apsurd da netko kome roditelji mogu omogućiti lagodan život u privatnom smještaju, uzima mjesto nekome kome to roditelji nisu u mogućnosti? I ne bi vjerovali, al brojka takvih apsurda je velika, prevelika u našoj maloj zemlji. Studentski centri oprati će ruke i reći da je zakon ovakav ili onakav, da oni ne mogu ništa. Vjerojatno. Al znam tko može - zakonodavci. Kako? Prilično jednostavno...Imamo OIB, jednostavno se može znati kojem studentu koliko roditelji prihoda imaju (op.a. oib će valjda profunkcionirati jedan dan). Pa kad zakonodavac uredi sustav studentskih domova, kad se približimo nekoj pravednosti i socijalnoj osjetljivosti, pa kad i nakon toga neki student zadovolji kriterije i dobije pravo na dom i u isti taj dom se doveze u najnovijim bmw-u...onda je red na Poreznoj upravi.

Sve dok sustav ne dođe u red, mnoge studentice i studenti će plakat pred rezultatima natječaja za studentske domove, mnogi možda neće ni biti u mogućnosti studirati upravo jer su se našli ispod crte...a oni iz prve priče će pak samo reći: Student sam. Živim u domu. Vozim BMW. 'ko vas je**

Komentari

Slažem se da navedeni primjer

Slažem se da navedeni primjer nije pravedan, međutim, kao osoba koja je cijelo razdoblje svog studiranja provela u domu, moram nešto naglasiti:
Kriteriji za dobivanje doma su dvojaki, imovinski/socijalni i kriteriji uspješnosti u studiranju.
Ja sam dom dobivala isključivo po kriteriju svojeg uspjeha u studiranju i jedino što sam morala priložiti u natječaj bili su dokumenti koji dokazuju moj uspjeh u studiranju, nikakve podatke o imovinskom stanju. Dakle, dom sam dobivala s punim pravom i mislim da je to u redu.
Imovinska situacija moje obitelji je takva da prema socijalnom kriteriju nikada ne bih dobila dom, a ipak vrlo daleko od toga da bih mogla lagodno živjeti na stanu bez odricanja mojih roditelja.
Sasvim je drugo pitanje moralnost onih koji imaju zaista mnogo, a opet se prijave za dom, koji onda još i prodaju (čega apsolutno ima). Isto tako ima i mnogo imućnih koji se nikada ne bi ni prijavili i zauzeli mjesto onima kojima je to jedina šansa (poznam ih nekolicinu), iako su imali takav uspjeh na fakultetu da su to bez problema mogli.
Mislim da je teško postaviti granicu jer, po mojem, oni koji ostvaruju najbolje rezultate na studiju imaju pravo dobiti dom ako to žele.

Srdačan pozdrav!

Tko je glasao

Svakako se slažem

s ovim dijelom da su oni kojima socijalne kategorije uopće nisu potrebne veliki potrošači i korisnici tih socijalnih kategorija.

U to ulaze i sve beneficije koje osim same neto plaće dobivaju npr. saborski zastupnici. Oni koji imaju dovoljno da plate sve što im za život treba dobivaju to besplatno. Mislim da to nikako nije u redu. Kao i kad se Konzum ili banke oslobodi od poreza. Zapravo oni bi ih prvi trebali plaćati.

pozz
doza

Tko je glasao

ovaj sustav je eliminatorski

isključivo po "sposobnosti"
i sada crkava

Tko je glasao

znas kaj je u citavoj prici

znas kaj je u citavoj prici najinteresantnije? to kaj je svevremenska.. tako je bilo i u jugi, a u hrvatskoj je sve lose iz onog sistema samo preneseno i onda fakturirano..

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

Miješanje kostiju

Minus za miješanje kostiju u maniru koji postaje sve popularniji. Naravno da je i onda bilo muljatora i varalica i korupcije i to ne malo, ali bezočnost i drskost pljačke, kao i njezine posljedice bile su neusporedive s ovim danas.

O moralu da ne govorim... Onaj koji je onda izmuljao mjesto u domu ili sl., rijetko se preseravao i razbacivao, nastojao se držati "low profile" da ga baš ne skuže naočigled. Danas ovaj koji je ostvario nepripadajuću prednost, misli da je to njegovo prirodno pravo, ne vidi u tome ništa loše, a budala je onaj kojem to nije uspjelo. U trenutku kad ih se prozove, oni se nađu duboko iznenađenima, uvrijeđenima i žrtvama neke podle urote. Primjera je za to koliko hoćeš, a najfriškiji primjer je eto ovaj s onim već spominjanim "penzićem " (http://www.jutarnji.hr/prvog-s-jurciceve-liste-dr--rubala--93--proglasio...)...Ovi danas misle da je to što rade toliko normalno i prirodno, da to čak niti iz pristojnosti ne pokušavaju sakriti.

*crno je crno, a bijelo je bijelo*

Tko je glasao

ne brini, kad se pocne

ne brini, kad se pocne kaznjavati prevara svi ce se prestati javno hvaliti.. to nema veze sa samim trendom, vec samo sa provodenjem zakona

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

je li baš

Moji roditelji su kao studenti bili totalna sirotinja (iz Dalmacije i Istre) a isto tako i većina njihovih prijatelja iz studentskih dana...

Bili su prva generacija u obitelji koja studira, nikakve veze nisu imali u Zagrebu... i apsolutno svi su imali mjesto u domovima... jest da su više-manje umirali od gladi tih godina, ali dom i menzu su imali uvijek.

Tko je glasao

ja sam imala prijatelje na

ja sam imala prijatelje na faksu koji nisu mogli dobiti dom jer im je placa presla za 5 kuna, one koji nisu mogli ni bonove za menzu zbog toga, pa su od dvoje zaposlenih roditelja prosjecnih primanja jedva prezivljavali jer nisu imali prava na nikakve subvencije..

kao sto ni nitko od zagrebcana nije imao, ni bonove za menzu ak si ih nisi "nabavio" prek nekog i ak su ti slucajno roditelji presli na obliznje selo zbog stare bake koja nije vise mogla sama ili roditelji zagrebcani odselili jer su dobili jedini posao u istri takoder nisi imao prava na nista..

na kraju si od tog mnogo dosao na mnogo manje nego da si imao nista.. a da ne kazem kako nije normalno da ne mozes nista od povlastica imati ako si slucajno iz zagreba.. ili okolice ili bilo kojeg grada gdje studiras..

sistem naprosto nije slozen kako treba. nije nikad ni bio.

uvijek je vrijedilo kak se snades.

lunoprof
(Luna)

Tko je glasao

ne znam baš...

... lijepo je ovako obrađivati teme - na konkretan primjer "dva studenta dođoša" - uvodi se novi element "da, ali to nije vrijedilo za zagrepčane" - element koji uopće nije postojao u tvom prošlom upisu... definitivno odustajem (po stoti put) :)

Inače mislim da je malo drugačije biti gladan student iz Dalmacije s 18 godina bez ikog svog u Zagrebu, a drugačije kao purger s gomilom rodbine... i koja je logika u tom da ograničen broj domskih mjesta daš ljudima koji imaju gdje spavati (kod roditelja)?

Tko je glasao

ama brate

ko ih jebe kad su izdali mater Dalmaciju i pošli u Purgeriju :))

http://www.youtube.com/watch?v=SOMHUXVVQMc

nekad se čovjek mogao školovati makar bio zadnja sirotinja bez ikoga u ZG

p.s. i liječiti

p.p.s. za one zlurade koji nisu shvatili zajebanciju s početka komentara

http://www.youtube.com/watch?v=g-dmqb8qMWU

Provinciopolis

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci