Tagovi

Struka i politika: konačno rješenje za urbanu jezgru Zagreba

Jučer je u Novinarskom domu u Zagrebu održana tribina o devastaciji Zagreba i novom GUP-u, koju su organizirali Zelena akcija i Pravo na grad, uoči izglasavanja na Gradskoj skupštini. Mediji i javnost usmjerili su pažnju na parlamentarne izbore od kojih nas dijeli nešto manje od dvadeset dana i sve su druge političke sadržaje potisnuli.

Od sjednice Gradske skupštine i moguće odluke dijeli nas manje od dvadeset sati, ti sati otkucavaju smrtnu uru zaštićenoj donjogradskoj jezgri i najavljuju njezinu potpunu prometnu i graditeljsku devastaciju.

Kad je, početkom godine, počela građanska akcija suprotstavljanja bahatoj sprezi politike i kapitala, sjetila sam se teksta 'Cvjetni trg', objavljenog pred više od deset godina, u kojem je pjesnik Danijel Dragojević izrekao riječi koje danas možemo čitati ne s nostalgijom, nego pomiješanih osjećaja tuge i bijesa: 'Kad danas govorimo o trgovima u centru grada, jedini je kojemu bježi naše intimno biće Cvjetni trg. On zbog svojih skromnih dimenzija nije primamio pažnju vlasti. Svojim praznim i ispraznim namjerama ona se nije na njega ustremila. Mimoišao ga je i promet.'

Nakon mjeseci protesta, peticije koju je potpisalo gotovo 55.000 građana, postalo je jasno ne samo da su Cvjetni trg i cijela donjogradska jezgra, poslije više desetljeća odolijevanja, primamili pažnju vlasti, upravo vlasti i kapitala s njihovim, rekao bi Dragojević 'praznim i ispraznim namjerama', već se toj vlasti sutra izručuju. Namjera brutalne komercijalizacije i zarade, ulazak prometa – s idejom javnih garaža – u samo središte grada i ionako premalenu pješačku zonu uopće se ne skrivaju nego promoviraju kao konačno rješenje. Gundulićeva kao brza trotračna ulica? Garaže ispod Arheološkog muzeja i na Tuškancu?

Nikakav problem za gradsku vlast i struku koja ih je proteklih mjeseci servisirala u javnoj kampanji za promociju privatnih interesa: u toj su se kampanji posebno istakla grupa uglednih arhitekata, urešena akademskim i sveučilišnim titulama. Dio struke, totalno odbacujući socijalni kontekst i stvarne potrebe grada i građana, svoje je stručne kapacitete stavio na raspolaganje politici.

Nasuprot njima, na jučerašnjoj tribini govorili su sociolozi, povjesničari umjetnosti i arhitekti, urbanisti i konzervatori koji znaju da struku obvezuje etika, javna odgovornost: Saša Poljanec Borić, Zlatko Uzelac, Mladen Škreblin, Bernard Ivčić, Dino Milinović, Frano Dulibić, Vera Petrinjak Šimek.

Namjerno navodim njihova imena, i to iz dva razloga. Prvo, zato što to zaslužuju na temelju svoje stručnosti, pameti, osobne časti i građanske odgovornosti. Drugo, zato što su visokotiražni mediji preskočili njihova imena, a samu temu marginalizirali u odnosu na bilo koju drugu iz današnjih vijesti. Sve je danas bilo važnije, i maslinovo ulje u vrtićkoj prehrani, i konobarica koja svladava lopova, i bezobrazni trećerazredni političari koji vrijeđaju policajce.

Usprkos gubljenju profesionalnih kriterija i standarda u nizu struka u Hrvatskoj u posljednjih dvadesetak godina, pa tako i u urbanizmu, itekako postoje ljudi koji znaju što i kako treba raditi. Ali oni ne formiraju tzv. 'kritičnu masu', nego su potisnuti i marginalizirani budući da političarima nisu korisni 'za jednokratnu uporabu' i svojim načelima im otežavaju život.

Jučerašnja tribina uputila je poruku gradskim zastupnicima, posebno onima za koje se pretpostavlja da su Milanovićeva ekipa u Bandićevim redovima: najavljenim ministrima Ivi Josipoviću i Nevenu Mimici te Igoru Dragovanu. Nemojte dići ruku za takav GUP, nemojte sudjelovati u konačnom rješenju urbane jezgre Zagreba.

Sjednica Gradske skupštine 8. studenoga 2007. svjedočit će o tome imaju li građanska inicijativa i odgovorna, stručna javnost ikakav utjecaj na trenutnu gradsku vlast.

Komentari

Kratki vodič za dugo

Kratki vodič za dugo bavljenje napretkom Donjeg grada u Zagrebu:
- iako izgleda da svi sve znaju šta bi s njim, nitko ne zna, to jer najnovije a tako je jako dugo;
- opustite se, trajati će dugo a Donji grad sigurno pobjeđuje. Pobliže ovdje;
- napadaju snage napretka, koje se mogu zvati i režimske snage, a ostale snage se brane. Povremeno se i obrne. Većina se izlazi na piće u krugu 100-200 m, pa će ovaj put to teći komornije;
- globalno, kao i uvijek, režim i napredak upada u klopku, ovdje jednu od najpouzdanijih klopki.

Kratki vodič za kratko bavljenje napretkom ukupnim napretkom u Zagrebu:
- napreduje se u bezbroj pojedinačnih točki a kuda globalno nitko ne zna;
- opustite se, trajati će kratko a Zagreb i Hrvatska sigurno pobjeđuje. Pobliže ovdje;
- napadaju sve snage napretka, uz režimske i sve ostale snage, otpora nema i nitko se ne brani, beskrajne količine milijardi se kreću po bojištima, pa će ovaj put biti rješeno.

Tko je glasao

Novi GUP nije izglasan jer

Novi GUP nije izglasan jer nije bilo kvoruma:). Osim spomenute trojke nije bilo niti mladih SDP-ovaca, Milanovićevih mladih snaga.
Ono što me brine su upućene smrtne prijetnje Kovačeviću i Palikovićki. Zagrebačka građevinska mafija na djelu, a tko stoji iza nje?

Tko je glasao

Da li kao znak ili zbog

Da li kao znak ili zbog nekog farbanja, oni koje zovu Milanovićevim mladim snagama nisu došli. I GUP nije izglasan. Što je dobro ali će se pravo vidjeti tek poslije izbora.

Ono što tebe brine mene tek začuđuje jer kud baš sad, u jeku kampanje. I onda još Pero prethodno davši u novine, velikodušno daje mafijašima šansu da odustanu dok on razmišlja da li će prijetnju prijaviti policiji. Palikovićku ne bih komentirao.

Čudi me i to da smrtne prijetnje nisu došle stanovitom Jeliću (valjda se tako zove) koji već dugo i prilično uspješno se bori protiv raznog tamo u gradu. Ili on nije za toliku transparentnost i da javnost ima pravo znati, pa i za prijetnje ili on još nije odlučio da lii će razmisliti o tome da prijavi. Ili njemu ne prijete? Ili njega parlamentarni izbori ne zanimaju?

Ili ovima koje zanimaju ne prijete? Ili ti koje zanimaju žele da i oni nekoga zanimaju? Recimo birače. :)

Tko to može znati? :)

B-52

Tko je glasao

ja bih se zapitao da li ovi

ja bih se zapitao da li ovi nisu došli namjerno ili slučajno, nije li možda taj nedolazak predznak nečeg drugog?

Tko je glasao

Ja to tumačim ovako: - ako

Ja to tumačim ovako:
- ako SDP pobijedi onda nisu došli jer je Milanović odlučio srezati krila Bandiću
- ako SDP izgubi onda nisu došli jer su imali obveze u izbornoj kampanji.

Tko je glasao

Naravno mrak da je predznak

Naravno mrak da je predznak nečeg drugog, samo ostavljaju previše prostora za manevre. Gazda ima sedam savjetnika, ne plaća ih uzalud. S nestrpljenjem očekujem daljnji razvoj događaja jer sam emotivno vezana za korupciju u gradu Zagrebu.

Tko je glasao

svi mi koji ovdje živimo

svi mi koji ovdje živimo smo emotivno vezani :)

p.s. i da, nadam se da je predznak

Tko je glasao

Gazda ima sedam savjetnika,

Gazda ima sedam savjetnika, ne plaća ih uzalud.

Neko vrijeme je bio jedan glavni, ujedno i specijalni savjetnik, koji me je besplatno iskoristio za savjete. Nakon određene doze savjeta sam rekao, samo još ovo besplatno a poslije se plaća, ja sam na tržištu i pružam, uz ostalo, usluge savjetovanja, kako vama tako mogu i konkurenciji. Nikad više nije nazvao a sada i nije više u toj ulozi.

Također sam imao čast iskustva sa raznim savjetnicima u raznim vremenima i situacijama. Svi su žicali savjete besplatno, osim prethodnog nikad im nisam ni spomenuo plaćanje.

Po tim rezultatima ispitivanja, taj gazda sa sedam savjetnika je u velikim problemima, uz ostalo jer nije platio ni kune za savjete na mjerodavnom mjestu, na tržištu usluga savjeta (primjeri onih prije). Još gora varijanta je kad se prave tako pametni da sve znaju (također primjeri onih prije).

Tko je glasao

Andrea Zlatar je sama

Andrea Zlatar je sama pomagala bandićizaciju Zagreba, razbijanje njegove kulture i degradiranje građanskog društva. Ona ima najmanje pravo sad odjednom kukati nad onim što nam Bandić radi. A kladim se da će Gradska skupština sve izglasati, samo da ne dođe do krize vlasti.

Tko je glasao

Neki "grgo" je loše

Neki "grgo" je loše ocijenio to što sam napisao o Andrei Zlatar jer da ju poznaje od ranije. Ako je to argumentacija koja vrijedi onda se može javiti i netko tko poznaje i Sanadera od ranije i reći, pa on je sasvim u redu. Dakle, oni koji kritiziraju neka to čine otvoreno i s argumentima.

Tko je glasao

Još samo da to pravilo

Još samo da to pravilo primijenite i na sebe samoga bilo bi sve u redu. Navedite jedan postupak Andreje Zlatar koji je, po Vašem sudu, primjer "bandićizacije", a ja ću onda pristojno ocijeniti Vaš komentar/objedu na račun dotične gospođe.

grgo

grgo

Tko je glasao

Čujte, ja ne kanim voditi

Čujte, ja ne kanim voditi rat s vama preko negativnih bodova. Ali ću i dalje nastaviti pisati o politici ono što mislim. Pogotovo u onom djelu gdje s obzirom na zvanje imam bolji uvid u događanja od drugih.

Tko je glasao

Kao gradska pročelnica za

Kao gradska pročelnica za kulturu uvela je i omogućila izravno miješanje Bandića u programsku i personalnu politiku zagrebačkih kulturnih institucija. U njeno doba je bilo omogućeno da kulturne institucije postanu rezervna baza za Bandićeve vjerne sljedbenike. Pa je tako Zagrebačka filharmonija svoj statut prilagodila i uvela po prvi puta u 130-godišnjoj povijesti da ravnatelj može biti netko sa SSS. To je bilo pripremljeno za uzmak Duška Ljuštine. Mogao bih prikupiti još takvih primjera.

Tko je glasao

Postavke za pregledavanje komentara

Od 25. listopada 2017. godine na pollitika.com više nije moguće dodavati novi sadržaj (postove, komentare), niti je moguće kreirati nove ili se ulogirati na stare korisničke račune.
Odaberite svoje postavke za pregledavanje komentata i kliknite na "Snimi postavke" da aktivirate promjene.

Najkomentiraniji članci

Najviše ocijenjeni članci

Najčitaniji članci